Nápady s krevetami

Môžete si ich urobiť na taliansky alebo na thajský spôsob, alebo pripraviť ich šťavnaté mäsko podľa našich netradičných receptov.

Šalát so sklenenými rezancami a krevetami
suroviny na 4 porcie


salats1.jpg250 g ryžových rezancov
1 lyžica oleja
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké polovičné kolieska
4 zväzky čínskej kapusty, nakrájanej na menšie kusy
200 g olúpaných kreviet
1 uhorka, pokrájaná na tenké rezance
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandru

Zálievka:
2 lyžice arašidového masla s veľkými kúskami orieškov
1 lyžica cukru
štipka čili
šťava z 1 limetky
2 lyžice sójovej omáčky

Rezance pripravíme podľa návodu na obale. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme nakrájanú kapustu a 2 minúty restujeme. Vmiešame krevety a necháme ďalšie 4 minúty smažiť. Zálievka: Suroviny na zálievku v miske dobre premiešame. Pridáme k rezancom a spolu s osmaženou kapustou a krevetami dobre zamiešame. Každú porciu ozdobíme kolieskom uhorky a zasypeme koriandrom.

TIP: Čínsku kapustu si často mýlime s pekinskou. Ak ju nezoženieme v obchode so zeleninou, môžeme ju nahradiť bielou kapustou alebo paprikou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pečená ryža s krevetami
suroviny na 4 porcie


pecena-ryze-s-krevetami2.jpg100 g salámy choriza
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
300 g dlhozrnnej ryže
2 lyžičky sladkej mletej papriky
750 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
75 g mrazeného hrášku
300 g neolúpaných kreviet
korenie
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Plátky choriza zabalíme do roličiek a nakrájame ich na tenké pásiky. Hodíme ich do rozohriateho kastrólika so silným dnom, pridáme cibuľu s cesnakom a smažíme 5 minút.

Pridáme ryžu a papriku a smažíme ešte pol minúty. Dobre premiešame, zalejeme horúcim vývarom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry.

Po 20 minútach ryžu vyberieme z rúry, vmiešame hrášok a krevety. Vrátime priklopené pokrievkou do rúry a pečieme ďalších 8 minút. Hrášok bude mäkký a krevety zružovejú. Osolíme, okoreníme a podávame.

TIP: Ak nezoženieme chorizo (španielska pikantná saláma), použijeme inú pikantnú klobásku.

Krevetová paradajková polievka
suroviny na 4 porcie


krevetova-rajska-polevka.jpg200 g neolúpaných kreviet
2 lyžice masla
1 mrkva, nakrájaná na drobné kolieska
1 cibuľa, nakrájaná na kocôčky
2 strúčiky cesnaku, prelisované
1 paradajka, olúpaná a jemno nasekaná, alebo 15 g pretlaku
100 ml suchého bieleho vína
1/2 lyžice sušeného oregana
soľ
korenie
čerstvá petržlenová vňatka
50 ml smotany

Krevety olúpeme - najprv odlomíme hlavy, potom nožom narežeme obal a odlúpneme ho. Pri väčších krevetách je dobré vybrať z krevety i črievko a odrezať chvost. Hlavy i obal osmažíme na polovici masla, zalejeme litrom vody a povaríme aspoň pol hodiny. Vývar potom precedíme cez husté sitko a odstavíme mimo.

V kastróliku rozpustíme druhú polovicu masla, vysypeme doň mrkvu a smažíme 4 minúty, pridáme cibuľu na ďalšie 4 minúty a potom cesnak na 1 minútu. Pridáme paradajky alebo pretlak a ďalšiu minútu spoločne restujeme. Zalejeme vínom a vývarom, okoreníme oreganom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Povaríme 10 minút.

Polievku rozmixujeme a povaríme ďalších 10 minút. Vsypeme krevety, privedieme do varu a na miernom plameni varíme ďalšie 3 minúty. Krevety zmatnejú a zružovejú. Podávame ozdobené smotanou a petržlenovou vňatkou.

TIP: Ak máme k dispozícii len olúpané krevety, použijeme rybací alebo zeleninový vývar z kocky.

Sendvič s krevetovým kokteilom
suroviny na 4 porcie


sendvic.jpg100 g olúpaných kokteilových kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička bazalkového pesta
4 malé bagety alebo žemle
1 lyžica majonézy
4 listy šalátu alebo hrsť valeriánky
2 paradajky, nakrájané na kolieska
1/2 avokáda, olúpaného a nakrájaného na plátky

Krevety dáme rozmraziť, umyjeme ich a usušíme. Panvicu potrieme troškou olivového oleja, rozohrejeme ju a dáme do nej krevety. Krátko ich osmažíme, vmiešame pesto a vyberieme z ohňa. Žemľu rozkrojíme a spodnú časť potrieme slabou vrstvou majonézy. Zvyšnú majonézu zmiešame s bazalkovými krevetami.

Na žemľu položíme umytý a usušený list šalátu a pokryjeme ho kolieskami paradajok. Na ne navŕšime lyžicu kreviet a doplníme plátkami avokáda. Priklopíme druhou polovicou žemle.

TIP: Pri odľahčenej verzii použijeme namiesto majonézy jogurt, biele pečivo môžeme nahradiť zdravším celozrnným.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 632
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 099
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 393
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 128
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 799
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 874
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 744
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 445
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 245
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 814

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalí šéfovia i rodinní príslušníci. Kto sú policajní pridelenci?

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Biele prilby boli hrdinami Sýrie, dnes ich vyháňa aj propaganda

Niektorí v nich vidia záchrancov, iní teroristov.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.