SME
Utorok, 23. apríl , 2019

Nápady s krevetami

Môžete si ich urobiť na taliansky alebo na thajský spôsob, alebo pripraviť ich šťavnaté mäsko podľa našich netradičných receptov.

Šalát so sklenenými rezancami a krevetami
suroviny na 4 porcie


salats1.jpg250 g ryžových rezancov
1 lyžica oleja
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké polovičné kolieska
4 zväzky čínskej kapusty, nakrájanej na menšie kusy
200 g olúpaných kreviet
1 uhorka, pokrájaná na tenké rezance
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandru

Zálievka:
2 lyžice arašidového masla s veľkými kúskami orieškov
1 lyžica cukru
štipka čili
šťava z 1 limetky
2 lyžice sójovej omáčky

Rezance pripravíme podľa návodu na obale. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme nakrájanú kapustu a 2 minúty restujeme. Vmiešame krevety a necháme ďalšie 4 minúty smažiť. Zálievka: Suroviny na zálievku v miske dobre premiešame. Pridáme k rezancom a spolu s osmaženou kapustou a krevetami dobre zamiešame. Každú porciu ozdobíme kolieskom uhorky a zasypeme koriandrom.

TIP: Čínsku kapustu si často mýlime s pekinskou. Ak ju nezoženieme v obchode so zeleninou, môžeme ju nahradiť bielou kapustou alebo paprikou.

Pečená ryža s krevetami
suroviny na 4 porcie


pecena-ryze-s-krevetami2.jpg100 g salámy choriza
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
300 g dlhozrnnej ryže
2 lyžičky sladkej mletej papriky
750 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
75 g mrazeného hrášku
300 g neolúpaných kreviet
korenie
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Plátky choriza zabalíme do roličiek a nakrájame ich na tenké pásiky. Hodíme ich do rozohriateho kastrólika so silným dnom, pridáme cibuľu s cesnakom a smažíme 5 minút.

Pridáme ryžu a papriku a smažíme ešte pol minúty. Dobre premiešame, zalejeme horúcim vývarom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry.

Po 20 minútach ryžu vyberieme z rúry, vmiešame hrášok a krevety. Vrátime priklopené pokrievkou do rúry a pečieme ďalších 8 minút. Hrášok bude mäkký a krevety zružovejú. Osolíme, okoreníme a podávame.

TIP: Ak nezoženieme chorizo (španielska pikantná saláma), použijeme inú pikantnú klobásku.

Krevetová paradajková polievka
suroviny na 4 porcie


krevetova-rajska-polevka.jpg200 g neolúpaných kreviet
2 lyžice masla
1 mrkva, nakrájaná na drobné kolieska
1 cibuľa, nakrájaná na kocôčky
2 strúčiky cesnaku, prelisované
1 paradajka, olúpaná a jemno nasekaná, alebo 15 g pretlaku
100 ml suchého bieleho vína
1/2 lyžice sušeného oregana
soľ
korenie
čerstvá petržlenová vňatka
50 ml smotany

Krevety olúpeme - najprv odlomíme hlavy, potom nožom narežeme obal a odlúpneme ho. Pri väčších krevetách je dobré vybrať z krevety i črievko a odrezať chvost. Hlavy i obal osmažíme na polovici masla, zalejeme litrom vody a povaríme aspoň pol hodiny. Vývar potom precedíme cez husté sitko a odstavíme mimo.

V kastróliku rozpustíme druhú polovicu masla, vysypeme doň mrkvu a smažíme 4 minúty, pridáme cibuľu na ďalšie 4 minúty a potom cesnak na 1 minútu. Pridáme paradajky alebo pretlak a ďalšiu minútu spoločne restujeme. Zalejeme vínom a vývarom, okoreníme oreganom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Povaríme 10 minút.

Polievku rozmixujeme a povaríme ďalších 10 minút. Vsypeme krevety, privedieme do varu a na miernom plameni varíme ďalšie 3 minúty. Krevety zmatnejú a zružovejú. Podávame ozdobené smotanou a petržlenovou vňatkou.

TIP: Ak máme k dispozícii len olúpané krevety, použijeme rybací alebo zeleninový vývar z kocky.

Sendvič s krevetovým kokteilom
suroviny na 4 porcie


sendvic.jpg100 g olúpaných kokteilových kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička bazalkového pesta
4 malé bagety alebo žemle
1 lyžica majonézy
4 listy šalátu alebo hrsť valeriánky
2 paradajky, nakrájané na kolieska
1/2 avokáda, olúpaného a nakrájaného na plátky

Krevety dáme rozmraziť, umyjeme ich a usušíme. Panvicu potrieme troškou olivového oleja, rozohrejeme ju a dáme do nej krevety. Krátko ich osmažíme, vmiešame pesto a vyberieme z ohňa. Žemľu rozkrojíme a spodnú časť potrieme slabou vrstvou majonézy. Zvyšnú majonézu zmiešame s bazalkovými krevetami.

Na žemľu položíme umytý a usušený list šalátu a pokryjeme ho kolieskami paradajok. Na ne navŕšime lyžicu kreviet a doplníme plátkami avokáda. Priklopíme druhou polovicou žemle.

TIP: Pri odľahčenej verzii použijeme namiesto majonézy jogurt, biele pečivo môžeme nahradiť zdravším celozrnným.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 071
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 768
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 853
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 433
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 901
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 378
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 904
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 769
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 972
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 761

Hlavné správy zo Sme.sk

Ficova ochranka stála už desaťtisíce eur

O predĺženú ochranu žiadal expremiér aj v roku 2010 po nástupe vlády Ivety Radičovej.

Robert Fico.
STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid

Zelenskyj je populárny aj v Rusku.

Peter Schutz
Dobré ráno

Dobré ráno: Hádky aj spojenectvá. Aké sú vzťahy v opozícii

Čo robí opozícia ako spolu strany vychádzajú.

Podcast Dobré Ráno

Prečo Bakoš nepôjde na šampionát? Môžu za to viaceré dôvody

Slovenská nominácia sa postupne kryštalizuje.

Martin Bakoš.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.