Syrové fondue
suroviny na 6 porcií
600 g syra
200 g syra blaťácke zlato
1 - 2 lyžice zemiakového škrobu
600 ml suchého bieleho vína
1 strúčik cesnaku
20 ml čerešňovej pálenky
štipka nastrúhaného muškátového orieška
štipka mletého bieleho korenia
zavárané cibuľky, uhorky alebo kapary
2 - 3 bagety (najlepšie z minulého dňa, tvrdšie pečivo lepšie drží na vidličke)
Syr nakrájame na malé kocky. Zohriatu nádobu na fondue potrieme cesnakom, potom do nej nalejeme víno, za stáleho miešania prisypeme syr a pomaly zohrievame. Vmiešame škrob, rozmiešaný v lyžičke studenej vody a čerešňovicu. Vďaka tomu sa syr spojí s vínom a vznikne hladký krém. Zmes ešte ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a okoreníme.Stredomorské kuracie fondue600 g kuracích rezňov, nakrájaných na kocky 500 ml suchého červeného vína 200 ml majonézy 1 strúčik cesnaku soľ Víno nalejeme do nádoby na fondue, privedieme do varu, dáme na stojan a varíme v ňom kocky kuracieho mäsa, napichnutého na vidličkách. Tie potom namáčame do majonézy zmiešanej s roztlačeným cesnakom a štipkou soli. Zapíjame najlepšie tým druhom vína, ktoré sme použili na varenie. Talianske fondue300 ml olejaškatuľka sardelových rezov 3 strúčiky cesnaku 1 kg čerstvej zeleniny Olej, sardinky a roztlačený cesnak zmiešame a pomaly začneme ohrievať v nádobe na fondue. Pozor, zmes sa nesmie variť. Surovú zeleninu, ako sú mrkva, karfiol, brokolica alebo listový zeler nakrájame na väčšie kúsky a namáčame ich v horúcej zmesi. Zapíjame červeným vínom.
Bez prestania miešame a varíme asi 3 - 4 minúty, až celkom zmizne vôňa alkoholu. Potom nádobu postavíme na stôl do stojanu. Plamienok nastavíme tak, aby sa fonduelen ohrievalo, nevarilo. Roztavený syr môžeme podľa chuti ešte prisoliť alebo okoreniť.
Bagetu nakrájame na kúsky veľké asi 2x2 cm, tie potom rozdelíme na jednotlivé taniere (každý by mal dostať asi 20 kúskov), dlhými vidličkami namáčame kúsky pečiva v roztavenom syre; nezabudnime stále miešať, aby zostal hladký. K fondue môžeme ponúknuť nakladanú zeleninu a zapíjať ho suchým bielym vínom, najlepšie tou istou značkou, ktorú sme použili pri varení.
Pozor! Komu spadne kocka pečiva do syra, platí ďalšiu fľašu vína! Ženy sa však môžu vykúpiť bozkom. Toto švajčiarske jedlo je veľmi spoločenská záležitosť.
Čokoládové fondue
suroviny na 6 porcií
400 g horkej čokolády (s vyšším obsahom kakaa)
100 ml smotany na šľahanie
štipka soli l ovocie, nakrájané na kúsky
(napr. 1 ananás, 2 mangá, 4 banány, 1 žltý melón, 2 kiwi, 200 g jahôd - každý hosť by mal mať pred sebou misku s asi 20 kúskami ovocia)
Čokoládu rozlámeme na malé kúsky a rozpustíme ju na sporáku v nádobe na fondue, postavenej do vodného kúpeľa. Dno nádoby by sa nemalo dotýkať hladiny vriacej vody. Za stáleho miešania prilejeme smotanu a pridáme štipku soli. Ovocie očistíme, nakrájame na kúsky veľké asi 2x2 cm a rozdelíme ich do misiek.
Nádobu s rozpustenou čokoládou postavíme na stôl do stojana so zapáleným plamienkom. Ovocie napichujeme na vidličky a namáčame v čokoláde. Okrem ovocia môžeme v rozpustenej čokoláde namáčať i sladké pečivo (muffiny, lupačky nakrájané na kocky alebo piškóty).
Fondue s mäsom
suroviny na 6 porcií
1 kg sviečkovej, roštenky, bravčovej panenky alebo teľaciny
500 ml rastlinného oleja
400 ml majonézy
3 lyžice hrubozrnnej horčice
4 lyžice kečupu
korenie
soľ
sterilizované sladkokyslé uhorky, cibuľky, zavárané čili papričky, červenú repu alebo plody kapár
Príprava omáčky: 200 ml majonézy zmiešame s horčicou a štipkou soli, druhých 200 ml s kečupom a štipkou soli. Použiť môžeme aj hotové omáčky. Mäso nakrájame na malé kocky veľké asi 2 x 2 cm a rozdelíme ich na taniere hostí. Misky s omáčkami a zeleninou na podávanie rozložíme okolo stojana na fondue, umiestneného uprostred stola. V nádobe na fondue zohrejeme na sporáku olej (mal by siahať asi do polovice nádoby) a potom nádobu postavíme na stôl na stojan so zapálenou sviečkou. Do oleja vložíme 2 lyžičky soli, aby neprskal. Kúsky mäsa napichávame na vidličky, vložíme na chvíľu do horúceho oleja a potom ešte namočíme v omáčke.
Ďalšie druhy fondue
Tipy a rady
Pre vôňu môžeme nádobu potrieť strúčikom cesnaku alebo cesnak povariť priamo vo víne, až potom ho odstrániť.
Na fondue sa používajú tvrdé alebo polotvrdé tukové syry. Čím vyšší obsah tuku v syre je, tým sa bude lepšie taviť. Je jedno, či je plátkový, tvrdý, alebo mäkký. Rozpúšťa sa v suchom víne, ktoré pomáha udržiavať teplo. Syrové fondue treba stále miešať.
Riedku omáčku vám pomôže zahustiť múka alebo kukuričný škrob.
Fondue sa má variť na variči, horiaci plamienok slúži len na udržiavanie tepla. Nad silným plameňom by sa nám mohlo pripáliť, ale nad slabým zasa stuhnúť.
Je dobré mať po ruke sitko na vylove-nie kúskov, v oleji by sa rýchlo pripálili.
Autor: Inka Šafránková