SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Horúce nápoje na chladné dni

Máte červený nos a za nechty vám zašiel mráz? Nič vás nezohreje lepšie než šálka horúceho nápoja, pripraveného podľa našich receptov.


vinny.jpgVínny punč
suroviny na 4 šálky


2 jablká
1 l bieleho vína
1 celá škorica
2 hviezdičky badyánu
8 klinčekov
4 plátky citróna
4 plátky pomaranča

Jablká umyjeme a zbavíme jadrovníka, dužinu nakrájame na plátky a spolu s vínom a korením ich povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Punč precedíme cez sitko do pohárov, pridáme plátky citróna a pomaranča a podávame horúce.

cervene.jpgČervené víno s becherovkou
suroviny na 1 šálku


50 ml likéru Becherovka
100 ml červeného vína
1 lyžica medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 celá škorica

Všetky ingrediencie zmiešame vo varnej nádobe a zohrejeme na teplotu asi 50 - 60 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyberieme škoricu, nápoj prelejeme do servírovacieho pohára, ozdobíme tyčinkou škorice a plátkom citróna.

horke.jpgHorúce jablko
suroviny na 4 šálky


1 pomaranč
12 klinčekov
1 l jablkového muštu
4 lyžice javorového sirupu
2 celé škorice
2 lyžičky mletého nového korenia

Pomaranč umyjeme, rozdelíme na štvrtky a do každej z nich zapichneme 4 klinčeky. Na miernom plameni zohrejeme jablkový mušt s javorovým sirupom, so škoricou a s novým korením. Trvá to asi 15 minút, než všetko začne vrieť.

Horúci nápoj precedíme cez sitko do pohárov, do každého vložíme štvrtku pomaranča a ihneď podávame.

Tip: Javorový sirup môžeme nahradiť medom.

domaci.jpgDomáci zázvorový čaj
suroviny na 4 šálky


1 l vody
1 kus celej škorice
5 klinčekov
1 lyžica anízu
5 cm zázvoru
šťava z 1/2 citrónu
3 lyžice medu

Vodu prevaríme v hrnci s klinčekom, anízom a so škoricou. Zázvor ošúpeme (najlepšie čajovou lyžičkou alebo škrabkou na zeleninu), nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do hrnca a varíme asi 5 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom hrniec odstavíme a necháme všetko vylúhovať ďalších 3 - 5 minút podľa toho, ako ste na silu zázvoru zvyknutí. Čaj precedíme cez sitko do kanvice a pri podávaní dochutíme citrónovou šťavou a medom.

Tip: Chuť čaju môžeme zmeniť pridaním čerstvej mäty.

Horúca čokoláda
suroviny na 2 šálky

horka.jpg

250 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
100 g kvalitnej horkej čokolády, nalámeme na kúsky
150 ml smotany, 12 %

Na veľmi miernom plameni zohrejeme v hrnci mlieko so smotanou, po chvíľke prihodíme nalámanú čokoládu (pár kúskov si necháme a nastrúhame ich) a prisypeme vanilkový cukor.

Zohrievame a šľaháme metličkou, dokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude pekne vyšľahaná. Potom ju nalejeme do pripravených hrnčekov a posypeme nastrúhanou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládu si môžeme podľa chuti ešte i prisladiť alebo zlepšiť 20 ml rumom.

Tip: Vanilkový cukor pripravíme z pravej alebo z drvenej vanilky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 659
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 476
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 174
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 692
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 913
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 139
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 044
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 333
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Plošné testovanie bude, od soboty platí zákaz vychádzania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.