MASAHIKOVÝMI OČAMI

Inšpirujme sa navzájom v krízových časoch

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Asi pred pätnástimi rokmi som po prvýkrát sám navaril japonské jedlo pre priateľov z cudziny. Suši, tempura, oden, okonomiyaki, to všetko sú obľúbené japonské jedlá, spomedzi ktorých som pripravil sukiyaki. Zámerne som sa nepúšťal do suši, pretože som sa nazdával, že suši so surovou rybou by pre niekoho, kto to predtým nejedol, mohlo byť nevhodné.

Sukiyaki patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, zvlášť pre Američanov. Je to na tenučko nakrájané hovädzie mäso, tofu a zelenina so sukiyaki omáčkou (tá sa robí zo sójovej omáčky, cukru, sladkého saké a vývaru z morských rias konbu). Všetko sa varí priamo na stole na veľkej panvici, odkiaľ sa rovno servíruje. Američania, Briti a Francúzi, pre ktorých som varil, sa pozerali na mňa a učili sa, ako jesť sukiyaki tradičným spôsobom. Každý mal pred sebou svoju misku. V prvom rade som do nej rozbil surové vajíčko, potom pomocou paličiek vybral z panvice trochu z uvareného jedla, ponamáčal v surovom vajci a zjedol. Nasledovala hlučná reakcia zvyšku stolujúcich: „Oh, nie, prepáč, ale toto ja jesť nemôžem!“

Dovtedy som vôbec netušil, že cudzinci nemajú radi surové vajíčko. V Japonsku jeme surové vajíčko rovnako radi ako surovú rybu. Napríklad čerstvo uvarená ryža a na ňu rozbité surové vajíčko, to sú tradičné jednoduché japonské raňajky.

Raz som sa hádal s jedným Austrálčanom o tom, ako správne pripraviť tzv. volské oko. Odmietal radikálne môj recept, ktorý sa volá „sunny-side up“. Na panvicu dáte olej, rozbijete vajíčko, prilejete trochu vody a zakryjete pokrievkou. Vajíčko sa uvarí iba napoly. On oponoval, že keď sa takto pripravené vajce prereže, bude z neho žĺtok vytekať a to sa nedá jesť. Presadzoval recept, keď sa jedna strana vajíčka úplne prepečie a potom sa otočí na druhú stranu, až je žĺtok celkom tuhý. Raz som robil praženicu Američanke. Skôr, ako som sa do toho pustil, varovala ma, aby neostala len polosurová. Ale čo je zaujímavé, aj ja som sa už zmenil a prestalo mi chutiť surové vajíčko. Zdá sa mi nechutné a v Japonsku s tým mám problém.

Na Slovensku ma prekvapilo, že vajíčko pripravené na spôsob sunny-side up je obľúbené. Často ho jedia ľudia na raňajky, napríklad v hoteloch. Ja mám v Bratislave svoju obľúbenú pizzeriu, kde si vždy objednávam jednu a tú istú pizzu so zeleninou a vajíčkom. Vždy však pripomeniem, že si prosím vajíčko riadne prepečené.

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Ekonomická kríza zasiahla aj japonskú kuchyňu. Rýchle a lacné raňajky – teda ryža so surovým vajíčkom – sú vraj teraz veľmi moderné. Recept propagujú časopisy, televízia, ba dokonca vznikla špecializovaná reštaurácia, kde ho vylepšujú pridaním ďalších ingrediencií. Vyskúšajte túto japonskú špecialitu. Je to najľahšie a najlacnejšie japonské jedlo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 576
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 001
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 263
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 301
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 886
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 256
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 251
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 536
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 703
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 667

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.