SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Pripravte si s nami parenú knedľu

Príprava parenej knedle v domácnosti je rovnako jednoduchá, ako pečenie rožkov, či žemlí. Pravdupovediac aj suroviny sú rovnaké – líši sa iba ich pomer a spôsob prípravy. Namiesto pečenia použijeme horúcu paru, alebo vodu.

(Zdroj: Milan Gigel)

Príprava parenej knedle v domácnosti je rovnako jednoduchá, ako pečenie rožkov, či žemlí. Pravdupovediac aj suroviny sú rovnaké – líši sa iba ich pomer a spôsob prípravy. Namiesto pečenia použijeme horúcu paru, alebo vodu.

Aj keď sa môže zdať, že knedľa je pre začiatočníka pritvrdý oriešok, pravý opak je pravdou. Ak vám pri príprave cesta pomôže robot, ste za vodou. Potrebovať budete iba hrubú múku či krupicu, droždie a vodu. Cukor pre podporu kysnutia a soľ pre dochutenie sú samozrejmosťou.

Aké cesto na knedľu?

Pol kilogramu hrubej múky zmiešame s 3 decilitrami vody, 30 grammi čerstvého droždia, trochou soli a cukru. Ak chcete, aby bola knedľa o čosi ľahšia, hrubú múku môžete nahradiť krupicou. Nerobte to však v prípade, ak sa rozhodnete pre miesenie v rukách. Kvalita premiesenia totižto rozhoduje.

Cesto je o čosi mäkšie a vláčnejšie ako pri pečive, dôležité však je, aby sa lepok úplne rozpustil vo vode a začal plniť svoju úlohu. Spoznáte to jednoducho. Cesto sa naťahuje ako extrémne pružná hmota a pri ručnom miesení sa v ňom vytvárajú bubliny. To znamená, že lepok bude dostatočne silný na to, aby zachytil plyn vyrábaný kvasinkami v plnom rozsahu.

Prečo nie mlieko?

Mnohí si prípravu bežných polotovarov príliš komplikujú a používajú v receptúrach suroviny, ktoré tam nepatria. Pravdupovediac, neexistuje žiadny dôvod, prečo pri príprave cesta použiť mlieko namiesto vody. Kvasinky mliečny cukor pri kvasení využiť nevedia a knedľa nezíska ani lepšie vlastnosti, ani chuť. Môžete si to vyskúšať. Rozdiel jednoducho neodhalíte. Ak patríte medzi ťažko pracujúcich a silou mocou chcete zvýšiť nutričnú hodnotu vašich pokrmov, nahrádzajte vodu mliekom všade.

Pozor, aby neprekyslo

V prvej fáze kysnutia je dôležité zistiť, či kvasinky plnia svoju úlohu, ako majú. Nečakajte preto s kysnutím dovtedy, kým sa objem cesta nezdvojnásobí, ale iba do momentu, kedy je jasné, že začalo pracovať. Cesto rozdeľte na dve časti, vytlačte z neho vzduch a vyformujte dva dlhé bochníky. Neobávajte sa toho, že sú pritenké, pri kysnutí znásobia svoj objem až trikrát.

Varenie v pare

Parenú knedľu môžete pripraviť v parnej rúre, parnom hrnci či v obyčajnom kastróle, do ktorého vložíte naparovací košík či prekryjete jeho vrch utierkou. Keďže príprava potrvá približne 15 minút, nemusíte čakať na to, kým vyformované bochníky nakysnú. Práve naopak – vložte ich do teplej pary a nechajte ju pôsobiť. Kým sa povrch cesta zafixuje, jeho vnútorný objem bude rásť.

Pri všetkých druhoch prípravy si dávajte pozor. Ak nemáte najnovší parný hrniec s nádobami z extrémne hladkých plastov, použite stolový olej na to, aby ste zabránili nalepeniu cesta na povrch. Jemná knedľa v horúcom stave nebude pri vyberaní spolupracovať, ľahko ju poškodíte.

Varenie vo vode

Ak máte dostatočne veľký hrniec, namiesto parenia môžete použiť metódu jednoduchšiu. Knedľu vložíte do horúcej vody a 12 minút varíte. Jej povrch sa síce bude od tej z obchodu podstatne líšiť, výsledok však nebude na zahodenie. Ak sa vám manipuluje s veľkým kusom cesta zle, vytvárajte menšie bochníky.

A čo buchty na pare?

Spolu s prílohovou knedľou si môžete vyrobiť aj parené buchty s rôznymi náplňami. Cesto naplníte džemom, kakaom alebo makom a máte istotu, že vaše deti nebudú nad víkendovým obedom krútiť nosom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  2. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  5. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  2. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  6. QSI International School of Bratislava
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 906
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 022
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 162
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 737
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 660
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 746
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 352
  8. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 331
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 164
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Český prezident Miloš Zeman.

Prezidentská kancelária robí kroky, s ktorými by Zeman nemusel súhlasiť.


6 h
Pôvodná vizualizácia projektu Za stanicou.

Avoris sa stal spolumajiteľom pozemkov pod projektom Za stanicou.


19. okt
Rozhovory ZKH: Štefan Hamran.

Štefan Hamran prevzal vedenie polície po Kovaříkovi, ktorý bol v úrade len rok.


a 1 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 199
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 120
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 909
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 655
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 621
  6. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 175
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 074
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 578
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu