Chuťovky z Talianska

Talianska kuchyňa – to nie je len pizza a špagety. Ochutnajte s nami rozmanité pokrmy plné slnka a temperamentu. Buon appetito!

Pražma pečená so zemiakmi a paradajkami
suroviny na 4 porcie


ryba.jpg4 ks pražmy vcelku
1 citrón alebo limeta
2 bobkové listy
4 vetvičky tymianu
olivový olej
8 zemiakov
1 trs cherry paradajok alebo 4 veľké rajčiny
soľ

Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Vypitvanú rybu umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu osolíme a naplníme ju niekoľkými plátkami citrónu alebo limety, bobkovým listom a čerstvým tymianom.

Pekáč alebo veľký kastról vytrieme trochou oleja a na dno nakladieme 1/2 cm hrubé nakrájané zemiakové plátky. Osolíme, okoreníme a opäť ľahko pokvapkáme olejom. Na zemiaky položíme rybu a vedľa nej rozmiestnime paradajky. Ak použijeme bežné veľké, nakrájame ich na štvrtky. Opäť pokvapkáme trochou oleja a ľahko osolíme.

Pekáč vložíme do rúry a teplotu znížime na 180 stupňov Celzia. Pečieme 40 - 50 minút, podľa veľkosti ryby. Rybu pri pečení neprevraciame. Podávame ju vcelku na veľkej mise alebo priamo v pekáči.

Sicílska caponata
suroviny na 4 porcie


caponata.jpg1 baklažán
2 listové stonky zeleru
olivový olej
1 cibuľa
2 paradajky
2 lyžice píniových semienok
1 lyžica kapari
100 g zelených vykôstkovaných olív
4 lyžice bieleho vínneho octu
1 lyžica cukru
bazalka
soľ

Baklažán rozkrájame na centimetrové kocky. V cedidle osolíme a necháme asi pol hodiny „vyplaviť“. Potom ho opláchneme a usušíme. Zelerové stonky pozdĺž rozpolíme a nakrájame na 1/2 cm kúsky. V panvici rozohrejeme trochu oleja a zeler na ňom osmažíme. Prilejeme ešte trochu oleja, vsypeme k nemu nakrájanú cibuľu a ďalej smažíme.

Pridáme baklažán a smažíme dozlatista. Budeme možno musieť pridať trochu oleja. Z paradajok odstránime semienka a rozkrájame ich na kúsky 1 x 1 cm. Nasypeme ich do panvice spolu s píniovými semienkami, kapari a nakrájanými olivami. Občas miešame a smažíme asi 15 minút. Vlejeme ocot spolu s cukrom a necháme ho odpariť. Zoberieme z ohňa, podľa chuti osolíme a necháme vychladiť. Servírujeme s čerstvou bazalkou a s bielym pečivom.

Cestoviny s baklažánom a paprikovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


baklazan.jpg400 g cestovín
1 baklažán
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej bazalky
5 lyžíc oleja
4 paradajky
soľ

Omáčka:
4 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžica oregana
soľ, korenie
parmezán

Papriky umyjeme, zbavíme semienok a dužinu nakrájame na malé kúsky. Cesnak nasekáme na plátky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme cesnak a 2 minúty ho smažíme. Prisypeme papriky a za občasného miešania smažíme ďalších 10 minút. Zalejeme 200 ml vody, osolíme a zmes dusíme na miernom ohni asi 45 minút.

Baklažán nakrájame na kocky, dáme ich do sitka, osolíme a necháme z nich pol hodiny „vyplaviť horkosť“. Potom ich opláchneme a usušíme. 5 lyžíc oleja rozohrejeme na panvici a baklažán v ňom osmažíme dozlata. Baklažán dáme na kuchynský papier, do panvice hodíme na plátky nakrájaný cesnak a asi 3 minúty ho smažíme. Pridáme na kúsky nakrájané paradajky. Smažíme ďalších 5 minút.

Do panvice vrátime baklažán a pridáme pokrájanú čerstvú bazalku. Všetko smažíme ďalších 5 minút. Podusené mäkké papriky rozmixujeme na hladkú omáčku, pridáme oregano, korenie a podľa chuti dosolíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente. Paprikovú omáčku premiešame s ostatnou zeleninou a navŕšime ju na cestoviny na tanieri, ozdobíme nastrúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.

Studené teľacie s tuniakovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


telacie.jpg1 kg teľacieho mäsa
300 ml suchého bieleho vína
1 cibuľa
6 klinčekov
2 bobkové listy
2 listové stopky zeleru
1 mrkva
6 guľôčok korenia
soľ

Omáčka:
2 vajcia
1 strúčik cesnaku
250 ml oleja bez výraznej vône a chuti (slnečnicový, arašidový)
1 lyžica vínneho octu
100 g kvalitného tuniaka
2 filety ančovičiek
1 1/2 lyžice kapari
1 lyžica citrónovej šťavy
čerstvo mleté korenie

Príloha:
200 g polenty
4 lyžice oleja

Do hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody (mäso musí byť ponorené), pridáme víno, pokrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a korenie. Privedieme do varu, až potom vložíme mäso. Tak sa mäso na povrchu rýchlo stiahne a vnútri zostane šťavnaté. Na miernom ohni varíme 1 1/2 hodiny. Po vypnutí necháme mäso vo vývare vychladnúť.

Omáčka: Vajcia rozbijeme a dáme do misky, pridáme prelisovaný cesnak a lyžičku soli. Vajcia začneme šľahať ručným šľahačom alebo mixovať v mixéri. Pritom pomaly, po kvapkách, prilievame olej. Spočiatku budeme veľmi opatrní, ak pridáme viac oleja, omáčka sa zrazí. Vo chvíli, keď začne omáčka hustnúť, môžeme už olej prilievať rýchlejšie. Potom zašľaháme vínny ocot, pridáme odkvapkaného tuniaka, ančovičky a kapary a premixujeme na hladkú omáčku. Dochutíme čerstvo mletým korením a citrónovou šťavou.

Príloha: Polentu pripravíme podľa návodu. Po vychladnutí urobíme malé placky a tie opečieme na oleji. Vychla-dené mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s tuniakovou omáčkou a polentovými plackami.

Neapolský šalát s mozzarellou
suroviny na 4 porcie


neapolsalat.jpg1 malá svetlá bageta
300 g cherry paradajok
100 g mozzarelly
80 ml extra panenského olivového oleja
1 hrsť čerstvej bazalky
tmavý balzamikový ocot

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Bagetu nakrájame na 1,5 cm kocky, rozmiestnime ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme ho polovicou oleja a opečieme v rúre dozlatista.

Paradajky umyjeme, osušíme a prekrojíme ich na polovičky alebo štvrtky. Vložíme ich do šalátovej misky. Pridáme natrhanú mozzarellu, prípadne malé guľôčky mozzarelly. Premiešame s olivovým olejom a natrhanou bazalkou. Šalát na záver pokvapkáme balzamikovým octom a posypeme krutónmi z bagety.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 944
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 330
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 791
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 239
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 476
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 262
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 041
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 852
  9. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 851
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 749

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: V Bratislave sa opäť protestuje proti korupcii

Organizátori na protikorupčný protest pozvali aj premiéra Roberta Fica.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.