SME
reklama

Tipy na pár jednoduchých dobrôt z lásky

Na dôkaz lásky netreba variť trojchodové menu ani piecť dvojposchodovú tortu. Úplne postačí, keď svojho milého či milú prekvapíte chutnou maličkosťou.

Palacinky s čokoládovou penou a čili
suroviny na 2 porcie

palaci1.jpg250 ml mlieka
100 g hladkej múky
20 g masla na pečenie
1 vajce
štipka soli

Čokoládová pena:
200 g čokolády so 70 % kakaa
50 g mletého ďumbieru
150 ml smotany na šľahanie
1 čili paprička, čerstvá soľ

Vajce rozmiešame v mlieku, prisolíme, za stáleho šľahania prisypeme múku a vy-miešame hladké, tekuté cesto. Rozohriatu panvicu potrieme rozpusteným maslom, naberačkou nalievame cesto a vytvoríme hrubšie palacinky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak palacinka na povrchu oschne, otočíme ju a upečieme z druhej strany. Necháme vychladnúť. Vykrajovacou formičkou alebo nožničkami vystrihneme niekoľko srdiečok, na ktoré potom navrstvíme čokoládovú penu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čokoládová pena: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, primiešame trochu čili papričky, nakrájané na čo najtenšie rezančeky, a lyžicu na kocky nakrájaného ďumbiera; necháme vychladnúť.

Vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka ju vmiešame do vychladnutej čokolády. Čokoládovú penu nanesieme na palacinkové srdiečka a ozdobíme prúžkami čerstvej čili papričky a kandizovaného ďumbiera. Podávame vychladené.

Varené zemiaky s kaviárom
suroviny na 2 porcie

varenekaviar.jpg

500 g zemiakov
200 g syra Lučina
1 pohár červeného kaviáru
1 pohár čierneho kaviáru
1 citrón alebo limetka
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Zemiaky dobre umyjeme a dáme variť v šupke. Vychladené ich nakrájame na centimetrové plátky.

Plátky potrieme prírodným syrom (napr. Lučinou) a ozdobíme kaviárom (obrazec môžeme najprv nožom ľahko vyryť do syra, a potom ho vyplniť patričnou farbou kaviáru).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Limetku alebo citrón dobre umyjeme v horúcej vode, nakrájame na trojuholníky a tie rozmiestnime na kaviár. Kôpor opláchneme a použijeme na ozdobenie.

Zelerový šalát suroviny
na 2 porcie

celerovy-1.jpg100 ml majonézy
100 ml kyslej smotany
4 zelerové stopky
1/2 buľvy zeleru
1 citrón
niekoľko listov šalátu (endívie, ľadového alebo hlávkového)
pár orechov
štipka šafranu
soľ

Buľvu zeleru ošúpeme, umyjeme a na 10 minút vložíme do vriacej, osolenej a citrónom ochutenej vody. Potom ho dáme do studenej vody a vychladnutý nakrájame na kocky.

Zelerové stopky a listy šalátu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na šikmé kúsky. Listami šalátu vyložíme steny pohára.

Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a rozdrveným šafranom, rozpusteným v kvapke vody. Pridáme oba druhy zeleru a všetko ľahko premiešame. Podľa chuti prisolíme a zmesou naplníme poháre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podávame vychladené, ozdobené orechmi.

Stratené vajíčka s avokádom
suroviny na 2 porcie

ztracena.jpg2 vajcia
1 avokádo
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
1 lyžička olivového oleja
3 lyžice octu
soľ

Do malého hrnca nalejeme 1/4 vody a 3 lyžice octu, privedieme takmer do varu (od dna by sa mali tvoriť malé bublinky). Vajcia opatrne rozbijeme do hrnčekov a necháme ich skĺznuť do vody tesne pri hladine.

V mierne šumiacej vode ich necháme 1 minútu, potom hrniec zložíme z ohňa a vajcia necháme 10 minút dôjsť. Vyberieme a položíme ich na papierovú servítku, ktorá odsaje vodu.

Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozrežeme, odstránime semienka a nakrájame na kúsky.

Avokádo umyjeme, usušíme a pozdĺž rozrežeme. Dlaňami otočíme avokádom v protismere, plod tak rozpolíme. Vyberieme kôstku. Lyžicou obídeme dužinu pod šupkou, vydlabeme ju a nakrájame na kocky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak, ľahko ho osmažíme, pridáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minúty opečieme. Podávame s vajcom a pečivom.

Slaný koláč s paradajkami
suroviny na 2 porcie

slanykz.jpg500 g paradajok
1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce (na potretie cesta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička cukru
1 čili paprička, čerstvá
1 strúčik cesnaku
soľ

Lístkové cesto vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdca. Zo zvyškov cesta nakrájame asi centimetrové prúžky na jeho olemovanie.

Srdce potrieme rozšľahaným vajcom, okraje naplocho olemujeme prúžkami cesta a potom ich potrieme vajcom. Koláč dáme na 10 minút zapiecť do predhriatej rúry.

Na panvici rozohrejeme olej, necháme v ňom speniť nadrobno posekaný cesnak, pridáme cukor, semienok zbavenú a nadrobno nakrájanú papričku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do panvice vložíme polovičky paradajok, reznou stranou dole. Zľahka ich opečieme, presunieme na predpečený korpus a spolu pečieme ešte 10 - 15 minút dozlatista.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 663
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 107
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 108
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 917
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 271
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 97 274
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 550
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 239
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 607
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 30 848
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 898
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 909
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu