SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Zima s vôňou trópov

Sladké pomaranče, kyslé citróny, horkasté grepy, zelené kivi a žlté banány – toto ovocie vnáša do pochmúrneho zimného obdobia farby, vône i chute leta. Nemusíme jesť len surové, ponúkame vám niekoľko receptov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Treska s pomarančom a pšenom
suroviny na 4 porcie

citrusovysalat.jpg600 g filiet z tresky (čerstvých alebo mrazených)
1 citrón
250 g pšena
4 lyžice rastlinného oleja
1 stredná cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica krištáľového cukru
2 pomaranče
2 lyžice vínneho destilátu, napr. brandy
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Filety z tresky osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme. Pšeno vype-rieme a potom dvakrát sparíme vo vriacej vode, aby zmizla jeho horkastá chuť. Potom ho vysypeme do hrnca, zalejeme 0,5 l horúcej vody, osolíme, privedieme do varu a na miernom ohni uvaríme do mäkka.

Skryť Vypnúť reklamu

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na panvici na 2 lyžiciach oleja dozlatista. Pridáme uvarené pšeno, premiešame a odstavíme z ohňa.

Na panvici rozohrejeme maslo, prisypeme cukor, premiešame, pridáme umyté a na tenko nakrájané kolieska pomaranča a necháme ich ľahko skaramelizovať. Potom ich zalejeme destilátom a krátko povaríme.

Na zohriatu panvicu nalejeme zvyšné 2 lyžice oleja a tresku pečieme z každej strany asi 4 minúty, pridáme petržlenovú vňaťku. Podávame s karamelizovaným pomarančom a pšenom s cibuľou.

citrusovysalat.jpgCitrusový šalát
suroviny na 4 porcie

1 červený grep
1 žltý grep
2 pomaranče
150 g rukoly
1 lyžica sezamových semienok
1-2 lyžice citrónovej šťavy alebo 1 lyžička jablkového či balzamového octu
soľ

Med zmiešame v miske s citrónovou šťavou a trochu osolíme (štipka soli jemne zvýrazní výslednú chuť šalátu).

Skryť Vypnúť reklamu

Pomaranče a grepy umyjeme, usušíme, ošúpeme a z jednotlivých dielikov stiahneme blanky - buď špeciálnym zahnutým nožíkom, alebo menším ostrým nožom - a dáme ich do misky.

Rukolu umyjeme, odstránime prebytočnú vodu a pridáme k citrusom, zalejeme zálievkou, premiešame a posypeme sezamovými semienkami. Ihneď podávame.

Pečené kura s citrónom a tymianom
suroviny na 4 porcie

kura.jpg1 kura, radšej chladené než mrazené (asi 1,5 kg)
3 strúčiky cesnaku
šťava z citróna
2 celé citróny
5 lyžíc masla
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura opláchneme pod tečúcou vodou (zvonku i brušnú dutinu) a utrieme kuchynskou servítkou. Potom na kura nakvapkáme citrónovú šťavu a do kože i brušnej dutiny rovnomerne votrieme soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Do brušnej dutiny vložíme kúsok masla zmiešaného s lyžičkou citrónovej šťavy, strúčikom cesnaku a vetvičku nasekaného tymiánu. Konce stehien zviažeme kuchynským povrazom, zabránime tak vytekaniu šťavy z brušnej dutiny.

Kura položíme prsiami hore do pekáča s troškou oleja, na kúsky masla. Pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia kura potierame alebo polievame vypečenou šťavou, aby sa nevysušilo a nespálilo.

Ak máme citrón chemicky neošetrovaný, umyjeme ho i s kôrou a nakrájame na silnejšie plátky. Inak kôru citróna radšej ošúpeme. Neošúpané hlavičky cesnaku nakrájame priečne na silnejšie plátky.

Pekáč na chvíľu vytiahneme z rozpálenej rúry a okolo kurčaťa rozložíme plátky cesnaku, kolieska citrónu a zvyšok tymianu. Znížime teplotu a pečieme ďalších 30 minút. Upečené kura rozoznáme tak, že doň pichneme grilovaciu ihlu - keď z neho nevyteká ružovkastá, ale celkom číra šťava, môžeme ho vybrať z rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové kura necháme 10-15 minút stáť, mäso bude ešte šťavnatejšie. Potom kura nakrájame a podávame s varenými zemiak-mi, ryžou alebo pečivom.

Banánový chlebíček
suroviny na 1 chlebíček

bananovychlieb.jpg100 g pekanových orechov
4 veľmi zrelé banány
2 lyžice citrónovej šťavy, na pokvapkanie banánov
250 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
50 g kandizovanej pomarančovej kôry
2 lyžičky prášku do pečiva
1 vajce
3 lyžice bieleho jogurtu alebo mlieka
100 g zmäknutého masla + trocha na vytretie formy
soľ

Niekoľko pekanových orechov necháme vcelku na ozdobenie, zvyšné orechy nasekáme nahrubo. Tri banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou, vzniknutú zmes pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla.

V jednej miske zmiešame sypké prísady (múku, cukor, pomarančovú kôru a prášok do pečiva), v druhej rozšľaháme vajce s jogurtom. Oboje potom zmiešame dohromady, pridáme zmäknuté maslo, roztlačené banány a vypracujeme cesto. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a prečnievajúci papier odstrihneme. Cesto presunieme do formy, na povrchu uhladíme a ozdobíme kolieskami zvyšného banánu a polovicami orechov. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme 40-50 minút.

Chlebíček je hotový, ak špajľa, zapichnutá do stredu, bude po vytiahnutí suchá.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 504
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 570
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 955
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 821
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 717
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 766
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 546
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 426
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 301
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 989
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu