SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Obrad zvaný fondue

Fondue je rýchle, ľahké a vďaka jedeniu z jedného hrnca i veľmi spoločenské jedlo.

Syrové fondue
suroviny na 6 porcií


syrove.jpg600 g syra
200 g syra blaťácke zlato
1 - 2 lyžice zemiakového škrobu
600 ml suchého bieleho vína
1 strúčik cesnaku
20 ml čerešňovej pálenky
štipka nastrúhaného muškátového orieška
štipka mletého bieleho korenia
zavárané cibuľky, uhorky alebo kapary
2 - 3 bagety (najlepšie z minulého dňa, tvrdšie pečivo lepšie drží na vidličke)

Syr nakrájame na malé kocky. Zohriatu nádobu na fondue potrieme cesnakom, potom do nej nalejeme víno, za stáleho miešania prisypeme syr a pomaly zohrievame. Vmiešame škrob, rozmiešaný v lyžičke studenej vody a čerešňovicu. Vďaka tomu sa syr spojí s vínom a vznikne hladký krém. Zmes ešte ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a okoreníme.

Bez prestania miešame a varíme asi 3 - 4 minúty, až celkom zmizne vôňa alkoholu. Potom nádobu postavíme na stôl do stojanu. Plamienok nastavíme tak, aby sa fonduelen ohrievalo, nevarilo. Roztavený syr môžeme podľa chuti ešte prisoliť alebo okoreniť.

Bagetu nakrájame na kúsky veľké asi 2x2 cm, tie potom rozdelíme na jednotlivé taniere (každý by mal dostať asi 20 kúskov), dlhými vidličkami namáčame kúsky pečiva v roztavenom syre; nezabudnime stále miešať, aby zostal hladký. K fondue môžeme ponúknuť nakladanú zeleninu a zapíjať ho suchým bielym vínom, najlepšie tou istou značkou, ktorú sme použili pri varení.

cokoladove.jpg

Pozor! Komu spadne kocka pečiva do syra, platí ďalšiu fľašu vína! Ženy sa však môžu vykúpiť bozkom. Toto švajčiarske jedlo je veľmi spoločenská záležitosť.

Čokoládové fondue
suroviny na 6 porcií


400 g horkej čokolády (s vyšším obsahom kakaa)
100 ml smotany na šľahanie
štipka soli l ovocie, nakrájané na kúsky
(napr. 1 ananás, 2 mangá, 4 banány, 1 žltý melón, 2 kiwi, 200 g jahôd - každý hosť by mal mať pred sebou misku s asi 20 kúskami ovocia)

Čokoládu rozlámeme na malé kúsky a rozpustíme ju na sporáku v nádobe na fondue, postavenej do vodného kúpeľa. Dno nádoby by sa nemalo dotýkať hladiny vriacej vody. Za stáleho miešania prilejeme smotanu a pridáme štipku soli. Ovocie očistíme, nakrájame na kúsky veľké asi 2x2 cm a rozdelíme ich do misiek.

Nádobu s rozpustenou čokoládou postavíme na stôl do stojana so zapáleným plamienkom. Ovocie napichujeme na vidličky a namáčame v čokoláde. Okrem ovocia môžeme v rozpustenej čokoláde namáčať i sladké pečivo (muffiny, lupačky nakrájané na kocky alebo piškóty).

Fondue s mäsom
suroviny na 6 porcií


masove.jpg1 kg sviečkovej, roštenky, bravčovej panenky alebo teľaciny
500 ml rastlinného oleja
400 ml majonézy
3 lyžice hrubozrnnej horčice
4 lyžice kečupu
korenie
soľ
sterilizované sladkokyslé uhorky, cibuľky, zavárané čili papričky, červenú repu alebo plody kapár

Príprava omáčky: 200 ml majonézy zmiešame s horčicou a štipkou soli, druhých 200 ml s kečupom a štipkou soli. Použiť môžeme aj hotové omáčky. Mäso nakrájame na malé kocky veľké asi 2 x 2 cm a rozdelíme ich na taniere hostí. Misky s omáčkami a zeleninou na podávanie rozložíme okolo stojana na fondue, umiestneného uprostred stola. V nádobe na fondue zohrejeme na sporáku olej (mal by siahať asi do polovice nádoby) a potom nádobu postavíme na stôl na stojan so zapálenou sviečkou. Do oleja vložíme 2 lyžičky soli, aby neprskal. Kúsky mäsa napichávame na vidličky, vložíme na chvíľu do horúceho oleja a potom ešte namočíme v omáčke.

Ďalšie druhy fondue
Stredomorské kuracie fondue

600 g kuracích rezňov, nakrájaných na kocky
500 ml suchého červeného vína
200 ml majonézy
1 strúčik cesnaku
soľ

Víno nalejeme do nádoby na fondue, privedieme do varu, dáme na stojan a varíme v ňom kocky kuracieho mäsa, napichnutého na vidličkách. Tie potom namáčame do majonézy zmiešanej s roztlačeným cesnakom a štipkou soli. Zapíjame najlepšie tým druhom vína, ktoré sme použili na varenie.

Talianske fondue

300 ml oleja
škatuľka sardelových rezov
3 strúčiky cesnaku
1 kg čerstvej zeleniny

Olej, sardinky a roztlačený cesnak zmiešame a pomaly začneme ohrievať v nádobe na fondue. Pozor, zmes sa nesmie variť. Surovú zeleninu, ako sú mrkva, karfiol, brokolica alebo listový zeler nakrájame na väčšie kúsky a namáčame ich v horúcej zmesi. Zapíjame červeným vínom.
Tipy a rady
  • Pre vôňu môžeme nádobu potrieť strúčikom cesnaku alebo cesnak povariť priamo vo víne, až potom ho odstrániť.
  • Na fondue sa používajú tvrdé alebo polotvrdé tukové syry. Čím vyšší obsah tuku v syre je, tým sa bude lepšie taviť. Je jedno, či je plátkový, tvrdý, alebo mäkký. Rozpúšťa sa v suchom víne, ktoré pomáha udržiavať teplo. Syrové fondue treba stále miešať.
  • Riedku omáčku vám pomôže zahustiť múka alebo kukuričný škrob.
  • Fondue sa má variť na variči, horiaci plamienok slúži len na udržiavanie tepla. Nad silným plameňom by sa nám mohlo pripáliť, ale nad slabým zasa stuhnúť.
  • Je dobré mať po ruke sitko na vylove-nie kúskov, v oleji by sa rýchlo pripálili.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 476
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 166
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 492
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 101
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 687
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 539
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 536
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 448
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 371
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 285
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Starostlivosť o pacientov s ochorením Covid-19 na OAIM - Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici v Galante.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 238-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 260 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

5 h
Petra Vlhová ide obrovský slalom.

Sledujte online prenos s nami.

4 h
Rusko si vybralo tvrdú silu.

Protesty spája pieseň a pocit beznádeje.

20 h

Neprehliadnite tiež

Ilwad Elmanovú zarodilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

28m

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

17 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug