to? Aj dnes vám poradíme, ako to zvládnuť čo najjednoduchšie.
Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Hladká múka, droždie, paradajková šťava, klobása, oregano, soľ a tuk sa nájdu v každej domácnosti. A ak máte pomocníka, ktorý vymiesi cesto za vás, možno sa minipizza stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.
Opäť s robotom, tentokrát s jednoduchším
Keďže pri príprave domácich rožkov a chleba priamo zo pšenice ste mali pocit, že domáci robot ktorý sme použili je príliš luxusný, dnes sme siahli o triedu nižšie. Plastový nôž na miesenie cesta je štandardnou výbavou kuchynských robotov. Miesenie je rýchle, kvalitné, len niekedy treba dávať pozor na to, aby pri hustejšom ceste robot po kuchyni neposkakoval. Vy máte stále možnosť miesiť cesto ručne alebo v domácej pekárni na chlieb.
Ako pripraviť cesto na pizzu?
Keďže supermarketová minipizza sa od tej reštauračnej líši tým, že je hrubšia, jemná a nakysnutá, prispôsobili sme receptúru prípravy cesta tak, aby sme dosiahli požadovaný výsledok.
Pre 16 kúskov minipizze potrebujete 600 gramov hladkej múky, 300 ml teplej vody, 42 gramov droždia, trochu soli a pre vôňu oregano. Aby cesto bolo jemné, nevyschlo do budúceho dňa a krásne nakyslo, treba pridať aj tuk. My pri strojovom spracovaní siahame po pekárenskom smetole – na jednu dávku postačí 80 až 100 gramov. Ak chcete miesiť ručne, nahraďte ho 60 až 80 mililitrami stolového oleja.

Kuchynský robot vyrobí hladké cesto približne za 3 minúty, pri ručnom miesení sa musí odlepovať od misky a mať hladkú, jemnú a nelepivú konzistenciu s jemne mastným povrchom.
Ako tvarovať cesto?
Po nakysnutí sme cesto rozdelili na dva bochníky. Z každého z nich sme vytvorili osem podobných obdĺžnikov, ktoré sme položili na vymastený plech. Nepoužívajte pri úprave cesta múku, na dosku sa nelepí a múka by pri pečení zbytočne horela.
Obdĺžnikový tvar sme volili preto, aby sme celú dávku dokázali na dvoch plechoch upiecť v rúre na jeden krát. Ak uprednostňujete okrúhlu minipizzu, zariaďte sa podľa seba. Dôležité je iba to, aby neprekysla.
Čo navrch?
Klobásová pizza mnoho prísad nevyžaduje. Na jemno nakrájanú cibuľu sme rozmixovali v paradajkovej šťave, do ktorej sme pridali trochu oregana. Slaná, papriková klobása s vôňou oregana vynikne a paradajka s cibuľou vyčarí vyváženú atmosféru.
Ak sa vám to zdá byť fádne (v supermarkete to tiež nepreháňajú) môžete siahnuť po čom chcete. Od olív, cez syry, zeleninu, domácu šunku až po špenát, vajíčko či ananás.
Ako upiecť minipizzu?
S postupným nábehom pre nakysnutie a vysokou teplotou pre zafixovanie jej chuti a čerstvosti. Pri vložení do studenej rúry sme nastavili cieľovú teplotu 230 °C a po 20 minútach sme servírovali. Pizza stihla jemne dokysnúť, do chrumkava sa upiecť a cesto si zachovalo svoju šťavnatosť a vláčnosť.
Čo s ňou?
Ak sa nezje rýchlejšie, ako začnete uvažovať nad touto otázkou, mali by ste vedieť, že je úplne jedno, či pečiete minipizzu z jednej dávky cesta, alebo z dvoch. Po upečení vydrží v dobrej kondícii približne 48 hodín, po vložení do mrazničky ju môžete kedykoľvek vytiahnuť von.
A kde sú tie sľubované raňajky s pohodovou a voňavou atmosférou? Proste si len v sobotu ráno vstanete, vysypete z mrazničky minipizze na mrežu do rúry a pri 180 °C ju počas niekoľkých minút prihrejete. Bude taká skvelá, ako v momente keď ste ju vytiahli z rúry.
Tak čo, podarilo sa?