Kaffir - omamné limetové listy

V regáloch s ovocím a zeleninou sa v supermarketoch začali objavovať zvláštne tvarované listy v čerstvej, ale ešte častejšie v sušenej podobe. Zákazníci si ich často obzerajú, ale veľa im nehovoria. No vôňa a chuť limetových listov sú omamné a nenapodobit

eľné.

Kaffir – limetové listy rastú na strome s obdobným menom. Strom nie je pravá limeta, ale patrí do rodiny citrusov. Listy sú však zvláštneho tvaru. Jeden list je tvorený akoby dvoma listami nad sebou spojenými kratučkou alebo žiadnou stonkou. Sú tmavozelenej farby s voskovým efektom. Keď ich pošúchame medzi prstami, vypúšťajú omamnú citrusovo-sladkastú vôňu. Strom sa dá pestovať aj v interiéri, kde dorastá do výšky asi 1,5 metra, v prírode však dosahuje až 3 metre. Rozmnožuje sa odrezkami, i keď si možno dopestovať stromček aj zo semienka. Semenáče však rodia neskôr. Stromčeky vyžadujú slnečnú polohu a dobre zavlaženú pôdu, no nie premáčanú. Stromček nie je odolný proti mrazu, preto ak ho pestujeme v našich zemepisných šírkach, treba ho pred príchodom mrazov zazimovať. Plody sú vráskavé, zelené, podobné limetkám.

História

Kaffir – limetový strom pochádza pravdepodobne z oblasti juhovýchodnej Ázie. V Thajsku sa bez jeho listov a plodov nezaobíde žiadna domácnosť. Inak to nie je ani v Malajzii, Indonézii, Laose či v Kambodži. V Thajsku a Malajzii stále rastú stromy voľne v prírode.

Využitie

V praxi sa využívajú jednak listy, ktoré sa zbierajú ručne veľmi opatrne, pretože stromy sú obsypané ostrými a veľkými tŕňmi, rovnako ako plody. Listy sa používajú čerstvé podobne ako bobkový list. Po dovarení sa vyberú alebo ich môžeme najemno nasekať a po tepelnom spracovaní je možné ich konzumovať. Používajú sa najmä mladé lístky, ak máme staršie, stred vyrežeme a nakrájame na tenké pásiky. Sušenie aj mrazenie je tiež namieste, listy si svoju vôňu udržia. Plody majú veľmi malú dužinu a sú takmer bez šťavy, preto sa využíva nastrúhaná kôra. Thajské jedlo tom ka gai a tom yum či indonézske nasi goreng ich obsahujú. Ale výborne sa znášajú s rybou, bazalkou, hydinou, čili, koriandrom, tamarindom, citrónovou trávou, mätou, kurkumou, rímskou rascou, karí a kokosovým mliekom.

V minulosti sa v Singapure voda na umytie vlasov privoniavala kaffirovými listami. Thajčania veria, že vôňa listov pomáha ochraňovať pred zlými duchmi. Šťava z listov sa používa aj v medicíne. Používa sa tiež aj ako insekticíd. Vôňa sa používa v šampónoch. Kôra z plodu, podobne ako galgan alebo citrónová tráva, má blahodarný vplyv na zažívanie.

Nákup a skladovanie

Pri nákupe si vyberáme listy, ktoré sú pružné, zelené, nezavädnuté, bez poranení a zlomením, pretože v tých miestach by sa mohli vyskytnúť plesne. Najchutnejšie sú mladé lístky. Sušené listy kupujeme balené po malých dávkach a uskladňujeme ich na tmavom a suchom mieste. Čerstvé, nespotrebované listy je možné zamraziť v mikroténovom vrecku.

Citát:

V Thajsku sa bez limetových listov a plodov nezaobíde žiadna domácnosť.


Pripravte si s nami:

Kura na zelenom karí
2 PL oleja
1 cibuľa rozkrojená na 8 častí
1 zelená hrubostenná paprika rozkrojená na 8 častí
1 steblo citrónovej trávy, len svetlá časť
1 PL postrúhaného zázvoru
3 PL zeleného thajského karí
4 kaffir – limetové listy
750 ml kokosového mlieka
200 ml kuracieho vývaru
650 g kuracích pŕs pokrájaných na 2 cm pásiky
soľ
1 limetka, šťava
niekoľko lístkov thajskej bazalky
lístky koriandra
limetkové štvrťky na dekoráciu

Hlboký hrniec pretrieme olejom. Cibuľu a papriku opražíme, aby trochu zmäkli, asi 3 minúty. Citrónovú trávu prekrojíme pozdĺžne a posekáme ju opačnou, tupou stranou noža, aby sa uvoľnila aróma. Do panvice pridáme kuracinu, citrónovú trávu, zázvor, karí pastu, limetové listy a miešame na silnom ohni asi dve minúty. Prilejeme kokosové mlieko, kurací vývar a soľ. Premiešame a varíme na miernom ohni 10 až 15 minút. Potom prilejeme limetkovú šťavu, posypeme bazalkou a koriandrovou vňaťkou. Podávame v miskách so štvrťkou limetky.

Zelené karí
2 PL koriandrových semien
1 PL semien rímskej rasce
1 PL čierneho korenia
8 čerstvých zelených čili papričiek
2 šalotky nakrájané najemno
4 pretlačené strúčiky cesnaku
hrsť lístkov koriandra
5 cm ošúpaného a postrúhaného galganu (thajský zázvor)
2 stonky citrónovej trávy, len biela časť posekaná najemno
2 kaffir – limetové lístky posekané najemno
2 ČL krevetovej pasty
125 ml vody

Koriander zohrejeme nasucho na panvici spolu s rascou, čiernym korením, asi po dobu dvoch minút. Potom zmes korenín pomelieme na prášok. Ostatné zmesi dáme do pulzného mixéra a pomixujeme. Prilejeme vodu a ešte chvíľu mixujeme.

Nasi goreng
1 kg uvarenej a vychladnutej ryže
1 vajce
2 PL oleja
5 ks šalotiek posekaných najemno
2 strúčiky cesnaku
3 ks červených čili papričiek
1 ČL krevetovej pasty
1 PL sladkej sójovej omáčky
soľ
uhorka a rajčina na ozdobu

Vychladenú ryžu premiešame vidličkou, aby sa zrnká oddelili. Vajíčko uvaríme natvrdo, ošúpeme a pokrájame na štvrťky. Na panvici opražíme na oleji šalotku, cesnak, čili a krevetovú pastu, až kým nezmäknú. Potom zväčšíme oheň, pridáme soľ, sójovú omáčku a miešame bez prestania, kým sa celá zmes poriadne nepremieša. Spojíme s ryžou a podávame ozdobené uhorkou, paradajkou a vajíčkom.

Polievka tom yum
450 g načistených malých kreviet
20 – 25 malých polených šampiňónov
1 l vody
2 stonky citrónovej trávy
6 kaffir – limetových listov
4 čili papričky
4 x 3 cm galganu (thajského zázvoru)
1 ½ PL rybacej omáčky
1 ČL bieleho cukru
1 ČL ostrej čili pasty (napr. sambal oelek)
2 PL tamarindovej pasty
šťava z ½ limetky

Citrónovú trávu posekáme na asi päťcentimetrové kúsky, spolu s limetovými lístkami a krevetami vhodíme do vody a varíme asi 20 minút. Potom pridáme cukor, čili, čili pastu, galganu, rybiu omáčku, huby, tamarind a limetkovú šťavu. Povaríme asi 15 minút. Podávame s posekanými lístkami koriandra.

* Pre zmenu skúste namiesto kreviet použiť kuracie prsia pokrájané na kúsky a 500 ml vody zameniť za 500 ml kokosového mlieka. Úspech zaručený.

Kura po thajsky
500 g kuracích pŕs
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL sójovej omáčky
20 g posekanej bazalky
4 najemno posekané kaffir – limetové lístky
1 ČL čili pasty
olej

Zo zmesi urobíme marinádu a marinujeme v nej kura asi štyri hodiny alebo cez noc. Potom ho opečieme sprudka na panvici a podávame s kopčekom thajskej jazmínovej ryže a ozdobíme cherry paradajkou s lístkami koriandra.

Foto – blogpot.com, flickr.com, virgianiahill.com, worldpress.com, lh4.ggpht.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 370
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 032
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 406
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 380
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 294
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 764
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 471
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 212
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 763
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 2 633

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ani vyšetrovanie Dúhu nepripraví o verejné zákazky. Pozrite sa, čo stavia

Zmluva na výstavbu tunela za 500 miliónov eur rieši korupciu, vyšetrovanie daní nie.

KOMENTÁRE

Keď je na výber medzi Dúhou a Váhostavom

Kde uviazlo trestné oznámenie vyzerá ako otázka na policajných šéfov.

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.