SME

Je vo vašej kuchyni miesto aj pre tymian?

Malá nenápadná plazivá rastlinka zo Stredomoria s mnohorakým použitím, kedysi obľúbená v Egypte na mumifikáciu tiel. Dnes si ňou ochucuje jedlo celý svet. Výborne sa hodí takmer ku všetkým druhom mäsa, do polievok, paštét, nálevov, na dochutenie medu i dž

emu či ako súčasť bylinných zmesí. Lieči, povzbudzuje, vonia. To je tymian.

Tymian pochádza zo Stredomoria. Starí Gréci ho pálili v kadidlách vo svätyniach, Egypťania ho používali na balzamovanie mŕtvych. V starom Grécku sa používalo spojenie „vonia ako tymian“, čo nebola nadávka, ale uznanie, pretože symbolizoval odvahu a obdiv. Rimania ho používali už ako chuťový doplnok k tučným syrom a na ochutenie alkoholických nápojov. Legenda z čias narodenia Krista vraví, že Panna Mária porodila dieťatko na lôžku z trávy a tymianu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rimania preniesli tymian do Británie, kde sa naplno udomácnil až v stredoveku. Dámy ho dávali pri rytierskych hrách do vyšívanej vreckovky, ktorú darovali svojmu favoritovi. Tymian sa s dobyvateľmi rozšíril aj do Severnej Ameriky, kde dnes rastie už divo. Najväčšími pestovateľmi sú Taliansko, Francúzsko, Albánsko, Grécko a Španielsko.

Opis

Patrí medzi hluchavkovité rastliny. Je bratom materinej dúšky a vzdialeným príbuzným mäty piepornej. Trvalka dorastá do výšky 30 cm, niektoré odrody sa zase plazia a pokrývajú listami kamene, pretože tymian miluje sucho s slnko. Naopak, preliatie spôsobí, že mu listy sčernejú a zvädnú. Tymian má drobné sivozelené lístky. Kvitne v lete bielymi alebo ružovými drobnými kvietkami.

Je nenáročný na pestovanie a okrem použitia na varenie skrášli a prevonia balkón či záhradku. Málo pestovaná odroda je tymian citrónový, ktorý sa výborne hodí na prípravu rýb. No oproti záhradnej odrode si citrónový tymian po usušení neudrží svoju arómu.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie

Chutí korenisto s dobehom chuti po klinčekoch. Považuje sa za jednu z najlepších bylín Francúzska. Tvorí súčasť provensalských bylín známych aj ako „bouquet garni“ teda zväzku tymianu, bobkového listu, majoránky a petržlenovej vňate, ktorá sa pridáva do hrnca pri príprave mnohých jedál. Je nenahraditeľný aj v kuchyni kreolskej a cajunskej (oblasť v Louisiane v USA, obývanej po viac ako dve storočia prisťahovalcami z Francúzska).

Tymian sa hodí k teľaciemu, jahňacine, hovädziemu, hydine, rybám, do plniek, klobás, omáčok, polievok a vývarov, na ochutenie masla a čerstvého syra, na ochutenie oleja, octov a majonéz. Súladí s vajíčkami, baklažánom, špenátom, brokolicou, paprikou, hráškom, paradajkami i uhorkami, mrkvou aj ryžou. Na dochutenie jedál sa hodí predovšetkým s citrónom, cesnakom a bazalkou.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa týka využitia, najvýznamnejší je olej extrahovaný z rastliny, ktorý sa používal už v prvej svetovej vojne ako dezinfekčný prostriedok. Tymian obsahuje esenciálne oleje (thymol, borneol, cymol a iné), tanín, flavonoidy, saponíny a ďalšie. Pomáha telu zbavovať sa baktérií, húb a vírusových infekcií. Napomáha zažívaniu, najmä pri konzumácii tučných jedál. Z lístkov sa varí čaj na zlepšenie zažívania, na zníženie plynatosti a k lepšiemu vylučovaniu hlienu.
Tiež sa s ním dá kloktať pri bolestiach v hrdle. Pozor však, môže byť nebezpečný pre tehotné ženy a ľudí s poruchami srdca.

Uskladnenie

Najlepšie je pestovať si čerstvý tymian na záhradke alebo balkóne, či okne a pri varení si odstrihnúť podľa potreby. Ak však takúto možnosť nemáme a kúpime si alebo dostaneme rezaný tymian, zabalíme ho do papierovej utierky, ktorú pokvapkáme studenou vodou, vložíme do mikroténového vrecka a odložíme do chladničky, kde vydrží približne dva týždne. Sušený tymian vydrží v dobre uzavretom obale jeden a pol až dva roky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Citát:

V starom Grécku sa používalo spojenie „vonia ako tymian“, čo nebola nadávka, ale uznanie, pretože symbolizoval odvahu a obdiv.

Pripravte si s nami:

Mäsovo-hubová plnka

500 g mletého bravčového mäsa
2 PL nasekaného čerstvého tymianu
3 PL nasekanej petržlenovej vňate
4 nakrájané rožky
3 vajcia
4 cibule
200 g čerstvých húb
1/2 hrnčeka strúhanky
masť
soľ
čierne korenie

Na masti podusíme cibuľku do sklovita, pridáme nakrájané huby, tymian a šalviu a podusíme spolu 15 - 20 minút. Mäso zmiešame s vajíčkom, soľou, korením a rožkami. Vychladnutú zmes húb pridáme, vyformujeme do pozdĺžneho tvaru, obalíme v strúhanke a dáme piecť na 35 minút do rúry pri 200 °C.

Ratatouille (smažená zelenina)

2 baklažány (spolu asi 500 g) nakrájané na kocky
70 ml olivového oleja
2 veľké cibule pokrájané na plátky
3 na jemno nakrájané strúčiky cesnaku
1 červená paprika (80 – 100 g)
1 žltá paprika (80 – 100 g)
2 veľké cukiny nakrájané na kocky
650 g olúpaných paradajok (alebo 400 g konzervovaných a krájaných)
zmes byliniek - tymian, bazalka, šalvia, estragón
soľ
čerstvé mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do sklovita, na nich potom osmažíme na kocky pokrájaný baklažán, mladé cukiny a papriky, ktoré priebežne solíme a koreníme čiernym korením. Ako posledné pridáme olúpané nakrájané paradajky. V prvej fáze robíme jedlo na silnom plameni, keď pridáme paradajky, plameň znížime. Na záver prihodíme zmes nasekaných, najlepšie čerstvých byliniek, ktoré sa už len chvíľku varia, aby jedlo správne voňalo.

Výsledný produkt by mal mať tak trochu konzistenciu leča, ale dôležité je, aby sa jednotlivé zeleniny nerozvarili. Ak treba, pokojne jedlo podlejeme suchým bielym vínom. Ratatouille sa dá jesť ako hlavné jedlo s bielym chlebom, ako teplá príloha k mäsu, ale je vynikajúca aj studená ako predjedlo alebo šalát.

Tofu na farebno

SkryťVypnúť reklamu
reklama

300 g hutného lahôdkového tofu pokrájaného na väčšie kocky
1 červená paprika nakrájaná na malé kocky
200 g tekvice hokkaido nakrájanej na malé kocky
300 g cukiny nakrájanej na malé kocky
300 g baklažánu nakrájaného na malé kocky
1 ČL lístkov čerstvého tymianu
2 PL vňate petržlenu
4 PL sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
1 väčšia cibuľa nakrájaná na drobno
100 ml oleja
čierne korenie

Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme cesnak a po chvíli aj tofu. Opečieme ho zo všetkých strán. Zvyšné prísady dusíme pod pokrievkou asi 10 - 15 minút a pred dokončením pridáme sójovú omáčku. Podávame s basmati ryžou.

Cukinové placky

500 g nahrubo nastrúhaných cukín
200 g nahrubo nastrúhaného eidamu
2 najemno nakrájané cibule
1 najemno nastrúhaný zemiak
150 g polohrubej múky
3 vajcia
2 PL petržlenovej vňate
½ PL čerstvého oregana
½ PL čerstvého tymianu
mleté čierne korenie
soľ

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nastrúhanú cukinu nasolíme, necháme 30 minút odstáť, potom z nej vyžmýkame prebytočnú vodu, všetko zmiešame a lyžicou formujeme malé placky, ktoré potom na horúcom oleji vyprážame.

Plnený chlieb

42 g čerstvých kvasníc
30 g cukru
650 ml vody
1 kg hladkej múky
15 g rasce
20 g morskej soli
Plnka:
2 PL posekaného rozmarínu
2 PL posekaného tymianu
2 PL pažítky
čierne korenie a soľ
olivový olej

Kvasnice pomrvíme v prstoch na menšie kúsky, pridáme cukor a zalejeme polovicou vlažnej vody, premiešame a necháme kvasnice pracovať. Vo väčšej nádobe zmiešame múku, rascu a soľ a v strede masy vytvoríme priehlbinu. Do nej vylejeme kvások a pomaly prstami jednej ruky miešame smerom od stredu k obvodu. Pomaly prilievame zvyšnú vodu a stále hnetieme. Po premiešaní všetkej vody a múky začneme poriadne, už dvomi rukami, cesto miesiť a prekladať - aspoň 7 - 8 minút, aby sa poriadne po celom objeme rozložil lepok a kvasnice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto dáme do misy vymazanej olejom, posypeme ho múkou a prikryjeme potravinárskou fóliou, ktorú sme tiež potreli olejom. Necháme 30 - 45 minút kysnúť. Potom cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme. Posypeme bylinkami, posolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom, zvinieme.

Chleby uložíme na plech tak, aby sa nedotýkali a necháme ich ešte na plechu 30 minút nakysnúť. Potom ich popicháme vidličkou a dáme do rúry piecť na 200 °C asi na 25 minút. O prepečení sa môžeme presvedčiť vpichom špajle do chleba. Ak po jej vytiahnutí nezostalo na nej cesto, tak je chlieb upečený.

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 432
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 603
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 376
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 427
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 025
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 609
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 071
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu