SME
Utorok, 26. október, 2021 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky
TV OKO

Jar na tanieri

Skončili sa fašiangy, ustal huriavk plesovej sezóny. Prestali sa prehýbať stoly a blížiaca sa jar nás (ne)nápadne núti meniť nielen šatník, ale aj jedálny lístok.

Skončili sa fašiangy, ustal huriavk plesovej sezóny. Prestali sa prehýbať stoly a blížiaca sa jar nás jar1.jpg(ne)nápadne núti meniť nielen šatník, ale aj jedálny lístok.

Dni sa síce predlžujú, ale slnko je stále zubaté a príjemnejšie sa vníma cez okná fitiek, kde sa zhromažďujú skupiny tých, čo blížiacu sa jar berú ako výzvu. Zatiaľ čo oni makajú, my, čo dokážeme svoju vôľu testovať hlavne vytrvalosťou sľubov, špekulujeme, ako sa dostať zo zimných depresií, zhodiť pár kíl navyše a vyhnúť sa jarnej únave čo najbezbolestnejšie. Nehľadajte žiadne „overené" recepty a diéty, veď aj tak nefungujú - najprirodzenejšie a najzdravšie je akceptovať, že nastalo obdobie štyridsaťdňového pôstu, a tomu prispôsobiť aj svoj jarný jedálny lístok - a potom môže platiť, že „komu sa zelení, tomu sa nelení".

Skryť Vypnúť reklamu

Aj naši predkovia sa „zelenali"

jar-zerucha.jpgPre slovenskú ľudovú kuchyňu znamenala jar obohatenie o divo rastúce rastliny, ktoré sa využívali na prípravu šalátov, polievok alebo hustejších prívarkov. Na stoloch sa najčastejšie objavovala mladá žihľava, listy podbeľu, púpavy alebo chrenu. Prastaré šaláty sa robili z listov štiavu, medvedieho cesnaku, žeruchy, valeriánky alebo potočnice, pričom štiav sa kedysi pestoval aj v záhradách. V čase hladu sa zbierali aj bodliaky alebo kyslička a konzumovali sa aj listy boľševníka, ktorý Maďari nazývali „šalátom Slovákov". Všetky tieto zelené časti rastlín boli dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktorých má ľudský organizmus najmä na jar nedostatok. Hoci sa rôzne „lesné zeleniny" predávali na trhoch slovenských miest ešte aj v prvej polovici 20. storočia, na väčšinu z týchto cenných rastlín sme celkom zabudli, a je načase, aby sme sa hlavne v záujme nášho zdravia k mnohým z nich postupne vrátili.

Skryť Vypnúť reklamu

Stačí, keď pochopíme, čo je prirodzené

Státisíce rokov konzumovali ľudia sezónne potraviny, čím sa prispôsobili okolitému životnému cyklu rastlín jar-pazitka.jpga živočíchov a samotný spôsob stravovania, zloženie a množstvo potravy sa čiastočne zafixovali aj do fyziologicko-metabolického vybavenia populácií ľudí žijúcich v jednotlivých regiónoch. Pred objavením chladničiek a mrazničiek zloženie potravy odzrkadľovalo lokálne možnosti a klimatické podmienky. Nikto, okrem Maruškinej macochy a Šelingerovej frajerky, sa v zime nedožadoval jahôd a na jar sa podávali tiež jedlá zo zelených mladých rastlín, ktoré ako súčasť pôstu priniesli konzumentom „odmenu" v podobe jarnej očisty. Vtedy ju ešte nikto nenazýval „detoxikáciou" a nesnažil sa z nej vytĺcť peniaze predajom zaručených elixírov a lektvarov, čo vás očistia hlavne od peňazí. Oveľa prirodzenejším spôsobom je „ozelenenie" nášho jedálneho lístka rastlinami dopestovanými alebo nazbieranými v našom prirodzenom habitate.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelené poklady z lesa a z našich balkónov

jar2.jpgPrebúdzajúca sa príroda nekompromisne mení vzhľad našich lesov, ich okrajov a zanedbaných lúk, kde sa do vegetačnej sezóny prebúdzajú stovky rastlín, z ktorých mnohé stoja za „zahryznutie". Niektoré z nich možno považuje časť okoloidúcich za liečivé alebo inak zdraviu prospešné, ale väčšina si ich predstaví skôr vo váze alebo ako potravu zvieratiek, než by ich ťahala domov do kuchyne. Za povšimnutie a následné premiestnenie však určite stojí minimálne Žihľava dvojdomá (lat. Urtica dioica) a Cesnak medvedí (lat. Allium ursinum). Ich jarná konzumácia je mimoriadne zdravá a ani ich spracovanie nie je nijako náročné. Listy medvedieho cesnaku možno konzumovať aj v surovom stave, ale mladú žihľavu odporúčala spariť jednou až dvomi vodami vo svojej kuchárke zo začiatku minulého storočia aj Terézia Vansová. Tým sa odstráni „divá" chuť a sparená žihľava sa môže použiť podobne ako špenát.

Skryť Vypnúť reklamu

Jar vdychuje život aj do črepníkov na našich balkónoch, kde sa na svetlo derie prvá pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum) a aj iné trvalky spomedzi kuchynských byliniek. Pažítka je nezameniteľná a určite vám ešte z detstva utkvela jedinečná chuť a vôňa chleba s masťou posypaným čerstvo nakrájanou pažítkou. Bežnou ozdobou okenných parapetov sa v tomto období stáva aj Žerucha siata (lat. Lepidum sativum), ktorú si ľudia vysádzajú pre jej nenáročnosť a mimoriadne dobré dieteticko-chuťové vlastnosti, pričom sa cení aj jej vysoký obsah vitamínu C. Konzumuje sa výlučne v surovom stave, pričom jej mierne ostrá pikantná chuť pripomína mladé redkvičky. Hodí sa hlavne do šalátov a do studených nátierok z tvarohu alebo zo syra. jar4.jpgŽerucha sa nakličuje po niekoľko hodinovom namočení semien, najčastejšie v miske na navlhčenej vate, kde asi po týždni vyrastie do výšky tri centimetre a celá „úroda" sa naraz ostrihá.

Skryť Vypnúť reklamu

Jarný pôst spočíval v očistení tela od splodín nakopených počas zimných mesiacov, pričom sa patrilo zriecť sa aj iných pôžitkov - alkoholu, fajčenia, ako aj sexuálnych kontaktov. Jeho súčasťou bola vždy aj konzumácia zelenej mladej rastlinnej potravy, ktorá dáva organizmu viac energie a našej mysli pridáva na „farbe". Skúste sa túto jar osmeliť a zaraďte do svojho jedálneho lístka niečo zelené z našej prírody alebo vášho balkónového „chovu".

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  4. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  5. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  6. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  7. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  8. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  9. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  10. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  1. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  2. Jesenný školský zber papiera je v plnom prúde
  3. Počúvali ste na cestách kazety v aute? Vieme, kto za tým stál
  4. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  5. 365.invest prináša investíciu s garantovaným výnosom
  6. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  9. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  10. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 649
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 8 978
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 430
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 348
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 4 969
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 651
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 584
  8. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 3 246
  9. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 197
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pavol Ďurka prichádza v sprievode polície na Okresný súd.

Uznesenie krajského súdu vidí veľa chýb.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Čo hovorí uznesenie Krajského súdu o vojne v polícii.


a 2 ďalší 4 h

Blogy SME

  1. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  2. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  3. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  4. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  5. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  6. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  7. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  8. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 025
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 17 273
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 772
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 550
  5. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 020
  6. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 515
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 204
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 874
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu