Roztočte to s bazalkou

Chuť Stredomoria a vôňu leta nám vždy prinesie bazalka, bylinka, ktorá sa zasnúbila s chuťou čerstvých paradajok, cesnaku a syru mozzarella. Ale najväčšia pochúťka z bazalky je pesto. Kto ho ochutnal, ostane mu navždy verný.

Vyrába sa z čerstvej bazalky, olivového oleja, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu, soli a korenia. Čerstvá bazalka sa dá už dnes kúpiť po celý rok, preto neváhajte a skúste si pesto pripraviť aj doma.

Bazalka pochádza z Ázie - z Thajska, ale jej domovom môže byť aj provincia Hun v Číne, najstarší zápis je z Indie. V Egypte sa používala pri balzamovaní múmií. V starom Grécku sa verilo, že pomáha proti uštipnutiu pred baziliškom, teda akousi potvorou medzi drakom a vtákom. Názov asi tiež pochádza z gréčtiny, kde „basil“ znamená kráľ. Z bazalky sa vyrábali oleje do parfumov pre kráľov. V Indii patrila a aj patrí medzi posvätné rastliny a je hneď na čestnom mieste vedľa lotosového kvetu.

Hinduisti pri dotyku bazalky žiadajú o odpustenie. V Rumunsku je zvyk, že ak dá dievča bazalku chlapcovi a ten ju prijme, sú zasnúbení.

Opis

Poznáme viac ako štyridsať druhov bazalky, medzi u nás najznámejšie patrí veľkolistá, malolistá, purpurová, ale v kulinárstve sa bežne využíva aj citrónová, škoricová či anízová bazalka. Je to jednoročná rastlina, priamo rozkonárená a dorastajúca do výšky až 50 centimetrov. Kvitne od júna do augusta. Plodmi sú čiernohnedé tvrdky.

Pôdy vyžaduje výživné, priepustné s dostatkom vlahy a predovšetkým slnečné stanovištia. Existujú aj odrody, ktoré je možné pestovať v interiéri za oknom na slnečnejšej strane. Najznámejšie odrody sú Derk green alebo Purple opal.

Využitie

Bazalka miluje rajčiny, ale aj baklažán, cukinu, olivový olej, hydinu, ryby, dresingy. Výborná je v paradajkovej polievke, zeleninovej polievke, omáčkach na cestoviny alebo k mäsu, na pečených rybách či votretá do grilovaného bravčového mäsa. Pokiaľ sa dá, bazalku pridávame pri varení až na koniec, lebo dlhou tepelnou úpravou stráca na intenzite.

V liečiteľstve sa používa ako súčasť čajov na posilnenie žalúdka, pri žalúdočnej infekcii, na zmiernenie kašľa, na zvýšenie chuti do jedla, proti plynatosti, na upokojenie nervov, ako diuretikum, pri zápale obličiek. V čaji sa kombinuje s rascou, feniklom, rumančekom a mätou. Bazalka obsahuje vitamín C, K a A, vlákninu, z minerálnych látok sú zastúpené železo, vápnik, mangán, horčík a draslík.

Výber a uskladnenie

Pri kúpe rezanej bazalky dbáme, aby listy vyzerali čerstvo, nezvädnuté, bez tmavých hnedých fľakov. Bazalka v kvetináči musí mať sviežu zelenú farbu a byť hustá. Rezanú bazalku skladujeme tak, že ju dáme do mikroténového vrecka spolu s navlhčenou papierovou utierkou. Vydrží až štyri dni.

Alebo ju dáme do pohára s vodou, navrch položíme vrecko a uložíme do chladničky. Vodu pritom vymieňame denne. Vydrží až sedem dní. Bazalku môžeme aj mraziť. Lístky najprv dve sekundy blanšírujeme a hneď ponoríme do studenej vody. Osušíme, dáme do vrecka a zmrazíme.

Môžeme dať aj celé lístky do formy na ľad a zaliať ich vodou. Takto zmrazená bazalka vydrží až šesť mesiacov. Potom kocky s ľadom použijeme pri varení polievky alebo omáčky. Bazalku môžeme aj sušiť. Po usušení ju rozdrvíme na menšie kúsky a uzavrieme vo vzducho- a svetlotesnej nádobe. Vydrží asi štyri mesiace. Posledná možnosť zachovania vône je naložiť ju do oleja a nechať ho ňou prevoňať. To isté platí aj o vínnom octe.

Citát:

Názov pochádza z gréčtiny, kde basil znamená kráľ.

Pripravte si s nami:

Cestoviny s pestom

200 g čerstvých bazalkových listov
3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
100 ml olivového oleja
40 g píniových orieškov
50 g parmezánu
soľ
čerstvo pomleté korenie

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri. Preložíme do pohára a po vrch ho dolejeme olivovým olejom. Uskladníme v chladničke asi na 14 dní. Po každom použití (odobratí) pesta opäť dolejeme olejom. Omáčku pesto používame na cestoviny.

Cícerovo-bazalkový šalát

900 g cíceru z plechovky
40 g posekaných bazalkových lístkov
šťava z 1/2 citróna
3 postrúhané mrkvy
2 PL olivového oleja
2 pretlačené strúčiky cesnaku
2 posekané stredne veľké paradajky
1 malá pokrájaná červená cibuľka
50 g zelených vykôstkovaných olív
štipka kajenského korenia
2 PL jablkového octu
soľ

Všetko spolu opatrne premiešame a necháme odstáť v chladničke niekoľko hodín alebo aj deň.

Mozzarellový šalát

1 mozzarella
2 stredne veľké rajčiny
10 lístkov bazalky
olivový olej
ocot aceto balsamico na pokvapkanie
soľ
korenie

Mozzarellu a paradajky nakrájame na kolieska a poukladáme ich vejárovito cez seba. Posypeme potrhanými lístkami bazalky, pokvapkáme olivovým olejom a octom, posolíme a okoreníme. Podávame s ciabatou alebo opečenou bagetou.


Karotková polievka s bazalkou

500 g karotky pokrájanej na menšie kúsky
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaný zemiak
400 g ošúpaných a posekaných paradajok
6 mladých cibuliek
1/4 ČL pomletej červenej papriky
1/4 ČL mletého muškátového kvetu
1/2 ČL postrúhaného zázvoru
soľ
750 ml vody
2 šálky nízkotučného mlieka
20 g mandľových lupienkov
2 PL posekanej bazalky

Karotku, cibuľu, zemiak, paradajky, šalotky, papriku, muškátový kvet, zázvor, soľ a vodu dáme do hrnca a privedieme k varu. Potom oheň stiahneme a varíme 30 minút, kým karotky nezmäknú. Polievku rozmixujeme do hladka, prelejeme do hrnca, pridáme mlieko a zohrejeme skoro po bod varu. Potom polievku necháme vychladnúť a dáme do chladničky. Podávame posypanú mandľovými lupienkami a bazalkou.

Kura s kuskusom a bazalkou

4 PL olivového oleja
8 kúskov kuracích pŕs
4 strúčiky pretlačeného cesnaku
2 posekané cibuľky
1 ČL kurkumy
2 ČL bazalky
soľ a korenie
voda
1 PL posekanej koriandrovej vňate
100 g čiernych olív
1 citrón pokrájaný na kolieska

Na panvici rozpálime olej a osmažíme na ňom kuracie prsia z oboch strán. Odložíme z panvice. Potom znovu nahrejeme olej, pridáme cesnak, cibuľu a kurkumu, miešame asi 5 minút. Vrátime do zmesi kura a pridáme bazalku, soľ, korenie a premiešame. Pridáme vodu tak, aby zakryla kuracinu a varíme asi 40 minút, kým mäso nezmäkne. Nakoniec pridáme olivy, plátky citrónu a varíme ešte 10 minút. Podávame s kuskusom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 797
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 259
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 832
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 571
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 524
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 276
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 232
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 197
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 127
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 084

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúte po minúte: Dodávka vrazila do davu ľudí v centre Barcelony

Dvaja ozbrojenci sa zabarikádovali v bare, nie je jasné, či držia rukojemníkov.

EKONOMIKA

Ak si kúpite kuracinu v Tescu, môže vás zastaviť esbéeskár

V niektorých predajniach dáva Tesco bezpečnostné prvky aj na mäso.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.