SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Upečte si s nami sypané žemle a kaiserky

Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

(Zdroj: Milan Gigel)

Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

Ani tentokrát nebudeme pri pečení drahší, ako inokedy. Vystačíme si so základnými surovinami – múkou, tukom a droždím. Ak ste boli pri pečení doposiaľ úspešní, môžete čakať ďalšie ovácie.

Ako pripraviť cesto?

Cesto, ktoré budeme miesiť je o čosi vláčnejšie a jemnejšie ako pri rožkoch. Na jeho prípravu treba 480 gramov hladkej múky, 70 gramov pekárenského smetolu, 40 gramov droždia, lyžičku cukru, soli a netradične veľa – až 275 mililitrov vody.

Možno ste si všimli, že často siahame po tukoch určených na pečenie namiesto toho, aby sme použili stolový olej. To preto, že výrobcovia vedia ako na to. Volia takú štruktúru mastných kyselín, aby bolo cesto po nakysnutí ľahké aj pri menej kvalitnej múke a jemná aróma ešte viac rozdráždila naše zmysly. Mimochodom, vedeli ste o tom, že pekárenské tuky sú o kúsok drahšie ako tie, čo sú určené pre natieranie na chlieb?

Formujeme pečivo

Po nakysnutí je potrebné rozdeliť cesto na 12 rovnakých častí. Či si pomôžete váhou, alebo budete bochníky deliť na tretiny a štvrtiny je iba na vás. Nič však netreba preháňať – ak budú niektoré kusy väčšie ako iné, nič sa nestane.

Po vyformovaní žemlí narežte ich okraje. Zárezy majú byť krátke, avšak cez celú hrúbku cesta. Pri kysnutí sa krásne zaoblia a vytvoria atraktívny vzhľad. Nezabudnite všetky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať ich makom, či sezamom.

Pečenie ako vždy

Keď vyformované cesto naberie finálny objem, pustiť sa môžete do pečenia. Pri postupnom zohrievaní rúry na teplotu 230 °C vám pečenie zaberie približne 15 minút času.

Aby zostali vždy čerstvé
Pri skladovaní môžete taktizovať a využiť vašu mrazničku. Ak si vopred napečiete pečivo z dvojnásobnej dávky cesta, polovicu môžete po upečení a vychladnutí odložiť do mrazničky, aby ste ju kedykoľvek pri 150 °C mohli na rošte v rúre priviesť opäť k životu. Výsledok je na nerozoznanie od čerstvo napečených kúskov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 073
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 955
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 534
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 327
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 310
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 972
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 626
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 206
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 751
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


6 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 5 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu