SME

Vajíčkové hody

Receptov z natvrdo uvarených vajíčok nie je cez veľkonočné sviatky nikdy dosť.

Vajcia v aspiku
suroviny na 6 porcií

vejce-v-aspiku.jpg

1 sáčok práškovej želatíny
4 vajcia uvarené natvrdo
1 menšia mrkva uvarená a nakrájaná na kocky
1/4 zeleru uvareného a nakrájaného na kocky
2 lyžice povareného mrazeného hrášku
1/4 sparenej červenej papriky nakrájanej na kocky

Želatínu pripravíme podľa návodu na vrecku. Na dno každej formičky nalejeme trocha želatíny, necháme ju stuhnúť a potom na ňu položíme kolieska vajíčok. Zvyšok želatíny zmiešame so zeleninou, nalejeme do formičiek a dáme stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Formičky so stuhnutou želatínou namočíme na chvíľu do horúcej vody. Vrstvička želatíny teplom povolí a obsah z formičky ľahko vyklopíme na tanieriky. Ozdobíme pažítkou a podávame s pečivom.

Tip: Čas a námahu ušetríme tým, že použijeme zmes mrazenej zeleniny. K nej môžeme pridať ešte kúsok šunky alebo údeného jazyka narezaného na kocky.

SkryťVypnúť reklamu


Škótske vajcia
suroviny na 4 porcie


skotska-vejce-1.jpg4 vajcia uvarené natvrdo
200 g mletého mäsa
1 surové vajce
1/2 rožka nakrájaného na kocôčky a namočeného v mlieku
2 lyžice múky na obaľovanie vajíčok
strúhanka na obaľovanie vajec
olej na vyprážanie
čerstvo mleté korenie
soľ

Mleté mäso zmiešame s namočeným rožkom, surovým vajcom, soľou a korením; rukami namočenými v studenej vode všetko dôkladne vypracujeme. Zmes rozdelíme na 4 rovnako veľké diely.

Vajcia uvarené natvrdo olúpeme a opatrne obalíme v múke, mäsovej zmesi a strúhanke. V hlbokej panvici alebo kastróliku rozohrejeme dostatočné množstvo oleja a osmažíme v ňom vajcia zo všetkých strán dozlatista.

Potom ich položíme na papierovú utierku a necháme z nich odsať prebytočný tuk. Podávame s rezom ľadového šalátu pokvapkaného osoleným bielym jogurtom.

Tip: Obalené vajcia môžeme upiecť v rúre, je to diétnejšie. Rúru rozohrejeme na 180 °C, vajcia položíme na plech vyložený papierom na vajickovy-salat.jpgpečenie a pečieme asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Vajíčkový šalát
suroviny na 4 porcie


2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžička hrubozrnnej horčice
4 vajcia uvarené natvrdo
100 g kozieho alebo ovčieho syra
1/2 šalátovej uhorky
1 zväzok reďkoviek
150 g špenátu, valeriánky alebo rukoly
čerstvo mleté korenie
soľ

V miske zmiešame majonézu, jogurt, lyžičku horčice, štipku soli a korenia. Vajcia olúpeme a nakrájame na štvrtky. Syr rozdrobíme, uhorku ošúpeme a nakrájame na malé kúsky, reďkovky na kolieska a všetko nasypeme do misy. Listy šalátu umyjeme, pridáme k ostatnej zelenine, polejeme zálievkou a zamiešame.

Tip: Šalát bude chutiť dobre s listami hláv-kového alebo ľadového šalátu poliatymi bielym jogurtom s jemne nasekaným kôprom.

Plnené vajíčka
suroviny na 4 porcie


plnena-vajicka.jpg12 vajec uvarených natvrdo
150 g šalátu valeriánky alebo rukoly
soľ

SkryťVypnúť reklamu

Vajcia so žltou náplňou:
4 lyžice nátierkového masla
1 lyžica horčice
čerstvo mleté korenie
1 lyžička karí korenia

Vajcia s červenou náplňou:
1 syr Lučina
1-2 lyžice paradajkového pretlaku
1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
na špičku noža mletého čili

Vajcia so zelenou náplňou:
100 g bryndze
1 lyžica nasekanej pažítky
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky

Vajcia so žltou náplňou: Vajcia olúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovice. Vyberieme žĺtky a nastrúhame ich do misky. Pridáme maslo, horčicu, karí korenie a soľ, a premiešame.Vajcia s červenou náplňou: Vajcia olúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a žĺtky nastrúhame. Pridáme k nim syr, pretlak, mletú papriku a čili, osolíme a všetko dobre premiešame.

Vajcia so zelenou náplňou: Vajcia olúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a žĺtky vyberieme. Pridáme bryndzu, nasekanú pažítku, petržlenovú vňatku, osolíme a všetko premiešame. Pomocou cukrárskeho vrecka naplníme polovičky vajec. Ozdobené vajíčka položíme na umyté a usušené listy šalátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ušaté vajíčko
suroviny na 1 porciu


1 vajce uvarené natvrdo
1 malá mrkva na ušká
2 klinčeky na oči
10 g mäkkého syra na ňufáky
vetvičky pažítky na fúzy

Vajce olúpeme, širšiu spodnú časť odrežeme, aby pevne stálo. Mrkvu oškrabeme a pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Ušká z nich urobíme tak, že plátky mrkvy zapichneme do zárezov na špičke vajíčok. Oči vytvoríme z klinčekov, fúzy z pažítky, ňufák z kúska mäkkého syra.

Tip: Zajačika postavíme na vajíčkový šalát a servírujeme.

vajickova-pomazanka.jpg

Vajíčková nátierka
suroviny na 4 porcie


4 vajcia uvarené natvrdo l 2 lyžice majonézy + 2 lyžice bieleho jogurtu l 1-2 lyžičky plnotučnej horčice l 1 jarná cibuľka s vňatkou l čerstvo mleté korenie l soľ

Vajcia olúpeme a nakrájame na drobné kocôčky či nastrúhame rovno do misky. Pridáme majonézu, jogurt, horčicu a nadrobno nakrájanú cibuľku. Osolíme, okoreníme, pomiešame a natierame na pečivo.

Tip: Nátierku môžeme ľubovoľne zlepšovať, napríklad pridaním nakrájanej šunky, sladkokyslej uhorky alebo nasekanej pažítky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koláčiky z lístkového cesta zapečené s vajcami
suroviny na 4 porcie


kolacek.jpg1 balenie lístkového cesta
4 vajcia uvarené natvrdo

Bylinková náplň:
50 g nastrúhaného eidamu
1/2 téglika 12 % smotany
1 lyžica nasekanej pažítky
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
korenie

Špenátová plnka:
50 g nastrúhaného eidamu
1/2 téglika 12 % smotany
100 g čerstvého špenátu
štipka muškátového orieška
soľ

Bylinková náplň: Syr nasypeme do misky, pridáme smotanu a nasekané bylinky, osolíme a okoreníme a pomiešame. Špenátová plnka: Špenát sparíme vriacou vodou, potom zalejeme studenou vodou, necháme odkvapkať a najemno nasekáme.

Syr, smotanu a špenát dáme do misky, osolíme a okoreníme muškátovým orieškom a pomiešame. Rúru rozohrejeme na 200 °C.

Lístkové cesto vyvaľkáme na plát silný asi 3 mm. Vykrojíme z neho asi 12 koliesok (podľa tvaru formičiek) a vtlačíme ich do vypláchnutých formičiek na zapekanie. Cesto na dne prepichneme vidličkou. Potom ich naplníme pripravenými náplňami, ozdobíme vajciami uvarenými natvrdo a nakrájanými na kolieska a dáme piecť do rozpálenej rúry na 15-20 minút dozlatista.

Tip: Ak chceme, aby lístkové cesto bolo ešte chrumkavejšie, dáme košíčky na 10 minút predpiecť do rúry a potom ich naplníme a dopečieme. Aby sa dná koláčikov nenafúkli, môžeme ich zaťažiť suchými fazuľami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 974
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 597
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 790
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 609
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 985
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 485
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 112
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 198
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 723
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 517
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 865
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 704
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 022
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 547
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu