SME

Sviatočné sladkosti

Veľká noc sa spája s prípravou tradičných sladkostí. Nenechajme sa zahanbiť a namiesto barančeka zo supermarketu ponúknime šibačom vlastnoručne vyrobené koláče.

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta
suroviny na 1 veniec (asi 10 kusov)


velikonocni-petenec.jpg200 ml mlieka
30 g droždia
3 žĺtka
10 g masla
100 g cukru krupice
1 vanilínový cukor
500 g polohrubej múky
štipka soli
nastrúhaná kôra z citrónu
50 g hrozienok
50 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
1 vajce na potretie cesta
práškový cukor na posypanie
500 g šošovice

Najprv si pripravme kvások: Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridajme lyžičku cukru a lyžicu múky. Poriadne rozmiešajme a na teplom mieste dajme vykysnúť. Zmäknuté maslo, oba cukry a žĺtky vytrepeme do peny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prisypeme múku, soľ, jemne nastrúhanú kôru z citrónu a spolu s kváskom a zvyškom vlažného mlieka zarobíme cesto. Vypracujeme vláčne husté cesto, ktoré sa nesmie lepiť na varešku ani o steny misy. Potom zapracujme do cesta hrozienka sparené horúcou vodou, a mandle. Misu prikryjeme utierkou, postavíme ju 40 minút na teplé miesto a opäť dajme cesto vykysnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C.

Na doske rozdelíme cesto na 3 rovnako veľké časti a vyvaľkáme z nich 3 rovnaké pramene. Upletieme z nich vrkoč a konce spojíme tak, aby vznikol veniec. Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a do stredu vložíme šošovicu zabalenú do alobalu (lepšie sa nám tak podarí zachovať guľatý stred venca). Veniec opäť prikryjeme utierkou a dáme ešte 20 minút na teplé miesto kysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Pred pečením cesto potrieme rozšľahaným vajcom, prípadne posypeme ošúpanými mandľami a dáme piecť do rozohriatej rúry. Po 15 minútach stlmíme teplotu na 180 °C a ešte 30 minút dopekáme (veniec môžeme prikryť pomasteným alobalom, aby sa nepripiekol). Vychladnutý veniec posypeme múčkovým cukrom a ozdobíme vajciami.

Farebné perníkové vajíčka
suroviny na 2 veľké plechy (asi 20 vajec)


medova.jpg100 g masla
260 g medu
1 lyžička perníkového korenia
125 g cukru
1 lyžička kakaa
500 g hladkej múky
½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva
1 vajce
štipka soli
hladká múka

Farebná poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru
potravinárske farby
1 balenie čokoládového krému

Rúru rozohrejeme na 200°C. Zmäknuté maslo zmiešajme v hrnčeku s medom, perníkovým korením, cukrom a kakaom. Na miernom plameni pomaly zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme štipku soli, vajce, vychladnutú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote odležať do druhého dňa.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na polcentimetrový plát. Vykrojíme z neho tvary vajíčok a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozohriatej rúre asi 15 minút.

Upečené vajíčka necháme vychladnúť a potom čokoládovým krémom zlepíme po dve k sebe. Bielok miešame s cukrom vareškou v miske tak dlho, kým bude poleva krásne biela a hustá a necháme ju zaschnúť. Nakoniec dozdobíme vajíčka podľa vlastnej fantázie.

Orechový baranček s bielkovou polevou
suroviny na 1 formu (asi 8 kusov)

velikonocni-beranek.jpg90 g masla
170 g práškového cukru
1 vrecko vanilínového cukru
3 vajcia
60 g mletých vlašských orechov
170 g polohrubej múky
½ vrecka prášku do pečiva
6 lyžíc mlieka
tuk na vymazanie formy
hrubá múka na vysypanie formy
hrozienka na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bielková poleva:
2 bielka
400 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 200 °C. Zmäknuté maslo, žĺtka a oba druhy cukru vymiešame do peny. Zľahka primiešame mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, prilejeme mlieko a všetko rozmiešame na hladkú hmotu. V inej nádobe vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.

Formu na barančeka dôkladne vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Cesto nalejeme do prednej časti formy (začneme pri hlave) asi 0,5 cm pod okraj, pretože cesto pečením nakysne. Priklopíme ho druhou časťou formy, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 40 minút dozlatista.

Pred koncom pečenia formu opatrne nadvihneme a do cesta pichneme špajdľu. Po vytiahnutí musí byť suchá.

Pri vyklápaní z formy postupujme veľmi opatrne – najprv snímeme zadnú časť formy, potom necháme 10 minút vychladnúť a napokon snímeme i predný diel. Bielková poleva: Bielky miešame s cukrom v miske tak dlho, až kým nie je poleva krásna biela a hustá. Hrozienkami alebo lieskovými orieškami či klinčekom zvýrazníme oči a ňufáčik. Okolo krku mu uviažeme farebnú mašľu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jogurtové muffiny
Suroviny na 18 menších muffinov


muffiny.jpg2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
½ lyžičky soli
2 vajcia
½ hrnčeka krupicového cukru
2 lyžice medu
1 lyžica citrónovej kôry
2 biele jogurty (300 g)
4 lyžice masla
18 papierových košíčkov na muffiny

Bielková poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 180 °C. V mise premiešajme hladkú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. V inej miske vyšľaháme vajce s cukrom, medom, citrónovou kôrou, jogurtom a rozpusteným maslom.

Zmes opatrne spojíme so zmesou hladkej múky a vytvoríme hustejšie cesto. Nesmieme miešať veľmi dlho, inak budú muffiny tvrdé. Ak máme papierové košíčky, najskôr nimi vyplníme muffinový plech a až potom naplníme cestom (asi 1 cm pod okraj).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak nemáme špeciálny plech na muffiny, použijeme malé cukrárske košíčky z pevnejšieho papiera na pečenie alebo silikónu. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút dozlatista. Upečené muffiny dajme vychladnúť a až potom polejeme nie veľmi tekutou polevou.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 002
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 604
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 824
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 641
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 287
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 911
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 385
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 129
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 211
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 407
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 413
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 768
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 563
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu