Treska s pomarančom a pšenom
suroviny na 4 porcie
600 g filiet z tresky (čerstvých alebo mrazených)
1 citrón
250 g pšena
4 lyžice rastlinného oleja
1 stredná cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica krištáľového cukru
2 pomaranče
2 lyžice vínneho destilátu, napr. brandy
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ
Filety z tresky osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme. Pšeno vype-rieme a potom dvakrát sparíme vo vriacej vode, aby zmizla jeho horkastá chuť. Potom ho vysypeme do hrnca, zalejeme 0,5 l horúcej vody, osolíme, privedieme do varu a na miernom ohni uvaríme do mäkka.
Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na panvici na 2 lyžiciach oleja dozlatista. Pridáme uvarené pšeno, premiešame a odstavíme z ohňa.
Na panvici rozohrejeme maslo, prisypeme cukor, premiešame, pridáme umyté a na tenko nakrájané kolieska pomaranča a necháme ich ľahko skaramelizovať. Potom ich zalejeme destilátom a krátko povaríme.
Na zohriatu panvicu nalejeme zvyšné 2 lyžice oleja a tresku pečieme z každej strany asi 4 minúty, pridáme petržlenovú vňaťku. Podávame s karamelizovaným pomarančom a pšenom s cibuľou.
Citrusový šalát
suroviny na 4 porcie
1 červený grep
1 žltý grep
2 pomaranče
150 g rukoly
1 lyžica sezamových semienok
1-2 lyžice citrónovej šťavy alebo 1 lyžička jablkového či balzamového octu
soľ
Med zmiešame v miske s citrónovou šťavou a trochu osolíme (štipka soli jemne zvýrazní výslednú chuť šalátu).
Pomaranče a grepy umyjeme, usušíme, ošúpeme a z jednotlivých dielikov stiahneme blanky - buď špeciálnym zahnutým nožíkom, alebo menším ostrým nožom - a dáme ich do misky.
Rukolu umyjeme, odstránime prebytočnú vodu a pridáme k citrusom, zalejeme zálievkou, premiešame a posypeme sezamovými semienkami. Ihneď podávame.
Pečené kura s citrónom a tymianom
suroviny na 4 porcie
1 kura, radšej chladené než mrazené (asi 1,5 kg)
3 strúčiky cesnaku
šťava z citróna
2 celé citróny
5 lyžíc masla
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
soľ
Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura opláchneme pod tečúcou vodou (zvonku i brušnú dutinu) a utrieme kuchynskou servítkou. Potom na kura nakvapkáme citrónovú šťavu a do kože i brušnej dutiny rovnomerne votrieme soľ.
Do brušnej dutiny vložíme kúsok masla zmiešaného s lyžičkou citrónovej šťavy, strúčikom cesnaku a vetvičku nasekaného tymiánu. Konce stehien zviažeme kuchynským povrazom, zabránime tak vytekaniu šťavy z brušnej dutiny.
Kura položíme prsiami hore do pekáča s troškou oleja, na kúsky masla. Pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia kura potierame alebo polievame vypečenou šťavou, aby sa nevysušilo a nespálilo.
Ak máme citrón chemicky neošetrovaný, umyjeme ho i s kôrou a nakrájame na silnejšie plátky. Inak kôru citróna radšej ošúpeme. Neošúpané hlavičky cesnaku nakrájame priečne na silnejšie plátky.
Pekáč na chvíľu vytiahneme z rozpálenej rúry a okolo kurčaťa rozložíme plátky cesnaku, kolieska citrónu a zvyšok tymianu. Znížime teplotu a pečieme ďalších 30 minút. Upečené kura rozoznáme tak, že doň pichneme grilovaciu ihlu - keď z neho nevyteká ružovkastá, ale celkom číra šťava, môžeme ho vybrať z rúry.
Hotové kura necháme 10-15 minút stáť, mäso bude ešte šťavnatejšie. Potom kura nakrájame a podávame s varenými zemiak-mi, ryžou alebo pečivom.
Banánový chlebíček
suroviny na 1 chlebíček
100 g pekanových orechov
4 veľmi zrelé banány
2 lyžice citrónovej šťavy, na pokvapkanie banánov
250 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
50 g kandizovanej pomarančovej kôry
2 lyžičky prášku do pečiva
1 vajce
3 lyžice bieleho jogurtu alebo mlieka
100 g zmäknutého masla + trocha na vytretie formy
soľ
Niekoľko pekanových orechov necháme vcelku na ozdobenie, zvyšné orechy nasekáme nahrubo. Tri banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou, vzniknutú zmes pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla.
V jednej miske zmiešame sypké prísady (múku, cukor, pomarančovú kôru a prášok do pečiva), v druhej rozšľaháme vajce s jogurtom. Oboje potom zmiešame dohromady, pridáme zmäknuté maslo, roztlačené banány a vypracujeme cesto. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.
Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a prečnievajúci papier odstrihneme. Cesto presunieme do formy, na povrchu uhladíme a ozdobíme kolieskami zvyšného banánu a polovicami orechov. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme 40-50 minút.
Chlebíček je hotový, ak špajľa, zapichnutá do stredu, bude po vytiahnutí suchá.
Autor: Inka Šafránková