SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky
TV OKO

Kráľom kvetín je špenát

Práve dnes, na zelený štvrtok, sedí špenát na tróne v mnohých domácnostiach. Máme sa tváriť previnilo, že ho nenechávame vládnuť častejšie?

Pri slove špenát sa mnohým určite vybaví školská jedáleň a hnedozelená nevábna hmota na tanieri. Dokonale nám ho dokázali znechutiť, a zároveň pritom prízvukovali, aký je mimoriadne zdravý. K popularite špenátu prispel v nemalej miere aj silný námorník Pepek, ktorého príbehy dokázali niekoľkonásobne zvýšiť jeho predaj v USA. U nás sa čarovné účinky špenátu dostali vo veselej podobe i na plátna kín. Je skutočne taký zdravý?

Čo takto dať si špenát?

Pravlasťou špenátu (lat. Spinacia oleracea) je niekdajšia Perzia. Do Európy prenikal postupne po obsadení Španielska Maurami a vďaka svojej odolnosti proti nízkym teplotám si našiel miesto aj v stredoeurópskom regióne. Dlho sme mu však nevedeli prísť na chuť a ani na meno, ktoré sa zrejme odvodilo z nemeckého nárečového tvaru - Schpennat. U nás špenát vytláčali v prvom rade listy štiavu a lobody, ktoré sa používali na prípravu „špinátu" tak, ako to opisuje Terézia Vansová vo svojej kuchárke ešte aj v roku 1914. Naša kuchyňa sa však rýchlo internacionalizovala, a hoci loboda akumuluje menej nežiaducej kyseliny šťaveľovej ako špenát, žiaľ, dnes už o nej na našom stole ani nechyrujeme.

Uveril Pepek placebu?

spenat-domy.jpgMožno aj vás v škole mylne učili, že špenát je mimoriadne bohatý na železo. Tento mýtus o „zázračnej rastline" vznikol ešte v 19. storočí údajne zle umiestnenou desatinnou čiarkou, ktorá desaťnásobne zvýšila obsah železa. A hoci sa táto chyba neskôr opravila, medzitým už začal Pepek veriť v jeho zázračné účinky. Špenát má v skutočnosti len o niečo viac železa ako iné rastliny a navyše je pre človeka ťažko dostupné. Absorpcia voľného železa je obmedzená a pomalá, a jeho príjmu z rastlinných zdrojov navyše často bránia aj niektoré ďalšie látky, ako je napríklad kyselina šťaveľová. Tá viaže aj prítomný vápnik, čím spôsobuje jeho nedostupnosť a navyše jej zvýšený obsah môže viesť k tvorbe kameňov v močových cestách a prekáža tiež ľuďom trpiacim dnou. Zo špenátu nezískate železo ani vápnik, má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, môže akumulovať priveľa dusičnanov - je vôbec jeho konzumácia vhodná?

Je kráľ (polo)nahý?

Napriek svojim mínusom je z hľadiska racionálnej výživy špenát veľmi hodnotnou zeleninou, bohatou na vitamíny - najmä na vitamín A, C, E, K, ako aj na „béčka", kde dominuje kyselina listová. Zdraviu prospešný je aj vysoký obsah horčíka a najmä luteínu - jedného z karotenoidov, o ktorom sa zistilo, že spolu so zeaxantínom by mohli oddialiť vznik vekom podmienenej degenerácie žltej škvrny - makuly, ktorá nám umožňuje ostro vidieť drobné detaily. Ak teda vydržal, dnes už osemdesiatročný, Pepek denne hltať konzervy so špenátom a neumrel na rakovinu z celoživotného fajčenia, je veľmi pravdepodobné, že má lepší zrak ako jeho priateľka Olive Oyl. Pretože práve v jeho veku je už osmina mužov a až tretina žien postihnutá týmto degeneratívnym ochorením sietnice oka. Oba karotenoidy sa však najlepšie vstrebávajú z vaječného žĺtka, kde tvoria ľahko stráviteľné komplexy s prítomnými tukmi. To však, prosím, Pepkovi nehovorte, aby neprišiel aj o posledné ilúzie.

Príprava špenátu

Varením príde špenát o tri štvrtiny objemu a mnohé zdraviu prospešné látky. Množstvo kyseliny listovej sa už po štyroch minútach varenia znižuje len na polovicu. Po varení sú však lepšie prístupné karotenoidy, pretože sú uložené v bunkových organelách - plastidoch a musia sa z nich uvoľniť teplom. Karotenoidy sa však vstrebávajú len v prítomnosti tukov. Preto treba aj na šalát dávať aspoň pár kvapiek olivového oleja. Ak máte možnosť, uprednostnite ekologicky vypestovaný - „biošpenát".
Jemný špenát s vajcomspenat-s-vajcom-zemiaky.jpg

Ingrediencie: 500 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 3 dcl sladkej polotučnej smotany, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok.

Postup: Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, v nej krátko opražíme popučený cesnak a podlejeme smotanou. Povaríme do zhustnutia. Pridáme pokrájaný špenát obarený vriacou vodou. Necháme prejsť varom, posolíme a rozmixujeme dohladka. Do špenátu vmiešame vajcia, pridáme koreniny a za stáleho miešania opäť privedieme do varu. Podávame s varenými zemiakmi, na tvrdo uvareným vajcom alebo s volským okom.

spenat-cestoviny.jpgCestoviny so špenátom a krevetkami

Ingrediencie: 400 g mrazených kreviet, 500 g cestovín, 300 g čerstvého špenátu, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 3 orechy masla, 3 dcl sladkej plnotučnej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Rozmrazené krevetky spolu s posekaným cesnakom krátko opečte (asi 2 minúty) na masle roztopenom v olivovom oleji. Pridajte smotanu a povarte 2-3 minúty. Vmiešajte umytý a pokrájaný špenát bez stopiek a prehrejte. Prelejte cez uvarenú cestovinu a podávajte horúce. Môžete pridať aj strúhaný parmezán.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 224
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 598
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 811
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 319
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 446
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 209
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 555
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 855
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 097
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


12 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 7 h