Domáce zabíjačkové hody

Obľúbené zabíjačkové pochúťky si môžete pripraviť i v pohodlí domova - suroviny kúpite v bežnom obchode a postup zvládne i úplný začiatočník.

Pečené koleno so zeleninou a jablkovým chrenom
suroviny na 4 porcie


pecene.jpg1 bravčové koleno
1 vetvička čerstvého rozmarín
1 hlavička cesnaku
2 veľké cibule
soľ l 6 guličiek borievky
1 pór
1/2 zeleru
4 mrkvy

Jablkový chren:
1 chren
2 jablká

Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Zabíjačková polievka s knedličkami
suroviny na 4 porcie


zabija.jpg200 g mletého bravčového mäsa
1 mrkva
1 petržlen
1/4 zeleru
1 cibuľa
80 g krúp

Knedličky:
100 g bravčovej pečene
80 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 lyžica majoránky
hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, mleté korenie

Bravčové mäso osmažíme v hrnci na polievku. Pri smažení ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes, trvá to asi 7 minút.

Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.

V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.

Knedličky: Pečienku rozmixujeme alebo zomelieme a vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňatku, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Halušky varíme 6 minút. Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame do nej uvarené krúpy a podávame.

Zabíjačkový guláš
suroviny na 4 porcie

zabijackovy.jpg

1 lyžica tuku
400 g bravčového pleca
100 g bravčovej pečene
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky drvenej rasce
3 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml svetlého piva
striedka chleba na zahustenie
1 lyžica majoránky
soľ, mleté korenie

Tuk rozohrejeme v kastróliku so silným dnom. Vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Osmažíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do gulášu ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a kmínom a smažíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a nastrúhaný alebo rozdrobený chlieb a dusíme ešte ďalších 10 minút. Teraz už miešame častejšie, prípadne znovu podlejeme. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

jelitka.jpg


Krvavnica s pečenými jablkami
suroviny na 4 porcie


4 krvavnice alebo jaternice
2 veľké jablká
2 lyžice tuku alebo oleja
3 cm čerstvého zázvoru
2 lyžice citrónovej šťavy

Jablká zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky. Vložíme ich do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou a pomiešame, aby jablká na reze nezhnedli.

Pridáme k nim očistený a najemno posekaný zázvor. V panvici rozohrejeme tuk alebo olej a opečieme na ňom hurky zo všetkých strán.

Presunieme ich na tanier a uchováme v teple. Do výpeku vsypeme jablká so zázvorom a opekáme, kým jablká nezmäknú. Občas ich pomiešame. Hurky podávame s opečenými jablkami so zázvorom.


rillet.jpg

Oškvarky na francúzsky spôsob
suroviny na 4 porcie


1 kg mastnejšieho bravčového mäsa najlepšie bôčik
200 ml bieleho vína
1 cibuľa
soľ a korenie na dochutenie

Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 151
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 307
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 765
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 305
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 071
  6. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 030
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 643
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 560
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 257
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 016

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.

Neprehliadnite tiež

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.