Huby si môžete dopestovať aj sami

Niekto sa za nimi vyberá do lesa, aby si oddýchol od mestského ruchu, iní ich nakupujú v supermarketoch, aby si na nich pochutnali v pohodlí domova. Vedeli ste však o tom, že viaceré druhy húb môžete pestovať hoci aj v paneláku? Čo by ste povedali na vlas

(Zdroj: Stock.XCHNG)

tnú mykozáhradku?

Na prvý pohľad je to jednoduché. Stačí iba vytvoriť prostredie a klímu, ktoré sú pre huby prirodzené, zaistiť naočkovanie a pri troche starostlivosti sa môžete tešiť na bohatú úrodu. Je tu však malý háčik.
Kým nekultúrne huby začínajú rásť všade, kde je dostatok vlhkosti a rastlinných zvyškov, tie kultúrnejšie sú akési prieberčivé. Neraz trvajú na symbióze s drevinami bez ohľadu na to, či na nich priamo parazitujú, alebo nie. To však neznamená, že to nejde. Práve naopak.

Začnite s istotou

Niet lepšej cesty zoznámiť sa s pestovaním húb, ako siahnuť po naočkovanom substráte v sadbovači z ponuky špecializovaných firiem. Vašou úlohou je iba zabezpečiť správnu teplotu a vlhkosť, o zvyšok sa postará príroda. V predajnej sieti sa najčastejšie môžete stretnúť s hlivou a pečiarkami, príležitostne sú dostupné aj iné druhy.

Hliva ustricovitá patrí vďaka svojej nenáročnosti k najčastejšie pestovaným hubám a ak máte na pivnici okno, určite sa jej tam bude páčiť. Vyžaduje teplotu od 10 do 18 °C a vysokú vzdušnú vlhkosť, ktorú je možné nahradiť pravidelným rosením. Zakúpený sadbovač voľne položíte alebo zavesíte zo stropu a vašou jedinou úlohou je zaistiť pravidelný prísun vody. Kým bude v igelitovom sadbovači dostatok surového substrátu, v pravidelných vlnách budete môcť zbierať trsy plodníc, ktoré vyrastajú z otvorov. Je to ako malá továreň, ktorá mení slamu na huby. Ak sa materiál vyčerpá, treba začať odznova.

S pestovaním pečiarok – čiže šampiňónov – je to podobné. Ako dlho budete čakať na prvé plodnice, závisí od toho, či si zakúpite sadbovač s naočkovaným, alebo už prerasteným substrátom. Prerastanie prebieha pri izbovej teplote a pravidelnom prísune vody, celý proces trvá približne tri týždne. Takto pripravený základ treba prekryť novou vrstvou substrátu a umiestniť ho opäť do pivnice s teplotou od 14 do 18 °C. Práve táto zmena zabezpečí, aby na substráte začali vyrastať plodnice, ktoré budete v niekoľkých vlnách zbierať. V tomto prípade budete zbierať úrodu dovtedy, kým podhubie nevyčerpá zo substrátu všetky živiny.

Za hotové sadbovače zaplatíte približne 7 eur, objem úrody závisí od toho, aké podmienky dokážete pre rast vytvoriť. Pri dostatočne chladnej pivnici môžete počítať s piatimi či šiestimi vlnami zberu.

Pustite sa do očkovania sami

Sadbovače sú pohodlnou cestou k zberu húb, zaplatíte za ne však viac, ako keby ste si substrát pripravili sami. Na to však už potrebujete viac priestoru, ako vám dokáže ponúknuť panelákový byt. Ak sa vám pestovanie hlivy ustricovitej v malom zapáčilo, určite budete chcieť pokračovať aj vo veľkom. Nebudete toho potrebovať mnoho.

Substrát si pripravíte sterilizáciou akéhokoľvek lignocelulózového materiálu. Môže to byť rezaná slama, šúpolie, kukuričné vretená, ba dokonca odrezky a piliny z listnatých stromov. Po tom, čo ich natlačíte do vhodnej nádoby, treba ich zaliať vriacou vodou, aby ste zničili zárodky húb a plesní, ktoré sa v materiáli prirodzene nachádzajú. Keď masa vychladne a vodu zlejete, sterilný substrát premiešate so sadbou, ktorá je najčastejšie dodávaná vo forme zaočkovaných obilných zŕn. Teraz už stačí iba všetko natlačiť do igelitového vreca, zaviazať ho a vytvoriť na jeho povrchu zárezy, cez ktoré budú neskôr vyrastať trsy plodníc. Po tom, čo pri izbovej teplote substrát prerastie podhubím, vrece prenesiete do pivnice a môžete pravidelne zbierať svoju úrodu.

Za 3 eurá kúpite sadbu pre 20 kilogramov substrátu, z ktorého zozbierate približne 4 kilogramy plodníc. Ak máte dostatok priestoru pre pestovanie, budete mať čo robiť, aby ste všetko spotrebovali.

Zo substrátu na drevo

Keďže hliva je drevokazná huba, pestovať ju možno aj na odležaných klátikoch z listnatých stromov, ktoré poskytnú živiny na 3 až 5 rokov. V tomto prípade však namiesto pestovania v pivnici budete kopírovať prirodzený životný rytmus huby vo voľnej prírode. Očkovanie sadbou prebieha zvyčajne na jar a potrvá približne 6 mesiacov, kým klátiky prerastú v igelitovom vreci podhubím. Následne sa bude treba postarať o ich zakopanie na tienistom mieste do pôdy tak, aby vrchných 10 centimetrov vyčnievalo nad povrch. Plodnice sa budú tvoriť v rovnakom čase a vlnách ako vo voľnej prírode.

Podobným spôsobom možno pestovať rôzne druhy drevokazných húb. V predajnej sieti sa môžete stretnúť s čoraz širšou ponukou sadby. Tá sa dodáva v tradičnej obilnej forme, ale aj ako zaočkované drevené kolíčky, ktoré treba pozasúvať do otvorov v polienkach. Skúsiť to môžete napríklad s poľničkou topoľovou či húževnatcom šitake.
Mykozáhradka z drevených polien nevyžaduje veľký priestor. Ak máte na svojom pozemku tienisté a vlhké miesto, na ktorom sa ničomu inému nedarí, vyskúšajte to s hubami.

Prineste si materiál z lesa

Ak nazbierate dostatok skúseností pri používaní sadieb z obchodu, nič vám nebráni v tom, aby ste začali experimentovať s tým, čo máte okolo seba. Stačí, ak si zabezpečíte vhodný substrát a vysejete naň spóry zo starých hubových plodníc. Chce to skúsenosti a šikovnosť, výnosy však dokážu neraz prekvapiť. Pre začiatok to môžete skúsiť s nenáročnou golierovkou slanomilnou či pôvabnicou fialovou, na záhrade sa však dajú pestovať aj smrčky, poľničky, pečiarky, plamienky, uchovce či hnojníky. Myslite však vždy na to, že potrebujete simulovať rovnaké podmienky, v akých rastú v prírode.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 13 387
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 938
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 5 114
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 834
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 314
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 035
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 948
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 585
  9. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 516
  10. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 458

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

ŠPORT

Dvaja hráči dali hetrik. Diváci v Bratislave videli 22 gólov

Oba tímy delia dve miesta v tabuľke.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?