SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Plnka krok za krokom

Receptov na tradičnú plnku existujú desiatky, v tom správnom však nesmie chýbať varené mäso, rožky, vajíčka a čerstvá žihľava.

Veľkonočná plnka
suroviny na 1 plech

Velikonocni-nadivka.jpg
500 g údenej krkovičky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bobkový list
5 zrniek celého čierneho korenia
5 zrniek nového korenia
soľ
10 rožkov
10 vajec
100 g tvrdého syra
1 pór
250 g žihľavy alebo listového špenátu
1 polievková lyžica pažítky
2 polievkové lyžice sekanej petržlenovej vňatky
3 strúčiky cesnaku
štipka muškátového kvetu
soľ
korenie

1. Údené mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme očistenú a umytú mrkvu, olúpanú cibuľu, korenie a soľ. Varíme na miernom ohni asi hodinu, kým mäso nezmäkne. Uvarené mäso vyberieme z vývaru, necháme vychladnúť a potom nakrájame na kúsky. Vývar precedíme a necháme vychladnúť.

2. Uvaríme 2 vajcia natvrdo, odstránime z nich škrupinu a nakrájame ich na malé kocky. Rožky nakrájame tiež na kocky, pór na tenké kolieska, syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Žihľavu alebo špenát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a nakrájame nadrobno, pažítku a petržlenovú vňatku nasekáme najemno.

3. Do veľkej misy nasypeme nakrájané rožky, prelejeme ich 500 ml vychladeného vývaru z údeného mäsa a poriadne rukami premiešame. Pridáme nakrájané mäso, syr, natvrdo uvarené vajcia, pór, bylinky a zmes riadne vareškou premiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a dochutíme štipkou muškátového kvetu.

4. Oddelíme z 8 vajec žĺtky a zapracujeme do pripravenej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a na záver ich zľahka vmiešame do plnky.

5. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie, plnku rozotrieme po celej ploche a povrch uhladíme. Pečieme v rozohriatej rúre asi 50 minút dozlatista. Podávame teplé alebo studené, s jarným zeleninovým šalátom.

Všetko o veľkonočnej plnke

Keď zbierame žihľavu

Vyberte si neznečistené miesta a nezabudnite si so sebou vziať rukavice. Veľkým a pálivým listom sa vyhneme a vyberáme si radšej menšie rastlinky. Doma potom žihľavu sparíme horúcou vodou a ihneď prepláchneme studenou vodou. Zachováme tak jej krásnu farbu, chuť a krehkosť a zbavíme ju štipľavosti.

Špenát ako alternatíva

Žihľavu môžeme nahradiť čerstvým listovým špenátom. Ten horúcou vodou spariť nemusíme, stačí ho len opláchnuť, nakrájať, osoliť, okoreniť a primiešať do pripravenej hmoty k ostatným surovinám.

Vedeli ste, že...

... plnky s jarnými bylinkami sa piekli na Bielu sobotu, keď sa končí štyridsaťdenný pôst. Ráno pri veľkonočnej omši sa posvätili tradičné veľkonočné pokrmy – venčeky, vianočka, barančeky, vajcia a chlieb. Okrem symbolického významu mal tento zvyk i praktický význam – po období veľkonočného pôstu by mohol náhly prechod k tučnej strave spôsobiť človeku zdravotné problémy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 790
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 244
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 749
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 739
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 854
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 218
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 378
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 575
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 278
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 215

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan.
Polícia stráži okolie jedného z kostolov.
Zničený kostol svätého Šebastiána v meste Negombo.
Dominika Cibulková.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.