SME

Plody mora - milované aj nenávidené

Aj keď Slováci patria k národom Európy s najnižšou spotrebou rýb, pomaly si zvykajú na novinku, akou sú plody mora. Pomohla tomu možnosť cestovať po svete a chuť spoznávať nové veci. Doma veselo skúšajú pripraviť pre priateľov a rodinu grilované krevety,

chobotnice, kalamáre, steaky z tuniakov, varia rôzne paelly a rizotá.

Kedysi sme mali v reštaurácii niekoľko druhov príborov, ktoré sa používali na jednotlivé chody postupne z vonkajšej strany smerom k tanieru. Dnes takmer všade ku každému chodu dostaneme aj príbor určený pre dané jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujímavé je stolovanie pri podávaní morských plodov. Väčšinou sa jedia ručne, a stolujúci si pomáhajú rôznymi nožmi na otváranie mušlí alebo luskáčikmi na dobíjanie chutného mäsa z brnení krabov a morských rakov. Na stole nesmie chýbať miska s citrónovou vodou na umytie rúk, obrúsok na utretie rúk a nádoba na nepožívateľné časti. Na stole je tiež niekoľko misiek s majonézou, tabaskom a sherry, aby si stolujúci mohol pripraviť vlastný krabí šalát alebo jemu chutiace jedlo. K jedlu sa podáva kvalitné suché biele víno.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sem radíme

Patria sem najrôznejšie druhy morských rýb od ančovičiek, lososa, platesy až po tuniaka, ďalej sú to mušle – slávky, hrebenatky, ustrice, hlavonožce - sépie a chobotnice, morské kôrovce - homáre a kraby, malé i veľké krevety a morskí ježkovia.

Nákup a uskladnenie

Pri kúpe vyberáme také ryby, ktoré nepáchnu, nemajú zakalené oči, na stisk sú pružné. Mušle musia byť uzavreté. Uskladnené by mali byť pri nízkej teplote, to platí aj pri kúpe, predávať by sa mali uložené na ľade a spotrebovať do 24 hodín od kúpy.

Príprava

Príprava morských plodov je dôležitá, keďže mnohé sú uchytené na skalách, obrastené riasami, posypané pieskom. Najlepšie je kúpiť si ich už očistené alebo predčistené. Zvlášť to platí, ak v ich príprave nie sme ešte zruční, vyhneme sa tak možnému neúspechu. U všetkých živočíchov platí, že ich najprv dobre umyjeme. Morské plody môžeme variť vo vode alebo ešte lepšie na pare, opekať na ražni (homáre, krevety), smažiť a vyprážať (rybie kúsky, sépie, chobotničky), mnohé sú vynikajúce aj surové (tuniak, losos, ustrice, slávky).

SkryťVypnúť reklamu

Ryby - zbavíme šupín, rozrežeme na bruchu, odstránime vnútornosti a ostrým filetovacím nožom narežeme na plátky (tie môžeme podľa spôsobu prípravy ešte narezať na menšie kúsky), alebo rozrežeme po šírke na známe podkovičky (ak sa ich chystáme variť do vývaru alebo smažiť).

Mušle – slávky a hrebenatky očistíme kefkou, zbavíme rias a iných nečistôt pod tečúcou vodou a pripravíme na pare alebo varíme. Pamätajme, že tie, ktoré sa pri varení neotvorili, sú nepožívateľné. Ustrice tiež očistíme pod tečúcou vodou kefkou a pri podávaní ich otvárame ostrým nožom podobným dýke. Po otvorení ustricu pokvapkáme citrónovou šťavou po okrajoch a rôsolovitú hmotu prehltneme. Traduje sa, že spolu so šampanským tvoria silné afrodiziakum.

Kôrovce – homáre a kraby majú vynikajúce mäso, ktoré sa pripravuje tak, že sa povaria v celku v okorenenej vode so soľou a vínom. Uvareným krabom a homárom potom odlomíme klepetá, odstránime chvost, pri krabovi rozdelíme pancier (brucho od chrbta), pri homárovi chvost opatrne ostriháme po stranách špeciálnymi nožnicami a vyberieme mäso. Z klepiet vyberáme mäso pomocou klieští a luskáčikov podobných tým orechovým.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavonožce – chobotničkám odrežeme hlavu a vyvrátime chápadlá smerom dovonka a ďalej upravujeme. Z hlavy odrežeme ostrým nožom kruh, na ktorom ostanú oči, tie vyhodíme. Hlavu potom opatrne rozrežeme po obvode tak, aby sme neporušili žľazu s atramentom, ktorú vyhodíme. U sépií je to zložitejšie. Dve dlhé chápadlá opatrne ťaháme a telo sépie pridŕžame. Chápadlami vyberieme vnútornosti, ktoré odrežeme, chápadlá si ponecháme. Zvnútra vyberieme zvyšnú rôsolovitú hmotu a sépiovú kosť. Stiahneme z kože. Sépiu narežeme napríklad na krúžky a vyprážame.

Pripravte si s nami:

Slávky na víne (Sicília, Taliansko)
4 porcie
2 – 2,5 kg slávok
8 strúčikov cesnaku
2 cibule
60 g masla
750 ml suchého bieleho vína
voda
50 g posekanej petržlenovej vňate

Slávky umyjeme, očistíme od rias. V hrnci rozpálime maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a pražíme asi 2 minútky na miernom plameni. Pridáme biele víno a slávky. Ak treba, prilejeme ešte vodu alebo víno. Primiešame petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme a varíme na malom plameni asi 7 - 10 minút od doby, kým nám zmes zovrie. Po dovarení prekontrolujeme slávky a neotvorené vyhodíme. Podávame v hlbokom tanieri s nakrájanou bagetou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Paella (Španielsko)
1/2 šálky suchého vína
1 ČL šafranu
olivový olej
1/2 šálky pokrájanej cibule
1 šálka dlhozrnnej ryže
1 červená paprika posekaná na malé kocky
1 oranžová paprika posekaná na malé kocky
3 šálky kuracieho vývaru
250 g kuracích pŕs nakrájaných na veľké kúsky
150 g očistených kreviet
400 g mušlí
100 g salámy chorizo nakrájanej na centimetrové kúsky
1 šálka mrazeného hrášku
1/2 šálky posekaných paradajok
soľ a korenie

Do veľkej a hlbokej panvice dáme olivový olej, naň posekanú cibuľku a opražíme ju do sklovita. Pridáme ryžu, šafran a víno. Miešame, kým sa víno neodparí. Osolíme a okoreníme, potom pridáme papriku, postupne 3 šálky vývaru, kura, krevety, mušle, salámu, premiešame, posypeme hráškom a necháme dusiť na ohni prikryté asi 20 - 25 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cestoviny s tuniakom, hubami a smotanou
60 g masla
1 PL olivového oleja
1 posekaná cibuľka
1 pretlačený strúčik cesnaku
125 g šampiňónov
250 ml sladkej smotany
450 g tuniaka z konzervy (malé kúsky)
1 PL citrónovej šťavy
1 PL posekanej petržlenovej vňate
500 g cestovín

Na panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľku a cesnak a 3 minúty pražíme domäkka. Pridáme pokrájané huby a restujeme 2 minúty. Potom prilejeme smotanu a privedieme k varu, stiahneme oheň a omáčku pomaly zredukujeme. Pridáme tuniaka, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať a necháme prehriať. Osolíme a okoreníme. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Pikantné krevety
500 g stredne veľkých uvarených kreviet
1 PL oleja
4 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
petržlenová vňať
2 PL citrónovej šťavy
soľ
čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na veľkej panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričku. Opražíme za stáleho miešania, asi 3 minúty. Potom pridáme očistené uvarené krevety, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ, korenie, premiešame a podávame.

Odporúčaný recept Ivana Guláša,
manažéra reštaurácie La Fiamma v bratislavskom Apollo Business Centre II

400 g čiernych špagiet
400 g plodov mora
4 strúčiky cesnaku
80 g posekanej cibule
50 ml bieleho vína
120 ml rybieho vývaru
60 g hoblín parmezánu
80 g posekanej petržlenovej vňate
1 ČL soli
farebné mleté korenie
40 ml olivového oleja

Plody mora opražíme na cibuľovo-cesnakovom základe, zalejeme vínom a vývarom, pridáme petržlenovú vňať, dochutíme soľou a mletým korením, primiešame špagety, posypeme hoblinami parmezánu.

Foto – scx.hu, autor

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 657
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 23 033
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 853
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 933
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 405
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 109
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 310
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 563
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Keith Kellogg, Trumpov osobitný vyslanec pre Ukrajinu.

Kellogg článok The Times korigoval.


17
Predseda SNS Andrej Danko.

Danka mrzí, že ešte nie sú vyriešené viaceré veci.


a 1 ďalší 16
Prezident Peter Pellegrini.

Čo zaznelo vo víkendových diskusných reláciách.


TASR a 1 ďalší 9
Marek Rozkoš a Ráchel Šoltésová ako manželia v seriáli Sľub.

Jazyk seriálu Sľub vás do osemdesiatych rokov neprenesie.


93

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 502
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 23 146
  3. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 16 336
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 553
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 925
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 868
  7. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 11 809
  8. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 472
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  6. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu