Tipy na pár jednoduchých dobrôt z lásky

Na dôkaz lásky netreba variť trojchodové menu ani piecť dvojposchodovú tortu. Úplne postačí, keď svojho milého či milú prekvapíte chutnou maličkosťou.

Palacinky s čokoládovou penou a čili
suroviny na 2 porcie

palaci1.jpg250 ml mlieka
100 g hladkej múky
20 g masla na pečenie
1 vajce
štipka soli

Čokoládová pena:
200 g čokolády so 70 % kakaa
50 g mletého ďumbieru
150 ml smotany na šľahanie
1 čili paprička, čerstvá soľ

Vajce rozmiešame v mlieku, prisolíme, za stáleho šľahania prisypeme múku a vy-miešame hladké, tekuté cesto. Rozohriatu panvicu potrieme rozpusteným maslom, naberačkou nalievame cesto a vytvoríme hrubšie palacinky.

Ak palacinka na povrchu oschne, otočíme ju a upečieme z druhej strany. Necháme vychladnúť. Vykrajovacou formičkou alebo nožničkami vystrihneme niekoľko srdiečok, na ktoré potom navrstvíme čokoládovú penu.

Čokoládová pena: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, primiešame trochu čili papričky, nakrájané na čo najtenšie rezančeky, a lyžicu na kocky nakrájaného ďumbiera; necháme vychladnúť.

Vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka ju vmiešame do vychladnutej čokolády. Čokoládovú penu nanesieme na palacinkové srdiečka a ozdobíme prúžkami čerstvej čili papričky a kandizovaného ďumbiera. Podávame vychladené.

Varené zemiaky s kaviárom
suroviny na 2 porcie

varenekaviar.jpg

500 g zemiakov
200 g syra Lučina
1 pohár červeného kaviáru
1 pohár čierneho kaviáru
1 citrón alebo limetka
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Zemiaky dobre umyjeme a dáme variť v šupke. Vychladené ich nakrájame na centimetrové plátky.

Plátky potrieme prírodným syrom (napr. Lučinou) a ozdobíme kaviárom (obrazec môžeme najprv nožom ľahko vyryť do syra, a potom ho vyplniť patričnou farbou kaviáru).

Limetku alebo citrón dobre umyjeme v horúcej vode, nakrájame na trojuholníky a tie rozmiestnime na kaviár. Kôpor opláchneme a použijeme na ozdobenie.

Zelerový šalát suroviny
na 2 porcie

celerovy-1.jpg100 ml majonézy
100 ml kyslej smotany
4 zelerové stopky
1/2 buľvy zeleru
1 citrón
niekoľko listov šalátu (endívie, ľadového alebo hlávkového)
pár orechov
štipka šafranu
soľ

Buľvu zeleru ošúpeme, umyjeme a na 10 minút vložíme do vriacej, osolenej a citrónom ochutenej vody. Potom ho dáme do studenej vody a vychladnutý nakrájame na kocky.

Zelerové stopky a listy šalátu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na šikmé kúsky. Listami šalátu vyložíme steny pohára.

Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a rozdrveným šafranom, rozpusteným v kvapke vody. Pridáme oba druhy zeleru a všetko ľahko premiešame. Podľa chuti prisolíme a zmesou naplníme poháre.

Podávame vychladené, ozdobené orechmi.

Stratené vajíčka s avokádom
suroviny na 2 porcie

ztracena.jpg2 vajcia
1 avokádo
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
1 lyžička olivového oleja
3 lyžice octu
soľ

Do malého hrnca nalejeme 1/4 vody a 3 lyžice octu, privedieme takmer do varu (od dna by sa mali tvoriť malé bublinky). Vajcia opatrne rozbijeme do hrnčekov a necháme ich skĺznuť do vody tesne pri hladine.

V mierne šumiacej vode ich necháme 1 minútu, potom hrniec zložíme z ohňa a vajcia necháme 10 minút dôjsť. Vyberieme a položíme ich na papierovú servítku, ktorá odsaje vodu.

Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozrežeme, odstránime semienka a nakrájame na kúsky.

Avokádo umyjeme, usušíme a pozdĺž rozrežeme. Dlaňami otočíme avokádom v protismere, plod tak rozpolíme. Vyberieme kôstku. Lyžicou obídeme dužinu pod šupkou, vydlabeme ju a nakrájame na kocky.

Na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak, ľahko ho osmažíme, pridáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minúty opečieme. Podávame s vajcom a pečivom.

Slaný koláč s paradajkami
suroviny na 2 porcie

slanykz.jpg500 g paradajok
1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce (na potretie cesta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička cukru
1 čili paprička, čerstvá
1 strúčik cesnaku
soľ

Lístkové cesto vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdca. Zo zvyškov cesta nakrájame asi centimetrové prúžky na jeho olemovanie.

Srdce potrieme rozšľahaným vajcom, okraje naplocho olemujeme prúžkami cesta a potom ich potrieme vajcom. Koláč dáme na 10 minút zapiecť do predhriatej rúry.

Na panvici rozohrejeme olej, necháme v ňom speniť nadrobno posekaný cesnak, pridáme cukor, semienok zbavenú a nadrobno nakrájanú papričku.

Do panvice vložíme polovičky paradajok, reznou stranou dole. Zľahka ich opečieme, presunieme na predpečený korpus a spolu pečieme ešte 10 - 15 minút dozlatista.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 261
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 993
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 792
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 332
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 908
  6. Kam do tepla v januári? 2 526
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 306
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 201
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 478
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 438

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.