Upečte si s nami briošky, mazance a makovky

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov a chleba, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Briošky so sézamom(Zdroj: Milan Gigel)

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov, chleba alebo minipizze, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Rozpis surovín je opäť nenáročný a okresali sme ho na nutné minimum. Keďže sme vynechali pekárenský slad, potrebovať budete 800 gramov hladkej múky, 5 gramov soli, 120 gramov cukru, 100 gramov pekárenského smetolu, 30 gramov droždia, 1 vajíčko a 300 mililitrov vody. Posýpka je iba na vás – klasikou je mak a sézam.

Ako pripraviť cesto na briošky?

Ak sa chcete pustiť do ručného miesenia, myslite na prípravu vopred. Chvíľu potrvá kým tuk zmäkne a bude ho možné nastrúhať do cesta, aby sa stal jeho súčasťou. Cesto musí byť po vymiesení jemné, nelepivé avšak o poznanie vláčnejšie ako pri rožkoch.

Ak patríte medzi tých, čo majú doma pekáreň na chlieb, alebo kuchynský robot, využite pre prípravu cesta techniku. Hravo si poradí so všetkými surovinami bez toho, aby ste museli mrhať svoj drahocenný čas. My sme pri príprave cesta strávili približne 3 minúty, kým sme sa pustili do fázy kysnutia.

Neprehliadnite však to najdôležitejšie. Päť gramov soli nie je štipka ale takmer po okraj zarovnaná polievková lyžica. Ak chcete pripraviť sladké pečivo tak ako sa patrí, nepodceňujte ju. Nechcete predsa piecť koláč.

Bez kysnutia to nejde

Aby bolo pečivo ľahké, vzdušné a typicky penové, dôležité je, aby sa kvasinky v ceste aktivovali na plné obrátky. So štedrou dávkou cukru to nie je problém, a v zimnom období ponúkajú radiátory dostatok tepla. Ak vám však tepelné podmienky neprajú, pre urýchlenie kysnutia môžete použiť elektrickú rúru.

Tvarujeme a zdobíme

Nemusíte mať šikovné ruky na to, aby ste pripravili mazance. Cesto rozdelíte na 16 častí, z každej vytvarujete bochník a nakrojíte ho dvoma priečnymi rezmi špičkou noža. Zdobiť nemusíte, prilepšiť si môžete hrozienkami v ceste. Nezabudnite potrieť vyšľahaným vajíčkom.

Briošky nie sú nič iné, ako uzlíky, ktoré krásne nakysli. Každú časť cesta vytvarujte na šúľok a uviažte na ňom uzol. Ešte predtým, ako ich dáte kysnúť, potrite vyšľahaným vajcom a posypte sézamom.

Makovky vytvarujete rovnako, ako domáce rožky. Aj tentokrát patrí navrch vajíčko a maková posýpka.

Kysnutie a pečenie

Pripravené cesto je potrebné nechať nakysnúť na plechu, kým neznásobí svoj objem. Potom sa môžete pustiť do pečenia. Ak si vaša rúra s 240 °C teplotou neporadí, 230° bude tiež dosť. Pečivo je hotové, ak sa sfarbí do tmavohneda.

Tak čo, uspeli ste? Voňavé víkendové raňajky sú na dosah.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  2. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  3. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  4. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  7. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  10. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 350
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 610
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 824
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 7 823
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 693
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 885
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 934
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 805
  9. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 1 692
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 614

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Francúzsky analytik: Le Penová je v pozícii, z ktorej sa nevyhráva

Veriť, že Rusko je za všetkým zlé, je nesprávne, rovnako ako veriť tomu, že Rusko nemá vplyv, hovorí pre SME analytik FLORENT PARMENTIER.

SVET

Kremeľ smúti. Jeho favoritka Le Penová vo voľbách nevyhrala

Macron je kandidátom Bruselu a Merkelovej, Le Penová je z ľudu, opakujú ruské štátne médiá.

KOMENTÁRE

V čom majú Mihál s Beblavým výhodu

Môžu sa stať rozhodujúcou silou.

KOMENTÁRE

Moskvu zbavia jedného z jej symbolov

Chruščovky zbúrajú, milióny ľudí sa presťahujú.

Neprehliadnite tiež

Petra Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Jane Birkinová: preslávil ju erotický duet, ona preslávila kabelku

Ako Britka spravila kariéru vo Francúzsku, kde ju považovali za kuriozitu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop