Mango - Exotika na tanieri

Chuť manga sa niekedy prirovnáva k chuti pokrmu bohov. Je niekde medzi broskyňou, banánom a jahodou, s dotykom marakuje. Exotická bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Dekadentná chuť manga pridaná do jedla z neho urobí nevšedný zážitok.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Mangovník rastie v trópoch a subtrópoch po celej zemeguli. Strom dorastá do výšky viac ako 20 metrov. Rodiť začína v šiestom roku života a nezriedka sa dožíva až tristo rokov. Má hustú korunu plnú dlhých, až 30 cm úzkych listov, no ich šírka málokedy presiahne päť cm. Listy sú zvrchu tmavozelené, zospodu bledej farby, najmä v mladosti. Z konára vyrastajú takmer bez stopky vo väčších zhlukoch.

Mangovník je samoopelivý a kvitne bledožltými až červenkastými kvetmi na koncoch konárov v kvetenstve až dvetisíc kvetov. Na jeho peľ môžu mať niektorí ľudia alergiu. Sto až stopäťdesiat dní po odkvitnutí dozrievajú plody na dlhej, často až meter dlhej stopke. Na jej konci môžu byť až tri plody. Mávajú veľkosť od 8 do 30 cm a vo svojej domovine dozrievajú priebežne po celý rok. Tvarom sa môžu podobať fazuli, no poznáme aj okrúhle kultivary. Farba plodu je závislá od kultivaru a býva zelená, žltá s červeným líčkom ako na jabĺčku, alebo sú aj úplne červené druhy, ktoré obľubujú Američania. Vo vnútri plodu je ukrytá veľká plochá kôstka, z ktorej vyrastajú vyživovacie vlákna až do dužiny. Jeden dospelý strom vydá ročne až šesťsto plodov.

História

Pôvod manga je situovaný do oblasti juhovýchodnej Ázie, niekde medzi Indiou a Barmou, kde ho ľudia pestujú a kultivujú niekoľko tisíc rokov. Budhisti vzali mango v 5. storočí pred n. l. do Malajzie a východnej Indie. Peržania potom vzali mango v 10. storočí do Afriky. Portugalci ho ďalej preniesli do východnej Ariky a v 16. storočí do Brazílie. V 18. storočí sa dostalo na Barbados a ostatné ostrovy v Karibiku a v 19. storočí až do Mexika, ktoré je dnes jeho najväčším producentom. V tom istom storočí dorazilo aj na juh USA, kde sa zakrátko udomácnilo.

No stromy tu dorastajú len do polovičnej veľkosti ako v Indii. Hinduistická legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník. Vládca krajiny sa zamiloval do nádherných kvetov stromu a následne aj do jeho plodov. Keď mango dozrelo a spadlo na zem, objavila sa na jeho mieste krásna Slnečná princezná. V Indii zostal zvyk darovať košík máng ako gesto priateľstva.

Nákup, skladovanie, príprava

Mango najlepšie chutí, ak dozrie na strome. K nám sa dovážajú mangá pozbierané ešte nezrelé, preto ak kúpime tvrdé mango bez vône, dáme ho do vrecka a o pár dní dozrie. Občas dostať aj zrelé mangá. Tie rozoznáme od nezrelých tak, že na jemné stlačenie sú poddajné a príjemne voňajú. Ak chceme takéto mango ešte nejaký čas uschovať, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Veľmi prezreté mango je najlepšie stláčať v rukách, a tak z neho dostať chutný nektár pre ďalšie spracovanie.

Zrelé mango môžeme čistiť dvoma spôsobmi. Prvý je taký, že ho celé ošúpeme v ruke a potom nožom okrájame dužinu okolo kôstky. Druhý spôsob je taký, že odrežeme po dlhšej časti dužinu aj so šupkou tesne pri kôstke. Dužinu potom narežeme ako šachovnicu o šírke štvorca 1,5 cm a šupku pretlačíme dovnútra. Takto použitý kus manga vyzerá veľmi elegantne na mise s iným ovocím a dá sa veľmi ľahko vyjesť.

Pri nakladaní zeleniny alebo do varenia sa ešte používa zelené, nezrelé mango. No na jedlo je najchutnejšie žlté, tzv. maslové mango.

Použitie

Mango je cenným zdrojom vlákniny, vitamínu C, A a beta karoténu s nízkym obsahom tukov. Priemerné mango má len okolo 110 kalórií. Z minerálov obsahuje vápnik, draslík a horčík, ďalej cukry a bielkoviny. Mango pomáha telu pred vysokým krvným tlakom, pred problémami súvisiacimi s pokožkou, zrakom, sliznicami a pri chorobách srdca. Pomáha odvodňovať telo a stimuluje činnosť obličiek.

Variabilita manga je široká. Od jednoduchého snacku cez chutnú zložku v koktailoch - tzv. smoohies, v šalátoch, ako toping na vafle či do palaciniek, do mafinov a koláčov až po pochúťku k pečenému mäsu so štipkou soli a sójovej omáčky. Vyrábajú sa z neho kompóty, džemy, korenisté omáčky, kandizuje sa, pripravuje sa z neho víno, likéry a pálenky. Môže sa variť, mraziť aj zavárať.


Legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník.

Foto – sxc.hu, agrofair.nl

Pripravte si s nami:

Indické lasi
(4 porcie)
Lasi je tradičný indický osviežujúci nápoj zložený z jogurtu a inej suroviny. Napríklad manga. Podáva sa dobre vychladený, nezriedka aj s ľadovou drvinou.
1 mango, ošúpané a pokrájané na menšie kúsky
500 ml jogurtu
1 PL ovocného cukru
1 PL posekaných pistáciových orieškov
200 g ľadovej drviny

Mango s jogurtom, cukrom a ľadovou drvinou pomixujeme do hladka, prelejeme do pohárov a posypeme nadrobno sekanými pistáciami. Vložíme slamku.

Čatní z opekanej hrušky a manga
2 tvrdšie hrušky
2 PL citrónovej šťavy
1 PL hnedého cukru
1 ČL mletej škorice
2 PL oleja
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky javorového sirupu
2 šálky nezrelého manga nakrájaného na kocky
1 malá červená cibuľka
1 malá čili paprička posekaná na kúsky
2 strúčiky cesnaku posekané najemno
1 ČL postrúhaného zázvoru
1/2 šálky sušených višní alebo brusníc
3/4 šálky jablkového octu
1 PL kajenského korenia

Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vhodíme do misy, polejeme citrónovou šťavou, škoricou a 1 PL hnedého cukru. Hrušky pretrieme olejom a položíme na plech prekrytý papierom na pečenie. Opekáme ich, kým cukor na nich neskaramelizuje a hrušky nezmäknú, asi 40 minút. Vyberieme z rúry. Medzitým zmiešame v mise ¼ šálky hnedého cukru, javorového sirupu, sušené brusnice, mango, cibuľku, ocot, ďumbier, cesnak, kajenské korenie, čili a preklopíme na panvicu. Na slabom plameni opekáme, kým cukor neskaramelizuje a mango nezmäkne, asi 30 - 35 minút, potom odložíme nabok a necháme vychladnúť. Hrušky nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s mangovou hmotou. Prikryjeme a necháme chladiť 24 hodín. Skvelá príloha k pečenému mäsu!

Mangový koktail
1 veľké mango, ošúpané a pokrájané
1 banán
300 ml mandľového alebo obyčajného mlieka
300 ml pomarančového džúsu
6 kociek ľadu

V mixéri rozmixujeme všetky suroviny, podávame vychladené.

Avokádovo- mangová salsa
1 mango, očistené a nakrájané
1 avokádo, ošúpané a pokrájané
4 stredne veľké paradajky posekané na kúsky
1 jalapeňo paprička posekaná na kúsky
25 g posekanej koriandrovej vňate
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 ČL morskej soli
2 PL limetovej šťavy
1 väčšia červená cibuľka posekaná nadrobno
3 PL olivového oleja

Vo väčšej mise pomiešame mango, avokádo, paradajky, jalapeňo papričku, koriander a cesnak. Primiešame soľ, limetovú šťavu, cibuľku a olivový olej. Aby sa chute spojili, necháme zmes odstáť štyri hodiny v chladničke.

Tropický ovocný šalát
170 ml limetovej šťavy
170 ml pomarančovej šťavy
6 PL medu
1 žltý melón očistený a nakrájaný na kocky
1 ananás, očistený a pokrájaný na kocky
6 ks očistených a na kocky pokrájaných kivi
1 papája, očistená a nakrájaná na kocky
2 mangá očistené a pokrájané na kocky
2 PL postrúhaného čerstvého kokosu
15 g posekanej mäty

V miske zmiešame limetovú a pomarančovú šťavu s medom. Do veľkej misy dáme všetko ovocie a prelejeme nálevom. Dáme do chladničky vychladnúť na jednu až dve hodiny.

Foto – bwog.net, harristeeter.com, ancient-reciper.co.uk, timeinc.net, thenibble.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 637
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 785
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 767
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 651
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 847
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 304
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 256
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.