Domáce zabíjačkové hody

Obľúbené zabíjačkové pochúťky si môžete pripraviť i v pohodlí domova - suroviny kúpite v bežnom obchode a postup zvládne i úplný začiatočník.

Pečené koleno so zeleninou a jablkovým chrenom
suroviny na 4 porcie


pecene.jpg1 bravčové koleno
1 vetvička čerstvého rozmarín
1 hlavička cesnaku
2 veľké cibule
soľ l 6 guličiek borievky
1 pór
1/2 zeleru
4 mrkvy

Jablkový chren:
1 chren
2 jablká

Koleno umyjeme a kožu niekoľkokrát prerežeme, aby sa lepšie pieklo. Do rezov zasunieme kúsky rozmarínu a koleno vložíme do pekáča spolu s celými strúčikmi cesnaku a štvrtkami cibule.

Podlejeme vodou, osolíme a pridáme borievku. Pekáč prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov Celzia. Po 40 minútach mäso otočíme, podľa potreby podlejeme a pečieme ďalších 40 minút.

Teraz pridáme nahrubo nakrájaný pór, zeler a mrkvu. Ešte ľahko dosolíme a pečieme už odkryté ďalších 40 minút. Podľa potreby podlievame vodou a mäso podlievame šťavou.

Vyberieme z rúry a mäso pred porciovaním necháme asi 15 minút odpočinúť. Zatiaľ nastrúhame chren a jablká, zmes zalejeme 3 lyžicami šťavy z kolena a pomiešame. Podávame k upečenému mäsu.

Zabíjačková polievka s knedličkami
suroviny na 4 porcie


zabija.jpg200 g mletého bravčového mäsa
1 mrkva
1 petržlen
1/4 zeleru
1 cibuľa
80 g krúp

Knedličky:
100 g bravčovej pečene
80 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 lyžica majoránky
hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, mleté korenie

Bravčové mäso osmažíme v hrnci na polievku. Pri smažení ho miešame a varechou oddeľujeme, aby vznikla sypká zmes, trvá to asi 7 minút.

Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a jemne nakrájanú cibuľu a smažíme ešte ďalšie tri minúty. Zalejeme litrom vody a priklopené varíme 10 minút.

V malom hrnci uvaríme zvlášť krúpy podľa návodu domäkka.

Knedličky: Pečienku rozmixujeme alebo zomelieme a vmiešame do nej vajcia, múku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňatku, majoránku, lyžičku soli a korenie. Z tejto hmoty vytvarujeme pomocou dvoch lyžičiek halušky a vložíme ich do vriacej polievky. Halušky varíme 6 minút. Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Vmiešame do nej uvarené krúpy a podávame.

Zabíjačkový guláš
suroviny na 4 porcie

zabijackovy.jpg

1 lyžica tuku
400 g bravčového pleca
100 g bravčovej pečene
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky drvenej rasce
3 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml svetlého piva
striedka chleba na zahustenie
1 lyžica majoránky
soľ, mleté korenie

Tuk rozohrejeme v kastróliku so silným dnom. Vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Osmažíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do gulášu ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a kmínom a smažíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a nastrúhaný alebo rozdrobený chlieb a dusíme ešte ďalších 10 minút. Teraz už miešame častejšie, prípadne znovu podlejeme. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

jelitka.jpg


Krvavnica s pečenými jablkami
suroviny na 4 porcie


4 krvavnice alebo jaternice
2 veľké jablká
2 lyžice tuku alebo oleja
3 cm čerstvého zázvoru
2 lyžice citrónovej šťavy

Jablká zbavíme jadrovníkov a dužinu nakrájame na kocky. Vložíme ich do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou a pomiešame, aby jablká na reze nezhnedli.

Pridáme k nim očistený a najemno posekaný zázvor. V panvici rozohrejeme tuk alebo olej a opečieme na ňom hurky zo všetkých strán.

Presunieme ich na tanier a uchováme v teple. Do výpeku vsypeme jablká so zázvorom a opekáme, kým jablká nezmäknú. Občas ich pomiešame. Hurky podávame s opečenými jablkami so zázvorom.


rillet.jpg

Oškvarky na francúzsky spôsob
suroviny na 4 porcie


1 kg mastnejšieho bravčového mäsa najlepšie bôčik
200 ml bieleho vína
1 cibuľa
soľ a korenie na dochutenie

Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 306
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 031
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 842
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 128
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 719
  6. Kam do tepla v januári? 2 532
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 290
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 215
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 548
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 546

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.