Nápady s krevetami

Môžete si ich urobiť na taliansky alebo na thajský spôsob, alebo pripraviť ich šťavnaté mäsko podľa našich netradičných receptov.

Šalát so sklenenými rezancami a krevetami
suroviny na 4 porcie


salats1.jpg250 g ryžových rezancov
1 lyžica oleja
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké polovičné kolieska
4 zväzky čínskej kapusty, nakrájanej na menšie kusy
200 g olúpaných kreviet
1 uhorka, pokrájaná na tenké rezance
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandru

Zálievka:
2 lyžice arašidového masla s veľkými kúskami orieškov
1 lyžica cukru
štipka čili
šťava z 1 limetky
2 lyžice sójovej omáčky

Rezance pripravíme podľa návodu na obale. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme nakrájanú kapustu a 2 minúty restujeme. Vmiešame krevety a necháme ďalšie 4 minúty smažiť. Zálievka: Suroviny na zálievku v miske dobre premiešame. Pridáme k rezancom a spolu s osmaženou kapustou a krevetami dobre zamiešame. Každú porciu ozdobíme kolieskom uhorky a zasypeme koriandrom.

TIP: Čínsku kapustu si často mýlime s pekinskou. Ak ju nezoženieme v obchode so zeleninou, môžeme ju nahradiť bielou kapustou alebo paprikou.

Pečená ryža s krevetami
suroviny na 4 porcie


pecena-ryze-s-krevetami2.jpg100 g salámy choriza
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
300 g dlhozrnnej ryže
2 lyžičky sladkej mletej papriky
750 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
75 g mrazeného hrášku
300 g neolúpaných kreviet
korenie
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Plátky choriza zabalíme do roličiek a nakrájame ich na tenké pásiky. Hodíme ich do rozohriateho kastrólika so silným dnom, pridáme cibuľu s cesnakom a smažíme 5 minút.

Pridáme ryžu a papriku a smažíme ešte pol minúty. Dobre premiešame, zalejeme horúcim vývarom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry.

Po 20 minútach ryžu vyberieme z rúry, vmiešame hrášok a krevety. Vrátime priklopené pokrievkou do rúry a pečieme ďalších 8 minút. Hrášok bude mäkký a krevety zružovejú. Osolíme, okoreníme a podávame.

TIP: Ak nezoženieme chorizo (španielska pikantná saláma), použijeme inú pikantnú klobásku.

Krevetová paradajková polievka
suroviny na 4 porcie


krevetova-rajska-polevka.jpg200 g neolúpaných kreviet
2 lyžice masla
1 mrkva, nakrájaná na drobné kolieska
1 cibuľa, nakrájaná na kocôčky
2 strúčiky cesnaku, prelisované
1 paradajka, olúpaná a jemno nasekaná, alebo 15 g pretlaku
100 ml suchého bieleho vína
1/2 lyžice sušeného oregana
soľ
korenie
čerstvá petržlenová vňatka
50 ml smotany

Krevety olúpeme - najprv odlomíme hlavy, potom nožom narežeme obal a odlúpneme ho. Pri väčších krevetách je dobré vybrať z krevety i črievko a odrezať chvost. Hlavy i obal osmažíme na polovici masla, zalejeme litrom vody a povaríme aspoň pol hodiny. Vývar potom precedíme cez husté sitko a odstavíme mimo.

V kastróliku rozpustíme druhú polovicu masla, vysypeme doň mrkvu a smažíme 4 minúty, pridáme cibuľu na ďalšie 4 minúty a potom cesnak na 1 minútu. Pridáme paradajky alebo pretlak a ďalšiu minútu spoločne restujeme. Zalejeme vínom a vývarom, okoreníme oreganom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Povaríme 10 minút.

Polievku rozmixujeme a povaríme ďalších 10 minút. Vsypeme krevety, privedieme do varu a na miernom plameni varíme ďalšie 3 minúty. Krevety zmatnejú a zružovejú. Podávame ozdobené smotanou a petržlenovou vňatkou.

TIP: Ak máme k dispozícii len olúpané krevety, použijeme rybací alebo zeleninový vývar z kocky.

Sendvič s krevetovým kokteilom
suroviny na 4 porcie


sendvic.jpg100 g olúpaných kokteilových kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička bazalkového pesta
4 malé bagety alebo žemle
1 lyžica majonézy
4 listy šalátu alebo hrsť valeriánky
2 paradajky, nakrájané na kolieska
1/2 avokáda, olúpaného a nakrájaného na plátky

Krevety dáme rozmraziť, umyjeme ich a usušíme. Panvicu potrieme troškou olivového oleja, rozohrejeme ju a dáme do nej krevety. Krátko ich osmažíme, vmiešame pesto a vyberieme z ohňa. Žemľu rozkrojíme a spodnú časť potrieme slabou vrstvou majonézy. Zvyšnú majonézu zmiešame s bazalkovými krevetami.

Na žemľu položíme umytý a usušený list šalátu a pokryjeme ho kolieskami paradajok. Na ne navŕšime lyžicu kreviet a doplníme plátkami avokáda. Priklopíme druhou polovicou žemle.

TIP: Pri odľahčenej verzii použijeme namiesto majonézy jogurt, biele pečivo môžeme nahradiť zdravším celozrnným.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 936
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 858
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 783
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 402
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 285
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 165
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 751
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 661
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 488
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 247

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.