Tefal Actifry – špecialista nielen na hranolčeky

Nakrájajte zemiaky, prilejte k nim lyžicu oleja a na 30 minút ich vložte do teplovzdušnej panvice, kde ich neustále otáča a premiestňuje otočné rameno. Výsledkom sú hranolčeky s minimálnym množstvom tuku, ktoré môžu neraz konkurovať tým, ktoré zvyčajne pr

ažíte vo fritéze. Vyplatí sa? Testovali sme a vieme viac.

Actifry rozhodne nie je fritéza v pravom slova zmysle. Neočakávajte, že odstráni tuk tam, kde ste ho doposiaľ používali vo veľkom. Ide o teplovzdušnú rúru s mechanickým ramenom, ktorá vypĺňa medzeru medzi pečením v rúre a fritovaním. Rýchla doba prípravy je na nezaplatenie, oželieť však budete musieť riadny kus miesta na kuchynskej linke a nejaký ten peniaz za spotrebovanú energiu.

Keď teplo útočí

Zemiaky, zemiaky a ešte raz zemiaky. Práve tie hrajú prvé husle vo využití tohto pomocníka v kuchyni. Aj keď na dosiahnutom výsledku sa veľkou mierou podpíše kvalita a odroda, s výsledkami sme boli spokojní. Actifry dokáže to, čo rúra nie.

Bez ohľadu na to, či narežete zemiaky na hranolčeky v hrúbke 8x8 milimetrov, alebo ich budete štvrtiť, potiaci sa povrch sa po piatich minútach vo víre horúceho vzduchu zatiahne a po uplynutí ďalších desiatich minút začne chytať zlatavý nádych. Vôňa sa so sálajúcim teplom šíri do okolitého priestoru a vy máte čas na to, aby ste sa venovali čomukoľvek inému. Samozrejme v kuchyni, pretože tiché minútky do vedľajšej miestnosti nezačujete a stroj vyžaduje mechanické vypnutie. Je to ako pri fritézach od rovnakého výrobcu. Minútky sú doplnkom, ktorý nijako nezasahuje do prípravy pokrmov.

Približne po 30 minútach sú hranolčeky pripravené na servírovanie. Opekané zemiaky pýtajú ďalších 10 minút na dokončenie. Ak používate v kuchyni stále rovnakú odrodu zemiakov, čas prípravy dokážete po pár pokusoch presne odhadnúť a výsledky sú vždy rovnaké. Ak nie, vyplatí sa po troch desiatkach minút na prípravu dohliadnuť. Inak budú tenké konce pripečené, horké a výsledok bude podpriemerný aj napriek atraktívnej vôni.

Servírujte ihneď

Upečené zemiaky majú suchý, jemne pancierový povrch, pretože horúci vzduch vytvoril na povrchu kôrku. Hranolčeky pri servírovaní klopkajú jeden o druhý a dokážu prekvapiť tým, že aj bez nadmerného množstva oleja a zmrazovania je možné dosiahnuť veľmi dobré výsledky.

Všetko sa však mení po uplynutí dvoch desiatok minút. Povrch mäkne, scvrkáva sa a vizuálna kvalita prudko klesá. Je to, akoby para narušila štruktúru vonkajšej kôrky a všetko začalo vädnúť. Chuť však zostáva nemenná a zodpovedá aróme. S istotou môžeme povedať, že stolovníci budú spokojní, domácnosť si časom na vizuálne defekty zvykne.

Zvládne čokoľvek

Cirkulujúci horúci vzduch dokáže na teflónovej panvici pripraviť čokoľvek. Čerstvé ovocie premení na kompótovú prílohu, ugriluje mladú zeleninu, tepelne upraví údeniny, na kocky nakrájané mäso, skúšali sme to dokonca aj s guľôčkami z mletého mäsa. Hravo pripravíte aj pyttipannu. Nenašli sme však žiadnu motiváciu, aby sme to tak robili. Tradičná úprava na panvici prináša lepšiu kontrolu nad rýchlosťou úpravy a šťavnatosťou. Pri Actifry je treba počítať i s tým, že v strede teflónovej nádoby je otvor, takže množstvo šťavy je výrazne obmedzené.

V krátkosti povedané – na chate dokážete na niekoľko krát pripraviť obedné menu aj bez plynu, či horúcich uhlíkov v grile. Ale aj na žehličke sa dá pripraviť volské oko a nikto to nerobí.

Veľa peňazí za jednoduchý stroj

Nech vyzerá Tefal Actifry na fotografiách akokoľvek atraktívne, v skutočnosti je to zariadenie, ktoré by čínske firmy dokázali skopírovať za desatinu ceny.

Všimli ste si niekedy v hriankovači kus papiera s navinutým drôtom? Presne rovnaký je pred ventilátorom a podľa našich meraní vyvinie vo vnútri stroja teplotu 180 °C. Ak k tomu pripočítame ďalší slabý motorček, ktorý otáča stredovým ramenom, zostávame už iba pri kôpke plastov a jednoduchom časovači. Ak nepatríte medzi tých, čo pripravujú hranolčeky niekoľkokrát do týždňa, investícia sa nevyplatí.

Počítať treba aj s prevádzkovými nákladmi. Pri 1500 wattovom príkone a 30 minútovej príprave troch porcií hranolčekov miniete 0,75 kWh, čo je v závislosti na vašej tarife približne 10 centov. Nie je to veľa, pri príprave viacerých pokrmov súčasne v tradičnej rúre vás to vyjde lacnejšie.

Obmedzený objem, pozor na vodu

V priestrannej kuchyni sa dá na veľké telo prístroja zvyknúť, v malej to bude problém. Nejde iba o umiestnenie pri používaní, ale aj o skladovanie. Do vrchnej skrinky kuchynskej linky stroj nevojde, v spodnej zaberie polovicu police. Preto nás prekvapilo, že na jedenkrát nepripravíte viac ako 800 gramov surových zemiakov, čo zodpovedá približne trom servírovacím porciám. Ak je vás doma viac, prvá dávka stratila šmrnc a druhá ešte nie je hotová.

Na čo si však treba dávať pozor je voda, ktorá steká po zadnej časti prístroja a dokáže po nerovno uloženej linke zatiecť tam, kde to nechcete. Je to, ako by sa história opakovala. Na rovnaký problém sme upozorňovali pri fritéze OléoClean. Nádoby na zachytávanie kondenzátu chýbajú, takže si treba pomôcť utierkou.

Tefal Actifry je zariadenie, ktoré dokáže osloviť nielen zdravým konceptom tepelnej úpravy, ale aj jednoduchosťou. Samotná realizácia však už nie je najšťastnejšia. Veľký stroj s malým vnútorným objemom uberá v kuchyni miesto, časovač prípravu nevypne a stekajúci kondenzát môže spôsobovať škody. Vieme si však predstaviť pekáč s mechanickým strojčekom, v ktorého strede by bolo pomaly rotujúce rameno. Po vložení do obyčajnej rúry by ponúkol rovnaký efekt, za podstatne menej peňazí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 7 365
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 5 639
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 489
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 432
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 423
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 387
  7. Kam do tepla v januári? 2 339
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 097
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 988
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 196

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Milujeme Slovensko

Vieme, že na to máme vo všetkých možných disciplínach.

ŠPORT

Rybáriková: Keby mi to niekto povedal, pošlem ho na liečenie

Slovenská tenistka postúpila už do osemfinále Australian Open.

AUTO

Nehody komplikujú dopravu v Bratislave, na D1 sa zrazilo 5 áut

Zápchy sú aj na diaľničnom obchvate.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?