Horúce nápoje na chladné dni

Máte červený nos a za nechty vám zašiel mráz? Nič vás nezohreje lepšie než šálka horúceho nápoja, pripraveného podľa našich receptov.


vinny.jpgVínny punč
suroviny na 4 šálky


2 jablká
1 l bieleho vína
1 celá škorica
2 hviezdičky badyánu
8 klinčekov
4 plátky citróna
4 plátky pomaranča

Jablká umyjeme a zbavíme jadrovníka, dužinu nakrájame na plátky a spolu s vínom a korením ich povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Punč precedíme cez sitko do pohárov, pridáme plátky citróna a pomaranča a podávame horúce.

cervene.jpgČervené víno s becherovkou
suroviny na 1 šálku


50 ml likéru Becherovka
100 ml červeného vína
1 lyžica medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 celá škorica

Všetky ingrediencie zmiešame vo varnej nádobe a zohrejeme na teplotu asi 50 - 60 stupňov Celzia.

Vyberieme škoricu, nápoj prelejeme do servírovacieho pohára, ozdobíme tyčinkou škorice a plátkom citróna.

horke.jpgHorúce jablko
suroviny na 4 šálky


1 pomaranč
12 klinčekov
1 l jablkového muštu
4 lyžice javorového sirupu
2 celé škorice
2 lyžičky mletého nového korenia

Pomaranč umyjeme, rozdelíme na štvrtky a do každej z nich zapichneme 4 klinčeky. Na miernom plameni zohrejeme jablkový mušt s javorovým sirupom, so škoricou a s novým korením. Trvá to asi 15 minút, než všetko začne vrieť.

Horúci nápoj precedíme cez sitko do pohárov, do každého vložíme štvrtku pomaranča a ihneď podávame.

Tip: Javorový sirup môžeme nahradiť medom.

domaci.jpgDomáci zázvorový čaj
suroviny na 4 šálky


1 l vody
1 kus celej škorice
5 klinčekov
1 lyžica anízu
5 cm zázvoru
šťava z 1/2 citrónu
3 lyžice medu

Vodu prevaríme v hrnci s klinčekom, anízom a so škoricou. Zázvor ošúpeme (najlepšie čajovou lyžičkou alebo škrabkou na zeleninu), nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do hrnca a varíme asi 5 minút.

Potom hrniec odstavíme a necháme všetko vylúhovať ďalších 3 - 5 minút podľa toho, ako ste na silu zázvoru zvyknutí. Čaj precedíme cez sitko do kanvice a pri podávaní dochutíme citrónovou šťavou a medom.

Tip: Chuť čaju môžeme zmeniť pridaním čerstvej mäty.

Horúca čokoláda
suroviny na 2 šálky

horka.jpg

250 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
100 g kvalitnej horkej čokolády, nalámeme na kúsky
150 ml smotany, 12 %

Na veľmi miernom plameni zohrejeme v hrnci mlieko so smotanou, po chvíľke prihodíme nalámanú čokoládu (pár kúskov si necháme a nastrúhame ich) a prisypeme vanilkový cukor.

Zohrievame a šľaháme metličkou, dokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude pekne vyšľahaná. Potom ju nalejeme do pripravených hrnčekov a posypeme nastrúhanou čokoládou.

Čokoládu si môžeme podľa chuti ešte i prisladiť alebo zlepšiť 20 ml rumom.

Tip: Vanilkový cukor pripravíme z pravej alebo z drvenej vanilky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 18 057
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 213
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 193
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 800
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 915
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 139
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 051
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 687
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 408

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Bojím sa, čo sa deje a čo bude nasledovať

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

Dobré ráno

Špeciálny podcast: Pred rokom zavraždili Jána a Martinu

Špeciálne vydanie podcastu k roku po vražde.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

Neprehliadnite tiež

Neviete zaspať? Pustite si hučanie fénu alebo zvuk maternice

Po bielom šume prichádza ružový aj hnedý.

Stĺpček Osmelené

Hnevám sa. A to je dobré

Ak potláčame hnev, zanechá spúšť nielen v nás.

Michaela Žureková

Príbeh, v ktorom si van Gogh neodrezal ucho, ale kus srdca

Prehľad textov z prílohy Sex a vzťahy. Téma: samota.

Vincent van Gogh: Dr. Paul Gachet, 1890
Ilustračné foto.