SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Upečte si s nami sypané žemle a kaiserky

Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

(Zdroj: Milan Gigel)

Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

Ani tentokrát nebudeme pri pečení drahší, ako inokedy. Vystačíme si so základnými surovinami – múkou, tukom a droždím. Ak ste boli pri pečení doposiaľ úspešní, môžete čakať ďalšie ovácie.

Ako pripraviť cesto?

Cesto, ktoré budeme miesiť je o čosi vláčnejšie a jemnejšie ako pri rožkoch. Na jeho prípravu treba 480 gramov hladkej múky, 70 gramov pekárenského smetolu, 40 gramov droždia, lyžičku cukru, soli a netradične veľa – až 275 mililitrov vody.

Možno ste si všimli, že často siahame po tukoch určených na pečenie namiesto toho, aby sme použili stolový olej. To preto, že výrobcovia vedia ako na to. Volia takú štruktúru mastných kyselín, aby bolo cesto po nakysnutí ľahké aj pri menej kvalitnej múke a jemná aróma ešte viac rozdráždila naše zmysly. Mimochodom, vedeli ste o tom, že pekárenské tuky sú o kúsok drahšie ako tie, čo sú určené pre natieranie na chlieb?

Formujeme pečivo

Po nakysnutí je potrebné rozdeliť cesto na 12 rovnakých častí. Či si pomôžete váhou, alebo budete bochníky deliť na tretiny a štvrtiny je iba na vás. Nič však netreba preháňať – ak budú niektoré kusy väčšie ako iné, nič sa nestane.

Po vyformovaní žemlí narežte ich okraje. Zárezy majú byť krátke, avšak cez celú hrúbku cesta. Pri kysnutí sa krásne zaoblia a vytvoria atraktívny vzhľad. Nezabudnite všetky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať ich makom, či sezamom.

Pečenie ako vždy

Keď vyformované cesto naberie finálny objem, pustiť sa môžete do pečenia. Pri postupnom zohrievaní rúry na teplotu 230 °C vám pečenie zaberie približne 15 minút času.

Aby zostali vždy čerstvé
Pri skladovaní môžete taktizovať a využiť vašu mrazničku. Ak si vopred napečiete pečivo z dvojnásobnej dávky cesta, polovicu môžete po upečení a vychladnutí odložiť do mrazničky, aby ste ju kedykoľvek pri 150 °C mohli na rošte v rúre priviesť opäť k životu. Výsledok je na nerozoznanie od čerstvo napečených kúskov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 449
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 408
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 177
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 819
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 785
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 669
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 638
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 467
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia