Volanie jari

Urobme si sviežu jarnú atmosféru v kuchyni. Využite čerstvú jarnú zeleninu a inšpirujte sa našimi receptami. V ponuke máme nátierky, polievku i hlavné jedlo.

Urobme si sviežu jarnú atmosféru v kuchyni.

Špenátová polievka
suroviny na 4 porcie


spenatova-polevka.jpg1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 lyžica masla
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
1 lyžica hladkej múky
500 ml zeleninového vývaru (môže byť i z kocky)
250 ml horúceho mlieka
300 g čerstvého špenátu (môžeme použiť i mrazený)
2 stredné zemiaky, nahrubo nastrúhané
4 lyžice oleja
muškátový oriešok
korenie, soľ

V kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a osmažíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a ešte chvíľku smažíme tak, aby nezhnedol. Prisypeme múku a vymiešame svetlú kašu. Za stáleho miešania prilejeme horúci vývar a rozmiešame, prilejeme horúce mlieko a spolu 15 minút povaríme.

Pridáme špenát, privedieme do varu a pomaly varíme ešte 2 - 3 minúty. Osolíme, okoreníme nastrúhaným muškátovým orieškom, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.

Z nastrúhaných zemiakov vyformujeme placky a vložíme ich do panvice s rozpáleným olejom. Smažíme po oboch stranách. Po vybraní ich položíme na papierovú utierku, ktorá prebytočný tuk odsaje. Polievku nalejeme do tanierov a navrch položíme placky a ozdobíme lístkami špenátu.

Zapečená čakanka s bravčovými kotletami
suroviny na 4 porcie


cakanka.jpg4 bravčové kotlety
šťava z 1 citróna na zapekanie mäsa a čakanky
4 čakankové puky
1 lyžica masla na vytretie zapekacej misky
50 g extra tvrdého syra, nahrubo nastrúhaného
1 lyžica masla
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
1 lyžica naklíčenej žeruchy
čerstvo mleté korenie
soľ

Kotlety umyjeme, usušíme papierovou servítkou, ľahko naklepeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Čakankové puky opláchneme, usušíme, odstránime z nich zvädnuté alebo zažltnuté listy a odrežeme koniec.

Potom ich rozpolíme a rezné plochy potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zapekaciu misku vytrieme maslom a polovice pukov do nej rozložíme reznou stranou hore. Osolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Na syr rozložíme kúsky masla a dáme piecť do vopred zohriatej rúry na 15 - 20 minút.

Kotlety medzitým osolíme, okoreníme a vo väčšej panvici ich opečieme na rozpálenom oleji, 3 - 5 minút z každej strany. Potom ich presunieme na nahriaty tanier. Zvyšný tuk z panvice zlejeme a do výpeku pridáme niekoľko lyžíc horúcej vody. Povaríme, podľa chuti dosolíme a mäso na tanieroch polejeme šťavou. Podávame s čakankou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a žeruchou.

Nátierky s chrenom
suroviny na 4 porcie


natierky.jpg1 lyžica nastrúhaného čerstvého chrenu (môže byť i z konzervy)
soľ

So syrom cottage a orechami:

150 g syra Cottage
2 lyžice kyslej smotany
1 - 2 lyžice drvených orechov

S tvarohom a avokádom:

150 g mäkkého tvarohu
1 avokádo
šťava z 1/2 citróna na pokvapkanie avokáda

So syrom a rajčinami:

150 g nastrúhaného syra (Eidamu alebo Goudy)
4 lyžice kyslej smotany alebo bieleho smotanového jogurtu
1 väčšia rajčina

S tvarohom a vajíčkom:

1 vajce
250 g mäkkého tvarohu
2 lyžice majonézy
2 lyžice nasekanej pažítky

So syrom Cottage a orechami: Do misky vyklopíme syr a premiešame ho so smotanou. Chren ošúpeme, umyjeme, usušíme a nastrúhame, alebo použijeme konzervovaný chren. Jadrá orechov zabalíme do utierky a niekoľkokrát ich povaľkáme. Potom ich pridáme spolu s chrenom do misky, zmes osolíme a premiešame.

S tvarohom a avokádom: V miske premie-šame tvaroh s nastrúhaným chrenom. Avokádo umyjeme, usušíme, nožom ho pozdĺž rozrežeme až ku kôstke a oboma dlaňami otočíme polovicami plodu v protismere. Lyžičkou vylúpneme kôstku zo spodnej časti, obídeme dužinu tesne pod šupkou a vyberieme ju. Mäkké avokádo roztlačíme vidličkou. Pokiaľ je tvrdšie, nakrájame dužinu na malé kocky na doske. Avokádo ľahko pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme k tvarohu, osolíme a premiešame.

So syrom a rajčinami: Syr jemne nastrúhame do misky. Rajčiny umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame na kocôčky. Do misky pridáme smotanu, nastrúhaný chren, kocky rajčín a premiešame. Solíme opatrne, syr býva dosť slaný.

S tvarohom a vajíčkom: Vajíčko uvaríme natvrdo, na chvíľku ho vložíme do studenej vody, necháme vychladnúť, potom ho očistíme a nahrubo nastrúhame. V miske zmiešame tvaroh s majonézou, nastrúhaným chrenom a vajíčkom. Osolíme. Pažítku opláchneme, otrepeme, nasekáme a pridáme k nátierke.

Naklíčený cícer s ryžou a morčacími rezancami
suroviny na 4 porcie


cicer.jpg100 g naklíčeného cícera (cícer necháme naklíčiť rovnakým spôsobom ako šošovicu v predchádzajúcom recepte)
1 lyžica masla
1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
1 červená paprička bez semienok nakrájaná na rezančeky
200 g ryže
2 lyžice oleja
500 g morčacích pŕs nakrájaných na rezančeky
500 ml mäsového vývaru
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
čerstvo mleté korenie
soľ

Naklíčený cícer prelejeme vriacou vodou, potom ho presypeme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a necháme pomaly variť 10 minút. Koncom varu ho osolíme.

Ryžu uvaríme vo väčšom množstve osolenej vriacej vody, podobne ako cestoviny, a potom ju scedíme. V malej panvičke rozohrejeme maslo, speníme v ňom cibuľu, pridáme papričku, krátko osmažíme a odstavíme z ohňa.

Vo väčšej panvici rozpálime olej a opečieme v ňom osolené a okorenené kúsky mäsa. Do panvice s mäsom primiešame ryžu, cícer, cibuľu s papričkou, spolu prehrejeme a podávame ozdobené s petržlenovou vňaťou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 643
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 776
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 775
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 650
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 853
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 309
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 260
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 197
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 809

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.