Bosch MUM 46CR1 – silný, vytrvalý a všestranný robot

Kuchynské roboty dokážu v kuchyni ušetriť mnoho práce – obzvlášť tam, kde je stravníkov viac. Ak vás v poslednej dobe oslovili modely s pohonom vo výklopnom ramene, potom vás dnešný test osloví. Otestovali sme robot z dielní Bosch, ktorý si poradí nielen

Kuchynské roboty dokážu v kuchyni ušetriť mnoho práce – obzvlášť tam, kde je stravníkov viac. Ak vás v poslednej dobe oslovili modely s pohonom vo výklopnom ramene, potom vás dnešný test osloví. Otestovali sme robot z dielní Bosch, ktorý si poradí nielen so strúhaním, mixovaním a prípravou cesta, ale aj s výrobou múky, či mletím mäsa.

Možno si poviete, že sme sa pustili do zbytočne silného kalibra. Áno, na trhu existuje množstvo jednoduchších robotov, ktorým venujeme priestor už v najbližších dňoch. Aby sme však boli dostatočne prísni pri hodnotení, začali sme tam, kde iní zvyčajne pri výbere končia. Pri testoch sme zistili, že aj takýto silný robot má svoje obmedzenia. Vraj nemožné? Čítajte ďalej a budete vedieť viac.

Robot – áno, či nie?

Zodpovedať túto otázku je jednoduché. Ak varíte pre dve osoby, často siahate po polotovaroch a pri príprave pokrmov ste konzervatívni, robot bude na vašej kuchynskej linke iba prekážať. Ak však pracujete s väčším objemom surovín, ste ochotní zmeniť svoje dlhoročné návyky a umývanie riadu je pre vás zábavou a relaxom, potom kuchynský robot iste oceníte.

550-wattový motor v ramene

Čím MUM 46CR1 zaujme je jeho konštrukcia. To, že motor je spolu s prevodovkou a riadiacou elektronikou umiestnený vo výklopnom ramene nie je náhoda. Dôvodom je jeho zameranie na kvalitné spracovanie cesta a šľahanie. Keďže pracovné nástroje rotujú okolo dvoch osí súčasne, suroviny sú v miske spracovávané rovnomerne v celom jej objeme. Znamená to, že pri šľahaní či miesení prechádzajú rotujúce metly a háky po okrajoch misy tak, aby nevynechali ani kúsok priestoru. A to je v porovnaní s robotmi s motorom v základni veľké plus.

Ak sa vám zdá byť „štyri-šesť-CR-jednotka“ robustná, mali by ste vedieť, že nezaberie na kuchynskej linke viac miesta, ako roboty s klasickou konštrukciou. Možno vás prekvapí aj to, že kompletný robot je umiestnený iba vo výklopnej časti ramena. Základňa a stojanový držiak v ľavej časti sú úplne prázdne. Všetko je sústredené v kompaktnom bloku ramena.

Silný, 550-wattový motor je ovládaný elektronikou, ktorá pracuje so štyrmi stupňami otáčok. Pri používaní sa to prejavuje tak, že k zmene otáčok dochádza postupne, aby bol motor zbavený nárazovej záťaže. Je to čosi ako spúšťanie s rozbehom. Kým pri šľahaní táto funkcia nezaváži, pri mixovaní či miesení hustého cesta ide o dôležitý prvok.

Štyri polohy, tri výstupy prevodovky

Poloha ramena je nastaviteľná, na výber sú štyri rôzne pozície. To preto, že pracovné nástroje je možné upevňovať na tri rôzne výstupy prevodovky. Možno sa pýtate, na čo je štvrtý medzistupeň. Nuž na to, aby mohla šťava z citrusovača odtekať do nádoby.

Kým nože mixéru sú pripojené priamo k rotoru motora, mlynček na mäso, šľahacie metly, hák na miesenie cesta či iné nástroje sú pripájané k prevodovke. Tá zaistí, aby mal motor potrebný krútiaci moment – inak povedané silu – a otáčky dosahovali pre danú prácu optimum. Prevodovka je dvojhlavová.

Ak máme hodnotiť vyhotovenie kĺbového úchytu, vďaka aretačnému tlačidlu funguje spoľahlivo a nastavená poloha je prakticky nemenná. Čo sa však pevnosti týka, plast je predsa len plast, takže od neho netreba očakávať žiadne konštrukčné zázraky. Všetko začína byť jasné, ak sa pustíte do miesenia hustejšieho cesta na chlieb, či pečivo. Keď hák zaberá do spracovávanej hmoty, plastový rám sa začína uhýbať, čo ste mohli vidieť v našom článku o pečení domácich rožkov. Pravdupovediac, robot nás nepresvedčil o tom, že by takúto záťaž zniesol dlhšie ako niekoľko mesiacov. Výrobca však v návode prípravu cesta na chlieb uvádza ako rutinnú samozrejmosť.

Bez zahrievania, avšak s narastajúcou hlučnosťou

Počas testov sme ani raz nezaznamenali, že by sa motor alebo prevodovka robota prehrievali, nevieme teda posúdiť, či je zariadenie vybavené tepelnou poistkou. Čo však musíme spomenúť, sú zmeny ktoré sme počas dvojmesačného používania zaregistrovali. Kým po vybalení bol robot pri práci absolútne tichý, postupom času jeho hlučnosť rástla.

Pripisovať to možno azda prevodovke, ktorá sa mohla opotrebovať, alebo vyschnutiu maziva. I keď sme do vnútra robota nahliadli aby sme situáciu preverili, do úplného rozobratia prevodovky sme sa nepúšťali. Predsa len, konštrukčne je riešená ako blok zapuzdrený v polykarbonátovom puzdre, takže sa od používateľa zaručene neočakáva žiadne mazanie, či údržba.

Špecialista na miesenie a šľahanie

Prípravu rôznych druhov cesta môžeme hodnotiť ako veľmi dobrú. Či už ide o jemné, pomalé šľahanie, miešanie riedkeho cesta, alebo miesenie kysnutého cesta, robot si s prípravou poradil ľavou zadnou. Dokonca môžeme povedať, že môžete zabudnúť na všetku opatrnosť pri vkladaní surovín dnu – tuky netreba vopred rozpúšťať, vyhnúť sa môžete porciovaniu surovín na menšie kúsky – s týmto si robot poradí hravo.

Ak pracujete s kysnutým cestom, je vhodné vopred si kovovú misku predhriať, aby cesto kyslo rýchlejšie. Osvedčilo sa nám krátkodobé vloženie do rúry s nastavením 50 °C teplovzdušného ohrevu, alebo iba opláchnutie horúcou vodou z vodovodu.

Pri práci s cestom sme robot rozhodne nešetrili a má za sebou nielen celé vianočné pečenie cukroviniek, ale aj každodennú prípravu pečiva a chleba.

Múka na počkanie

Možno si poviete, že mletie múky v domácich podmienkach je dnes zbytočnosťou, iných naopak táto informácia zaujme. Neočakávajte žiadny luxus – kameň či extra nízke otáčky. Pozitívnou informáciou je však nízka cena vyrobenej suroviny. Ak si porovnáte cenu obilnín a múk, zistíte, že dokážete ušetriť.

My sme venovali čas experimentovaniu so pšenicou a ryžou. V prípade pšenice je situácia jasná. Pri najjemnejšom mletí sme získali produkt porovnateľný s polohrubou celozrnnou múkou, z ktorej sme pripravovali chlieb. Múka je určená na rýchlu spotrebu, pretože klíčky, ktoré sa mletím zahrejú a roztlačia majú tendenciu podliehať skaze. Upečený chlieb predbehol svojou kvalitou naše očakávania.

Nevynechali sme ani mletie guľatozrnnej lepkavej ryže. Pri jemnom nastavení sme vyprodukovali múku, ktorú možno porovnať s hladkou ryžovou múkou. Pripravovali sme z nej wontony, ktoré boli na nerozoznanie od tých, s ktorými sa stretnete v ázijských bistrách. Tu však treba sledovať proces mletia, pretože niekedy sa stáva, že múka sa prestane sypať nadol ale začnú sa vytvárať „zlisované stružliny“, ktoré nezniesli vyššiu teplotu vznikajúcu pri mletí. Liek je jednoduchý – po kilograme mletia stačí stroj na chvíľu nechať oddýchnuť, aby kovové disky ochladli, alebo stačí nastaviť hrubší stupeň mletia.

Kokteily na každý deň

Hodnotiť prácu s mixérom je azda zbytočné. Dvojitý nôž nemá problémy so zapracovaním zamrznutého ovocia do mlieka, či drvením ľadu na drť. Tu cítiť nielen silu motora, ale aj húževnatosť ocele, z ktorej sú vyrobené nože. Plastové telo mixéra s jeho pätou sa čistí bez problému, moderné plasty sú jednoducho hladšie, ako kedysi. Vieme si predstaviť každodenné používanie pri raňajkovej tabuli.

Strúhanie takmer bez zvyškov

Strúhací nadstavec je konštruovaný tak, aby spolupracoval s kovovou miskou pre zber spracovaných surovín. Výber rezných kotúčov je bohatý a tak sa netreba zamýšľať nad tým, čo vám bude chýbať. S čím však treba rátať je nie príliš široké hrdlo pri prísun surovín. I keď by motoricky stroj zvládol silnejšiu záťaž, bude potrebné rozkrajovanie surovín na primerané sústa.

A ako je to so zvyškami, ktoré zostanú v medzipriestore? Narozdiel od zle riešených robotov nízkych tried je všetko spracované takmer bezozvyšku.

Mletie iba v malom

Pri testoch sme nevynechali ani mlecí nástavec. Jeho konštrukcia naznačuje, že na veľké mletie sa spoliehať netreba. Hrdlo je priúzke a tak je možné dnu vkladať iba malé kúsky mäsa, či zeleniny. O to viac však dbali pri návrhu na bezpečnosť. Cez dlhé hrdlo je prakticky nemožné dosiahnuť prstami na mlecí mechanizmus. Ak meliete často a veľa, mlynček sa u vás stane nepoužiteľným.

Kuchynský robot Bosch MUM 46CR1 môžeme hodnotiť ako stroj silného kalibru s bohatým príslušenstvom, ktoré je možné ďalšími investíciami rozširovať. Zdá sa však, že obmedzenia, na ktoré sme narazili otvárajú otázku – investovať do silnejšieho robota MUM z radu 8, alebo siahnuť po lacnejšej alternatíve z nižšej triedy? Ak uvážime že mlynček je určený iba pre malé objemy surovín a miesenie hustejšieho kysnutého cesta môže vyústiť do problému, potom môžeme ísť o triedu dolu. Ak zotrváme v segmente cukroviniek, nevyužijeme ostatné možnosti a príslušenstvá. V krátkosti povedané, nie sme si istí vhodnosťou tejto investície. Vyzerá atraktívne, avšak nie je dokonalý.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 433
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 513
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 121
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 957
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 608
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 496
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 723
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 506
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 919
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 662

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.