Asi pred pätnástimi rokmi som po prvýkrát sám navaril japonské jedlo pre priateľov z cudziny. Suši, tempura, oden, okonomiyaki, to všetko sú obľúbené japonské jedlá, spomedzi ktorých som pripravil sukiyaki. Zámerne som sa nepúšťal do suši, pretože som sa nazdával, že suši so surovou rybou by pre niekoho, kto to predtým nejedol, mohlo byť nevhodné.
Sukiyaki patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, zvlášť pre Američanov. Je to na tenučko nakrájané hovädzie mäso, tofu a zelenina so sukiyaki omáčkou (tá sa robí zo sójovej omáčky, cukru, sladkého saké a vývaru z morských rias konbu). Všetko sa varí priamo na stole na veľkej panvici, odkiaľ sa rovno servíruje. Američania, Briti a Francúzi, pre ktorých som varil, sa pozerali na mňa a učili sa, ako jesť sukiyaki tradičným spôsobom. Každý mal pred sebou svoju misku. V prvom rade som do nej rozbil surové vajíčko, potom pomocou paličiek vybral z panvice trochu z uvareného jedla, ponamáčal v surovom vajci a zjedol. Nasledovala hlučná reakcia zvyšku stolujúcich: „Oh, nie, prepáč, ale toto ja jesť nemôžem!“
Dovtedy som vôbec netušil, že cudzinci nemajú radi surové vajíčko. V Japonsku jeme surové vajíčko rovnako radi ako surovú rybu. Napríklad čerstvo uvarená ryža a na ňu rozbité surové vajíčko, to sú tradičné jednoduché japonské raňajky.
Raz som sa hádal s jedným Austrálčanom o tom, ako správne pripraviť tzv. volské oko. Odmietal radikálne môj recept, ktorý sa volá „sunny-side up“. Na panvicu dáte olej, rozbijete vajíčko, prilejete trochu vody a zakryjete pokrievkou. Vajíčko sa uvarí iba napoly. On oponoval, že keď sa takto pripravené vajce prereže, bude z neho žĺtok vytekať a to sa nedá jesť. Presadzoval recept, keď sa jedna strana vajíčka úplne prepečie a potom sa otočí na druhú stranu, až je žĺtok celkom tuhý. Raz som robil praženicu Američanke. Skôr, ako som sa do toho pustil, varovala ma, aby neostala len polosurová. Ale čo je zaujímavé, aj ja som sa už zmenil a prestalo mi chutiť surové vajíčko. Zdá sa mi nechutné a v Japonsku s tým mám problém.
Na Slovensku ma prekvapilo, že vajíčko pripravené na spôsob sunny-side up je obľúbené. Často ho jedia ľudia na raňajky, napríklad v hoteloch. Ja mám v Bratislave svoju obľúbenú pizzeriu, kde si vždy objednávam jednu a tú istú pizzu so zeleninou a vajíčkom. Vždy však pripomeniem, že si prosím vajíčko riadne prepečené.
Na Slovensku sa nejedia bežne surové ryby, zato si mnohí pochutia na surovom hovädzom na hrianke (tatársky biftek). Toto jedlo poznáme v Japonsku ako obľúbenú špecialitu z kórejskej kuchyne – pomleté surové hovädzie mäso so surovým vajíčkom.
Ekonomická kríza zasiahla aj japonskú kuchyňu. Rýchle a lacné raňajky – teda ryža so surovým vajíčkom – sú vraj teraz veľmi moderné. Recept propagujú časopisy, televízia, ba dokonca vznikla špecializovaná reštaurácia, kde ho vylepšujú pridaním ďalších ingrediencií. Vyskúšajte túto japonskú špecialitu. Je to najľahšie a najlacnejšie japonské jedlo.