Jedinečná a upokojujúca vôňa kôpru

Jedinečná vôňa kôpru v zemiakovej omáčke s koreneným hovädzím plátkom je úžasná. U nás na ňu v reštaurácii naďabíte už iba ak omylom, ale v susednom Rakúsku na ňu nedajú dopustiť. Kôpor mnohým pripomína leto, pečené ryby a dozrievanie uhoriek nakladačiek.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Slovo kôpor, v origináli „dilla“, pochádza zo Škandinávie a znamená „upokojujúci“.
Kôpor je doma v južnom Rusku, západnej Afrike, ale aj v Stredozemí. Je to odpradávna dôležitá bylina používaná na varenie a liečenie. Spomína sa v Biblii, tiež v egyptských hieroglyfoch. Populárny bol v antickom Ríme aj Grécku, kde bol pre svoje mnohoraké liečiteľské vlastnosti znamením bohatstva. Hippokrates ho opísal ako liečivo na čistenie ústnej dutiny a opražené semienka slúžili na liečenie rán pre vojakov.

Opis

Zo vzpriamenej jednoročnej byliny z čeľade mrkvovitých, dorastajúcej do výšky až jedného metra, sa používa nadzemná časť a semená. Listy sú jemné, štruktúrou podobné papradi. Kvitne v júni žltým dáždnikom drobných kvietkov. Kôpor vyžaduje dobre zavlažovanú pôdu, no zároveň aj slnečné miesto. Semená sú veľké asi tri-štyri milimetre, pozdĺžne vrúbkované, po zomletí silne aromatické. Chuťou pripomínajú rascu, ale so sladkastou, citrusovou esenciou, sú jemne horké.

Použitie

Kôpor sa veľmi často používa na nakladanie zeleniny, ako napríklad čalamády, kapusty, uhoriek a iných. Ocot ochutený kôprom je známy po stáročia a to hlavne v Rusku a Škandinávii, kde sa využíva pri nakladaní rýb, jedál z jedného hrnca a polievok. Kôpor sa používa aj pri príprave slaných koláčov, chlebov, špeciálne ražných, kde sa kombinuje s rascou. Ďalšie skvelé použitie je v spolupráci s kyslou smotanou alebo jogurtom na prípravu dipov a šalátov. Posekanou kôprovou vňaťou sa posýpa údený losos, pstruh, krevety, varené vajíčka, strúhaná uhorka, varené zelené fazuľky, varený karfiol či kvaka.

Ako si správne vybrať

Pri kúpe kôpru vždy uprednostníme čerstvý pred sušeným, aby sme vyžili jeho úžasnú arómu. Lístky by mali byť nadýchané, pekne zelené. Rezaný kôpor uchováme zabalený vo vlhkej papierovej utierke uložený vo vrecku v chladničke až 7 - 10 dní. Pri kúpe sušeného kôpru je najlepšie kupovať ten z domácej produkcie, alebo si cez leto môžeme z prebytkov úrody sami nasušiť. Uskladníme ho v uzavretej svetlotesnej nádobe na chladnom mieste, maximálne na šesť mesiacov.

Zdravie

Kôpor obsahuje dva liečebné komponenty: monoterpény a flavonoidy. Monoterpény aktivujú enzýmy v našom tele a flavonoidy pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Olej z kôprových semien má antibakteriálne účinky podobné cesnaku. Vňať má zase vďaka obsahu vápnika dobrý vplyv na pevnosť kostí. Tiež je dobrým zdrojom vlákniny, čo podporuje dobrú funkciu čriev.

Citát:

Pre svoje mnohoraké liečiteľské vlastnosti bol kôpor znamením bohatstva.

Foto - sxc.com

Pripravte si s nami:

Kysnutý koláč s kôprom
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
100 g masla
25 g droždia
10 g ovocného cukru
posekaný kôpor
1 kyslá smotana
1 vajce
štipka soli

V 100 ml mlieka izbovej teploty rozdrobíme droždie a prisypeme cukor. Premiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť asi 15 minút. Potom pridáme vajce a do preosiatej múky vylejeme kvások a miesime cesto vareškou. Miesime dovtedy, kým sa všetky suroviny dobre nespoja a cesto sa nezačne oddeľovať od stien nádoby. Vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút kysnúť, pritom ho každých 15 minút premiesime. Potom ho vyvaľkáme na požadovaný tvar, potrieme nahrubo kyslou smotanou, posolíme a posypeme posekaným kôprom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Až potom pečieme. Pečieme asi 20 - 25 minút v rúre vyhriatej na 190 °C.


Kôprová omáčka
600 g uvarených zemiakov pokrájaných na 2 cm kocky
40 g masti
40 g hladkej múky
0,5 l mlieka
2 dl smotany
ocot podľa chuti
cukor
čerstvý, nadrobno posekaný kôpor
soľ

Z masti a hladkej múky si pripravíme zápražku, ktorú zalejeme mliekom. Osolíme a krátko povaríme. Pridáme smotanu, zemiaky, ocot, cukor a nadrobno nasekaný kôpor.


Tsa-tsiky (Grécko)
1 biely jogurt (400 ml)
3 menšie uhorky
4 - 5 strúčikov cesnaku
1 lyžica olivového oleja
zväzok kôpru (asi 20 g)
soľ

Uhorky umyjeme, osušíme, ošúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle a preložíme do misy. Posolíme, premiešame a necháme hodinu odstáť. Potom vyžmýkame šťavu, ktorú uhorky pustili a vylejeme ju. Pridáme ošúpané a pretlačené strúčiky cesnaku, olej a nadrobno posekaný kôpor. Necháme asi dve hodiny chladiť. Podávame ako samostatné jedlo alebo k pečenému mäsu či tabbouleh (libanonskému šalátu).


Zubáč s kôprom
400 g zubáča, filety
250 g mrkvy pokrájanej na kolieska
150 g póru posekaného na kúsky
soľ
korenie
kôpor
80 g masla
alobal

Do štyroch kusov alobalu na pečenie rovnomerne rozdelíme a postupne poukladáme maslo, mrkvu, pór, filety zo zubáča, soľ a korenie. Uzavrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 12 minút. Podávame s varenými zemiakmi.


Jednohubky s údeným lososom (podľa Filipa Vanča)
20 krajíčkov tmavého ražného chleba
200 g údeného lososa
maslo
soľ
1 citrón
kôpor

Krajíčky natrieme maslom, preložíme údeným lososom, navrch položíme malú vetvičku kôpru a kúsok ošúpaného citróna.

Foto – dailymail.co.uk, geocities.com, artisanbreadinfive.com, primorski.net

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 143
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 343
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 459
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 357
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 722
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 398
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 006
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 676

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.