Výroba kraslíc trvá aj hodiny, základom je hladká škrupina

Na Slovensku sa zachovalo najviac spôsobov zdobenia prázdnych vaječných škrupín, takzvaných výduškov od najrozšírenejšieho batikovania, cez zdobenie rastlinami, dierkovanie, leptanie až po jedinečné odrôtovanie či okúvanie.

(Zdroj: ČTK)

Výroba veľkonočných kraslíc trvá skúseným ľudovým umelcom spravidla niekoľko hodín. "Základom je dobre vyfúknutá, dôkladne umytá a nepoškodená škrupina zo stredne veľkého vajca," povedala ČTK absolventka bratislavskej Školy umeleckého priemyslu Ľubov Viazanková.

Na čas i trpezlivosť náročnej výrobe slamených kraslíc sa venuje už takmer tridsať rokov. Na ich výzdobu používa vysušenú, namočenú a vyžehlenú ražnú slamu, ktorá pri dobrom uskladnení vydrží aj pätnásť rokov.

Stredne veľké vajcia najprv vymočí vo vode s pracím práškom, potom umyje saponátovou vodou, nafarbí a napokon obliepa drobnými trojuholníkmi, kosoštvorcami či pásikmi slamy. "Najťažšie je neušpiniť nafarbené vajce od lepu či potu pri naliepaní slamených kúskov," tvrdila rodáčka z východoslovenskej obce Čabiny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bratislavčanka Božena Lívia Podobná ovláda viacero kraslicových techník vrátane takmer zabudnutého odrôtovania, ktoré bolo v minulosti rozšírené najmä na severozápade Slovenska a súviselo s drotárskym remeslom. "Odrôtované kraslice sa vyrábajú na spôsob šitej čipky," priblížila amatérska umelkyňa. Výzdobe vaječných škrupín sa venuje už takmer desať rokov, výroba prvej kraslice obliepanej slamou jej trvala štyri hodiny.

Na Slovensku sa podľa autorky knihy Kraslice Anny Chalupovej zachovalo najviac spôsobov zdobenia prázdnych vaječných škrupín, takzvaných výduškov od najrozšírenejšieho batikovania, cez zdobenie rastlinami, dierkovanie, leptanie až po jedinečné odrôtovanie či okúvanie.

Kraslice, ktoré patria k výtvarne najpôsobivejším prejavom ľudového umenia, vyhľadávajú pred sviatkami nielen domáci zákazníci, ale aj zahraniční turisti. Zatiaľ čo pre našincov nie je podľa obchodníčky Moniky Škerkovej technika výzdoby v zásade rozhodujúca, zahraniční návštevníci preferujú kraslice zdobené voskom a oblepované slamou.

"K vzácnym kúskom patria okované kraslice plnené pieskom," uviedla. K nezvyčajným krasliciam patria aj slamou oblepované pštrosie a husacie vajcia či kraslice zdobené dužinou močiarnej trávy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 163
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 012
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 166
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 707
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 447
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 697
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 260
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 445
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 168
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 625

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.