SME

Zeleninové menu

Možno ste až dosiaľ pokladali pór, zeler, mrkvu alebo reďkovku za obyčajnú zeleninu. My vás presvedčíme o opaku.


Zapečená reďkovka s kozím syrom
suroviny na 4 porcie


zapecena.jpg1 biela reďkovka
4 rolky kozieho syra
2 lyžice balzamikového octu
4 lyžice olivového oleja
kapary, na ozdobu
soľ

Reďkovku očistíme, umyjeme a usušíme a odrežeme z nej hrubšie kolieska. Zvyšok nakrájame na veľmi tenké plátky, osolíme ich a dáme 15 minút odležať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plech vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň hrubšie kolieska reďkovky a na každé dáme plátok syra. Zapečieme ich 4 minúty. Tenšie osolené plátky usušíme a rozložíme na 4 taniere.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme po jednom koliesku so zapečeným syrom a ozdobíme kaparami, pokvapkáme olivovým olejom i balzamikovým octom. Podávame teplé.

Tip: Namiesto bielej reďkovky môžeme použiť čiernu alebo reďkvičky.

Mrkva s morčacími plátkami
suroviny na 4 porcie


mrkev.jpg4 morčacie plátky
2 lyžice hladkej múky
3 lyžice oleja
100 ml suchého bieleho vína
800 g mrkvy
3 lyžice masla
1 - 2 lyžice cukru krupice
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Plátky mäsa osolíme, okoreníme a po oboch stranách poprášime múkou. V kastróliku rozohrejeme olej a opečieme v ňom mäso po oboch stranách, potom ho podlejeme vínom a dusíme domäkka, asi 25 minút.

Ak je potrebné, podlejme mäso ešte trochou horúcej vody. Mrkvu očistíme, umyjeme, usušíme a nakrájame pozdĺž na osmičky. Na panvici rozohrejeme maslo, prihodíme mrkvu, osolíme ju, ľahko podusíme a posypeme cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Zamiešame a ďalej dusíme, až kým kúsky mrkvy budú karamelové. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s dusenými plátkami morčacieho mäsa.

Tip: Mrkvu je nutné pripravovať s tukom (na masle, oleji alebo zmesou oboch), pretože vitamín A v nej obsiahnutý sa v ňom rozpustí, a len tak ho môže ľudské telo úplne využiť.

Pór s opečenou strúhankou a varenými zemiakmi
suroviny na 4 porcie


porek.jpg4 stredné póry
800 g menších zemiakov
4 lyžice masla
6 lyžíc strúhanky
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Zemiaky ošúpeme, podľa potreby nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 20 - 25 minút domäkka.

Na panvici medzitým rozohrejeme 2 lyžice masla a za stáleho miešania a na miernom ohni na ňom opečieme strúhanku. Z póru odstránime korienky a zelené listy (tie môžeme použiť na prípravu chutnej polievky), pozdĺž ho rozrežeme a dobre opláchneme pod tečúcou vodou.

SkryťVypnúť reklamu

Nakrájame ho na 7 - 10 cm dlhé kúsky a tie potom ešte nakrájame na tenké, dlhé rezančeky. V kastróliku rozohrejeme zvyšné 2 lyžice masla, prihodíme pór, osolíme, premiešame a chvíľku podusíme. Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňatkou a osmaženou strúhankou.

Tip: Pór môžeme zaliať 100 ml smotany na šľahanie, povariť a posypať pažítkou.

Zelerová pomazánka
suroviny na 4 porcie


celerova-1.jpg1/2 stredného zeleru
1 menšiu mrkvu
1 lyžičku citrónovej šťavy
100 g tvrdého syra, napr. eidamu
100 g majonézy
1 - 2 strúčiky cesnaku
štipka kari
soľ

Mrkvu nožom alebo škrabkou očistíme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame do misky. Zeler ošúpeme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame. Pridáme ho do misky k mrkve, hneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame s majonézou, aby zelenina nezhnedla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame. Syr nastrúhame a spolu s cesnakom a korením pridáme do misky s mrkvou a zelerom, všetko dobre premiešame. Osolíme a podávame s pečivom.

Tip: Zeler môžeme pokvapkať citrónom a preliať horúcou vodou, o chvíľu scediť a preliať studenou vodou, dať odkvapkať a potom zmiešať s jogurtom. Sparený je jemnejší a stráviteľnejší.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu