SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Alergény číhajú na každom kroku

Alergia je prehnaná reakcia ľudského organizmu na určité látky, ktoré nazývame alergény. Číhajú na nás takmer všade - v našich bytoch, v srsti a perí domácich miláčikov, v kozmetických prípravkoch, vo vzduchu, ale aj v obľúbených pochúťkach.



78762006.jpgOhrozená je najmä mladšia populácia. V súčasnosti trpí diagnózou okolo 30 percent detí, no číslo nie je konečné. Prognostici predpokladajú, že čoskoro bude mať určitú formu alergie každé druhé dieťa.

Po mnohé z rizikových látok stačí zájsť do kuchyne. „Medzi najčastejšie potravinové alergény patria orechy a semená, v našich podmienkach najmä lieskové a vlašské orechy. Z obilnín je to najmä raž, pšenica a jačmeň a v poslednom čase aj kukurica. Častými alergénmi sú jablká, jahody, broskyne a niektoré citrusové plody,“ vymenúva doktorka Mária Šustrová z Oddelenia imunológie a imunotoxikológie Vedeckovýskumnej základne Slovenskej zdravotníckej univerzity.

„Medzi najčastejšie alergény živočíšneho pôvodu patria ryby, kraby, krevety, kravské mlieko, mäso ošípaných a najmä slepačie vajcia a mlieko. U detí sú hlavnou príčinou potravinovej alergie bielkoviny kravského mlieka, najmä kazeín.

Najčastejšie sa prejavuje ekzémami a tráviacimi ťažkosťami a v neskoršom veku sa môže vyvinúť alergia na iné potravinové a inhalačné látky,“ hovorí Mária Šustrová a upozorňuje, že mliečne bielkoviny sa často pridávajú aj do iných potravinárskych výrobkov, napríklad do šunky, párkov či paštét.

Rizikové paneláky


Problémom je takzvaná skrížená alergická reakcia, ktorá vzniká na základe podobnosti alergénov. Znamená to, že ak je náš organizmus na niektorú zložku citlivý, telo môže podobne reagovať aj na látku, ktorá je tejto zložke podobná. „Časté sú skrížené reakcie medzi peľmi stromov a jablkami, prípadne rajčinami, zelerom alebo uhorkami. S koreninami sa môžu krížiť pele burín, možné sú tiež reakcie perie - vajcia, roztoče – langusty a krevety,“ hovorí doktorka Šustrová.

Na vzniku ochorenia sa podieľa nielen potrava, ale aj genetická predispozícia a ďalšie faktory životného prostredia. Z výskumného projektu Slovenskej zdravotníckej univerzity vyplynulo, že deti z výškových panelákov trpia častejšie inhalačnými alergiami ako deti z rodinných domov. Zvýšený výskyt sennej nádchy alebo sťaženého dýchania môže súvisieť s prítomnosťou plesne v priamo nevetraných kúpeľniach, veternosťou, prípadne nízkou vlhkosťou vzduchu. V rodinách, kde majú v byte podobné problémy, sa ukázal tiež častejší výskyt potravinových alergénov.

Nepríjemné následky


Prejavy potravinovej alergie môžu byť rôzne. „Medzi prvé známky patria opuchy pier a jazyka, veľmi často ide o dýchacie príznaky, niekedy o astmu,“ hovorí doktorka Jana Tulinská zo Slovenskej zdravotníckej univerzity. „Takmer u tretiny pacientov sa alergia na potraviny podpisuje na rozvoji atopickej dermatitídy, teda ekzému. U detí sú časté žalúdočné a črevné prejavy, ako sú hnačky, vracanie, bolesti brucha a žalúdka, plynnatosť, zápaly čriev. Niekedy môže dôjsť k opuchom viečok, nosa, tváre i rúk a k výskytu žihľavky.“ Potravinová alergia má negatívne dôsledky na zdravotný stav v dospelosti. „Môže viesť k rozvinutiu respiračných alergií a astmy, ale aj k črevným poruchám, chronickým zápalovým chorobám tráviaceho traktu, infekciám a dokonca k vývinu autoimunitných chorôb, ako je napríklad celiakia,“ dodáva Tulinská.

Dá sa vôbec potravinovej alergii vyhnúť? „Precitlivenosť na niektoré látky môže nastať ešte v štádiu vnútromaternicového vývoja, tehotné ženy by sa teda mali vyhýbať napríklad rybám, orechom, vajciam, alebo maku,“ upozorňuje doktorka Šustrová. „Deťom do jedného roku by sme nemali podávať potraviny, kde je predpoklad negatívnej reakcie. Medzi rizikové patria najmä citrusové plody, kravské mlieko, orechy, med, vajcia, výrobky z pšeničnej múky. V prípade preukázanej alergie sa treba vyhýbať danému alergénu a nepodávať potraviny, ktoré by mohli viesť k rozvoju príznakov ochorenia. Dôležité sú pravidelné návštevy u alergiológa a dodržiavanie predpísanej liečby,“ hovorí doktorka a dodáva, že najnovšia generácia antihistaminík nespôsobuje nepríjemné vedľajšie účinky, ako sú ospalosť alebo malátnosť.

Príklady skríženej reakcie medzi alergénmi a potravinami
Alergén / Potravina
  • Peľ brezy / jablká, hrušky, mrkva, zemiaky, surové paradajky, kari korenie, koriander, rasca, čerešňa, marhuľa, broskyňa, gaštan, slivka, kivi
  • Peľ tráv / kivi, paradajky, ražná múka
  • Peľ raže / múka
  • Peľ paliny / surový zeler a mrkva, aníz a kari, v menšej miere uhorka a melón
  • Peľ artemisie / zeler, koreniny
  • Perie / vajcia
  • Peľ kvetov / med
  • Roztoče / krevety, langusty
  • Epitel mačiek / bravčové mäso, sója, arašidy, lieskové a vlašské orechy, pistácie, mandle, orechy para, mak, hrach, fazuľa, šošovica, paradajky, paprika, zemiaky, orechy kešu, káva
  • Pšenica, ovos, jačmeň / kukurica, ryža
  • Latex / banán, avokádo, zemiaky
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 011
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 744
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 533
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 7 256
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 063
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 915
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 841
  8. Crème de la crème po slovensky 3 247
  9. Po Slovensku na motorke 3 052
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 537
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu