SME

Minipizza, ktorá zachráni deň

Vykašlite sa na supermarkety a ich predraženú minipizzu. Rovnakú si pripravíte doma za zlomok ceny. Vyčarí pohodovú a voňavú atmosféru raňajok, prekvapí svojou krehkosťou na desiatu a po uponáhľanom dni pohladí jemnou chuťou vaše nervy. Že neviete ako na

to? Aj dnes vám poradíme, ako to zvládnuť čo najjednoduchšie.

Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Hladká múka, droždie, paradajková šťava, klobása, oregano, soľ a tuk sa nájdu v každej domácnosti. A ak máte pomocníka, ktorý vymiesi cesto za vás, možno sa minipizza stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opäť s robotom, tentokrát s jednoduchším

Keďže pri príprave domácich rožkov a chleba priamo zo pšenice ste mali pocit, že domáci robot ktorý sme použili je príliš luxusný, dnes sme siahli o triedu nižšie. Plastový nôž na miesenie cesta je štandardnou výbavou kuchynských robotov. Miesenie je rýchle, kvalitné, len niekedy treba dávať pozor na to, aby pri hustejšom ceste robot po kuchyni neposkakoval. Vy máte stále možnosť miesiť cesto ručne alebo v domácej pekárni na chlieb.

SkryťVypnúť reklamu

Ako pripraviť cesto na pizzu?

Keďže supermarketová minipizza sa od tej reštauračnej líši tým, že je hrubšia, jemná a nakysnutá, prispôsobili sme receptúru prípravy cesta tak, aby sme dosiahli požadovaný výsledok.

Pre 16 kúskov minipizze potrebujete 600 gramov hladkej múky, 300 ml teplej vody, 42 gramov droždia, trochu soli a pre vôňu oregano. Aby cesto bolo jemné, nevyschlo do budúceho dňa a krásne nakyslo, treba pridať aj tuk. My pri strojovom spracovaní siahame po pekárenskom smetole – na jednu dávku postačí 80 až 100 gramov. Ak chcete miesiť ručne, nahraďte ho 60 až 80 mililitrami stolového oleja.

Kuchynský robot vyrobí hladké cesto približne za 3 minúty, pri ručnom miesení sa musí odlepovať od misky a mať hladkú, jemnú a nelepivú konzistenciu s jemne mastným povrchom.

SkryťVypnúť reklamu

Ako tvarovať cesto?

Po nakysnutí sme cesto rozdelili na dva bochníky. Z každého z nich sme vytvorili osem podobných obdĺžnikov, ktoré sme položili na vymastený plech. Nepoužívajte pri úprave cesta múku, na dosku sa nelepí a múka by pri pečení zbytočne horela.

Obdĺžnikový tvar sme volili preto, aby sme celú dávku dokázali na dvoch plechoch upiecť v rúre na jeden krát. Ak uprednostňujete okrúhlu minipizzu, zariaďte sa podľa seba. Dôležité je iba to, aby neprekysla.

Čo navrch?

Klobásová pizza mnoho prísad nevyžaduje. Na jemno nakrájanú cibuľu sme rozmixovali v paradajkovej šťave, do ktorej sme pridali trochu oregana. Slaná, papriková klobása s vôňou oregana vynikne a paradajka s cibuľou vyčarí vyváženú atmosféru.

Ak sa vám to zdá byť fádne (v supermarkete to tiež nepreháňajú) môžete siahnuť po čom chcete. Od olív, cez syry, zeleninu, domácu šunku až po špenát, vajíčko či ananás.

SkryťVypnúť reklamu

Ako upiecť minipizzu?

S postupným nábehom pre nakysnutie a vysokou teplotou pre zafixovanie jej chuti a čerstvosti. Pri vložení do studenej rúry sme nastavili cieľovú teplotu 230 °C a po 20 minútach sme servírovali. Pizza stihla jemne dokysnúť, do chrumkava sa upiecť a cesto si zachovalo svoju šťavnatosť a vláčnosť.

Čo s ňou?

Ak sa nezje rýchlejšie, ako začnete uvažovať nad touto otázkou, mali by ste vedieť, že je úplne jedno, či pečiete minipizzu z jednej dávky cesta, alebo z dvoch. Po upečení vydrží v dobrej kondícii približne 48 hodín, po vložení do mrazničky ju môžete kedykoľvek vytiahnuť von.

A kde sú tie sľubované raňajky s pohodovou a voňavou atmosférou? Proste si len v sobotu ráno vstanete, vysypete z mrazničky minipizze na mrežu do rúry a pri 180 °C ju počas niekoľkých minút prihrejete. Bude taká skvelá, ako v momente keď ste ju vytiahli z rúry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak čo, podarilo sa?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 253
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 460
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 853
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 385
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 6 959
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 054
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 338
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 209
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 809
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 356
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 76 067
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 702
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 15 339
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 13 599
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 10 160
  8. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 643
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu