Chuťovky z Talianska

Talianska kuchyňa – to nie je len pizza a špagety. Ochutnajte s nami rozmanité pokrmy plné slnka a temperamentu. Buon appetito!

Pražma pečená so zemiakmi a paradajkami
suroviny na 4 porcie


ryba.jpg4 ks pražmy vcelku
1 citrón alebo limeta
2 bobkové listy
4 vetvičky tymianu
olivový olej
8 zemiakov
1 trs cherry paradajok alebo 4 veľké rajčiny
soľ

Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Vypitvanú rybu umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu osolíme a naplníme ju niekoľkými plátkami citrónu alebo limety, bobkovým listom a čerstvým tymianom.

Pekáč alebo veľký kastról vytrieme trochou oleja a na dno nakladieme 1/2 cm hrubé nakrájané zemiakové plátky. Osolíme, okoreníme a opäť ľahko pokvapkáme olejom. Na zemiaky položíme rybu a vedľa nej rozmiestnime paradajky. Ak použijeme bežné veľké, nakrájame ich na štvrtky. Opäť pokvapkáme trochou oleja a ľahko osolíme.

Pekáč vložíme do rúry a teplotu znížime na 180 stupňov Celzia. Pečieme 40 - 50 minút, podľa veľkosti ryby. Rybu pri pečení neprevraciame. Podávame ju vcelku na veľkej mise alebo priamo v pekáči.

Sicílska caponata
suroviny na 4 porcie


caponata.jpg1 baklažán
2 listové stonky zeleru
olivový olej
1 cibuľa
2 paradajky
2 lyžice píniových semienok
1 lyžica kapari
100 g zelených vykôstkovaných olív
4 lyžice bieleho vínneho octu
1 lyžica cukru
bazalka
soľ

Baklažán rozkrájame na centimetrové kocky. V cedidle osolíme a necháme asi pol hodiny „vyplaviť“. Potom ho opláchneme a usušíme. Zelerové stonky pozdĺž rozpolíme a nakrájame na 1/2 cm kúsky. V panvici rozohrejeme trochu oleja a zeler na ňom osmažíme. Prilejeme ešte trochu oleja, vsypeme k nemu nakrájanú cibuľu a ďalej smažíme.

Pridáme baklažán a smažíme dozlatista. Budeme možno musieť pridať trochu oleja. Z paradajok odstránime semienka a rozkrájame ich na kúsky 1 x 1 cm. Nasypeme ich do panvice spolu s píniovými semienkami, kapari a nakrájanými olivami. Občas miešame a smažíme asi 15 minút. Vlejeme ocot spolu s cukrom a necháme ho odpariť. Zoberieme z ohňa, podľa chuti osolíme a necháme vychladiť. Servírujeme s čerstvou bazalkou a s bielym pečivom.

Cestoviny s baklažánom a paprikovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


baklazan.jpg400 g cestovín
1 baklažán
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej bazalky
5 lyžíc oleja
4 paradajky
soľ

Omáčka:
4 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžica oregana
soľ, korenie
parmezán

Papriky umyjeme, zbavíme semienok a dužinu nakrájame na malé kúsky. Cesnak nasekáme na plátky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme cesnak a 2 minúty ho smažíme. Prisypeme papriky a za občasného miešania smažíme ďalších 10 minút. Zalejeme 200 ml vody, osolíme a zmes dusíme na miernom ohni asi 45 minút.

Baklažán nakrájame na kocky, dáme ich do sitka, osolíme a necháme z nich pol hodiny „vyplaviť horkosť“. Potom ich opláchneme a usušíme. 5 lyžíc oleja rozohrejeme na panvici a baklažán v ňom osmažíme dozlata. Baklažán dáme na kuchynský papier, do panvice hodíme na plátky nakrájaný cesnak a asi 3 minúty ho smažíme. Pridáme na kúsky nakrájané paradajky. Smažíme ďalších 5 minút.

Do panvice vrátime baklažán a pridáme pokrájanú čerstvú bazalku. Všetko smažíme ďalších 5 minút. Podusené mäkké papriky rozmixujeme na hladkú omáčku, pridáme oregano, korenie a podľa chuti dosolíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente. Paprikovú omáčku premiešame s ostatnou zeleninou a navŕšime ju na cestoviny na tanieri, ozdobíme nastrúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.

Studené teľacie s tuniakovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


telacie.jpg1 kg teľacieho mäsa
300 ml suchého bieleho vína
1 cibuľa
6 klinčekov
2 bobkové listy
2 listové stopky zeleru
1 mrkva
6 guľôčok korenia
soľ

Omáčka:
2 vajcia
1 strúčik cesnaku
250 ml oleja bez výraznej vône a chuti (slnečnicový, arašidový)
1 lyžica vínneho octu
100 g kvalitného tuniaka
2 filety ančovičiek
1 1/2 lyžice kapari
1 lyžica citrónovej šťavy
čerstvo mleté korenie

Príloha:
200 g polenty
4 lyžice oleja

Do hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody (mäso musí byť ponorené), pridáme víno, pokrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a korenie. Privedieme do varu, až potom vložíme mäso. Tak sa mäso na povrchu rýchlo stiahne a vnútri zostane šťavnaté. Na miernom ohni varíme 1 1/2 hodiny. Po vypnutí necháme mäso vo vývare vychladnúť.

Omáčka: Vajcia rozbijeme a dáme do misky, pridáme prelisovaný cesnak a lyžičku soli. Vajcia začneme šľahať ručným šľahačom alebo mixovať v mixéri. Pritom pomaly, po kvapkách, prilievame olej. Spočiatku budeme veľmi opatrní, ak pridáme viac oleja, omáčka sa zrazí. Vo chvíli, keď začne omáčka hustnúť, môžeme už olej prilievať rýchlejšie. Potom zašľaháme vínny ocot, pridáme odkvapkaného tuniaka, ančovičky a kapary a premixujeme na hladkú omáčku. Dochutíme čerstvo mletým korením a citrónovou šťavou.

Príloha: Polentu pripravíme podľa návodu. Po vychladnutí urobíme malé placky a tie opečieme na oleji. Vychla-dené mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s tuniakovou omáčkou a polentovými plackami.

Neapolský šalát s mozzarellou
suroviny na 4 porcie


neapolsalat.jpg1 malá svetlá bageta
300 g cherry paradajok
100 g mozzarelly
80 ml extra panenského olivového oleja
1 hrsť čerstvej bazalky
tmavý balzamikový ocot

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Bagetu nakrájame na 1,5 cm kocky, rozmiestnime ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme ho polovicou oleja a opečieme v rúre dozlatista.

Paradajky umyjeme, osušíme a prekrojíme ich na polovičky alebo štvrtky. Vložíme ich do šalátovej misky. Pridáme natrhanú mozzarellu, prípadne malé guľôčky mozzarelly. Premiešame s olivovým olejom a natrhanou bazalkou. Šalát na záver pokvapkáme balzamikovým octom a posypeme krutónmi z bagety.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 240
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 977
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 9 018
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 289
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 256
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 724
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 342
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 543
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 814
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 645

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop