SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
TV OKO

Kráľom kvetín je špenát

Práve dnes, na zelený štvrtok, sedí špenát na tróne v mnohých domácnostiach. Máme sa tváriť previnilo, že ho nenechávame vládnuť častejšie?

Pri slove špenát sa mnohým určite vybaví školská jedáleň a hnedozelená nevábna hmota na tanieri. Dokonale nám ho dokázali znechutiť, a zároveň pritom prízvukovali, aký je mimoriadne zdravý. K popularite špenátu prispel v nemalej miere aj silný námorník Pepek, ktorého príbehy dokázali niekoľkonásobne zvýšiť jeho predaj v USA. U nás sa čarovné účinky špenátu dostali vo veselej podobe i na plátna kín. Je skutočne taký zdravý?

Čo takto dať si špenát?

Pravlasťou špenátu (lat. Spinacia oleracea) je niekdajšia Perzia. Do Európy prenikal postupne po obsadení Španielska Maurami a vďaka svojej odolnosti proti nízkym teplotám si našiel miesto aj v stredoeurópskom regióne. Dlho sme mu však nevedeli prísť na chuť a ani na meno, ktoré sa zrejme odvodilo z nemeckého nárečového tvaru - Schpennat. U nás špenát vytláčali v prvom rade listy štiavu a lobody, ktoré sa používali na prípravu „špinátu" tak, ako to opisuje Terézia Vansová vo svojej kuchárke ešte aj v roku 1914. Naša kuchyňa sa však rýchlo internacionalizovala, a hoci loboda akumuluje menej nežiaducej kyseliny šťaveľovej ako špenát, žiaľ, dnes už o nej na našom stole ani nechyrujeme.

Uveril Pepek placebu?

spenat-domy.jpgMožno aj vás v škole mylne učili, že špenát je mimoriadne bohatý na železo. Tento mýtus o „zázračnej rastline" vznikol ešte v 19. storočí údajne zle umiestnenou desatinnou čiarkou, ktorá desaťnásobne zvýšila obsah železa. A hoci sa táto chyba neskôr opravila, medzitým už začal Pepek veriť v jeho zázračné účinky. Špenát má v skutočnosti len o niečo viac železa ako iné rastliny a navyše je pre človeka ťažko dostupné. Absorpcia voľného železa je obmedzená a pomalá, a jeho príjmu z rastlinných zdrojov navyše často bránia aj niektoré ďalšie látky, ako je napríklad kyselina šťaveľová. Tá viaže aj prítomný vápnik, čím spôsobuje jeho nedostupnosť a navyše jej zvýšený obsah môže viesť k tvorbe kameňov v močových cestách a prekáža tiež ľuďom trpiacim dnou. Zo špenátu nezískate železo ani vápnik, má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, môže akumulovať priveľa dusičnanov - je vôbec jeho konzumácia vhodná?

Je kráľ (polo)nahý?

Napriek svojim mínusom je z hľadiska racionálnej výživy špenát veľmi hodnotnou zeleninou, bohatou na vitamíny - najmä na vitamín A, C, E, K, ako aj na „béčka", kde dominuje kyselina listová. Zdraviu prospešný je aj vysoký obsah horčíka a najmä luteínu - jedného z karotenoidov, o ktorom sa zistilo, že spolu so zeaxantínom by mohli oddialiť vznik vekom podmienenej degenerácie žltej škvrny - makuly, ktorá nám umožňuje ostro vidieť drobné detaily. Ak teda vydržal, dnes už osemdesiatročný, Pepek denne hltať konzervy so špenátom a neumrel na rakovinu z celoživotného fajčenia, je veľmi pravdepodobné, že má lepší zrak ako jeho priateľka Olive Oyl. Pretože práve v jeho veku je už osmina mužov a až tretina žien postihnutá týmto degeneratívnym ochorením sietnice oka. Oba karotenoidy sa však najlepšie vstrebávajú z vaječného žĺtka, kde tvoria ľahko stráviteľné komplexy s prítomnými tukmi. To však, prosím, Pepkovi nehovorte, aby neprišiel aj o posledné ilúzie.

Príprava špenátu

Varením príde špenát o tri štvrtiny objemu a mnohé zdraviu prospešné látky. Množstvo kyseliny listovej sa už po štyroch minútach varenia znižuje len na polovicu. Po varení sú však lepšie prístupné karotenoidy, pretože sú uložené v bunkových organelách - plastidoch a musia sa z nich uvoľniť teplom. Karotenoidy sa však vstrebávajú len v prítomnosti tukov. Preto treba aj na šalát dávať aspoň pár kvapiek olivového oleja. Ak máte možnosť, uprednostnite ekologicky vypestovaný - „biošpenát".
Jemný špenát s vajcomspenat-s-vajcom-zemiaky.jpg

Ingrediencie: 500 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 3 dcl sladkej polotučnej smotany, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok.

Postup: Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, v nej krátko opražíme popučený cesnak a podlejeme smotanou. Povaríme do zhustnutia. Pridáme pokrájaný špenát obarený vriacou vodou. Necháme prejsť varom, posolíme a rozmixujeme dohladka. Do špenátu vmiešame vajcia, pridáme koreniny a za stáleho miešania opäť privedieme do varu. Podávame s varenými zemiakmi, na tvrdo uvareným vajcom alebo s volským okom.

spenat-cestoviny.jpgCestoviny so špenátom a krevetkami

Ingrediencie: 400 g mrazených kreviet, 500 g cestovín, 300 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 3 orechy masla, 3 dcl sladkej plnotučnej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Rozmrazené krevetky spolu s posekaným cesnakom krátko opečte (asi 2 minúty) na masle roztopenom v olivovom oleji. Pridajte smotanu a povarte 2-3 minúty. Vmiešajte umytý a pokrájaný špenát bez stopiek a prehrejte. Prelejte cez uvarenú cestovinu a podávajte horúce. Môžete pridať aj strúhaný parmezán.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 220
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 066
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 198
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 750
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 831
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 371
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 421
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 277
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 195
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 951
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.