SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Minipizza, ktorá zachráni deň

Vykašlite sa na supermarkety a ich predraženú minipizzu. Rovnakú si pripravíte doma za zlomok ceny. Vyčarí pohodovú a voňavú atmosféru raňajok, prekvapí svojou krehkosťou na desiatu a po uponáhľanom dni pohladí jemnou chuťou vaše nervy. Že neviete ako na

to? Aj dnes vám poradíme, ako to zvládnuť čo najjednoduchšie.

Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Hladká múka, droždie, paradajková šťava, klobása, oregano, soľ a tuk sa nájdu v každej domácnosti. A ak máte pomocníka, ktorý vymiesi cesto za vás, možno sa minipizza stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.

Opäť s robotom, tentokrát s jednoduchším

Keďže pri príprave domácich rožkov a chleba priamo zo pšenice ste mali pocit, že domáci robot ktorý sme použili je príliš luxusný, dnes sme siahli o triedu nižšie. Plastový nôž na miesenie cesta je štandardnou výbavou kuchynských robotov. Miesenie je rýchle, kvalitné, len niekedy treba dávať pozor na to, aby pri hustejšom ceste robot po kuchyni neposkakoval. Vy máte stále možnosť miesiť cesto ručne alebo v domácej pekárni na chlieb.

Ako pripraviť cesto na pizzu?

Keďže supermarketová minipizza sa od tej reštauračnej líši tým, že je hrubšia, jemná a nakysnutá, prispôsobili sme receptúru prípravy cesta tak, aby sme dosiahli požadovaný výsledok.

Pre 16 kúskov minipizze potrebujete 600 gramov hladkej múky, 300 ml teplej vody, 42 gramov droždia, trochu soli a pre vôňu oregano. Aby cesto bolo jemné, nevyschlo do budúceho dňa a krásne nakyslo, treba pridať aj tuk. My pri strojovom spracovaní siahame po pekárenskom smetole – na jednu dávku postačí 80 až 100 gramov. Ak chcete miesiť ručne, nahraďte ho 60 až 80 mililitrami stolového oleja.

Kuchynský robot vyrobí hladké cesto približne za 3 minúty, pri ručnom miesení sa musí odlepovať od misky a mať hladkú, jemnú a nelepivú konzistenciu s jemne mastným povrchom.

Ako tvarovať cesto?

Po nakysnutí sme cesto rozdelili na dva bochníky. Z každého z nich sme vytvorili osem podobných obdĺžnikov, ktoré sme položili na vymastený plech. Nepoužívajte pri úprave cesta múku, na dosku sa nelepí a múka by pri pečení zbytočne horela.

Obdĺžnikový tvar sme volili preto, aby sme celú dávku dokázali na dvoch plechoch upiecť v rúre na jeden krát. Ak uprednostňujete okrúhlu minipizzu, zariaďte sa podľa seba. Dôležité je iba to, aby neprekysla.

Čo navrch?

Klobásová pizza mnoho prísad nevyžaduje. Na jemno nakrájanú cibuľu sme rozmixovali v paradajkovej šťave, do ktorej sme pridali trochu oregana. Slaná, papriková klobása s vôňou oregana vynikne a paradajka s cibuľou vyčarí vyváženú atmosféru.

Ak sa vám to zdá byť fádne (v supermarkete to tiež nepreháňajú) môžete siahnuť po čom chcete. Od olív, cez syry, zeleninu, domácu šunku až po špenát, vajíčko či ananás.

Ako upiecť minipizzu?

S postupným nábehom pre nakysnutie a vysokou teplotou pre zafixovanie jej chuti a čerstvosti. Pri vložení do studenej rúry sme nastavili cieľovú teplotu 230 °C a po 20 minútach sme servírovali. Pizza stihla jemne dokysnúť, do chrumkava sa upiecť a cesto si zachovalo svoju šťavnatosť a vláčnosť.

Čo s ňou?

Ak sa nezje rýchlejšie, ako začnete uvažovať nad touto otázkou, mali by ste vedieť, že je úplne jedno, či pečiete minipizzu z jednej dávky cesta, alebo z dvoch. Po upečení vydrží v dobrej kondícii približne 48 hodín, po vložení do mrazničky ju môžete kedykoľvek vytiahnuť von.

A kde sú tie sľubované raňajky s pohodovou a voňavou atmosférou? Proste si len v sobotu ráno vstanete, vysypete z mrazničky minipizze na mrežu do rúry a pri 180 °C ju počas niekoľkých minút prihrejete. Bude taká skvelá, ako v momente keď ste ju vytiahli z rúry.

Tak čo, podarilo sa?

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  3. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  7. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  8. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  1. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  2. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  3. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  4. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  5. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  8. Kraj Sveta má novú atrakciu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 640
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 16 013
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 941
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 254
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 697
  6. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 5 431
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 844
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 316
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kotleba už nie je poslancom.

Sudcom chýbala nadstavba k šekom, píše sa v písomnom odôvodnení rozsudku.


8 h
Nataša Holinová

Hovoriť o jeho riadnom živote predtým bolo trochu nazvyš.


8 h
Jachtu Lady M v hodnote 65 miliónov eur patriacu Alexejovi Mordašovovi zadržali talianske úrady v marci.

Niektoré štáty sa boja precedensu.


10 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


4 h

Neprehliadnite tiež

Sharon Stone

Ako americké celebrity reagujú na ohrozenie práva na potrat?


4. júl

Nové číslo mesačníka SME ženy v stánkoch od 1.júla.


1. júl
Netradičná cesta vlakom v Trnavskom kraji

Cestovať budete aj s Máriou Teréziou.


KOCR 30. jún
Pracovná porada

Žiadny pracovný čas, platené voľno bez obmedzenia. Otázka je, či to zvládnete.


redakcia SME Ženy 29. jún

Blogy SME

  1. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  2. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  3. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  6. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám?
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  8. Michael Achberger: 7 dôvodov, prečo na jar chudneme ľahšie
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 202
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 343
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 8 014
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 918
  5. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 470
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 4 138
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 427
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 3 027
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
SkryťZatvoriť reklamu