Mango - Exotika na tanieri

Chuť manga sa niekedy prirovnáva k chuti pokrmu bohov. Je niekde medzi broskyňou, banánom a jahodou, s dotykom marakuje. Exotická bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Dekadentná chuť manga pridaná do jedla z neho urobí nevšedný zážitok.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Mangovník rastie v trópoch a subtrópoch po celej zemeguli. Strom dorastá do výšky viac ako 20 metrov. Rodiť začína v šiestom roku života a nezriedka sa dožíva až tristo rokov. Má hustú korunu plnú dlhých, až 30 cm úzkych listov, no ich šírka málokedy presiahne päť cm. Listy sú zvrchu tmavozelené, zospodu bledej farby, najmä v mladosti. Z konára vyrastajú takmer bez stopky vo väčších zhlukoch.

Mangovník je samoopelivý a kvitne bledožltými až červenkastými kvetmi na koncoch konárov v kvetenstve až dvetisíc kvetov. Na jeho peľ môžu mať niektorí ľudia alergiu. Sto až stopäťdesiat dní po odkvitnutí dozrievajú plody na dlhej, často až meter dlhej stopke. Na jej konci môžu byť až tri plody. Mávajú veľkosť od 8 do 30 cm a vo svojej domovine dozrievajú priebežne po celý rok. Tvarom sa môžu podobať fazuli, no poznáme aj okrúhle kultivary. Farba plodu je závislá od kultivaru a býva zelená, žltá s červeným líčkom ako na jabĺčku, alebo sú aj úplne červené druhy, ktoré obľubujú Američania. Vo vnútri plodu je ukrytá veľká plochá kôstka, z ktorej vyrastajú vyživovacie vlákna až do dužiny. Jeden dospelý strom vydá ročne až šesťsto plodov.

História

Pôvod manga je situovaný do oblasti juhovýchodnej Ázie, niekde medzi Indiou a Barmou, kde ho ľudia pestujú a kultivujú niekoľko tisíc rokov. Budhisti vzali mango v 5. storočí pred n. l. do Malajzie a východnej Indie. Peržania potom vzali mango v 10. storočí do Afriky. Portugalci ho ďalej preniesli do východnej Ariky a v 16. storočí do Brazílie. V 18. storočí sa dostalo na Barbados a ostatné ostrovy v Karibiku a v 19. storočí až do Mexika, ktoré je dnes jeho najväčším producentom. V tom istom storočí dorazilo aj na juh USA, kde sa zakrátko udomácnilo.

No stromy tu dorastajú len do polovičnej veľkosti ako v Indii. Hinduistická legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník. Vládca krajiny sa zamiloval do nádherných kvetov stromu a následne aj do jeho plodov. Keď mango dozrelo a spadlo na zem, objavila sa na jeho mieste krásna Slnečná princezná. V Indii zostal zvyk darovať košík máng ako gesto priateľstva.

Nákup, skladovanie, príprava

Mango najlepšie chutí, ak dozrie na strome. K nám sa dovážajú mangá pozbierané ešte nezrelé, preto ak kúpime tvrdé mango bez vône, dáme ho do vrecka a o pár dní dozrie. Občas dostať aj zrelé mangá. Tie rozoznáme od nezrelých tak, že na jemné stlačenie sú poddajné a príjemne voňajú. Ak chceme takéto mango ešte nejaký čas uschovať, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Veľmi prezreté mango je najlepšie stláčať v rukách, a tak z neho dostať chutný nektár pre ďalšie spracovanie.

Zrelé mango môžeme čistiť dvoma spôsobmi. Prvý je taký, že ho celé ošúpeme v ruke a potom nožom okrájame dužinu okolo kôstky. Druhý spôsob je taký, že odrežeme po dlhšej časti dužinu aj so šupkou tesne pri kôstke. Dužinu potom narežeme ako šachovnicu o šírke štvorca 1,5 cm a šupku pretlačíme dovnútra. Takto použitý kus manga vyzerá veľmi elegantne na mise s iným ovocím a dá sa veľmi ľahko vyjesť.

Pri nakladaní zeleniny alebo do varenia sa ešte používa zelené, nezrelé mango. No na jedlo je najchutnejšie žlté, tzv. maslové mango.

Použitie

Mango je cenným zdrojom vlákniny, vitamínu C, A a beta karoténu s nízkym obsahom tukov. Priemerné mango má len okolo 110 kalórií. Z minerálov obsahuje vápnik, draslík a horčík, ďalej cukry a bielkoviny. Mango pomáha telu pred vysokým krvným tlakom, pred problémami súvisiacimi s pokožkou, zrakom, sliznicami a pri chorobách srdca. Pomáha odvodňovať telo a stimuluje činnosť obličiek.

Variabilita manga je široká. Od jednoduchého snacku cez chutnú zložku v koktailoch - tzv. smoohies, v šalátoch, ako toping na vafle či do palaciniek, do mafinov a koláčov až po pochúťku k pečenému mäsu so štipkou soli a sójovej omáčky. Vyrábajú sa z neho kompóty, džemy, korenisté omáčky, kandizuje sa, pripravuje sa z neho víno, likéry a pálenky. Môže sa variť, mraziť aj zavárať.


Legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník.

Foto – sxc.hu, agrofair.nl

Pripravte si s nami:

Indické lasi
(4 porcie)
Lasi je tradičný indický osviežujúci nápoj zložený z jogurtu a inej suroviny. Napríklad manga. Podáva sa dobre vychladený, nezriedka aj s ľadovou drvinou.
1 mango, ošúpané a pokrájané na menšie kúsky
500 ml jogurtu
1 PL ovocného cukru
1 PL posekaných pistáciových orieškov
200 g ľadovej drviny

Mango s jogurtom, cukrom a ľadovou drvinou pomixujeme do hladka, prelejeme do pohárov a posypeme nadrobno sekanými pistáciami. Vložíme slamku.

Čatní z opekanej hrušky a manga
2 tvrdšie hrušky
2 PL citrónovej šťavy
1 PL hnedého cukru
1 ČL mletej škorice
2 PL oleja
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky javorového sirupu
2 šálky nezrelého manga nakrájaného na kocky
1 malá červená cibuľka
1 malá čili paprička posekaná na kúsky
2 strúčiky cesnaku posekané najemno
1 ČL postrúhaného zázvoru
1/2 šálky sušených višní alebo brusníc
3/4 šálky jablkového octu
1 PL kajenského korenia

Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vhodíme do misy, polejeme citrónovou šťavou, škoricou a 1 PL hnedého cukru. Hrušky pretrieme olejom a položíme na plech prekrytý papierom na pečenie. Opekáme ich, kým cukor na nich neskaramelizuje a hrušky nezmäknú, asi 40 minút. Vyberieme z rúry. Medzitým zmiešame v mise ¼ šálky hnedého cukru, javorového sirupu, sušené brusnice, mango, cibuľku, ocot, ďumbier, cesnak, kajenské korenie, čili a preklopíme na panvicu. Na slabom plameni opekáme, kým cukor neskaramelizuje a mango nezmäkne, asi 30 - 35 minút, potom odložíme nabok a necháme vychladnúť. Hrušky nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s mangovou hmotou. Prikryjeme a necháme chladiť 24 hodín. Skvelá príloha k pečenému mäsu!

Mangový koktail
1 veľké mango, ošúpané a pokrájané
1 banán
300 ml mandľového alebo obyčajného mlieka
300 ml pomarančového džúsu
6 kociek ľadu

V mixéri rozmixujeme všetky suroviny, podávame vychladené.

Avokádovo- mangová salsa
1 mango, očistené a nakrájané
1 avokádo, ošúpané a pokrájané
4 stredne veľké paradajky posekané na kúsky
1 jalapeňo paprička posekaná na kúsky
25 g posekanej koriandrovej vňate
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 ČL morskej soli
2 PL limetovej šťavy
1 väčšia červená cibuľka posekaná nadrobno
3 PL olivového oleja

Vo väčšej mise pomiešame mango, avokádo, paradajky, jalapeňo papričku, koriander a cesnak. Primiešame soľ, limetovú šťavu, cibuľku a olivový olej. Aby sa chute spojili, necháme zmes odstáť štyri hodiny v chladničke.

Tropický ovocný šalát
170 ml limetovej šťavy
170 ml pomarančovej šťavy
6 PL medu
1 žltý melón očistený a nakrájaný na kocky
1 ananás, očistený a pokrájaný na kocky
6 ks očistených a na kocky pokrájaných kivi
1 papája, očistená a nakrájaná na kocky
2 mangá očistené a pokrájané na kocky
2 PL postrúhaného čerstvého kokosu
15 g posekanej mäty

V miske zmiešame limetovú a pomarančovú šťavu s medom. Do veľkej misy dáme všetko ovocie a prelejeme nálevom. Dáme do chladničky vychladnúť na jednu až dve hodiny.

Foto – bwog.net, harristeeter.com, ancient-reciper.co.uk, timeinc.net, thenibble.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  3. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  6. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  7. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 306
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 288
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 576
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 323
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 192
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 040
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 1 896
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 297
  9. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 241
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 063

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Tomanová používa jednostranné stanoviská, súdy ju rešpektujú

Súdneho znalca odvolávajúceho sa na komisárku pre deti Vieru Tomanovú stiahli z prípadu.

KOMENTÁRE

Veď sú to iba deti

Zdá sa, akoby Tomanová nastúpila v čase, keď sa nepredpokladalo, že bude musieť niečo významné urobiť.

SVET

OSN zverejnila plán na zníženie počtu ľudí, je to hoax

Sedemnásť rokov stará správa a množstvo nepodložených komentárov zaujali aj stranu Borisa Kollára.

KOMENTÁRE

Dúfajme, že Duda to pochopil. Nie sú dve Poľská, iba jedno

Predkladané zákony berú Poľsko všetkým Poliakom.

Neprehliadnite tiež

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.