Upečte si s nami briošky, mazance a makovky

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov a chleba, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Briošky so sézamom(Zdroj: Milan Gigel)

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov, chleba alebo minipizze, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Rozpis surovín je opäť nenáročný a okresali sme ho na nutné minimum. Keďže sme vynechali pekárenský slad, potrebovať budete 800 gramov hladkej múky, 5 gramov soli, 120 gramov cukru, 100 gramov pekárenského smetolu, 30 gramov droždia, 1 vajíčko a 300 mililitrov vody. Posýpka je iba na vás – klasikou je mak a sézam.

Ako pripraviť cesto na briošky?

Ak sa chcete pustiť do ručného miesenia, myslite na prípravu vopred. Chvíľu potrvá kým tuk zmäkne a bude ho možné nastrúhať do cesta, aby sa stal jeho súčasťou. Cesto musí byť po vymiesení jemné, nelepivé avšak o poznanie vláčnejšie ako pri rožkoch.

Ak patríte medzi tých, čo majú doma pekáreň na chlieb, alebo kuchynský robot, využite pre prípravu cesta techniku. Hravo si poradí so všetkými surovinami bez toho, aby ste museli mrhať svoj drahocenný čas. My sme pri príprave cesta strávili približne 3 minúty, kým sme sa pustili do fázy kysnutia.

Neprehliadnite však to najdôležitejšie. Päť gramov soli nie je štipka ale takmer po okraj zarovnaná polievková lyžica. Ak chcete pripraviť sladké pečivo tak ako sa patrí, nepodceňujte ju. Nechcete predsa piecť koláč.

Bez kysnutia to nejde

Aby bolo pečivo ľahké, vzdušné a typicky penové, dôležité je, aby sa kvasinky v ceste aktivovali na plné obrátky. So štedrou dávkou cukru to nie je problém, a v zimnom období ponúkajú radiátory dostatok tepla. Ak vám však tepelné podmienky neprajú, pre urýchlenie kysnutia môžete použiť elektrickú rúru.

Tvarujeme a zdobíme

Nemusíte mať šikovné ruky na to, aby ste pripravili mazance. Cesto rozdelíte na 16 častí, z každej vytvarujete bochník a nakrojíte ho dvoma priečnymi rezmi špičkou noža. Zdobiť nemusíte, prilepšiť si môžete hrozienkami v ceste. Nezabudnite potrieť vyšľahaným vajíčkom.

Briošky nie sú nič iné, ako uzlíky, ktoré krásne nakysli. Každú časť cesta vytvarujte na šúľok a uviažte na ňom uzol. Ešte predtým, ako ich dáte kysnúť, potrite vyšľahaným vajcom a posypte sézamom.

Makovky vytvarujete rovnako, ako domáce rožky. Aj tentokrát patrí navrch vajíčko a maková posýpka.

Kysnutie a pečenie

Pripravené cesto je potrebné nechať nakysnúť na plechu, kým neznásobí svoj objem. Potom sa môžete pustiť do pečenia. Ak si vaša rúra s 240 °C teplotou neporadí, 230° bude tiež dosť. Pečivo je hotové, ak sa sfarbí do tmavohneda.

Tak čo, uspeli ste? Voňavé víkendové raňajky sú na dosah.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 372
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 518
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 931
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 634
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 487
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 378
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 303
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 263
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 134

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerala situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.