Je vo vašej kuchyni miesto aj pre tymian?

Malá nenápadná plazivá rastlinka zo Stredomoria s mnohorakým použitím, kedysi obľúbená v Egypte na mumifikáciu tiel. Dnes si ňou ochucuje jedlo celý svet. Výborne sa hodí takmer ku všetkým druhom mäsa, do polievok, paštét, nálevov, na dochutenie medu i dž

emu či ako súčasť bylinných zmesí. Lieči, povzbudzuje, vonia. To je tymian.

Tymian pochádza zo Stredomoria. Starí Gréci ho pálili v kadidlách vo svätyniach, Egypťania ho používali na balzamovanie mŕtvych. V starom Grécku sa používalo spojenie „vonia ako tymian“, čo nebola nadávka, ale uznanie, pretože symbolizoval odvahu a obdiv. Rimania ho používali už ako chuťový doplnok k tučným syrom a na ochutenie alkoholických nápojov. Legenda z čias narodenia Krista vraví, že Panna Mária porodila dieťatko na lôžku z trávy a tymianu.

Rimania preniesli tymian do Británie, kde sa naplno udomácnil až v stredoveku. Dámy ho dávali pri rytierskych hrách do vyšívanej vreckovky, ktorú darovali svojmu favoritovi. Tymian sa s dobyvateľmi rozšíril aj do Severnej Ameriky, kde dnes rastie už divo. Najväčšími pestovateľmi sú Taliansko, Francúzsko, Albánsko, Grécko a Španielsko.

Opis

Patrí medzi hluchavkovité rastliny. Je bratom materinej dúšky a vzdialeným príbuzným mäty piepornej. Trvalka dorastá do výšky 30 cm, niektoré odrody sa zase plazia a pokrývajú listami kamene, pretože tymian miluje sucho s slnko. Naopak, preliatie spôsobí, že mu listy sčernejú a zvädnú. Tymian má drobné sivozelené lístky. Kvitne v lete bielymi alebo ružovými drobnými kvietkami.

Je nenáročný na pestovanie a okrem použitia na varenie skrášli a prevonia balkón či záhradku. Málo pestovaná odroda je tymian citrónový, ktorý sa výborne hodí na prípravu rýb. No oproti záhradnej odrode si citrónový tymian po usušení neudrží svoju arómu.

Využitie

Chutí korenisto s dobehom chuti po klinčekoch. Považuje sa za jednu z najlepších bylín Francúzska. Tvorí súčasť provensalských bylín známych aj ako „bouquet garni“ teda zväzku tymianu, bobkového listu, majoránky a petržlenovej vňate, ktorá sa pridáva do hrnca pri príprave mnohých jedál. Je nenahraditeľný aj v kuchyni kreolskej a cajunskej (oblasť v Louisiane v USA, obývanej po viac ako dve storočia prisťahovalcami z Francúzska).

Tymian sa hodí k teľaciemu, jahňacine, hovädziemu, hydine, rybám, do plniek, klobás, omáčok, polievok a vývarov, na ochutenie masla a čerstvého syra, na ochutenie oleja, octov a majonéz. Súladí s vajíčkami, baklažánom, špenátom, brokolicou, paprikou, hráškom, paradajkami i uhorkami, mrkvou aj ryžou. Na dochutenie jedál sa hodí predovšetkým s citrónom, cesnakom a bazalkou.

Čo sa týka využitia, najvýznamnejší je olej extrahovaný z rastliny, ktorý sa používal už v prvej svetovej vojne ako dezinfekčný prostriedok. Tymian obsahuje esenciálne oleje (thymol, borneol, cymol a iné), tanín, flavonoidy, saponíny a ďalšie. Pomáha telu zbavovať sa baktérií, húb a vírusových infekcií. Napomáha zažívaniu, najmä pri konzumácii tučných jedál. Z lístkov sa varí čaj na zlepšenie zažívania, na zníženie plynatosti a k lepšiemu vylučovaniu hlienu.
Tiež sa s ním dá kloktať pri bolestiach v hrdle. Pozor však, môže byť nebezpečný pre tehotné ženy a ľudí s poruchami srdca.

Uskladnenie

Najlepšie je pestovať si čerstvý tymian na záhradke alebo balkóne, či okne a pri varení si odstrihnúť podľa potreby. Ak však takúto možnosť nemáme a kúpime si alebo dostaneme rezaný tymian, zabalíme ho do papierovej utierky, ktorú pokvapkáme studenou vodou, vložíme do mikroténového vrecka a odložíme do chladničky, kde vydrží približne dva týždne. Sušený tymian vydrží v dobre uzavretom obale jeden a pol až dva roky.

Citát:

V starom Grécku sa používalo spojenie „vonia ako tymian“, čo nebola nadávka, ale uznanie, pretože symbolizoval odvahu a obdiv.

Pripravte si s nami:

Mäsovo-hubová plnka

500 g mletého bravčového mäsa
2 PL nasekaného čerstvého tymianu
3 PL nasekanej petržlenovej vňate
4 nakrájané rožky
3 vajcia
4 cibule
200 g čerstvých húb
1/2 hrnčeka strúhanky
masť
soľ
čierne korenie

Na masti podusíme cibuľku do sklovita, pridáme nakrájané huby, tymian a šalviu a podusíme spolu 15 - 20 minút. Mäso zmiešame s vajíčkom, soľou, korením a rožkami. Vychladnutú zmes húb pridáme, vyformujeme do pozdĺžneho tvaru, obalíme v strúhanke a dáme piecť na 35 minút do rúry pri 200 °C.

Ratatouille (smažená zelenina)

2 baklažány (spolu asi 500 g) nakrájané na kocky
70 ml olivového oleja
2 veľké cibule pokrájané na plátky
3 na jemno nakrájané strúčiky cesnaku
1 červená paprika (80 – 100 g)
1 žltá paprika (80 – 100 g)
2 veľké cukiny nakrájané na kocky
650 g olúpaných paradajok (alebo 400 g konzervovaných a krájaných)
zmes byliniek - tymian, bazalka, šalvia, estragón
soľ
čerstvé mleté čierne korenie

Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do sklovita, na nich potom osmažíme na kocky pokrájaný baklažán, mladé cukiny a papriky, ktoré priebežne solíme a koreníme čiernym korením. Ako posledné pridáme olúpané nakrájané paradajky. V prvej fáze robíme jedlo na silnom plameni, keď pridáme paradajky, plameň znížime. Na záver prihodíme zmes nasekaných, najlepšie čerstvých byliniek, ktoré sa už len chvíľku varia, aby jedlo správne voňalo.

Výsledný produkt by mal mať tak trochu konzistenciu leča, ale dôležité je, aby sa jednotlivé zeleniny nerozvarili. Ak treba, pokojne jedlo podlejeme suchým bielym vínom. Ratatouille sa dá jesť ako hlavné jedlo s bielym chlebom, ako teplá príloha k mäsu, ale je vynikajúca aj studená ako predjedlo alebo šalát.

Tofu na farebno

300 g hutného lahôdkového tofu pokrájaného na väčšie kocky
1 červená paprika nakrájaná na malé kocky
200 g tekvice hokkaido nakrájanej na malé kocky
300 g cukiny nakrájanej na malé kocky
300 g baklažánu nakrájaného na malé kocky
1 ČL lístkov čerstvého tymianu
2 PL vňate petržlenu
4 PL sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
1 väčšia cibuľa nakrájaná na drobno
100 ml oleja
čierne korenie

Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme cesnak a po chvíli aj tofu. Opečieme ho zo všetkých strán. Zvyšné prísady dusíme pod pokrievkou asi 10 - 15 minút a pred dokončením pridáme sójovú omáčku. Podávame s basmati ryžou.

Cukinové placky

500 g nahrubo nastrúhaných cukín
200 g nahrubo nastrúhaného eidamu
2 najemno nakrájané cibule
1 najemno nastrúhaný zemiak
150 g polohrubej múky
3 vajcia
2 PL petržlenovej vňate
½ PL čerstvého oregana
½ PL čerstvého tymianu
mleté čierne korenie
soľ

Nastrúhanú cukinu nasolíme, necháme 30 minút odstáť, potom z nej vyžmýkame prebytočnú vodu, všetko zmiešame a lyžicou formujeme malé placky, ktoré potom na horúcom oleji vyprážame.

Plnený chlieb

42 g čerstvých kvasníc
30 g cukru
650 ml vody
1 kg hladkej múky
15 g rasce
20 g morskej soli
Plnka:
2 PL posekaného rozmarínu
2 PL posekaného tymianu
2 PL pažítky
čierne korenie a soľ
olivový olej

Kvasnice pomrvíme v prstoch na menšie kúsky, pridáme cukor a zalejeme polovicou vlažnej vody, premiešame a necháme kvasnice pracovať. Vo väčšej nádobe zmiešame múku, rascu a soľ a v strede masy vytvoríme priehlbinu. Do nej vylejeme kvások a pomaly prstami jednej ruky miešame smerom od stredu k obvodu. Pomaly prilievame zvyšnú vodu a stále hnetieme. Po premiešaní všetkej vody a múky začneme poriadne, už dvomi rukami, cesto miesiť a prekladať - aspoň 7 - 8 minút, aby sa poriadne po celom objeme rozložil lepok a kvasnice.

Cesto dáme do misy vymazanej olejom, posypeme ho múkou a prikryjeme potravinárskou fóliou, ktorú sme tiež potreli olejom. Necháme 30 - 45 minút kysnúť. Potom cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme. Posypeme bylinkami, posolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom, zvinieme.

Chleby uložíme na plech tak, aby sa nedotýkali a necháme ich ešte na plechu 30 minút nakysnúť. Potom ich popicháme vidličkou a dáme do rúry piecť na 200 °C asi na 25 minút. O prepečení sa môžeme presvedčiť vpichom špajle do chleba. Ak po jej vytiahnutí nezostalo na nej cesto, tak je chlieb upečený.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 246
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 933
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 9 068
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 723
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 489
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 699
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 469
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 419
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 718
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 711

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ani vyšetrovanie Dúhu nepripraví o verejné zákazky. Pozrite sa, čo stavia

Zmluva na výstavbu tunela za 500 miliónov eur rieši korupciu, vyšetrovanie daní nie.

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

SVET

Američania pokračujú vo vývoji elektromagnetického dela

Častým mýtom spojeným s EM delami je krátka životnosť.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.