SME

Chuťovky z Talianska

Talianska kuchyňa – to nie je len pizza a špagety. Ochutnajte s nami rozmanité pokrmy plné slnka a temperamentu. Buon appetito!

Pražma pečená so zemiakmi a paradajkami
suroviny na 4 porcie


ryba.jpg4 ks pražmy vcelku
1 citrón alebo limeta
2 bobkové listy
4 vetvičky tymianu
olivový olej
8 zemiakov
1 trs cherry paradajok alebo 4 veľké rajčiny
soľ

Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Vypitvanú rybu umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu osolíme a naplníme ju niekoľkými plátkami citrónu alebo limety, bobkovým listom a čerstvým tymianom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pekáč alebo veľký kastról vytrieme trochou oleja a na dno nakladieme 1/2 cm hrubé nakrájané zemiakové plátky. Osolíme, okoreníme a opäť ľahko pokvapkáme olejom. Na zemiaky položíme rybu a vedľa nej rozmiestnime paradajky. Ak použijeme bežné veľké, nakrájame ich na štvrtky. Opäť pokvapkáme trochou oleja a ľahko osolíme.

SkryťVypnúť reklamu

Pekáč vložíme do rúry a teplotu znížime na 180 stupňov Celzia. Pečieme 40 - 50 minút, podľa veľkosti ryby. Rybu pri pečení neprevraciame. Podávame ju vcelku na veľkej mise alebo priamo v pekáči.

Sicílska caponata
suroviny na 4 porcie


caponata.jpg1 baklažán
2 listové stonky zeleru
olivový olej
1 cibuľa
2 paradajky
2 lyžice píniových semienok
1 lyžica kapari
100 g zelených vykôstkovaných olív
4 lyžice bieleho vínneho octu
1 lyžica cukru
bazalka
soľ

Baklažán rozkrájame na centimetrové kocky. V cedidle osolíme a necháme asi pol hodiny „vyplaviť“. Potom ho opláchneme a usušíme. Zelerové stonky pozdĺž rozpolíme a nakrájame na 1/2 cm kúsky. V panvici rozohrejeme trochu oleja a zeler na ňom osmažíme. Prilejeme ešte trochu oleja, vsypeme k nemu nakrájanú cibuľu a ďalej smažíme.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme baklažán a smažíme dozlatista. Budeme možno musieť pridať trochu oleja. Z paradajok odstránime semienka a rozkrájame ich na kúsky 1 x 1 cm. Nasypeme ich do panvice spolu s píniovými semienkami, kapari a nakrájanými olivami. Občas miešame a smažíme asi 15 minút. Vlejeme ocot spolu s cukrom a necháme ho odpariť. Zoberieme z ohňa, podľa chuti osolíme a necháme vychladiť. Servírujeme s čerstvou bazalkou a s bielym pečivom.

Cestoviny s baklažánom a paprikovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


baklazan.jpg400 g cestovín
1 baklažán
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej bazalky
5 lyžíc oleja
4 paradajky
soľ

Omáčka:
4 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžica oregana
soľ, korenie
parmezán

Papriky umyjeme, zbavíme semienok a dužinu nakrájame na malé kúsky. Cesnak nasekáme na plátky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme cesnak a 2 minúty ho smažíme. Prisypeme papriky a za občasného miešania smažíme ďalších 10 minút. Zalejeme 200 ml vody, osolíme a zmes dusíme na miernom ohni asi 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Baklažán nakrájame na kocky, dáme ich do sitka, osolíme a necháme z nich pol hodiny „vyplaviť horkosť“. Potom ich opláchneme a usušíme. 5 lyžíc oleja rozohrejeme na panvici a baklažán v ňom osmažíme dozlata. Baklažán dáme na kuchynský papier, do panvice hodíme na plátky nakrájaný cesnak a asi 3 minúty ho smažíme. Pridáme na kúsky nakrájané paradajky. Smažíme ďalších 5 minút.

Do panvice vrátime baklažán a pridáme pokrájanú čerstvú bazalku. Všetko smažíme ďalších 5 minút. Podusené mäkké papriky rozmixujeme na hladkú omáčku, pridáme oregano, korenie a podľa chuti dosolíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente. Paprikovú omáčku premiešame s ostatnou zeleninou a navŕšime ju na cestoviny na tanieri, ozdobíme nastrúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Studené teľacie s tuniakovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


telacie.jpg1 kg teľacieho mäsa
300 ml suchého bieleho vína
1 cibuľa
6 klinčekov
2 bobkové listy
2 listové stopky zeleru
1 mrkva
6 guľôčok korenia
soľ

Omáčka:
2 vajcia
1 strúčik cesnaku
250 ml oleja bez výraznej vône a chuti (slnečnicový, arašidový)
1 lyžica vínneho octu
100 g kvalitného tuniaka
2 filety ančovičiek
1 1/2 lyžice kapari
1 lyžica citrónovej šťavy
čerstvo mleté korenie

Príloha:
200 g polenty
4 lyžice oleja

Do hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody (mäso musí byť ponorené), pridáme víno, pokrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a korenie. Privedieme do varu, až potom vložíme mäso. Tak sa mäso na povrchu rýchlo stiahne a vnútri zostane šťavnaté. Na miernom ohni varíme 1 1/2 hodiny. Po vypnutí necháme mäso vo vývare vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Omáčka: Vajcia rozbijeme a dáme do misky, pridáme prelisovaný cesnak a lyžičku soli. Vajcia začneme šľahať ručným šľahačom alebo mixovať v mixéri. Pritom pomaly, po kvapkách, prilievame olej. Spočiatku budeme veľmi opatrní, ak pridáme viac oleja, omáčka sa zrazí. Vo chvíli, keď začne omáčka hustnúť, môžeme už olej prilievať rýchlejšie. Potom zašľaháme vínny ocot, pridáme odkvapkaného tuniaka, ančovičky a kapary a premixujeme na hladkú omáčku. Dochutíme čerstvo mletým korením a citrónovou šťavou.

Príloha: Polentu pripravíme podľa návodu. Po vychladnutí urobíme malé placky a tie opečieme na oleji. Vychla-dené mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s tuniakovou omáčkou a polentovými plackami.

Neapolský šalát s mozzarellou
suroviny na 4 porcie


neapolsalat.jpg1 malá svetlá bageta
300 g cherry paradajok
100 g mozzarelly
80 ml extra panenského olivového oleja
1 hrsť čerstvej bazalky
tmavý balzamikový ocot

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Bagetu nakrájame na 1,5 cm kocky, rozmiestnime ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme ho polovicou oleja a opečieme v rúre dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Paradajky umyjeme, osušíme a prekrojíme ich na polovičky alebo štvrtky. Vložíme ich do šalátovej misky. Pridáme natrhanú mozzarellu, prípadne malé guľôčky mozzarelly. Premiešame s olivovým olejom a natrhanou bazalkou. Šalát na záver pokvapkáme balzamikovým octom a posypeme krutónmi z bagety.

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 523
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 598
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 383
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 206
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 580
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 261
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 492
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu