Roztočte to s bazalkou

Chuť Stredomoria a vôňu leta nám vždy prinesie bazalka, bylinka, ktorá sa zasnúbila s chuťou čerstvých paradajok, cesnaku a syru mozzarella. Ale najväčšia pochúťka z bazalky je pesto. Kto ho ochutnal, ostane mu navždy verný.

Vyrába sa z čerstvej bazalky, olivového oleja, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu, soli a korenia. Čerstvá bazalka sa dá už dnes kúpiť po celý rok, preto neváhajte a skúste si pesto pripraviť aj doma.

Bazalka pochádza z Ázie - z Thajska, ale jej domovom môže byť aj provincia Hun v Číne, najstarší zápis je z Indie. V Egypte sa používala pri balzamovaní múmií. V starom Grécku sa verilo, že pomáha proti uštipnutiu pred baziliškom, teda akousi potvorou medzi drakom a vtákom. Názov asi tiež pochádza z gréčtiny, kde „basil“ znamená kráľ. Z bazalky sa vyrábali oleje do parfumov pre kráľov. V Indii patrila a aj patrí medzi posvätné rastliny a je hneď na čestnom mieste vedľa lotosového kvetu.

Hinduisti pri dotyku bazalky žiadajú o odpustenie. V Rumunsku je zvyk, že ak dá dievča bazalku chlapcovi a ten ju prijme, sú zasnúbení.

Opis

Poznáme viac ako štyridsať druhov bazalky, medzi u nás najznámejšie patrí veľkolistá, malolistá, purpurová, ale v kulinárstve sa bežne využíva aj citrónová, škoricová či anízová bazalka. Je to jednoročná rastlina, priamo rozkonárená a dorastajúca do výšky až 50 centimetrov. Kvitne od júna do augusta. Plodmi sú čiernohnedé tvrdky.

Pôdy vyžaduje výživné, priepustné s dostatkom vlahy a predovšetkým slnečné stanovištia. Existujú aj odrody, ktoré je možné pestovať v interiéri za oknom na slnečnejšej strane. Najznámejšie odrody sú Derk green alebo Purple opal.

Využitie

Bazalka miluje rajčiny, ale aj baklažán, cukinu, olivový olej, hydinu, ryby, dresingy. Výborná je v paradajkovej polievke, zeleninovej polievke, omáčkach na cestoviny alebo k mäsu, na pečených rybách či votretá do grilovaného bravčového mäsa. Pokiaľ sa dá, bazalku pridávame pri varení až na koniec, lebo dlhou tepelnou úpravou stráca na intenzite.

V liečiteľstve sa používa ako súčasť čajov na posilnenie žalúdka, pri žalúdočnej infekcii, na zmiernenie kašľa, na zvýšenie chuti do jedla, proti plynatosti, na upokojenie nervov, ako diuretikum, pri zápale obličiek. V čaji sa kombinuje s rascou, feniklom, rumančekom a mätou. Bazalka obsahuje vitamín C, K a A, vlákninu, z minerálnych látok sú zastúpené železo, vápnik, mangán, horčík a draslík.

Výber a uskladnenie

Pri kúpe rezanej bazalky dbáme, aby listy vyzerali čerstvo, nezvädnuté, bez tmavých hnedých fľakov. Bazalka v kvetináči musí mať sviežu zelenú farbu a byť hustá. Rezanú bazalku skladujeme tak, že ju dáme do mikroténového vrecka spolu s navlhčenou papierovou utierkou. Vydrží až štyri dni.

Alebo ju dáme do pohára s vodou, navrch položíme vrecko a uložíme do chladničky. Vodu pritom vymieňame denne. Vydrží až sedem dní. Bazalku môžeme aj mraziť. Lístky najprv dve sekundy blanšírujeme a hneď ponoríme do studenej vody. Osušíme, dáme do vrecka a zmrazíme.

Môžeme dať aj celé lístky do formy na ľad a zaliať ich vodou. Takto zmrazená bazalka vydrží až šesť mesiacov. Potom kocky s ľadom použijeme pri varení polievky alebo omáčky. Bazalku môžeme aj sušiť. Po usušení ju rozdrvíme na menšie kúsky a uzavrieme vo vzducho- a svetlotesnej nádobe. Vydrží asi štyri mesiace. Posledná možnosť zachovania vône je naložiť ju do oleja a nechať ho ňou prevoňať. To isté platí aj o vínnom octe.

Citát:

Názov pochádza z gréčtiny, kde basil znamená kráľ.

Pripravte si s nami:

Cestoviny s pestom

200 g čerstvých bazalkových listov
3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
100 ml olivového oleja
40 g píniových orieškov
50 g parmezánu
soľ
čerstvo pomleté korenie

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri. Preložíme do pohára a po vrch ho dolejeme olivovým olejom. Uskladníme v chladničke asi na 14 dní. Po každom použití (odobratí) pesta opäť dolejeme olejom. Omáčku pesto používame na cestoviny.

Cícerovo-bazalkový šalát

900 g cíceru z plechovky
40 g posekaných bazalkových lístkov
šťava z 1/2 citróna
3 postrúhané mrkvy
2 PL olivového oleja
2 pretlačené strúčiky cesnaku
2 posekané stredne veľké paradajky
1 malá pokrájaná červená cibuľka
50 g zelených vykôstkovaných olív
štipka kajenského korenia
2 PL jablkového octu
soľ

Všetko spolu opatrne premiešame a necháme odstáť v chladničke niekoľko hodín alebo aj deň.

Mozzarellový šalát

1 mozzarella
2 stredne veľké rajčiny
10 lístkov bazalky
olivový olej
ocot aceto balsamico na pokvapkanie
soľ
korenie

Mozzarellu a paradajky nakrájame na kolieska a poukladáme ich vejárovito cez seba. Posypeme potrhanými lístkami bazalky, pokvapkáme olivovým olejom a octom, posolíme a okoreníme. Podávame s ciabatou alebo opečenou bagetou.


Karotková polievka s bazalkou

500 g karotky pokrájanej na menšie kúsky
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaný zemiak
400 g ošúpaných a posekaných paradajok
6 mladých cibuliek
1/4 ČL pomletej červenej papriky
1/4 ČL mletého muškátového kvetu
1/2 ČL postrúhaného zázvoru
soľ
750 ml vody
2 šálky nízkotučného mlieka
20 g mandľových lupienkov
2 PL posekanej bazalky

Karotku, cibuľu, zemiak, paradajky, šalotky, papriku, muškátový kvet, zázvor, soľ a vodu dáme do hrnca a privedieme k varu. Potom oheň stiahneme a varíme 30 minút, kým karotky nezmäknú. Polievku rozmixujeme do hladka, prelejeme do hrnca, pridáme mlieko a zohrejeme skoro po bod varu. Potom polievku necháme vychladnúť a dáme do chladničky. Podávame posypanú mandľovými lupienkami a bazalkou.

Kura s kuskusom a bazalkou

4 PL olivového oleja
8 kúskov kuracích pŕs
4 strúčiky pretlačeného cesnaku
2 posekané cibuľky
1 ČL kurkumy
2 ČL bazalky
soľ a korenie
voda
1 PL posekanej koriandrovej vňate
100 g čiernych olív
1 citrón pokrájaný na kolieska

Na panvici rozpálime olej a osmažíme na ňom kuracie prsia z oboch strán. Odložíme z panvice. Potom znovu nahrejeme olej, pridáme cesnak, cibuľu a kurkumu, miešame asi 5 minút. Vrátime do zmesi kura a pridáme bazalku, soľ, korenie a premiešame. Pridáme vodu tak, aby zakryla kuracinu a varíme asi 40 minút, kým mäso nezmäkne. Nakoniec pridáme olivy, plátky citrónu a varíme ešte 10 minút. Podávame s kuskusom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 505
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 181
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 144
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 014
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 773
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 531
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 282
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 139
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 856
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 481

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Bukovský: Doma máme lepšie potraviny než acai či chia

Sme národ, ktorý ľahko prijíma niečo zahraničné ako to svetové. No superpotraviny k nám nemusia cestovať cez celú planétu.

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred 13 rokmi

Víchrica zničila 12-tisíc hektárov lesa.

TECH

Vo vesmíre znie strašidelné pískanie. Vedci zistili, odkiaľ pochádza

Väčšina častíc je zachytená v pásoch.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.