SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Zeleninové menu

Možno ste až dosiaľ pokladali pór, zeler, mrkvu alebo reďkovku za obyčajnú zeleninu. My vás presvedčíme o opaku.


Zapečená reďkovka s kozím syrom
suroviny na 4 porcie


zapecena.jpg1 biela reďkovka
4 rolky kozieho syra
2 lyžice balzamikového octu
4 lyžice olivového oleja
kapary, na ozdobu
soľ

Reďkovku očistíme, umyjeme a usušíme a odrežeme z nej hrubšie kolieska. Zvyšok nakrájame na veľmi tenké plátky, osolíme ich a dáme 15 minút odležať.

Plech vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň hrubšie kolieska reďkovky a na každé dáme plátok syra. Zapečieme ich 4 minúty. Tenšie osolené plátky usušíme a rozložíme na 4 taniere.

Skryť Vypnúť reklamu

Pridáme po jednom koliesku so zapečeným syrom a ozdobíme kaparami, pokvapkáme olivovým olejom i balzamikovým octom. Podávame teplé.

Tip: Namiesto bielej reďkovky môžeme použiť čiernu alebo reďkvičky.

Mrkva s morčacími plátkami
suroviny na 4 porcie


mrkev.jpg4 morčacie plátky
2 lyžice hladkej múky
3 lyžice oleja
100 ml suchého bieleho vína
800 g mrkvy
3 lyžice masla
1 - 2 lyžice cukru krupice
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Plátky mäsa osolíme, okoreníme a po oboch stranách poprášime múkou. V kastróliku rozohrejeme olej a opečieme v ňom mäso po oboch stranách, potom ho podlejeme vínom a dusíme domäkka, asi 25 minút.

Ak je potrebné, podlejme mäso ešte trochou horúcej vody. Mrkvu očistíme, umyjeme, usušíme a nakrájame pozdĺž na osmičky. Na panvici rozohrejeme maslo, prihodíme mrkvu, osolíme ju, ľahko podusíme a posypeme cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zamiešame a ďalej dusíme, až kým kúsky mrkvy budú karamelové. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s dusenými plátkami morčacieho mäsa.

Tip: Mrkvu je nutné pripravovať s tukom (na masle, oleji alebo zmesou oboch), pretože vitamín A v nej obsiahnutý sa v ňom rozpustí, a len tak ho môže ľudské telo úplne využiť.

Pór s opečenou strúhankou a varenými zemiakmi
suroviny na 4 porcie


porek.jpg4 stredné póry
800 g menších zemiakov
4 lyžice masla
6 lyžíc strúhanky
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Zemiaky ošúpeme, podľa potreby nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 20 - 25 minút domäkka.

Na panvici medzitým rozohrejeme 2 lyžice masla a za stáleho miešania a na miernom ohni na ňom opečieme strúhanku. Z póru odstránime korienky a zelené listy (tie môžeme použiť na prípravu chutnej polievky), pozdĺž ho rozrežeme a dobre opláchneme pod tečúcou vodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakrájame ho na 7 - 10 cm dlhé kúsky a tie potom ešte nakrájame na tenké, dlhé rezančeky. V kastróliku rozohrejeme zvyšné 2 lyžice masla, prihodíme pór, osolíme, premiešame a chvíľku podusíme. Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňatkou a osmaženou strúhankou.

Tip: Pór môžeme zaliať 100 ml smotany na šľahanie, povariť a posypať pažítkou.

Zelerová pomazánka
suroviny na 4 porcie


celerova-1.jpg1/2 stredného zeleru
1 menšiu mrkvu
1 lyžičku citrónovej šťavy
100 g tvrdého syra, napr. eidamu
100 g majonézy
1 - 2 strúčiky cesnaku
štipka kari
soľ

Mrkvu nožom alebo škrabkou očistíme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame do misky. Zeler ošúpeme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame. Pridáme ho do misky k mrkve, hneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame s majonézou, aby zelenina nezhnedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame. Syr nastrúhame a spolu s cesnakom a korením pridáme do misky s mrkvou a zelerom, všetko dobre premiešame. Osolíme a podávame s pečivom.

Tip: Zeler môžeme pokvapkať citrónom a preliať horúcou vodou, o chvíľu scediť a preliať studenou vodou, dať odkvapkať a potom zmiešať s jogurtom. Sparený je jemnejší a stráviteľnejší.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 24 865
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 423
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 930
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 144
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 096
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 723
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 879
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 670
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 654
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Slovensko otestujú celoplošne cez víkend (minúta po minúte)

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.

v popredí vpravo premiér Igor Matovič, v pozadí sprava minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko na brífingu s novinármi počas prestávky zasadnutia Ústredného krízového štábu.
Komentár Petra Schutza

Do análov hlavným vchodom

Ani päťtisíc odhalených v predpremiére nedáva odpoveď na záhadu, že načo je dobré plošné testovanie.

Peter Schutz
Južný pól Mesiaca. V tejto oblasti má v roku 2024 pristáť misia Artemis III.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová