SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Obrad zvaný fondue

Fondue je rýchle, ľahké a vďaka jedeniu z jedného hrnca i veľmi spoločenské jedlo.

Syrové fondue
suroviny na 6 porcií


syrove.jpg600 g syra
200 g syra blaťácke zlato
1 - 2 lyžice zemiakového škrobu
600 ml suchého bieleho vína
1 strúčik cesnaku
20 ml čerešňovej pálenky
štipka nastrúhaného muškátového orieška
štipka mletého bieleho korenia
zavárané cibuľky, uhorky alebo kapary
2 - 3 bagety (najlepšie z minulého dňa, tvrdšie pečivo lepšie drží na vidličke)

Syr nakrájame na malé kocky. Zohriatu nádobu na fondue potrieme cesnakom, potom do nej nalejeme víno, za stáleho miešania prisypeme syr a pomaly zohrievame. Vmiešame škrob, rozmiešaný v lyžičke studenej vody a čerešňovicu. Vďaka tomu sa syr spojí s vínom a vznikne hladký krém. Zmes ešte ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a okoreníme.

Bez prestania miešame a varíme asi 3 - 4 minúty, až celkom zmizne vôňa alkoholu. Potom nádobu postavíme na stôl do stojanu. Plamienok nastavíme tak, aby sa fonduelen ohrievalo, nevarilo. Roztavený syr môžeme podľa chuti ešte prisoliť alebo okoreniť.

Bagetu nakrájame na kúsky veľké asi 2x2 cm, tie potom rozdelíme na jednotlivé taniere (každý by mal dostať asi 20 kúskov), dlhými vidličkami namáčame kúsky pečiva v roztavenom syre; nezabudnime stále miešať, aby zostal hladký. K fondue môžeme ponúknuť nakladanú zeleninu a zapíjať ho suchým bielym vínom, najlepšie tou istou značkou, ktorú sme použili pri varení.

cokoladove.jpg

Pozor! Komu spadne kocka pečiva do syra, platí ďalšiu fľašu vína! Ženy sa však môžu vykúpiť bozkom. Toto švajčiarske jedlo je veľmi spoločenská záležitosť.

Čokoládové fondue
suroviny na 6 porcií


400 g horkej čokolády (s vyšším obsahom kakaa)
100 ml smotany na šľahanie
štipka soli l ovocie, nakrájané na kúsky
(napr. 1 ananás, 2 mangá, 4 banány, 1 žltý melón, 2 kiwi, 200 g jahôd - každý hosť by mal mať pred sebou misku s asi 20 kúskami ovocia)

Čokoládu rozlámeme na malé kúsky a rozpustíme ju na sporáku v nádobe na fondue, postavenej do vodného kúpeľa. Dno nádoby by sa nemalo dotýkať hladiny vriacej vody. Za stáleho miešania prilejeme smotanu a pridáme štipku soli. Ovocie očistíme, nakrájame na kúsky veľké asi 2x2 cm a rozdelíme ich do misiek.

Nádobu s rozpustenou čokoládou postavíme na stôl do stojana so zapáleným plamienkom. Ovocie napichujeme na vidličky a namáčame v čokoláde. Okrem ovocia môžeme v rozpustenej čokoláde namáčať i sladké pečivo (muffiny, lupačky nakrájané na kocky alebo piškóty).

Fondue s mäsom
suroviny na 6 porcií


masove.jpg1 kg sviečkovej, roštenky, bravčovej panenky alebo teľaciny
500 ml rastlinného oleja
400 ml majonézy
3 lyžice hrubozrnnej horčice
4 lyžice kečupu
korenie
soľ
sterilizované sladkokyslé uhorky, cibuľky, zavárané čili papričky, červenú repu alebo plody kapár

Príprava omáčky: 200 ml majonézy zmiešame s horčicou a štipkou soli, druhých 200 ml s kečupom a štipkou soli. Použiť môžeme aj hotové omáčky. Mäso nakrájame na malé kocky veľké asi 2 x 2 cm a rozdelíme ich na taniere hostí. Misky s omáčkami a zeleninou na podávanie rozložíme okolo stojana na fondue, umiestneného uprostred stola. V nádobe na fondue zohrejeme na sporáku olej (mal by siahať asi do polovice nádoby) a potom nádobu postavíme na stôl na stojan so zapálenou sviečkou. Do oleja vložíme 2 lyžičky soli, aby neprskal. Kúsky mäsa napichávame na vidličky, vložíme na chvíľu do horúceho oleja a potom ešte namočíme v omáčke.

Ďalšie druhy fondue
Stredomorské kuracie fondue

600 g kuracích rezňov, nakrájaných na kocky
500 ml suchého červeného vína
200 ml majonézy
1 strúčik cesnaku
soľ

Víno nalejeme do nádoby na fondue, privedieme do varu, dáme na stojan a varíme v ňom kocky kuracieho mäsa, napichnutého na vidličkách. Tie potom namáčame do majonézy zmiešanej s roztlačeným cesnakom a štipkou soli. Zapíjame najlepšie tým druhom vína, ktoré sme použili na varenie.

Talianske fondue

300 ml oleja
škatuľka sardelových rezov
3 strúčiky cesnaku
1 kg čerstvej zeleniny

Olej, sardinky a roztlačený cesnak zmiešame a pomaly začneme ohrievať v nádobe na fondue. Pozor, zmes sa nesmie variť. Surovú zeleninu, ako sú mrkva, karfiol, brokolica alebo listový zeler nakrájame na väčšie kúsky a namáčame ich v horúcej zmesi. Zapíjame červeným vínom.
Tipy a rady
  • Pre vôňu môžeme nádobu potrieť strúčikom cesnaku alebo cesnak povariť priamo vo víne, až potom ho odstrániť.
  • Na fondue sa používajú tvrdé alebo polotvrdé tukové syry. Čím vyšší obsah tuku v syre je, tým sa bude lepšie taviť. Je jedno, či je plátkový, tvrdý, alebo mäkký. Rozpúšťa sa v suchom víne, ktoré pomáha udržiavať teplo. Syrové fondue treba stále miešať.
  • Riedku omáčku vám pomôže zahustiť múka alebo kukuričný škrob.
  • Fondue sa má variť na variči, horiaci plamienok slúži len na udržiavanie tepla. Nad silným plameňom by sa nám mohlo pripáliť, ale nad slabým zasa stuhnúť.
  • Je dobré mať po ruke sitko na vylove-nie kúskov, v oleji by sa rýchlo pripálili.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  7. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia
  1. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  5. QSI International School of Bratislava
  6. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  7. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  8. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 672
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 13 827
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 159
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 558
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 138
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 765
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 406
  8. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 280
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 187
  10. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 3 172
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Český prezident Miloš Zeman.

Prezidentská kancelária robí kroky, s ktorými by Zeman nemusel súhlasiť.


2 h
Policajti na zápase Trnava - Slovan.

Ďalšie tresty vyvodí disciplinárna komisia SFZ.


Sportnet 5 h
Rozhovory ZKH: Štefan Hamran.

Štefan Hamran prevzal vedenie polície po Kovaříkovi, ktorý bol v úrade len rok.


a 1 ďalší 4 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  8. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 29 390
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 612
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 896
  4. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 773
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 636
  6. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 4 744
  7. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 4 613
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 641
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu