SME

Plnka krok za krokom

Receptov na tradičnú plnku existujú desiatky, v tom správnom však nesmie chýbať varené mäso, rožky, vajíčka a čerstvá žihľava.

Veľkonočná plnka
suroviny na 1 plech

velikonocni-nadivka.jpg
500 g údenej krkovičky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bobkový list
5 zrniek celého čierneho korenia
5 zrniek nového korenia
soľ
10 rožkov
10 vajec
100 g tvrdého syra
1 pór
250 g žihľavy alebo listového špenátu
1 polievková lyžica pažítky
2 polievkové lyžice sekanej petržlenovej vňatky
3 strúčiky cesnaku
štipka muškátového kvetu
soľ
korenie

1. Údené mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme očistenú a umytú mrkvu, olúpanú cibuľu, korenie a soľ. Varíme na miernom ohni asi hodinu, kým mäso nezmäkne. Uvarené mäso vyberieme z vývaru, necháme vychladnúť a potom nakrájame na kúsky. Vývar precedíme a necháme vychladnúť.

2. Uvaríme 2 vajcia natvrdo, odstránime z nich škrupinu a nakrájame ich na malé kocky. Rožky nakrájame tiež na kocky, pór na tenké kolieska, syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Žihľavu alebo špenát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a nakrájame nadrobno, pažítku a petržlenovú vňatku nasekáme najemno.

3. Do veľkej misy nasypeme nakrájané rožky, prelejeme ich 500 ml vychladeného vývaru z údeného mäsa a poriadne rukami premiešame. Pridáme nakrájané mäso, syr, natvrdo uvarené vajcia, pór, bylinky a zmes riadne vareškou premiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a dochutíme štipkou muškátového kvetu.

4. Oddelíme z 8 vajec žĺtky a zapracujeme do pripravenej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a na záver ich zľahka vmiešame do plnky.

5. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie, plnku rozotrieme po celej ploche a povrch uhladíme. Pečieme v rozohriatej rúre asi 50 minút dozlatista. Podávame teplé alebo studené, s jarným zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Všetko o veľkonočnej plnke

Keď zbierame žihľavu

Vyberte si neznečistené miesta a nezabudnite si so sebou vziať rukavice. Veľkým a pálivým listom sa vyhneme a vyberáme si radšej menšie rastlinky. Doma potom žihľavu sparíme horúcou vodou a ihneď prepláchneme studenou vodou. Zachováme tak jej krásnu farbu, chuť a krehkosť a zbavíme ju štipľavosti.

Špenát ako alternatíva

Žihľavu môžeme nahradiť čerstvým listovým špenátom. Ten horúcou vodou spariť nemusíme, stačí ho len opláchnuť, nakrájať, osoliť, okoreniť a primiešať do pripravenej hmoty k ostatným surovinám.

Vedeli ste, že...

... plnky s jarnými bylinkami sa piekli na Bielu sobotu, keď sa končí štyridsaťdenný pôst. Ráno pri veľkonočnej omši sa posvätili tradičné veľkonočné pokrmy – venčeky, vianočka, barančeky, vajcia a chlieb. Okrem symbolického významu mal tento zvyk i praktický význam – po období veľkonočného pôstu by mohol náhly prechod k tučnej strave spôsobiť človeku zdravotné problémy.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Dana Karafiátová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú, čo ľudia budú chcieť
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 256
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 10 930
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 807
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 706
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 543
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 209
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 1 661
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 608
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 18 850
  2. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 14 928
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 14 359
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 798
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 701
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 798
  7. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 9 776
  8. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 897
  1. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  2. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  3. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  4. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  5. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  6. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  7. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  8. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
SkryťZatvoriť reklamu