MÔJ VÍKEND

Igor Bukovský: Nedeľa je na tenis ako stvorená

Ako trávite svoje voľné dni? A ako ich trávi lekár a spisovateľ Igor Bukovský?

Je nedeľa pol jedenástej večer. V meste už tmavnú okná, ale ja som sa práve vrátil príjemne unavený z tenisu. Nedeľa večer je na tenisový zápas alebo akýkoľvek šport ako stvorená. Celý víkend sa máte na čo tešiť a nedáte si šancu skončiť víkend príšerne otrávený pred televízorom s hlavou vymytou reklamami a obednými táraninami pseudopolitikov, s pachuťou pondelka kdesi v duši. Zapnúť pred polnocou notebook a za chvíľu opísať svoj víkend, je pre mňa po mesiacoch práce na novej knihe a jej vstupe do ringu príjemne oddychová záležitosť.

Sobota: prechádzka so psom zasneženými lesmi okolo Devínskej Kobyly mi znovu pripomenula, ako je tam krásne a že do zimnej prírody stále chodia aj takí ľudia, ktorí si veselo pochodujú lyžiarskou stopou bežkárov.

Obed, spánok a podvečer dve hodiny v práci, pretože napriek tomu, že webstránka mojej ambulancie upozorňuje, že nemáme kapacitu odpovedať na otázky v mailoch, otázky chodia a ja niektoré naozaj nedokážem nechať bez odpovede.

Cestou domov som už taký hladný, že rozmýšľam, čo môžem jesť rýchlo a nech je to dobré. Už viem. Skúsim konečne urobiť to tabouli, čo mi nedávno dal môj múdrejší a taktnejší „brother in arms“ Milan Markovič. Lenže už som zabudol, ako sa to má urobiť. Milan, nie je veľa ľudí, ktorým môžem zavolať v sobotu o pol siedmej večer, ako sa robí libanonské jedlo. Vďaka, bolo to naozaj rýchlo a bolo to výborné.

Večerná prechádzka so psom: svet vyzerá krajší, pretože ešte stále je všade sneh a všetky špiny pod ním zmizli. Uličky v tejto časti mesta sú v sobotu večer prázdne – tu totiž niet kde piť.

A potom trochu práce, ktorej som sa nevedel dočkať. Náš materský (zvláštne, že sa nehovorí „otcovský“ a pritom je to „ten oddiel, ten klub“), plavecký oddiel v Martine, ktorý vychoval dvoch olympionikov a niekoľkých rekordérov Československa a Slovenska, organizuje v júni veľkú historickú stretávku. Ja s tým rád pomáham, pretože milujem takéto akcie. Takže: hej, všetci, čo ste plávali za Martin, ozvite sa. Chceme, aby ste tam boli tiež.

Ešte takmer hodinu dvíham všelijaké závažia a o jednej končím autorizáciu rozhovoru pre jeden český mesačník. Keď píšem knihu, bývam hore aj do piatej – neviem tvoriť cez deň. Pred spaním reset hlavy - dnešný diel Priateľov z Primy.

Nedeľa: vstávam dosť neskoro, na obed si ku mne odskočí brat, ktorý teraz hlási správy v Rádiu FM. Jeme veľkú porciu celozrnných špagiet a šalát z rukoly. Potom skoro hodinu a pol skúša dostať môj telefónny zoznam zo Samsungu do novej Nokie, ale evidentne to z kórejčiny do fínčiny nepôjde bez nejakého špeciálneho kladiva. Mne to bolo jasné už vopred. Určite ste si aj vy všimli, že takmer všetky veci, ktoré človek vymýšľa a vyrába posledných sto rokov, sú určené predovšetkým na to, aby nás pripravili o život alebo aspoň o zmysly skôr než príde Armagedon.

A ešte čímsi bol tento víkend čarovný: pri každej ceste autom mi hrá nové CD – 20 slávnych textov Daniela Heviera. Tie jeho texty sú také skvelé, že znesiem dokonca aj sladkastý pop Paľa Haberu a neprekáža mi ani tá trochu smutná spomienka na SuperStar, pretože Kým vieš snívať, tak máš nádej.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 163
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 012
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 166
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 707
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 447
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 697
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 260
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 445
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 168
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 625

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.