SME

Tipy na pár jednoduchých dobrôt z lásky

Na dôkaz lásky netreba variť trojchodové menu ani piecť dvojposchodovú tortu. Úplne postačí, keď svojho milého či milú prekvapíte chutnou maličkosťou.

Palacinky s čokoládovou penou a čili
suroviny na 2 porcie

palaci1.jpg250 ml mlieka
100 g hladkej múky
20 g masla na pečenie
1 vajce
štipka soli

Čokoládová pena:
200 g čokolády so 70 % kakaa
50 g mletého ďumbieru
150 ml smotany na šľahanie
1 čili paprička, čerstvá soľ

Vajce rozmiešame v mlieku, prisolíme, za stáleho šľahania prisypeme múku a vy-miešame hladké, tekuté cesto. Rozohriatu panvicu potrieme rozpusteným maslom, naberačkou nalievame cesto a vytvoríme hrubšie palacinky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak palacinka na povrchu oschne, otočíme ju a upečieme z druhej strany. Necháme vychladnúť. Vykrajovacou formičkou alebo nožničkami vystrihneme niekoľko srdiečok, na ktoré potom navrstvíme čokoládovú penu.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládová pena: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, primiešame trochu čili papričky, nakrájané na čo najtenšie rezančeky, a lyžicu na kocky nakrájaného ďumbiera; necháme vychladnúť.

Vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka ju vmiešame do vychladnutej čokolády. Čokoládovú penu nanesieme na palacinkové srdiečka a ozdobíme prúžkami čerstvej čili papričky a kandizovaného ďumbiera. Podávame vychladené.

Varené zemiaky s kaviárom
suroviny na 2 porcie

varenekaviar.jpg

500 g zemiakov
200 g syra Lučina
1 pohár červeného kaviáru
1 pohár čierneho kaviáru
1 citrón alebo limetka
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Zemiaky dobre umyjeme a dáme variť v šupke. Vychladené ich nakrájame na centimetrové plátky.

Plátky potrieme prírodným syrom (napr. Lučinou) a ozdobíme kaviárom (obrazec môžeme najprv nožom ľahko vyryť do syra, a potom ho vyplniť patričnou farbou kaviáru).

SkryťVypnúť reklamu

Limetku alebo citrón dobre umyjeme v horúcej vode, nakrájame na trojuholníky a tie rozmiestnime na kaviár. Kôpor opláchneme a použijeme na ozdobenie.

Zelerový šalát suroviny
na 2 porcie

celerovy-1.jpg100 ml majonézy
100 ml kyslej smotany
4 zelerové stopky
1/2 buľvy zeleru
1 citrón
niekoľko listov šalátu (endívie, ľadového alebo hlávkového)
pár orechov
štipka šafranu
soľ

Buľvu zeleru ošúpeme, umyjeme a na 10 minút vložíme do vriacej, osolenej a citrónom ochutenej vody. Potom ho dáme do studenej vody a vychladnutý nakrájame na kocky.

Zelerové stopky a listy šalátu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na šikmé kúsky. Listami šalátu vyložíme steny pohára.

Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a rozdrveným šafranom, rozpusteným v kvapke vody. Pridáme oba druhy zeleru a všetko ľahko premiešame. Podľa chuti prisolíme a zmesou naplníme poháre.

SkryťVypnúť reklamu

Podávame vychladené, ozdobené orechmi.

Stratené vajíčka s avokádom
suroviny na 2 porcie

ztracena.jpg2 vajcia
1 avokádo
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
1 lyžička olivového oleja
3 lyžice octu
soľ

Do malého hrnca nalejeme 1/4 vody a 3 lyžice octu, privedieme takmer do varu (od dna by sa mali tvoriť malé bublinky). Vajcia opatrne rozbijeme do hrnčekov a necháme ich skĺznuť do vody tesne pri hladine.

V mierne šumiacej vode ich necháme 1 minútu, potom hrniec zložíme z ohňa a vajcia necháme 10 minút dôjsť. Vyberieme a položíme ich na papierovú servítku, ktorá odsaje vodu.

Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozrežeme, odstránime semienka a nakrájame na kúsky.

Avokádo umyjeme, usušíme a pozdĺž rozrežeme. Dlaňami otočíme avokádom v protismere, plod tak rozpolíme. Vyberieme kôstku. Lyžicou obídeme dužinu pod šupkou, vydlabeme ju a nakrájame na kocky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak, ľahko ho osmažíme, pridáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minúty opečieme. Podávame s vajcom a pečivom.

Slaný koláč s paradajkami
suroviny na 2 porcie

slanykz.jpg500 g paradajok
1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce (na potretie cesta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička cukru
1 čili paprička, čerstvá
1 strúčik cesnaku
soľ

Lístkové cesto vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdca. Zo zvyškov cesta nakrájame asi centimetrové prúžky na jeho olemovanie.

Srdce potrieme rozšľahaným vajcom, okraje naplocho olemujeme prúžkami cesta a potom ich potrieme vajcom. Koláč dáme na 10 minút zapiecť do predhriatej rúry.

Na panvici rozohrejeme olej, necháme v ňom speniť nadrobno posekaný cesnak, pridáme cukor, semienok zbavenú a nadrobno nakrájanú papričku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do panvice vložíme polovičky paradajok, reznou stranou dole. Zľahka ich opečieme, presunieme na predpečený korpus a spolu pečieme ešte 10 - 15 minút dozlatista.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 011
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 619
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 852
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 663
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 858
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 308
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 139
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 213
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 737
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 360
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 883
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 785
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu