Ovocné pokušenie v zákuskoch

Skúste ovocie v kombinácii s jemným cestom. Aktuálne sú práve jahody - nechajte sa inšpirovať zákuskami, kde prím hrajú práve ony.

Skúste ovocie v kombinácii s jemným cestom.

Jahodový štvorec
Suroviny na 16 kúskov


jahody-stvorec.jpgNa krehké cesto:
150 g múky
50 g mletých mandlí
80 g cukru
150 g masla
1 balíček postrúhanej citrónovej kôry

Na mandľové cesto:
100 g masla
100 g cukru
2 vajcia
125 g múky
2 KL prášku do pečiva
50 g mletých mandlí

Na oblohu:
200 g surovej marcipánovej masy
125 g jahodovej marmelády
2 cl čerešňovice
1 balík čerešňovicovej príchute

Na krém:
8 listov čírej želatíny
750 g jahôd
40 g cukru
2 vanilínové cukry
šťava z 1/2 citróna
400 g sladkej smotany

Na ozdobu:
250 g jahôd
150 g bielej polevy
1 balíček čokoládových srdiečok

Vymiesime krehké cesto a necháme asi 30 minút odležať v chladničke. Medzitým dáme do misy prísady na mandľové cesto a 5 minút ich mixujeme. Cesto dáme do vymastenej formy a pečieme v predhriatej rúre 30 minút. Necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom opatrne položíme na mriežku a dáme vychladnúť.

Krehké cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie na štvorec veľkosti 24 cm a v predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Potom necháme vychladnúť. Marcipánovú masu zmiešame s jahodovou marmeládou a čerešňovicovou arómou. Masu opatrne natrieme na krehké cesto a naň položíme mandľové cesto. Želatínu namočíme do studenej vody.

500 g jahôd zmixujeme s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou šťavou. 250 g jahôd pokrájame na kúsky a pomiešame s jahodovým pyré. Želatínu rozpustíme podľa návodu a pridáme do jahodového pyré. Keď začne krém tuhnúť, primiešame tuho vyšľahanú smotanu. Tortu tým dookola potrieme a asi na 1 hodinu doložíme do chladničky.

75 g polevy nastrúhame na hoblinky, zvyšnú necháme podľa návodu roztopiť. Polovicu jahôd dopoly namočíme do polevy, položíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Zvyšné jahody rozpolíme. Nakoniec tortu ozdobíme jahodami, hoblinkami a čokoládovými srdiečkami.

Jahodové motýliky
Suroviny na 8 kúskov


jahody-motyle.jpg1 balíček lístkového cesta (mrazené, 450 g)
2 žĺtky na potretie
2 PL hrudkovitého cukru na posypanie

Na plnku:
500 g jahôd
4 PL ružovej vody
2 PL vanilínového cukru
200 ml sladkej smotany
200 g tučného čerstvého syra
100 g chrumkavých müsli
2 PL cukru

Z vyvaľkaného cesta vykrojíme dva kruhy, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme cukrom. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 – 20 minút a necháme vychladnúť.

Jahody umyjeme, pokrájame na plátky, pomiešame s ružovou vodou a vanilínovým cukrom a rozdelíme na jeden plát cesta. Smotanu vyšľaháme, primiešame do syra, pridáme müsli, zvyšnú ružovú vodu a cukor, krém natrieme na jahody a zakryjeme druhým plátom cesta.

Koláč rozpolíme, polovice naaranžujeme do tvaru motýľa a krídla mu ozdobíme jahodami, medovkou a kandizovanými ružovými lístkami. Z dvoch vanilkových strukov spravíme tykadlá a z rozpolenej jahody hlavu. Ihneď podávame.

Jahodovo-mandľová torta
Suroviny na 16 kúskov


torta-jahody-mandle.jpgNa cesto:
2 vajcia
100 g cukru
1 rumová príchuť
50 g mletých mandlí
75 g pšeničnej múky
50 g škrobovej múčky
1 KL prášku do pečiva

Na plnku:
2 balíčky vanilkovej omáčky
25 g cukru
250 ml mlieka
50 g mletých mandlí
500 g jahôd
500 g sladkej smotany
30 g práškového cukru
1 stužovač šľahačky
2 PL jahodového džemu

Na ozdobu:
jahody
šľahačka
lístky z horkej čokolády
posekané pistácie

Vajcia vyšľaháme do peny s 2 PL horúcej vody. Pridáme cukor a rumovú príchuť a šľaháme, kým nevznikne krémová masa. Potom pomiešame mandle, múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva, preosejeme na masu a zľahka premiešame.

Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie, dáme do nej cesto a ihneď pečieme v predhriatej rúre pri 180 – 200 stupňov Celzia asi 20 – 30 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť, vyklopíme ho a papier stiahneme.

Z vanilkového prášku, cukru a mlieka uvaríme podľa návodu hustý puding a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme, necháme odkvapkať a odstopkujeme. Smotanu vyšľaháme s cukrom a stužovačom, potom primiešame mandle. Korpus raz vodorovne prekrojíme a potrieme džemom. Spodnú časť potrieme pudingom a rozdelíme naň jahody. Mandľovú šľahačku natrieme na jahody, zakryjeme druhým korpusom a jemne pritlačíme.

Tortu zo všetkých strán potrieme šľahačkou a navrchu spravíme malé priehlbinky. Okraj posypeme opraženými mandľovými lupienkami. Potom tortu ozdobíme jahodami, čokoládovými lístkami a pistáciami.

Ovocno-tvarohová torta
Suroviny na 8 kúskov


ovocie-tvaroh.jpg190 g múky
1 KL prášku do pečiva
600 g tvarohu
štipka soli
4 PL oleja
1 žĺtok
140 g cukru
múka na vyvaľkanie, tuk na formu
2 vajcia
2 PL vanilínového cukru
80 ml sladkej smotany
30 g krupice
2 KL škrobovej múčky
1 PL citrónovej šťavy
500 g zmesi bobuľovitého ovocia
1 balíček čírej želatíny
250 ml jablčnej šťavy

Pomiešame múku s práškom do pečiva, pridáme 100 g tvarohu, soľ, olej, žĺtok a 40 g cukru, vymiesime cesto a asi na 30 minút odložíme do chladu. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním tortovú formu, pričom vytiahneme jeho okraj.

Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme do penista so zvyšným cukrom a 1 PL vanilínového cukru, pridáme smotanu, krupicu, škrobovú múčku, zvyšný tvaroh a citrónovú šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme ho do masy a natrieme ju na koláč. Pečieme asi 50 minút a po dopečení necháme ešte 10 minút stáť vo vypnutej rúre.

Ovocie umyjeme, osušíme, prípadne pokrájame. Korpus obložíme ovocím. Želatínu pripravíme podľa návodu s jablkovou šťavou a zvyšným vanilínovým cukrom. Zalejeme ňou ovocie a necháme vychladnúť. Môžeme ozdobiť medovkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 473
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 096
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 162
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 699
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 466
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 066
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 039
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 651
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 556

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu. Matečná prísť ani neplánovala.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.