SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Sviatočné sladkosti

Veľká noc sa spája s prípravou tradičných sladkostí. Nenechajme sa zahanbiť a namiesto barančeka zo supermarketu ponúknime šibačom vlastnoručne vyrobené koláče.

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta
suroviny na 1 veniec (asi 10 kusov)


velikonocni-petenec.jpg200 ml mlieka
30 g droždia
3 žĺtka
10 g masla
100 g cukru krupice
1 vanilínový cukor
500 g polohrubej múky
štipka soli
nastrúhaná kôra z citrónu
50 g hrozienok
50 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
1 vajce na potretie cesta
práškový cukor na posypanie
500 g šošovice

Najprv si pripravme kvások: Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridajme lyžičku cukru a lyžicu múky. Poriadne rozmiešajme a na teplom mieste dajme vykysnúť. Zmäknuté maslo, oba cukry a žĺtky vytrepeme do peny.

Prisypeme múku, soľ, jemne nastrúhanú kôru z citrónu a spolu s kváskom a zvyškom vlažného mlieka zarobíme cesto. Vypracujeme vláčne husté cesto, ktoré sa nesmie lepiť na varešku ani o steny misy. Potom zapracujme do cesta hrozienka sparené horúcou vodou, a mandle. Misu prikryjeme utierkou, postavíme ju 40 minút na teplé miesto a opäť dajme cesto vykysnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C.

Na doske rozdelíme cesto na 3 rovnako veľké časti a vyvaľkáme z nich 3 rovnaké pramene. Upletieme z nich vrkoč a konce spojíme tak, aby vznikol veniec. Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a do stredu vložíme šošovicu zabalenú do alobalu (lepšie sa nám tak podarí zachovať guľatý stred venca). Veniec opäť prikryjeme utierkou a dáme ešte 20 minút na teplé miesto kysnúť.

Pred pečením cesto potrieme rozšľahaným vajcom, prípadne posypeme ošúpanými mandľami a dáme piecť do rozohriatej rúry. Po 15 minútach stlmíme teplotu na 180 °C a ešte 30 minút dopekáme (veniec môžeme prikryť pomasteným alobalom, aby sa nepripiekol). Vychladnutý veniec posypeme múčkovým cukrom a ozdobíme vajciami.

Farebné perníkové vajíčka
suroviny na 2 veľké plechy (asi 20 vajec)


medova.jpg100 g masla
260 g medu
1 lyžička perníkového korenia
125 g cukru
1 lyžička kakaa
500 g hladkej múky
½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva
1 vajce
štipka soli
hladká múka

Farebná poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru
potravinárske farby
1 balenie čokoládového krému

Rúru rozohrejeme na 200°C. Zmäknuté maslo zmiešajme v hrnčeku s medom, perníkovým korením, cukrom a kakaom. Na miernom plameni pomaly zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes necháme vychladnúť.

Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme štipku soli, vajce, vychladnutú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote odležať do druhého dňa.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na polcentimetrový plát. Vykrojíme z neho tvary vajíčok a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozohriatej rúre asi 15 minút.

Upečené vajíčka necháme vychladnúť a potom čokoládovým krémom zlepíme po dve k sebe. Bielok miešame s cukrom vareškou v miske tak dlho, kým bude poleva krásne biela a hustá a necháme ju zaschnúť. Nakoniec dozdobíme vajíčka podľa vlastnej fantázie.

Orechový baranček s bielkovou polevou
suroviny na 1 formu (asi 8 kusov)

velikonocni-beranek.jpg90 g masla
170 g práškového cukru
1 vrecko vanilínového cukru
3 vajcia
60 g mletých vlašských orechov
170 g polohrubej múky
½ vrecka prášku do pečiva
6 lyžíc mlieka
tuk na vymazanie formy
hrubá múka na vysypanie formy
hrozienka na ozdobu

Bielková poleva:
2 bielka
400 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 200 °C. Zmäknuté maslo, žĺtka a oba druhy cukru vymiešame do peny. Zľahka primiešame mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, prilejeme mlieko a všetko rozmiešame na hladkú hmotu. V inej nádobe vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.

Formu na barančeka dôkladne vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Cesto nalejeme do prednej časti formy (začneme pri hlave) asi 0,5 cm pod okraj, pretože cesto pečením nakysne. Priklopíme ho druhou časťou formy, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 40 minút dozlatista.

Pred koncom pečenia formu opatrne nadvihneme a do cesta pichneme špajdľu. Po vytiahnutí musí byť suchá.

Pri vyklápaní z formy postupujme veľmi opatrne – najprv snímeme zadnú časť formy, potom necháme 10 minút vychladnúť a napokon snímeme i predný diel. Bielková poleva: Bielky miešame s cukrom v miske tak dlho, až kým nie je poleva krásna biela a hustá. Hrozienkami alebo lieskovými orieškami či klinčekom zvýrazníme oči a ňufáčik. Okolo krku mu uviažeme farebnú mašľu.

Jogurtové muffiny
Suroviny na 18 menších muffinov


muffiny.jpg2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
½ lyžičky soli
2 vajcia
½ hrnčeka krupicového cukru
2 lyžice medu
1 lyžica citrónovej kôry
2 biele jogurty (300 g)
4 lyžice masla
18 papierových košíčkov na muffiny

Bielková poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 180 °C. V mise premiešajme hladkú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. V inej miske vyšľaháme vajce s cukrom, medom, citrónovou kôrou, jogurtom a rozpusteným maslom.

Zmes opatrne spojíme so zmesou hladkej múky a vytvoríme hustejšie cesto. Nesmieme miešať veľmi dlho, inak budú muffiny tvrdé. Ak máme papierové košíčky, najskôr nimi vyplníme muffinový plech a až potom naplníme cestom (asi 1 cm pod okraj).

Ak nemáme špeciálny plech na muffiny, použijeme malé cukrárske košíčky z pevnejšieho papiera na pečenie alebo silikónu. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút dozlatista. Upečené muffiny dajme vychladnúť a až potom polejeme nie veľmi tekutou polevou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spready a poplatky pri obchodovaní
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 362
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 112
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 958
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 449
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 497
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 269
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 021
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 678
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 155
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 976

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Hnutie päťkárov je nová európska politická sila (píše Michal Havran)

Z mizerných žiakov bez ambície sa dnes stali takmer privilegovaní influenceri.

Ilustračné foto.
Jukka Tiikkaja.
Adam Valček

Penta predstavila novú nemocnicu, platby od štátu nemá isté

VšZP neodpovedala priamo, či s nemocnicou uzavrie zmluvu.

Vizualizácia novej nemocnice Penty na bratislavských Boroch.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Moravské hrady a zámky: Päť tipov na víkendový výlet

Ktorú z pamiatok si obľúbili filmári a ktorá je najvoňavejšia?

Valtice

V mozgu sme preň vytvorili cestu, musíme ju rozbiť: Ako sa zbaviť zlozvyku?

Zbaviť sa zlozvyku trvá násobne dlhšie ako ho nadobudnúť.