Plody mora - milované aj nenávidené

Aj keď Slováci patria k národom Európy s najnižšou spotrebou rýb, pomaly si zvykajú na novinku, akou sú plody mora. Pomohla tomu možnosť cestovať po svete a chuť spoznávať nové veci. Doma veselo skúšajú pripraviť pre priateľov a rodinu grilované krevety,

chobotnice, kalamáre, steaky z tuniakov, varia rôzne paelly a rizotá.

Kedysi sme mali v reštaurácii niekoľko druhov príborov, ktoré sa používali na jednotlivé chody postupne z vonkajšej strany smerom k tanieru. Dnes takmer všade ku každému chodu dostaneme aj príbor určený pre dané jedlo.

Zaujímavé je stolovanie pri podávaní morských plodov. Väčšinou sa jedia ručne, a stolujúci si pomáhajú rôznymi nožmi na otváranie mušlí alebo luskáčikmi na dobíjanie chutného mäsa z brnení krabov a morských rakov. Na stole nesmie chýbať miska s citrónovou vodou na umytie rúk, obrúsok na utretie rúk a nádoba na nepožívateľné časti. Na stole je tiež niekoľko misiek s majonézou, tabaskom a sherry, aby si stolujúci mohol pripraviť vlastný krabí šalát alebo jemu chutiace jedlo. K jedlu sa podáva kvalitné suché biele víno.

Čo sem radíme

Patria sem najrôznejšie druhy morských rýb od ančovičiek, lososa, platesy až po tuniaka, ďalej sú to mušle – slávky, hrebenatky, ustrice, hlavonožce - sépie a chobotnice, morské kôrovce - homáre a kraby, malé i veľké krevety a morskí ježkovia.

Nákup a uskladnenie

Pri kúpe vyberáme také ryby, ktoré nepáchnu, nemajú zakalené oči, na stisk sú pružné. Mušle musia byť uzavreté. Uskladnené by mali byť pri nízkej teplote, to platí aj pri kúpe, predávať by sa mali uložené na ľade a spotrebovať do 24 hodín od kúpy.

Príprava

Príprava morských plodov je dôležitá, keďže mnohé sú uchytené na skalách, obrastené riasami, posypané pieskom. Najlepšie je kúpiť si ich už očistené alebo predčistené. Zvlášť to platí, ak v ich príprave nie sme ešte zruční, vyhneme sa tak možnému neúspechu. U všetkých živočíchov platí, že ich najprv dobre umyjeme. Morské plody môžeme variť vo vode alebo ešte lepšie na pare, opekať na ražni (homáre, krevety), smažiť a vyprážať (rybie kúsky, sépie, chobotničky), mnohé sú vynikajúce aj surové (tuniak, losos, ustrice, slávky).

Ryby - zbavíme šupín, rozrežeme na bruchu, odstránime vnútornosti a ostrým filetovacím nožom narežeme na plátky (tie môžeme podľa spôsobu prípravy ešte narezať na menšie kúsky), alebo rozrežeme po šírke na známe podkovičky (ak sa ich chystáme variť do vývaru alebo smažiť).

Mušle – slávky a hrebenatky očistíme kefkou, zbavíme rias a iných nečistôt pod tečúcou vodou a pripravíme na pare alebo varíme. Pamätajme, že tie, ktoré sa pri varení neotvorili, sú nepožívateľné. Ustrice tiež očistíme pod tečúcou vodou kefkou a pri podávaní ich otvárame ostrým nožom podobným dýke. Po otvorení ustricu pokvapkáme citrónovou šťavou po okrajoch a rôsolovitú hmotu prehltneme. Traduje sa, že spolu so šampanským tvoria silné afrodiziakum.

Kôrovce – homáre a kraby majú vynikajúce mäso, ktoré sa pripravuje tak, že sa povaria v celku v okorenenej vode so soľou a vínom. Uvareným krabom a homárom potom odlomíme klepetá, odstránime chvost, pri krabovi rozdelíme pancier (brucho od chrbta), pri homárovi chvost opatrne ostriháme po stranách špeciálnymi nožnicami a vyberieme mäso. Z klepiet vyberáme mäso pomocou klieští a luskáčikov podobných tým orechovým.

Hlavonožce – chobotničkám odrežeme hlavu a vyvrátime chápadlá smerom dovonka a ďalej upravujeme. Z hlavy odrežeme ostrým nožom kruh, na ktorom ostanú oči, tie vyhodíme. Hlavu potom opatrne rozrežeme po obvode tak, aby sme neporušili žľazu s atramentom, ktorú vyhodíme. U sépií je to zložitejšie. Dve dlhé chápadlá opatrne ťaháme a telo sépie pridŕžame. Chápadlami vyberieme vnútornosti, ktoré odrežeme, chápadlá si ponecháme. Zvnútra vyberieme zvyšnú rôsolovitú hmotu a sépiovú kosť. Stiahneme z kože. Sépiu narežeme napríklad na krúžky a vyprážame.

Pripravte si s nami:

Slávky na víne (Sicília, Taliansko)
4 porcie
2 – 2,5 kg slávok
8 strúčikov cesnaku
2 cibule
60 g masla
750 ml suchého bieleho vína
voda
50 g posekanej petržlenovej vňate

Slávky umyjeme, očistíme od rias. V hrnci rozpálime maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a pražíme asi 2 minútky na miernom plameni. Pridáme biele víno a slávky. Ak treba, prilejeme ešte vodu alebo víno. Primiešame petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme a varíme na malom plameni asi 7 - 10 minút od doby, kým nám zmes zovrie. Po dovarení prekontrolujeme slávky a neotvorené vyhodíme. Podávame v hlbokom tanieri s nakrájanou bagetou.

Paella (Španielsko)
1/2 šálky suchého vína
1 ČL šafranu
olivový olej
1/2 šálky pokrájanej cibule
1 šálka dlhozrnnej ryže
1 červená paprika posekaná na malé kocky
1 oranžová paprika posekaná na malé kocky
3 šálky kuracieho vývaru
250 g kuracích pŕs nakrájaných na veľké kúsky
150 g očistených kreviet
400 g mušlí
100 g salámy chorizo nakrájanej na centimetrové kúsky
1 šálka mrazeného hrášku
1/2 šálky posekaných paradajok
soľ a korenie

Do veľkej a hlbokej panvice dáme olivový olej, naň posekanú cibuľku a opražíme ju do sklovita. Pridáme ryžu, šafran a víno. Miešame, kým sa víno neodparí. Osolíme a okoreníme, potom pridáme papriku, postupne 3 šálky vývaru, kura, krevety, mušle, salámu, premiešame, posypeme hráškom a necháme dusiť na ohni prikryté asi 20 - 25 minút.

Cestoviny s tuniakom, hubami a smotanou
60 g masla
1 PL olivového oleja
1 posekaná cibuľka
1 pretlačený strúčik cesnaku
125 g šampiňónov
250 ml sladkej smotany
450 g tuniaka z konzervy (malé kúsky)
1 PL citrónovej šťavy
1 PL posekanej petržlenovej vňate
500 g cestovín

Na panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľku a cesnak a 3 minúty pražíme domäkka. Pridáme pokrájané huby a restujeme 2 minúty. Potom prilejeme smotanu a privedieme k varu, stiahneme oheň a omáčku pomaly zredukujeme. Pridáme tuniaka, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať a necháme prehriať. Osolíme a okoreníme. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Pikantné krevety
500 g stredne veľkých uvarených kreviet
1 PL oleja
4 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
petržlenová vňať
2 PL citrónovej šťavy
soľ
čierne korenie

Na veľkej panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričku. Opražíme za stáleho miešania, asi 3 minúty. Potom pridáme očistené uvarené krevety, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ, korenie, premiešame a podávame.

Odporúčaný recept Ivana Guláša,
manažéra reštaurácie La Fiamma v bratislavskom Apollo Business Centre II

400 g čiernych špagiet
400 g plodov mora
4 strúčiky cesnaku
80 g posekanej cibule
50 ml bieleho vína
120 ml rybieho vývaru
60 g hoblín parmezánu
80 g posekanej petržlenovej vňate
1 ČL soli
farebné mleté korenie
40 ml olivového oleja

Plody mora opražíme na cibuľovo-cesnakovom základe, zalejeme vínom a vývarom, pridáme petržlenovú vňať, dochutíme soľou a mletým korením, primiešame špagety, posypeme hoblinami parmezánu.

Foto – scx.hu, autor

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 245
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 8 228
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 347
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 288
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 056
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 350
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 006
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 430
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 083
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 859

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kuriózny zločin spred 50 rokov ožíva vďaka novinárovi Romanovi Kaliskému

Vlastnú susedu chcela utopiť v odpadovej šachte, napokon dostala 6 rokov.

ŠPORT

Šupler: Keď sme boli v céčku, každý chcel ísť na MS. Dnes je situácia iná

Je ešte skoro, vraví Šupler o hráčoch do 18 rokov.

KOMENTÁRE

Oponenti návrhu Beblavého a Mihála šliapu vodu

Poslanci navrhli, aby firmy v inzerátoch uvádzali výšku minimálnej mzdy.

DOMOV

Viezli sme sa po trase, po ktorej Remiáš prešiel naposledy

Uplynulo 21 rokov od smrti Remiáša.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop