Mäta nepatrí len do čaju a žuvačiek

Mäta je jednou z najznámejších divo rastúcich bylín na Slovensku. V minulosti sme ju poznali hlavne vo forme čaju a v zahraničných žuvačkách, dnes vládne nápoju s rumom, arabskému čaju, ovocným šalátom, omáčkam k mäsu či ako dekorácia na dezertoch.

Mäta pieporná je trvalka dorastajúca do výšky až 80 centimetrov. Vznikla skrížením mäty klasnatej a mäty vodnej. Dnes je známych viac ako šesťsto kultivarov. Rozmnožuje sa hlavne odrezkami alebo rozdelením koreňov, pretože semená poväčšine nevyklíčia. Veľmi rýchlo sa rozrastá do okolia, preto je dobré pestovať ju v nádobách.

Je to mrazuvzdorná, jemne ochlpená bylina. Aromatické lístky majú vajcovitý až pretiahnutý tvar, sú sýtozelenej farby s výraznou pepermintovou vôňou a chuťou. Silice nachádzajúce sa v rastline obsahujú až 50 percent mentolu. Ten sa využíva v potravinárstve a vo farmaceutickom priemysle - pridáva do chladiacich mastí a emulzií.

Použitie

Lístky pridávame do rôznych múčnikov, do miešaných nápojov, ovocných šalátov, dresingov a marinád k príprave mäsa. Mätu môžeme smelo používať v čajových zmesiach, pitie čistej mäty je dobré po desiatich dňoch na týždeň prerušiť. Mäta obsahuje silice, ktoré pôsobia antimikrobiálne, oleje, zastavujúce rast e-coli a niektorých húb. Mäta pomáha proti nepríjemným pocitom svrbenia, mierni bolesť a podráždenie. Osviežuje dych, výplachy pomáhajú hojiť ďasná. Mentol z mäty sa pridáva do utišujúcich a chladiacich mastí. Výťažky z nej sú súčasťou zubných pást, ústnych vôd a krémov. Pomáha tiež pri žalúdočných ťažkostiach, pri kŕčoch svalov, zastavuje zvracanie, znižuje plynatosť, čaje pomáhajú pri nachladnutí a chrípke.

Zber a uskladnenie

Najlepšie sú úplne mladé mätové lístky. Zbierame ich skoro poobede, keď obsahujú najviac silice. Zberať ich môžeme až do obdobia pred kvitnutím. Lístky rýchlo usušíme v tenkej vrstve, aby ostali zelené, nesmú zhnednúť. Pri sušení ich nevystavujeme teplote nad 35 °C. Uskladňujeme ich v neplastových obaloch, najlepšie v plátených vreckách. Spotrebujeme ich do 3 - 4 mesiacov.

História

Mäta je starodávna bylina, používaná po stáročia pre svoje kulinárne a aromatické vlastnosti. Grécka legenda vraví, že nymfa menom Minta bola premenená Persefónou na rastlinu. Žiarlila na ňu, pretože jej muž Pluto sa do nej zamiloval. Keďže Pluto nedokázal zlomiť Persefóninu kliatbu, svojej milej, premenenej na bylinku, daroval aspoň sladkú vôňu. Tá ho potom tešila, keď sa prechádzal záhradou plnou voňavej mäty. V Európe a Indii sa mäta tiež používa po celé veky na čistenie vzduchu a priestoru v bytoch a chrámoch. V Grécku sa potrhané mätové lístky porozhadzovali po stoloch na privítanie hostí pred podávaním jedla. Na Blízkom východe sa ešte stále pripravuje zelený čaj s mätou na privítanie hostí.

Pripravte si s nami:

Mojito
6 cl bieleho rumu
1 ČL trstinového cukru
1 limetka pokrájaná na 1,5 cm kocky
ľadová drvina
10 lístkov čerstvej mäty
sóda na doliatie

V pohári podrvíme jemne mätu s limetkou pokrájanou na trojuholníky, pridáme rum, cukor a všetko spolu dobre premiešame, nakoniec dolejeme sódou.

Tabouli
2 šálky vody
1/2 šálky posekanej cibuľky
1 pretlačený strúčik cesnaku,
1 šálka bulguru
1/2 uhorky ošúpanej a posekanej na kocky
1 veľká paradajka pokrájaná na malé kocky
1/2 šálka posekanej petržlenovej vňate
1/2 šálky posekanej mäty
4 PL olivového oleja
4 PL citrónovej šťavy
1/2 ČL soli
1/4 ČL pomletého čierneho korenia

Vodu privedieme k varu v stredne veľkej panvici, pridáme cibuľu, cesnak a bulgur a miešame asi 1 minútu. Odložíme z ohňa, prikryjeme a necháme napučať asi 20 minút. Vo veľkej mise zmiešame uhorky, paradajku, petržlen a mätu. V menšej miske zmiešame citrón, olivový olej, soľ a korenie a touto zálievkou prelejeme zeleninovú zmes. Odokryjeme panvicu s bulgurom, premiešame obsah vidličkou a pridáme k zelenine. Opatrne premiešame. Podávame vlažné alebo chladené.

Bylinkový šalát
2 šálky posekaného šalátu (jarného alebo ľadového)
2 šálky listov mrlíka bieleho
2 pokrájané jarné cibuľky
4 stonky majoránu
4 stonky citrónového tymianu - len lístky
4 PL posekaných mätových lístkov
olej, ocot v pomere 2:1
soľ

Všetko vložíme do misy a prelejeme zálievkou z oleja a octu a soli.

Arabský mätový čaj
zelený čaj na liter vody
20 lístkov mäty
2 PL medu
2 PL píniových orieškov

Do horúceho zeleného čaju vhodíme mätové lístky a necháme prikryté spariť asi päť minút. Pridáme med alebo cukor a premiešame. Nalejeme do pohárov aj s lístkami, prisypeme niekoľko píniových orieškov a podávame.

Mätová omáčka k mäsu
500 ml bieleho jogurtu
1 ČL ostrej mletej papriky
1 ČL karí korenia
3 PL posekanej mäty
soľ

Všetky prísady premiešame a necháme vychladnúť. Podávame k jahňaciemu mäsu.

Ražniči s mätou
500 g bravčového stehna
soľ a korenie
olej
cibuľa
citrónová
šťava
mäta

Mäso pokrájame na asi 1 cm hrubé plátky a naklepeme. Marinádu si pripravíme z oleja, soli, korenia, najemno posekaných mätových lístkov, citrónovej šťavy a najemno posekanej cibuľky. Necháme ju asi hodinu postáť a potom ju zmiešame s mäsom. Necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom mäso grilujeme na rošte asi 15 minút.
Foto – scx.hu, dk images, flick.com, recipetips.com, nydailynews.com, kitchencritics.co.uk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 805
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 712
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 398
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 024
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 961
  6. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 933
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 723
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 333
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 290
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 868

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chcel zachrániť svoj klub. Poprosil o pomoc diktátora

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

ŠPORT

V sledovanom madridskom derby gól nepadol

Atlético Madrid remizovalo s Realom Madrid 0:0.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.