SME

Domáce zabíjačkové hody

Obľúbené zabíjačkové pochúťky si môžete pripraviť i v pohodlí domova - suroviny kúpite v bežnom obchode a postup zvládne i úplný začiatočník.

Pečené koleno so zeleninou a jablkovým chrenom
suroviny na 4 porcie


pecene.jpg1 bravčové koleno
1 vetvička čerstvého rozmarín
1 hlavička cesnaku
2 veľké cibule
soľ l 6 guličiek borievky
1 pór
1/2 zeleru
4 mrkvy

Jablkový chren:
1 chren
2 jablká

Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Zabíjačková polievka s knedličkami
suroviny na 4 porcie


zabija.jpg200 g mletého bravčového mäsa
1 mrkva
1 petržlen
1/4 zeleru
1 cibuľa
80 g krúp

Knedličky:
100 g bravčovej pečene
80 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 lyžica majoránky
hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, mleté korenie

Bravčové mäso osmažíme v hrnci na polievku. Pri smažení ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes, trvá to asi 7 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.

V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.

Knedličky: Pečienku rozmixujeme alebo zomelieme a vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňatku, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Halušky varíme 6 minút. Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame do nej uvarené krúpy a podávame.

Zabíjačkový guláš
suroviny na 4 porcie

zabijackovy.jpg

1 lyžica tuku
400 g bravčového pleca
100 g bravčovej pečene
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky drvenej rasce
3 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml svetlého piva
striedka chleba na zahustenie
1 lyžica majoránky
soľ, mleté korenie

Tuk rozohrejeme v kastróliku so silným dnom. Vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Osmažíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do gulášu ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a kmínom a smažíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a nastrúhaný alebo rozdrobený chlieb a dusíme ešte ďalších 10 minút. Teraz už miešame častejšie, prípadne znovu podlejeme. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

jelitka.jpg


Krvavnica s pečenými jablkami
suroviny na 4 porcie


4 krvavnice alebo jaternice
2 veľké jablká
2 lyžice tuku alebo oleja
3 cm čerstvého zázvoru
2 lyžice citrónovej šťavy

Jablká zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky. Vložíme ich do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou a pomiešame, aby jablká na reze nezhnedli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pridáme k nim očistený a najemno posekaný zázvor. V panvici rozohrejeme tuk alebo olej a opečieme na ňom hurky zo všetkých strán.

Presunieme ich na tanier a uchováme v teple. Do výpeku vsypeme jablká so zázvorom a opekáme, kým jablká nezmäknú. Občas ich pomiešame. Hurky podávame s opečenými jablkami so zázvorom.


rillet.jpg

Oškvarky na francúzsky spôsob
suroviny na 4 porcie


1 kg mastnejšieho bravčového mäsa najlepšie bôčik
200 ml bieleho vína
1 cibuľa
soľ a korenie na dochutenie

Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu