TV OKO

Šovdra - naša tradičná špecialita

Z hlbokého zabudnutia sa opäť prebudila jedna z našich národných špecialít. Nečudoval by som sa, keby sa po prečítaní titulku „nechytili" ani mnohí mäsožravci. Takto do hlbokého zabudnutia upadla jedna z našich národných špecialít. Našťastie sa blýska na

jej lepšie časy a možno ju ochutnáte už tieto sviatky aj vy.

Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) sa pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita". Šovdra by mohla od Európskej únie získať aj chránené zemepisné označenie a aspoň na miestnej úrovni konkurovať svojim podstatne známejším a drahším bratrancom sovdra1.jpga sesterniciam zo zahraničia. Hoci sa recept na jej prípravu objavil už v prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona, vydanej roku 1870 v Budapešti, jej výroba sa stala už len raritou v rukách skutočných majstrov údenárov. Komerčne ju ponúka hlavne firma Berto z Vysokej pri Morave, ktorá ňou už tretí rok zásobuje celú sieť Makro/Metro, kde je o ňu mimoriadny záujem. Našej šovdre je napríklad vzdialene príbuzná Schwarzwaldská šunka, ktorá sa vyrába podobne - solením a následným údením, a na rozdiel od šovdry ju vari dostať už na každej pumpe.

Výber mäsa, pácovanie a solenie

Šovdrou ľudia na dedinách nazývali šunku s kosťou, ktorá sa sovdra5.jpgpripravovala podstatne jednoduchšie - len solením a pácovaním s rascou. Výroba tradičnej šovdry je náročná a musí sa pri nej dodržiavať originálna receptúra, ktorá zahŕňa solenie a pácovanie čerstvého bravčového stehna minimálne šesť až sedem týždňov, údenie a sušenie, po ktorom je šunka vhodná na priamu konzumáciu aj bez varenia. Najprv sa vybrané bravčové stehná vyrežú tak, aby na nich neostala krížová časť a nožička, a z bokov sa odstráni prebytočný tuk, pričom mäso nesmelo byť predtým zmrazené. Takto upravené stehná s neporušenou kožou sa potierajú zmesou soli, sanitry, cesnaku, borievok a koriandra. Je ideálne, aby mali podobnú veľkosť, pretože čas solenia a pácovania závisí od hmotnosti mäsa. Na výrobu šovdry sa môže použiť aj vykostené stehno, ktoré sa po nasolení opäť poskladá do pôvodného tvaru a obkrúti ľanovým špagátom, alebo sa môže naporcovať na menšie kusy a tie sa spracúvajú samostatne.

Týždne ležania v bylinkách

sovdra4.jpgNasolená šunka sa po troch až siedmich dňoch môže naložiť do nálevu tvoreného zmesou vody, vína, soli, korenín a byliniek, ktoré jej dávajú typickú chuť a vôňu. Do zmesi sa používa bazalka, tymian, šalvia, borievka, bobkový list, ďumbier a klinčeky. Šunky sa musia v pravidelných, troj-štvordňových intervaloch obracať, pričom sa mäso postupne zospodu prekladá na vrch, lebo dôležitý je aj tlak, ktorým na seba pôsobí navrstené mäso. Po dostatočnom marinovaní sa mäso opláchne studenou vodou, nechá sa osušiť a nasleduje pomalé údenie tradičným spôsobom pomocou studeného dymu z bukového, dubového alebo ovocného dreva. Vyúdené šunky sa zaťažia, aby vytiekla prebytočná vnútorná šťava, potom sa nechajú uschnúť a môžu sa znovu vyúdiť. Nakoniec sa potrú zmesou bieleho vína a octu a umiestnia sa do dobre vetranej chladnej miestnosti, kde sa ešte šunky pomaly dosušia, čím sa napodobňuje proces zrenia v komorách našich starých mám. Príprava šovdry trvá minimálne dva-tri mesiace, a tomu zodpovedá aj jej cena, ktorá je však primerane vyvážená jej jedinečnou chuťou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 11 902
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 529
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 472
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 368
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 6 014
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 758
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 508
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 256
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 495
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 004

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa veriť meračom?

Internetom sa šíri video, v ktorom niekto meria dusičnany v zelenine a ovocí.

KULTÚRA

Dán o knižnom trhu: S mafiánskymi praktikami som sa nestretol

Spisovateľ má s podnikateľmi zlú skúsenosť.

KULTÚRA

Existoval len jeden James Bond, ktorý mohol hrať sám seba

Roger Moore stvárňoval agenta 007 najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?