Plnka krok za krokom

Receptov na tradičnú plnku existujú desiatky, v tom správnom však nesmie chýbať varené mäso, rožky, vajíčka a čerstvá žihľava.

Veľkonočná plnka
suroviny na 1 plech

Velikonocni-nadivka.jpg
500 g údenej krkovičky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bobkový list
5 zrniek celého čierneho korenia
5 zrniek nového korenia
soľ
10 rožkov
10 vajec
100 g tvrdého syra
1 pór
250 g žihľavy alebo listového špenátu
1 polievková lyžica pažítky
2 polievkové lyžice sekanej petržlenovej vňatky
3 strúčiky cesnaku
štipka muškátového kvetu
soľ
korenie

1. Údené mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme očistenú a umytú mrkvu, olúpanú cibuľu, korenie a soľ. Varíme na miernom ohni asi hodinu, kým mäso nezmäkne. Uvarené mäso vyberieme z vývaru, necháme vychladnúť a potom nakrájame na kúsky. Vývar precedíme a necháme vychladnúť.

2. Uvaríme 2 vajcia natvrdo, odstránime z nich škrupinu a nakrájame ich na malé kocky. Rožky nakrájame tiež na kocky, pór na tenké kolieska, syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Žihľavu alebo špenát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a nakrájame nadrobno, pažítku a petržlenovú vňatku nasekáme najemno.

3. Do veľkej misy nasypeme nakrájané rožky, prelejeme ich 500 ml vychladeného vývaru z údeného mäsa a poriadne rukami premiešame. Pridáme nakrájané mäso, syr, natvrdo uvarené vajcia, pór, bylinky a zmes riadne vareškou premiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a dochutíme štipkou muškátového kvetu.

4. Oddelíme z 8 vajec žĺtky a zapracujeme do pripravenej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a na záver ich zľahka vmiešame do plnky.

5. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie, plnku rozotrieme po celej ploche a povrch uhladíme. Pečieme v rozohriatej rúre asi 50 minút dozlatista. Podávame teplé alebo studené, s jarným zeleninovým šalátom.

Všetko o veľkonočnej plnke

Keď zbierame žihľavu

Vyberte si neznečistené miesta a nezabudnite si so sebou vziať rukavice. Veľkým a pálivým listom sa vyhneme a vyberáme si radšej menšie rastlinky. Doma potom žihľavu sparíme horúcou vodou a ihneď prepláchneme studenou vodou. Zachováme tak jej krásnu farbu, chuť a krehkosť a zbavíme ju štipľavosti.

Špenát ako alternatíva

Žihľavu môžeme nahradiť čerstvým listovým špenátom. Ten horúcou vodou spariť nemusíme, stačí ho len opláchnuť, nakrájať, osoliť, okoreniť a primiešať do pripravenej hmoty k ostatným surovinám.

Vedeli ste, že...

... plnky s jarnými bylinkami sa piekli na Bielu sobotu, keď sa končí štyridsaťdenný pôst. Ráno pri veľkonočnej omši sa posvätili tradičné veľkonočné pokrmy – venčeky, vianočka, barančeky, vajcia a chlieb. Okrem symbolického významu mal tento zvyk i praktický význam – po období veľkonočného pôstu by mohol náhly prechod k tučnej strave spôsobiť človeku zdravotné problémy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 16 608
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 892
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 669
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 998
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 904
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 692
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 197
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 110
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 615
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 256

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Barometer policajnej korupcie? Ako hladko kúpite drogu

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop