SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Tefal Actifry – špecialista nielen na hranolčeky

Nakrájajte zemiaky, prilejte k nim lyžicu oleja a na 30 minút ich vložte do teplovzdušnej panvice, kde ich neustále otáča a premiestňuje otočné rameno. Výsledkom sú hranolčeky s minimálnym množstvom tuku, ktoré môžu neraz konkurovať tým, ktoré zvyčajne pr

ažíte vo fritéze. Vyplatí sa? Testovali sme a vieme viac.

Actifry rozhodne nie je fritéza v pravom slova zmysle. Neočakávajte, že odstráni tuk tam, kde ste ho doposiaľ používali vo veľkom. Ide o teplovzdušnú rúru s mechanickým ramenom, ktorá vypĺňa medzeru medzi pečením v rúre a fritovaním. Rýchla doba prípravy je na nezaplatenie, oželieť však budete musieť riadny kus miesta na kuchynskej linke a nejaký ten peniaz za spotrebovanú energiu.

Keď teplo útočí

Zemiaky, zemiaky a ešte raz zemiaky. Práve tie hrajú prvé husle vo využití tohto pomocníka v kuchyni. Aj keď na dosiahnutom výsledku sa veľkou mierou podpíše kvalita a odroda, s výsledkami sme boli spokojní. Actifry dokáže to, čo rúra nie.

Skryť Vypnúť reklamu

Bez ohľadu na to, či narežete zemiaky na hranolčeky v hrúbke 8x8 milimetrov, alebo ich budete štvrtiť, potiaci sa povrch sa po piatich minútach vo víre horúceho vzduchu zatiahne a po uplynutí ďalších desiatich minút začne chytať zlatavý nádych. Vôňa sa so sálajúcim teplom šíri do okolitého priestoru a vy máte čas na to, aby ste sa venovali čomukoľvek inému. Samozrejme v kuchyni, pretože tiché minútky do vedľajšej miestnosti nezačujete a stroj vyžaduje mechanické vypnutie. Je to ako pri fritézach od rovnakého výrobcu. Minútky sú doplnkom, ktorý nijako nezasahuje do prípravy pokrmov.

Približne po 30 minútach sú hranolčeky pripravené na servírovanie. Opekané zemiaky pýtajú ďalších 10 minút na dokončenie. Ak používate v kuchyni stále rovnakú odrodu zemiakov, čas prípravy dokážete po pár pokusoch presne odhadnúť a výsledky sú vždy rovnaké. Ak nie, vyplatí sa po troch desiatkach minút na prípravu dohliadnuť. Inak budú tenké konce pripečené, horké a výsledok bude podpriemerný aj napriek atraktívnej vôni.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte ihneď

Upečené zemiaky majú suchý, jemne pancierový povrch, pretože horúci vzduch vytvoril na povrchu kôrku. Hranolčeky pri servírovaní klopkajú jeden o druhý a dokážu prekvapiť tým, že aj bez nadmerného množstva oleja a zmrazovania je možné dosiahnuť veľmi dobré výsledky.

Všetko sa však mení po uplynutí dvoch desiatok minút. Povrch mäkne, scvrkáva sa a vizuálna kvalita prudko klesá. Je to, akoby para narušila štruktúru vonkajšej kôrky a všetko začalo vädnúť. Chuť však zostáva nemenná a zodpovedá aróme. S istotou môžeme povedať, že stolovníci budú spokojní, domácnosť si časom na vizuálne defekty zvykne.

Zvládne čokoľvek

Cirkulujúci horúci vzduch dokáže na teflónovej panvici pripraviť čokoľvek. Čerstvé ovocie premení na kompótovú prílohu, ugriluje mladú zeleninu, tepelne upraví údeniny, na kocky nakrájané mäso, skúšali sme to dokonca aj s guľôčkami z mletého mäsa. Hravo pripravíte aj pyttipannu. Nenašli sme však žiadnu motiváciu, aby sme to tak robili. Tradičná úprava na panvici prináša lepšiu kontrolu nad rýchlosťou úpravy a šťavnatosťou. Pri Actifry je treba počítať i s tým, že v strede teflónovej nádoby je otvor, takže množstvo šťavy je výrazne obmedzené.

Skryť Vypnúť reklamu

V krátkosti povedané – na chate dokážete na niekoľko krát pripraviť obedné menu aj bez plynu, či horúcich uhlíkov v grile. Ale aj na žehličke sa dá pripraviť volské oko a nikto to nerobí.

Veľa peňazí za jednoduchý stroj

Nech vyzerá Tefal Actifry na fotografiách akokoľvek atraktívne, v skutočnosti je to zariadenie, ktoré by čínske firmy dokázali skopírovať za desatinu ceny.

Všimli ste si niekedy v hriankovači kus papiera s navinutým drôtom? Presne rovnaký je pred ventilátorom a podľa našich meraní vyvinie vo vnútri stroja teplotu 180 °C. Ak k tomu pripočítame ďalší slabý motorček, ktorý otáča stredovým ramenom, zostávame už iba pri kôpke plastov a jednoduchom časovači. Ak nepatríte medzi tých, čo pripravujú hranolčeky niekoľkokrát do týždňa, investícia sa nevyplatí.

Skryť Vypnúť reklamu

Počítať treba aj s prevádzkovými nákladmi. Pri 1500 wattovom príkone a 30 minútovej príprave troch porcií hranolčekov miniete 0,75 kWh, čo je v závislosti na vašej tarife približne 10 centov. Nie je to veľa, pri príprave viacerých pokrmov súčasne v tradičnej rúre vás to vyjde lacnejšie.

Obmedzený objem, pozor na vodu

V priestrannej kuchyni sa dá na veľké telo prístroja zvyknúť, v malej to bude problém. Nejde iba o umiestnenie pri používaní, ale aj o skladovanie. Do vrchnej skrinky kuchynskej linky stroj nevojde, v spodnej zaberie polovicu police. Preto nás prekvapilo, že na jedenkrát nepripravíte viac ako 800 gramov surových zemiakov, čo zodpovedá približne trom servírovacím porciám. Ak je vás doma viac, prvá dávka stratila šmrnc a druhá ešte nie je hotová.

Skryť Vypnúť reklamu

Na čo si však treba dávať pozor je voda, ktorá steká po zadnej časti prístroja a dokáže po nerovno uloženej linke zatiecť tam, kde to nechcete. Je to, ako by sa história opakovala. Na rovnaký problém sme upozorňovali pri fritéze OléoClean. Nádoby na zachytávanie kondenzátu chýbajú, takže si treba pomôcť utierkou.

Tefal Actifry je zariadenie, ktoré dokáže osloviť nielen zdravým konceptom tepelnej úpravy, ale aj jednoduchosťou. Samotná realizácia však už nie je najšťastnejšia. Veľký stroj s malým vnútorným objemom uberá v kuchyni miesto, časovač prípravu nevypne a stekajúci kondenzát môže spôsobovať škody. Vieme si však predstaviť pekáč s mechanickým strojčekom, v ktorého strede by bolo pomaly rotujúce rameno. Po vložení do obyčajnej rúry by ponúkol rovnaký efekt, za podstatne menej peňazí.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 392
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 349
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 075
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 269
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 837
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 773
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 387
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 377
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 261
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 114
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

10 h
Dočasný šéf polície Peter Kovařík počas vypočúvania pred výborom.

Vo výbere sú už len Kovařík a Hamran.

7 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan