Tvarohové variácie

S tvarohom sa dajú robiť v kuchyni úplné zázraky. Na inšpiráciu vám prinášame niekoľko slaných i sladkých variácií.

Ovocný koláč z tvarohového cesta
suroviny na 4 porcie

ovocny-kolac.jpg

5 vajec
250 g múčkového cukru
250 g mäkkého polotučného tvarohu
100 ml oleja
250 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 konzervy kompótových rozpolených marhúľ

Granko na posypanie

Žĺtky vymiešame v mise s múčkovým cukrom do peny, potom postupne, za stáleho miešania pridávame tvaroh a olej, až vytvoríme hladkú hmotu. Nasypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešame tuhý sneh, vyšľahaný z bielok.

Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňom rovnomerne rozotrieme. Odkvapkané marhule poukladáme husto vedľa seba.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia a pečieme koláč asi 30 minút, kým nie je povrch svetlo hnedý. Či je dostatočne upečený, vyskúšame zapichnutím špajle do stredu koláča. Ak sa cesto na špajľu nelepí, je upečené.

Tip: Po upečení posypeme horúci koláč Grankom alebo strúhanou čokoládou.

tvarova-pomazanka.jpg

Tvarohová nátierka s paprikou
suroviny na 4 porcie

250 g polotučného mäkkého tvarohu
1 nátierkové maslo bez príchute alebo rastlinný nátierkový tuk
1 cibuľa
3 nakladané kapie
sladká mletá paprika
soľ

Tvaroh zmiešame s nátierkovým maslom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, na malé kúsky nakrájanú kapiu a sladkú mletú papriku. Dosolíme podľa chuti. Podávame s pečivom alebo čerstvým chlebom.

Tip: K pečivu natretému touto nátierkou pridáme na tanier ešte zeler, nakrájanú mrkvu alebo kaleráb.

Tvarohové šatôčky
suroviny na 4 porcie


250 g mäkkého polotučného tvarohu
250 g hladkej múky
250 g masla
1 žĺtok na potretie

Náplň:
100 g šunky
2 kusy smotanového syra
100 g póru

plnene-satecky.jpgZ tvarohu, múky a masla vypracujeme v nádobe cesto a na 30 minút ho odložíme do chladničky odpočinúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme valčekom placku hrubú asi 0,5 cm a rozkrájame ju na štvorce 8 x 8 cm.

Do stredu každého štvorca dáme lyžičku náplne a jeden roh štvorca preložíme tak, aby vznikol trojuholník. Okraje poriadne pritlačíme k sebe, aby náplň nevytekala. Nakoniec ich pritlačíme ešte špičkami hrotov vidličky, vytvoríme tak ozdobný okraj.

Hotové šatôčky potrieme pred pečením rozšľahaným žĺtkom. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia a pečieme šatôčky na plechu vyloženom papierom na pečenie dozlatista asi 20 minút.

Náplň: Pór sparíme horúcou vodou, nakrájame ho na tenké kúsky a zmiešame so syrom a nadrobno nakrájanou šunkou.

Tip: Náplň šatiek môže byť mäsová, zeleninová, tvarohová alebo len marmeládová.

Slané šatôčky posypeme pred upečením strúhaným syrom, hotové sladké šatôčky pocukrujeme.

mrazeny-misa.jpgMrazené tortičky
suroviny na 4 porcie


1 kyslá smotana
250 g mäkkého polotučného tvarohu
100 g cukru
1 čokoláda Ľadové gaštany
50 g stuženého tuku
1 lyžička kakaa
plastový obal na vajcia

Z kyslej smotany, tvarohu a cukru vyšľaháme hladkú hmotu. Čokoládu, tuk a kakao rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Do hĺbkovo čistého umytého plastového obalu na vajcia vložíme striedavo 1 lyžicu čokolády a 1 lyžicu tvarohovej hmoty, kým ho celkom nezaplníme. Potom obal vložíme do mrazničky asi na 12 hodín.

Zmrznutý Mišo sa dá ľahko vyklopiť stlačením obalu.

Tip: Servírujeme s kompótovým alebo čerstvým ovocím.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 11 849
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 293
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 973
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 750
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 697
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 380
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 624
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 027
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 539
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 095

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.