Tipy na pár jednoduchých dobrôt z lásky

Na dôkaz lásky netreba variť trojchodové menu ani piecť dvojposchodovú tortu. Úplne postačí, keď svojho milého či milú prekvapíte chutnou maličkosťou.

Palacinky s čokoládovou penou a čili
suroviny na 2 porcie

palaci1.jpg250 ml mlieka
100 g hladkej múky
20 g masla na pečenie
1 vajce
štipka soli

Čokoládová pena:
200 g čokolády so 70 % kakaa
50 g mletého ďumbieru
150 ml smotany na šľahanie
1 čili paprička, čerstvá soľ

Vajce rozmiešame v mlieku, prisolíme, za stáleho šľahania prisypeme múku a vy-miešame hladké, tekuté cesto. Rozohriatu panvicu potrieme rozpusteným maslom, naberačkou nalievame cesto a vytvoríme hrubšie palacinky.

Ak palacinka na povrchu oschne, otočíme ju a upečieme z druhej strany. Necháme vychladnúť. Vykrajovacou formičkou alebo nožničkami vystrihneme niekoľko srdiečok, na ktoré potom navrstvíme čokoládovú penu.

Čokoládová pena: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, primiešame trochu čili papričky, nakrájané na čo najtenšie rezančeky, a lyžicu na kocky nakrájaného ďumbiera; necháme vychladnúť.

Vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka ju vmiešame do vychladnutej čokolády. Čokoládovú penu nanesieme na palacinkové srdiečka a ozdobíme prúžkami čerstvej čili papričky a kandizovaného ďumbiera. Podávame vychladené.

Varené zemiaky s kaviárom
suroviny na 2 porcie

varenekaviar.jpg

500 g zemiakov
200 g syra Lučina
1 pohár červeného kaviáru
1 pohár čierneho kaviáru
1 citrón alebo limetka
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Zemiaky dobre umyjeme a dáme variť v šupke. Vychladené ich nakrájame na centimetrové plátky.

Plátky potrieme prírodným syrom (napr. Lučinou) a ozdobíme kaviárom (obrazec môžeme najprv nožom ľahko vyryť do syra, a potom ho vyplniť patričnou farbou kaviáru).

Limetku alebo citrón dobre umyjeme v horúcej vode, nakrájame na trojuholníky a tie rozmiestnime na kaviár. Kôpor opláchneme a použijeme na ozdobenie.

Zelerový šalát suroviny
na 2 porcie

celerovy-1.jpg100 ml majonézy
100 ml kyslej smotany
4 zelerové stopky
1/2 buľvy zeleru
1 citrón
niekoľko listov šalátu (endívie, ľadového alebo hlávkového)
pár orechov
štipka šafranu
soľ

Buľvu zeleru ošúpeme, umyjeme a na 10 minút vložíme do vriacej, osolenej a citrónom ochutenej vody. Potom ho dáme do studenej vody a vychladnutý nakrájame na kocky.

Zelerové stopky a listy šalátu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na šikmé kúsky. Listami šalátu vyložíme steny pohára.

Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a rozdrveným šafranom, rozpusteným v kvapke vody. Pridáme oba druhy zeleru a všetko ľahko premiešame. Podľa chuti prisolíme a zmesou naplníme poháre.

Podávame vychladené, ozdobené orechmi.

Stratené vajíčka s avokádom
suroviny na 2 porcie

ztracena.jpg2 vajcia
1 avokádo
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
1 lyžička olivového oleja
3 lyžice octu
soľ

Do malého hrnca nalejeme 1/4 vody a 3 lyžice octu, privedieme takmer do varu (od dna by sa mali tvoriť malé bublinky). Vajcia opatrne rozbijeme do hrnčekov a necháme ich skĺznuť do vody tesne pri hladine.

V mierne šumiacej vode ich necháme 1 minútu, potom hrniec zložíme z ohňa a vajcia necháme 10 minút dôjsť. Vyberieme a položíme ich na papierovú servítku, ktorá odsaje vodu.

Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozrežeme, odstránime semienka a nakrájame na kúsky.

Avokádo umyjeme, usušíme a pozdĺž rozrežeme. Dlaňami otočíme avokádom v protismere, plod tak rozpolíme. Vyberieme kôstku. Lyžicou obídeme dužinu pod šupkou, vydlabeme ju a nakrájame na kocky.

Na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak, ľahko ho osmažíme, pridáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minúty opečieme. Podávame s vajcom a pečivom.

Slaný koláč s paradajkami
suroviny na 2 porcie

slanykz.jpg500 g paradajok
1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce (na potretie cesta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička cukru
1 čili paprička, čerstvá
1 strúčik cesnaku
soľ

Lístkové cesto vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdca. Zo zvyškov cesta nakrájame asi centimetrové prúžky na jeho olemovanie.

Srdce potrieme rozšľahaným vajcom, okraje naplocho olemujeme prúžkami cesta a potom ich potrieme vajcom. Koláč dáme na 10 minút zapiecť do predhriatej rúry.

Na panvici rozohrejeme olej, necháme v ňom speniť nadrobno posekaný cesnak, pridáme cukor, semienok zbavenú a nadrobno nakrájanú papričku.

Do panvice vložíme polovičky paradajok, reznou stranou dole. Zľahka ich opečieme, presunieme na predpečený korpus a spolu pečieme ešte 10 - 15 minút dozlatista.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 143
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 851
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 9 873
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 100
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 577
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 649
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 466
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 614
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 691
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 774

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Boj proti establišmentu? Ako prežiť nápor terorizmu a fanatizmu

Kým panuje zmätok, je možné za teroristu označiť kohokoľvek, kto nám oponuje.

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

ŠPORT

Na Gire sa ukázali talenty i šprintér, ktorý bude trápiť Sagana

Najzaujímavejšie momenty stého ročníka Giro d'Italia.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.