SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Rímska rasca - milovaná i nenávidená

Možno sa vám už niekedy stalo, že ste ochutnali stredomorské alebo arabské jedlo a zrazu ste mali pocit niečoho výnimočného, ale zároveň aj poriadne blízkeho, známeho. Možno ste len jedli niečo, kde bol použitý rascovec rímsky.

Rascovec rímsky, ľudovo nazývaný aj rímska rasca, je podobný našej rasci, no má menšie semená, ale hlavne - podstatne inú chuť. Tieto dve chute sú neporovnateľné, preto nie je možné ich v receptoch vzájomne nahrádzať.

Rascovec rímsky je jednoročná bylina, vyžadujúca k rastu teplotu medzi 9 až 27 °C. Dorastá do výšky 20 - 30 cm. Obľubuje ľahké pôdy s dostatkom vlahy s pH 4,5 až 8. V júni až júli kvitne drobnými kvetmi bielej alebo ružovej farby, v zoskupení podobnom dáždniku – okolíku. Z rastliny sa využívajú semená dozrievajúce v auguste až októbri, ktoré sa zberajú ručne, pretože rastlina je veľmi malá a krehká.

Majú 3 - 4 mm a sú podobné semenám feniklu alebo anízu, no sú menšie. Po dozretí stvrdnú a zmenia farbu.
Na trhu sú tri základné druhy semien: iránske, indické alebo africké. Líšia sa od seba farbou, obsahom esenciálnych olejov a hlavne chuťou. Chuť rímskej rasce je silne korenistá, kedysi používaná namiesto čierneho korenia.

História

Rímska rasca pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, asi z Egypta. Jej používanie na Blízkom východe a v Ázii je staré tisícročia. Názov rímska dostala po tých, čo ju doniesli kedysi na naše územie. Spomína sa v Biblii ako korenie použité na ochutenie chleba a aj ako platidlo na desiatok pre kňazov. V starom Grécku aj Ríme bola vysoko cenená pre svoju chuť. Dokonca v časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.

Na Blízkom východe sa stala symbolom plodnosti a šťastia. Verí sa, že ak manželský pár počas celého obradu bude pri sebe nosiť semienka rímskej rasce, ich manželstvo bude šťastné a trvalé. Rímska rasca bola kedysi dosť známa, no v stredoveku sa jej dôležitosť začala znižovať a udržali si ju len Španieli a Malta. Do Ameriky sa dostala spolu s kolonizátormi. Dnes Európa opäť znovuobjavuje jej chuť a dá sa povedať, že úspešne. Európania milujú hummus, ale aj indickú šošovicovú polievku či holandskú goudu plnú chutných semienok.

Využitie

Rascovec rímsky je nenahraditeľný v indickej, blízkovýchodnej a mexickej kuchyni. V Indii je súčasťou karí a polievok, placiek a chlebov. Na Blízkom východe a v Afrike sa ním ochucuje na pare varená zelenina a mäso, tradične hummus alebo baba ghanush, a nemôže chýbať pri príprave tex-mex jedál. Používa sa na ochutenie nakladanej zeleniny, salám, mäsa a syrov. Rímska rasca podporuje chuť k jedlu, používa sa pri problémoch s nadúvaním, kolikách a žalúdočných problémoch.

Tipy a triky
  • Na varenie sa snažíme vždy použiť celé semienka, ktoré podľa potreby pred varením nasucho opražíme a pomelieme. Kúpené pomleté semienka totiž rýchlo strácajú chuť aj arómu.
  • Vyskúšajte marinádu na pečené ryby s pomletých semienok rímskej rasce, čierneho korenia a medu.
  • Semienka sú veľmi aromatické, preto ich uskladňujeme vo vzduchotesných nádobkách na tmavom mieste. Takto uskladnené vydržia 6 - 9 mesiacov.


V časoch, keď bolo čierne korenie veľmi drahé, menej zámožní ľudia ho nahradzovali práve rímskou rascou.

Foto – sxc.hu, freebeerforyorky.com, parspouyaco.com

Pripravte si s nami:

Zapekaný baklažán s paradajkou
2 stredne veľké baklažány
100 ml olivového oleja
1 ČL mletej rímskej rasce
200 ml bieleho vína
2 konzervy lúpaných paradajok (450 g)
2 strúčiky na plátky nakrájaného cesnaku
1 čili paprička
40 g sušeného nasekaného ovocia (napr. hrozienka a marhule)
2 PL nasekanej koriandrovej vňate

Baklažány pozdĺžne rozrežeme na asi 1,5 cm hrubé pláty, nasolíme a necháme postáť, aby soľ vytiahla vodu. Na oleji speníme cibuľu, pridáme rascu, víno a krátko povaríme (10 minút). Pridáme paradajky a varíme, kým sa časť tekutiny neodparí (15 minút). Potom pridáme cesnak, posekanú čili papričku a ovocie. Všetko krátko povaríme a odstavíme. Baklažány opláchneme, vysušíme papierovým obrúskom a v panvici na oleji opečieme z oboch strán. Do zapekacej misky vrstvíme baklažány a omáčku a posýpame koriandrovou vňaťou. Zapekáme pri 180 °C asi 30 minút. Podávame s bielym chlebom.

Hummus (Libanon, Izrael, Palestína)
450 g mäkkého cíceru (napríklad z konzervy)
3 PL tahini (sezamová pasta)
3 pretlačené strúčiky cesnaku
2 ks citrónov, šťava
1 PL extra virgin olivového oleja
1 ČL pomletej rímskej rasce
1 ČL kurkumy
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
petržlenová vňať posekaná nahrubo
zelenina – rajčiny, uhorky, olivy, červená cibuľa

Všetky suroviny vhodíme do mixéra a vymixujeme na hladkú pastu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Hummus necháme vychladnúť v miskách v chladničke. Pred podávaním ich dozdobíme krúžkami červenej cibuľky, olivami, kolieskami uhorky a osminkami paradajok. Posypeme sladkou mletou paprikou do tvaru hviezdy.

Tapenáda z olív
6 kúskov olív
220 g odkôstkovaných čiernych olív
40 g ančovičiek
¼ ČL pomletých semien rascovca rímskeho
2 PL extra virgin olivového oleja
1 pretlačený strúčik cesnaku
6 ks toastového chleba

Olivy, cesnak, pomleté semienka a ančovičky dáme do mixéra a pomaly prilievame olivový olej. Podávame na malom opečenom toaste ako appetizér.

Garam masala
4 PL koriandrových semien
1 PL rascovca rímskeho
1 PL čierneho korenia
1 ½ PL rasce
1 ½ ČL sušeného zázvoru
¾ ČL kardamónu
¾ ČL klinčekov
¾ ČL mletej škorice
¾ ČL posekaných bobkových listov

Panvicu rozohrejeme na strednom plameni a jemne na nej opražíme za občasného miešania všetky suroviny, okrem sušeného zázvoru, kým jemne stmavnú a „zavoňajú“. Nikdy nezvýšime plameň, aby sme urýchlili praženie. Potom koreniny odložíme z panvice nabok, aby vychladli. Po vychladnutí vyberieme semienka kardamónu z toboliek a pridáme ich k ostatným surovinám. Všetko pomelieme na jemný prášok a pridáme sušený mletý zázvor. Uzavrieme do svetlo- a vzduchotesnej nádobky.

Rogan josh (India)
700 g vykosteného jahňacieho stehna pokrájaného na 4x4 cm kúsky
4 PL oleja
2 ČL soli
1 ČL kurkumy
4 pretlačené strúčiky cesnaku
8 cm pomletého zázvoru
3 ČL garam masaly
2 ČL pomletých koriandrových semienok
2 ČL pomletých semien rímskej rasce
2 PL bieleho jogurtu
1 ČL pomletých čili papričiek
2 stredne veľké najemno posekané cibuľky
400 g lúpaných paradajok

Na stredne silnom plameni v hlbokej panvici s olejom opražíme cibuľku do sklovita. Potom pridáme zázvor a cesnak a ďalej pražíme a miešame. Po 3 minútach pridáme koreniny a ďalej pražíme a miešame 5 minút. Pridáme mäso a miešame, kým nezmení farbu. Potom pridáme paradajky a privedieme k varu. Pridáme jogurt, prikryjeme a dusíme na miernom plameni asi jeden a pol hodiny. Hotové jedlo posypeme koriandrovými lístkami a podávame s ryžou a uhorkovo-paradajkovým šalátom.

Foto – blogspot.com, wordpress.com, dk images.com, restaurantantique.com, sugarandlard.com

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  6. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 105
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 185
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 606
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 255
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 427
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 132
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 591
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


7 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


11 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


13 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 315
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 013
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 288
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 839
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu