SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Tipy na pár jednoduchých dobrôt z lásky

Na dôkaz lásky netreba variť trojchodové menu ani piecť dvojposchodovú tortu. Úplne postačí, keď svojho milého či milú prekvapíte chutnou maličkosťou.

Palacinky s čokoládovou penou a čili
suroviny na 2 porcie

palaci1.jpg250 ml mlieka
100 g hladkej múky
20 g masla na pečenie
1 vajce
štipka soli

Čokoládová pena:
200 g čokolády so 70 % kakaa
50 g mletého ďumbieru
150 ml smotany na šľahanie
1 čili paprička, čerstvá soľ

Vajce rozmiešame v mlieku, prisolíme, za stáleho šľahania prisypeme múku a vy-miešame hladké, tekuté cesto. Rozohriatu panvicu potrieme rozpusteným maslom, naberačkou nalievame cesto a vytvoríme hrubšie palacinky.

Ak palacinka na povrchu oschne, otočíme ju a upečieme z druhej strany. Necháme vychladnúť. Vykrajovacou formičkou alebo nožničkami vystrihneme niekoľko srdiečok, na ktoré potom navrstvíme čokoládovú penu.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládová pena: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, primiešame trochu čili papričky, nakrájané na čo najtenšie rezančeky, a lyžicu na kocky nakrájaného ďumbiera; necháme vychladnúť.

Vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka ju vmiešame do vychladnutej čokolády. Čokoládovú penu nanesieme na palacinkové srdiečka a ozdobíme prúžkami čerstvej čili papričky a kandizovaného ďumbiera. Podávame vychladené.

Varené zemiaky s kaviárom
suroviny na 2 porcie

varenekaviar.jpg

500 g zemiakov
200 g syra Lučina
1 pohár červeného kaviáru
1 pohár čierneho kaviáru
1 citrón alebo limetka
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Zemiaky dobre umyjeme a dáme variť v šupke. Vychladené ich nakrájame na centimetrové plátky.

Plátky potrieme prírodným syrom (napr. Lučinou) a ozdobíme kaviárom (obrazec môžeme najprv nožom ľahko vyryť do syra, a potom ho vyplniť patričnou farbou kaviáru).

Skryť Vypnúť reklamu

Limetku alebo citrón dobre umyjeme v horúcej vode, nakrájame na trojuholníky a tie rozmiestnime na kaviár. Kôpor opláchneme a použijeme na ozdobenie.

Zelerový šalát suroviny
na 2 porcie

celerovy-1.jpg100 ml majonézy
100 ml kyslej smotany
4 zelerové stopky
1/2 buľvy zeleru
1 citrón
niekoľko listov šalátu (endívie, ľadového alebo hlávkového)
pár orechov
štipka šafranu
soľ

Buľvu zeleru ošúpeme, umyjeme a na 10 minút vložíme do vriacej, osolenej a citrónom ochutenej vody. Potom ho dáme do studenej vody a vychladnutý nakrájame na kocky.

Zelerové stopky a listy šalátu umyjeme a usušíme. Zeler nakrájame na šikmé kúsky. Listami šalátu vyložíme steny pohára.

Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a rozdrveným šafranom, rozpusteným v kvapke vody. Pridáme oba druhy zeleru a všetko ľahko premiešame. Podľa chuti prisolíme a zmesou naplníme poháre.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame vychladené, ozdobené orechmi.

Stratené vajíčka s avokádom
suroviny na 2 porcie

ztracena.jpg2 vajcia
1 avokádo
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
1 lyžička olivového oleja
3 lyžice octu
soľ

Do malého hrnca nalejeme 1/4 vody a 3 lyžice octu, privedieme takmer do varu (od dna by sa mali tvoriť malé bublinky). Vajcia opatrne rozbijeme do hrnčekov a necháme ich skĺznuť do vody tesne pri hladine.

V mierne šumiacej vode ich necháme 1 minútu, potom hrniec zložíme z ohňa a vajcia necháme 10 minút dôjsť. Vyberieme a položíme ich na papierovú servítku, ktorá odsaje vodu.

Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozrežeme, odstránime semienka a nakrájame na kúsky.

Avokádo umyjeme, usušíme a pozdĺž rozrežeme. Dlaňami otočíme avokádom v protismere, plod tak rozpolíme. Vyberieme kôstku. Lyžicou obídeme dužinu pod šupkou, vydlabeme ju a nakrájame na kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak, ľahko ho osmažíme, pridáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minúty opečieme. Podávame s vajcom a pečivom.

Slaný koláč s paradajkami
suroviny na 2 porcie

slanykz.jpg500 g paradajok
1 balenie hotového lístkového cesta
1 vajce (na potretie cesta)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička cukru
1 čili paprička, čerstvá
1 strúčik cesnaku
soľ

Lístkové cesto vyvaľkáme na plát hrubý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdca. Zo zvyškov cesta nakrájame asi centimetrové prúžky na jeho olemovanie.

Srdce potrieme rozšľahaným vajcom, okraje naplocho olemujeme prúžkami cesta a potom ich potrieme vajcom. Koláč dáme na 10 minút zapiecť do predhriatej rúry.

Na panvici rozohrejeme olej, necháme v ňom speniť nadrobno posekaný cesnak, pridáme cukor, semienok zbavenú a nadrobno nakrájanú papričku.

Skryť Vypnúť reklamu

Do panvice vložíme polovičky paradajok, reznou stranou dole. Zľahka ich opečieme, presunieme na predpečený korpus a spolu pečieme ešte 10 - 15 minút dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 450
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 054
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 938
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 16 017
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 496
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 766
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 090
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 877
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 732
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Šabatu

Babiš už neriadi štát ako firmu, dúfa v zázrak

Kto prešľapuje tragickú koronavírusovú českú cestu? Ľudia typu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.
Minister obrany Jaroslav Naď.
Boris Kollár.
Celoplošné testovanie na Covid-19 na Slovensku.

Neprehliadnite tiež

Životný priestor len pár metrov štvorcových. Prečo sú drobné domy veľký fenomén?

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou