SME

Kaffir - omamné limetové listy

V regáloch s ovocím a zeleninou sa v supermarketoch začali objavovať zvláštne tvarované listy v čerstvej, ale ešte častejšie v sušenej podobe. Zákazníci si ich často obzerajú, ale veľa im nehovoria. No vôňa a chuť limetových listov sú omamné a nenapodobit

eľné.

Kaffir – limetové listy rastú na strome s obdobným menom. Strom nie je pravá limeta, ale patrí do rodiny citrusov. Listy sú však zvláštneho tvaru. Jeden list je tvorený akoby dvoma listami nad sebou spojenými kratučkou alebo žiadnou stonkou. Sú tmavozelenej farby s voskovým efektom. Keď ich pošúchame medzi prstami, vypúšťajú omamnú citrusovo-sladkastú vôňu. Strom sa dá pestovať aj v interiéri, kde dorastá do výšky asi 1,5 metra, v prírode však dosahuje až 3 metre. Rozmnožuje sa odrezkami, i keď si možno dopestovať stromček aj zo semienka. Semenáče však rodia neskôr. Stromčeky vyžadujú slnečnú polohu a dobre zavlaženú pôdu, no nie premáčanú. Stromček nie je odolný proti mrazu, preto ak ho pestujeme v našich zemepisných šírkach, treba ho pred príchodom mrazov zazimovať. Plody sú vráskavé, zelené, podobné limetkám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

História

Kaffir – limetový strom pochádza pravdepodobne z oblasti juhovýchodnej Ázie. V Thajsku sa bez jeho listov a plodov nezaobíde žiadna domácnosť. Inak to nie je ani v Malajzii, Indonézii, Laose či v Kambodži. V Thajsku a Malajzii stále rastú stromy voľne v prírode.

Využitie

V praxi sa využívajú jednak listy, ktoré sa zbierajú ručne veľmi opatrne, pretože stromy sú obsypané ostrými a veľkými tŕňmi, rovnako ako plody. Listy sa používajú čerstvé podobne ako bobkový list. Po dovarení sa vyberú alebo ich môžeme najemno nasekať a po tepelnom spracovaní je možné ich konzumovať. Používajú sa najmä mladé lístky, ak máme staršie, stred vyrežeme a nakrájame na tenké pásiky. Sušenie aj mrazenie je tiež namieste, listy si svoju vôňu udržia. Plody majú veľmi malú dužinu a sú takmer bez šťavy, preto sa využíva nastrúhaná kôra. Thajské jedlo tom ka gai a tom yum či indonézske nasi goreng ich obsahujú. Ale výborne sa znášajú s rybou, bazalkou, hydinou, čili, koriandrom, tamarindom, citrónovou trávou, mätou, kurkumou, rímskou rascou, karí a kokosovým mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

V minulosti sa v Singapure voda na umytie vlasov privoniavala kaffirovými listami. Thajčania veria, že vôňa listov pomáha ochraňovať pred zlými duchmi. Šťava z listov sa používa aj v medicíne. Používa sa tiež aj ako insekticíd. Vôňa sa používa v šampónoch. Kôra z plodu, podobne ako galgan alebo citrónová tráva, má blahodarný vplyv na zažívanie.

Nákup a skladovanie

Pri nákupe si vyberáme listy, ktoré sú pružné, zelené, nezavädnuté, bez poranení a zlomením, pretože v tých miestach by sa mohli vyskytnúť plesne. Najchutnejšie sú mladé lístky. Sušené listy kupujeme balené po malých dávkach a uskladňujeme ich na tmavom a suchom mieste. Čerstvé, nespotrebované listy je možné zamraziť v mikroténovom vrecku.

Citát:

V Thajsku sa bez limetových listov a plodov nezaobíde žiadna domácnosť.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravte si s nami:

Kura na zelenom karí
2 PL oleja
1 cibuľa rozkrojená na 8 častí
1 zelená hrubostenná paprika rozkrojená na 8 častí
1 steblo citrónovej trávy, len svetlá časť
1 PL postrúhaného zázvoru
3 PL zeleného thajského karí
4 kaffir – limetové listy
750 ml kokosového mlieka
200 ml kuracieho vývaru
650 g kuracích pŕs pokrájaných na 2 cm pásiky
soľ
1 limetka, šťava
niekoľko lístkov thajskej bazalky
lístky koriandra
limetkové štvrťky na dekoráciu

Hlboký hrniec pretrieme olejom. Cibuľu a papriku opražíme, aby trochu zmäkli, asi 3 minúty. Citrónovú trávu prekrojíme pozdĺžne a posekáme ju opačnou, tupou stranou noža, aby sa uvoľnila aróma. Do panvice pridáme kuracinu, citrónovú trávu, zázvor, karí pastu, limetové listy a miešame na silnom ohni asi dve minúty. Prilejeme kokosové mlieko, kurací vývar a soľ. Premiešame a varíme na miernom ohni 10 až 15 minút. Potom prilejeme limetkovú šťavu, posypeme bazalkou a koriandrovou vňaťkou. Podávame v miskách so štvrťkou limetky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zelené karí
2 PL koriandrových semien
1 PL semien rímskej rasce
1 PL čierneho korenia
8 čerstvých zelených čili papričiek
2 šalotky nakrájané najemno
4 pretlačené strúčiky cesnaku
hrsť lístkov koriandra
5 cm ošúpaného a postrúhaného galganu (thajský zázvor)
2 stonky citrónovej trávy, len biela časť posekaná najemno
2 kaffir – limetové lístky posekané najemno
2 ČL krevetovej pasty
125 ml vody

Koriander zohrejeme nasucho na panvici spolu s rascou, čiernym korením, asi po dobu dvoch minút. Potom zmes korenín pomelieme na prášok. Ostatné zmesi dáme do pulzného mixéra a pomixujeme. Prilejeme vodu a ešte chvíľu mixujeme.

Nasi goreng
1 kg uvarenej a vychladnutej ryže
1 vajce
2 PL oleja
5 ks šalotiek posekaných najemno
2 strúčiky cesnaku
3 ks červených čili papričiek
1 ČL krevetovej pasty
1 PL sladkej sójovej omáčky
soľ
uhorka a rajčina na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vychladenú ryžu premiešame vidličkou, aby sa zrnká oddelili. Vajíčko uvaríme natvrdo, ošúpeme a pokrájame na štvrťky. Na panvici opražíme na oleji šalotku, cesnak, čili a krevetovú pastu, až kým nezmäknú. Potom zväčšíme oheň, pridáme soľ, sójovú omáčku a miešame bez prestania, kým sa celá zmes poriadne nepremieša. Spojíme s ryžou a podávame ozdobené uhorkou, paradajkou a vajíčkom.

Polievka tom yum
450 g načistených malých kreviet
20 – 25 malých polených šampiňónov
1 l vody
2 stonky citrónovej trávy
6 kaffir – limetových listov
4 čili papričky
4 x 3 cm galganu (thajského zázvoru)
1 ½ PL rybacej omáčky
1 ČL bieleho cukru
1 ČL ostrej čili pasty (napr. sambal oelek)
2 PL tamarindovej pasty
šťava z ½ limetky

Citrónovú trávu posekáme na asi päťcentimetrové kúsky, spolu s limetovými lístkami a krevetami vhodíme do vody a varíme asi 20 minút. Potom pridáme cukor, čili, čili pastu, galganu, rybiu omáčku, huby, tamarind a limetkovú šťavu. Povaríme asi 15 minút. Podávame s posekanými lístkami koriandra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

* Pre zmenu skúste namiesto kreviet použiť kuracie prsia pokrájané na kúsky a 500 ml vody zameniť za 500 ml kokosového mlieka. Úspech zaručený.

Kura po thajsky
500 g kuracích pŕs
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL sójovej omáčky
20 g posekanej bazalky
4 najemno posekané kaffir – limetové lístky
1 ČL čili pasty
olej

Zo zmesi urobíme marinádu a marinujeme v nej kura asi štyri hodiny alebo cez noc. Potom ho opečieme sprudka na panvici a podávame s kopčekom thajskej jazmínovej ryže a ozdobíme cherry paradajkou s lístkami koriandra.

Foto – blogpot.com, flickr.com, virgianiahill.com, worldpress.com, lh4.ggpht.com

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


7
Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu