Urobme si sviežu jarnú atmosféru v kuchyni.
Špenátová polievka
suroviny na 4 porcie
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 lyžica masla
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
1 lyžica hladkej múky
500 ml zeleninového vývaru (môže byť i z kocky)
250 ml horúceho mlieka
300 g čerstvého špenátu (môžeme použiť i mrazený)
2 stredné zemiaky, nahrubo nastrúhané
4 lyžice oleja
muškátový oriešok
korenie, soľ
V kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a osmažíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a ešte chvíľku smažíme tak, aby nezhnedol. Prisypeme múku a vymiešame svetlú kašu. Za stáleho miešania prilejeme horúci vývar a rozmiešame, prilejeme horúce mlieko a spolu 15 minút povaríme.
Pridáme špenát, privedieme do varu a pomaly varíme ešte 2 - 3 minúty. Osolíme, okoreníme nastrúhaným muškátovým orieškom, necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
Z nastrúhaných zemiakov vyformujeme placky a vložíme ich do panvice s rozpáleným olejom. Smažíme po oboch stranách. Po vybraní ich položíme na papierovú utierku, ktorá prebytočný tuk odsaje. Polievku nalejeme do tanierov a navrch položíme placky a ozdobíme lístkami špenátu.
Zapečená čakanka s bravčovými kotletami
suroviny na 4 porcie
4 bravčové kotlety
šťava z 1 citróna na zapekanie mäsa a čakanky
4 čakankové puky
1 lyžica masla na vytretie zapekacej misky
50 g extra tvrdého syra, nahrubo nastrúhaného
1 lyžica masla
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
1 lyžica naklíčenej žeruchy
čerstvo mleté korenie
soľ
Kotlety umyjeme, usušíme papierovou servítkou, ľahko naklepeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Čakankové puky opláchneme, usušíme, odstránime z nich zvädnuté alebo zažltnuté listy a odrežeme koniec.
Potom ich rozpolíme a rezné plochy potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Zapekaciu misku vytrieme maslom a polovice pukov do nej rozložíme reznou stranou hore. Osolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Na syr rozložíme kúsky masla a dáme piecť do vopred zohriatej rúry na 15 - 20 minút.
Kotlety medzitým osolíme, okoreníme a vo väčšej panvici ich opečieme na rozpálenom oleji, 3 - 5 minút z každej strany. Potom ich presunieme na nahriaty tanier. Zvyšný tuk z panvice zlejeme a do výpeku pridáme niekoľko lyžíc horúcej vody. Povaríme, podľa chuti dosolíme a mäso na tanieroch polejeme šťavou. Podávame s čakankou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a žeruchou.
Nátierky s chrenom
suroviny na 4 porcie
1 lyžica nastrúhaného čerstvého chrenu (môže byť i z konzervy)
soľ
So syrom cottage a orechami:
150 g syra Cottage
2 lyžice kyslej smotany
1 - 2 lyžice drvených orechov
S tvarohom a avokádom:
150 g mäkkého tvarohu
1 avokádo
šťava z 1/2 citróna na pokvapkanie avokáda
So syrom a rajčinami:
150 g nastrúhaného syra (Eidamu alebo Goudy)
4 lyžice kyslej smotany alebo bieleho smotanového jogurtu
1 väčšia rajčina
S tvarohom a vajíčkom:
1 vajce
250 g mäkkého tvarohu
2 lyžice majonézy
2 lyžice nasekanej pažítky
So syrom Cottage a orechami: Do misky vyklopíme syr a premiešame ho so smotanou. Chren ošúpeme, umyjeme, usušíme a nastrúhame, alebo použijeme konzervovaný chren. Jadrá orechov zabalíme do utierky a niekoľkokrát ich povaľkáme. Potom ich pridáme spolu s chrenom do misky, zmes osolíme a premiešame.
S tvarohom a avokádom: V miske premie-šame tvaroh s nastrúhaným chrenom. Avokádo umyjeme, usušíme, nožom ho pozdĺž rozrežeme až ku kôstke a oboma dlaňami otočíme polovicami plodu v protismere. Lyžičkou vylúpneme kôstku zo spodnej časti, obídeme dužinu tesne pod šupkou a vyberieme ju. Mäkké avokádo roztlačíme vidličkou. Pokiaľ je tvrdšie, nakrájame dužinu na malé kocky na doske. Avokádo ľahko pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme k tvarohu, osolíme a premiešame.
So syrom a rajčinami: Syr jemne nastrúhame do misky. Rajčiny umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame na kocôčky. Do misky pridáme smotanu, nastrúhaný chren, kocky rajčín a premiešame. Solíme opatrne, syr býva dosť slaný.
S tvarohom a vajíčkom: Vajíčko uvaríme natvrdo, na chvíľku ho vložíme do studenej vody, necháme vychladnúť, potom ho očistíme a nahrubo nastrúhame. V miske zmiešame tvaroh s majonézou, nastrúhaným chrenom a vajíčkom. Osolíme. Pažítku opláchneme, otrepeme, nasekáme a pridáme k nátierke.
Naklíčený cícer s ryžou a morčacími rezancami
suroviny na 4 porcie
100 g naklíčeného cícera (cícer necháme naklíčiť rovnakým spôsobom ako šošovicu v predchádzajúcom recepte)
1 lyžica masla
1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
1 červená paprička bez semienok nakrájaná na rezančeky
200 g ryže
2 lyžice oleja
500 g morčacích pŕs nakrájaných na rezančeky
500 ml mäsového vývaru
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
čerstvo mleté korenie
soľ
Naklíčený cícer prelejeme vriacou vodou, potom ho presypeme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a necháme pomaly variť 10 minút. Koncom varu ho osolíme.
Ryžu uvaríme vo väčšom množstve osolenej vriacej vody, podobne ako cestoviny, a potom ju scedíme. V malej panvičke rozohrejeme maslo, speníme v ňom cibuľu, pridáme papričku, krátko osmažíme a odstavíme z ohňa.
Vo väčšej panvici rozpálime olej a opečieme v ňom osolené a okorenené kúsky mäsa. Do panvice s mäsom primiešame ryžu, cícer, cibuľu s papričkou, spolu prehrejeme a podávame ozdobené s petržlenovou vňaťou.
Autor: Inka Šafránková