SME

Plnka krok za krokom

Receptov na tradičnú plnku existujú desiatky, v tom správnom však nesmie chýbať varené mäso, rožky, vajíčka a čerstvá žihľava.

Veľkonočná plnka
suroviny na 1 plech

velikonocni-nadivka.jpg
500 g údenej krkovičky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bobkový list
5 zrniek celého čierneho korenia
5 zrniek nového korenia
soľ
10 rožkov
10 vajec
100 g tvrdého syra
1 pór
250 g žihľavy alebo listového špenátu
1 polievková lyžica pažítky
2 polievkové lyžice sekanej petržlenovej vňatky
3 strúčiky cesnaku
štipka muškátového kvetu
soľ
korenie

1. Údené mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme očistenú a umytú mrkvu, olúpanú cibuľu, korenie a soľ. Varíme na miernom ohni asi hodinu, kým mäso nezmäkne. Uvarené mäso vyberieme z vývaru, necháme vychladnúť a potom nakrájame na kúsky. Vývar precedíme a necháme vychladnúť.

2. Uvaríme 2 vajcia natvrdo, odstránime z nich škrupinu a nakrájame ich na malé kocky. Rožky nakrájame tiež na kocky, pór na tenké kolieska, syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Žihľavu alebo špenát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a nakrájame nadrobno, pažítku a petržlenovú vňatku nasekáme najemno.

3. Do veľkej misy nasypeme nakrájané rožky, prelejeme ich 500 ml vychladeného vývaru z údeného mäsa a poriadne rukami premiešame. Pridáme nakrájané mäso, syr, natvrdo uvarené vajcia, pór, bylinky a zmes riadne vareškou premiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a dochutíme štipkou muškátového kvetu.

4. Oddelíme z 8 vajec žĺtky a zapracujeme do pripravenej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a na záver ich zľahka vmiešame do plnky.

5. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie, plnku rozotrieme po celej ploche a povrch uhladíme. Pečieme v rozohriatej rúre asi 50 minút dozlatista. Podávame teplé alebo studené, s jarným zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Všetko o veľkonočnej plnke

Keď zbierame žihľavu

Vyberte si neznečistené miesta a nezabudnite si so sebou vziať rukavice. Veľkým a pálivým listom sa vyhneme a vyberáme si radšej menšie rastlinky. Doma potom žihľavu sparíme horúcou vodou a ihneď prepláchneme studenou vodou. Zachováme tak jej krásnu farbu, chuť a krehkosť a zbavíme ju štipľavosti.

Špenát ako alternatíva

Žihľavu môžeme nahradiť čerstvým listovým špenátom. Ten horúcou vodou spariť nemusíme, stačí ho len opláchnuť, nakrájať, osoliť, okoreniť a primiešať do pripravenej hmoty k ostatným surovinám.

Vedeli ste, že...

... plnky s jarnými bylinkami sa piekli na Bielu sobotu, keď sa končí štyridsaťdenný pôst. Ráno pri veľkonočnej omši sa posvätili tradičné veľkonočné pokrmy – venčeky, vianočka, barančeky, vajcia a chlieb. Okrem symbolického významu mal tento zvyk i praktický význam – po období veľkonočného pôstu by mohol náhly prechod k tučnej strave spôsobiť človeku zdravotné problémy.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 974
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 597
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 790
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 609
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 985
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 485
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 112
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


19
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


4
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 200
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 445
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 510
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 866
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 709
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 548
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu