rsky horizont.
Aj keď sú pomalovarné hrnce v našich domácnostiach veľkou neznámou, vo svete sa používajú už od roku 1970. Pre ohrev využívajú elektrickú energiu a sú skonštruované tak, aby príprava pokrmu trvala pri nízkej spotrebe energie od 5 do 10 hodín. Kým vy iba vložíte potrebné suroviny do keramickej nádoby, zvyšok je pod taktovkou samotného hrnca. Aby sme zistili, aké sú výhody a nevýhody takéhoto varenia, do našej redakčnej kuchyne zavítal hrniec Rival 3L5.
Dokáže pomalý slimák šetriť čas?
Možno si poviete, že je to zlý vtip. Čakať desať hodín na to, kým sa čerstvé suroviny premenia na obyčajný pokrm v dobe, keď indukčné variče a mikrovlnky dokážu to isté za zlomok času? Možno ste si nikdy neuvedomili, že riad umyjete ručne rýchlejšie ako vaša umývačka a s praním bielizne to tiež nie je inak. Dokonca aj robotický vysávač strávi v každej miestnosti viac ako hodinu, aby bola čistá.
Rovnaké je to s pomalovarnými hrncami. Kým vy nemusíte stáť pri sporáku, hrniec má všetko pod kontrolou. Dokonca aj v prípade, ak naň zabudnete a spomeniete si až po 15 hodinách. Má to však aj iné výhody.
Ako funguje?
Nie, nie sú tu žiadne komplikované mechanizmy, ktoré by dohliadali na teplotu pokrmu, nie je tu žiadna elektronika, ktorá by sledovala stav vody v pokrme, či čas jeho prípravy. V kovovom plášti, obopínajúcom keramickú varnú nádobu sa nachádzajú dve výhrevné špirály, ktorých ohrev je ovládaný otočným prepínačom. Navoliť môžete dva stupne pomalého varenia, či režim udržania pokrmu v teplom stave. Znamená to, že v prvom stupni aktivujete 160 wattovú špirálu, v druhom 160 a 50 wattovú, a pri poslednom režime sa zapína iba tá najslabšia.
Žiadnu automatiku a inteligenciu tu síce očakávať nemožno, o to viac poteší, že ide o zariadenie, na ktorom jednoducho nemá čo zlyhať. Dobrou správou je aj to, že máte presnú kontrolu nad tým, koľko energie miniete. Výrobca pred spotrebiteľom nič neskrýva.
Keramiku si zamilujete
Hrubostenná keramická nádoba v ktorej sa pokrmy varia je na nezaplatenie. Pri varení akumuluje teplo vyžarované špirálami a plynule ho odovzdáva pokrmu, aby bol priebeh varenia pozvoľný a rovnomerný. Znamená to, že teplota je všade rovnomerná a nevznikajú miesta, kde by sa mohli pokrmy pripaľovať.
Keďže varnú nádobu je možné z kovového plášťa pri uchopení za rukoväte vytiahnuť, je to tá istá nádoba v ktorej pokrm servírujete, skladujete v chladničke a neskôr opätovne ohrievate. Znamená to, že pri varení sa v kuchyni nazbiera minimum riadov. Potrebujete iba odmerky, váhu a varechu, ktorou obsah hrnca pred spustením varenia premiešate. Tri-a-pol litrový objem predurčuje použitie tohto modelu pre trojčlennú rodinu. V ponuke však nájdete hrnce, ktoré majú vyššiu kapacitu.
Varenie má svoje špecifiká
Používanie pomalovarného hrnca vyžaduje drobné úpravy v receptúrach, ktoré vo svojej kuchyni používate už roky. Potrebné je uvedomiť si, že všetky suroviny putujú do varnej nádoby súčasne a voda pri pomalom ohreve nemá čas na to, aby sa z vnútra vyparila do okolitého priestoru.
Keďže pri pomalej tepelnej úprave sa chute surovín rozvíjajú intenzívnejšie ako pri klasickom varení, koreniny a soľ patria do hrnca až vo finále. Podobné je to s mliekom. Keďže sa snaží usádzať sa v spodných častiach hrnca, lepšie je pridať ho až na koniec. Nuž a pozor na cestoviny, v studenej vode by sa zmenili na lep, v horúcej sa rozvaria. Pripravujte ich samostatne.
Menej vitamínov, viac chuti
Skúšali ste niekedy pochopiť, prečo nedeľná polievka od babičky chutí vždy lepšie, ako tá vaša? Nuž možno preto, že pri nej presedí o polovicu viac času, ako vy. S pomalovarným hrncom je to podobné.
Pomalý nárast teploty a dlhotrvajúci ohrev sa podpíšu na tom, že pri úprave surovín sa veľkou mierou podieľajú enzýmy, ktoré sú v nich obsiahnuté. Je to, akoby ste energiu zo siete dopĺňali chémiou, ktorá je pre každú surovinu prirodzená. Kým vitamíny sa z pokrmu vytrácajú a ich úroveň rýchlo klesá, enzýmy rozkladajú komplikované štruktúry na jednoduchšie, rozvíjajú chute a vône. Pokrmy, ktoré sme v hrnci uvarili boli chuťovo výrazné, s intenzívnou vôňou a jemné, ako keby sme použili v niektorej fáze varenia tlakový hrniec. Koreniny a soľ vyžadujú citlivé a striedme dávkovanie, aby neprehlušili prirodzenú chuť. Zistili sme, že kvalita použitých surovín sa silne prejavuje na dosiahnutých výsledkoch. Je to iné ako na varnom paneli – ako by sme sa vrátili do éry varenia na ohni v kotli. Pokrmy sú ľahšie stráviteľné, avšak majú vyššiu kalorickú hodnotu.
Určiť, pri akej teplote sa pokrmy v hrnci varia nie je jednoduché. Veľmi záleží na tom, ako intenzívne objem nádoby využijete a aká je hustota pokrmu. Pri viacerých meraniach sme zistili, že teplota sa pohybuje v rozsahu od 75 do 95 °C. Pozornosť by ste teda mali venovať surovinám, ktoré potrebujú vysokú teplotu na to, aby ich enzýmy pomohli s rozkladom jedov, ktoré prirodzene obsahujú. Vedeli ste o tom, že fazuľa vám bez riadnej tepelnej úpravy môže uškodiť? Varte ju radšej mimo tohto hrnca.
Ako sme varili
Vložte ho hrnca kyslú kapustu, na kocky nakrájané mäso rôznych druhov a pokúste sa pri dusení dosiahnuť moment, kedy sa kyselinou mliečnou stiahnuté mäso uvoľní natoľko, aby sa začalo rozplývať na jazyku. Ak ste už niekedy spravili túto chybu a zaplatili za ňu svojim časom, viete presne o čom je reč. Je zvláštne, že v pomalovarnom hrnci je príprava bigosu, kapustnice či segedínskeho guľášu rovnako jednoduchá, ako príprava vývaru z hovädzích chvostov. Stačí nasypať tie správne suroviny dnu a po hodinách prípravy nedokážete bez ochutnania rozoznať starú hovädzinu od mladej jahňaciny. Uvedomíte si, že sila enzýmov dokáže poraziť aj tlakový hrniec.
Plnená paprika sa nerozvára a guľky varené v omáčke chutia podstatne lepšie ako tie, ktoré zvyčajne pečieme na plechu v rúre. Omáčka pri varení nehustne viac ako je nevyhnutné, takže ani neskorý návrat z práce pokrm neznehodnotí.
Jemné plody mora, predvarené pred ich mrazením, akoby pomalú prípravu priam vyžadovali. Paella so všetkým čo k nej patrí, sa zaobíde aj bez veľkej, plytkej panvice, ktorá je pre jej prípravu nevyhnutnosťou. Ak odhadnete správne dávku vody, ryža sa pripraví podobne, ako v špeciálnom ryžovom hrnci. Neskúšajte to však pred odchodom do práce. Hotová je skôr, ako sa nazdáte. Inak môžete očakávať iba pripálené menu.
Polievky všetkého druhu sme pripravovali bez obmedzení a ukázalo sa, že čerstvá jarná zelenina dokáže v hrnci zázraky. Avšak iba také, ktoré dokáže predviesť aj na varnom paneli. Naopak, mäsové vývary nás zaujali svojou nenapodobiteľnou jemnosťou.
Guláše a mäsové pokrmy si nás získali jemnou štruktúrou a prirodzenou chuťou použitých surovín. V anglickej kuchyni nájdete mnoho receptov pre varenie „v jednom hrnci“, kde figuruje iba niekoľko základných surovín, ktoré sa vzájomne dopĺňajú.
Veľké plus dávame aj príprave obilných pokrmov vo forme kaše, ktoré síce na našich raňajkových stoloch nehrajú prvé husle, avšak príjemne dokážu doplniť jedálníček. Tu nám chýbal hlavne časovač, ktorý by varenie spustil automaticky tak, aby boli raňajky pripravené pre ich načasované servírovanie.
Naopak, vôbec nás nepotešila tepelná úprava sójového mäsa. I keď patrí medzi obľúbené suroviny pri našich kulinárskych experimentoch, pri pomalej úprave akoby sa v tejto surovine prebúdzalo všetko, čo z nej výrobcovia v priebehu rokov odstránili. Akoby sme sa vrátili do časov prvých experimentov v osemdesiatych rokov.
Hrniec by zniesol niekoľko vylepšení
Testovaný hrniec síce svoje poslanie plnil na jednotku, predsa sme však odhalili niekoľko jeho slabín, ktoré by pýtali vylepšenia.
Ak patríte medzi zábudlivcov, možno budete okolo hrnca prechádzať až dovtedy, kým predsa len jeho obsah po strate vody nezačne horieť. Na čelnom paneli akosi chýba kontrolka, ktorá by upozorňovala na to, že je v prevádzke. Keďže vonkajší kovový plášť nie je najchladnejší, vylúčiť nemožno ani popálenie.
S tepelne izolovaným plášťom by bolo možné dosiahnuť ekonomickejšiu prevádzku. Odhadujeme, že približne tretina energie bez úžitku sála do okolia. V zime to síce pri riadenom kúrení nie je tragédia, predsa len, izolovaný plášť by umožnil použitie špirál s nižším výkonom.
Dvojčinný časovač by zvýšil komfort obsluhy na maximum. Odložený štart by pomohol pri príprave raňajkového menu tak, aby bolo pripravené v momente, keď stolovníci usadajú k stolu. Časovač dĺžky varenia, ktorý by automaticky prepol na režim udržania pokrmu v teple by zaručil, že citlivejšie pokrmy by sa nevarili dlhšie, ako je nevyhnutné. Áno, varili sme ryžové pokrmy, paellu, pripravovali múčniky – všade sa však žiada dozor, ktorý hrniec včas vypne.
Rival 3L5 je pomocník, ktorý si svoje miesto nájde v domácnostiach, kde zmena každodenných návykov nie je prekážkou. Ako sme mali možnosť presvedčiť sa, dokáže pripraviť pokrmy vysokej kvality s intenzívnou chuťou a vôňou, ktoré sa pri rýchlejších prípravách jednoducho neuvoľnia. Počítajte so silnou prácou enzýmou ktoré zjednoduchšia stráviteľnosť a zvýšia kalorickú hodnotu, dopĺňajte vitamíny, ktoré sa pri varení strácajú. Ak na varenie nemáte čas, alebo si to chcete vyskúšať inak, tohto pomocníka môžeme iba odporúčať.