Hliva - chutná i liečivá

Kedysi nezaujímavá, fádna drevokazná huba, dnes v popredí, plná látok prospešných zdraviu a vo veľkom pestovaná. Huba s mnohorakým použitím, vysmážaná, varená i dusená, v šalátoch, chuťovkách aj v polievkach.

Hliva je cudzopasná huba, ktorá získava všetky živiny pre svoj rast z dreva. Drevo obsahuje množstvo „dobrôt” aj pre naše telo, ale nedokáže ich spracovať. A nato máme hlivu. Cez ňu z dreva získame množstvo látok prospešných zdraviu.

Hliva rastie na čerstvo zrezaných zdravých pňoch listnatých stromov, veľmi zriedka na ihličnatých. Na Slovensku ju nájdeme najmä na juhu a juhozápade. Má jednostranný, ku krajom podvihnutý klobúk podobný lieviku s priemerom od 5 – 15 cm. Zospodu má úzke a dlhé lupene bielej alebo ružovej farby. Rastie v trsoch od októbra do decembra, pri miernych zimách až do marca, z čoho vyplýva, že je to chladnomilná huba. Nezriedka sa v jednom trse naraz nachádza aj 50 kusov húb. Ak na ňu v lese naďabíte, môžete sa k tomu miestu vracať každý rok, bude vás tam čakať až do doby, kým nevyčerpá z dreva všetky živiny.

Hliva sa rozmnožuje bielymi výtrusmi, na ktoré pri pestovaní v uzavretých priestoroch môžu byť citliví alergici.

Pestovanie

Pestovať sa dá v interiéri aj exteriéri, na záhradke aj na balkóne. Stačí si zaobstarať asi 15- až 20-centimetrové kusy guľatiny z listnatého stromu vysoké asi 50 cm. Guľatina sa nareže na niekoľkých miestach, pridá sa podhubie, ktoré možno poľahky kúpiť, otvor s podhubím sa zatrie štepárskym voskom, celý peň sa zabalí do fólie a počká sa, kým obrastie podhubím. To všetko pri teplote okolo 20 stupňov Celzia. Potom sa z fólie vyberie a z jednej tretiny sa zakope do zeme na tienisté miesto. V prípade sucha sa zalieva okolie pňa. Hliva začne rodiť už v prvom roku, ale pomenej, najsilnejší je druhý a tretí rok, potom úrodnosť klesá. Pri mäkkom dreve je životnosť štyri roky, pri tvrdom šesť rokov. Po skončení cyklu môžeme drevo kompostovať.

Využitie

Hliva sa dá všestranne využiť. Pod mäso, do polievok, omáčok a šalátov, alebo ju môžeme pomlieť a pridávať do plniek a paštét, zavárať alebo sušiť a mlieť na prášok, ktorý použijeme pri varení na ochutenie jedál.

Hliva tiež pôsobí liečivo a preventívne pred mnohými ochoreniami. Povzbudzuje imunitu pomocou obsiahnutých glukánov, ktoré stimulujú imunitný systém a vďaka nim si telo vytvorí dostatok protilátok proti pliesňam, baktériám, vírusom. Znižuje hladinu zlého cholesterolu a pomáha upraviť krvný tlak, znižuje poruchy metabolizmu, má antialergické účinky, na niektoré druhy nádorových ochorení má protinádorový účinok, v hlive obsiahnutá vláknina pomáha lepšie vylučovať z tela nežiaduce látky. Hliva obsahuje vitamín B12, D2, C a K, ďalej vlákninu, z minerálnych látok je to najmä fosfor a draslík v menšom množstve zinok, selén, meď, chróm, bór a jód.
O hlive sa hovorí ako zázračnej hube, ktorej denné používanie môže veľmi napomôcť k dosiahnutiu rovnováhy v tele.

Tipy a triky
  • Varenie jedál s hlivou bez soli urýchli jej zmäknutie, potom ju možno ju dosoliť.
  • Hlivu uskladňujeme klobúkom nahor v chladničke pri teplote do 4 stupňov maximálne štyri dni.
  • Hliva je výborná aj na zaváranie nakyslo, pretože nevytvára na povrchu sliz ako iné huby.


O hlive sa hovorí ako o zázračnej hube, ktorej denné používanie môže veľmi napomôcť k dosiahnutiu rovnováhy v tele.

Pripravte si s nami:

Držková polievka z hlivy ustricovitej
500 g hlivy
60 g masti
30 g múky
3 strúčiky cesnaku
majorán
mletá červená paprika
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

Na prúžky pokrájanú hlivu dáme dusiť na časť masti s cibuľkou. Keď hliva zmäkne, prilejeme horúcu vodu, pretlačený cesnak zmiešaný so soľou, korením, majoránom a privedieme k varu. Medzitým si pripravíme paprikovú zápražku, na ktorú sme spotrebovali zvyšnú masť. Pridáme k hlive, necháme prevrieť a podľa potreby dosolíme.

Dusené hovädzie na hlive
4 plátky hovädzieho stehna
200 g hlivy
80 g masti
20 g hladkej múky
1 cibuľa
300 ml hovädzieho vývaru
3 PL kečupu
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

Plátky hovädzieho naklepeme, posolíme a prudko opečieme na 1 PL masti. Na zvyšku masti osmažíme cibuľku, pridáme k nej hlivu a 10 minút podusíme. Potom pridáme udusenú hlivu k mäsu, zaprášime hladkou múkou a pomaly opekáme. Potom pridáme vývar, posolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme kečup a ešte krátko povaríme. Podávame s ryžou.

Hlivový šalát
250 g hlivy
100 g šalotky
20 g soli
20 g cukru
20 g majonézy
100 ml vody
ocot
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

Hlivu v celku povaríme vo vode, nakrájame nadrobno, premiešame s najemno posekanou šalotkou a zalejeme nálevom z vody, cukru, soli a majonézy. Podľa chuti môžeme dochutiť octom. Necháme dve hodiny postáť, podávame ako prílohu.

Hlivový perkelt
500 g hlivy
2 stredné cibule
4 červené papriky
100 g paradajového pretlaku
0,5 dl oleja
sójová omáčka
2 ks bobkového listu
mleté čierne korenie
soľ
majorán

mletá červená paprika, sladká
Hlivu nakrájame na 2 cm veľké kocky a pomaly ju opražíme na panvici na cibuľke s paprikou, prilejeme sójovú omáčku, olej, korenie, soľ, rascu, majoránku, bobkový list a mletú papriku. Dusíme prikryté na miernom ohni asi 20 minút. Ako prílohu podávame cestoviny alebo halušky.

Hliva na smotane
600 g hlivy
50 g masla
2 dcl smotany
30 g hladkej múky
1 cibuľa
mletý muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ

Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú hlivu, postrúhaný muškátový oriešok, soľ, korenie a prikryté dusíme 20 minút. Na záver pridáme sladkú smotanu rozmixovanú s hladkou múkou a privedieme k varu. Podávame s opekanými zemiakmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 009
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 083
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 12 920
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 869
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 606
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 745
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 405
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 765
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 617
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 522

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus na Námestí slobody architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

ŠPORT

Pálffy kritizoval Lintnera, ten okamžite reagoval

Ďalší spor v slovenskom hokeji?

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.