SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Mango - exotika na tanieri

Chuť manga sa prirovnáva k chuti pokrmu bohov.

(Zdroj: Pexels.com)

Je niekde medzi broskyňou, banánom a jahodou, s dotykom marakuje. Exotická bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Dekadentná chuť manga pridaná do jedla z neho urobí nevšedný zážitok.

Mangovník rastie v trópoch a subtrópoch po celej zemeguli. Strom dorastá do výšky viac ako 20 metrov. Rodiť začína v šiestom roku života a nezriedka sa dožíva až tristo rokov. Má hustú korunu plnú dlhých, až 30 cm úzkych listov, no ich šírka málokedy presiahne päť cm. Listy sú zvrchu tmavozelené, zospodu bledej farby, najmä v mladosti. Z konára vyrastajú takmer bez stopky vo väčších zhlukoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Mangovník je samoopelivý a kvitne bledožltými až červenkastými kvetmi na koncoch konárov v kvetenstve až dvetisíc kvetov. Na jeho peľ môžu mať niektorí ľudia alergiu. Sto až stopäťdesiat dní po odkvitnutí dozrievajú plody na dlhej, často až meter dlhej stopke. Na jej konci môžu byť až tri plody. Mávajú veľkosť od 8 do 30 cm a vo svojej domovine dozrievajú priebežne po celý rok.

Tvarom sa môžu podobať fazuli, no poznáme aj okrúhle kultivary. Farba plodu je závislá od kultivaru a býva zelená, žltá s červeným líčkom ako na jabĺčku, alebo sú aj úplne červené druhy, ktoré obľubujú Američania. Vo vnútri plodu je ukrytá veľká plochá kôstka, z ktorej vyrastajú vyživovacie vlákna až do dužiny. Jeden dospelý strom vydá ročne až šesťsto plodov.

História

Pôvod manga je situovaný do oblasti juhovýchodnej Ázie, niekde medzi Indiou a Barmou, kde ho ľudia pestujú a kultivujú niekoľko tisíc rokov. Budhisti vzali mango v 5. storočí pred n. l. do Malajzie a východnej Indie. Peržania potom vzali mango v 10. storočí do Afriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Portugalci ho ďalej preniesli do východnej Ariky a v 16. storočí do Brazílie. V 18. storočí sa dostalo na Barbados a ostatné ostrovy v Karibiku a v 19. storočí až do Mexika, ktoré je dnes jeho najväčším producentom. V tom istom storočí dorazilo aj na juh USA, kde sa zakrátko udomácnilo.

No stromy tu dorastajú len do polovičnej veľkosti ako v Indii. Hinduistická legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník. Vládca krajiny sa zamiloval do nádherných kvetov stromu a následne aj do jeho plodov. Keď mango dozrelo a spadlo na zem, objavila sa na jeho mieste krásna Slnečná princezná. V Indii zostal zvyk darovať košík máng ako gesto priateľstva.

Nákup, skladovanie, príprava

Mango najlepšie chutí, ak dozrie na strome. K nám sa dovážajú mangá pozbierané ešte nezrelé, preto ak kúpime tvrdé mango bez vône, dáme ho do vrecka a o pár dní dozrie. Občas dostať aj zrelé mangá. Tie rozoznáme od nezrelých tak, že na jemné stlačenie sú poddajné a príjemne voňajú. Ak chceme takéto mango ešte nejaký čas uschovať, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Veľmi prezreté mango je najlepšie stláčať v rukách, a tak z neho dostať chutný nektár pre ďalšie spracovanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Zrelé mango môžeme čistiť dvoma spôsobmi. Prvý je taký, že ho celé ošúpeme v ruke a potom nožom okrájame dužinu okolo kôstky. Druhý spôsob je taký, že odrežeme po dlhšej časti dužinu aj so šupkou tesne pri kôstke.

Dužinu potom narežeme ako šachovnicu o šírke štvorca 1,5 cm a šupku pretlačíme dovnútra. Takto použitý kus manga vyzerá veľmi elegantne na mise s iným ovocím a dá sa veľmi ľahko vyjesť.

Pri nakladaní zeleniny alebo do varenia sa ešte používa zelené, nezrelé mango. No na jedlo je najchutnejšie žlté, tzv. maslové mango.

Použitie

Mango je cenným zdrojom vlákniny, vitamínu C, A a beta karoténu s nízkym obsahom tukov. Priemerné mango má len okolo 110 kalórií. Z minerálov obsahuje vápnik, draslík a horčík, ďalej cukry a bielkoviny. Mango pomáha telu pred vysokým krvným tlakom, pred problémami súvisiacimi s pokožkou, zrakom, sliznicami a pri chorobách srdca. Pomáha odvodňovať telo a stimuluje činnosť obličiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Variabilita manga je široká. Od jednoduchého snacku cez chutnú zložku v koktailoch - tzv. smoohies, v šalátoch, ako toping na vafle či do palaciniek, do mafinov a koláčov až po pochúťku k pečenému mäsu so štipkou soli a sójovej omáčky. Vyrábajú sa z neho kompóty, džemy, korenisté omáčky, kandizuje sa, pripravuje sa z neho víno, likéry a pálenky. Môže sa variť, mraziť aj zavárať.

Indické lasi

Lasi je tradičný indický osviežujúci nápoj zložený z jogurtu a inej suroviny. Napríklad manga. Podáva sa dobre vychladený, nezriedka aj s ľadovou drvinou.


1 mango, ošúpané a pokrájané na menšie kúsky
500 ml jogurtu
1 PL ovocného cukru
1 PL posekaných pistáciových orieškov
200 g ľadovej drviny

Mango s jogurtom, cukrom a ľadovou drvinou pomixujeme do hladka, prelejeme do pohárov a posypeme nadrobno sekanými pistáciami. Vložíme slamku.

Skryť Vypnúť reklamu

Čatní z opekanej hrušky a manga

2 tvrdšie hrušky
2 PL citrónovej šťavy
1 PL hnedého cukru
1 ČL mletej škorice
2 PL oleja
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky javorového sirupu
2 šálky nezrelého manga nakrájaného na kocky
1 malá červená cibuľka
1 malá čili paprička posekaná na kúsky
2 strúčiky cesnaku posekané najemno
1 ČL postrúhaného zázvoru
1/2 šálky sušených višní alebo brusníc
3/4 šálky jablkového octu
1 PL kajenského korenia

Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vhodíme do misy, polejeme citrónovou šťavou, škoricou a 1 PL hnedého cukru. Hrušky pretrieme olejom a položíme na plech prekrytý papierom na pečenie. Opekáme ich, kým cukor na nich neskaramelizuje a hrušky nezmäknú, asi 40 minút. Vyberieme z rúry.

Medzitým zmiešame v mise šálky hnedého cukru, javorového sirupu, sušené brusnice, mango, cibuľku, ocot, ďumbier, cesnak, kajenské korenie, čili a preklopíme na panvicu. Na slabom plameni opekáme, kým cukor neskaramelizuje a mango nezmäkne, asi 30 - 35 minút, potom odložíme nabok a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrušky nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s mangovou hmotou. Prikryjeme a necháme chladiť 24 hodín. Skvelá príloha k pečenému mäsu!

Mangový koktail


1 veľké mango, ošúpané a pokrájané1 banán
300 ml mandľového alebo obyčajného mlieka
300 ml pomarančového džúsu
6 kociek ľadu

V mixéri rozmixujeme všetky suroviny, podávame vychladené.

Avokádovo- mangová salsa


1 mango, očistené a nakrájané
1 avokádo, ošúpané a pokrájané
4 stredne veľké paradajky posekané na kúsky
1 jalapeňo paprička posekaná na kúsky
25 g posekanej koriandrovej vňate
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 ČL morskej soli
2 PL limetovej šťavy
1 väčšia červená cibuľka posekaná nadrobno
3 PL olivového oleja

Vo väčšej mise pomiešame mango, avokádo, paradajky, jalapeňo papričku, koriander a cesnak. Primiešame soľ, limetovú šťavu, cibuľku a olivový olej. Aby sa chute spojili, necháme zmes odstáť štyri hodiny v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Tropický ovocný šalát

170 ml limetovej šťavy
170 ml pomarančovej šťavy
6 PL medu
1 žltý melón očistený a nakrájaný na kocky
1 ananás, očistený a pokrájaný na kocky
6 ks očistených a na kocky pokrájaných kivi
1 papája, očistená a nakrájaná na kocky
2 mangá očistené a pokrájané na kocky
2 PL postrúhaného čerstvého kokosu
15 g posekanej mäty

V miske zmiešame limetovú a pomarančovú šťavu s medom. Do veľkej misy dáme všetko ovocie a prelejeme nálevom. Dáme do chladničky vychladnúť na jednu až dve hodiny.

Foto – bwog.net, harristeeter.com, ancient-reciper.co.uk, timeinc.net, thenibble.com

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 891
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 666
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 576
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 370
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 682
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 519
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 445
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 322
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 2 996
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 889
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Angela Merkelová bola nemeckou kancelárkou 16 rokov.

Merkelová udržala jednotnú Európu.


9 h
Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Ocenený A. Akram. Rodený Londýnčan sa srdcom cíti ako východniar.

Cudzinec nie je našinec, aj po 20 rokoch na Slovensku akoby stál medzi dverami.


24. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 10 h
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 682
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 241
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 151
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 331
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 872
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 830
  8. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 3 761
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu