SME

Zima s vôňou trópov

Sladké pomaranče, kyslé citróny, horkasté grepy, zelené kivi a žlté banány – toto ovocie vnáša do pochmúrneho zimného obdobia farby, vône i chute leta. Nemusíme jesť len surové, ponúkame vám niekoľko receptov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Treska s pomarančom a pšenom
suroviny na 4 porcie

citrusovysalat.jpg600 g filiet z tresky (čerstvých alebo mrazených)
1 citrón
250 g pšena
4 lyžice rastlinného oleja
1 stredná cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica krištáľového cukru
2 pomaranče
2 lyžice vínneho destilátu, napr. brandy
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Filety z tresky osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme. Pšeno vype-rieme a potom dvakrát sparíme vo vriacej vode, aby zmizla jeho horkastá chuť. Potom ho vysypeme do hrnca, zalejeme 0,5 l horúcej vody, osolíme, privedieme do varu a na miernom ohni uvaríme do mäkka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na panvici na 2 lyžiciach oleja dozlatista. Pridáme uvarené pšeno, premiešame a odstavíme z ohňa.

Na panvici rozohrejeme maslo, prisypeme cukor, premiešame, pridáme umyté a na tenko nakrájané kolieska pomaranča a necháme ich ľahko skaramelizovať. Potom ich zalejeme destilátom a krátko povaríme.

Na zohriatu panvicu nalejeme zvyšné 2 lyžice oleja a tresku pečieme z každej strany asi 4 minúty, pridáme petržlenovú vňaťku. Podávame s karamelizovaným pomarančom a pšenom s cibuľou.

citrusovysalat.jpgCitrusový šalát
suroviny na 4 porcie

1 červený grep
1 žltý grep
2 pomaranče
150 g rukoly
1 lyžica sezamových semienok
1-2 lyžice citrónovej šťavy alebo 1 lyžička jablkového či balzamového octu
soľ

Med zmiešame v miske s citrónovou šťavou a trochu osolíme (štipka soli jemne zvýrazní výslednú chuť šalátu).

SkryťVypnúť reklamu

Pomaranče a grepy umyjeme, usušíme, ošúpeme a z jednotlivých dielikov stiahneme blanky - buď špeciálnym zahnutým nožíkom, alebo menším ostrým nožom - a dáme ich do misky.

Rukolu umyjeme, odstránime prebytočnú vodu a pridáme k citrusom, zalejeme zálievkou, premiešame a posypeme sezamovými semienkami. Ihneď podávame.

Pečené kura s citrónom a tymianom
suroviny na 4 porcie

kura.jpg1 kura, radšej chladené než mrazené (asi 1,5 kg)
3 strúčiky cesnaku
šťava z citróna
2 celé citróny
5 lyžíc masla
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura opláchneme pod tečúcou vodou (zvonku i brušnú dutinu) a utrieme kuchynskou servítkou. Potom na kura nakvapkáme citrónovú šťavu a do kože i brušnej dutiny rovnomerne votrieme soľ.

SkryťVypnúť reklamu

Do brušnej dutiny vložíme kúsok masla zmiešaného s lyžičkou citrónovej šťavy, strúčikom cesnaku a vetvičku nasekaného tymiánu. Konce stehien zviažeme kuchynským povrazom, zabránime tak vytekaniu šťavy z brušnej dutiny.

Kura položíme prsiami hore do pekáča s troškou oleja, na kúsky masla. Pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia kura potierame alebo polievame vypečenou šťavou, aby sa nevysušilo a nespálilo.

Ak máme citrón chemicky neošetrovaný, umyjeme ho i s kôrou a nakrájame na silnejšie plátky. Inak kôru citróna radšej ošúpeme. Neošúpané hlavičky cesnaku nakrájame priečne na silnejšie plátky.

Pekáč na chvíľu vytiahneme z rozpálenej rúry a okolo kurčaťa rozložíme plátky cesnaku, kolieska citrónu a zvyšok tymianu. Znížime teplotu a pečieme ďalších 30 minút. Upečené kura rozoznáme tak, že doň pichneme grilovaciu ihlu - keď z neho nevyteká ružovkastá, ale celkom číra šťava, môžeme ho vybrať z rúry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hotové kura necháme 10-15 minút stáť, mäso bude ešte šťavnatejšie. Potom kura nakrájame a podávame s varenými zemiak-mi, ryžou alebo pečivom.

Banánový chlebíček
suroviny na 1 chlebíček

bananovychlieb.jpg100 g pekanových orechov
4 veľmi zrelé banány
2 lyžice citrónovej šťavy, na pokvapkanie banánov
250 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
50 g kandizovanej pomarančovej kôry
2 lyžičky prášku do pečiva
1 vajce
3 lyžice bieleho jogurtu alebo mlieka
100 g zmäknutého masla + trocha na vytretie formy
soľ

Niekoľko pekanových orechov necháme vcelku na ozdobenie, zvyšné orechy nasekáme nahrubo. Tri banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou, vzniknutú zmes pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla.

V jednej miske zmiešame sypké prísady (múku, cukor, pomarančovú kôru a prášok do pečiva), v druhej rozšľaháme vajce s jogurtom. Oboje potom zmiešame dohromady, pridáme zmäknuté maslo, roztlačené banány a vypracujeme cesto. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a prečnievajúci papier odstrihneme. Cesto presunieme do formy, na povrchu uhladíme a ozdobíme kolieskami zvyšného banánu a polovicami orechov. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme 40-50 minút.

Chlebíček je hotový, ak špajľa, zapichnutá do stredu, bude po vytiahnutí suchá.

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 443
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 369
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 119
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 471
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 328
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 077
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 918
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 483
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu