SME

Mäta nepatrí len do čaju a žuvačiek

Mäta je jednou z najznámejších divo rastúcich bylín na Slovensku. V minulosti sme ju poznali hlavne vo forme čaju a v zahraničných žuvačkách, dnes vládne nápoju s rumom, arabskému čaju, ovocným šalátom, omáčkam k mäsu či ako dekorácia na dezertoch.

Mäta pieporná je trvalka dorastajúca do výšky až 80 centimetrov. Vznikla skrížením mäty klasnatej a mäty vodnej. Dnes je známych viac ako šesťsto kultivarov. Rozmnožuje sa hlavne odrezkami alebo rozdelením koreňov, pretože semená poväčšine nevyklíčia. Veľmi rýchlo sa rozrastá do okolia, preto je dobré pestovať ju v nádobách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to mrazuvzdorná, jemne ochlpená bylina. Aromatické lístky majú vajcovitý až pretiahnutý tvar, sú sýtozelenej farby s výraznou pepermintovou vôňou a chuťou. Silice nachádzajúce sa v rastline obsahujú až 50 percent mentolu. Ten sa využíva v potravinárstve a vo farmaceutickom priemysle - pridáva do chladiacich mastí a emulzií.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Lístky pridávame do rôznych múčnikov, do miešaných nápojov, ovocných šalátov, dresingov a marinád k príprave mäsa. Mätu môžeme smelo používať v čajových zmesiach, pitie čistej mäty je dobré po desiatich dňoch na týždeň prerušiť. Mäta obsahuje silice, ktoré pôsobia antimikrobiálne, oleje, zastavujúce rast e-coli a niektorých húb. Mäta pomáha proti nepríjemným pocitom svrbenia, mierni bolesť a podráždenie. Osviežuje dych, výplachy pomáhajú hojiť ďasná. Mentol z mäty sa pridáva do utišujúcich a chladiacich mastí. Výťažky z nej sú súčasťou zubných pást, ústnych vôd a krémov. Pomáha tiež pri žalúdočných ťažkostiach, pri kŕčoch svalov, zastavuje zvracanie, znižuje plynatosť, čaje pomáhajú pri nachladnutí a chrípke.

Zber a uskladnenie

Najlepšie sú úplne mladé mätové lístky. Zbierame ich skoro poobede, keď obsahujú najviac silice. Zberať ich môžeme až do obdobia pred kvitnutím. Lístky rýchlo usušíme v tenkej vrstve, aby ostali zelené, nesmú zhnednúť. Pri sušení ich nevystavujeme teplote nad 35 °C. Uskladňujeme ich v neplastových obaloch, najlepšie v plátených vreckách. Spotrebujeme ich do 3 - 4 mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu

História

Mäta je starodávna bylina, používaná po stáročia pre svoje kulinárne a aromatické vlastnosti. Grécka legenda vraví, že nymfa menom Minta bola premenená Persefónou na rastlinu. Žiarlila na ňu, pretože jej muž Pluto sa do nej zamiloval. Keďže Pluto nedokázal zlomiť Persefóninu kliatbu, svojej milej, premenenej na bylinku, daroval aspoň sladkú vôňu. Tá ho potom tešila, keď sa prechádzal záhradou plnou voňavej mäty. V Európe a Indii sa mäta tiež používa po celé veky na čistenie vzduchu a priestoru v bytoch a chrámoch. V Grécku sa potrhané mätové lístky porozhadzovali po stoloch na privítanie hostí pred podávaním jedla. Na Blízkom východe sa ešte stále pripravuje zelený čaj s mätou na privítanie hostí.

Pripravte si s nami:

Mojito
6 cl bieleho rumu
1 ČL trstinového cukru
1 limetka pokrájaná na 1,5 cm kocky
ľadová drvina
10 lístkov čerstvej mäty
sóda na doliatie

V pohári podrvíme jemne mätu s limetkou pokrájanou na trojuholníky, pridáme rum, cukor a všetko spolu dobre premiešame, nakoniec dolejeme sódou.

SkryťVypnúť reklamu

Tabouli
2 šálky vody
1/2 šálky posekanej cibuľky
1 pretlačený strúčik cesnaku,
1 šálka bulguru
1/2 uhorky ošúpanej a posekanej na kocky
1 veľká paradajka pokrájaná na malé kocky
1/2 šálka posekanej petržlenovej vňate
1/2 šálky posekanej mäty
4 PL olivového oleja
4 PL citrónovej šťavy
1/2 ČL soli
1/4 ČL pomletého čierneho korenia

Vodu privedieme k varu v stredne veľkej panvici, pridáme cibuľu, cesnak a bulgur a miešame asi 1 minútu. Odložíme z ohňa, prikryjeme a necháme napučať asi 20 minút. Vo veľkej mise zmiešame uhorky, paradajku, petržlen a mätu. V menšej miske zmiešame citrón, olivový olej, soľ a korenie a touto zálievkou prelejeme zeleninovú zmes. Odokryjeme panvicu s bulgurom, premiešame obsah vidličkou a pridáme k zelenine. Opatrne premiešame. Podávame vlažné alebo chladené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bylinkový šalát
2 šálky posekaného šalátu (jarného alebo ľadového)
2 šálky listov mrlíka bieleho
2 pokrájané jarné cibuľky
4 stonky majoránu
4 stonky citrónového tymianu - len lístky
4 PL posekaných mätových lístkov
olej, ocot v pomere 2:1
soľ

Všetko vložíme do misy a prelejeme zálievkou z oleja a octu a soli.

Arabský mätový čaj
zelený čaj na liter vody
20 lístkov mäty
2 PL medu
2 PL píniových orieškov

Do horúceho zeleného čaju vhodíme mätové lístky a necháme prikryté spariť asi päť minút. Pridáme med alebo cukor a premiešame. Nalejeme do pohárov aj s lístkami, prisypeme niekoľko píniových orieškov a podávame.

Mätová omáčka k mäsu
500 ml bieleho jogurtu
1 ČL ostrej mletej papriky
1 ČL karí korenia
3 PL posekanej mäty
soľ

Všetky prísady premiešame a necháme vychladnúť. Podávame k jahňaciemu mäsu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ražniči s mätou
500 g bravčového stehna
soľ a korenie
olej
cibuľa
citrónová
šťava
mäta

Mäso pokrájame na asi 1 cm hrubé plátky a naklepeme. Marinádu si pripravíme z oleja, soli, korenia, najemno posekaných mätových lístkov, citrónovej šťavy a najemno posekanej cibuľky. Necháme ju asi hodinu postáť a potom ju zmiešame s mäsom. Necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom mäso grilujeme na rošte asi 15 minút.
Foto – scx.hu, dk images, flick.com, recipetips.com, nydailynews.com, kitchencritics.co.uk

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 069
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 678
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 978
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 755
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 692
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 206
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 187
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 63
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 11

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


5
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 238
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 318
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 916
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 911
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 738
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 627
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 625
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu