Pohánka, kuskus, bulgur a quinoa - čo s nimi v kuchyni

Viete, čo všetko sa dá uvariť z pohánky, bulguru alebo quinoy? Z týchto zdravých pokladov vieme vytvoriť slané, sladké, pikantné aj jemné pochúťky. Skúste s nami vyskúšať následujúce recepty.

Pohánkové palacinky

suroviny na 20 palaciniek


pohankove.jpg150 g pohánkovej múky
250 ml mlieka
2 figy alebo iné čerstvé ovocie na ozdobenie
1 balenie čokoládovo-orieškového krému
1 vajce
4 lyžice cukru
2 lyžice masla
štipka soli

Pohánkovú múku preosejeme do misky so štipkou soli. Vajce rozšľaháme s mliekom, pridáme k múke a vymiešame polotekuté cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 2 hodiny pri izbovej teplote.

Do kastrólika nasypeme cukor, zalejeme troškou vody a 2 minúty povaríme. Pridáme rezy figy a necháme ich prejsť varom, potom ich odtiahneme z ohňa a dáme vychladnúť.

Zahrejeme panvicu a potrieme ju maslom. Naberačkou nalejeme cesto a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej panvici. Pečieme 1 - 2 minúty, kým povrch nestuhne, potom palacinku obrátime a dopečieme.

Hotové palacinky pokladáme jednu na druhú, najlepšie na veľký tanier, postavený na hrnčeku s vriacou vodou, aby zostali teplé. Každú upečenú palacinku potrieme Nutelou, zrolujeme ju a dáme na taniere. Ozdobíme ich narezanými figami a pokvapkáme sirupom.

Kuskus s cícerom a sójovým mäsom
suroviny na 4 porcie


KUSKUS.jpg250 g sójového mäsa
200 g kuskusu
150 g cícera
1 cibuľa
2 mrkvy
1 kaleráb
2 papriky
4 veľké paradajky
2 zelery
3 lyžice oleja
1/2 lyžičky harissy (ostrej paprikovej pasty, kúpite ju napríklad v Tescu) alebo jemne nakrájanú čili papričku, korenie, soľ

Sójové mäso pripravíme podľa návodu na obale a nakrájame na rezančeky či kocky. Cícer môžeme použiť suchý (cez noc ho namočíme a potom 30 minút varíme), naklíčený (povaríme 10 - 15 minút) alebo sterilizovaný - ten len zlejeme a rovno použijeme.

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a dáme speniť na rozpálený olej v kastróle. Pridáme harissu a zasmažíme ju. Potom pridáme všetku zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, odkvapkané sójové mäso, zmes osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Občas zamiešame a ešte podlejeme.

Kuskus pripravíme podľa návodu na vrecúšku. Hotový premiešame s cícerom. Podávame horúci, so zeleninou a sójovým mäsom.

Šalát z quinoy so syrom
suroviny na 4 porcie

SALATZ.jpg

200 g quinoy
200 g balkánskeho syra (máčaného 2 hodiny v studenej vode, aby nebol slaný)
500 g paradajok
1 šalátová uhorka
3 lyžice oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ

Quinou cez noc namočíme. Na druhý deň ju zalejeme dvojnásobným množstvom čerstvej studenej vody, privedieme do varu a pomaly varíme asi 15 - 20 minút, necháme dôjsť pod pokrievkou a potom ju necháme vychladnúť.

V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou v soli. Syr nakrájame na kocky. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na štvrtky. Uhorku umyjeme, usušíme a škrabkou na zeleninu z nej nakrájame jemné pozdĺžne plátky.

Všetko dáme do misky, pridáme quinou a premiešame so zálievkou.

Fašírky z bulguru
suroviny na 4 porcie


fasirky.jpg200 g bulguru
250 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
4 chleby pita
1 vajce
1 najemno posekaná cibuľa
50 g píniových orieškov
1 mangold alebo hlávkový šalát
400 g bieleho jogurtu
1 lyžica grilovaných sezamových semienok
1/2 zväzku petržlenu
200 ml rastlinného oleja
1 lyžica olivového oleja
štipka mletého koriandra
soľ

Bulgur dáme do kastrólika s trojná-sobným množstvom studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Pomaly varíme asi 20 minút a potom necháme pod pokrievkou dôjsť a vychladnúť.

Mleté mäso vyklopíme do misy, pridáme bulgur, vajce, píniové oriešky, najemno nasekanú petržlenovú vňatku, osolíme, okoreníme štipkou mletého koriandra, dobre premiešame a vytvoríme šišky. Na panvici rozpálime olej a smažíme ich 3 - 5 minút z oboch strán.

Vysmažené šišky poukladáme na papierovú utierku, aby sa odsal tuk. Placky chleba prekrojíme a dutiny naplníme listami mangoldu a horúcimi šiškami. Na záver pokrm pokvapkáme bielym jogurtom a posypeme sezamovými semienkami.

Quinoa
Quinou pestovali Inkovia v Andách. Drobné zrniečka sa podobajú prosu. Pripravujú sa z nich rizotá, polievky, kaše, nákypy, prílohy, kombinujú sa s obilninami a strukovinami, alebo sa melú na múku, ktorá sa používa na prípravu tortíl. Quinoa obsahuje množstvo bielkovín, škrob, tuky, karotén, vitamíny skupiny B, vitamín E, A, C, z minerálov vápnik, horčík a železo.
Kuskus
Kuskus pochádza zo severnej Afriky, je to nahrubo zomletá pšenica, ktorú arabské gazdinky spracovávali vo veľkých cédrových misách a potom naparovali v špeciálnej nádobe - kuskusiére. Tá sa skladá z kastróla, kde sa dusí mäso,
zelenina alebo ovocie, na ňom je polože-ný vysoký parák so zrnkami kuskusu, ktorým prechádza voňavá para z duse-ných potravín. Kuskus môžeme pripraviť na slano i na sladko, jesť studený či teplý, ako prílohu, šalát alebo
Bulgur
Bulgur sa vyrába z čiastočne obrúsenej pšenice, ktorá bola tepelne spracovaná naparením a usušením. Obsahuje bielko-viny, esenciálne mastné kyseliny, škrob, minerálne látky a vitamíny. Môžeme ho variť vo vode, alebo vopred opražiť na lyžici oleja a potom zaliať horúcou vodou alebo vývarom, 10 - 15 minút pomaly variť a potom nechať dôjsť pod pokrievkou.
Pohánka

Pohánku priniesli z Číny do kresťanskej Európy Turci. Obsahuje železo, vápnik, bielkoviny a cennú látku rutín, posilňujúci cievne steny. Pohánka sa používa lúpaná, ľahko opražená a uvarená ako príloha. Robia sa z nej slané i sladké kaše. Melie sa na múku, pripravujú sa z nej cestoviny - hlavne v Japonsku - a pečú palacinky - hlavne vo Francúzsku, zvlášť v drsnom Bretónsku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 383
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 289
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 305
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 143
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 977
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 204
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 018
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 592
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 875
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 581

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop