Minipizza, ktorá zachráni deň

Vykašlite sa na supermarkety a ich predraženú minipizzu. Rovnakú si pripravíte doma za zlomok ceny. Vyčarí pohodovú a voňavú atmosféru raňajok, prekvapí svojou krehkosťou na desiatu a po uponáhľanom dni pohladí jemnou chuťou vaše nervy. Že neviete ako na

to? Aj dnes vám poradíme, ako to zvládnuť čo najjednoduchšie.

Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Hladká múka, droždie, paradajková šťava, klobása, oregano, soľ a tuk sa nájdu v každej domácnosti. A ak máte pomocníka, ktorý vymiesi cesto za vás, možno sa minipizza stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.

Opäť s robotom, tentokrát s jednoduchším

Keďže pri príprave domácich rožkov a chleba priamo zo pšenice ste mali pocit, že domáci robot ktorý sme použili je príliš luxusný, dnes sme siahli o triedu nižšie. Plastový nôž na miesenie cesta je štandardnou výbavou kuchynských robotov. Miesenie je rýchle, kvalitné, len niekedy treba dávať pozor na to, aby pri hustejšom ceste robot po kuchyni neposkakoval. Vy máte stále možnosť miesiť cesto ručne alebo v domácej pekárni na chlieb.

Ako pripraviť cesto na pizzu?

Keďže supermarketová minipizza sa od tej reštauračnej líši tým, že je hrubšia, jemná a nakysnutá, prispôsobili sme receptúru prípravy cesta tak, aby sme dosiahli požadovaný výsledok.

Pre 16 kúskov minipizze potrebujete 600 gramov hladkej múky, 300 ml teplej vody, 42 gramov droždia, trochu soli a pre vôňu oregano. Aby cesto bolo jemné, nevyschlo do budúceho dňa a krásne nakyslo, treba pridať aj tuk. My pri strojovom spracovaní siahame po pekárenskom smetole – na jednu dávku postačí 80 až 100 gramov. Ak chcete miesiť ručne, nahraďte ho 60 až 80 mililitrami stolového oleja.

Kuchynský robot vyrobí hladké cesto približne za 3 minúty, pri ručnom miesení sa musí odlepovať od misky a mať hladkú, jemnú a nelepivú konzistenciu s jemne mastným povrchom.

Ako tvarovať cesto?

Po nakysnutí sme cesto rozdelili na dva bochníky. Z každého z nich sme vytvorili osem podobných obdĺžnikov, ktoré sme položili na vymastený plech. Nepoužívajte pri úprave cesta múku, na dosku sa nelepí a múka by pri pečení zbytočne horela.

Obdĺžnikový tvar sme volili preto, aby sme celú dávku dokázali na dvoch plechoch upiecť v rúre na jeden krát. Ak uprednostňujete okrúhlu minipizzu, zariaďte sa podľa seba. Dôležité je iba to, aby neprekysla.

Čo navrch?

Klobásová pizza mnoho prísad nevyžaduje. Na jemno nakrájanú cibuľu sme rozmixovali v paradajkovej šťave, do ktorej sme pridali trochu oregana. Slaná, papriková klobása s vôňou oregana vynikne a paradajka s cibuľou vyčarí vyváženú atmosféru.

Ak sa vám to zdá byť fádne (v supermarkete to tiež nepreháňajú) môžete siahnuť po čom chcete. Od olív, cez syry, zeleninu, domácu šunku až po špenát, vajíčko či ananás.

Ako upiecť minipizzu?

S postupným nábehom pre nakysnutie a vysokou teplotou pre zafixovanie jej chuti a čerstvosti. Pri vložení do studenej rúry sme nastavili cieľovú teplotu 230 °C a po 20 minútach sme servírovali. Pizza stihla jemne dokysnúť, do chrumkava sa upiecť a cesto si zachovalo svoju šťavnatosť a vláčnosť.

Čo s ňou?

Ak sa nezje rýchlejšie, ako začnete uvažovať nad touto otázkou, mali by ste vedieť, že je úplne jedno, či pečiete minipizzu z jednej dávky cesta, alebo z dvoch. Po upečení vydrží v dobrej kondícii približne 48 hodín, po vložení do mrazničky ju môžete kedykoľvek vytiahnuť von.

A kde sú tie sľubované raňajky s pohodovou a voňavou atmosférou? Proste si len v sobotu ráno vstanete, vysypete z mrazničky minipizze na mrežu do rúry a pri 180 °C ju počas niekoľkých minút prihrejete. Bude taká skvelá, ako v momente keď ste ju vytiahli z rúry.

Tak čo, podarilo sa?

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku
  1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Alojza Kračinovského
  2. Parfum podľa zverokruhu. Zvoľte tú správnu vôňu
  3. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  5. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  6. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  7. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  8. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  9. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  10. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 23 782
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 153
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 010
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 925
  5. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 5 989
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 807
  7. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 5 562
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 742
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 3 952
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 495

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Vojnový reportér: Na liečení sa ma psychiater spýtal, či som normálny

Po dvadsiatich šiestich rokoch sa TOMÁŠ ETZLER vrátil späť do Českej republiky.

Neprehliadnite tiež

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.