Plody mora - milované aj nenávidené

Aj keď Slováci patria k národom Európy s najnižšou spotrebou rýb, pomaly si zvykajú na novinku, akou sú plody mora. Pomohla tomu možnosť cestovať po svete a chuť spoznávať nové veci. Doma veselo skúšajú pripraviť pre priateľov a rodinu grilované krevety,

chobotnice, kalamáre, steaky z tuniakov, varia rôzne paelly a rizotá.

Kedysi sme mali v reštaurácii niekoľko druhov príborov, ktoré sa používali na jednotlivé chody postupne z vonkajšej strany smerom k tanieru. Dnes takmer všade ku každému chodu dostaneme aj príbor určený pre dané jedlo.

Zaujímavé je stolovanie pri podávaní morských plodov. Väčšinou sa jedia ručne, a stolujúci si pomáhajú rôznymi nožmi na otváranie mušlí alebo luskáčikmi na dobíjanie chutného mäsa z brnení krabov a morských rakov. Na stole nesmie chýbať miska s citrónovou vodou na umytie rúk, obrúsok na utretie rúk a nádoba na nepožívateľné časti. Na stole je tiež niekoľko misiek s majonézou, tabaskom a sherry, aby si stolujúci mohol pripraviť vlastný krabí šalát alebo jemu chutiace jedlo. K jedlu sa podáva kvalitné suché biele víno.

Čo sem radíme

Patria sem najrôznejšie druhy morských rýb od ančovičiek, lososa, platesy až po tuniaka, ďalej sú to mušle – slávky, hrebenatky, ustrice, hlavonožce - sépie a chobotnice, morské kôrovce - homáre a kraby, malé i veľké krevety a morskí ježkovia.

Nákup a uskladnenie

Pri kúpe vyberáme také ryby, ktoré nepáchnu, nemajú zakalené oči, na stisk sú pružné. Mušle musia byť uzavreté. Uskladnené by mali byť pri nízkej teplote, to platí aj pri kúpe, predávať by sa mali uložené na ľade a spotrebovať do 24 hodín od kúpy.

Príprava

Príprava morských plodov je dôležitá, keďže mnohé sú uchytené na skalách, obrastené riasami, posypané pieskom. Najlepšie je kúpiť si ich už očistené alebo predčistené. Zvlášť to platí, ak v ich príprave nie sme ešte zruční, vyhneme sa tak možnému neúspechu. U všetkých živočíchov platí, že ich najprv dobre umyjeme. Morské plody môžeme variť vo vode alebo ešte lepšie na pare, opekať na ražni (homáre, krevety), smažiť a vyprážať (rybie kúsky, sépie, chobotničky), mnohé sú vynikajúce aj surové (tuniak, losos, ustrice, slávky).

Ryby - zbavíme šupín, rozrežeme na bruchu, odstránime vnútornosti a ostrým filetovacím nožom narežeme na plátky (tie môžeme podľa spôsobu prípravy ešte narezať na menšie kúsky), alebo rozrežeme po šírke na známe podkovičky (ak sa ich chystáme variť do vývaru alebo smažiť).

Mušle – slávky a hrebenatky očistíme kefkou, zbavíme rias a iných nečistôt pod tečúcou vodou a pripravíme na pare alebo varíme. Pamätajme, že tie, ktoré sa pri varení neotvorili, sú nepožívateľné. Ustrice tiež očistíme pod tečúcou vodou kefkou a pri podávaní ich otvárame ostrým nožom podobným dýke. Po otvorení ustricu pokvapkáme citrónovou šťavou po okrajoch a rôsolovitú hmotu prehltneme. Traduje sa, že spolu so šampanským tvoria silné afrodiziakum.

Kôrovce – homáre a kraby majú vynikajúce mäso, ktoré sa pripravuje tak, že sa povaria v celku v okorenenej vode so soľou a vínom. Uvareným krabom a homárom potom odlomíme klepetá, odstránime chvost, pri krabovi rozdelíme pancier (brucho od chrbta), pri homárovi chvost opatrne ostriháme po stranách špeciálnymi nožnicami a vyberieme mäso. Z klepiet vyberáme mäso pomocou klieští a luskáčikov podobných tým orechovým.

Hlavonožce – chobotničkám odrežeme hlavu a vyvrátime chápadlá smerom dovonka a ďalej upravujeme. Z hlavy odrežeme ostrým nožom kruh, na ktorom ostanú oči, tie vyhodíme. Hlavu potom opatrne rozrežeme po obvode tak, aby sme neporušili žľazu s atramentom, ktorú vyhodíme. U sépií je to zložitejšie. Dve dlhé chápadlá opatrne ťaháme a telo sépie pridŕžame. Chápadlami vyberieme vnútornosti, ktoré odrežeme, chápadlá si ponecháme. Zvnútra vyberieme zvyšnú rôsolovitú hmotu a sépiovú kosť. Stiahneme z kože. Sépiu narežeme napríklad na krúžky a vyprážame.

Pripravte si s nami:

Slávky na víne (Sicília, Taliansko)
4 porcie
2 – 2,5 kg slávok
8 strúčikov cesnaku
2 cibule
60 g masla
750 ml suchého bieleho vína
voda
50 g posekanej petržlenovej vňate

Slávky umyjeme, očistíme od rias. V hrnci rozpálime maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a pražíme asi 2 minútky na miernom plameni. Pridáme biele víno a slávky. Ak treba, prilejeme ešte vodu alebo víno. Primiešame petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme a varíme na malom plameni asi 7 - 10 minút od doby, kým nám zmes zovrie. Po dovarení prekontrolujeme slávky a neotvorené vyhodíme. Podávame v hlbokom tanieri s nakrájanou bagetou.

Paella (Španielsko)
1/2 šálky suchého vína
1 ČL šafranu
olivový olej
1/2 šálky pokrájanej cibule
1 šálka dlhozrnnej ryže
1 červená paprika posekaná na malé kocky
1 oranžová paprika posekaná na malé kocky
3 šálky kuracieho vývaru
250 g kuracích pŕs nakrájaných na veľké kúsky
150 g očistených kreviet
400 g mušlí
100 g salámy chorizo nakrájanej na centimetrové kúsky
1 šálka mrazeného hrášku
1/2 šálky posekaných paradajok
soľ a korenie

Do veľkej a hlbokej panvice dáme olivový olej, naň posekanú cibuľku a opražíme ju do sklovita. Pridáme ryžu, šafran a víno. Miešame, kým sa víno neodparí. Osolíme a okoreníme, potom pridáme papriku, postupne 3 šálky vývaru, kura, krevety, mušle, salámu, premiešame, posypeme hráškom a necháme dusiť na ohni prikryté asi 20 - 25 minút.

Cestoviny s tuniakom, hubami a smotanou
60 g masla
1 PL olivového oleja
1 posekaná cibuľka
1 pretlačený strúčik cesnaku
125 g šampiňónov
250 ml sladkej smotany
450 g tuniaka z konzervy (malé kúsky)
1 PL citrónovej šťavy
1 PL posekanej petržlenovej vňate
500 g cestovín

Na panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľku a cesnak a 3 minúty pražíme domäkka. Pridáme pokrájané huby a restujeme 2 minúty. Potom prilejeme smotanu a privedieme k varu, stiahneme oheň a omáčku pomaly zredukujeme. Pridáme tuniaka, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať a necháme prehriať. Osolíme a okoreníme. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Pikantné krevety
500 g stredne veľkých uvarených kreviet
1 PL oleja
4 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
petržlenová vňať
2 PL citrónovej šťavy
soľ
čierne korenie

Na veľkej panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričku. Opražíme za stáleho miešania, asi 3 minúty. Potom pridáme očistené uvarené krevety, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ, korenie, premiešame a podávame.

Odporúčaný recept Ivana Guláša,
manažéra reštaurácie La Fiamma v bratislavskom Apollo Business Centre II

400 g čiernych špagiet
400 g plodov mora
4 strúčiky cesnaku
80 g posekanej cibule
50 ml bieleho vína
120 ml rybieho vývaru
60 g hoblín parmezánu
80 g posekanej petržlenovej vňate
1 ČL soli
farebné mleté korenie
40 ml olivového oleja

Plody mora opražíme na cibuľovo-cesnakovom základe, zalejeme vínom a vývarom, pridáme petržlenovú vňať, dochutíme soľou a mletým korením, primiešame špagety, posypeme hoblinami parmezánu.

Foto – scx.hu, autor

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 560
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 650
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 553
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 676
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 120
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 986
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 367
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 210
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 985
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 011

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako riskantná je cesta slovenským autobusom

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

SVET

Zabíjali pred desiatkami rokov. Dnes sú im na stope

Polícia dúfa, že vďaka DNA odhalí Zodiaca, ktorý vraždil pred polstoročím.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.