Minipizza, ktorá zachráni deň

Vykašlite sa na supermarkety a ich predraženú minipizzu. Rovnakú si pripravíte doma za zlomok ceny. Vyčarí pohodovú a voňavú atmosféru raňajok, prekvapí svojou krehkosťou na desiatu a po uponáhľanom dni pohladí jemnou chuťou vaše nervy. Že neviete ako na

to? Aj dnes vám poradíme, ako to zvládnuť čo najjednoduchšie.

Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Hladká múka, droždie, paradajková šťava, klobása, oregano, soľ a tuk sa nájdu v každej domácnosti. A ak máte pomocníka, ktorý vymiesi cesto za vás, možno sa minipizza stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.

Opäť s robotom, tentokrát s jednoduchším

Keďže pri príprave domácich rožkov a chleba priamo zo pšenice ste mali pocit, že domáci robot ktorý sme použili je príliš luxusný, dnes sme siahli o triedu nižšie. Plastový nôž na miesenie cesta je štandardnou výbavou kuchynských robotov. Miesenie je rýchle, kvalitné, len niekedy treba dávať pozor na to, aby pri hustejšom ceste robot po kuchyni neposkakoval. Vy máte stále možnosť miesiť cesto ručne alebo v domácej pekárni na chlieb.

Ako pripraviť cesto na pizzu?

Keďže supermarketová minipizza sa od tej reštauračnej líši tým, že je hrubšia, jemná a nakysnutá, prispôsobili sme receptúru prípravy cesta tak, aby sme dosiahli požadovaný výsledok.

Pre 16 kúskov minipizze potrebujete 600 gramov hladkej múky, 300 ml teplej vody, 42 gramov droždia, trochu soli a pre vôňu oregano. Aby cesto bolo jemné, nevyschlo do budúceho dňa a krásne nakyslo, treba pridať aj tuk. My pri strojovom spracovaní siahame po pekárenskom smetole – na jednu dávku postačí 80 až 100 gramov. Ak chcete miesiť ručne, nahraďte ho 60 až 80 mililitrami stolového oleja.

Kuchynský robot vyrobí hladké cesto približne za 3 minúty, pri ručnom miesení sa musí odlepovať od misky a mať hladkú, jemnú a nelepivú konzistenciu s jemne mastným povrchom.

Ako tvarovať cesto?

Po nakysnutí sme cesto rozdelili na dva bochníky. Z každého z nich sme vytvorili osem podobných obdĺžnikov, ktoré sme položili na vymastený plech. Nepoužívajte pri úprave cesta múku, na dosku sa nelepí a múka by pri pečení zbytočne horela.

Obdĺžnikový tvar sme volili preto, aby sme celú dávku dokázali na dvoch plechoch upiecť v rúre na jeden krát. Ak uprednostňujete okrúhlu minipizzu, zariaďte sa podľa seba. Dôležité je iba to, aby neprekysla.

Čo navrch?

Klobásová pizza mnoho prísad nevyžaduje. Na jemno nakrájanú cibuľu sme rozmixovali v paradajkovej šťave, do ktorej sme pridali trochu oregana. Slaná, papriková klobása s vôňou oregana vynikne a paradajka s cibuľou vyčarí vyváženú atmosféru.

Ak sa vám to zdá byť fádne (v supermarkete to tiež nepreháňajú) môžete siahnuť po čom chcete. Od olív, cez syry, zeleninu, domácu šunku až po špenát, vajíčko či ananás.

Ako upiecť minipizzu?

S postupným nábehom pre nakysnutie a vysokou teplotou pre zafixovanie jej chuti a čerstvosti. Pri vložení do studenej rúry sme nastavili cieľovú teplotu 230 °C a po 20 minútach sme servírovali. Pizza stihla jemne dokysnúť, do chrumkava sa upiecť a cesto si zachovalo svoju šťavnatosť a vláčnosť.

Čo s ňou?

Ak sa nezje rýchlejšie, ako začnete uvažovať nad touto otázkou, mali by ste vedieť, že je úplne jedno, či pečiete minipizzu z jednej dávky cesta, alebo z dvoch. Po upečení vydrží v dobrej kondícii približne 48 hodín, po vložení do mrazničky ju môžete kedykoľvek vytiahnuť von.

A kde sú tie sľubované raňajky s pohodovou a voňavou atmosférou? Proste si len v sobotu ráno vstanete, vysypete z mrazničky minipizze na mrežu do rúry a pri 180 °C ju počas niekoľkých minút prihrejete. Bude taká skvelá, ako v momente keď ste ju vytiahli z rúry.

Tak čo, podarilo sa?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 896
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 594
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 10 549
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 585
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 160
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 216
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 639
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 131
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 982
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 2 974

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Hnevá ma zlý prístup zdravotníkov k pacientom

Mnohé izby budú dvojlôžkové. So samostatným sociálnym zariadením a so sprchou, vraví šéf UNB.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.

SVET

Erdogan je varovaním, kde môže skončiť Maďarsko

Erdogan zmenil Turecko za pätnásť rokov.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.