Ako uvariť obed z ničoho

Na chutné jedlo netreba vždy mnoho surovín. Naše tipy vás presvedčia, že aj z mála môžete vykúzliť špeciality, pri ktorých nikto nepozná, aké sú jednoduché na prípravu.

Neveríte? Naše tipy vás presvedčia, že aj z mála môžete vykúzliť špeciality, pri ktorých nikto nepozná, aké sú jednoduché na prípravu.

Chlebová polievka
suroviny na 4 porcie

Chlebova.jpg1 l zeleninového vývaru z kocky
4 plátky toastového chleba
60 g nastrúhaného parmezánu
4 čerstvé surové žĺtky
1 lyžica posekanej pažítky
soľ, korenie

Najprv si pripravíme vývar. Môže byť z kocky alebo ten, ktorý sme nedávno uvarili, dali zmraziť – a teraz akoby sme ho našli. Plátky chleba nasucho opečieme alebo ugrilujeme a položíme na dno polievkových misiek či hlbokých tanierov. Nasypeme na ne dve tretiny nastrúhaného syra, na syr pomocou lyžice položíme surové žĺtky, podľa chuti osolíme, okoreníme a posypeme zvyškami syra. Do každej misky, po strane, opatrne prilejeme horúci vývar a ihneď podávame.

Tip: Žĺtky môžeme vliať rovno do vriacej polievky a rozšľahať ich vidličkou na žiarivé žlté nitky. Ak pestujeme v záhradke či v črepníku pažítku, nasekáme ju a na záver pridáme do polievky.

Špagety po uhliarsky
suroviny na 4 porcie

180 g anglickej slaniny
4 strúčiky cesnaku
3 väčšie vajcia
500 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu + trochu syra na posypanie, môže byť parmezán alebo ementál
soľ, čerstvé mleté korenie

Spagety.jpgŠpagety uvaríme podľa návodu na obale, aby zostali tvrdé na skus (al dente). Strúčiky cesnaku trochu stlačíme plochou stranou noža, tak sa uvoľnia aromatické silice.

V panvici necháme na miernom ohni rozpustiť na malé kúsky nakrájanú slaninu, potom v nej ľahko opečieme celé strúčiky cesnaku dozlatista. Do pravých špagiet carbonara sa pridáva len žĺtok, pokojne však môžeme použiť aj celé vajcia. Rozbijeme ich do misky, prisypeme nastrúhaný parmezán, osolíme, okoreníme a dôkladne zamiešame.

Uvarené cestoviny scedíme, vrátime späť do hrnca (mimo ohňa), prisypeme rozpustenú slaninu s cesnakom a premiešame. Do horúcich cestovín dôkladne vmiešame zmes zo žĺtkov alebo celých vajec a syra, aby sa v nej špagety obalili. Vajíčka sa v nich ohrejú, ale nezrazia. Pred podávaním jedlo ešte posypeme trochou parmezánu.

Tip: Ak sa nám budú zdať špagety príliš suché, prilejeme k nim 1 alebo 2 lyžice vody, v ktorej sa varili. Pokrm bude krémovejší.

Salat.jpgŠalát s kuskusom, paradajkami a nivou
suroviny na 4 porcie

250 g kuskusu
12 cherry paradajok nakrájaných na kolieska
100 g syra s modrou plesňou
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy l soľ

Kuskus pripravíme podľa návodu (na zafarbenie môžeme pridať do vody 1/2 lyžičky kurkumy alebo karí), presunieme do misy na šalát a necháme trochu vychladnúť. V malom pohári s vrchnákom dobre pretrepeme olej s citrónovou šťavou a štipkou soli. Ku kuskusu pridáme syr nakrájaný na kúsky, plátky paradajok, zálievku a všetko dobre premiešame.

Tip: Pre vôňu a krásu šalát ozdobíme lístkami bazalky. Môžeme pridať i 10 – 15 čiernych olív.

Omeleta so šunkou a paprikami
suroviny na 4 porcie

Omeleta.jpg

8 vajec
100 ml 12 %smotany
200 g šunky
3 rôznofarebné papriky nakrájané na kocky
2 lyžice oleja
soľ

Vajíčka rozšľaháme v mise so smotanou a soľou. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme na kocky nakrájanú šunku a ľahko ju osmažíme, potom ju preložíme na tanier a necháme v teple. Do druhej panvice nalejeme druhú lyžicu oleja, osmažíme na ňom na kúsky nakrájané papriky, do panvice dáme späť šunku, zamiešame a zalejeme vajíčkami rozšľahanými so smotanou. Pečieme na miernom ohni. Keď je povrch omelety pevný, obrátime ju a opečieme i z druhej strany. Jedlo podá-vame horúce, nakrájané na dieliky, alebo studené, nakrájané na kocky ako predjedlo.

Tip: Omeletu môžeme obrátiť tak, že ju z panvice vyklopíme na tanier a z neho späť na panvicu.

Kura po baskicky
suroviny na 4 porcie

Kure.jpg1 kg vykosteného kuracieho mäsa nakrájaného na kúsky
3 lyžice olivového oleja
350 g malých paradajok
100 ml suchého bieleho vína
1 lyžicu lístkov oregana
soľ

Na panvici zohrejeme olej a opečieme v ňom kúsky kurčaťa zo všetkých strán dozlatista. Osolíme. Pridáme paradajky, podlejeme ich vínom a dusíme pod pokrievkou asi 30 minút. Hotové kúsky kurčaťa položíme do misy. Omáčku necháme trochu vyvariť a potom ju nalejeme na mäso. Nakoniec všetko posypeme lístkami oregana.

Tip: Ak máme doma cesnak, nasekáme 2 strúčiky a pridáme ich do oleja ku kurčaťu.

Rizoto s čerstvými hríbmi
suroviny na 4 porcie

50 g masla
2 šalotky alebo malé cibule
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru (môže byť z kocky)
500 g čerstvých hríbov (môžeme nahradiť sušenými alebo mrazenými hubami)
300 g guľatozrnnej ryže na rizoto
soľ

Rizoto.jpgVo väčšej panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom osmažíme nasekanú cibuľu. Dávame pritom pozor, aby nám nezhnedla. Za stáleho miešania prisypeme ryžu a pražíme ju na miernom ohni tak dlho, kým sa zrnká neobalia tukom. Pridáme očistené a na kúsky nakrájané huby, ľahko ich osmažíme, zalejeme naberačkou horúcim vývarom a zmiernime plameň.

Pokračujeme v miešaní, kým sa tekutina nevyparí. Prilejeme ďalšiu naberačku vývaru. Postup opakujeme tak dlho, až kým spotrebujeme všetok vývar. Udržiavame ho stále horúci, aby sme neznižovali teplotu rizota. Nezabúdame priebežne miešať! Trvá to asi 15 minút.

Ryžu ochutnáme - mala by byť al dente, zrnká sa nesmú lepiť. Ak sa nám zdá príliš tvrdá, prilejeme ešte trochu horúcej vody. Hotové rizoto odstavíme z ohňa, primiešame lyžičku masla, osolíme, okoreníme a necháme 1 - 2 minúty stáť.

Tip: Vo chvíli, keď hrozí, že sa nám ryža pripáli, zalejeme ju 150 ml suchého bieleho vína. Premiešame a necháme vyvariť, až potom môžeme začať prilievať vývar.

Máte skúsenosti s varením na poslednú chvíľu zo surovín, ktoré dom dal? Podeľte sa s ostatnými o recept. Svoje tipy posielajte na zena@smeonline.sk.

Najkreatívnejší recept odmeníme knižkou od vydavateľstva IKAR.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 289
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 174
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 265
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 822
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 935
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 306
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 305
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 073
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 025
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 609

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.