SME

Ako uvariť obed z ničoho

Na chutné jedlo netreba vždy mnoho surovín. Naše tipy vás presvedčia, že aj z mála môžete vykúzliť špeciality, pri ktorých nikto nepozná, aké sú jednoduché na prípravu.

Neveríte? Naše tipy vás presvedčia, že aj z mála môžete vykúzliť špeciality, pri ktorých nikto nepozná, aké sú jednoduché na prípravu.

Chlebová polievka
suroviny na 4 porcie

chlebova.jpg1 l zeleninového vývaru z kocky
4 plátky toastového chleba
60 g nastrúhaného parmezánu
4 čerstvé surové žĺtky
1 lyžica posekanej pažítky
soľ, korenie

Najprv si pripravíme vývar. Môže byť z kocky alebo ten, ktorý sme nedávno uvarili, dali zmraziť – a teraz akoby sme ho našli. Plátky chleba nasucho opečieme alebo ugrilujeme a položíme na dno polievkových misiek či hlbokých tanierov. Nasypeme na ne dve tretiny nastrúhaného syra, na syr pomocou lyžice položíme surové žĺtky, podľa chuti osolíme, okoreníme a posypeme zvyškami syra. Do každej misky, po strane, opatrne prilejeme horúci vývar a ihneď podávame.

Tip: Žĺtky môžeme vliať rovno do vriacej polievky a rozšľahať ich vidličkou na žiarivé žlté nitky. Ak pestujeme v záhradke či v črepníku pažítku, nasekáme ju a na záver pridáme do polievky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Špagety po uhliarsky
suroviny na 4 porcie

180 g anglickej slaniny
4 strúčiky cesnaku
3 väčšie vajcia
500 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu + trochu syra na posypanie, môže byť parmezán alebo ementál
soľ, čerstvé mleté korenie

spagety.jpgŠpagety uvaríme podľa návodu na obale, aby zostali tvrdé na skus (al dente). Strúčiky cesnaku trochu stlačíme plochou stranou noža, tak sa uvoľnia aromatické silice.

V panvici necháme na miernom ohni rozpustiť na malé kúsky nakrájanú slaninu, potom v nej ľahko opečieme celé strúčiky cesnaku dozlatista. Do pravých špagiet carbonara sa pridáva len žĺtok, pokojne však môžeme použiť aj celé vajcia. Rozbijeme ich do misky, prisypeme nastrúhaný parmezán, osolíme, okoreníme a dôkladne zamiešame.

Uvarené cestoviny scedíme, vrátime späť do hrnca (mimo ohňa), prisypeme rozpustenú slaninu s cesnakom a premiešame. Do horúcich cestovín dôkladne vmiešame zmes zo žĺtkov alebo celých vajec a syra, aby sa v nej špagety obalili. Vajíčka sa v nich ohrejú, ale nezrazia. Pred podávaním jedlo ešte posypeme trochou parmezánu.

Tip: Ak sa nám budú zdať špagety príliš suché, prilejeme k nim 1 alebo 2 lyžice vody, v ktorej sa varili. Pokrm bude krémovejší.

SkryťVypnúť reklamu

salat.jpgŠalát s kuskusom, paradajkami a nivou
suroviny na 4 porcie

250 g kuskusu
12 cherry paradajok nakrájaných na kolieska
100 g syra s modrou plesňou
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy l soľ

Kuskus pripravíme podľa návodu (na zafarbenie môžeme pridať do vody 1/2 lyžičky kurkumy alebo karí), presunieme do misy na šalát a necháme trochu vychladnúť. V malom pohári s vrchnákom dobre pretrepeme olej s citrónovou šťavou a štipkou soli. Ku kuskusu pridáme syr nakrájaný na kúsky, plátky paradajok, zálievku a všetko dobre premiešame.

Tip: Pre vôňu a krásu šalát ozdobíme lístkami bazalky. Môžeme pridať i 10 – 15 čiernych olív.

Omeleta so šunkou a paprikami
suroviny na 4 porcie

omeleta.jpg

8 vajec
100 ml 12 %smotany
200 g šunky
3 rôznofarebné papriky nakrájané na kocky
2 lyžice oleja
soľ

Vajíčka rozšľaháme v mise so smotanou a soľou. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme na kocky nakrájanú šunku a ľahko ju osmažíme, potom ju preložíme na tanier a necháme v teple. Do druhej panvice nalejeme druhú lyžicu oleja, osmažíme na ňom na kúsky nakrájané papriky, do panvice dáme späť šunku, zamiešame a zalejeme vajíčkami rozšľahanými so smotanou. Pečieme na miernom ohni. Keď je povrch omelety pevný, obrátime ju a opečieme i z druhej strany. Jedlo podá-vame horúce, nakrájané na dieliky, alebo studené, nakrájané na kocky ako predjedlo.

Tip: Omeletu môžeme obrátiť tak, že ju z panvice vyklopíme na tanier a z neho späť na panvicu.

SkryťVypnúť reklamu

Kura po baskicky
suroviny na 4 porcie

kure.jpg1 kg vykosteného kuracieho mäsa nakrájaného na kúsky
3 lyžice olivového oleja
350 g malých paradajok
100 ml suchého bieleho vína
1 lyžicu lístkov oregana
soľ

Na panvici zohrejeme olej a opečieme v ňom kúsky kurčaťa zo všetkých strán dozlatista. Osolíme. Pridáme paradajky, podlejeme ich vínom a dusíme pod pokrievkou asi 30 minút. Hotové kúsky kurčaťa položíme do misy. Omáčku necháme trochu vyvariť a potom ju nalejeme na mäso. Nakoniec všetko posypeme lístkami oregana.

Tip: Ak máme doma cesnak, nasekáme 2 strúčiky a pridáme ich do oleja ku kurčaťu.

Rizoto s čerstvými hríbmi
suroviny na 4 porcie

50 g masla
2 šalotky alebo malé cibule
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru (môže byť z kocky)
500 g čerstvých hríbov (môžeme nahradiť sušenými alebo mrazenými hubami)
300 g guľatozrnnej ryže na rizoto
soľ

rizoto.jpgVo väčšej panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom osmažíme nasekanú cibuľu. Dávame pritom pozor, aby nám nezhnedla. Za stáleho miešania prisypeme ryžu a pražíme ju na miernom ohni tak dlho, kým sa zrnká neobalia tukom. Pridáme očistené a na kúsky nakrájané huby, ľahko ich osmažíme, zalejeme naberačkou horúcim vývarom a zmiernime plameň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokračujeme v miešaní, kým sa tekutina nevyparí. Prilejeme ďalšiu naberačku vývaru. Postup opakujeme tak dlho, až kým spotrebujeme všetok vývar. Udržiavame ho stále horúci, aby sme neznižovali teplotu rizota. Nezabúdame priebežne miešať! Trvá to asi 15 minút.

Ryžu ochutnáme - mala by byť al dente, zrnká sa nesmú lepiť. Ak sa nám zdá príliš tvrdá, prilejeme ešte trochu horúcej vody. Hotové rizoto odstavíme z ohňa, primiešame lyžičku masla, osolíme, okoreníme a necháme 1 - 2 minúty stáť.

Tip: Vo chvíli, keď hrozí, že sa nám ryža pripáli, zalejeme ju 150 ml suchého bieleho vína. Premiešame a necháme vyvariť, až potom môžeme začať prilievať vývar.

Máte skúsenosti s varením na poslednú chvíľu zo surovín, ktoré dom dal? Podeľte sa s ostatnými o recept. Svoje tipy posielajte na zena@smeonline.sk.

Najkreatívnejší recept odmeníme knižkou od vydavateľstva IKAR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 15 119
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 434
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 8 205
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 5 993
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 081
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 315
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 230
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 1 805
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 910
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 882
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 399
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 243
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 6 005
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 760
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 5 035
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 4 678
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťZatvoriť reklamu