SME
Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Sviatočné sladkosti

Veľká noc sa spája s prípravou tradičných sladkostí. Nenechajme sa zahanbiť a namiesto barančeka zo supermarketu ponúknime šibačom vlastnoručne vyrobené koláče.

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta
suroviny na 1 veniec (asi 10 kusov)


velikonocni-petenec.jpg200 ml mlieka
30 g droždia
3 žĺtka
10 g masla
100 g cukru krupice
1 vanilínový cukor
500 g polohrubej múky
štipka soli
nastrúhaná kôra z citrónu
50 g hrozienok
50 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
1 vajce na potretie cesta
práškový cukor na posypanie
500 g šošovice

Najprv si pripravme kvások: Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridajme lyžičku cukru a lyžicu múky. Poriadne rozmiešajme a na teplom mieste dajme vykysnúť. Zmäknuté maslo, oba cukry a žĺtky vytrepeme do peny.

Skryť Vypnúť reklamu

Prisypeme múku, soľ, jemne nastrúhanú kôru z citrónu a spolu s kváskom a zvyškom vlažného mlieka zarobíme cesto. Vypracujeme vláčne husté cesto, ktoré sa nesmie lepiť na varešku ani o steny misy. Potom zapracujme do cesta hrozienka sparené horúcou vodou, a mandle. Misu prikryjeme utierkou, postavíme ju 40 minút na teplé miesto a opäť dajme cesto vykysnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C.

Na doske rozdelíme cesto na 3 rovnako veľké časti a vyvaľkáme z nich 3 rovnaké pramene. Upletieme z nich vrkoč a konce spojíme tak, aby vznikol veniec. Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a do stredu vložíme šošovicu zabalenú do alobalu (lepšie sa nám tak podarí zachovať guľatý stred venca). Veniec opäť prikryjeme utierkou a dáme ešte 20 minút na teplé miesto kysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred pečením cesto potrieme rozšľahaným vajcom, prípadne posypeme ošúpanými mandľami a dáme piecť do rozohriatej rúry. Po 15 minútach stlmíme teplotu na 180 °C a ešte 30 minút dopekáme (veniec môžeme prikryť pomasteným alobalom, aby sa nepripiekol). Vychladnutý veniec posypeme múčkovým cukrom a ozdobíme vajciami.

Farebné perníkové vajíčka
suroviny na 2 veľké plechy (asi 20 vajec)


medova.jpg100 g masla
260 g medu
1 lyžička perníkového korenia
125 g cukru
1 lyžička kakaa
500 g hladkej múky
½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva
1 vajce
štipka soli
hladká múka

Farebná poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru
potravinárske farby
1 balenie čokoládového krému

Rúru rozohrejeme na 200°C. Zmäknuté maslo zmiešajme v hrnčeku s medom, perníkovým korením, cukrom a kakaom. Na miernom plameni pomaly zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme štipku soli, vajce, vychladnutú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote odležať do druhého dňa.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na polcentimetrový plát. Vykrojíme z neho tvary vajíčok a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozohriatej rúre asi 15 minút.

Upečené vajíčka necháme vychladnúť a potom čokoládovým krémom zlepíme po dve k sebe. Bielok miešame s cukrom vareškou v miske tak dlho, kým bude poleva krásne biela a hustá a necháme ju zaschnúť. Nakoniec dozdobíme vajíčka podľa vlastnej fantázie.

Orechový baranček s bielkovou polevou
suroviny na 1 formu (asi 8 kusov)

velikonocni-beranek.jpg90 g masla
170 g práškového cukru
1 vrecko vanilínového cukru
3 vajcia
60 g mletých vlašských orechov
170 g polohrubej múky
½ vrecka prášku do pečiva
6 lyžíc mlieka
tuk na vymazanie formy
hrubá múka na vysypanie formy
hrozienka na ozdobu

Skryť Vypnúť reklamu

Bielková poleva:
2 bielka
400 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 200 °C. Zmäknuté maslo, žĺtka a oba druhy cukru vymiešame do peny. Zľahka primiešame mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, prilejeme mlieko a všetko rozmiešame na hladkú hmotu. V inej nádobe vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.

Formu na barančeka dôkladne vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Cesto nalejeme do prednej časti formy (začneme pri hlave) asi 0,5 cm pod okraj, pretože cesto pečením nakysne. Priklopíme ho druhou časťou formy, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 40 minút dozlatista.

Pred koncom pečenia formu opatrne nadvihneme a do cesta pichneme špajdľu. Po vytiahnutí musí byť suchá.

Pri vyklápaní z formy postupujme veľmi opatrne – najprv snímeme zadnú časť formy, potom necháme 10 minút vychladnúť a napokon snímeme i predný diel. Bielková poleva: Bielky miešame s cukrom v miske tak dlho, až kým nie je poleva krásna biela a hustá. Hrozienkami alebo lieskovými orieškami či klinčekom zvýrazníme oči a ňufáčik. Okolo krku mu uviažeme farebnú mašľu.

Skryť Vypnúť reklamu

Jogurtové muffiny
Suroviny na 18 menších muffinov


muffiny.jpg2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
½ lyžičky soli
2 vajcia
½ hrnčeka krupicového cukru
2 lyžice medu
1 lyžica citrónovej kôry
2 biele jogurty (300 g)
4 lyžice masla
18 papierových košíčkov na muffiny

Bielková poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 180 °C. V mise premiešajme hladkú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. V inej miske vyšľaháme vajce s cukrom, medom, citrónovou kôrou, jogurtom a rozpusteným maslom.

Zmes opatrne spojíme so zmesou hladkej múky a vytvoríme hustejšie cesto. Nesmieme miešať veľmi dlho, inak budú muffiny tvrdé. Ak máme papierové košíčky, najskôr nimi vyplníme muffinový plech a až potom naplníme cestom (asi 1 cm pod okraj).

Skryť Vypnúť reklamu

Ak nemáme špeciálny plech na muffiny, použijeme malé cukrárske košíčky z pevnejšieho papiera na pečenie alebo silikónu. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút dozlatista. Upečené muffiny dajme vychladnúť a až potom polejeme nie veľmi tekutou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  10. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 275
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 158
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 302
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 14 076
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 310
  6. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 10 088
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 237
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 8 973
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 961
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 790
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Armáda predstavila základný plán celoplošného testovania

Ministerstvo obrany identifikovalo päťtisíc odberných miest.

Testovanie obyvateľov na Covid-19 v odberovom centre v Košiciach.

Za vyliečených považujú ľudí aj bez testu. Je to podložené výskumom, tvrdia hygienici

Aj bez testu môže karanténu ukončiť len lekár alebo hygienik.

Ilustračné foto.

Koronavírus na Slovensku: Máme nedeľný rekord, nákaza sa šíri v rodinách a práci (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo za nedeľu 860 ľudí pozitívne testovaných na nový koronavírus. Laboratóriá otestovali 5 025 vzoriek. Pribudli aj štyri úmrtia pacientov s Covid-19, celkovo si pandémia vyžiadala 92 obetí. Vyliečilo sa ďalších 177 osôb. Aktívnych prípadov nákazy je 23 067.

Testovanie na nový koronavírus.
Prezidentka Zuzana Čaputová počas navštevy Univerzitnej nemocnice v Martine.

Neprehliadnite tiež

Autoerotika môže ženám pomáhať, ak si z nej vezmú to najlepšie do vzťahu

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.