SME
Piatok, 23. august, 2019 | Meniny má Filip

Upečte si s nami sypané žemle a kaiserky

Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

(Zdroj: Milan Gigel)

Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

Ani tentokrát nebudeme pri pečení drahší, ako inokedy. Vystačíme si so základnými surovinami – múkou, tukom a droždím. Ak ste boli pri pečení doposiaľ úspešní, môžete čakať ďalšie ovácie.

Ako pripraviť cesto?

Cesto, ktoré budeme miesiť je o čosi vláčnejšie a jemnejšie ako pri rožkoch. Na jeho prípravu treba 480 gramov hladkej múky, 70 gramov pekárenského smetolu, 40 gramov droždia, lyžičku cukru, soli a netradične veľa – až 275 mililitrov vody.

Možno ste si všimli, že často siahame po tukoch určených na pečenie namiesto toho, aby sme použili stolový olej. To preto, že výrobcovia vedia ako na to. Volia takú štruktúru mastných kyselín, aby bolo cesto po nakysnutí ľahké aj pri menej kvalitnej múke a jemná aróma ešte viac rozdráždila naše zmysly. Mimochodom, vedeli ste o tom, že pekárenské tuky sú o kúsok drahšie ako tie, čo sú určené pre natieranie na chlieb?

Formujeme pečivo

Po nakysnutí je potrebné rozdeliť cesto na 12 rovnakých častí. Či si pomôžete váhou, alebo budete bochníky deliť na tretiny a štvrtiny je iba na vás. Nič však netreba preháňať – ak budú niektoré kusy väčšie ako iné, nič sa nestane.

Po vyformovaní žemlí narežte ich okraje. Zárezy majú byť krátke, avšak cez celú hrúbku cesta. Pri kysnutí sa krásne zaoblia a vytvoria atraktívny vzhľad. Nezabudnite všetky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať ich makom, či sezamom.

Pečenie ako vždy

Keď vyformované cesto naberie finálny objem, pustiť sa môžete do pečenia. Pri postupnom zohrievaní rúry na teplotu 230 °C vám pečenie zaberie približne 15 minút času.

Aby zostali vždy čerstvé
Pri skladovaní môžete taktizovať a využiť vašu mrazničku. Ak si vopred napečiete pečivo z dvojnásobnej dávky cesta, polovicu môžete po upečení a vychladnutí odložiť do mrazničky, aby ste ju kedykoľvek pri 150 °C mohli na rošte v rúre priviesť opäť k životu. Výsledok je na nerozoznanie od čerstvo napečených kúskov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 36 350
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 105
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 105
  4. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 338
  5. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 278
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 545
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 770
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 711
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 377
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 360

Hlavné správy zo Sme.sk

Reportáž Zuzany Kepplovej

Kauza Dobšiná: Čo sa to stalo v našom meste

Prečo Dobšinčania odchádzajú a prečo zostávajú.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Toto leto som nebol nikde. Ale bol som tam s Kočnerom

Threema je, čo sa priamych dôkazov týka, jalová.

Marian Kočner na terase vily na bratislavskej Kolibe.
Radosť hráčov Slovana po výhre v zápase play off Európskej ligy 2019/2020 ŠK Slovan Bratislava - PAOK Solún.
Organický chemik Peter Szolcsányi (1971) pôsobí na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pochádza zo štúrova, študijné pobyty absolvoval na univerzitách v Oxforde, Cambridgei a Zürichu. Je autorom knihy Súkromný život molekúl, ako aj početných vedecko-popularizačných článkov a prednášok, v ktorých vtipne približuje pútavý svet prírodných vied.

Neprehliadnite tiež

V pondelok sa milovali až po hrob, v nedeľu nenávideli

Texty z prílohy Sex a vzťahy na tému: Nová láska.

Robert Redford a Jane Fonda, Bosé nohy v parku, 1967.

Tu sú tri spôsoby, s ktorými deti naučíte zaviazať si šnúrky

Dobré rady a tipy ako zvládnuť dôležitú maličkosť.