SME
Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Majorán nepatrí len do gulášu

Majorán záhradný je úzko spätý s kuchyňou Slovenska i okolitých štátov, ktoré boli kedysi spojené a ich národné kuchyne sa prekrývali. Guláš, ktorý tak radi pripravujeme práve s majoránom, radi varia aj Maďari či Ukrajinci, no málokto vie, že to je tureck

(Zdroj: Stock.XCHNG)

é jedlo. V poslednej dobe sa často zamieňa majorán s oreganom, čo je nesprávne a k čomu dochádza pravdepodobne prepisom z latinského názvu Origanum majorana.

V antickom Grécku vysievali majorán na hroby svojich blízkych, pretože verili, že to zosnulým prinesie večný pokoj a šťastie. V antickom Ríme aj v Grécku sa vili vence z majoránu pre novomanželov ako symbol lásky, cti a šťastia. Hipokrates vo svojich dielach píše o niekoľkých medicínskych využitiach majoránu. V starom Egypte sa majorán ako ďalšia z bylín podieľal na procese balzamovania.

Opis

Majorán je trsovitá jednoročka, ktorej sa dobre darí v našich zemepisných šírkach, v záhradkách aj v kvetináčoch na okne. Má rád ľahšie hlinité pôdy a slnečné stanovištia. Výsev sa vykonáva v marci do pareniska a päťcentimetrové rastlinky sa voľne do zeme vysádzajú v polovici mája. Dorastá do výšky 20 - 40 cm. Stonky sú pokryté jemnými lístkami zelenosivej farby a sú veľké od 0,5 do 2 cm. Rastlinka sa rozrastá do šírky a ak ju pestujeme v závesnom kvetináči, pekne prevísa cez jeho okraje. Dobre znáša zrezanie a rýchlo dorastá. Zber sa vykonáva koncom júna až do júla, druhý zber je v auguste. U nás pestovaná odroda Marcelka sa využíva na prípravu drogy pre farmaceutický priemysel. Majorán sa dá sušiť aj mraziť. Usušenú bylinu držíme vo vzduchotesnom obale a v tme.

Použitie

U nás sa čerstvé alebo sušené posekané lístky používajú ako korenina. Obsahujú neobyčajne aromatickú silicu, ktorá chutí sladkasto, podobne ako oregano, ale menej korenisto. Niektoré kuchárky uvádzajú možnosť náhrady majoránu s oreganom v pomere jeden diel oregana za tri diely majoránu. Zaleží od typu kuchárky či rastlinky. Napríklad v Libanone rastie majorán, ktorý je niečo medzi našim majoránom a oreganom, teda je silnejší a volá sa zahtar.

Majorán sa výborne hodí na prípravu jahňaciny, hovädzieho, bravčového, kuraciny, rýb, do plniek, údenín ako sú klobásky či salámy, do šalátových dresingov, do chlebov, paradajkových jedál, na pizzu, na zemiaky a do rybacích polievok. Používa sa aj pri výrobe bylinných kúpeľov a mydiel.

Zdravie

Vo farmaceutickom priemysle sa z majoránu vyrábajú čaje na zlepšenie trávenia, má tiež dezinfekčné účinky a uvoľňuje dýchanie. Pri príprave diétnych jedál sa používa ako náhrada za soľ. V ľudovom liečiteľstve sa odvar z majoránu užíva proti nachladnutiu a pri nervovej vyčerpanosti. Čaj z majoránu osladený medom pomáha spevákom udržať si hlasivky vo výbornej kondícii.


Čaj z majoránu osladený medom pomáha spevákom udržať si hlasivky vo výbornej kondícii.

Foto – sxc.hu, dk images, manufacturer.com

Pripravte si s nami:

Slavinken (pečené mleté mäso zabalené v plátku slaninky)
tradičné holandské jedlo zo 17. storočia
500 g mletého bravčového
1 PL sušeného rozmarínu (alebo 2 PL čerstvej byliny)
1 PL sušeného tymianu (alebo 2 PL čerstvej byliny)
1 PL sušenej bazalky (alebo 2 PL čerstvej byliny)
1 PL sušeného majoránu (alebo 2 PL čerstvej byliny)
soľ a korenie
6 - 8 kúskov slaninky prosciuto crudo
1 PL masla

Mleté bravčové dobre premiešame s bylinkami, pridáme soľ a korenie. Mokrými rukami potom odoberáme zo zmesi a tvarujeme akoby malé hrubé párky, ktoré obalíme plátkom slaninky prosciuta cruda. V panvici rozpustíme maslo a vymodelované párky na ňom opečieme (asi 15 minút). Podávame s varenou zelenou fazuľkou, varenými zemiakmi poliatymi maslom a šťavou z výpeku. Posypeme petržlenovou vňaťou.

Cestoviny s brokolicou a majoránom
120 g celozrnných cestovín
2 strúčiky cesnaku
250 g brokolice nakrájanej na menšie kúsky
90 g strúhaného eidamu alebo čedaru
1 PL bieleho vína
1/4 ČL soli
1/8 mletého korenia
1 PL posekanej čerstvej vňate majoránu
30 g strúhaného čerstvého parmezánu
1 rajčina posekaná na kocky

Cestoviny, spolu s cesnakom uvaríme podľa návodu. Asi tri minúty pred dovarením k nim pridáme brokolicu a dovaríme. Vodu scedíme, cestovinu posypeme eidamom, vínom, majoránom, soľou a korením. Po tom, ako sa syr začne topiť, cestoviny premiešame, preložíme na vyhriate taniere, posypeme parmezánom a posekanou rajčinou.

Polenta s majoránom
8 porcií
250 ml mlieka
750 ml vody
1 PL masla
½ ČL soli
1/8 ČL korenia
1/4 ČL pretlačeného cesnaku
240 g polenty
1/4 šálky na malé kocky posekanej červenej papriky
1/4 šálky na malé kocky posekanej oranžovej papriky
1/4 šálky 2 minúty povarenej brokolice posekanej na kúsky
2 PL strúhaného parmezánu
1 PL posekanej čerstvej vňate majoránu

Mlieko, maslo, vodu, soľ, korenie a cesnak privedieme v hrnci k varu. Potom pridáme polentu a stále miešame, stiahneme plameň a miešame, kým polenta nevsiakne väčšinu tekutiny a nebude mať krémovitú štruktúru. Potom pridáme zeleninu a syr a varíme asi minútu. Nakoniec primiešame majorán a zmes vylejeme do formy na koláč a necháme chvíľku vychladnúť. Podávame teplé, alebo vychladené, pokrájané na kúsky k pečenému mäsku alebo ako ľahkú večeru.

Pohánkový nákyp
200 g lúpanej pohánky
3 PL oleja
60 g masla
1 nasekaný strúčik cesnaku
1 cibuľa pokrájaná nadrobno
15 cm póru posekaného nadrobno
40 g majoránu pokrájaného nadrobno
2 vajcia
2 PL paradajkového pretlaku
1 ČL kurkumy
1 ČL ostrej paprikovej zmesi
2 PL posekanej petržlenovej vňate
60 g údeného syra
Soľ
2 PL sójovej omáčky

Pohánku varíme v osolenej horúcej vode 1 minútu, prikryjeme, zabalíme do deky a necháme nabobtnať 20 minút. Prebytočnú vodu zlejeme. Na panvici na oleji speníme cibuľu, pór a cesnak. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu, paprikovú zmes. Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame aj polovicu postrúhaného syra, presypeme všetko do zapekacej misky vytretej maslom a vrch posypeme zvyškom syra. Pečieme v rúre na 190 °C asi 30 minút. Podávame s kyslou kapustou, uhorkou alebo miešaným šalátom.

Fazuľová polievka
130 g fazule
100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
soľ a celé čierne korenie
30 g masla
30 g hladkej múky
30 g cibule
1 lyžička mletej červenej papriky
½ ČL sušeného majoránu
1 bobkový list
2 PL petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku

Fazuľu necháme cez noc namočenú vo vode. Na druhý deň ju varíme v hrnci takmer domäkka, vtedy pridáme zeleninu nakrájanú na kocky, bobkový list, soľ, korenie a varíme asi 20 - 25 minút. Polievku zahustíme zápražkou pripravenou z masla, múky, pokrájanej cibule a mletej papriky, ktorú predtým zriedime a dobre prevaríme. Pred koncom varu pridáme do polievky majorán a rozotretý cesnak. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 17 187
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 629
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 6 317
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 207
  5. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 974
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 435
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 178
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 732
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 172
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  3. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  4. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  8. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 283
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 257
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 006
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 188
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 4 862
  6. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 4 408
  7. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 3 970
  8. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 811
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu