Chuťovky z Talianska

Talianska kuchyňa – to nie je len pizza a špagety. Ochutnajte s nami rozmanité pokrmy plné slnka a temperamentu. Buon appetito!

Pražma pečená so zemiakmi a paradajkami
suroviny na 4 porcie


ryba.jpg4 ks pražmy vcelku
1 citrón alebo limeta
2 bobkové listy
4 vetvičky tymianu
olivový olej
8 zemiakov
1 trs cherry paradajok alebo 4 veľké rajčiny
soľ

Rúru rozohrejeme na teplotu 220 stupňov Celzia. Vypitvanú rybu umyjeme a usušíme. Brušnú dutinu osolíme a naplníme ju niekoľkými plátkami citrónu alebo limety, bobkovým listom a čerstvým tymianom.

Pekáč alebo veľký kastról vytrieme trochou oleja a na dno nakladieme 1/2 cm hrubé nakrájané zemiakové plátky. Osolíme, okoreníme a opäť ľahko pokvapkáme olejom. Na zemiaky položíme rybu a vedľa nej rozmiestnime paradajky. Ak použijeme bežné veľké, nakrájame ich na štvrtky. Opäť pokvapkáme trochou oleja a ľahko osolíme.

Pekáč vložíme do rúry a teplotu znížime na 180 stupňov Celzia. Pečieme 40 - 50 minút, podľa veľkosti ryby. Rybu pri pečení neprevraciame. Podávame ju vcelku na veľkej mise alebo priamo v pekáči.

Sicílska caponata
suroviny na 4 porcie


caponata.jpg1 baklažán
2 listové stonky zeleru
olivový olej
1 cibuľa
2 paradajky
2 lyžice píniových semienok
1 lyžica kapari
100 g zelených vykôstkovaných olív
4 lyžice bieleho vínneho octu
1 lyžica cukru
bazalka
soľ

Baklažán rozkrájame na centimetrové kocky. V cedidle osolíme a necháme asi pol hodiny „vyplaviť“. Potom ho opláchneme a usušíme. Zelerové stonky pozdĺž rozpolíme a nakrájame na 1/2 cm kúsky. V panvici rozohrejeme trochu oleja a zeler na ňom osmažíme. Prilejeme ešte trochu oleja, vsypeme k nemu nakrájanú cibuľu a ďalej smažíme.

Pridáme baklažán a smažíme dozlatista. Budeme možno musieť pridať trochu oleja. Z paradajok odstránime semienka a rozkrájame ich na kúsky 1 x 1 cm. Nasypeme ich do panvice spolu s píniovými semienkami, kapari a nakrájanými olivami. Občas miešame a smažíme asi 15 minút. Vlejeme ocot spolu s cukrom a necháme ho odpariť. Zoberieme z ohňa, podľa chuti osolíme a necháme vychladiť. Servírujeme s čerstvou bazalkou a s bielym pečivom.

Cestoviny s baklažánom a paprikovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


baklazan.jpg400 g cestovín
1 baklažán
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej bazalky
5 lyžíc oleja
4 paradajky
soľ

Omáčka:
4 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžica oregana
soľ, korenie
parmezán

Papriky umyjeme, zbavíme semienok a dužinu nakrájame na malé kúsky. Cesnak nasekáme na plátky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja, pridáme cesnak a 2 minúty ho smažíme. Prisypeme papriky a za občasného miešania smažíme ďalších 10 minút. Zalejeme 200 ml vody, osolíme a zmes dusíme na miernom ohni asi 45 minút.

Baklažán nakrájame na kocky, dáme ich do sitka, osolíme a necháme z nich pol hodiny „vyplaviť horkosť“. Potom ich opláchneme a usušíme. 5 lyžíc oleja rozohrejeme na panvici a baklažán v ňom osmažíme dozlata. Baklažán dáme na kuchynský papier, do panvice hodíme na plátky nakrájaný cesnak a asi 3 minúty ho smažíme. Pridáme na kúsky nakrájané paradajky. Smažíme ďalších 5 minút.

Do panvice vrátime baklažán a pridáme pokrájanú čerstvú bazalku. Všetko smažíme ďalších 5 minút. Podusené mäkké papriky rozmixujeme na hladkú omáčku, pridáme oregano, korenie a podľa chuti dosolíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente. Paprikovú omáčku premiešame s ostatnou zeleninou a navŕšime ju na cestoviny na tanieri, ozdobíme nastrúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.

Studené teľacie s tuniakovou omáčkou
suroviny na 4 porcie


telacie.jpg1 kg teľacieho mäsa
300 ml suchého bieleho vína
1 cibuľa
6 klinčekov
2 bobkové listy
2 listové stopky zeleru
1 mrkva
6 guľôčok korenia
soľ

Omáčka:
2 vajcia
1 strúčik cesnaku
250 ml oleja bez výraznej vône a chuti (slnečnicový, arašidový)
1 lyžica vínneho octu
100 g kvalitného tuniaka
2 filety ančovičiek
1 1/2 lyžice kapari
1 lyžica citrónovej šťavy
čerstvo mleté korenie

Príloha:
200 g polenty
4 lyžice oleja

Do hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody (mäso musí byť ponorené), pridáme víno, pokrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a korenie. Privedieme do varu, až potom vložíme mäso. Tak sa mäso na povrchu rýchlo stiahne a vnútri zostane šťavnaté. Na miernom ohni varíme 1 1/2 hodiny. Po vypnutí necháme mäso vo vývare vychladnúť.

Omáčka: Vajcia rozbijeme a dáme do misky, pridáme prelisovaný cesnak a lyžičku soli. Vajcia začneme šľahať ručným šľahačom alebo mixovať v mixéri. Pritom pomaly, po kvapkách, prilievame olej. Spočiatku budeme veľmi opatrní, ak pridáme viac oleja, omáčka sa zrazí. Vo chvíli, keď začne omáčka hustnúť, môžeme už olej prilievať rýchlejšie. Potom zašľaháme vínny ocot, pridáme odkvapkaného tuniaka, ančovičky a kapary a premixujeme na hladkú omáčku. Dochutíme čerstvo mletým korením a citrónovou šťavou.

Príloha: Polentu pripravíme podľa návodu. Po vychladnutí urobíme malé placky a tie opečieme na oleji. Vychla-dené mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s tuniakovou omáčkou a polentovými plackami.

Neapolský šalát s mozzarellou
suroviny na 4 porcie


neapolsalat.jpg1 malá svetlá bageta
300 g cherry paradajok
100 g mozzarelly
80 ml extra panenského olivového oleja
1 hrsť čerstvej bazalky
tmavý balzamikový ocot

Rúru rozohrejeme na teplotu 200 stupňov Celzia. Bagetu nakrájame na 1,5 cm kocky, rozmiestnime ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme ho polovicou oleja a opečieme v rúre dozlatista.

Paradajky umyjeme, osušíme a prekrojíme ich na polovičky alebo štvrtky. Vložíme ich do šalátovej misky. Pridáme natrhanú mozzarellu, prípadne malé guľôčky mozzarelly. Premiešame s olivovým olejom a natrhanou bazalkou. Šalát na záver pokvapkáme balzamikovým octom a posypeme krutónmi z bagety.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 052
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 952
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 10 578
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 321
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 936
  6. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 4 892
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 642
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 189
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 095
  10. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 039

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.