Roztočte to s bazalkou

Chuť Stredomoria a vôňu leta nám vždy prinesie bazalka, bylinka, ktorá sa zasnúbila s chuťou čerstvých paradajok, cesnaku a syru mozzarella. Ale najväčšia pochúťka z bazalky je pesto. Kto ho ochutnal, ostane mu navždy verný.

Vyrába sa z čerstvej bazalky, olivového oleja, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu, soli a korenia. Čerstvá bazalka sa dá už dnes kúpiť po celý rok, preto neváhajte a skúste si pesto pripraviť aj doma.

Bazalka pochádza z Ázie - z Thajska, ale jej domovom môže byť aj provincia Hun v Číne, najstarší zápis je z Indie. V Egypte sa používala pri balzamovaní múmií. V starom Grécku sa verilo, že pomáha proti uštipnutiu pred baziliškom, teda akousi potvorou medzi drakom a vtákom. Názov asi tiež pochádza z gréčtiny, kde „basil“ znamená kráľ. Z bazalky sa vyrábali oleje do parfumov pre kráľov. V Indii patrila a aj patrí medzi posvätné rastliny a je hneď na čestnom mieste vedľa lotosového kvetu.

Hinduisti pri dotyku bazalky žiadajú o odpustenie. V Rumunsku je zvyk, že ak dá dievča bazalku chlapcovi a ten ju prijme, sú zasnúbení.

Opis

Poznáme viac ako štyridsať druhov bazalky, medzi u nás najznámejšie patrí veľkolistá, malolistá, purpurová, ale v kulinárstve sa bežne využíva aj citrónová, škoricová či anízová bazalka. Je to jednoročná rastlina, priamo rozkonárená a dorastajúca do výšky až 50 centimetrov. Kvitne od júna do augusta. Plodmi sú čiernohnedé tvrdky.

Pôdy vyžaduje výživné, priepustné s dostatkom vlahy a predovšetkým slnečné stanovištia. Existujú aj odrody, ktoré je možné pestovať v interiéri za oknom na slnečnejšej strane. Najznámejšie odrody sú Derk green alebo Purple opal.

Využitie

Bazalka miluje rajčiny, ale aj baklažán, cukinu, olivový olej, hydinu, ryby, dresingy. Výborná je v paradajkovej polievke, zeleninovej polievke, omáčkach na cestoviny alebo k mäsu, na pečených rybách či votretá do grilovaného bravčového mäsa. Pokiaľ sa dá, bazalku pridávame pri varení až na koniec, lebo dlhou tepelnou úpravou stráca na intenzite.

V liečiteľstve sa používa ako súčasť čajov na posilnenie žalúdka, pri žalúdočnej infekcii, na zmiernenie kašľa, na zvýšenie chuti do jedla, proti plynatosti, na upokojenie nervov, ako diuretikum, pri zápale obličiek. V čaji sa kombinuje s rascou, feniklom, rumančekom a mätou. Bazalka obsahuje vitamín C, K a A, vlákninu, z minerálnych látok sú zastúpené železo, vápnik, mangán, horčík a draslík.

Výber a uskladnenie

Pri kúpe rezanej bazalky dbáme, aby listy vyzerali čerstvo, nezvädnuté, bez tmavých hnedých fľakov. Bazalka v kvetináči musí mať sviežu zelenú farbu a byť hustá. Rezanú bazalku skladujeme tak, že ju dáme do mikroténového vrecka spolu s navlhčenou papierovou utierkou. Vydrží až štyri dni.

Alebo ju dáme do pohára s vodou, navrch položíme vrecko a uložíme do chladničky. Vodu pritom vymieňame denne. Vydrží až sedem dní. Bazalku môžeme aj mraziť. Lístky najprv dve sekundy blanšírujeme a hneď ponoríme do studenej vody. Osušíme, dáme do vrecka a zmrazíme.

Môžeme dať aj celé lístky do formy na ľad a zaliať ich vodou. Takto zmrazená bazalka vydrží až šesť mesiacov. Potom kocky s ľadom použijeme pri varení polievky alebo omáčky. Bazalku môžeme aj sušiť. Po usušení ju rozdrvíme na menšie kúsky a uzavrieme vo vzducho- a svetlotesnej nádobe. Vydrží asi štyri mesiace. Posledná možnosť zachovania vône je naložiť ju do oleja a nechať ho ňou prevoňať. To isté platí aj o vínnom octe.

Citát:

Názov pochádza z gréčtiny, kde basil znamená kráľ.

Pripravte si s nami:

Cestoviny s pestom

200 g čerstvých bazalkových listov
3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
100 ml olivového oleja
40 g píniových orieškov
50 g parmezánu
soľ
čerstvo pomleté korenie

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri. Preložíme do pohára a po vrch ho dolejeme olivovým olejom. Uskladníme v chladničke asi na 14 dní. Po každom použití (odobratí) pesta opäť dolejeme olejom. Omáčku pesto používame na cestoviny.

Cícerovo-bazalkový šalát

900 g cíceru z plechovky
40 g posekaných bazalkových lístkov
šťava z 1/2 citróna
3 postrúhané mrkvy
2 PL olivového oleja
2 pretlačené strúčiky cesnaku
2 posekané stredne veľké paradajky
1 malá pokrájaná červená cibuľka
50 g zelených vykôstkovaných olív
štipka kajenského korenia
2 PL jablkového octu
soľ

Všetko spolu opatrne premiešame a necháme odstáť v chladničke niekoľko hodín alebo aj deň.

Mozzarellový šalát

1 mozzarella
2 stredne veľké rajčiny
10 lístkov bazalky
olivový olej
ocot aceto balsamico na pokvapkanie
soľ
korenie

Mozzarellu a paradajky nakrájame na kolieska a poukladáme ich vejárovito cez seba. Posypeme potrhanými lístkami bazalky, pokvapkáme olivovým olejom a octom, posolíme a okoreníme. Podávame s ciabatou alebo opečenou bagetou.


Karotková polievka s bazalkou

500 g karotky pokrájanej na menšie kúsky
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaný zemiak
400 g ošúpaných a posekaných paradajok
6 mladých cibuliek
1/4 ČL pomletej červenej papriky
1/4 ČL mletého muškátového kvetu
1/2 ČL postrúhaného zázvoru
soľ
750 ml vody
2 šálky nízkotučného mlieka
20 g mandľových lupienkov
2 PL posekanej bazalky

Karotku, cibuľu, zemiak, paradajky, šalotky, papriku, muškátový kvet, zázvor, soľ a vodu dáme do hrnca a privedieme k varu. Potom oheň stiahneme a varíme 30 minút, kým karotky nezmäknú. Polievku rozmixujeme do hladka, prelejeme do hrnca, pridáme mlieko a zohrejeme skoro po bod varu. Potom polievku necháme vychladnúť a dáme do chladničky. Podávame posypanú mandľovými lupienkami a bazalkou.

Kura s kuskusom a bazalkou

4 PL olivového oleja
8 kúskov kuracích pŕs
4 strúčiky pretlačeného cesnaku
2 posekané cibuľky
1 ČL kurkumy
2 ČL bazalky
soľ a korenie
voda
1 PL posekanej koriandrovej vňate
100 g čiernych olív
1 citrón pokrájaný na kolieska

Na panvici rozpálime olej a osmažíme na ňom kuracie prsia z oboch strán. Odložíme z panvice. Potom znovu nahrejeme olej, pridáme cesnak, cibuľu a kurkumu, miešame asi 5 minút. Vrátime do zmesi kura a pridáme bazalku, soľ, korenie a premiešame. Pridáme vodu tak, aby zakryla kuracinu a varíme asi 40 minút, kým mäso nezmäkne. Nakoniec pridáme olivy, plátky citrónu a varíme ešte 10 minút. Podávame s kuskusom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 702
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 140
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 688
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 120
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 264
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 251
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 040
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 993
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 815
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 777

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.