SME

Čokoládová výslužka

Ak ste sa rozhodli piecť na veľkonočné sviatky trochu inak než tradične, tieto dobré čokoládové dezerty vás dostanú.

Mokka roláda so semifredom
suroviny na 4 porcie


moka.jpgCesto:
4 lyžice instantnej kávy
3 lyžice horúcej vody
200 g horúcej čokolády
6 vajec
2/3 hrnčeka svetlohnedého cukru
1/4 lyžičky soli

Semifredo:
3 vajcia
1/3 hrnčeka svetlohnedého cukru
2/3 hrnčeka studenej 40 % šľahačky
1/2 lyžice vanilkovej esencie
kakao, čokoládové hobliny

Rúru rozohrejeme na 175 °C. Kávu nasypeme do misky, zalejeme vodou a rozpustíme. Pridáme nalámanú čokoládu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa jej dno vody nedotýkalo. Miešame a pomaly rozpúšťame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládu potom za občasného miešania necháme vychladnúť.

Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Šľaháme do svetlého krému. Žĺtkový krém premiešame s čokoládou. Bielky vyšľaháme dotuha. Vo chvíli, keď začnú tuhnúť, pridáme postupne zvyšný cukor. Sneh veľmi ľahko vmiešame do čokoládovej zmesi.

Plech vyložíme papierom na pečenie a na ňom rozprestrieme cesto vo výške asi 1 cm. Povrch vyhladíme a pečieme v rúre asi 12 - 14 minút. Vyberieme a cesto na asi 10 minút prekryjeme papierom na pečenie a vlhkým uterákom. Potom uterák odstránime, cesto obrátime na papier a ten, na ktorom sa pieklo, opatrne vylúpneme.

Formu vyložíme potravinovou fóliou a potom plátom cesta. Časť si necháme na priklopenie. Semifredo: Cukor s vajciami šľaháme nad parou 6 - 8 minút, potom vychladíme. Šľahačku zmiešame s vanilkovou esenciou a vyšľaháme dotuha. Opatrne premiešame s vaječným krémom.

SkryťVypnúť reklamu

Nalejeme cesto do formy, zakryjeme zvyšným plátom cesta a dáme najmenej na 4 hodiny zmraziť. Pred podávaním necháme pri izbovej teplote asi 15 minút ľahko povoliť. Ozdobíme kakaom a hoblinami čokolády.

TIP: Ak máme strach z výroby vlastnej zmrzliny, naplníme korpus jemným tvarohom, našľahaným s vanilkou, cukrom a želatínou. Dobre vychladíme a podávame.

vajcia.jpgZdobené čokoládové vajcia
suroviny na 4 vajcia


4 čokoládové vajcia
25 g bielej čokolády
25 g mliečnej čokolády

Bielu a mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Z papiera na pečenie alebo celofánu vytvoríme 2 pevné kornútiky.

Tie naplníme mierne vychladenými čokoládami - sú síce ešte tekuté, ale na perách cítime, že trochu chladia.

Z kornútika odstrihneme špic. Vajcia ozdobíme dvojfarebnou čokoládou podľa fantázie.

TIP: Takto môžeme ozdobiť akékoľvek čokoládové vajcia. My sme vybrali vajcia Kinder Surprise pre ideálnu veľkosť a silnú čokoládu, ktorá sa pri maľovaní len tak nestlačí.

SkryťVypnúť reklamu

Odlievané čokoládové vajcia
suroviny na 4 vajcia


200 g tmavej čokolády
25 g bielej čokolády
25 g mliečnej čokolády

Tmavú čokoládu rozlámeme na malé kúsky a opatrne ju miešame v nádobe vo vodnom kúpeli (tretinu nalámanej čokolády si dáme nabok). Hrniec alebo ohňovzdornú misku položíme na kastról s vriacou vodou. Dno sa nesmie dotýkať vody.

Teraz musíme čokoládu takzvane temperovať, aby zostala lesklá, pevná a na jej povrchu sa nevyzrážal tuk. Cieľom je vykryštalizovať kakaové maslo. Do rozpustenej čokolády pridáme kúsky tej nerozpustenej, ktorú sme si nechali mimo, a miešame, kým sa neroztopí. Na ďalšie spracovanie by čokoláda mala mať teplotu asi 28 °C. Je stále tekutá, ale na ústach chladí.

Plastové formy vylejeme čokoládou a necháme ju roztiecť po celom povrchu. Vajcia vychladíme v chladničke. Panvicu rozpálime, vajcia vyberieme z formy, okraje ohrejeme a zároveň zarovnáme o dno horúcej panvice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obe polovice vajec k sebe pritlačíme. Pracujeme opatrne, ale rýchlo, aby sa vajcia v ruke nerozpustili. Bielu a mliečnu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Z papiera na pečenie alebo celofánu vytvoríme 2 pevné kornútiky. Naplníme ich čokoládou a z kornútikov odstrihneme špičku. Vajcia ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

TIP: Zabezpečte si formy na jedlé dekorácie. Kúpite ich v obchodoch s cukrárenskými potrebami.

Čokoládová pena v škrupine
suroviny na 4 porcie


skrupinka.jpg4 vajcia
150 ml mlieka
150 ml 30 % smotany na šľahanie
75 g tmavej čokolády
2 žĺtky
25 g hnedého trstinového cukru
1/2 lyžice kukuričnej škrobovej múčky

Surové vajcia na špičke opatrne naklepeme, v škrupine urobíme väčší otvor, obsah vyfúkneme (napríklad do misky) a škrupiny vypláchneme vodou. Vložíme ich na niekoľko minút do rúry či mikrovlnky, zničíme tak prípadné baktérie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mlieko so smotanou zohrejeme v hrnci so silným dnom takmer do varu. Vysypeme na malé kúsky nalámanú čokoládu a za stáleho miešania ju rozpustíme. Už nevaríme.

V miske vyšľaháme 2 žĺtky so škrobovou múčkou a cukrom do svetlej peny. Postupne ju vmiešame do horúceho čokoládového mlieka a spolu šľaháme metlou až do zhustnutia. Krémom naplníme cukrárenské alebo mikrotenové vrecko s malým otvorom a škrupiny ním naplníme.

TIP: Ak použijeme vajíčka s bielou škrupinou, nemusíme ich už farbiť, v kombinácii s hnedou penou budú dokonalé.

Pomarančová torta
suroviny na 1 tortu (12 až 16 porcií)


cokolatorta.jpg200 g masla
1 1/2 hrnčeka krupicového cukru
1 téglik kyslej smotany
1 lyžička vanilkovej esencie
3 vajcia
3 hrnčeky hladkej múky
1/2 lyžičky soli
1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 hrnčeka 100 % pomarančového džúsu
3 lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krém:
1 vanilkový puding
1 hrnček mlieka
2 lyžice krupicového cukru
100 g masla
šťava z 1 pomaranča
100 g tmavej čokolády na varenie

Na ozdobu: malé čokoládové vajíčka

Rúru rozohrejeme na teplotu 180 °C. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Maslo s cukrom vymiešame na hladký krém. Pridáme smotanu, vanilku, vajcia a spolu vyšľaháme.

Do inej misy osejeme múku, dáme do nej soľ a prášok do pečiva. Múku postupne primiešame k ušľahanému maslu a ešte krátko šľaháme s džúsom a pomarančovou kôrou. Cesto nalejeme do formy a pečieme 50 minút. Korpus je hotový, pokiaľ na špajli, ktorú zapichneme do stredu, po vybraní nie je nalepené cesto. Potom formu vytiahneme z rúry a necháme korpus vychladnúť.

Krém: Pudingový prášok zmiešame s mliekom a cukrom. Zohrejeme v hrnci so silným dnom a miešame, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, občas zamiešame. Do krému zašľaháme mierne zmäknuté maslo a 3 lyžice krému oddelíme do inej misky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do zvyšného krému pridáme pomarančovú šťavu. Pomarančovým krémom natrieme dvakrát rozkrojený tortový korpus a boky. Do oddeleného krému prišľaháme čokoládu rozpustenú vo vodnom kúpeli, vychladíme a potrieme ním vrch torty.

Na ozdobu: Ozdobíme čokoládovými vajíčkami. Tortu vložíme asi na hodinu do chladničky.

Tip: Namiesto pomaranča použijeme citrón alebo limetku.

Čokoládovo-sušienkové bonbóny
suroviny na 30 bonbónov


susienky.jpg150 ml 30 % smotany na šľahanie
150 g bielej čokolády
150 g tmavej čokolády
50 g masla
1/2 balenia maslových sušienok
80 g sušeného ovocia (marhule, hrozienka a pod.)
šťava z 1 pomaranča
práškový cukor
kakao

Smotanu privedieme do varu v hrnci s dvojitým dnom. Do dvoch misiek nalámeme čokoládu, do každej jeden druh. Maslo rozdelíme do oboch misiek a prilejeme smotanu. Za stáleho miešania čokoládu s maslom v horúcej smotane rozpustíme. Zmes vychladíme na izbovú teplotu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sušené ovocie nasekáme a rozdelíme do misiek. Do každej pridáme rozdrvené sušienky a polovicu pomarančovej šťavy. Opäť všetko dobre premiešame.

Na jeden tanier nasypeme horúce kakao a na jeden práškový cukor. Z čokoládovej zmesi utvoríme malé šišky a tie obaľujeme - biele v práškovom cukre a tmavé v kakau. Bonbóny vložíme do mištičiek z hodvábneho papiera, aby sa na seba neprilepili.

TIP: Čokoládové bonbóny môžeme obaľovať i v jemne nastrúhanej bielej alebo tmavej čokoláde.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu