SME

Mango - exotika na tanieri

Chuť manga sa prirovnáva k chuti pokrmu bohov.

(Zdroj: Pexels.com)

Je niekde medzi broskyňou, banánom a jahodou, s dotykom marakuje. Exotická bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Dekadentná chuť manga pridaná do jedla z neho urobí nevšedný zážitok.

Mangovník rastie v trópoch a subtrópoch po celej zemeguli. Strom dorastá do výšky viac ako 20 metrov. Rodiť začína v šiestom roku života a nezriedka sa dožíva až tristo rokov. Má hustú korunu plnú dlhých, až 30 cm úzkych listov, no ich šírka málokedy presiahne päť cm. Listy sú zvrchu tmavozelené, zospodu bledej farby, najmä v mladosti. Z konára vyrastajú takmer bez stopky vo väčších zhlukoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mangovník je samoopelivý a kvitne bledožltými až červenkastými kvetmi na koncoch konárov v kvetenstve až dvetisíc kvetov. Na jeho peľ môžu mať niektorí ľudia alergiu. Sto až stopäťdesiat dní po odkvitnutí dozrievajú plody na dlhej, často až meter dlhej stopke. Na jej konci môžu byť až tri plody. Mávajú veľkosť od 8 do 30 cm a vo svojej domovine dozrievajú priebežne po celý rok.

Tvarom sa môžu podobať fazuli, no poznáme aj okrúhle kultivary. Farba plodu je závislá od kultivaru a býva zelená, žltá s červeným líčkom ako na jabĺčku, alebo sú aj úplne červené druhy, ktoré obľubujú Američania. Vo vnútri plodu je ukrytá veľká plochá kôstka, z ktorej vyrastajú vyživovacie vlákna až do dužiny. Jeden dospelý strom vydá ročne až šesťsto plodov.

História

Pôvod manga je situovaný do oblasti juhovýchodnej Ázie, niekde medzi Indiou a Barmou, kde ho ľudia pestujú a kultivujú niekoľko tisíc rokov. Budhisti vzali mango v 5. storočí pred n. l. do Malajzie a východnej Indie. Peržania potom vzali mango v 10. storočí do Afriky.

SkryťVypnúť reklamu

Portugalci ho ďalej preniesli do východnej Ariky a v 16. storočí do Brazílie. V 18. storočí sa dostalo na Barbados a ostatné ostrovy v Karibiku a v 19. storočí až do Mexika, ktoré je dnes jeho najväčším producentom. V tom istom storočí dorazilo aj na juh USA, kde sa zakrátko udomácnilo.

No stromy tu dorastajú len do polovičnej veľkosti ako v Indii. Hinduistická legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník. Vládca krajiny sa zamiloval do nádherných kvetov stromu a následne aj do jeho plodov. Keď mango dozrelo a spadlo na zem, objavila sa na jeho mieste krásna Slnečná princezná. V Indii zostal zvyk darovať košík máng ako gesto priateľstva.

Nákup, skladovanie, príprava

Mango najlepšie chutí, ak dozrie na strome. K nám sa dovážajú mangá pozbierané ešte nezrelé, preto ak kúpime tvrdé mango bez vône, dáme ho do vrecka a o pár dní dozrie. Občas dostať aj zrelé mangá. Tie rozoznáme od nezrelých tak, že na jemné stlačenie sú poddajné a príjemne voňajú. Ak chceme takéto mango ešte nejaký čas uschovať, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Veľmi prezreté mango je najlepšie stláčať v rukách, a tak z neho dostať chutný nektár pre ďalšie spracovanie.

SkryťVypnúť reklamu

Zrelé mango môžeme čistiť dvoma spôsobmi. Prvý je taký, že ho celé ošúpeme v ruke a potom nožom okrájame dužinu okolo kôstky. Druhý spôsob je taký, že odrežeme po dlhšej časti dužinu aj so šupkou tesne pri kôstke.

Dužinu potom narežeme ako šachovnicu o šírke štvorca 1,5 cm a šupku pretlačíme dovnútra. Takto použitý kus manga vyzerá veľmi elegantne na mise s iným ovocím a dá sa veľmi ľahko vyjesť.

Pri nakladaní zeleniny alebo do varenia sa ešte používa zelené, nezrelé mango. No na jedlo je najchutnejšie žlté, tzv. maslové mango.

Použitie

Mango je cenným zdrojom vlákniny, vitamínu C, A a beta karoténu s nízkym obsahom tukov. Priemerné mango má len okolo 110 kalórií. Z minerálov obsahuje vápnik, draslík a horčík, ďalej cukry a bielkoviny. Mango pomáha telu pred vysokým krvným tlakom, pred problémami súvisiacimi s pokožkou, zrakom, sliznicami a pri chorobách srdca. Pomáha odvodňovať telo a stimuluje činnosť obličiek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Variabilita manga je široká. Od jednoduchého snacku cez chutnú zložku v koktailoch - tzv. smoohies, v šalátoch, ako toping na vafle či do palaciniek, do mafinov a koláčov až po pochúťku k pečenému mäsu so štipkou soli a sójovej omáčky. Vyrábajú sa z neho kompóty, džemy, korenisté omáčky, kandizuje sa, pripravuje sa z neho víno, likéry a pálenky. Môže sa variť, mraziť aj zavárať.

Indické lasi

Lasi je tradičný indický osviežujúci nápoj zložený z jogurtu a inej suroviny. Napríklad manga. Podáva sa dobre vychladený, nezriedka aj s ľadovou drvinou.


1 mango, ošúpané a pokrájané na menšie kúsky
500 ml jogurtu
1 PL ovocného cukru
1 PL posekaných pistáciových orieškov
200 g ľadovej drviny

Mango s jogurtom, cukrom a ľadovou drvinou pomixujeme do hladka, prelejeme do pohárov a posypeme nadrobno sekanými pistáciami. Vložíme slamku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čatní z opekanej hrušky a manga

2 tvrdšie hrušky
2 PL citrónovej šťavy
1 PL hnedého cukru
1 ČL mletej škorice
2 PL oleja
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky javorového sirupu
2 šálky nezrelého manga nakrájaného na kocky
1 malá červená cibuľka
1 malá čili paprička posekaná na kúsky
2 strúčiky cesnaku posekané najemno
1 ČL postrúhaného zázvoru
1/2 šálky sušených višní alebo brusníc
3/4 šálky jablkového octu
1 PL kajenského korenia

Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vhodíme do misy, polejeme citrónovou šťavou, škoricou a 1 PL hnedého cukru. Hrušky pretrieme olejom a položíme na plech prekrytý papierom na pečenie. Opekáme ich, kým cukor na nich neskaramelizuje a hrušky nezmäknú, asi 40 minút. Vyberieme z rúry.

Medzitým zmiešame v mise šálky hnedého cukru, javorového sirupu, sušené brusnice, mango, cibuľku, ocot, ďumbier, cesnak, kajenské korenie, čili a preklopíme na panvicu. Na slabom plameni opekáme, kým cukor neskaramelizuje a mango nezmäkne, asi 30 - 35 minút, potom odložíme nabok a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hrušky nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s mangovou hmotou. Prikryjeme a necháme chladiť 24 hodín. Skvelá príloha k pečenému mäsu!

Mangový koktail


1 veľké mango, ošúpané a pokrájané1 banán
300 ml mandľového alebo obyčajného mlieka
300 ml pomarančového džúsu
6 kociek ľadu

V mixéri rozmixujeme všetky suroviny, podávame vychladené.

Avokádovo- mangová salsa


1 mango, očistené a nakrájané
1 avokádo, ošúpané a pokrájané
4 stredne veľké paradajky posekané na kúsky
1 jalapeňo paprička posekaná na kúsky
25 g posekanej koriandrovej vňate
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 ČL morskej soli
2 PL limetovej šťavy
1 väčšia červená cibuľka posekaná nadrobno
3 PL olivového oleja

Vo väčšej mise pomiešame mango, avokádo, paradajky, jalapeňo papričku, koriander a cesnak. Primiešame soľ, limetovú šťavu, cibuľku a olivový olej. Aby sa chute spojili, necháme zmes odstáť štyri hodiny v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tropický ovocný šalát

170 ml limetovej šťavy
170 ml pomarančovej šťavy
6 PL medu
1 žltý melón očistený a nakrájaný na kocky
1 ananás, očistený a pokrájaný na kocky
6 ks očistených a na kocky pokrájaných kivi
1 papája, očistená a nakrájaná na kocky
2 mangá očistené a pokrájané na kocky
2 PL postrúhaného čerstvého kokosu
15 g posekanej mäty

V miske zmiešame limetovú a pomarančovú šťavu s medom. Do veľkej misy dáme všetko ovocie a prelejeme nálevom. Dáme do chladničky vychladnúť na jednu až dve hodiny.

Foto – bwog.net, harristeeter.com, ancient-reciper.co.uk, timeinc.net, thenibble.com

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 886
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 541
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 650
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 504
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 275
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 199
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 959
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 059
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 17 206
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 172
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 753
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 265
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 838
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 497
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 997
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 496
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu