SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Pohánka, kuskus, bulgur a quinoa - čo s nimi v kuchyni

Viete, čo všetko sa dá uvariť z pohánky, bulguru alebo quinoy? Z týchto zdravých pokladov vieme vytvoriť slané, sladké, pikantné aj jemné pochúťky. Skúste s nami vyskúšať následujúce recepty.

Pohánkové palacinky

suroviny na 20 palaciniek


pohankove.jpg150 g pohánkovej múky
250 ml mlieka
2 figy alebo iné čerstvé ovocie na ozdobenie
1 balenie čokoládovo-orieškového krému
1 vajce
4 lyžice cukru
2 lyžice masla
štipka soli

Pohánkovú múku preosejeme do misky so štipkou soli. Vajce rozšľaháme s mliekom, pridáme k múke a vymiešame polotekuté cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 2 hodiny pri izbovej teplote.

Do kastrólika nasypeme cukor, zalejeme troškou vody a 2 minúty povaríme. Pridáme rezy figy a necháme ich prejsť varom, potom ich odtiahneme z ohňa a dáme vychladnúť.

Zahrejeme panvicu a potrieme ju maslom. Naberačkou nalejeme cesto a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej panvici. Pečieme 1 - 2 minúty, kým povrch nestuhne, potom palacinku obrátime a dopečieme.

Hotové palacinky pokladáme jednu na druhú, najlepšie na veľký tanier, postavený na hrnčeku s vriacou vodou, aby zostali teplé. Každú upečenú palacinku potrieme Nutelou, zrolujeme ju a dáme na taniere. Ozdobíme ich narezanými figami a pokvapkáme sirupom.

Kuskus s cícerom a sójovým mäsom
suroviny na 4 porcie


KUSKUS.jpg250 g sójového mäsa
200 g kuskusu
150 g cícera
1 cibuľa
2 mrkvy
1 kaleráb
2 papriky
4 veľké paradajky
2 zelery
3 lyžice oleja
1/2 lyžičky harissy (ostrej paprikovej pasty, kúpite ju napríklad v Tescu) alebo jemne nakrájanú čili papričku, korenie, soľ

Sójové mäso pripravíme podľa návodu na obale a nakrájame na rezančeky či kocky. Cícer môžeme použiť suchý (cez noc ho namočíme a potom 30 minút varíme), naklíčený (povaríme 10 - 15 minút) alebo sterilizovaný - ten len zlejeme a rovno použijeme.

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a dáme speniť na rozpálený olej v kastróle. Pridáme harissu a zasmažíme ju. Potom pridáme všetku zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, odkvapkané sójové mäso, zmes osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Občas zamiešame a ešte podlejeme.

Kuskus pripravíme podľa návodu na vrecúšku. Hotový premiešame s cícerom. Podávame horúci, so zeleninou a sójovým mäsom.

Šalát z quinoy so syrom
suroviny na 4 porcie

SALATZ.jpg

200 g quinoy
200 g balkánskeho syra (máčaného 2 hodiny v studenej vode, aby nebol slaný)
500 g paradajok
1 šalátová uhorka
3 lyžice oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ

Quinou cez noc namočíme. Na druhý deň ju zalejeme dvojnásobným množstvom čerstvej studenej vody, privedieme do varu a pomaly varíme asi 15 - 20 minút, necháme dôjsť pod pokrievkou a potom ju necháme vychladnúť.

V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou v soli. Syr nakrájame na kocky. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na štvrtky. Uhorku umyjeme, usušíme a škrabkou na zeleninu z nej nakrájame jemné pozdĺžne plátky.

Všetko dáme do misky, pridáme quinou a premiešame so zálievkou.

Fašírky z bulguru
suroviny na 4 porcie


fasirky.jpg200 g bulguru
250 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
4 chleby pita
1 vajce
1 najemno posekaná cibuľa
50 g píniových orieškov
1 mangold alebo hlávkový šalát
400 g bieleho jogurtu
1 lyžica grilovaných sezamových semienok
1/2 zväzku petržlenu
200 ml rastlinného oleja
1 lyžica olivového oleja
štipka mletého koriandra
soľ

Bulgur dáme do kastrólika s trojná-sobným množstvom studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Pomaly varíme asi 20 minút a potom necháme pod pokrievkou dôjsť a vychladnúť.

Mleté mäso vyklopíme do misy, pridáme bulgur, vajce, píniové oriešky, najemno nasekanú petržlenovú vňatku, osolíme, okoreníme štipkou mletého koriandra, dobre premiešame a vytvoríme šišky. Na panvici rozpálime olej a smažíme ich 3 - 5 minút z oboch strán.

Vysmažené šišky poukladáme na papierovú utierku, aby sa odsal tuk. Placky chleba prekrojíme a dutiny naplníme listami mangoldu a horúcimi šiškami. Na záver pokrm pokvapkáme bielym jogurtom a posypeme sezamovými semienkami.

Quinoa
Quinou pestovali Inkovia v Andách. Drobné zrniečka sa podobajú prosu. Pripravujú sa z nich rizotá, polievky, kaše, nákypy, prílohy, kombinujú sa s obilninami a strukovinami, alebo sa melú na múku, ktorá sa používa na prípravu tortíl. Quinoa obsahuje množstvo bielkovín, škrob, tuky, karotén, vitamíny skupiny B, vitamín E, A, C, z minerálov vápnik, horčík a železo.
Kuskus
Kuskus pochádza zo severnej Afriky, je to nahrubo zomletá pšenica, ktorú arabské gazdinky spracovávali vo veľkých cédrových misách a potom naparovali v špeciálnej nádobe - kuskusiére. Tá sa skladá z kastróla, kde sa dusí mäso,
zelenina alebo ovocie, na ňom je polože-ný vysoký parák so zrnkami kuskusu, ktorým prechádza voňavá para z duse-ných potravín. Kuskus môžeme pripraviť na slano i na sladko, jesť studený či teplý, ako prílohu, šalát alebo
Bulgur
Bulgur sa vyrába z čiastočne obrúsenej pšenice, ktorá bola tepelne spracovaná naparením a usušením. Obsahuje bielko-viny, esenciálne mastné kyseliny, škrob, minerálne látky a vitamíny. Môžeme ho variť vo vode, alebo vopred opražiť na lyžici oleja a potom zaliať horúcou vodou alebo vývarom, 10 - 15 minút pomaly variť a potom nechať dôjsť pod pokrievkou.
Pohánka

Pohánku priniesli z Číny do kresťanskej Európy Turci. Obsahuje železo, vápnik, bielkoviny a cennú látku rutín, posilňujúci cievne steny. Pohánka sa používa lúpaná, ľahko opražená a uvarená ako príloha. Robia sa z nej slané i sladké kaše. Melie sa na múku, pripravujú sa z nej cestoviny - hlavne v Japonsku - a pečú palacinky - hlavne vo Francúzsku, zvlášť v drsnom Bretónsku.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 550
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 676
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 525
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 215
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 112
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 473
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 511
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 387
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 292
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 052
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Novorodencov a matky delíme napriek odporúčaniam znalcov

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.