Domáce zabíjačkové hody

Obľúbené zabíjačkové pochúťky si môžete pripraviť i v pohodlí domova - suroviny kúpite v bežnom obchode a postup zvládne i úplný začiatočník.

Pečené koleno so zeleninou a jablkovým chrenom
suroviny na 4 porcie


pecene.jpg1 bravčové koleno
1 vetvička čerstvého rozmarín
1 hlavička cesnaku
2 veľké cibule
soľ l 6 guličiek borievky
1 pór
1/2 zeleru
4 mrkvy

Jablkový chren:
1 chren
2 jablká

Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Zabíjačková polievka s knedličkami
suroviny na 4 porcie


zabija.jpg200 g mletého bravčového mäsa
1 mrkva
1 petržlen
1/4 zeleru
1 cibuľa
80 g krúp

Knedličky:
100 g bravčovej pečene
80 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 lyžica majoránky
hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, mleté korenie

Bravčové mäso osmažíme v hrnci na polievku. Pri smažení ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes, trvá to asi 7 minút.

Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.

V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.

Knedličky: Pečienku rozmixujeme alebo zomelieme a vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňatku, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Halušky varíme 6 minút. Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame do nej uvarené krúpy a podávame.

Zabíjačkový guláš
suroviny na 4 porcie

zabijackovy.jpg

1 lyžica tuku
400 g bravčového pleca
100 g bravčovej pečene
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky drvenej rasce
3 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml svetlého piva
striedka chleba na zahustenie
1 lyžica majoránky
soľ, mleté korenie

Tuk rozohrejeme v kastróliku so silným dnom. Vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Osmažíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do gulášu ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a kmínom a smažíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a nastrúhaný alebo rozdrobený chlieb a dusíme ešte ďalších 10 minút. Teraz už miešame častejšie, prípadne znovu podlejeme. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

jelitka.jpg


Krvavnica s pečenými jablkami
suroviny na 4 porcie


4 krvavnice alebo jaternice
2 veľké jablká
2 lyžice tuku alebo oleja
3 cm čerstvého zázvoru
2 lyžice citrónovej šťavy

Jablká zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky. Vložíme ich do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou a pomiešame, aby jablká na reze nezhnedli.

Pridáme k nim očistený a najemno posekaný zázvor. V panvici rozohrejeme tuk alebo olej a opečieme na ňom hurky zo všetkých strán.

Presunieme ich na tanier a uchováme v teple. Do výpeku vsypeme jablká so zázvorom a opekáme, kým jablká nezmäknú. Občas ich pomiešame. Hurky podávame s opečenými jablkami so zázvorom.


rillet.jpg

Oškvarky na francúzsky spôsob
suroviny na 4 porcie


1 kg mastnejšieho bravčového mäsa najlepšie bôčik
200 ml bieleho vína
1 cibuľa
soľ a korenie na dochutenie

Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 622
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 298
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 365
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 401
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 872
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 576
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 481
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 146
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 043
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

KOŠICE KORZÁR

Vincent Lukáč nesúhlasí s vyvesením jeho dresu v Steel Aréne

Vedenie rozhodnutie prekvapilo.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop