SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Upečte si s nami briošky, mazance a makovky

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov a chleba, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Briošky so sézamomBriošky so sézamom (Zdroj: Milan Gigel)

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov, chleba alebo minipizze, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Rozpis surovín je opäť nenáročný a okresali sme ho na nutné minimum. Keďže sme vynechali pekárenský slad, potrebovať budete 800 gramov hladkej múky, 5 gramov soli, 120 gramov cukru, 100 gramov pekárenského smetolu, 30 gramov droždia, 1 vajíčko a 300 mililitrov vody. Posýpka je iba na vás – klasikou je mak a sézam.

Ako pripraviť cesto na briošky?

Ak sa chcete pustiť do ručného miesenia, myslite na prípravu vopred. Chvíľu potrvá kým tuk zmäkne a bude ho možné nastrúhať do cesta, aby sa stal jeho súčasťou. Cesto musí byť po vymiesení jemné, nelepivé avšak o poznanie vláčnejšie ako pri rožkoch.

Ak patríte medzi tých, čo majú doma pekáreň na chlieb, alebo kuchynský robot, využite pre prípravu cesta techniku. Hravo si poradí so všetkými surovinami bez toho, aby ste museli mrhať svoj drahocenný čas. My sme pri príprave cesta strávili približne 3 minúty, kým sme sa pustili do fázy kysnutia.

Neprehliadnite však to najdôležitejšie. Päť gramov soli nie je štipka ale takmer po okraj zarovnaná polievková lyžica. Ak chcete pripraviť sladké pečivo tak ako sa patrí, nepodceňujte ju. Nechcete predsa piecť koláč.

Bez kysnutia to nejde

Aby bolo pečivo ľahké, vzdušné a typicky penové, dôležité je, aby sa kvasinky v ceste aktivovali na plné obrátky. So štedrou dávkou cukru to nie je problém, a v zimnom období ponúkajú radiátory dostatok tepla. Ak vám však tepelné podmienky neprajú, pre urýchlenie kysnutia môžete použiť elektrickú rúru.

Tvarujeme a zdobíme

Nemusíte mať šikovné ruky na to, aby ste pripravili mazance. Cesto rozdelíte na 16 častí, z každej vytvarujete bochník a nakrojíte ho dvoma priečnymi rezmi špičkou noža. Zdobiť nemusíte, prilepšiť si môžete hrozienkami v ceste. Nezabudnite potrieť vyšľahaným vajíčkom.

Briošky nie sú nič iné, ako uzlíky, ktoré krásne nakysli. Každú časť cesta vytvarujte na šúľok a uviažte na ňom uzol. Ešte predtým, ako ich dáte kysnúť, potrite vyšľahaným vajcom a posypte sézamom.

Makovky vytvarujete rovnako, ako domáce rožky. Aj tentokrát patrí navrch vajíčko a maková posýpka.

Kysnutie a pečenie

Pripravené cesto je potrebné nechať nakysnúť na plechu, kým neznásobí svoj objem. Potom sa môžete pustiť do pečenia. Ak si vaša rúra s 240 °C teplotou neporadí, 230° bude tiež dosť. Pečivo je hotové, ak sa sfarbí do tmavohneda.

Tak čo, uspeli ste? Voňavé víkendové raňajky sú na dosah.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 457
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 075
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 223
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 326
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 976
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 687
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 321
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 969
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 670
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Poslanci zabudli neprokurátorom umožniť, aby požiadali o previerku.

17 h
Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

6 h
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.

Aj sobotňajší zjazd ovládla Goggiová.

5 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

19 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

24 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt