Volanie jari

Urobme si sviežu jarnú atmosféru v kuchyni. Využite čerstvú jarnú zeleninu a inšpirujte sa našimi receptami. V ponuke máme nátierky, polievku i hlavné jedlo.

Urobme si sviežu jarnú atmosféru v kuchyni.

Špenátová polievka
suroviny na 4 porcie


spenatova-polevka.jpg1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 lyžica masla
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
1 lyžica hladkej múky
500 ml zeleninového vývaru (môže byť i z kocky)
250 ml horúceho mlieka
300 g čerstvého špenátu (môžeme použiť i mrazený)
2 stredné zemiaky, nahrubo nastrúhané
4 lyžice oleja
muškátový oriešok
korenie, soľ

V kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a osmažíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a ešte chvíľku smažíme tak, aby nezhnedol. Prisypeme múku a vymiešame svetlú kašu. Za stáleho miešania prilejeme horúci vývar a rozmiešame, prilejeme horúce mlieko a spolu 15 minút povaríme.

Pridáme špenát, privedieme do varu a pomaly varíme ešte 2 - 3 minúty. Osolíme, okoreníme nastrúhaným muškátovým orieškom, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.

Z nastrúhaných zemiakov vyformujeme placky a vložíme ich do panvice s rozpáleným olejom. Smažíme po oboch stranách. Po vybraní ich položíme na papierovú utierku, ktorá prebytočný tuk odsaje. Polievku nalejeme do tanierov a navrch položíme placky a ozdobíme lístkami špenátu.

Zapečená čakanka s bravčovými kotletami
suroviny na 4 porcie


cakanka.jpg4 bravčové kotlety
šťava z 1 citróna na zapekanie mäsa a čakanky
4 čakankové puky
1 lyžica masla na vytretie zapekacej misky
50 g extra tvrdého syra, nahrubo nastrúhaného
1 lyžica masla
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
1 lyžica naklíčenej žeruchy
čerstvo mleté korenie
soľ

Kotlety umyjeme, usušíme papierovou servítkou, ľahko naklepeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Čakankové puky opláchneme, usušíme, odstránime z nich zvädnuté alebo zažltnuté listy a odrežeme koniec.

Potom ich rozpolíme a rezné plochy potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zapekaciu misku vytrieme maslom a polovice pukov do nej rozložíme reznou stranou hore. Osolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Na syr rozložíme kúsky masla a dáme piecť do vopred zohriatej rúry na 15 - 20 minút.

Kotlety medzitým osolíme, okoreníme a vo väčšej panvici ich opečieme na rozpálenom oleji, 3 - 5 minút z každej strany. Potom ich presunieme na nahriaty tanier. Zvyšný tuk z panvice zlejeme a do výpeku pridáme niekoľko lyžíc horúcej vody. Povaríme, podľa chuti dosolíme a mäso na tanieroch polejeme šťavou. Podávame s čakankou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a žeruchou.

Nátierky s chrenom
suroviny na 4 porcie


natierky.jpg1 lyžica nastrúhaného čerstvého chrenu (môže byť i z konzervy)
soľ

So syrom cottage a orechami:

150 g syra Cottage
2 lyžice kyslej smotany
1 - 2 lyžice drvených orechov

S tvarohom a avokádom:

150 g mäkkého tvarohu
1 avokádo
šťava z 1/2 citróna na pokvapkanie avokáda

So syrom a rajčinami:

150 g nastrúhaného syra (Eidamu alebo Goudy)
4 lyžice kyslej smotany alebo bieleho smotanového jogurtu
1 väčšia rajčina

S tvarohom a vajíčkom:

1 vajce
250 g mäkkého tvarohu
2 lyžice majonézy
2 lyžice nasekanej pažítky

So syrom Cottage a orechami: Do misky vyklopíme syr a premiešame ho so smotanou. Chren ošúpeme, umyjeme, usušíme a nastrúhame, alebo použijeme konzervovaný chren. Jadrá orechov zabalíme do utierky a niekoľkokrát ich povaľkáme. Potom ich pridáme spolu s chrenom do misky, zmes osolíme a premiešame.

S tvarohom a avokádom: V miske premie-šame tvaroh s nastrúhaným chrenom. Avokádo umyjeme, usušíme, nožom ho pozdĺž rozrežeme až ku kôstke a oboma dlaňami otočíme polovicami plodu v protismere. Lyžičkou vylúpneme kôstku zo spodnej časti, obídeme dužinu tesne pod šupkou a vyberieme ju. Mäkké avokádo roztlačíme vidličkou. Pokiaľ je tvrdšie, nakrájame dužinu na malé kocky na doske. Avokádo ľahko pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme k tvarohu, osolíme a premiešame.

So syrom a rajčinami: Syr jemne nastrúhame do misky. Rajčiny umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame na kocôčky. Do misky pridáme smotanu, nastrúhaný chren, kocky rajčín a premiešame. Solíme opatrne, syr býva dosť slaný.

S tvarohom a vajíčkom: Vajíčko uvaríme natvrdo, na chvíľku ho vložíme do studenej vody, necháme vychladnúť, potom ho očistíme a nahrubo nastrúhame. V miske zmiešame tvaroh s majonézou, nastrúhaným chrenom a vajíčkom. Osolíme. Pažítku opláchneme, otrepeme, nasekáme a pridáme k nátierke.

Naklíčený cícer s ryžou a morčacími rezancami
suroviny na 4 porcie


cicer.jpg100 g naklíčeného cícera (cícer necháme naklíčiť rovnakým spôsobom ako šošovicu v predchádzajúcom recepte)
1 lyžica masla
1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
1 červená paprička bez semienok nakrájaná na rezančeky
200 g ryže
2 lyžice oleja
500 g morčacích pŕs nakrájaných na rezančeky
500 ml mäsového vývaru
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
čerstvo mleté korenie
soľ

Naklíčený cícer prelejeme vriacou vodou, potom ho presypeme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a necháme pomaly variť 10 minút. Koncom varu ho osolíme.

Ryžu uvaríme vo väčšom množstve osolenej vriacej vody, podobne ako cestoviny, a potom ju scedíme. V malej panvičke rozohrejeme maslo, speníme v ňom cibuľu, pridáme papričku, krátko osmažíme a odstavíme z ohňa.

Vo väčšej panvici rozpálime olej a opečieme v ňom osolené a okorenené kúsky mäsa. Do panvice s mäsom primiešame ryžu, cícer, cibuľu s papričkou, spolu prehrejeme a podávame ozdobené s petržlenovou vňaťou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 142
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 333
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 997
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 319
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 272
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 932
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 614
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 811

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Matúša Krčmárika

Mlčme, ak veríme, že práva diktátora sú viac ako obyčajných ľudí

Keď diktátor zrazil krajinu na kolená, frázy neplatia.

KULTÚRA

Anjel aj démon. Bruno Ganz nemal talent z tohto sveta

Pomáhal osamelým, šepkal aj vrahovi.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.