SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Rímska rasca - milovaná i nenávidená

Možno sa vám už niekedy stalo, že ste ochutnali stredomorské alebo arabské jedlo a zrazu ste mali pocit niečoho výnimočného, ale zároveň aj poriadne blízkeho, známeho. Možno ste len jedli niečo, kde bol použitý rascovec rímsky.

Rascovec rímsky, ľudovo nazývaný aj rímska rasca, je podobný našej rasci, no má menšie semená, ale hlavne - podstatne inú chuť. Tieto dve chute sú neporovnateľné, preto nie je možné ich v receptoch vzájomne nahrádzať.

Rascovec rímsky je jednoročná bylina, vyžadujúca k rastu teplotu medzi 9 až 27 °C. Dorastá do výšky 20 - 30 cm. Obľubuje ľahké pôdy s dostatkom vlahy s pH 4,5 až 8. V júni až júli kvitne drobnými kvetmi bielej alebo ružovej farby, v zoskupení podobnom dáždniku – okolíku. Z rastliny sa využívajú semená dozrievajúce v auguste až októbri, ktoré sa zberajú ručne, pretože rastlina je veľmi malá a krehká.

Majú 3 - 4 mm a sú podobné semenám feniklu alebo anízu, no sú menšie. Po dozretí stvrdnú a zmenia farbu.
Na trhu sú tri základné druhy semien: iránske, indické alebo africké. Líšia sa od seba farbou, obsahom esenciálnych olejov a hlavne chuťou. Chuť rímskej rasce je silne korenistá, kedysi používaná namiesto čierneho korenia.

História

Rímska rasca pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, asi z Egypta. Jej používanie na Blízkom východe a v Ázii je staré tisícročia. Názov rímska dostala po tých, čo ju doniesli kedysi na naše územie. Spomína sa v Biblii ako korenie použité na ochutenie chleba a aj ako platidlo na desiatok pre kňazov. V starom Grécku aj Ríme bola vysoko cenená pre svoju chuť. Dokonca v časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.

Na Blízkom východe sa stala symbolom plodnosti a šťastia. Verí sa, že ak manželský pár počas celého obradu bude pri sebe nosiť semienka rímskej rasce, ich manželstvo bude šťastné a trvalé. Rímska rasca bola kedysi dosť známa, no v stredoveku sa jej dôležitosť začala znižovať a udržali si ju len Španieli a Malta. Do Ameriky sa dostala spolu s kolonizátormi. Dnes Európa opäť znovuobjavuje jej chuť a dá sa povedať, že úspešne. Európania milujú hummus, ale aj indickú šošovicovú polievku či holandskú goudu plnú chutných semienok.

Využitie

Rascovec rímsky je nenahraditeľný v indickej, blízkovýchodnej a mexickej kuchyni. V Indii je súčasťou karí a polievok, placiek a chlebov. Na Blízkom východe a v Afrike sa ním ochucuje na pare varená zelenina a mäso, tradične hummus alebo baba ghanush, a nemôže chýbať pri príprave tex-mex jedál. Používa sa na ochutenie nakladanej zeleniny, salám, mäsa a syrov. Rímska rasca podporuje chuť k jedlu, používa sa pri problémoch s nadúvaním, kolikách a žalúdočných problémoch.

Tipy a triky
  • Na varenie sa snažíme vždy použiť celé semienka, ktoré podľa potreby pred varením nasucho opražíme a pomelieme. Kúpené pomleté semienka totiž rýchlo strácajú chuť aj arómu.
  • Vyskúšajte marinádu na pečené ryby s pomletých semienok rímskej rasce, čierneho korenia a medu.
  • Semienka sú veľmi aromatické, preto ich uskladňujeme vo vzduchotesných nádobkách na tmavom mieste. Takto uskladnené vydržia 6 - 9 mesiacov.


V časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.

Foto – sxc.hu, freebeerforyorky.com, parspouyaco.com

Pripravte si s nami:

Zapekaný baklažán s paradajkou
2 stredne veľké baklažány
100 ml olivového oleja
1 ČL mletej rímskej rasce
200 ml bieleho vína
2 konzervy lúpaných paradajok (450 g)
2 strúčiky na plátky nakrájaného cesnaku
1 čili paprička
40 g sušeného nasekaného ovocia (napr. hrozienka a marhule)
2 PL nasekanej koriandrovej vňate

Baklažány pozdĺžne rozrežeme na asi 1,5 cm hrubé pláty, nasolíme a necháme postáť, aby soľ vytiahla vodu. Na oleji speníme cibuľu, pridáme rascu, víno a krátko povaríme (10 minút). Pridáme paradajky a varíme, kým sa časť tekutiny neodparí (15 minút). Potom pridáme cesnak, posekanú čili papričku a ovocie. Všetko krátko povaríme a odstavíme. Baklažány opláchneme, vysušíme papierovým obrúskom a v panvici na oleji opečieme z oboch strán. Do zapekacej misky vrstvíme baklažány a omáčku a posýpame koriandrovou vňaťou. Zapekáme pri 180 °C asi 30 minút. Podávame s bielym chlebom.

Hummus (Libanon, Izrael, Palestína)
450 g mäkkého cíceru (napríklad z konzervy)
3 PL tahini (sezamová pasta)
3 pretlačené strúčiky cesnaku
2 ks citrónov, šťava
1 PL extra virgin olivového oleja
1 ČL pomletej rímskej rasce
1 ČL kurkumy
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
petržlenová vňať posekaná nahrubo
zelenina – rajčiny, uhorky, olivy, červená cibuľa

Všetky suroviny vhodíme do mixéra a vymixujeme na hladkú pastu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Hummus necháme vychladnúť v miskách v chladničke. Pred podávaním ich dozdobíme krúžkami červenej cibuľky, olivami, kolieskami uhorky a osminkami paradajok. Posypeme sladkou mletou paprikou do tvaru hviezdy.

Tapenáda z olív
6 kúskov olív
220 g odkôstkovaných čiernych olív
40 g ančovičiek
¼ ČL pomletých semien rascovca rímskeho
2 PL extra virgin olivového oleja
1 pretlačený strúčik cesnaku
6 ks toastového chleba

Olivy, cesnak, pomleté semienka a ančovičky dáme do mixéra a pomaly prilievame olivový olej. Podávame na malom opečenom toaste ako appetizér.

Garam masala
4 PL koriandrových semien
1 PL rascovca rímskeho
1 PL čierneho korenia
1 ½ PL rasce
1 ½ ČL sušeného zázvoru
¾ ČL kardamónu
¾ ČL klinčekov
¾ ČL mletej škorice
¾ ČL posekaných bobkových listov

Panvicu rozohrejeme na strednom plameni a jemne na nej opražíme za občasného miešania všetky suroviny, okrem sušeného zázvoru, kým jemne stmavnú a „zavoňajú“. Nikdy nezvýšime plameň, aby sme urýchlili praženie. Potom koreniny odložíme z panvice nabok, aby vychladli. Po vychladnutí vyberieme semienka kardamónu z toboliek a pridáme ich k ostatným surovinám. Všetko pomelieme na jemný prášok a pridáme sušený mletý zázvor. Uzavrieme do svetlo- a vzduchotesnej nádobky.

Rogan josh (India)
700 g vykosteného jahňacieho stehna pokrájaného na 4x4 cm kúsky
4 PL oleja
2 ČL soli
1 ČL kurkumy
4 pretlačené strúčiky cesnaku
8 cm pomletého zázvoru
3 ČL garam masaly
2 ČL pomletých koriandrových semienok
2 ČL pomletých semien rímskej rasce
2 PL bieleho jogurtu
1 ČL pomletých čili papričiek
2 stredne veľké najemno posekané cibuľky
400 g lúpaných paradajok

Na stredne silnom plameni v hlbokej panvici s olejom opražíme cibuľku do sklovita. Potom pridáme zázvor a cesnak a ďalej pražíme a miešame. Po 3 minútach pridáme koreniny a ďalej pražíme a miešame 5 minút. Pridáme mäso a miešame, kým nezmení farbu. Potom pridáme paradajky a privedieme k varu. Pridáme jogurt, prikryjeme a dusíme na miernom plameni asi jeden a pol hodiny. Hotové jedlo posypeme koriandrovými lístkami a podávame s ryžou a uhorkovo-paradajkovým šalátom.

Foto – blogspot.com, wordpress.com, dk images.com, restaurantantique.com, sugarandlard.com

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 25 702
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 979
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 770
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 530
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 840
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 746
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 480
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 158
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Zázrak v parlemente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.

Pacientov s covidom budú musieť zrejme zakrátko voziť do iných nemocníc, lebo bojnická bola v utorok už plná.

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 17 úmrtí, Česko pokračuje v rekordoch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
Podcast Dobré Ráno.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia