SME

Plnka krok za krokom

Receptov na tradičnú plnku existujú desiatky, v tom správnom však nesmie chýbať varené mäso, rožky, vajíčka a čerstvá žihľava.

Veľkonočná plnka
suroviny na 1 plech

velikonocni-nadivka.jpg
500 g údenej krkovičky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bobkový list
5 zrniek celého čierneho korenia
5 zrniek nového korenia
soľ
10 rožkov
10 vajec
100 g tvrdého syra
1 pór
250 g žihľavy alebo listového špenátu
1 polievková lyžica pažítky
2 polievkové lyžice sekanej petržlenovej vňatky
3 strúčiky cesnaku
štipka muškátového kvetu
soľ
korenie

1. Údené mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme očistenú a umytú mrkvu, olúpanú cibuľu, korenie a soľ. Varíme na miernom ohni asi hodinu, kým mäso nezmäkne. Uvarené mäso vyberieme z vývaru, necháme vychladnúť a potom nakrájame na kúsky. Vývar precedíme a necháme vychladnúť.

2. Uvaríme 2 vajcia natvrdo, odstránime z nich škrupinu a nakrájame ich na malé kocky. Rožky nakrájame tiež na kocky, pór na tenké kolieska, syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Žihľavu alebo špenát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a nakrájame nadrobno, pažítku a petržlenovú vňatku nasekáme najemno.

3. Do veľkej misy nasypeme nakrájané rožky, prelejeme ich 500 ml vychladeného vývaru z údeného mäsa a poriadne rukami premiešame. Pridáme nakrájané mäso, syr, natvrdo uvarené vajcia, pór, bylinky a zmes riadne vareškou premiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a dochutíme štipkou muškátového kvetu.

4. Oddelíme z 8 vajec žĺtky a zapracujeme do pripravenej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a na záver ich zľahka vmiešame do plnky.

5. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie, plnku rozotrieme po celej ploche a povrch uhladíme. Pečieme v rozohriatej rúre asi 50 minút dozlatista. Podávame teplé alebo studené, s jarným zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Všetko o veľkonočnej plnke

Keď zbierame žihľavu

Vyberte si neznečistené miesta a nezabudnite si so sebou vziať rukavice. Veľkým a pálivým listom sa vyhneme a vyberáme si radšej menšie rastlinky. Doma potom žihľavu sparíme horúcou vodou a ihneď prepláchneme studenou vodou. Zachováme tak jej krásnu farbu, chuť a krehkosť a zbavíme ju štipľavosti.

Špenát ako alternatíva

Žihľavu môžeme nahradiť čerstvým listovým špenátom. Ten horúcou vodou spariť nemusíme, stačí ho len opláchnuť, nakrájať, osoliť, okoreniť a primiešať do pripravenej hmoty k ostatným surovinám.

Vedeli ste, že...

... plnky s jarnými bylinkami sa piekli na Bielu sobotu, keď sa končí štyridsaťdenný pôst. Ráno pri veľkonočnej omši sa posvätili tradičné veľkonočné pokrmy – venčeky, vianočka, barančeky, vajcia a chlieb. Okrem symbolického významu mal tento zvyk i praktický význam – po období veľkonočného pôstu by mohol náhly prechod k tučnej strave spôsobiť človeku zdravotné problémy.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  2. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 11 905
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 036
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 939
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 536
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 200
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 410
  7. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 3 130
  8. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 513
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 14 295
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 129
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 925
  4. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 9 304
  5. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 530
  6. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 510
  7. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 4 499
  8. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 4 380
  1. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  2. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  3. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  4. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  5. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  6. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  7. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
SkryťZatvoriť reklamu