Nápady s krevetami

Môžete si ich urobiť na taliansky alebo na thajský spôsob, alebo pripraviť ich šťavnaté mäsko podľa našich netradičných receptov.

Šalát so sklenenými rezancami a krevetami
suroviny na 4 porcie


salats1.jpg250 g ryžových rezancov
1 lyžica oleja
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké polovičné kolieska
4 zväzky čínskej kapusty, nakrájanej na menšie kusy
200 g olúpaných kreviet
1 uhorka, pokrájaná na tenké rezance
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandru

Zálievka:
2 lyžice arašidového masla s veľkými kúskami orieškov
1 lyžica cukru
štipka čili
šťava z 1 limetky
2 lyžice sójovej omáčky

Rezance pripravíme podľa návodu na obale. V panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme nakrájanú kapustu a 2 minúty restujeme. Vmiešame krevety a necháme ďalšie 4 minúty smažiť. Zálievka: Suroviny na zálievku v miske dobre premiešame. Pridáme k rezancom a spolu s osmaženou kapustou a krevetami dobre zamiešame. Každú porciu ozdobíme kolieskom uhorky a zasypeme koriandrom.

TIP: Čínsku kapustu si často mýlime s pekinskou. Ak ju nezoženieme v obchode so zeleninou, môžeme ju nahradiť bielou kapustou alebo paprikou.

Pečená ryža s krevetami
suroviny na 4 porcie


pecena-ryze-s-krevetami2.jpg100 g salámy choriza
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
300 g dlhozrnnej ryže
2 lyžičky sladkej mletej papriky
750 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
75 g mrazeného hrášku
300 g neolúpaných kreviet
korenie
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Plátky choriza zabalíme do roličiek a nakrájame ich na tenké pásiky. Hodíme ich do rozohriateho kastrólika so silným dnom, pridáme cibuľu s cesnakom a smažíme 5 minút.

Pridáme ryžu a papriku a smažíme ešte pol minúty. Dobre premiešame, zalejeme horúcim vývarom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rozohriatej rúry.

Po 20 minútach ryžu vyberieme z rúry, vmiešame hrášok a krevety. Vrátime priklopené pokrievkou do rúry a pečieme ďalších 8 minút. Hrášok bude mäkký a krevety zružovejú. Osolíme, okoreníme a podávame.

TIP: Ak nezoženieme chorizo (španielska pikantná saláma), použijeme inú pikantnú klobásku.

Krevetová paradajková polievka
suroviny na 4 porcie


krevetova-rajska-polevka.jpg200 g neolúpaných kreviet
2 lyžice masla
1 mrkva, nakrájaná na drobné kolieska
1 cibuľa, nakrájaná na kocôčky
2 strúčiky cesnaku, prelisované
1 paradajka, olúpaná a jemno nasekaná, alebo 15 g pretlaku
100 ml suchého bieleho vína
1/2 lyžice sušeného oregana
soľ
korenie
čerstvá petržlenová vňatka
50 ml smotany

Krevety olúpeme - najprv odlomíme hlavy, potom nožom narežeme obal a odlúpneme ho. Pri väčších krevetách je dobré vybrať z krevety i črievko a odrezať chvost. Hlavy i obal osmažíme na polovici masla, zalejeme litrom vody a povaríme aspoň pol hodiny. Vývar potom precedíme cez husté sitko a odstavíme mimo.

V kastróliku rozpustíme druhú polovicu masla, vysypeme doň mrkvu a smažíme 4 minúty, pridáme cibuľu na ďalšie 4 minúty a potom cesnak na 1 minútu. Pridáme paradajky alebo pretlak a ďalšiu minútu spoločne restujeme. Zalejeme vínom a vývarom, okoreníme oreganom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Povaríme 10 minút.

Polievku rozmixujeme a povaríme ďalších 10 minút. Vsypeme krevety, privedieme do varu a na miernom plameni varíme ďalšie 3 minúty. Krevety zmatnejú a zružovejú. Podávame ozdobené smotanou a petržlenovou vňatkou.

TIP: Ak máme k dispozícii len olúpané krevety, použijeme rybací alebo zeleninový vývar z kocky.

Sendvič s krevetovým kokteilom
suroviny na 4 porcie


sendvic.jpg100 g olúpaných kokteilových kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička bazalkového pesta
4 malé bagety alebo žemle
1 lyžica majonézy
4 listy šalátu alebo hrsť valeriánky
2 paradajky, nakrájané na kolieska
1/2 avokáda, olúpaného a nakrájaného na plátky

Krevety dáme rozmraziť, umyjeme ich a usušíme. Panvicu potrieme troškou olivového oleja, rozohrejeme ju a dáme do nej krevety. Krátko ich osmažíme, vmiešame pesto a vyberieme z ohňa. Žemľu rozkrojíme a spodnú časť potrieme slabou vrstvou majonézy. Zvyšnú majonézu zmiešame s bazalkovými krevetami.

Na žemľu položíme umytý a usušený list šalátu a pokryjeme ho kolieskami paradajok. Na ne navŕšime lyžicu kreviet a doplníme plátkami avokáda. Priklopíme druhou polovicou žemle.

TIP: Pri odľahčenej verzii použijeme namiesto majonézy jogurt, biele pečivo môžeme nahradiť zdravším celozrnným.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 162
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 468
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 442
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 549
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 924
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 861
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 788
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 621
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 598
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 401

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan je najväčším favoritom. Zapíše sa do dejín svetovej cyklistiky?

Vlani nebol najväčším favoritom, ale aj tak vyhral.

DOMOV

Lipšic dostal za nehodu z minulého roka podmienečný trest

Súd odsúdil bývalého poslanca Lipšica.

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

SVET

Orbán sa modlí za Merkelovej víťazstvo v nemeckých voľbách

Maďarský premiér sa obáva o eurofondy, ak by voľby vyhralo SPD.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.