SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky
MASAHIKOVÝMI OČAMI

Inšpirujme sa navzájom v krízových časoch

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Asi pred pätnástimi rokmi som po prvýkrát sám navaril japonské jedlo pre priateľov z cudziny. Suši, tempura, oden, okonomiyaki, to všetko sú obľúbené japonské jedlá, spomedzi ktorých som pripravil sukiyaki. Zámerne som sa nepúšťal do suši, pretože som sa nazdával, že suši so surovou rybou by pre niekoho, kto to predtým nejedol, mohlo byť nevhodné.

Sukiyaki patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, zvlášť pre Američanov. Je to na tenučko nakrájané hovädzie mäso, tofu a zelenina so sukiyaki omáčkou (tá sa robí zo sójovej omáčky, cukru, sladkého saké a vývaru z morských rias konbu). Všetko sa varí priamo na stole na veľkej panvici, odkiaľ sa rovno servíruje. Američania, Briti a Francúzi, pre ktorých som varil, sa pozerali na mňa a učili sa, ako jesť sukiyaki tradičným spôsobom. Každý mal pred sebou svoju misku. V prvom rade som do nej rozbil surové vajíčko, potom pomocou paličiek vybral z panvice trochu z uvareného jedla, ponamáčal v surovom vajci a zjedol. Nasledovala hlučná reakcia zvyšku stolujúcich: „Oh, nie, prepáč, ale toto ja jesť nemôžem!“

Dovtedy som vôbec netušil, že cudzinci nemajú radi surové vajíčko. V Japonsku jeme surové vajíčko rovnako radi ako surovú rybu. Napríklad čerstvo uvarená ryža a na ňu rozbité surové vajíčko, to sú tradičné jednoduché japonské raňajky.

Raz som sa hádal s jedným Austrálčanom o tom, ako správne pripraviť tzv. volské oko. Odmietal radikálne môj recept, ktorý sa volá „sunny-side up“. Na panvicu dáte olej, rozbijete vajíčko, prilejete trochu vody a zakryjete pokrievkou. Vajíčko sa uvarí iba napoly. On oponoval, že keď sa takto pripravené vajce prereže, bude z neho žĺtok vytekať a to sa nedá jesť. Presadzoval recept, keď sa jedna strana vajíčka úplne prepečie a potom sa otočí na druhú stranu, až je žĺtok celkom tuhý. Raz som robil praženicu Američanke. Skôr, ako som sa do toho pustil, varovala ma, aby neostala len polosurová. Ale čo je zaujímavé, aj ja som sa už zmenil a prestalo mi chutiť surové vajíčko. Zdá sa mi nechutné a v Japonsku s tým mám problém.

Na Slovensku ma prekvapilo, že vajíčko pripravené na spôsob sunny-side up je obľúbené. Často ho jedia ľudia na raňajky, napríklad v hoteloch. Ja mám v Bratislave svoju obľúbenú pizzeriu, kde si vždy objednávam jednu a tú istú pizzu so zeleninou a vajíčkom. Vždy však pripomeniem, že si prosím vajíčko riadne prepečené.

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Ekonomická kríza zasiahla aj japonskú kuchyňu. Rýchle a lacné raňajky – teda ryža so surovým vajíčkom – sú vraj teraz veľmi moderné. Recept propagujú časopisy, televízia, ba dokonca vznikla špecializovaná reštaurácia, kde ho vylepšujú pridaním ďalších ingrediencií. Vyskúšajte túto japonskú špecialitu. Je to najľahšie a najlacnejšie japonské jedlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 464
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 900
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 240
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 589
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 524
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 139
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 046
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 706
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 844
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 810
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


9 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


12 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu