TV OKO

Kráľom kvetín je špenát

Práve dnes, na zelený štvrtok, sedí špenát na tróne v mnohých domácnostiach. Máme sa tváriť previnilo, že ho nenechávame vládnuť častejšie?

Pri slove špenát sa mnohým určite vybaví školská jedáleň a hnedozelená nevábna hmota na tanieri. Dokonale nám ho dokázali znechutiť, a zároveň pritom prízvukovali, aký je mimoriadne zdravý. K popularite špenátu prispel v nemalej miere aj silný námorník Pepek, ktorého príbehy dokázali niekoľkonásobne zvýšiť jeho predaj v USA. U nás sa čarovné účinky špenátu dostali vo veselej podobe i na plátna kín. Je skutočne taký zdravý?

Čo takto dať si špenát?

Pravlasťou špenátu (lat. Spinacia oleracea) je niekdajšia Perzia. Do Európy prenikal postupne po obsadení Španielska Maurami a vďaka svojej odolnosti proti nízkym teplotám si našiel miesto aj v stredoeurópskom regióne. Dlho sme mu však nevedeli prísť na chuť a ani na meno, ktoré sa zrejme odvodilo z nemeckého nárečového tvaru - Schpennat. U nás špenát vytláčali v prvom rade listy štiavu a lobody, ktoré sa používali na prípravu „špinátu" tak, ako to opisuje Terézia Vansová vo svojej kuchárke ešte aj v roku 1914. Naša kuchyňa sa však rýchlo internacionalizovala, a hoci loboda akumuluje menej nežiaducej kyseliny šťaveľovej ako špenát, žiaľ, dnes už o nej na našom stole ani nechyrujeme.

Uveril Pepek placebu?

spenat-domy.jpgMožno aj vás v škole mylne učili, že špenát je mimoriadne bohatý na železo. Tento mýtus o „zázračnej rastline" vznikol ešte v 19. storočí údajne zle umiestnenou desatinnou čiarkou, ktorá desaťnásobne zvýšila obsah železa. A hoci sa táto chyba neskôr opravila, medzitým už začal Pepek veriť v jeho zázračné účinky. Špenát má v skutočnosti len o niečo viac železa ako iné rastliny a navyše je pre človeka ťažko dostupné. Absorpcia voľného železa je obmedzená a pomalá, a jeho príjmu z rastlinných zdrojov navyše často bránia aj niektoré ďalšie látky, ako je napríklad kyselina šťaveľová. Tá viaže aj prítomný vápnik, čím spôsobuje jeho nedostupnosť a navyše jej zvýšený obsah môže viesť k tvorbe kameňov v močových cestách a prekáža tiež ľuďom trpiacim dnou. Zo špenátu nezískate železo ani vápnik, má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, môže akumulovať priveľa dusičnanov - je vôbec jeho konzumácia vhodná?

Je kráľ (polo)nahý?

Napriek svojim mínusom je z hľadiska racionálnej výživy špenát veľmi hodnotnou zeleninou, bohatou na vitamíny - najmä na vitamín A, C, E, K, ako aj na „béčka", kde dominuje kyselina listová. Zdraviu prospešný je aj vysoký obsah horčíka a najmä luteínu - jedného z karotenoidov, o ktorom sa zistilo, že spolu so zeaxantínom by mohli oddialiť vznik vekom podmienenej degenerácie žltej škvrny - makuly, ktorá nám umožňuje ostro vidieť drobné detaily. Ak teda vydržal, dnes už osemdesiatročný, Pepek denne hltať konzervy so špenátom a neumrel na rakovinu z celoživotného fajčenia, je veľmi pravdepodobné, že má lepší zrak ako jeho priateľka Olive Oyl. Pretože práve v jeho veku je už osmina mužov a až tretina žien postihnutá týmto degeneratívnym ochorením sietnice oka. Oba karotenoidy sa však najlepšie vstrebávajú z vaječného žĺtka, kde tvoria ľahko stráviteľné komplexy s prítomnými tukmi. To však, prosím, Pepkovi nehovorte, aby neprišiel aj o posledné ilúzie.

Príprava špenátu

Varením príde špenát o tri štvrtiny objemu a mnohé zdraviu prospešné látky. Množstvo kyseliny listovej sa už po štyroch minútach varenia znižuje len na polovicu. Po varení sú však lepšie prístupné karotenoidy, pretože sú uložené v bunkových organelách - plastidoch a musia sa z nich uvoľniť teplom. Karotenoidy sa však vstrebávajú len v prítomnosti tukov. Preto treba aj na šalát dávať aspoň pár kvapiek olivového oleja. Ak máte možnosť, uprednostnite ekologicky vypestovaný - „biošpenát".
Jemný špenát s vajcomspenat-s-vajcom-zemiaky.jpg

Ingrediencie: 500 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 3 dcl sladkej polotučnej smotany, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok.

Postup: Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, v nej krátko opražíme popučený cesnak a podlejeme smotanou. Povaríme do zhustnutia. Pridáme pokrájaný špenát obarený vriacou vodou. Necháme prejsť varom, posolíme a rozmixujeme dohladka. Do špenátu vmiešame vajcia, pridáme koreniny a za stáleho miešania opäť privedieme do varu. Podávame s varenými zemiakmi, na tvrdo uvareným vajcom alebo s volským okom.

spenat-cestoviny.jpgCestoviny so špenátom a krevetkami

Ingrediencie: 400 g mrazených kreviet, 500 g cestovín, 300 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 3 orechy masla, 3 dcl sladkej plnotučnej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Rozmrazené krevetky spolu s posekaným cesnakom krátko opečte (asi 2 minúty) na masle roztopenom v olivovom oleji. Pridajte smotanu a povarte 2-3 minúty. Vmiešajte umytý a pokrájaný špenát bez stopiek a prehrejte. Prelejte cez uvarenú cestovinu a podávajte horúce. Môžete pridať aj strúhaný parmezán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 171
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 225
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 3 028
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 728
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 371
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 864
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 572
  8. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!? 1 337
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 991
  10. Ako na refinancovanie hypotéky 980

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Choma stíha tri funkcie naraz, zakázať to nikto nechce

Opozícia chce viac ako tri roky zakázať súbeh rôznych volených funkcií. Podporu zatiaľ nenašla, pokus plánuje zopakovať v decembri.

Neprehliadnite tiež

Menštruácia je červená. Zverejnili reklamu na vložky, ktorá ako prvá ukazuje pravdu

Žiadna modrá tekutina nahrádzajúca krv a tiež muž, ktorý kupuje vložky. Aj to zobrazila reklama spoločnosti Bodyform.

Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž

Prvé vydanie po smrti Hugha Hefnera smeruje k evolúcii.

Rýchle a lacné halloweenske inšpirácie, ktoré sa oplatí vyskúšať

Halloween je už za rohom, pripravte sa naň aj vďaka dekoráciám a nápaditým jedlám.

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.