SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Čokoládová výslužka

Ak ste sa rozhodli piecť na veľkonočné sviatky trochu inak než tradične, tieto dobré čokoládové dezerty vás dostanú.

Mokka roláda so semifredom
suroviny na 4 porcie


moka.jpgCesto:
4 lyžice instantnej kávy
3 lyžice horúcej vody
200 g horúcej čokolády
6 vajec
2/3 hrnčeka svetlohnedého cukru
1/4 lyžičky soli

Semifredo:
3 vajcia
1/3 hrnčeka svetlohnedého cukru
2/3 hrnčeka studenej 40 % šľahačky
1/2 lyžice vanilkovej esencie
kakao, čokoládové hobliny

Rúru rozohrejeme na 175 °C. Kávu nasypeme do misky, zalejeme vodou a rozpustíme. Pridáme nalámanú čokoládu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa jej dno vody nedotýkalo. Miešame a pomaly rozpúšťame.

Čokoládu potom za občasného miešania necháme vychladnúť.

Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Šľaháme do svetlého krému. Žĺtkový krém premiešame s čokoládou. Bielky vyšľaháme dotuha. Vo chvíli, keď začnú tuhnúť, pridáme postupne zvyšný cukor. Sneh veľmi ľahko vmiešame do čokoládovej zmesi.

Plech vyložíme papierom na pečenie a na ňom rozprestrieme cesto vo výške asi 1 cm. Povrch vyhladíme a pečieme v rúre asi 12 - 14 minút. Vyberieme a cesto na asi 10 minút prekryjeme papierom na pečenie a vlhkým uterákom. Potom uterák odstránime, cesto obrátime na papier a ten, na ktorom sa pieklo, opatrne vylúpneme.

Formu vyložíme potravinovou fóliou a potom plátom cesta. Časť si necháme na priklopenie. Semifredo: Cukor s vajciami šľaháme nad parou 6 - 8 minút, potom vychladíme. Šľahačku zmiešame s vanilkovou esenciou a vyšľaháme dotuha. Opatrne premiešame s vaječným krémom.

Nalejeme cesto do formy, zakryjeme zvyšným plátom cesta a dáme najmenej na 4 hodiny zmraziť. Pred podávaním necháme pri izbovej teplote asi 15 minút ľahko povoliť. Ozdobíme kakaom a hoblinami čokolády.

TIP: Ak máme strach z výroby vlastnej zmrzliny, naplníme korpus jemným tvarohom, našľahaným s vanilkou, cukrom a želatínou. Dobre vychladíme a podávame.

vajcia.jpgZdobené čokoládové vajcia
suroviny na 4 vajcia


4 čokoládové vajcia
25 g bielej čokolády
25 g mliečnej čokolády

Bielu a mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Z papiera na pečenie alebo celofánu vytvoríme 2 pevné kornútiky.

Tie naplníme mierne vychladenými čokoládami - sú síce ešte tekuté, ale na perách cítime, že trochu chladia.

Z kornútika odstrihneme špic. Vajcia ozdobíme dvojfarebnou čokoládou podľa fantázie.

TIP: Takto môžeme ozdobiť akékoľvek čokoládové vajcia. My sme vybrali vajcia Kinder Surprise pre ideálnu veľkosť a silnú čokoládu, ktorá sa pri maľovaní len tak nestlačí.

Odlievané čokoládové vajcia
suroviny na 4 vajcia


200 g tmavej čokolády
25 g bielej čokolády
25 g mliečnej čokolády

Tmavú čokoládu rozlámeme na malé kúsky a opatrne ju miešame v nádobe vo vodnom kúpeli (tretinu nalámanej čokolády si dáme nabok). Hrniec alebo ohňovzdornú misku položíme na kastról s vriacou vodou. Dno sa nesmie dotýkať vody.

Teraz musíme čokoládu takzvane temperovať, aby zostala lesklá, pevná a na jej povrchu sa nevyzrážal tuk. Cieľom je vykryštalizovať kakaové maslo. Do rozpustenej čokolády pridáme kúsky tej nerozpustenej, ktorú sme si nechali mimo, a miešame, kým sa neroztopí. Na ďalšie spracovanie by čokoláda mala mať teplotu asi 28 °C. Je stále tekutá, ale na ústach chladí.

Plastové formy vylejeme čokoládou a necháme ju roztiecť po celom povrchu. Vajcia vychladíme v chladničke. Panvicu rozpálime, vajcia vyberieme z formy, okraje ohrejeme a zároveň zarovnáme o dno horúcej panvice.

Obe polovice vajec k sebe pritlačíme. Pracujeme opatrne, ale rýchlo, aby sa vajcia v ruke nerozpustili. Bielu a mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Z papiera na pečenie alebo celofánu vytvoríme 2 pevné kornútiky. Naplníme ich čokoládou a z kornútikov odstrihneme špičku. Vajcia ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

TIP: Zabezpečte si formy na jedlé dekorácie. Kúpite ich v obchodoch s cukrárenskými potrebami.

Čokoládová pena v škrupine
suroviny na 4 porcie


skrupinka.jpg4 vajcia
150 ml mlieka
150 ml 30 % smotany na šľahanie
75 g tmavej čokolády
2 žĺtky
25 g hnedého trstinového cukru
1/2 lyžice kukuričnej škrobovej múčky

Surové vajcia na špičke opatrne naklepeme, v škrupine urobíme väčší otvor, obsah vyfúkneme (napríklad do misky) a škrupiny vypláchneme vodou. Vložíme ich na niekoľko minút do rúry či mikrovlnky, zničíme tak prípadné baktérie.

Mlieko so smotanou zohrejeme v hrnci so silným dnom takmer do varu. Vysypeme na malé kúsky nalámanú čokoládu a za stáleho miešania ju rozpustíme. Už nevaríme.

V miske vyšľaháme 2 žĺtky so škrobovou múčkou a cukrom do svetlej peny. Postupne ju vmiešame do horúceho čokoládového mlieka a spolu šľaháme metlou až do zhustnutia. Krémom naplníme cukrárenské alebo mikrotenové vrecko s malým otvorom a škrupiny ním naplníme.

TIP: Ak použijeme vajíčka s bielou škrupinou, nemusíme ich už farbiť, v kombinácii s hnedou penou budú dokonalé.

Pomarančová torta
suroviny na 1 tortu (12 až 16 porcií)


cokolatorta.jpg200 g masla
1 1/2 hrnčeka krupicového cukru
1 téglik kyslej smotany
1 lyžička vanilkovej esencie
3 vajcia
3 hrnčeky hladkej múky
1/2 lyžičky soli
1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 hrnčeka 100 % pomarančového džúsu
3 lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry

Krém:
1 vanilkový puding
1 hrnček mlieka
2 lyžice krupicového cukru
100 g masla
šťava z 1 pomaranča
100 g tmavej čokolády na varenie

Na ozdobu: malé čokoládové vajíčka

Rúru rozohrejeme na teplotu 180 °C. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Maslo s cukrom vymiešame na hladký krém. Pridáme smotanu, vanilku, vajcia a spolu vyšľaháme.

Do inej misy osejeme múku, dáme do nej soľ a prášok do pečiva. Múku postupne primiešame k ušľahanému maslu a ešte krátko šľaháme s džúsom a pomarančovou kôrou. Cesto nalejeme do formy a pečieme 50 minút. Korpus je hotový, pokiaľ na špajli, ktorú zapichneme do stredu, po vybraní nie je nalepené cesto. Potom formu vytiahneme z rúry a necháme korpus vychladnúť.

Krém: Pudingový prášok zmiešame s mliekom a cukrom. Zohrejeme v hrnci so silným dnom a miešame, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, občas zamiešame. Do krému zašľaháme mierne zmäknuté maslo a 3 lyžice krému oddelíme do inej misky.

Do zvyšného krému pridáme pomarančovú šťavu. Pomarančovým krémom natrieme dvakrát rozkrojený tortový korpus a boky. Do oddeleného krému prišľaháme čokoládu rozpustenú vo vodnom kúpeli, vychladíme a potrieme ním vrch torty.

Na ozdobu: Ozdobíme čokoládovými vajíčkami. Tortu vložíme asi na hodinu do chladničky.

Tip: Namiesto pomaranča použijeme citrón alebo limetku.

Čokoládovo-sušienkové bonbóny
suroviny na 30 bonbónov


susienky.jpg150 ml 30 % smotany na šľahanie
150 g bielej čokolády
150 g tmavej čokolády
50 g masla
1/2 balenia maslových sušienok
80 g sušeného ovocia (marhule, hrozienka a pod.)
šťava z 1 pomaranča
práškový cukor
kakao

Smotanu privedieme do varu v hrnci s dvojitým dnom. Do dvoch misiek nalámeme čokoládu, do každej jeden druh. Maslo rozdelíme do oboch misiek a prilejeme smotanu. Za stáleho miešania čokoládu s maslom v horúcej smotane rozpustíme. Zmes vychladíme na izbovú teplotu.

Sušené ovocie nasekáme a rozdelíme do misiek. Do každej pridáme rozdrvené sušienky a polovicu pomarančovej šťavy. Opäť všetko dobre premiešame.

Na jeden tanier nasypeme horúce kakao a na jeden práškový cukor. Z čokoládovej zmesi utvoríme malé šišky a tie obaľujeme - biele v práškovom cukre a tmavé v kakau. Bonbóny vložíme do mištičiek z hodvábneho papiera, aby sa na seba neprilepili.

TIP: Čokoládové bonbóny môžeme obaľovať i v jemne nastrúhanej bielej alebo tmavej čokoláde.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 867
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 123
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 752
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 733
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 855
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 226
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 378
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 576
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 282
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 212

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan.
Polícia stráži okolie jedného z kostolov.
Zničený kostol svätého Šebastiána v meste Negombo.
Dominika Cibulková.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.