SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
MASAHIKOVÝMI OČAMI

Inšpirujme sa navzájom v krízových časoch

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Asi pred pätnástimi rokmi som po prvýkrát sám navaril japonské jedlo pre priateľov z cudziny. Suši, tempura, oden, okonomiyaki, to všetko sú obľúbené japonské jedlá, spomedzi ktorých som pripravil sukiyaki. Zámerne som sa nepúšťal do suši, pretože som sa nazdával, že suši so surovou rybou by pre niekoho, kto to predtým nejedol, mohlo byť nevhodné.

Sukiyaki patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, zvlášť pre Američanov. Je to na tenučko nakrájané hovädzie mäso, tofu a zelenina so sukiyaki omáčkou (tá sa robí zo sójovej omáčky, cukru, sladkého saké a vývaru z morských rias konbu). Všetko sa varí priamo na stole na veľkej panvici, odkiaľ sa rovno servíruje. Američania, Briti a Francúzi, pre ktorých som varil, sa pozerali na mňa a učili sa, ako jesť sukiyaki tradičným spôsobom. Každý mal pred sebou svoju misku. V prvom rade som do nej rozbil surové vajíčko, potom pomocou paličiek vybral z panvice trochu z uvareného jedla, ponamáčal v surovom vajci a zjedol. Nasledovala hlučná reakcia zvyšku stolujúcich: „Oh, nie, prepáč, ale toto ja jesť nemôžem!“

Dovtedy som vôbec netušil, že cudzinci nemajú radi surové vajíčko. V Japonsku jeme surové vajíčko rovnako radi ako surovú rybu. Napríklad čerstvo uvarená ryža a na ňu rozbité surové vajíčko, to sú tradičné jednoduché japonské raňajky.

Raz som sa hádal s jedným Austrálčanom o tom, ako správne pripraviť tzv. volské oko. Odmietal radikálne môj recept, ktorý sa volá „sunny-side up“. Na panvicu dáte olej, rozbijete vajíčko, prilejete trochu vody a zakryjete pokrievkou. Vajíčko sa uvarí iba napoly. On oponoval, že keď sa takto pripravené vajce prereže, bude z neho žĺtok vytekať a to sa nedá jesť. Presadzoval recept, keď sa jedna strana vajíčka úplne prepečie a potom sa otočí na druhú stranu, až je žĺtok celkom tuhý. Raz som robil praženicu Američanke. Skôr, ako som sa do toho pustil, varovala ma, aby neostala len polosurová. Ale čo je zaujímavé, aj ja som sa už zmenil a prestalo mi chutiť surové vajíčko. Zdá sa mi nechutné a v Japonsku s tým mám problém.

Na Slovensku ma prekvapilo, že vajíčko pripravené na spôsob sunny-side up je obľúbené. Často ho jedia ľudia na raňajky, napríklad v hoteloch. Ja mám v Bratislave svoju obľúbenú pizzeriu, kde si vždy objednávam jednu a tú istú pizzu so zeleninou a vajíčkom. Vždy však pripomeniem, že si prosím vajíčko riadne prepečené.

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Ekonomická kríza zasiahla aj japonskú kuchyňu. Rýchle a lacné raňajky – teda ryža so surovým vajíčkom – sú vraj teraz veľmi moderné. Recept propagujú časopisy, televízia, ba dokonca vznikla špecializovaná reštaurácia, kde ho vylepšujú pridaním ďalších ingrediencií. Vyskúšajte túto japonskú špecialitu. Je to najľahšie a najlacnejšie japonské jedlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 169
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 123
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 475
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 986
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 163
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 163
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 483
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 293
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 101
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 998
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

2 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

9 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

1 h
Matúš Krčmárik.

Navaľnyj uspel jednoduchým obrazom.

1 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

10 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan