Sviatočné sladkosti

Veľká noc sa spája s prípravou tradičných sladkostí. Nenechajme sa zahanbiť a namiesto barančeka zo supermarketu ponúknime šibačom vlastnoručne vyrobené koláče.

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta
suroviny na 1 veniec (asi 10 kusov)


velikonocni-petenec.jpg200 ml mlieka
30 g droždia
3 žĺtka
10 g masla
100 g cukru krupice
1 vanilínový cukor
500 g polohrubej múky
štipka soli
nastrúhaná kôra z citrónu
50 g hrozienok
50 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
1 vajce na potretie cesta
práškový cukor na posypanie
500 g šošovice

Najprv si pripravme kvások: Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridajme lyžičku cukru a lyžicu múky. Poriadne rozmiešajme a na teplom mieste dajme vykysnúť. Zmäknuté maslo, oba cukry a žĺtky vytrepeme do peny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prisypeme múku, soľ, jemne nastrúhanú kôru z citrónu a spolu s kváskom a zvyškom vlažného mlieka zarobíme cesto. Vypracujeme vláčne husté cesto, ktoré sa nesmie lepiť na varešku ani o steny misy. Potom zapracujme do cesta hrozienka sparené horúcou vodou, a mandle. Misu prikryjeme utierkou, postavíme ju 40 minút na teplé miesto a opäť dajme cesto vykysnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C.

Na doske rozdelíme cesto na 3 rovnako veľké časti a vyvaľkáme z nich 3 rovnaké pramene. Upletieme z nich vrkoč a konce spojíme tak, aby vznikol veniec. Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a do stredu vložíme šošovicu zabalenú do alobalu (lepšie sa nám tak podarí zachovať guľatý stred venca). Veniec opäť prikryjeme utierkou a dáme ešte 20 minút na teplé miesto kysnúť.

Pred pečením cesto potrieme rozšľahaným vajcom, prípadne posypeme ošúpanými mandľami a dáme piecť do rozohriatej rúry. Po 15 minútach stlmíme teplotu na 180 °C a ešte 30 minút dopekáme (veniec môžeme prikryť pomasteným alobalom, aby sa nepripiekol). Vychladnutý veniec posypeme múčkovým cukrom a ozdobíme vajciami.

Farebné perníkové vajíčka
suroviny na 2 veľké plechy (asi 20 vajec)


medova.jpg100 g masla
260 g medu
1 lyžička perníkového korenia
125 g cukru
1 lyžička kakaa
500 g hladkej múky
½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva
1 vajce
štipka soli
hladká múka

Farebná poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru
potravinárske farby
1 balenie čokoládového krému

Rúru rozohrejeme na 200°C. Zmäknuté maslo zmiešajme v hrnčeku s medom, perníkovým korením, cukrom a kakaom. Na miernom plameni pomaly zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes necháme vychladnúť.

Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme štipku soli, vajce, vychladnutú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote odležať do druhého dňa.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na polcentimetrový plát. Vykrojíme z neho tvary vajíčok a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozohriatej rúre asi 15 minút.

Upečené vajíčka necháme vychladnúť a potom čokoládovým krémom zlepíme po dve k sebe. Bielok miešame s cukrom vareškou v miske tak dlho, kým bude poleva krásne biela a hustá a necháme ju zaschnúť. Nakoniec dozdobíme vajíčka podľa vlastnej fantázie.

Orechový baranček s bielkovou polevou
suroviny na 1 formu (asi 8 kusov)

velikonocni-beranek.jpg90 g masla
170 g práškového cukru
1 vrecko vanilínového cukru
3 vajcia
60 g mletých vlašských orechov
170 g polohrubej múky
½ vrecka prášku do pečiva
6 lyžíc mlieka
tuk na vymazanie formy
hrubá múka na vysypanie formy
hrozienka na ozdobu

Bielková poleva:
2 bielka
400 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 200 °C. Zmäknuté maslo, žĺtka a oba druhy cukru vymiešame do peny. Zľahka primiešame mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, prilejeme mlieko a všetko rozmiešame na hladkú hmotu. V inej nádobe vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.

Formu na barančeka dôkladne vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Cesto nalejeme do prednej časti formy (začneme pri hlave) asi 0,5 cm pod okraj, pretože cesto pečením nakysne. Priklopíme ho druhou časťou formy, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 40 minút dozlatista.

Pred koncom pečenia formu opatrne nadvihneme a do cesta pichneme špajdľu. Po vytiahnutí musí byť suchá.

Pri vyklápaní z formy postupujme veľmi opatrne – najprv snímeme zadnú časť formy, potom necháme 10 minút vychladnúť a napokon snímeme i predný diel. Bielková poleva: Bielky miešame s cukrom v miske tak dlho, až kým nie je poleva krásna biela a hustá. Hrozienkami alebo lieskovými orieškami či klinčekom zvýrazníme oči a ňufáčik. Okolo krku mu uviažeme farebnú mašľu.

Jogurtové muffiny
Suroviny na 18 menších muffinov


muffiny.jpg2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
½ lyžičky soli
2 vajcia
½ hrnčeka krupicového cukru
2 lyžice medu
1 lyžica citrónovej kôry
2 biele jogurty (300 g)
4 lyžice masla
18 papierových košíčkov na muffiny

Bielková poleva:
1 bielok z veľkého vajca
200 g práškového cukru

Rúru rozohrejeme na 180 °C. V mise premiešajme hladkú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. V inej miske vyšľaháme vajce s cukrom, medom, citrónovou kôrou, jogurtom a rozpusteným maslom.

Zmes opatrne spojíme so zmesou hladkej múky a vytvoríme hustejšie cesto. Nesmieme miešať veľmi dlho, inak budú muffiny tvrdé. Ak máme papierové košíčky, najskôr nimi vyplníme muffinový plech a až potom naplníme cestom (asi 1 cm pod okraj).

Ak nemáme špeciálny plech na muffiny, použijeme malé cukrárske košíčky z pevnejšieho papiera na pečenie alebo silikónu. Pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút dozlatista. Upečené muffiny dajme vychladnúť a až potom polejeme nie veľmi tekutou polevou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  2. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. S dobrým pivom leto chutí
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 666
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 022
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 307
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 224
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 836
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 888
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 719
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 464
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 255
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 804

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Slobodníka za šéfa polície odmietli, ako pridelenec neprekáža

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Biele prilby boli hrdinami Sýrie, dnes ich vyháňa aj propaganda

Niektorí v nich vidia záchrancov, iní teroristov.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.