Mäta nepatrí len do čaju a žuvačiek

Mäta je jednou z najznámejších divo rastúcich bylín na Slovensku. V minulosti sme ju poznali hlavne vo forme čaju a v zahraničných žuvačkách, dnes vládne nápoju s rumom, arabskému čaju, ovocným šalátom, omáčkam k mäsu či ako dekorácia na dezertoch.

Mäta pieporná je trvalka dorastajúca do výšky až 80 centimetrov. Vznikla skrížením mäty klasnatej a mäty vodnej. Dnes je známych viac ako šesťsto kultivarov. Rozmnožuje sa hlavne odrezkami alebo rozdelením koreňov, pretože semená poväčšine nevyklíčia. Veľmi rýchlo sa rozrastá do okolia, preto je dobré pestovať ju v nádobách.

Je to mrazuvzdorná, jemne ochlpená bylina. Aromatické lístky majú vajcovitý až pretiahnutý tvar, sú sýtozelenej farby s výraznou pepermintovou vôňou a chuťou. Silice nachádzajúce sa v rastline obsahujú až 50 percent mentolu. Ten sa využíva v potravinárstve a vo farmaceutickom priemysle - pridáva do chladiacich mastí a emulzií.

Použitie

Lístky pridávame do rôznych múčnikov, do miešaných nápojov, ovocných šalátov, dresingov a marinád k príprave mäsa. Mätu môžeme smelo používať v čajových zmesiach, pitie čistej mäty je dobré po desiatich dňoch na týždeň prerušiť. Mäta obsahuje silice, ktoré pôsobia antimikrobiálne, oleje, zastavujúce rast e-coli a niektorých húb. Mäta pomáha proti nepríjemným pocitom svrbenia, mierni bolesť a podráždenie. Osviežuje dych, výplachy pomáhajú hojiť ďasná. Mentol z mäty sa pridáva do utišujúcich a chladiacich mastí. Výťažky z nej sú súčasťou zubných pást, ústnych vôd a krémov. Pomáha tiež pri žalúdočných ťažkostiach, pri kŕčoch svalov, zastavuje zvracanie, znižuje plynatosť, čaje pomáhajú pri nachladnutí a chrípke.

Zber a uskladnenie

Najlepšie sú úplne mladé mätové lístky. Zbierame ich skoro poobede, keď obsahujú najviac silice. Zberať ich môžeme až do obdobia pred kvitnutím. Lístky rýchlo usušíme v tenkej vrstve, aby ostali zelené, nesmú zhnednúť. Pri sušení ich nevystavujeme teplote nad 35 °C. Uskladňujeme ich v neplastových obaloch, najlepšie v plátených vreckách. Spotrebujeme ich do 3 - 4 mesiacov.

História

Mäta je starodávna bylina, používaná po stáročia pre svoje kulinárne a aromatické vlastnosti. Grécka legenda vraví, že nymfa menom Minta bola premenená Persefónou na rastlinu. Žiarlila na ňu, pretože jej muž Pluto sa do nej zamiloval. Keďže Pluto nedokázal zlomiť Persefóninu kliatbu, svojej milej, premenenej na bylinku, daroval aspoň sladkú vôňu. Tá ho potom tešila, keď sa prechádzal záhradou plnou voňavej mäty. V Európe a Indii sa mäta tiež používa po celé veky na čistenie vzduchu a priestoru v bytoch a chrámoch. V Grécku sa potrhané mätové lístky porozhadzovali po stoloch na privítanie hostí pred podávaním jedla. Na Blízkom východe sa ešte stále pripravuje zelený čaj s mätou na privítanie hostí.

Pripravte si s nami:

Mojito
6 cl bieleho rumu
1 ČL trstinového cukru
1 limetka pokrájaná na 1,5 cm kocky
ľadová drvina
10 lístkov čerstvej mäty
sóda na doliatie

V pohári podrvíme jemne mätu s limetkou pokrájanou na trojuholníky, pridáme rum, cukor a všetko spolu dobre premiešame, nakoniec dolejeme sódou.

Tabouli
2 šálky vody
1/2 šálky posekanej cibuľky
1 pretlačený strúčik cesnaku,
1 šálka bulguru
1/2 uhorky ošúpanej a posekanej na kocky
1 veľká paradajka pokrájaná na malé kocky
1/2 šálka posekanej petržlenovej vňate
1/2 šálky posekanej mäty
4 PL olivového oleja
4 PL citrónovej šťavy
1/2 ČL soli
1/4 ČL pomletého čierneho korenia

Vodu privedieme k varu v stredne veľkej panvici, pridáme cibuľu, cesnak a bulgur a miešame asi 1 minútu. Odložíme z ohňa, prikryjeme a necháme napučať asi 20 minút. Vo veľkej mise zmiešame uhorky, paradajku, petržlen a mätu. V menšej miske zmiešame citrón, olivový olej, soľ a korenie a touto zálievkou prelejeme zeleninovú zmes. Odokryjeme panvicu s bulgurom, premiešame obsah vidličkou a pridáme k zelenine. Opatrne premiešame. Podávame vlažné alebo chladené.

Bylinkový šalát
2 šálky posekaného šalátu (jarného alebo ľadového)
2 šálky listov mrlíka bieleho
2 pokrájané jarné cibuľky
4 stonky majoránu
4 stonky citrónového tymianu - len lístky
4 PL posekaných mätových lístkov
olej, ocot v pomere 2:1
soľ

Všetko vložíme do misy a prelejeme zálievkou z oleja a octu a soli.

Arabský mätový čaj
zelený čaj na liter vody
20 lístkov mäty
2 PL medu
2 PL píniových orieškov

Do horúceho zeleného čaju vhodíme mätové lístky a necháme prikryté spariť asi päť minút. Pridáme med alebo cukor a premiešame. Nalejeme do pohárov aj s lístkami, prisypeme niekoľko píniových orieškov a podávame.

Mätová omáčka k mäsu
500 ml bieleho jogurtu
1 ČL ostrej mletej papriky
1 ČL karí korenia
3 PL posekanej mäty
soľ

Všetky prísady premiešame a necháme vychladnúť. Podávame k jahňaciemu mäsu.

Ražniči s mätou
500 g bravčového stehna
soľ a korenie
olej
cibuľa
citrónová
šťava
mäta

Mäso pokrájame na asi 1 cm hrubé plátky a naklepeme. Marinádu si pripravíme z oleja, soli, korenia, najemno posekaných mätových lístkov, citrónovej šťavy a najemno posekanej cibuľky. Necháme ju asi hodinu postáť a potom ju zmiešame s mäsom. Necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom mäso grilujeme na rošte asi 15 minút.
Foto – scx.hu, dk images, flick.com, recipetips.com, nydailynews.com, kitchencritics.co.uk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  3. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  4. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  7. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  8. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 14 779
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 975
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 415
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 264
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 242
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 651
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 370
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 877
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 173
  10. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 011

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Kotlebovi fašisti už majú plán B. Ani zákaz strany ich nemusí odstaviť

Poslanci ĽSNS by o svoj mandát neprišli. Ich stranícka kasa by sa však zrejme vyprázdnila

SVET

NATO ide do vojny proti Islamskému štátu

Bruselský summit aliancie zatienili teroristické útoky v Manchestri.

Neprehliadnite tiež

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.

Chýba vám vo vzťahu sexuálna iskra? Terapeutka radí, ako ju oživiť

Úbytok vášne je prirodzený, všetko je však o prístupe partnerov.

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.