Mäta nepatrí len do čaju a žuvačiek

Mäta je jednou z najznámejších divo rastúcich bylín na Slovensku. V minulosti sme ju poznali hlavne vo forme čaju a v zahraničných žuvačkách, dnes vládne nápoju s rumom, arabskému čaju, ovocným šalátom, omáčkam k mäsu či ako dekorácia na dezertoch.

Mäta pieporná je trvalka dorastajúca do výšky až 80 centimetrov. Vznikla skrížením mäty klasnatej a mäty vodnej. Dnes je známych viac ako šesťsto kultivarov. Rozmnožuje sa hlavne odrezkami alebo rozdelením koreňov, pretože semená poväčšine nevyklíčia. Veľmi rýchlo sa rozrastá do okolia, preto je dobré pestovať ju v nádobách.

Je to mrazuvzdorná, jemne ochlpená bylina. Aromatické lístky majú vajcovitý až pretiahnutý tvar, sú sýtozelenej farby s výraznou pepermintovou vôňou a chuťou. Silice nachádzajúce sa v rastline obsahujú až 50 percent mentolu. Ten sa využíva v potravinárstve a vo farmaceutickom priemysle - pridáva do chladiacich mastí a emulzií.

Článok pokračuje pod video reklamou

Použitie

Lístky pridávame do rôznych múčnikov, do miešaných nápojov, ovocných šalátov, dresingov a marinád k príprave mäsa. Mätu môžeme smelo používať v čajových zmesiach, pitie čistej mäty je dobré po desiatich dňoch na týždeň prerušiť. Mäta obsahuje silice, ktoré pôsobia antimikrobiálne, oleje, zastavujúce rast e-coli a niektorých húb. Mäta pomáha proti nepríjemným pocitom svrbenia, mierni bolesť a podráždenie. Osviežuje dych, výplachy pomáhajú hojiť ďasná. Mentol z mäty sa pridáva do utišujúcich a chladiacich mastí. Výťažky z nej sú súčasťou zubných pást, ústnych vôd a krémov. Pomáha tiež pri žalúdočných ťažkostiach, pri kŕčoch svalov, zastavuje zvracanie, znižuje plynatosť, čaje pomáhajú pri nachladnutí a chrípke.

Zber a uskladnenie

Najlepšie sú úplne mladé mätové lístky. Zbierame ich skoro poobede, keď obsahujú najviac silice. Zberať ich môžeme až do obdobia pred kvitnutím. Lístky rýchlo usušíme v tenkej vrstve, aby ostali zelené, nesmú zhnednúť. Pri sušení ich nevystavujeme teplote nad 35 °C. Uskladňujeme ich v neplastových obaloch, najlepšie v plátených vreckách. Spotrebujeme ich do 3 - 4 mesiacov.

História

Mäta je starodávna bylina, používaná po stáročia pre svoje kulinárne a aromatické vlastnosti. Grécka legenda vraví, že nymfa menom Minta bola premenená Persefónou na rastlinu. Žiarlila na ňu, pretože jej muž Pluto sa do nej zamiloval. Keďže Pluto nedokázal zlomiť Persefóninu kliatbu, svojej milej, premenenej na bylinku, daroval aspoň sladkú vôňu. Tá ho potom tešila, keď sa prechádzal záhradou plnou voňavej mäty. V Európe a Indii sa mäta tiež používa po celé veky na čistenie vzduchu a priestoru v bytoch a chrámoch. V Grécku sa potrhané mätové lístky porozhadzovali po stoloch na privítanie hostí pred podávaním jedla. Na Blízkom východe sa ešte stále pripravuje zelený čaj s mätou na privítanie hostí.

Pripravte si s nami:

Mojito
6 cl bieleho rumu
1 ČL trstinového cukru
1 limetka pokrájaná na 1,5 cm kocky
ľadová drvina
10 lístkov čerstvej mäty
sóda na doliatie

V pohári podrvíme jemne mätu s limetkou pokrájanou na trojuholníky, pridáme rum, cukor a všetko spolu dobre premiešame, nakoniec dolejeme sódou.

Tabouli
2 šálky vody
1/2 šálky posekanej cibuľky
1 pretlačený strúčik cesnaku,
1 šálka bulguru
1/2 uhorky ošúpanej a posekanej na kocky
1 veľká paradajka pokrájaná na malé kocky
1/2 šálka posekanej petržlenovej vňate
1/2 šálky posekanej mäty
4 PL olivového oleja
4 PL citrónovej šťavy
1/2 ČL soli
1/4 ČL pomletého čierneho korenia

Vodu privedieme k varu v stredne veľkej panvici, pridáme cibuľu, cesnak a bulgur a miešame asi 1 minútu. Odložíme z ohňa, prikryjeme a necháme napučať asi 20 minút. Vo veľkej mise zmiešame uhorky, paradajku, petržlen a mätu. V menšej miske zmiešame citrón, olivový olej, soľ a korenie a touto zálievkou prelejeme zeleninovú zmes. Odokryjeme panvicu s bulgurom, premiešame obsah vidličkou a pridáme k zelenine. Opatrne premiešame. Podávame vlažné alebo chladené.

Bylinkový šalát
2 šálky posekaného šalátu (jarného alebo ľadového)
2 šálky listov mrlíka bieleho
2 pokrájané jarné cibuľky
4 stonky majoránu
4 stonky citrónového tymianu - len lístky
4 PL posekaných mätových lístkov
olej, ocot v pomere 2:1
soľ

Všetko vložíme do misy a prelejeme zálievkou z oleja a octu a soli.

Arabský mätový čaj
zelený čaj na liter vody
20 lístkov mäty
2 PL medu
2 PL píniových orieškov

Do horúceho zeleného čaju vhodíme mätové lístky a necháme prikryté spariť asi päť minút. Pridáme med alebo cukor a premiešame. Nalejeme do pohárov aj s lístkami, prisypeme niekoľko píniových orieškov a podávame.

Mätová omáčka k mäsu
500 ml bieleho jogurtu
1 ČL ostrej mletej papriky
1 ČL karí korenia
3 PL posekanej mäty
soľ

Všetky prísady premiešame a necháme vychladnúť. Podávame k jahňaciemu mäsu.

Ražniči s mätou
500 g bravčového stehna
soľ a korenie
olej
cibuľa
citrónová
šťava
mäta

Mäso pokrájame na asi 1 cm hrubé plátky a naklepeme. Marinádu si pripravíme z oleja, soli, korenia, najemno posekaných mätových lístkov, citrónovej šťavy a najemno posekanej cibuľky. Necháme ju asi hodinu postáť a potom ju zmiešame s mäsom. Necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom mäso grilujeme na rošte asi 15 minút.
Foto – scx.hu, dk images, flick.com, recipetips.com, nydailynews.com, kitchencritics.co.uk

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 449
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 135
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 888
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 335
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 978
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 024
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 716
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 233
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 721
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.