SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Tajomstvo zdravia je v odkyslení

To, či máme dostatok energie, ako nám funguje trávenie a imunitný systém, závisí najmä od hodnoty pH v našom organizme.



200481300-001.jpgĽudský organizmus je vo svojej podstate zásaditý, pH našej krvi je od 7,34 do 7,45. Hodnota pH, čiže kyslosti, sa vyjadruje na stupnici od 0 do 14. V rozpätí od 0 do 6 sa pohybujú kyslé roztoky, od 8 do 14 zásadité. Na zachovanie životne dôležitých funkcií v našom tele je ideálne mierne zásadité prostredie.

Problém je, že množstvo vonkajších vplyvov, medzi ktoré patria najmä nevhodná strava a stres, organizmus prekyslujú. Kyslé prostredie je živnou pôdou na premnoženie rôznych mikroorganizmov, čo celkovo oslabuje imunitný systém. Preto je prekyslené telo náchylnejšie na infekcie. Ak prídu dvaja ľudia do styku s rovnakou, napríklad chrípkovou nákazou, u jedného choroba prepukne, zatiaľ čo u druhého nie, príčina je s najväčšou pravdepodobnosťou v rozdielnom pH.

Únava a kilá navyše


K typickým prejavom prekyslenia patria infekcie pošvy, močových alebo dýchacích ciest, alergie, plesne na nechtoch a kožné choroby ako akné, vyrážky a kožné nádory. V extrémnych prípadoch môže tento stav prispieť k vzniku cukrovky, srdcovocievnych ochorení a rakoviny. Ľudia s prekysleným telom sa často sťažujú na chronickú únavu a nadváhu.

Organizmus sa totiž prácne snaží vyrovnať nerovnováhu kyslosti tým, že ju neutralizuje zásadami zo svojich prirodzených zásob, napríklad odbúravaním vápnika z kostí, čo ho, prirodzene, vyčerpáva. Zhoršené trávenie a celkové vyčerpanie sú len následkom tohto stavu. Hlavným dôvodom prekyslenia je strava s prevahou živočíšnych tukov, mäsa, mliečnych výrobkov, bielej múky a rafinovaného cukru.

Športový lekár Pavel Malovič si však všimol, že nadmernou kyslosťou môžu trpieť napodiv aj aktívni športovci, ktorí sa snažia zdravo jesť. Ide o to, že tento stav okrem stravy výrazne ovplyvňuje aj množstvo fyzickej a psychickej záťaže. Jedným z najhorších kyselinotvorných faktorov je stres. „Vyčerpaný organizmus vytvára množstvo odpadových produktov, ako je napríklad kreatínkináza, močovina alebo amoniak, ktoré majú kyslý charakter,“ vysvetľuje. „Prekyslenie tela napríklad po náročnom tréningu, môže zhoršiť aj pitie niektorých kyselinotvorných nápojov, ako sú niektoré druhy piva, minerálok a ovocné šťavy.“ Oveľa vhodnejšia je čistá stolová voda, ktorá môže byť napríklad obohatená o zásadotvornú citrónovú šťavu.

Čo jesť a čo nejesť

80668199-2.jpg

Ak si chceme v tele udržať zdravé mierne zásadité prostredie, mali by sme si dávať pozor na to, čo jeme a pijeme, ale aj na mieru záťaže, ktorá by nás nemala dlhodobo stresovať. Pri výbere potravín treba uprednostňovať tie, ktoré sú bohaté na vodu a chudobné na cukry. Táto kombinácia dokáže zázračne neutralizovať škodlivé kyseliny.

Naopak, potraviny s vysokým obsahom cukru a bielkovín kyslosť automaticky zvyšujú. Základom alkalizujúcej, čiže zásadotvornej výživy, by mala byť surová, najmä listová zelenina. Niektoré jej druhy, napríklad špenát, sú bohaté na vápnik, takže nám vynahradia deficit, ktorý by mohol v tele vzniknúť po obmedzení kyselinotvorných mliečnych výrobkov.

Živočíšne bielkoviny, ktoré nás výrazne zakyslujú, sa dajú plnohodnotne nahradiť zásadotvornými bielkovinami rastlinného pôvodu. Nájdeme ich napríklad v sóji alebo v strukovinách. Ovocie by sme mali pre vysoký obsah cukru obmedziť. Povolené bez obmedzenia sú len citróny a grepy, ktoré majú výrazný zásadotvorný charakter. Ideálny pomer zásadotvorných a kyselinotvorných potravín by mal byť 80 : 20.

Aké je naše pH?


Ak máme pochybnosti o tom, či sme, alebo nie sme prekyslení, môžeme si dať zistiť presnú hodnotu pH v našom tele pri lekárskom vyšetrení. „Čísla, ktoré nám slúžia pri posudzovaní zakyslenia organizmu, sa zvyčajne získavajú analýzou krvi alebo moču,“ tvrdí doktor Malovič.

Ak zistíme, že naše hodnoty sa odchyľujú od zdravého priemeru, môžu nám okrem zeleninovej stravy, zdravého pitného režimu a relaxu pomôcť aj vhodné doplnky výživy. „Ideálne sú prírodné prípravky, ktoré obsahujú zmesi zeleninových výťažkov s minerálmi, prípadne enzymoterapeutické prípravky, L-arginín, karnitín a lykopén,“ odporúča doktor Malovič.

Hodnota pH niektorých potravín
Odhadovaný relatívny potenciál kyslosti (-) či zásaditosti (+) v množstve zodpovedajúcom asi 30 g:

  • 200199036-003.jpgkukurica -9,6
  • zemiaky +2,0
  • bravčové mäso -38,0
  • kuracie mäso -18 až -22,0
  • morské ryby -20,0
  • tvaroh -17,3
  • tvrdý syr -18,1
  • biely chlieb -10
  • celozrnný chlieb -4,5
  • arašidy -12,8
  • margarín -7,6
  • maslo -3,9
  • biely cukor -17,6
  • káva -25,1
  • pivo -26,8
  • víno -16,4
  • grep -1,7
  • pomaranč -9,2
  • banán zrelý -10,1
  • pšenica -10,1
  • pšenica špaldová -0,5
  • ryža hnedá -12,5
  • sójové bôby +12,0
  • mrkva +9,5
  • šošovica +0,6
  • fazuľa biela +12,1
  • avokádo +15,6
  • reďkovka +39,4
  • rajčiny +13,6
  • šalát zelený +14,1
Odkyslenie ma uzdravilo
Gabriela Belopotocká, riaditeľka knižného vydavateľstva IKAR
Dlhé roky som sa venovala len stresujúcej manažérskej práci, na seba a svoju životosprávu som vôbec nemyslela. Až kým som sa nevykŕmila na 103 kilogramov a nedostala žlčníkový záchvat. Zo strachu, že budem musieť ísť na operáciu, som sa prestala prejedať a schudla na 90 kíl, čo sa mi veľmi páčilo.

Potom však prišli Vianoce a ja som znovu neodolala maminým koláčom. Po sviatkoch som zase pribrala, tentoraz som si však povedala, že to bolo naposledy. Úplne som vylúčila sladkosti a začala som jesť delenú stravu. Za tri mesiace som vážila 83 kíl. Ďalej som však už nebola schopná zhodiť ani deko. Okrem toho som sa stále cítila unavená, bez energie.

A potom sa mi dostala do rúk kniha doktora Roberta O. Younga Zázračné pH, vďaka ktorej som pochopila, že ak jem kyselinotvorné potraviny, ako sú mliečne výrobky, mäso alebo obilniny, potrebujem vyrovnať hodnotu pH v organizme zásadotvornou zeleninovou stravou. Zostavila som si jedálny lístok bohatý na rôzne druhy zeleniny a strukovín, obmedzila mäso a mliečne výrobky.

Výsledok bol nad moje očakávanie. Nielen, že som zase schudla, moja hmotnosť sa teraz pohybuje medzi 77 a 79 kilami, ale navyše sa mi výrazne zlepšil zdravotný stav. Predtým som často trpela rôznymi infekčnými ochoreniami, niekedy som aj päťkrát do roka brala antibiotiká. Teraz sa dokážem dostať z chrípky aj bez liekov. Navyše, mám oveľa viac energie, ľudia z môjho okolia mi vravia, že som ako vymenená.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 726
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 954
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 803
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 419
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 982
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 737
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 308
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 803
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 642
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z 23 ľudí s covidom na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je len jeden zaočkovaný.

Do piatka pre covid skončilo v nemocniciach 283 pacientov.


17. sep
Logo podcastu Dobré ráno.

Najhoršie sú na tom okresy na východe.


a 2 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivosť iných môže brániť liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu