Zeleninové menu

Možno ste až dosiaľ pokladali pór, zeler, mrkvu alebo reďkovku za obyčajnú zeleninu. My vás presvedčíme o opaku.


Zapečená reďkovka s kozím syrom
suroviny na 4 porcie


zapecena.jpg1 biela reďkovka
4 rolky kozieho syra
2 lyžice balzamikového octu
4 lyžice olivového oleja
kapary, na ozdobu
soľ

Reďkovku očistíme, umyjeme a usušíme a odrežeme z nej hrubšie kolieska. Zvyšok nakrájame na veľmi tenké plátky, osolíme ich a dáme 15 minút odležať.

Plech vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň hrubšie kolieska reďkovky a na každé dáme plátok syra. Zapečieme ich 4 minúty. Tenšie osolené plátky usušíme a rozložíme na 4 taniere.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pridáme po jednom koliesku so zapečeným syrom a ozdobíme kaparami, pokvapkáme olivovým olejom i balzamikovým octom. Podávame teplé.

Tip: Namiesto bielej reďkovky môžeme použiť čiernu alebo reďkvičky.

Mrkva s morčacími plátkami
suroviny na 4 porcie


mrkev.jpg4 morčacie plátky
2 lyžice hladkej múky
3 lyžice oleja
100 ml suchého bieleho vína
800 g mrkvy
3 lyžice masla
1 - 2 lyžice cukru krupice
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Plátky mäsa osolíme, okoreníme a po oboch stranách poprášime múkou. V kastróliku rozohrejeme olej a opečieme v ňom mäso po oboch stranách, potom ho podlejeme vínom a dusíme domäkka, asi 25 minút.

Ak je potrebné, podlejme mäso ešte trochou horúcej vody. Mrkvu očistíme, umyjeme, usušíme a nakrájame pozdĺž na osmičky. Na panvici rozohrejeme maslo, prihodíme mrkvu, osolíme ju, ľahko podusíme a posypeme cukrom.

Zamiešame a ďalej dusíme, až kým kúsky mrkvy budú karamelové. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s dusenými plátkami morčacieho mäsa.

Tip: Mrkvu je nutné pripravovať s tukom (na masle, oleji alebo zmesou oboch), pretože vitamín A v nej obsiahnutý sa v ňom rozpustí, a len tak ho môže ľudské telo úplne využiť.

Pór s opečenou strúhankou a varenými zemiakmi
suroviny na 4 porcie


porek.jpg4 stredné póry
800 g menších zemiakov
4 lyžice masla
6 lyžíc strúhanky
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Zemiaky ošúpeme, podľa potreby nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 20 - 25 minút domäkka.

Na panvici medzitým rozohrejeme 2 lyžice masla a za stáleho miešania a na miernom ohni na ňom opečieme strúhanku. Z póru odstránime korienky a zelené listy (tie môžeme použiť na prípravu chutnej polievky), pozdĺž ho rozrežeme a dobre opláchneme pod tečúcou vodou.

Nakrájame ho na 7 - 10 cm dlhé kúsky a tie potom ešte nakrájame na tenké, dlhé rezančeky. V kastróliku rozohrejeme zvyšné 2 lyžice masla, prihodíme pór, osolíme, premiešame a chvíľku podusíme. Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňatkou a osmaženou strúhankou.

Tip: Pór môžeme zaliať 100 ml smotany na šľahanie, povariť a posypať pažítkou.

Zelerová pomazánka
suroviny na 4 porcie


celerova-1.jpg1/2 stredného zeleru
1 menšiu mrkvu
1 lyžičku citrónovej šťavy
100 g tvrdého syra, napr. eidamu
100 g majonézy
1 - 2 strúčiky cesnaku
štipka kari
soľ

Mrkvu nožom alebo škrabkou očistíme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame do misky. Zeler ošúpeme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame. Pridáme ho do misky k mrkve, hneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame s majonézou, aby zelenina nezhnedla.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame. Syr nastrúhame a spolu s cesnakom a korením pridáme do misky s mrkvou a zelerom, všetko dobre premiešame. Osolíme a podávame s pečivom.

Tip: Zeler môžeme pokvapkať citrónom a preliať horúcou vodou, o chvíľu scediť a preliať studenou vodou, dať odkvapkať a potom zmiešať s jogurtom. Sparený je jemnejší a stráviteľnejší.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 632
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 099
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 393
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 128
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 799
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 874
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 744
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 445
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 245
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 814

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalí šéfovia i rodinní príslušníci. Kto sú policajní pridelenci?

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Biele prilby boli hrdinami Sýrie, dnes ich vyháňa aj propaganda

Niektorí v nich vidia záchrancov, iní teroristov.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.