SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Vyrobte si s nami domáci jogurt

Mlieko ľubovoľnej kvality, jogurt so živou kultúrou, cukor a starostlivú hygienu. Viac toho pri príprave domáceho jogurtu nepotrebujete. Dnes vám ukážeme, ako si môžete kedykoľvek pripraviť jogurt, ktorý má v kuchyni všestranné použitie.

Keďže ide skôr o chov mikroskopických bacilov, kvasiniek a baktérií ako varenie, najdôležitejšiu úlohu hrá hygiena. Vy im ponúknete čo majú radi a oni sa vám odmenia chutným jogurtom.

Mlieko ovplyvní hustotu

Je úplne jedno, či siahnete po odtučnenom alebo plnotučnom mlieku z obchodu, alebo sa vyberiete s kanvičkou na družstvo. Baktérie, ktoré menia mlieko na jogurt sa živia výhradne mliečnym cukrom. Dariť sa im bude rovnako v ľubovoľnom kúpeli, iba hustota jogurtu sa bude líšiť. Čím viac tuku mlieko má, tým bude jogurt hladší a menej srvátky sa odlúči pri jeho zretí. Sami prídete na to, ktoré mlieko je pre vás najvhodnejšie. Dôležité je vedieť, že siahnuť môžete po akomkoľvek balení. Hoci aj hneď teraz. Kým výrobcovia jogurtov dosahujú hustotu škrobom, želatínou, pektínom či inými prídavkami, vy môžete použiť sušené mlieko.

Jogurt musí žiť

Zlákali vás zázračné laktobacily, mliečne elixíry ktoré posilňujú imunitný systém, alebo vsadíte radšej na bulharskú klasiku? Záleží iba na vás, pre aký jogurt sa rozhodnete. Dôležité je jediné – na štítku musí byť uvedené, že ide o výrobok so živou kultúrou. Pred zaočkovaním mlieka je potrebné živé organizmy prebrať k aktivite. Jogurt nechajte pri izbovej teplote zohriať a keď sa viečko začne vydúvať, viete že pod ním je život v každom kúsku.

Mlieko prevarte

Bez ohľadu na to, či používate čerstvé, alebo pasterizované mlieko, potrebné je zahubiť všetky baktérie, ktoré by mohli vstúpiť do procesu. Znamená to, že použijete nerezový hrniec, miešadlo z rovnakého materiálu, ale aj lyžicu – všetky vyvaríte spolu s mliekom a zabijete tak kmene, ktoré by pokazili kvasenie. Na varechu plnú mikroorganizmov vopred zabudnite. Chcete predsa jogurt a nie neidentifikovateľný mliečny kvas.

Akonáhle začne mlieko peniť a jeho teplota presiahne 80 stupňov, nechajte ho chladnúť, až kým dosiahne teplotu 45 °C. Ak budete pokračovať v elektrickej rúre, nemusíte siahať po teplomeri. Dôležité je iba to, aby pri zakrytej pokrievke klesla teplota natoľko, aby kvasinky prežili.

Očkovanie je hračkou

My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 115 gramového bieleho jogurtu, avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer. Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas. Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky. Baktérie sa ich ani len nedotknú a vy si nepokazíte konzistenciu následným miešaním.

Aby prebiehala príprava čo najrýchlejšie, ideálne je udržať mlieko pri teplote 45 °C. Na to najlepšie poslúži elektrická rúra. My sme čakali približne 3,5 hodiny, kým sme dosiahli finálny stav.

Schladiť a servírovať

Po kysnutí nasleduje niekoľkohodinové schladenie v chladničke a môžete servírovať. Správne pripravený jogurt je hladký, jemný a bez vločiek. Oddelená srvátka je samozrejmosťou. S bielym jogurtom môžete kombinovať domáce džemy a marmelády, mali by ste však vedieť, že jogurt sa považuje za ovocný vtedy, ak ovocná zložka dosahuje hranicu 30 percent. Mimochodom, vedeli ste o tom, že ovocné jogurty vznikli omylom u našich českých susedov? Jahodovým džemom sa pokúšali ochrániť jogurt pred plesňami.

Čokoládový špeciál

Ak je vašim favoritom čokoládový jogurt, taktizujte. Po tom, ako mlieko prevaríte, pridajte doň ešte za horúca cukor a práškové kakao. Jogurt po vychladnutí zaočkujete už do pripravenej zmesi – výsledky sú ohromujúce.

Syrová nátierka

Z jogurtu si môžete pripraviť aj syr, ktorý je natierateľný na chlieb. Vylejte jogurt do sterilnej plienky, nechajte ho v chladničke odkvapkať a keď zhustne, ochuťte ho.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 17 953
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 497
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 538
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 938
  5. Po Slovensku na motorke 6 784
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 111
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 438
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 543
  9. Crème de la crème po slovensky 3 208
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Szijjártó sa za chrbtom ministra Korčoka stretol s poslancom Gyimesim.


23 h
Sociológ Michal Vašečka.

Medzi voličmi Sme rodina je 62 percent žien.


20 h
Peter Schutz

Ešte jeden lockdown by znamenal krížik nad celou vládou.


18. jún

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún