TV OKO

Kráľom kvetín je špenát

Práve dnes, na zelený štvrtok, sedí špenát na tróne v mnohých domácnostiach. Máme sa tváriť previnilo, že ho nenechávame vládnuť častejšie?

Pri slove špenát sa mnohým určite vybaví školská jedáleň a hnedozelená nevábna hmota na tanieri. Dokonale nám ho dokázali znechutiť, a zároveň pritom prízvukovali, aký je mimoriadne zdravý. K popularite špenátu prispel v nemalej miere aj silný námorník Pepek, ktorého príbehy dokázali niekoľkonásobne zvýšiť jeho predaj v USA. U nás sa čarovné účinky špenátu dostali vo veselej podobe i na plátna kín. Je skutočne taký zdravý?

Čo takto dať si špenát?

Pravlasťou špenátu (lat. Spinacia oleracea) je niekdajšia Perzia. Do Európy prenikal postupne po obsadení Španielska Maurami a vďaka svojej odolnosti proti nízkym teplotám si našiel miesto aj v stredoeurópskom regióne. Dlho sme mu však nevedeli prísť na chuť a ani na meno, ktoré sa zrejme odvodilo z nemeckého nárečového tvaru - Schpennat. U nás špenát vytláčali v prvom rade listy štiavu a lobody, ktoré sa používali na prípravu „špinátu" tak, ako to opisuje Terézia Vansová vo svojej kuchárke ešte aj v roku 1914. Naša kuchyňa sa však rýchlo internacionalizovala, a hoci loboda akumuluje menej nežiaducej kyseliny šťaveľovej ako špenát, žiaľ, dnes už o nej na našom stole ani nechyrujeme.

Uveril Pepek placebu?

spenat-domy.jpgMožno aj vás v škole mylne učili, že špenát je mimoriadne bohatý na železo. Tento mýtus o „zázračnej rastline" vznikol ešte v 19. storočí údajne zle umiestnenou desatinnou čiarkou, ktorá desaťnásobne zvýšila obsah železa. A hoci sa táto chyba neskôr opravila, medzitým už začal Pepek veriť v jeho zázračné účinky. Špenát má v skutočnosti len o niečo viac železa ako iné rastliny a navyše je pre človeka ťažko dostupné. Absorpcia voľného železa je obmedzená a pomalá, a jeho príjmu z rastlinných zdrojov navyše často bránia aj niektoré ďalšie látky, ako je napríklad kyselina šťaveľová. Tá viaže aj prítomný vápnik, čím spôsobuje jeho nedostupnosť a navyše jej zvýšený obsah môže viesť k tvorbe kameňov v močových cestách a prekáža tiež ľuďom trpiacim dnou. Zo špenátu nezískate železo ani vápnik, má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, môže akumulovať priveľa dusičnanov - je vôbec jeho konzumácia vhodná?

Je kráľ (polo)nahý?

Napriek svojim mínusom je z hľadiska racionálnej výživy špenát veľmi hodnotnou zeleninou, bohatou na vitamíny - najmä na vitamín A, C, E, K, ako aj na „béčka", kde dominuje kyselina listová. Zdraviu prospešný je aj vysoký obsah horčíka a najmä luteínu - jedného z karotenoidov, o ktorom sa zistilo, že spolu so zeaxantínom by mohli oddialiť vznik vekom podmienenej degenerácie žltej škvrny - makuly, ktorá nám umožňuje ostro vidieť drobné detaily. Ak teda vydržal, dnes už osemdesiatročný, Pepek denne hltať konzervy so špenátom a neumrel na rakovinu z celoživotného fajčenia, je veľmi pravdepodobné, že má lepší zrak ako jeho priateľka Olive Oyl. Pretože práve v jeho veku je už osmina mužov a až tretina žien postihnutá týmto degeneratívnym ochorením sietnice oka. Oba karotenoidy sa však najlepšie vstrebávajú z vaječného žĺtka, kde tvoria ľahko stráviteľné komplexy s prítomnými tukmi. To však, prosím, Pepkovi nehovorte, aby neprišiel aj o posledné ilúzie.

Príprava špenátu

Varením príde špenát o tri štvrtiny objemu a mnohé zdraviu prospešné látky. Množstvo kyseliny listovej sa už po štyroch minútach varenia znižuje len na polovicu. Po varení sú však lepšie prístupné karotenoidy, pretože sú uložené v bunkových organelách - plastidoch a musia sa z nich uvoľniť teplom. Karotenoidy sa však vstrebávajú len v prítomnosti tukov. Preto treba aj na šalát dávať aspoň pár kvapiek olivového oleja. Ak máte možnosť, uprednostnite ekologicky vypestovaný - „biošpenát".
Jemný špenát s vajcomspenat-s-vajcom-zemiaky.jpg

Ingrediencie: 500 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 3 dcl sladkej polotučnej smotany, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok.

Postup: Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, v nej krátko opražíme popučený cesnak a podlejeme smotanou. Povaríme do zhustnutia. Pridáme pokrájaný špenát obarený vriacou vodou. Necháme prejsť varom, posolíme a rozmixujeme dohladka. Do špenátu vmiešame vajcia, pridáme koreniny a za stáleho miešania opäť privedieme do varu. Podávame s varenými zemiakmi, na tvrdo uvareným vajcom alebo s volským okom.

spenat-cestoviny.jpgCestoviny so špenátom a krevetkami

Ingrediencie: 400 g mrazených kreviet, 500 g cestovín, 300 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 3 orechy masla, 3 dcl sladkej plnotučnej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Rozmrazené krevetky spolu s posekaným cesnakom krátko opečte (asi 2 minúty) na masle roztopenom v olivovom oleji. Pridajte smotanu a povarte 2-3 minúty. Vmiešajte umytý a pokrájaný špenát bez stopiek a prehrejte. Prelejte cez uvarenú cestovinu a podávajte horúce. Môžete pridať aj strúhaný parmezán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 839
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 709
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 145
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 324
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 064
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 047
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 551
  8. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 547
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 081
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 660

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy, ktoré podporilo ministerstvo školstva, aby sa venovali vývoju a inováciám, nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

KOMENTÁRE

Minister Plavčan už dávno nemal existovať

Na znôšku legislatívnych náhod sa už nemôže pozerať ani koalícia.

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.