Zeleninové menu

Možno ste až dosiaľ pokladali pór, zeler, mrkvu alebo reďkovku za obyčajnú zeleninu. My vás presvedčíme o opaku.


Zapečená reďkovka s kozím syrom
suroviny na 4 porcie


zapecena.jpg1 biela reďkovka
4 rolky kozieho syra
2 lyžice balzamikového octu
4 lyžice olivového oleja
kapary, na ozdobu
soľ

Reďkovku očistíme, umyjeme a usušíme a odrežeme z nej hrubšie kolieska. Zvyšok nakrájame na veľmi tenké plátky, osolíme ich a dáme 15 minút odležať.

Plech vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň hrubšie kolieska reďkovky a na každé dáme plátok syra. Zapečieme ich 4 minúty. Tenšie osolené plátky usušíme a rozložíme na 4 taniere.

Pridáme po jednom koliesku so zapečeným syrom a ozdobíme kaparami, pokvapkáme olivovým olejom i balzamikovým octom. Podávame teplé.

Tip: Namiesto bielej reďkovky môžeme použiť čiernu alebo reďkvičky.

Mrkva s morčacími plátkami
suroviny na 4 porcie


mrkev.jpg4 morčacie plátky
2 lyžice hladkej múky
3 lyžice oleja
100 ml suchého bieleho vína
800 g mrkvy
3 lyžice masla
1 - 2 lyžice cukru krupice
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Plátky mäsa osolíme, okoreníme a po oboch stranách poprášime múkou. V kastróliku rozohrejeme olej a opečieme v ňom mäso po oboch stranách, potom ho podlejeme vínom a dusíme domäkka, asi 25 minút.

Ak je potrebné, podlejme mäso ešte trochou horúcej vody. Mrkvu očistíme, umyjeme, usušíme a nakrájame pozdĺž na osmičky. Na panvici rozohrejeme maslo, prihodíme mrkvu, osolíme ju, ľahko podusíme a posypeme cukrom.

Zamiešame a ďalej dusíme, až kým kúsky mrkvy budú karamelové. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s dusenými plátkami morčacieho mäsa.

Tip: Mrkvu je nutné pripravovať s tukom (na masle, oleji alebo zmesou oboch), pretože vitamín A v nej obsiahnutý sa v ňom rozpustí, a len tak ho môže ľudské telo úplne využiť.

Pór s opečenou strúhankou a varenými zemiakmi
suroviny na 4 porcie


porek.jpg4 stredné póry
800 g menších zemiakov
4 lyžice masla
6 lyžíc strúhanky
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Zemiaky ošúpeme, podľa potreby nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 20 - 25 minút domäkka.

Na panvici medzitým rozohrejeme 2 lyžice masla a za stáleho miešania a na miernom ohni na ňom opečieme strúhanku. Z póru odstránime korienky a zelené listy (tie môžeme použiť na prípravu chutnej polievky), pozdĺž ho rozrežeme a dobre opláchneme pod tečúcou vodou.

Nakrájame ho na 7 - 10 cm dlhé kúsky a tie potom ešte nakrájame na tenké, dlhé rezančeky. V kastróliku rozohrejeme zvyšné 2 lyžice masla, prihodíme pór, osolíme, premiešame a chvíľku podusíme. Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňatkou a osmaženou strúhankou.

Tip: Pór môžeme zaliať 100 ml smotany na šľahanie, povariť a posypať pažítkou.

Zelerová pomazánka
suroviny na 4 porcie


celerova-1.jpg1/2 stredného zeleru
1 menšiu mrkvu
1 lyžičku citrónovej šťavy
100 g tvrdého syra, napr. eidamu
100 g majonézy
1 - 2 strúčiky cesnaku
štipka kari
soľ

Mrkvu nožom alebo škrabkou očistíme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame do misky. Zeler ošúpeme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame. Pridáme ho do misky k mrkve, hneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame s majonézou, aby zelenina nezhnedla.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame. Syr nastrúhame a spolu s cesnakom a korením pridáme do misky s mrkvou a zelerom, všetko dobre premiešame. Osolíme a podávame s pečivom.

Tip: Zeler môžeme pokvapkať citrónom a preliať horúcou vodou, o chvíľu scediť a preliať studenou vodou, dať odkvapkať a potom zmiešať s jogurtom. Sparený je jemnejší a stráviteľnejší.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 360
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 367
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 446
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 199
  5. Kam do tepla v januári? 1 772
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 575
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 527
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 432
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 114
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 907

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.