SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Zima s vôňou trópov

Sladké pomaranče, kyslé citróny, horkasté grepy, zelené kivi a žlté banány – toto ovocie vnáša do pochmúrneho zimného obdobia farby, vône i chute leta. Nemusíme jesť len surové, ponúkame vám niekoľko receptov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Treska s pomarančom a pšenom
suroviny na 4 porcie

citrusovysalat.jpg600 g filiet z tresky (čerstvých alebo mrazených)
1 citrón
250 g pšena
4 lyžice rastlinného oleja
1 stredná cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica krištáľového cukru
2 pomaranče
2 lyžice vínneho destilátu, napr. brandy
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Filety z tresky osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme. Pšeno vype-rieme a potom dvakrát sparíme vo vriacej vode, aby zmizla jeho horkastá chuť. Potom ho vysypeme do hrnca, zalejeme 0,5 l horúcej vody, osolíme, privedieme do varu a na miernom ohni uvaríme do mäkka.

Skryť Vypnúť reklamu

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na panvici na 2 lyžiciach oleja dozlatista. Pridáme uvarené pšeno, premiešame a odstavíme z ohňa.

Na panvici rozohrejeme maslo, prisypeme cukor, premiešame, pridáme umyté a na tenko nakrájané kolieska pomaranča a necháme ich ľahko skaramelizovať. Potom ich zalejeme destilátom a krátko povaríme.

Na zohriatu panvicu nalejeme zvyšné 2 lyžice oleja a tresku pečieme z každej strany asi 4 minúty, pridáme petržlenovú vňaťku. Podávame s karamelizovaným pomarančom a pšenom s cibuľou.

citrusovysalat.jpgCitrusový šalát
suroviny na 4 porcie

1 červený grep
1 žltý grep
2 pomaranče
150 g rukoly
1 lyžica sezamových semienok
1-2 lyžice citrónovej šťavy alebo 1 lyžička jablkového či balzamového octu
soľ

Med zmiešame v miske s citrónovou šťavou a trochu osolíme (štipka soli jemne zvýrazní výslednú chuť šalátu).

Skryť Vypnúť reklamu

Pomaranče a grepy umyjeme, usušíme, ošúpeme a z jednotlivých dielikov stiahneme blanky - buď špeciálnym zahnutým nožíkom, alebo menším ostrým nožom - a dáme ich do misky.

Rukolu umyjeme, odstránime prebytočnú vodu a pridáme k citrusom, zalejeme zálievkou, premiešame a posypeme sezamovými semienkami. Ihneď podávame.

Pečené kura s citrónom a tymianom
suroviny na 4 porcie

kura.jpg1 kura, radšej chladené než mrazené (asi 1,5 kg)
3 strúčiky cesnaku
šťava z citróna
2 celé citróny
5 lyžíc masla
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
soľ

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia. Kura opláchneme pod tečúcou vodou (zvonku i brušnú dutinu) a utrieme kuchynskou servítkou. Potom na kura nakvapkáme citrónovú šťavu a do kože i brušnej dutiny rovnomerne votrieme soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Do brušnej dutiny vložíme kúsok masla zmiešaného s lyžičkou citrónovej šťavy, strúčikom cesnaku a vetvičku nasekaného tymiánu. Konce stehien zviažeme kuchynským povrazom, zabránime tak vytekaniu šťavy z brušnej dutiny.

Kura položíme prsiami hore do pekáča s troškou oleja, na kúsky masla. Pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia kura potierame alebo polievame vypečenou šťavou, aby sa nevysušilo a nespálilo.

Ak máme citrón chemicky neošetrovaný, umyjeme ho i s kôrou a nakrájame na silnejšie plátky. Inak kôru citróna radšej ošúpeme. Neošúpané hlavičky cesnaku nakrájame priečne na silnejšie plátky.

Pekáč na chvíľu vytiahneme z rozpálenej rúry a okolo kurčaťa rozložíme plátky cesnaku, kolieska citrónu a zvyšok tymianu. Znížime teplotu a pečieme ďalších 30 minút. Upečené kura rozoznáme tak, že doň pichneme grilovaciu ihlu - keď z neho nevyteká ružovkastá, ale celkom číra šťava, môžeme ho vybrať z rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové kura necháme 10-15 minút stáť, mäso bude ešte šťavnatejšie. Potom kura nakrájame a podávame s varenými zemiak-mi, ryžou alebo pečivom.

Banánový chlebíček
suroviny na 1 chlebíček

bananovychlieb.jpg100 g pekanových orechov
4 veľmi zrelé banány
2 lyžice citrónovej šťavy, na pokvapkanie banánov
250 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
50 g kandizovanej pomarančovej kôry
2 lyžičky prášku do pečiva
1 vajce
3 lyžice bieleho jogurtu alebo mlieka
100 g zmäknutého masla + trocha na vytretie formy
soľ

Niekoľko pekanových orechov necháme vcelku na ozdobenie, zvyšné orechy nasekáme nahrubo. Tri banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou, vzniknutú zmes pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedla.

V jednej miske zmiešame sypké prísady (múku, cukor, pomarančovú kôru a prášok do pečiva), v druhej rozšľaháme vajce s jogurtom. Oboje potom zmiešame dohromady, pridáme zmäknuté maslo, roztlačené banány a vypracujeme cesto. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a prečnievajúci papier odstrihneme. Cesto presunieme do formy, na povrchu uhladíme a ozdobíme kolieskami zvyšného banánu a polovicami orechov. Dáme do rozohriatej rúry a pečieme 40-50 minút.

Chlebíček je hotový, ak špajľa, zapichnutá do stredu, bude po vytiahnutí suchá.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 652
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 228
  3. Stiahnite si stovky e-kníh 5 979
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 5 755
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 3 807
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 490
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 405
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 404
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 177
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 042
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


3 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


3 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje vedcov aj divákov.


23. jún