Zima s vôňou trópov

Sladké pomaranče, kyslé citróny, horkasté grepy, zelené kivi a žlté banány – toto ovocie vnáša do pochmúrneho zimného obdobia farby, vône i chute leta. Nemusíme jesť len surové, ponúkame vám niekoľko receptov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Treska s pomarančom a pšenom
suroviny na 4 porcie

citrusovysalat.jpg600 g filiet z tresky (čerstvých alebo mrazených)
1 citrón
250 g pšena
4 lyžice rastlinného oleja
1 stredná cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica krištáľového cukru
2 pomaranče
2 lyžice vínneho destilátu, napr. brandy
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Filety z tresky osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme. Pšeno vype-rieme a potom dvakrát sparíme vo vriacej vode, aby zmizla jeho horkastá chuť. Potom ho vysypeme do hrnca, zalejeme 0,5 l horúcej vody, osolíme, privedieme do varu a na miernom ohni uvaríme do mäkka.

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na panvici na 2 lyžiciach oleja dozlatista. Pridáme uvarené pšeno, premiešame a odstavíme z ohňa.

Na panvici rozohrejeme maslo, prisypeme cukor, premiešame, pridáme umyté a na tenko nakrájané kolieska pomaranča a necháme ich ľahko skaramelizovať. Potom ich zalejeme destilátom a krátko povaríme.

Na zohriatu panvicu nalejeme zvyšné 2 lyžice oleja a tresku pečieme z každej strany asi 4 minúty, pridáme petržlenovú vňaťku. Podávame s karamelizovaným pomarančom a pšenom s cibuľou.

citrusovysalat.jpgCitrusový šalát
suroviny na 4 porcie

1 červený grep
1 žltý grep
2 pomaranče
150 g rukoly
1 lyžica sezamových semienok
1-2 lyžice citrónovej šťavy alebo 1 lyžička jablkového či balzamového octu
soľ

Med zmiešame v miske s citrónovou šťavou a trochu osolíme (štipka soli jemne zvýrazní výslednú chuť šalátu).

Pomaranče a grepy umyjeme, usušíme, ošúpeme a z jednotlivých dielikov stiahneme blanky - buď špeciálnym zahnutým nožíkom, alebo menším ostrým nožom - a dáme ich do misky.

Rukolu umyjeme, odstránime prebytočnú vodu a pridáme k citrusom, zalejeme zálievkou, premiešame a posypeme sezamovými semienkami. Ihneď podávame.

Pečené kura s citrónom a tymianom
suroviny na 4 porcie

kura.jpg1 kura, radšej chladené než mrazené (asi 1,5 kg)
3 strúčiky cesnaku
šťava z citróna
2 celé citróny
5 lyžíc masla
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura opláchneme pod tečúcou vodou (zvonku i brušnú dutinu) a utrieme kuchynskou servítkou. Potom na kura nakvapkáme citrónovú šťavu a do kože i brušnej dutiny rovnomerne votrieme soľ.

Do brušnej dutiny vložíme kúsok masla zmiešaného s lyžičkou citrónovej šťavy, strúčikom cesnaku a vetvičku nasekaného tymiánu. Konce stehien zviažeme kuchynským povrazom, zabránime tak vytekaniu šťavy z brušnej dutiny.

Kura položíme prsiami hore do pekáča s troškou oleja, na kúsky masla. Pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia kura potierame alebo polievame vypečenou šťavou, aby sa nevysušilo a nespálilo.

Ak máme citrón chemicky neošetrovaný, umyjeme ho i s kôrou a nakrájame na silnejšie plátky. Inak kôru citróna radšej ošúpeme. Neošúpané hlavičky cesnaku nakrájame priečne na silnejšie plátky.

Pekáč na chvíľu vytiahneme z rozpálenej rúry a okolo kurčaťa rozložíme plátky cesnaku, kolieska citrónu a zvyšok tymianu. Znížime teplotu a pečieme ďalších 30 minút. Upečené kura rozoznáme tak, že doň pichneme grilovaciu ihlu - keď z neho nevyteká ružovkastá, ale celkom číra šťava, môžeme ho vybrať z rúry.

Hotové kura necháme 10-15 minút stáť, mäso bude ešte šťavnatejšie. Potom kura nakrájame a podávame s varenými zemiak-mi, ryžou alebo pečivom.

Banánový chlebíček
suroviny na 1 chlebíček

bananovychlieb.jpg100 g pekanových orechov
4 veľmi zrelé banány
2 lyžice citrónovej šťavy, na pokvapkanie banánov
250 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
50 g kandizovanej pomarančovej kôry
2 lyžičky prášku do pečiva
1 vajce
3 lyžice bieleho jogurtu alebo mlieka
100 g zmäknutého masla + trocha na vytretie formy
soľ

Niekoľko pekanových orechov necháme vcelku na ozdobenie, zvyšné orechy nasekáme nahrubo. Tri banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou, vzniknutú zmes pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla.

V jednej miske zmiešame sypké prísady (múku, cukor, pomarančovú kôru a prášok do pečiva), v druhej rozšľaháme vajce s jogurtom. Oboje potom zmiešame dohromady, pridáme zmäknuté maslo, roztlačené banány a vypracujeme cesto. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a prečnievajúci papier odstrihneme. Cesto presunieme do formy, na povrchu uhladíme a ozdobíme kolieskami zvyšného banánu a polovicami orechov. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme 40-50 minút.

Chlebíček je hotový, ak špajľa, zapichnutá do stredu, bude po vytiahnutí suchá.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 575
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 529
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 967
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 724
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 369
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 139
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 106
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 618

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.