Nápady s krevetami

Môžete si ich urobiť na taliansky alebo na thajský spôsob, alebo pripraviť ich šťavnaté mäsko podľa našich netradičných receptov.

Šalát so sklenenými rezancami a krevetami
suroviny na 4 porcie


salats1.jpg250 g ryžových rezancov
1 lyžica oleja
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké polovičné kolieska
4 zväzky čínskej kapusty, nakrájanej na menšie kusy
200 g olúpaných kreviet
1 uhorka, pokrájaná na tenké rezance
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandru

Zálievka:
2 lyžice arašidového masla s veľkými kúskami orieškov
1 lyžica cukru
štipka čili
šťava z 1 limetky
2 lyžice sójovej omáčky

Rezance pripravíme podľa návodu na obale. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme nakrájanú kapustu a 2 minúty restujeme. Vmiešame krevety a necháme ďalšie 4 minúty smažiť. Zálievka: Suroviny na zálievku v miske dobre premiešame. Pridáme k rezancom a spolu s osmaženou kapustou a krevetami dobre zamiešame. Každú porciu ozdobíme kolieskom uhorky a zasypeme koriandrom.

TIP: Čínsku kapustu si často mýlime s pekinskou. Ak ju nezoženieme v obchode so zeleninou, môžeme ju nahradiť bielou kapustou alebo paprikou.

Pečená ryža s krevetami
suroviny na 4 porcie


pecena-ryze-s-krevetami2.jpg100 g salámy choriza
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
300 g dlhozrnnej ryže
2 lyžičky sladkej mletej papriky
750 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
75 g mrazeného hrášku
300 g neolúpaných kreviet
korenie
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Plátky choriza zabalíme do roličiek a nakrájame ich na tenké pásiky. Hodíme ich do rozohriateho kastrólika so silným dnom, pridáme cibuľu s cesnakom a smažíme 5 minút.

Pridáme ryžu a papriku a smažíme ešte pol minúty. Dobre premiešame, zalejeme horúcim vývarom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry.

Po 20 minútach ryžu vyberieme z rúry, vmiešame hrášok a krevety. Vrátime priklopené pokrievkou do rúry a pečieme ďalších 8 minút. Hrášok bude mäkký a krevety zružovejú. Osolíme, okoreníme a podávame.

TIP: Ak nezoženieme chorizo (španielska pikantná saláma), použijeme inú pikantnú klobásku.

Krevetová paradajková polievka
suroviny na 4 porcie


krevetova-rajska-polevka.jpg200 g neolúpaných kreviet
2 lyžice masla
1 mrkva, nakrájaná na drobné kolieska
1 cibuľa, nakrájaná na kocôčky
2 strúčiky cesnaku, prelisované
1 paradajka, olúpaná a jemno nasekaná, alebo 15 g pretlaku
100 ml suchého bieleho vína
1/2 lyžice sušeného oregana
soľ
korenie
čerstvá petržlenová vňatka
50 ml smotany

Krevety olúpeme - najprv odlomíme hlavy, potom nožom narežeme obal a odlúpneme ho. Pri väčších krevetách je dobré vybrať z krevety i črievko a odrezať chvost. Hlavy i obal osmažíme na polovici masla, zalejeme litrom vody a povaríme aspoň pol hodiny. Vývar potom precedíme cez husté sitko a odstavíme mimo.

V kastróliku rozpustíme druhú polovicu masla, vysypeme doň mrkvu a smažíme 4 minúty, pridáme cibuľu na ďalšie 4 minúty a potom cesnak na 1 minútu. Pridáme paradajky alebo pretlak a ďalšiu minútu spoločne restujeme. Zalejeme vínom a vývarom, okoreníme oreganom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Povaríme 10 minút.

Polievku rozmixujeme a povaríme ďalších 10 minút. Vsypeme krevety, privedieme do varu a na miernom plameni varíme ďalšie 3 minúty. Krevety zmatnejú a zružovejú. Podávame ozdobené smotanou a petržlenovou vňatkou.

TIP: Ak máme k dispozícii len olúpané krevety, použijeme rybací alebo zeleninový vývar z kocky.

Sendvič s krevetovým kokteilom
suroviny na 4 porcie


sendvic.jpg100 g olúpaných kokteilových kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička bazalkového pesta
4 malé bagety alebo žemle
1 lyžica majonézy
4 listy šalátu alebo hrsť valeriánky
2 paradajky, nakrájané na kolieska
1/2 avokáda, olúpaného a nakrájaného na plátky

Krevety dáme rozmraziť, umyjeme ich a usušíme. Panvicu potrieme troškou olivového oleja, rozohrejeme ju a dáme do nej krevety. Krátko ich osmažíme, vmiešame pesto a vyberieme z ohňa. Žemľu rozkrojíme a spodnú časť potrieme slabou vrstvou majonézy. Zvyšnú majonézu zmiešame s bazalkovými krevetami.

Na žemľu položíme umytý a usušený list šalátu a pokryjeme ho kolieskami paradajok. Na ne navŕšime lyžicu kreviet a doplníme plátkami avokáda. Priklopíme druhou polovicou žemle.

TIP: Pri odľahčenej verzii použijeme namiesto majonézy jogurt, biele pečivo môžeme nahradiť zdravším celozrnným.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 127
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 010
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 145
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 308
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 927
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 258
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 066
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 600
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 799
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 2 640

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

KULTÚRA

Česi na objednávku vlády nikoho neuniesli, predbehli nás v inom

Českí filmári vedia, kde hľadať hrdinov.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop