Pohánka, kuskus, bulgur a quinoa - čo s nimi v kuchyni

Viete, čo všetko sa dá uvariť z pohánky, bulguru alebo quinoy? Z týchto zdravých pokladov vieme vytvoriť slané, sladké, pikantné aj jemné pochúťky. Skúste s nami vyskúšať následujúce recepty.

Pohánkové palacinky

suroviny na 20 palaciniek


pohankove.jpg150 g pohánkovej múky
250 ml mlieka
2 figy alebo iné čerstvé ovocie na ozdobenie
1 balenie čokoládovo-orieškového krému
1 vajce
4 lyžice cukru
2 lyžice masla
štipka soli

Pohánkovú múku preosejeme do misky so štipkou soli. Vajce rozšľaháme s mliekom, pridáme k múke a vymiešame polotekuté cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 2 hodiny pri izbovej teplote.

Do kastrólika nasypeme cukor, zalejeme troškou vody a 2 minúty povaríme. Pridáme rezy figy a necháme ich prejsť varom, potom ich odtiahneme z ohňa a dáme vychladnúť.

Zahrejeme panvicu a potrieme ju maslom. Naberačkou nalejeme cesto a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej panvici. Pečieme 1 - 2 minúty, kým povrch nestuhne, potom palacinku obrátime a dopečieme.

Hotové palacinky pokladáme jednu na druhú, najlepšie na veľký tanier, postavený na hrnčeku s vriacou vodou, aby zostali teplé. Každú upečenú palacinku potrieme Nutelou, zrolujeme ju a dáme na taniere. Ozdobíme ich narezanými figami a pokvapkáme sirupom.

Kuskus s cícerom a sójovým mäsom
suroviny na 4 porcie


KUSKUS.jpg250 g sójového mäsa
200 g kuskusu
150 g cícera
1 cibuľa
2 mrkvy
1 kaleráb
2 papriky
4 veľké paradajky
2 zelery
3 lyžice oleja
1/2 lyžičky harissy (ostrej paprikovej pasty, kúpite ju napríklad v Tescu) alebo jemne nakrájanú čili papričku, korenie, soľ

Sójové mäso pripravíme podľa návodu na obale a nakrájame na rezančeky či kocky. Cícer môžeme použiť suchý (cez noc ho namočíme a potom 30 minút varíme), naklíčený (povaríme 10 - 15 minút) alebo sterilizovaný - ten len zlejeme a rovno použijeme.

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a dáme speniť na rozpálený olej v kastróle. Pridáme harissu a zasmažíme ju. Potom pridáme všetku zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, odkvapkané sójové mäso, zmes osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Občas zamiešame a ešte podlejeme.

Kuskus pripravíme podľa návodu na vrecúšku. Hotový premiešame s cícerom. Podávame horúci, so zeleninou a sójovým mäsom.

Šalát z quinoy so syrom
suroviny na 4 porcie

SALATZ.jpg

200 g quinoy
200 g balkánskeho syra (máčaného 2 hodiny v studenej vode, aby nebol slaný)
500 g paradajok
1 šalátová uhorka
3 lyžice oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ

Quinou cez noc namočíme. Na druhý deň ju zalejeme dvojnásobným množstvom čerstvej studenej vody, privedieme do varu a pomaly varíme asi 15 - 20 minút, necháme dôjsť pod pokrievkou a potom ju necháme vychladnúť.

V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou v soli. Syr nakrájame na kocky. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na štvrtky. Uhorku umyjeme, usušíme a škrabkou na zeleninu z nej nakrájame jemné pozdĺžne plátky.

Všetko dáme do misky, pridáme quinou a premiešame so zálievkou.

Fašírky z bulguru
suroviny na 4 porcie


fasirky.jpg200 g bulguru
250 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
4 chleby pita
1 vajce
1 najemno posekaná cibuľa
50 g píniových orieškov
1 mangold alebo hlávkový šalát
400 g bieleho jogurtu
1 lyžica grilovaných sezamových semienok
1/2 zväzku petržlenu
200 ml rastlinného oleja
1 lyžica olivového oleja
štipka mletého koriandra
soľ

Bulgur dáme do kastrólika s trojná-sobným množstvom studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Pomaly varíme asi 20 minút a potom necháme pod pokrievkou dôjsť a vychladnúť.

Mleté mäso vyklopíme do misy, pridáme bulgur, vajce, píniové oriešky, najemno nasekanú petržlenovú vňatku, osolíme, okoreníme štipkou mletého koriandra, dobre premiešame a vytvoríme šišky. Na panvici rozpálime olej a smažíme ich 3 - 5 minút z oboch strán.

Vysmažené šišky poukladáme na papierovú utierku, aby sa odsal tuk. Placky chleba prekrojíme a dutiny naplníme listami mangoldu a horúcimi šiškami. Na záver pokrm pokvapkáme bielym jogurtom a posypeme sezamovými semienkami.

Quinoa
Quinou pestovali Inkovia v Andách. Drobné zrniečka sa podobajú prosu. Pripravujú sa z nich rizotá, polievky, kaše, nákypy, prílohy, kombinujú sa s obilninami a strukovinami, alebo sa melú na múku, ktorá sa používa na prípravu tortíl. Quinoa obsahuje množstvo bielkovín, škrob, tuky, karotén, vitamíny skupiny B, vitamín E, A, C, z minerálov vápnik, horčík a železo.
Kuskus
Kuskus pochádza zo severnej Afriky, je to nahrubo zomletá pšenica, ktorú arabské gazdinky spracovávali vo veľkých cédrových misách a potom naparovali v špeciálnej nádobe - kuskusiére. Tá sa skladá z kastróla, kde sa dusí mäso,
zelenina alebo ovocie, na ňom je polože-ný vysoký parák so zrnkami kuskusu, ktorým prechádza voňavá para z duse-ných potravín. Kuskus môžeme pripraviť na slano i na sladko, jesť studený či teplý, ako prílohu, šalát alebo
Bulgur
Bulgur sa vyrába z čiastočne obrúsenej pšenice, ktorá bola tepelne spracovaná naparením a usušením. Obsahuje bielko-viny, esenciálne mastné kyseliny, škrob, minerálne látky a vitamíny. Môžeme ho variť vo vode, alebo vopred opražiť na lyžici oleja a potom zaliať horúcou vodou alebo vývarom, 10 - 15 minút pomaly variť a potom nechať dôjsť pod pokrievkou.
Pohánka

Pohánku priniesli z Číny do kresťanskej Európy Turci. Obsahuje železo, vápnik, bielkoviny a cennú látku rutín, posilňujúci cievne steny. Pohánka sa používa lúpaná, ľahko opražená a uvarená ako príloha. Robia sa z nej slané i sladké kaše. Melie sa na múku, pripravujú sa z nej cestoviny - hlavne v Japonsku - a pečú palacinky - hlavne vo Francúzsku, zvlášť v drsnom Bretónsku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 318
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 366
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 7 508
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 902
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 209
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 584
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 379
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 336
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 221
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 713

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.