SME

Horúce nápoje na chladné dni

Máte červený nos a za nechty vám zašiel mráz? Nič vás nezohreje lepšie než šálka horúceho nápoja, pripraveného podľa našich receptov.


vinny.jpgVínny punč
suroviny na 4 šálky


2 jablká
1 l bieleho vína
1 celá škorica
2 hviezdičky badyánu
8 klinčekov
4 plátky citróna
4 plátky pomaranča

Jablká umyjeme a zbavíme jadrovníka, dužinu nakrájame na plátky a spolu s vínom a korením ich povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Punč precedíme cez sitko do pohárov, pridáme plátky citróna a pomaranča a podávame horúce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

cervene.jpgČervené víno s becherovkou
suroviny na 1 šálku


50 ml likéru Becherovka
100 ml červeného vína
1 lyžica medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 celá škorica

Všetky ingrediencie zmiešame vo varnej nádobe a zohrejeme na teplotu asi 50 - 60 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu

Vyberieme škoricu, nápoj prelejeme do servírovacieho pohára, ozdobíme tyčinkou škorice a plátkom citróna.

horke.jpgHorúce jablko
suroviny na 4 šálky


1 pomaranč
12 klinčekov
1 l jablkového muštu
4 lyžice javorového sirupu
2 celé škorice
2 lyžičky mletého nového korenia

Pomaranč umyjeme, rozdelíme na štvrtky a do každej z nich zapichneme 4 klinčeky. Na miernom plameni zohrejeme jablkový mušt s javorovým sirupom, so škoricou a s novým korením. Trvá to asi 15 minút, než všetko začne vrieť.

Horúci nápoj precedíme cez sitko do pohárov, do každého vložíme štvrtku pomaranča a ihneď podávame.

Tip: Javorový sirup môžeme nahradiť medom.

domaci.jpgDomáci zázvorový čaj
suroviny na 4 šálky


1 l vody
1 kus celej škorice
5 klinčekov
1 lyžica anízu
5 cm zázvoru
šťava z 1/2 citrónu
3 lyžice medu

Vodu prevaríme v hrnci s klinčekom, anízom a so škoricou. Zázvor ošúpeme (najlepšie čajovou lyžičkou alebo škrabkou na zeleninu), nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do hrnca a varíme asi 5 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Potom hrniec odstavíme a necháme všetko vylúhovať ďalších 3 - 5 minút podľa toho, ako ste na silu zázvoru zvyknutí. Čaj precedíme cez sitko do kanvice a pri podávaní dochutíme citrónovou šťavou a medom.

Tip: Chuť čaju môžeme zmeniť pridaním čerstvej mäty.

Horúca čokoláda
suroviny na 2 šálky

horka.jpg

250 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
100 g kvalitnej horkej čokolády, nalámeme na kúsky
150 ml smotany, 12 %

Na veľmi miernom plameni zohrejeme v hrnci mlieko so smotanou, po chvíľke prihodíme nalámanú čokoládu (pár kúskov si necháme a nastrúhame ich) a prisypeme vanilkový cukor.

Zohrievame a šľaháme metličkou, dokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude pekne vyšľahaná. Potom ju nalejeme do pripravených hrnčekov a posypeme nastrúhanou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládu si môžeme podľa chuti ešte i prisladiť alebo zlepšiť 20 ml rumom.

Tip: Vanilkový cukor pripravíme z pravej alebo z drvenej vanilky.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 683
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 942
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 627
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 796
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 324
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 698
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 836
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 626
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 39 866
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 22 808
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 553
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 028
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 963
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 769
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  4. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu