SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Upečte si s nami briošky, mazance a makovky

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov a chleba, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Briošky so sézamomBriošky so sézamom (Zdroj: Milan Gigel)

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov, chleba alebo minipizze, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Rozpis surovín je opäť nenáročný a okresali sme ho na nutné minimum. Keďže sme vynechali pekárenský slad, potrebovať budete 800 gramov hladkej múky, 5 gramov soli, 120 gramov cukru, 100 gramov pekárenského smetolu, 30 gramov droždia, 1 vajíčko a 300 mililitrov vody. Posýpka je iba na vás – klasikou je mak a sézam.

Ako pripraviť cesto na briošky?

Ak sa chcete pustiť do ručného miesenia, myslite na prípravu vopred. Chvíľu potrvá kým tuk zmäkne a bude ho možné nastrúhať do cesta, aby sa stal jeho súčasťou. Cesto musí byť po vymiesení jemné, nelepivé avšak o poznanie vláčnejšie ako pri rožkoch.

Ak patríte medzi tých, čo majú doma pekáreň na chlieb, alebo kuchynský robot, využite pre prípravu cesta techniku. Hravo si poradí so všetkými surovinami bez toho, aby ste museli mrhať svoj drahocenný čas. My sme pri príprave cesta strávili približne 3 minúty, kým sme sa pustili do fázy kysnutia.

Neprehliadnite však to najdôležitejšie. Päť gramov soli nie je štipka ale takmer po okraj zarovnaná polievková lyžica. Ak chcete pripraviť sladké pečivo tak ako sa patrí, nepodceňujte ju. Nechcete predsa piecť koláč.

Bez kysnutia to nejde

Aby bolo pečivo ľahké, vzdušné a typicky penové, dôležité je, aby sa kvasinky v ceste aktivovali na plné obrátky. So štedrou dávkou cukru to nie je problém, a v zimnom období ponúkajú radiátory dostatok tepla. Ak vám však tepelné podmienky neprajú, pre urýchlenie kysnutia môžete použiť elektrickú rúru.

Tvarujeme a zdobíme

Nemusíte mať šikovné ruky na to, aby ste pripravili mazance. Cesto rozdelíte na 16 častí, z každej vytvarujete bochník a nakrojíte ho dvoma priečnymi rezmi špičkou noža. Zdobiť nemusíte, prilepšiť si môžete hrozienkami v ceste. Nezabudnite potrieť vyšľahaným vajíčkom.

Briošky nie sú nič iné, ako uzlíky, ktoré krásne nakysli. Každú časť cesta vytvarujte na šúľok a uviažte na ňom uzol. Ešte predtým, ako ich dáte kysnúť, potrite vyšľahaným vajcom a posypte sézamom.

Makovky vytvarujete rovnako, ako domáce rožky. Aj tentokrát patrí navrch vajíčko a maková posýpka.

Kysnutie a pečenie

Pripravené cesto je potrebné nechať nakysnúť na plechu, kým neznásobí svoj objem. Potom sa môžete pustiť do pečenia. Ak si vaša rúra s 240 °C teplotou neporadí, 230° bude tiež dosť. Pečivo je hotové, ak sa sfarbí do tmavohneda.

Tak čo, uspeli ste? Voňavé víkendové raňajky sú na dosah.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 381
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 930
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 856
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 576
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 088
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 647
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 792
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


9 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


4 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu