SME

Inšpirujme sa navzájom v krízových časoch

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Asi pred pätnástimi rokmi som po prvýkrát sám navaril japonské jedlo pre priateľov z cudziny. Suši, tempura, oden, okonomiyaki, to všetko sú obľúbené japonské jedlá, spomedzi ktorých som pripravil sukiyaki. Zámerne som sa nepúšťal do suši, pretože som sa nazdával, že suši so surovou rybou by pre niekoho, kto to predtým nejedol, mohlo byť nevhodné.

Sukiyaki patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, zvlášť pre Američanov. Je to na tenučko nakrájané hovädzie mäso, tofu a zelenina so sukiyaki omáčkou (tá sa robí zo sójovej omáčky, cukru, sladkého saké a vývaru z morských rias konbu). Všetko sa varí priamo na stole na veľkej panvici, odkiaľ sa rovno servíruje. Američania, Briti a Francúzi, pre ktorých som varil, sa pozerali na mňa a učili sa, ako jesť sukiyaki tradičným spôsobom. Každý mal pred sebou svoju misku. V prvom rade som do nej rozbil surové vajíčko, potom pomocou paličiek vybral z panvice trochu z uvareného jedla, ponamáčal v surovom vajci a zjedol. Nasledovala hlučná reakcia zvyšku stolujúcich: „Oh, nie, prepáč, ale toto ja jesť nemôžem!“

Dovtedy som vôbec netušil, že cudzinci nemajú radi surové vajíčko. V Japonsku jeme surové vajíčko rovnako radi ako surovú rybu. Napríklad čerstvo uvarená ryža a na ňu rozbité surové vajíčko, to sú tradičné jednoduché japonské raňajky.

Raz som sa hádal s jedným Austrálčanom o tom, ako správne pripraviť tzv. volské oko. Odmietal radikálne môj recept, ktorý sa volá „sunny-side up“. Na panvicu dáte olej, rozbijete vajíčko, prilejete trochu vody a zakryjete pokrievkou. Vajíčko sa uvarí iba napoly. On oponoval, že keď sa takto pripravené vajce prereže, bude z neho žĺtok vytekať a to sa nedá jesť. Presadzoval recept, keď sa jedna strana vajíčka úplne prepečie a potom sa otočí na druhú stranu, až je žĺtok celkom tuhý. Raz som robil praženicu Američanke. Skôr, ako som sa do toho pustil, varovala ma, aby neostala len polosurová. Ale čo je zaujímavé, aj ja som sa už zmenil a prestalo mi chutiť surové vajíčko. Zdá sa mi nechutné a v Japonsku s tým mám problém.

Na Slovensku ma prekvapilo, že vajíčko pripravené na spôsob sunny-side up je obľúbené. Často ho jedia ľudia na raňajky, napríklad v hoteloch. Ja mám v Bratislave svoju obľúbenú pizzeriu, kde si vždy objednávam jednu a tú istú pizzu so zeleninou a vajíčkom. Vždy však pripomeniem, že si prosím vajíčko riadne prepečené.

Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.

Ekonomická kríza zasiahla aj japonskú kuchyňu. Rýchle a lacné raňajky – teda ryža so surovým vajíčkom – sú vraj teraz veľmi moderné. Recept propagujú časopisy, televízia, ba dokonca vznikla špecializovaná reštaurácia, kde ho vylepšujú pridaním ďalších ingrediencií. Vyskúšajte túto japonskú špecialitu. Je to najľahšie a najlacnejšie japonské jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 450
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 7 552
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 939
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 880
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 294
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 959
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 8
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 699
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 409
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 18 810
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 360
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 077
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 308
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 926
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 496
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
reklama
SkryťZatvoriť reklamu