Tvarohové variácie

S tvarohom sa dajú robiť v kuchyni úplné zázraky. Na inšpiráciu vám prinášame niekoľko slaných i sladkých variácií.

Ovocný koláč z tvarohového cesta
suroviny na 4 porcie

ovocny-kolac.jpg

5 vajec
250 g múčkového cukru
250 g mäkkého polotučného tvarohu
100 ml oleja
250 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 konzervy kompótových rozpolených marhúľ

Granko na posypanie

Žĺtky vymiešame v mise s múčkovým cukrom do peny, potom postupne, za stáleho miešania pridávame tvaroh a olej, až vytvoríme hladkú hmotu. Nasypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešame tuhý sneh, vyšľahaný z bielok.

Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňom rovnomerne rozotrieme. Odkvapkané marhule poukladáme husto vedľa seba.

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia a pečieme koláč asi 30 minút, kým nie je povrch svetlo hnedý. Či je dostatočne upečený, vyskúšame zapichnutím špajle do stredu koláča. Ak sa cesto na špajľu nelepí, je upečené.

Tip: Po upečení posypeme horúci koláč Grankom alebo strúhanou čokoládou.

tvarova-pomazanka.jpg

Tvarohová nátierka s paprikou
suroviny na 4 porcie

250 g polotučného mäkkého tvarohu
1 nátierkové maslo bez príchute alebo rastlinný nátierkový tuk
1 cibuľa
3 nakladané kapie
sladká mletá paprika
soľ

Tvaroh zmiešame s nátierkovým maslom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, na malé kúsky nakrájanú kapiu a sladkú mletú papriku. Dosolíme podľa chuti. Podávame s pečivom alebo čerstvým chlebom.

Tip: K pečivu natretému touto nátierkou pridáme na tanier ešte zeler, nakrájanú mrkvu alebo kaleráb.

Tvarohové šatôčky
suroviny na 4 porcie


250 g mäkkého polotučného tvarohu
250 g hladkej múky
250 g masla
1 žĺtok na potretie

Náplň:
100 g šunky
2 kusy smotanového syra
100 g póru

plnene-satecky.jpgZ tvarohu, múky a masla vypracujeme v nádobe cesto a na 30 minút ho odložíme do chladničky odpočinúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme valčekom placku hrubú asi 0,5 cm a rozkrájame ju na štvorce 8 x 8 cm.

Do stredu každého štvorca dáme lyžičku náplne a jeden roh štvorca preložíme tak, aby vznikol trojuholník. Okraje poriadne pritlačíme k sebe, aby náplň nevytekala. Nakoniec ich pritlačíme ešte špičkami hrotov vidličky, vytvoríme tak ozdobný okraj.

Hotové šatôčky potrieme pred pečením rozšľahaným žĺtkom. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia a pečieme šatôčky na plechu vyloženom papierom na pečenie dozlatista asi 20 minút.

Náplň: Pór sparíme horúcou vodou, nakrájame ho na tenké kúsky a zmiešame so syrom a nadrobno nakrájanou šunkou.

Tip: Náplň šatiek môže byť mäsová, zeleninová, tvarohová alebo len marmeládová.

Slané šatôčky posypeme pred upečením strúhaným syrom, hotové sladké šatôčky pocukrujeme.

mrazeny-misa.jpgMrazené tortičky
suroviny na 4 porcie


1 kyslá smotana
250 g mäkkého polotučného tvarohu
100 g cukru
1 čokoláda Ľadové gaštany
50 g stuženého tuku
1 lyžička kakaa
plastový obal na vajcia

Z kyslej smotany, tvarohu a cukru vyšľaháme hladkú hmotu. Čokoládu, tuk a kakao rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Do hĺbkovo čistého umytého plastového obalu na vajcia vložíme striedavo 1 lyžicu čokolády a 1 lyžicu tvarohovej hmoty, kým ho celkom nezaplníme. Potom obal vložíme do mrazničky asi na 12 hodín.

Zmrznutý Mišo sa dá ľahko vyklopiť stlačením obalu.

Tip: Servírujeme s kompótovým alebo čerstvým ovocím.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 132
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 406
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 213
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 321
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 085
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 609
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 863

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Píše Emil Višňovský

Dankova kauza ukázala, že naši politici si nevážia vzdelanie

Stačí im ničím nekrytý papier.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.