SME

Jar na tanieri

Skončili sa fašiangy, ustal huriavk plesovej sezóny. Prestali sa prehýbať stoly a blížiaca sa jar nás (ne)nápadne núti meniť nielen šatník, ale aj jedálny lístok.

Skončili sa fašiangy, ustal huriavk plesovej sezóny. Prestali sa prehýbať stoly a blížiaca sa jar nás jar1.jpg(ne)nápadne núti meniť nielen šatník, ale aj jedálny lístok.

Dni sa síce predlžujú, ale slnko je stále zubaté a príjemnejšie sa vníma cez okná fitiek, kde sa zhromažďujú skupiny tých, čo blížiacu sa jar berú ako výzvu. Zatiaľ čo oni makajú, my, čo dokážeme svoju vôľu testovať hlavne vytrvalosťou sľubov, špekulujeme, ako sa dostať zo zimných depresií, zhodiť pár kíl navyše a vyhnúť sa jarnej únave čo najbezbolestnejšie. Nehľadajte žiadne „overené" recepty a diéty, veď aj tak nefungujú - najprirodzenejšie a najzdravšie je akceptovať, že nastalo obdobie štyridsaťdňového pôstu, a tomu prispôsobiť aj svoj jarný jedálny lístok - a potom môže platiť, že „komu sa zelení, tomu sa nelení".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aj naši predkovia sa „zelenali"

jar-zerucha.jpgPre slovenskú ľudovú kuchyňu znamenala jar obohatenie o divo rastúce rastliny, ktoré sa využívali na prípravu šalátov, polievok alebo hustejších prívarkov. Na stoloch sa najčastejšie objavovala mladá žihľava, listy podbeľu, púpavy alebo chrenu. Prastaré šaláty sa robili z listov štiavu, medvedieho cesnaku, žeruchy, valeriánky alebo potočnice, pričom štiav sa kedysi pestoval aj v záhradách. V čase hladu sa zbierali aj bodliaky alebo kyslička a konzumovali sa aj listy boľševníka, ktorý Maďari nazývali „šalátom Slovákov". Všetky tieto zelené časti rastlín boli dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktorých má ľudský organizmus najmä na jar nedostatok. Hoci sa rôzne „lesné zeleniny" predávali na trhoch slovenských miest ešte aj v prvej polovici 20. storočia, na väčšinu z týchto cenných rastlín sme celkom zabudli, a je načase, aby sme sa hlavne v záujme nášho zdravia k mnohým z nich postupne vrátili.

SkryťVypnúť reklamu

Stačí, keď pochopíme, čo je prirodzené

Státisíce rokov konzumovali ľudia sezónne potraviny, čím sa prispôsobili okolitému životnému cyklu rastlín jar-pazitka.jpga živočíchov a samotný spôsob stravovania, zloženie a množstvo potravy sa čiastočne zafixovali aj do fyziologicko-metabolického vybavenia populácií ľudí žijúcich v jednotlivých regiónoch. Pred objavením chladničiek a mrazničiek zloženie potravy odzrkadľovalo lokálne možnosti a klimatické podmienky. Nikto, okrem Maruškinej macochy a Šelingerovej frajerky, sa v zime nedožadoval jahôd a na jar sa podávali tiež jedlá zo zelených mladých rastlín, ktoré ako súčasť pôstu priniesli konzumentom „odmenu" v podobe jarnej očisty. Vtedy ju ešte nikto nenazýval „detoxikáciou" a nesnažil sa z nej vytĺcť peniaze predajom zaručených elixírov a lektvarov, čo vás očistia hlavne od peňazí. Oveľa prirodzenejším spôsobom je „ozelenenie" nášho jedálneho lístka rastlinami dopestovanými alebo nazbieranými v našom prirodzenom habitate.

SkryťVypnúť reklamu

Zelené poklady z lesa a z našich balkónov

jar2.jpgPrebúdzajúca sa príroda nekompromisne mení vzhľad našich lesov, ich okrajov a zanedbaných lúk, kde sa do vegetačnej sezóny prebúdzajú stovky rastlín, z ktorých mnohé stoja za „zahryznutie". Niektoré z nich možno považuje časť okoloidúcich za liečivé alebo inak zdraviu prospešné, ale väčšina si ich predstaví skôr vo váze alebo ako potravu zvieratiek, než by ich ťahala domov do kuchyne. Za povšimnutie a následné premiestnenie však určite stojí minimálne Žihľava dvojdomá (lat. Urtica dioica) a Cesnak medvedí (lat. Allium ursinum). Ich jarná konzumácia je mimoriadne zdravá a ani ich spracovanie nie je nijako náročné. Listy medvedieho cesnaku možno konzumovať aj v surovom stave, ale mladú žihľavu odporúčala spariť jednou až dvomi vodami vo svojej kuchárke zo začiatku minulého storočia aj Terézia Vansová. Tým sa odstráni „divá" chuť a sparená žihľava sa môže použiť podobne ako špenát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jar vdychuje život aj do črepníkov na našich balkónoch, kde sa na svetlo derie prvá pažítka - Cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum) a aj iné trvalky spomedzi kuchynských byliniek. Pažítka je nezameniteľná a určite vám ešte z detstva utkvela jedinečná chuť a vôňa chleba s masťou posypaným čerstvo nakrájanou pažítkou. Bežnou ozdobou okenných parapetov sa v tomto období stáva aj Žerucha siata (lat. Lepidum sativum), ktorú si ľudia vysádzajú pre jej nenáročnosť a mimoriadne dobré dieteticko-chuťové vlastnosti, pričom sa cení aj jej vysoký obsah vitamínu C. Konzumuje sa výlučne v surovom stave, pričom jej mierne ostrá pikantná chuť pripomína mladé redkvičky. Hodí sa hlavne do šalátov a do studených nátierok z tvarohu alebo zo syra. jar4.jpgŽerucha sa nakličuje po niekoľko hodinovom namočení semien, najčastejšie v miske na navlhčenej vate, kde asi po týždni vyrastie do výšky tri centimetre a celá „úroda" sa naraz ostrihá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jarný pôst spočíval v očistení tela od splodín nakopených počas zimných mesiacov, pričom sa patrilo zriecť sa aj iných pôžitkov - alkoholu, fajčenia, ako aj sexuálnych kontaktov. Jeho súčasťou bola vždy aj konzumácia zelenej mladej rastlinnej potravy, ktorá dáva organizmu viac energie a našej mysli pridáva na „farbe". Skúste sa túto jar osmeliť a zaraďte do svojho jedálneho lístka niečo zelené z našej prírody alebo vášho balkónového „chovu".

Autor: ´ Miloš Mikuš /

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 577
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 060
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 4 609
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 667
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 158
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 129
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 738
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 778
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 454
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 616
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 383
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 370
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 940
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 12 436
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 504
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu