Jedinečná a upokojujúca vôňa kôpru

Jedinečná vôňa kôpru v zemiakovej omáčke s koreneným hovädzím plátkom je úžasná. U nás na ňu v reštaurácii naďabíte už iba ak omylom, ale v susednom Rakúsku na ňu nedajú dopustiť. Kôpor mnohým pripomína leto, pečené ryby a dozrievanie uhoriek nakladačiek.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Slovo kôpor, v origináli „dilla“, pochádza zo Škandinávie a znamená „upokojujúci“.
Kôpor je doma v južnom Rusku, západnej Afrike, ale aj v Stredozemí. Je to odpradávna dôležitá bylina používaná na varenie a liečenie. Spomína sa v Biblii, tiež v egyptských hieroglyfoch. Populárny bol v antickom Ríme aj Grécku, kde bol pre svoje mnohoraké liečiteľské vlastnosti znamením bohatstva. Hippokrates ho opísal ako liečivo na čistenie ústnej dutiny a opražené semienka slúžili na liečenie rán pre vojakov.

Opis

Zo vzpriamenej jednoročnej byliny z čeľade mrkvovitých, dorastajúcej do výšky až jedného metra, sa používa nadzemná časť a semená. Listy sú jemné, štruktúrou podobné papradi. Kvitne v júni žltým dáždnikom drobných kvietkov. Kôpor vyžaduje dobre zavlažovanú pôdu, no zároveň aj slnečné miesto. Semená sú veľké asi tri-štyri milimetre, pozdĺžne vrúbkované, po zomletí silne aromatické. Chuťou pripomínajú rascu, ale so sladkastou, citrusovou esenciou, sú jemne horké.

Použitie

Kôpor sa veľmi často používa na nakladanie zeleniny, ako napríklad čalamády, kapusty, uhoriek a iných. Ocot ochutený kôprom je známy po stáročia a to hlavne v Rusku a Škandinávii, kde sa využíva pri nakladaní rýb, jedál z jedného hrnca a polievok. Kôpor sa používa aj pri príprave slaných koláčov, chlebov, špeciálne ražných, kde sa kombinuje s rascou. Ďalšie skvelé použitie je v spolupráci s kyslou smotanou alebo jogurtom na prípravu dipov a šalátov. Posekanou kôprovou vňaťou sa posýpa údený losos, pstruh, krevety, varené vajíčka, strúhaná uhorka, varené zelené fazuľky, varený karfiol či kvaka.

Ako si správne vybrať

Pri kúpe kôpru vždy uprednostníme čerstvý pred sušeným, aby sme vyžili jeho úžasnú arómu. Lístky by mali byť nadýchané, pekne zelené. Rezaný kôpor uchováme zabalený vo vlhkej papierovej utierke uložený vo vrecku v chladničke až 7 - 10 dní. Pri kúpe sušeného kôpru je najlepšie kupovať ten z domácej produkcie, alebo si cez leto môžeme z prebytkov úrody sami nasušiť. Uskladníme ho v uzavretej svetlotesnej nádobe na chladnom mieste, maximálne na šesť mesiacov.

Zdravie

Kôpor obsahuje dva liečebné komponenty: monoterpény a flavonoidy. Monoterpény aktivujú enzýmy v našom tele a flavonoidy pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Olej z kôprových semien má antibakteriálne účinky podobné cesnaku. Vňať má zase vďaka obsahu vápnika dobrý vplyv na pevnosť kostí. Tiež je dobrým zdrojom vlákniny, čo podporuje dobrú funkciu čriev.

Citát:

Pre svoje mnohoraké liečiteľské vlastnosti bol kôpor znamením bohatstva.

Foto - sxc.com

Pripravte si s nami:

Kysnutý koláč s kôprom
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
100 g masla
25 g droždia
10 g ovocného cukru
posekaný kôpor
1 kyslá smotana
1 vajce
štipka soli

V 100 ml mlieka izbovej teploty rozdrobíme droždie a prisypeme cukor. Premiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť asi 15 minút. Potom pridáme vajce a do preosiatej múky vylejeme kvások a miesime cesto vareškou. Miesime dovtedy, kým sa všetky suroviny dobre nespoja a cesto sa nezačne oddeľovať od stien nádoby. Vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút kysnúť, pritom ho každých 15 minút premiesime. Potom ho vyvaľkáme na požadovaný tvar, potrieme nahrubo kyslou smotanou, posolíme a posypeme posekaným kôprom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Až potom pečieme. Pečieme asi 20 - 25 minút v rúre vyhriatej na 190 °C.


Kôprová omáčka
600 g uvarených zemiakov pokrájaných na 2 cm kocky
40 g masti
40 g hladkej múky
0,5 l mlieka
2 dl smotany
ocot podľa chuti
cukor
čerstvý, nadrobno posekaný kôpor
soľ

Z masti a hladkej múky si pripravíme zápražku, ktorú zalejeme mliekom. Osolíme a krátko povaríme. Pridáme smotanu, zemiaky, ocot, cukor a nadrobno nasekaný kôpor.


Tsa-tsiky (Grécko)
1 biely jogurt (400 ml)
3 menšie uhorky
4 - 5 strúčikov cesnaku
1 lyžica olivového oleja
zväzok kôpru (asi 20 g)
soľ

Uhorky umyjeme, osušíme, ošúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle a preložíme do misy. Posolíme, premiešame a necháme hodinu odstáť. Potom vyžmýkame šťavu, ktorú uhorky pustili a vylejeme ju. Pridáme ošúpané a pretlačené strúčiky cesnaku, olej a nadrobno posekaný kôpor. Necháme asi dve hodiny chladiť. Podávame ako samostatné jedlo alebo k pečenému mäsu či tabbouleh (libanonskému šalátu).


Zubáč s kôprom
400 g zubáča, filety
250 g mrkvy pokrájanej na kolieska
150 g póru posekaného na kúsky
soľ
korenie
kôpor
80 g masla
alobal

Do štyroch kusov alobalu na pečenie rovnomerne rozdelíme a postupne poukladáme maslo, mrkvu, pór, filety zo zubáča, soľ a korenie. Uzavrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 12 minút. Podávame s varenými zemiakmi.


Jednohubky s údeným lososom (podľa Filipa Vanča)
20 krajíčkov tmavého ražného chleba
200 g údeného lososa
maslo
soľ
1 citrón
kôpor

Krajíčky natrieme maslom, preložíme údeným lososom, navrch položíme malú vetvičku kôpru a kúsok ošúpaného citróna.

Foto – dailymail.co.uk, geocities.com, artisanbreadinfive.com, primorski.net

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Za úspechom spoločnosti SPINEA vo svete stojí slovenský vynález
  2. Naučme sa správne dochucovať ryby
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. Od septembra opäť po starom
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Za úspechom spoločnosti SPINEA vo svete stojí slovenský vynález
  2. Vernosť k značke na Slovensku u jazdeniek nefrčí
  3. Naučme sa správne dochucovať ryby
  4. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  5. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  6. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  7. Od septembra opäť po starom
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  9. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  10. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 744
  2. Od septembra opäť po starom 6 458
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 919
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 804
  5. Naučme sa správne dochucovať ryby 1 890
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 672
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 558
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 301
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 161
  10. Leto nekončí! 1 001

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Polis: SNS po kríze výrazne stratila

SNS by získala menej percent, než bol jej volebný výsledok v roku 2016. Politológ za tým vidí správanie jej predsedu Andreja Danka.

KOMENTÁRE

Kotleba straší, no báť sa treba niečoho iného

V prieskumoch získala ĽSNS aj v minulosti štrnásť percent.

DOMOV

Ministri z Mosta: Je otázne, čí má zmysel takto pokračovať

Bernaťák hovorí, že predsedníctvo stojí za Dankom.

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka. Mal byť hotový, bude meškať roky

Úsek plánujú dokončiť až v roku 2021.

Neprehliadnite tiež

Čo je multimaskovanie a prečo urobí dobre vašej tvári?

Pleť na tvári má v rôznych častiach rôzne vlastnosti. Jeden produkt stačiť nemusí.

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.