Horúce nápoje na chladné dni

Máte červený nos a za nechty vám zašiel mráz? Nič vás nezohreje lepšie než šálka horúceho nápoja, pripraveného podľa našich receptov.


vinny.jpgVínny punč
suroviny na 4 šálky


2 jablká
1 l bieleho vína
1 celá škorica
2 hviezdičky badyánu
8 klinčekov
4 plátky citróna
4 plátky pomaranča

Jablká umyjeme a zbavíme jadrovníka, dužinu nakrájame na plátky a spolu s vínom a korením ich povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Punč precedíme cez sitko do pohárov, pridáme plátky citróna a pomaranča a podávame horúce.

cervene.jpgČervené víno s becherovkou
suroviny na 1 šálku


50 ml likéru Becherovka
100 ml červeného vína
1 lyžica medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 celá škorica

Všetky ingrediencie zmiešame vo varnej nádobe a zohrejeme na teplotu asi 50 - 60 stupňov Celzia.

Vyberieme škoricu, nápoj prelejeme do servírovacieho pohára, ozdobíme tyčinkou škorice a plátkom citróna.

horke.jpgHorúce jablko
suroviny na 4 šálky


1 pomaranč
12 klinčekov
1 l jablkového muštu
4 lyžice javorového sirupu
2 celé škorice
2 lyžičky mletého nového korenia

Pomaranč umyjeme, rozdelíme na štvrtky a do každej z nich zapichneme 4 klinčeky. Na miernom plameni zohrejeme jablkový mušt s javorovým sirupom, so škoricou a s novým korením. Trvá to asi 15 minút, než všetko začne vrieť.

Horúci nápoj precedíme cez sitko do pohárov, do každého vložíme štvrtku pomaranča a ihneď podávame.

Tip: Javorový sirup môžeme nahradiť medom.

domaci.jpgDomáci zázvorový čaj
suroviny na 4 šálky


1 l vody
1 kus celej škorice
5 klinčekov
1 lyžica anízu
5 cm zázvoru
šťava z 1/2 citrónu
3 lyžice medu

Vodu prevaríme v hrnci s klinčekom, anízom a so škoricou. Zázvor ošúpeme (najlepšie čajovou lyžičkou alebo škrabkou na zeleninu), nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do hrnca a varíme asi 5 minút.

Potom hrniec odstavíme a necháme všetko vylúhovať ďalších 3 - 5 minút podľa toho, ako ste na silu zázvoru zvyknutí. Čaj precedíme cez sitko do kanvice a pri podávaní dochutíme citrónovou šťavou a medom.

Tip: Chuť čaju môžeme zmeniť pridaním čerstvej mäty.

Horúca čokoláda
suroviny na 2 šálky

horka.jpg

250 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
100 g kvalitnej horkej čokolády, nalámeme na kúsky
150 ml smotany, 12 %

Na veľmi miernom plameni zohrejeme v hrnci mlieko so smotanou, po chvíľke prihodíme nalámanú čokoládu (pár kúskov si necháme a nastrúhame ich) a prisypeme vanilkový cukor.

Zohrievame a šľaháme metličkou, dokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude pekne vyšľahaná. Potom ju nalejeme do pripravených hrnčekov a posypeme nastrúhanou čokoládou.

Čokoládu si môžeme podľa chuti ešte i prisladiť alebo zlepšiť 20 ml rumom.

Tip: Vanilkový cukor pripravíme z pravej alebo z drvenej vanilky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 28 082
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 741
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 748
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 770
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 735
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 412
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 342
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 309
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 096
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 964

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

SVET

Brexit pokračuje. Druhá fáza môže skončiť aj referendom

Začínajú najväčšie obchodné rokovania histórie.

ŠPORT

Real Madrid vyhral MS klubov, zapísal sa do histórie

O víťazstve nad Gremiom rozhodol jediný gól Cristiana Ronalda.

KOMENTÁRE

Pointou lyžovačky nie je obrat vlekárov

Keby sa Smer držal v týchto limitoch, žili by sme v šťastnej krajine.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.