Zeleninové menu

Možno ste až dosiaľ pokladali pór, zeler, mrkvu alebo reďkovku za obyčajnú zeleninu. My vás presvedčíme o opaku.


Zapečená reďkovka s kozím syrom
suroviny na 4 porcie


zapecena.jpg1 biela reďkovka
4 rolky kozieho syra
2 lyžice balzamikového octu
4 lyžice olivového oleja
kapary, na ozdobu
soľ

Reďkovku očistíme, umyjeme a usušíme a odrežeme z nej hrubšie kolieska. Zvyšok nakrájame na veľmi tenké plátky, osolíme ich a dáme 15 minút odležať.

Plech vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň hrubšie kolieska reďkovky a na každé dáme plátok syra. Zapečieme ich 4 minúty. Tenšie osolené plátky usušíme a rozložíme na 4 taniere.

Pridáme po jednom koliesku so zapečeným syrom a ozdobíme kaparami, pokvapkáme olivovým olejom i balzamikovým octom. Podávame teplé.

Tip: Namiesto bielej reďkovky môžeme použiť čiernu alebo reďkvičky.

Mrkva s morčacími plátkami
suroviny na 4 porcie


mrkev.jpg4 morčacie plátky
2 lyžice hladkej múky
3 lyžice oleja
100 ml suchého bieleho vína
800 g mrkvy
3 lyžice masla
1 - 2 lyžice cukru krupice
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Plátky mäsa osolíme, okoreníme a po oboch stranách poprášime múkou. V kastróliku rozohrejeme olej a opečieme v ňom mäso po oboch stranách, potom ho podlejeme vínom a dusíme domäkka, asi 25 minút.

Ak je potrebné, podlejme mäso ešte trochou horúcej vody. Mrkvu očistíme, umyjeme, usušíme a nakrájame pozdĺž na osmičky. Na panvici rozohrejeme maslo, prihodíme mrkvu, osolíme ju, ľahko podusíme a posypeme cukrom.

Zamiešame a ďalej dusíme, až kým kúsky mrkvy budú karamelové. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s dusenými plátkami morčacieho mäsa.

Tip: Mrkvu je nutné pripravovať s tukom (na masle, oleji alebo zmesou oboch), pretože vitamín A v nej obsiahnutý sa v ňom rozpustí, a len tak ho môže ľudské telo úplne využiť.

Pór s opečenou strúhankou a varenými zemiakmi
suroviny na 4 porcie


porek.jpg4 stredné póry
800 g menších zemiakov
4 lyžice masla
6 lyžíc strúhanky
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Zemiaky ošúpeme, podľa potreby nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 20 - 25 minút domäkka.

Na panvici medzitým rozohrejeme 2 lyžice masla a za stáleho miešania a na miernom ohni na ňom opečieme strúhanku. Z póru odstránime korienky a zelené listy (tie môžeme použiť na prípravu chutnej polievky), pozdĺž ho rozrežeme a dobre opláchneme pod tečúcou vodou.

Nakrájame ho na 7 - 10 cm dlhé kúsky a tie potom ešte nakrájame na tenké, dlhé rezančeky. V kastróliku rozohrejeme zvyšné 2 lyžice masla, prihodíme pór, osolíme, premiešame a chvíľku podusíme. Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňatkou a osmaženou strúhankou.

Tip: Pór môžeme zaliať 100 ml smotany na šľahanie, povariť a posypať pažítkou.

Zelerová pomazánka
suroviny na 4 porcie


celerova-1.jpg1/2 stredného zeleru
1 menšiu mrkvu
1 lyžičku citrónovej šťavy
100 g tvrdého syra, napr. eidamu
100 g majonézy
1 - 2 strúčiky cesnaku
štipka kari
soľ

Mrkvu nožom alebo škrabkou očistíme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame do misky. Zeler ošúpeme, umyjeme, usušíme a najemno nastrúhame. Pridáme ho do misky k mrkve, hneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame s majonézou, aby zelenina nezhnedla.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nastrúhame. Syr nastrúhame a spolu s cesnakom a korením pridáme do misky s mrkvou a zelerom, všetko dobre premiešame. Osolíme a podávame s pečivom.

Tip: Zeler môžeme pokvapkať citrónom a preliať horúcou vodou, o chvíľu scediť a preliať studenou vodou, dať odkvapkať a potom zmiešať s jogurtom. Sparený je jemnejší a stráviteľnejší.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 176
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 535
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 311
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 076
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 891
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 759
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 655
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 249
  9. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 124
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 873

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.