Rímska rasca - milovaná i nenávidená

Možno sa vám už niekedy stalo, že ste ochutnali stredomorské alebo arabské jedlo a zrazu ste mali pocit niečoho výnimočného, ale zároveň aj poriadne blízkeho, známeho. Možno ste len jedli niečo, kde bol použitý rascovec rímsky.

Rascovec rímsky, ľudovo nazývaný aj rímska rasca, je podobný našej rasci, no má menšie semená, ale hlavne - podstatne inú chuť. Tieto dve chute sú neporovnateľné, preto nie je možné ich v receptoch vzájomne nahrádzať.

Rascovec rímsky je jednoročná bylina, vyžadujúca k rastu teplotu medzi 9 až 27 °C. Dorastá do výšky 20 - 30 cm. Obľubuje ľahké pôdy s dostatkom vlahy s pH 4,5 až 8. V júni až júli kvitne drobnými kvetmi bielej alebo ružovej farby, v zoskupení podobnom dáždniku – okolíku. Z rastliny sa využívajú semená dozrievajúce v auguste až októbri, ktoré sa zberajú ručne, pretože rastlina je veľmi malá a krehká.

Majú 3 - 4 mm a sú podobné semenám feniklu alebo anízu, no sú menšie. Po dozretí stvrdnú a zmenia farbu.
Na trhu sú tri základné druhy semien: iránske, indické alebo africké. Líšia sa od seba farbou, obsahom esenciálnych olejov a hlavne chuťou. Chuť rímskej rasce je silne korenistá, kedysi používaná namiesto čierneho korenia.

História

Rímska rasca pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, asi z Egypta. Jej používanie na Blízkom východe a v Ázii je staré tisícročia. Názov rímska dostala po tých, čo ju doniesli kedysi na naše územie. Spomína sa v Biblii ako korenie použité na ochutenie chleba a aj ako platidlo na desiatok pre kňazov. V starom Grécku aj Ríme bola vysoko cenená pre svoju chuť. Dokonca v časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.

Na Blízkom východe sa stala symbolom plodnosti a šťastia. Verí sa, že ak manželský pár počas celého obradu bude pri sebe nosiť semienka rímskej rasce, ich manželstvo bude šťastné a trvalé. Rímska rasca bola kedysi dosť známa, no v stredoveku sa jej dôležitosť začala znižovať a udržali si ju len Španieli a Malta. Do Ameriky sa dostala spolu s kolonizátormi. Dnes Európa opäť znovuobjavuje jej chuť a dá sa povedať, že úspešne. Európania milujú hummus, ale aj indickú šošovicovú polievku či holandskú goudu plnú chutných semienok.

Využitie

Rascovec rímsky je nenahraditeľný v indickej, blízkovýchodnej a mexickej kuchyni. V Indii je súčasťou karí a polievok, placiek a chlebov. Na Blízkom východe a v Afrike sa ním ochucuje na pare varená zelenina a mäso, tradične hummus alebo baba ghanush, a nemôže chýbať pri príprave tex-mex jedál. Používa sa na ochutenie nakladanej zeleniny, salám, mäsa a syrov. Rímska rasca podporuje chuť k jedlu, používa sa pri problémoch s nadúvaním, kolikách a žalúdočných problémoch.

Tipy a triky
  • Na varenie sa snažíme vždy použiť celé semienka, ktoré podľa potreby pred varením nasucho opražíme a pomelieme. Kúpené pomleté semienka totiž rýchlo strácajú chuť aj arómu.
  • Vyskúšajte marinádu na pečené ryby s pomletých semienok rímskej rasce, čierneho korenia a medu.
  • Semienka sú veľmi aromatické, preto ich uskladňujeme vo vzduchotesných nádobkách na tmavom mieste. Takto uskladnené vydržia 6 - 9 mesiacov.


V časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.

Foto – sxc.hu, freebeerforyorky.com, parspouyaco.com

Pripravte si s nami:

Zapekaný baklažán s paradajkou
2 stredne veľké baklažány
100 ml olivového oleja
1 ČL mletej rímskej rasce
200 ml bieleho vína
2 konzervy lúpaných paradajok (450 g)
2 strúčiky na plátky nakrájaného cesnaku
1 čili paprička
40 g sušeného nasekaného ovocia (napr. hrozienka a marhule)
2 PL nasekanej koriandrovej vňate

Baklažány pozdĺžne rozrežeme na asi 1,5 cm hrubé pláty, nasolíme a necháme postáť, aby soľ vytiahla vodu. Na oleji speníme cibuľu, pridáme rascu, víno a krátko povaríme (10 minút). Pridáme paradajky a varíme, kým sa časť tekutiny neodparí (15 minút). Potom pridáme cesnak, posekanú čili papričku a ovocie. Všetko krátko povaríme a odstavíme. Baklažány opláchneme, vysušíme papierovým obrúskom a v panvici na oleji opečieme z oboch strán. Do zapekacej misky vrstvíme baklažány a omáčku a posýpame koriandrovou vňaťou. Zapekáme pri 180 °C asi 30 minút. Podávame s bielym chlebom.

Hummus (Libanon, Izrael, Palestína)
450 g mäkkého cíceru (napríklad z konzervy)
3 PL tahini (sezamová pasta)
3 pretlačené strúčiky cesnaku
2 ks citrónov, šťava
1 PL extra virgin olivového oleja
1 ČL pomletej rímskej rasce
1 ČL kurkumy
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
petržlenová vňať posekaná nahrubo
zelenina – rajčiny, uhorky, olivy, červená cibuľa

Všetky suroviny vhodíme do mixéra a vymixujeme na hladkú pastu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Hummus necháme vychladnúť v miskách v chladničke. Pred podávaním ich dozdobíme krúžkami červenej cibuľky, olivami, kolieskami uhorky a osminkami paradajok. Posypeme sladkou mletou paprikou do tvaru hviezdy.

Tapenáda z olív
6 kúskov olív
220 g odkôstkovaných čiernych olív
40 g ančovičiek
¼ ČL pomletých semien rascovca rímskeho
2 PL extra virgin olivového oleja
1 pretlačený strúčik cesnaku
6 ks toastového chleba

Olivy, cesnak, pomleté semienka a ančovičky dáme do mixéra a pomaly prilievame olivový olej. Podávame na malom opečenom toaste ako appetizér.

Garam masala
4 PL koriandrových semien
1 PL rascovca rímskeho
1 PL čierneho korenia
1 ½ PL rasce
1 ½ ČL sušeného zázvoru
¾ ČL kardamónu
¾ ČL klinčekov
¾ ČL mletej škorice
¾ ČL posekaných bobkových listov

Panvicu rozohrejeme na strednom plameni a jemne na nej opražíme za občasného miešania všetky suroviny, okrem sušeného zázvoru, kým jemne stmavnú a „zavoňajú“. Nikdy nezvýšime plameň, aby sme urýchlili praženie. Potom koreniny odložíme z panvice nabok, aby vychladli. Po vychladnutí vyberieme semienka kardamónu z toboliek a pridáme ich k ostatným surovinám. Všetko pomelieme na jemný prášok a pridáme sušený mletý zázvor. Uzavrieme do svetlo- a vzduchotesnej nádobky.

Rogan josh (India)
700 g vykosteného jahňacieho stehna pokrájaného na 4x4 cm kúsky
4 PL oleja
2 ČL soli
1 ČL kurkumy
4 pretlačené strúčiky cesnaku
8 cm pomletého zázvoru
3 ČL garam masaly
2 ČL pomletých koriandrových semienok
2 ČL pomletých semien rímskej rasce
2 PL bieleho jogurtu
1 ČL pomletých čili papričiek
2 stredne veľké najemno posekané cibuľky
400 g lúpaných paradajok

Na stredne silnom plameni v hlbokej panvici s olejom opražíme cibuľku do sklovita. Potom pridáme zázvor a cesnak a ďalej pražíme a miešame. Po 3 minútach pridáme koreniny a ďalej pražíme a miešame 5 minút. Pridáme mäso a miešame, kým nezmení farbu. Potom pridáme paradajky a privedieme k varu. Pridáme jogurt, prikryjeme a dusíme na miernom plameni asi jeden a pol hodiny. Hotové jedlo posypeme koriandrovými lístkami a podávame s ryžou a uhorkovo-paradajkovým šalátom.

Foto – blogspot.com, wordpress.com, dk images.com, restaurantantique.com, sugarandlard.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 439
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 342
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 14 524
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 449
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 081
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 515
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 448
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 316
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 527
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 088

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Kaliňák je Ficov Lexa

Minister vnútra vyrástol na symbol zrastenia politickej a ekonomickej moci.

DOMOV

Kaliňák nechal schátrať ubytovňu pre policajtov. Teraz sa jej chce zbaviť

Za projekt opravy, ktorý sa nikdy nevyužil, ministerstvo zaplatilo takmer 175-tisíc eur.

KOMENTÁRE

Kto robí Slovensku v Amerike reklamu? Aj statočný pes a splašený medveď

Krajinu často zviditeľnia iba virály.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.