Vínny punč
suroviny na 4 šálky
2 jablká
1 l bieleho vína
1 celá škorica
2 hviezdičky badyánu
8 klinčekov
4 plátky citróna
4 plátky pomaranča
Jablká umyjeme a zbavíme jadrovníka, dužinu nakrájame na plátky a spolu s vínom a korením ich povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Punč precedíme cez sitko do pohárov, pridáme plátky citróna a pomaranča a podávame horúce.
Červené víno s becherovkou
suroviny na 1 šálku
50 ml likéru Becherovka
100 ml červeného vína
1 lyžica medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 celá škorica
Všetky ingrediencie zmiešame vo varnej nádobe a zohrejeme na teplotu asi 50 - 60 stupňov Celzia.
Vyberieme škoricu, nápoj prelejeme do servírovacieho pohára, ozdobíme tyčinkou škorice a plátkom citróna.
Horúce jablko
suroviny na 4 šálky
1 pomaranč
12 klinčekov
1 l jablkového muštu
4 lyžice javorového sirupu
2 celé škorice
2 lyžičky mletého nového korenia
Pomaranč umyjeme, rozdelíme na štvrtky a do každej z nich zapichneme 4 klinčeky. Na miernom plameni zohrejeme jablkový mušt s javorovým sirupom, so škoricou a s novým korením. Trvá to asi 15 minút, než všetko začne vrieť.
Horúci nápoj precedíme cez sitko do pohárov, do každého vložíme štvrtku pomaranča a ihneď podávame.
Tip: Javorový sirup môžeme nahradiť medom.
Domáci zázvorový čaj
suroviny na 4 šálky
1 l vody
1 kus celej škorice
5 klinčekov
1 lyžica anízu
5 cm zázvoru
šťava z 1/2 citrónu
3 lyžice medu
Vodu prevaríme v hrnci s klinčekom, anízom a so škoricou. Zázvor ošúpeme (najlepšie čajovou lyžičkou alebo škrabkou na zeleninu), nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do hrnca a varíme asi 5 minút.
Potom hrniec odstavíme a necháme všetko vylúhovať ďalších 3 - 5 minút podľa toho, ako ste na silu zázvoru zvyknutí. Čaj precedíme cez sitko do kanvice a pri podávaní dochutíme citrónovou šťavou a medom.
Tip: Chuť čaju môžeme zmeniť pridaním čerstvej mäty.
Horúca čokoláda
suroviny na 2 šálky
250 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
100 g kvalitnej horkej čokolády, nalámeme na kúsky
150 ml smotany, 12 %
Na veľmi miernom plameni zohrejeme v hrnci mlieko so smotanou, po chvíľke prihodíme nalámanú čokoládu (pár kúskov si necháme a nastrúhame ich) a prisypeme vanilkový cukor.
Zohrievame a šľaháme metličkou, dokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude pekne vyšľahaná. Potom ju nalejeme do pripravených hrnčekov a posypeme nastrúhanou čokoládou.
Čokoládu si môžeme podľa chuti ešte i prisladiť alebo zlepšiť 20 ml rumom.
Tip: Vanilkový cukor pripravíme z pravej alebo z drvenej vanilky.
Autor: Inka Šafránková