Hliva - chutná i liečivá

Kedysi nezaujímavá, fádna drevokazná huba, dnes v popredí, plná látok prospešných zdraviu a vo veľkom pestovaná. Huba s mnohorakým použitím, vysmážaná, varená i dusená, v šalátoch, chuťovkách aj v polievkach.

Hliva je cudzopasná huba, ktorá získava všetky živiny pre svoj rast z dreva. Drevo obsahuje množstvo „dobrôt” aj pre naše telo, ale nedokáže ich spracovať. A nato máme hlivu. Cez ňu z dreva získame množstvo látok prospešných zdraviu.

Hliva rastie na čerstvo zrezaných zdravých pňoch listnatých stromov, veľmi zriedka na ihličnatých. Na Slovensku ju nájdeme najmä na juhu a juhozápade. Má jednostranný, ku krajom podvihnutý klobúk podobný lieviku s priemerom od 5 – 15 cm. Zospodu má úzke a dlhé lupene bielej alebo ružovej farby. Rastie v trsoch od októbra do decembra, pri miernych zimách až do marca, z čoho vyplýva, že je to chladnomilná huba. Nezriedka sa v jednom trse naraz nachádza aj 50 kusov húb. Ak na ňu v lese naďabíte, môžete sa k tomu miestu vracať každý rok, bude vás tam čakať až do doby, kým nevyčerpá z dreva všetky živiny.

Hliva sa rozmnožuje bielymi výtrusmi, na ktoré pri pestovaní v uzavretých priestoroch môžu byť citliví alergici.

Pestovanie

Pestovať sa dá v interiéri aj exteriéri, na záhradke aj na balkóne. Stačí si zaobstarať asi 15- až 20-centimetrové kusy guľatiny z listnatého stromu vysoké asi 50 cm. Guľatina sa nareže na niekoľkých miestach, pridá sa podhubie, ktoré možno poľahky kúpiť, otvor s podhubím sa zatrie štepárskym voskom, celý peň sa zabalí do fólie a počká sa, kým obrastie podhubím. To všetko pri teplote okolo 20 stupňov Celzia. Potom sa z fólie vyberie a z jednej tretiny sa zakope do zeme na tienisté miesto. V prípade sucha sa zalieva okolie pňa. Hliva začne rodiť už v prvom roku, ale pomenej, najsilnejší je druhý a tretí rok, potom úrodnosť klesá. Pri mäkkom dreve je životnosť štyri roky, pri tvrdom šesť rokov. Po skončení cyklu môžeme drevo kompostovať.

Využitie

Hliva sa dá všestranne využiť. Pod mäso, do polievok, omáčok a šalátov, alebo ju môžeme pomlieť a pridávať do plniek a paštét, zavárať alebo sušiť a mlieť na prášok, ktorý použijeme pri varení na ochutenie jedál.

Hliva tiež pôsobí liečivo a preventívne pred mnohými ochoreniami. Povzbudzuje imunitu pomocou obsiahnutých glukánov, ktoré stimulujú imunitný systém a vďaka nim si telo vytvorí dostatok protilátok proti pliesňam, baktériám, vírusom. Znižuje hladinu zlého cholesterolu a pomáha upraviť krvný tlak, znižuje poruchy metabolizmu, má antialergické účinky, na niektoré druhy nádorových ochorení má protinádorový účinok, v hlive obsiahnutá vláknina pomáha lepšie vylučovať z tela nežiaduce látky. Hliva obsahuje vitamín B12, D2, C a K, ďalej vlákninu, z minerálnych látok je to najmä fosfor a draslík v menšom množstve zinok, selén, meď, chróm, bór a jód.
O hlive sa hovorí ako zázračnej hube, ktorej denné používanie môže veľmi napomôcť k dosiahnutiu rovnováhy v tele.

Tipy a triky
  • Varenie jedál s hlivou bez soli urýchli jej zmäknutie, potom ju možno ju dosoliť.
  • Hlivu uskladňujeme klobúkom nahor v chladničke pri teplote do 4 stupňov maximálne štyri dni.
  • Hliva je výborná aj na zaváranie nakyslo, pretože nevytvára na povrchu sliz ako iné huby.


O hlive sa hovorí ako o zázračnej hube, ktorej denné používanie môže veľmi napomôcť k dosiahnutiu rovnováhy v tele.

Pripravte si s nami:

Držková polievka z hlivy ustricovitej
500 g hlivy
60 g masti
30 g múky
3 strúčiky cesnaku
majorán
mletá červená paprika
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

Na prúžky pokrájanú hlivu dáme dusiť na časť masti s cibuľkou. Keď hliva zmäkne, prilejeme horúcu vodu, pretlačený cesnak zmiešaný so soľou, korením, majoránom a privedieme k varu. Medzitým si pripravíme paprikovú zápražku, na ktorú sme spotrebovali zvyšnú masť. Pridáme k hlive, necháme prevrieť a podľa potreby dosolíme.

Dusené hovädzie na hlive
4 plátky hovädzieho stehna
200 g hlivy
80 g masti
20 g hladkej múky
1 cibuľa
300 ml hovädzieho vývaru
3 PL kečupu
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

Plátky hovädzieho naklepeme, posolíme a prudko opečieme na 1 PL masti. Na zvyšku masti osmažíme cibuľku, pridáme k nej hlivu a 10 minút podusíme. Potom pridáme udusenú hlivu k mäsu, zaprášime hladkou múkou a pomaly opekáme. Potom pridáme vývar, posolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme kečup a ešte krátko povaríme. Podávame s ryžou.

Hlivový šalát
250 g hlivy
100 g šalotky
20 g soli
20 g cukru
20 g majonézy
100 ml vody
ocot
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

Hlivu v celku povaríme vo vode, nakrájame nadrobno, premiešame s najemno posekanou šalotkou a zalejeme nálevom z vody, cukru, soli a majonézy. Podľa chuti môžeme dochutiť octom. Necháme dve hodiny postáť, podávame ako prílohu.

Hlivový perkelt
500 g hlivy
2 stredné cibule
4 červené papriky
100 g paradajového pretlaku
0,5 dl oleja
sójová omáčka
2 ks bobkového listu
mleté čierne korenie
soľ
majorán

mletá červená paprika, sladká
Hlivu nakrájame na 2 cm veľké kocky a pomaly ju opražíme na panvici na cibuľke s paprikou, prilejeme sójovú omáčku, olej, korenie, soľ, rascu, majoránku, bobkový list a mletú papriku. Dusíme prikryté na miernom ohni asi 20 minút. Ako prílohu podávame cestoviny alebo halušky.

Hliva na smotane
600 g hlivy
50 g masla
2 dcl smotany
30 g hladkej múky
1 cibuľa
mletý muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ

Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú hlivu, postrúhaný muškátový oriešok, soľ, korenie a prikryté dusíme 20 minút. Na záver pridáme sladkú smotanu rozmixovanú s hladkou múkou a privedieme k varu. Podávame s opekanými zemiakmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 625
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 611
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 244
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 054
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 776
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 531
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 374
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 855
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 595
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 995

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

Ženský idol Jamie Dornan: Dvere do Hollywoodu mu otvorila postava sériového vraha

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop