SME
reklama

Vyrobte si s nami domáci jogurt

Mlieko ľubovoľnej kvality, jogurt so živou kultúrou, cukor a starostlivú hygienu. Viac toho pri príprave domáceho jogurtu nepotrebujete. Dnes vám ukážeme, ako si môžete kedykoľvek pripraviť jogurt, ktorý má v kuchyni všestranné použitie.

Keďže ide skôr o chov mikroskopických bacilov, kvasiniek a baktérií ako varenie, najdôležitejšiu úlohu hrá hygiena. Vy im ponúknete čo majú radi a oni sa vám odmenia chutným jogurtom.

Mlieko ovplyvní hustotu

Je úplne jedno, či siahnete po odtučnenom alebo plnotučnom mlieku z obchodu, alebo sa vyberiete s kanvičkou na družstvo. Baktérie, ktoré menia mlieko na jogurt sa živia výhradne mliečnym cukrom. Dariť sa im bude rovnako v ľubovoľnom kúpeli, iba hustota jogurtu sa bude líšiť. Čím viac tuku mlieko má, tým bude jogurt hladší a menej srvátky sa odlúči pri jeho zretí. Sami prídete na to, ktoré mlieko je pre vás najvhodnejšie. Dôležité je vedieť, že siahnuť môžete po akomkoľvek balení. Hoci aj hneď teraz. Kým výrobcovia jogurtov dosahujú hustotu škrobom, želatínou, pektínom či inými prídavkami, vy môžete použiť sušené mlieko.

Jogurt musí žiť

Zlákali vás zázračné laktobacily, mliečne elixíry ktoré posilňujú imunitný systém, alebo vsadíte radšej na bulharskú klasiku? Záleží iba na vás, pre aký jogurt sa rozhodnete. Dôležité je jediné – na štítku musí byť uvedené, že ide o výrobok so živou kultúrou. Pred zaočkovaním mlieka je potrebné živé organizmy prebrať k aktivite. Jogurt nechajte pri izbovej teplote zohriať a keď sa viečko začne vydúvať, viete že pod ním je život v každom kúsku.

Mlieko prevarte

Bez ohľadu na to, či používate čerstvé, alebo pasterizované mlieko, potrebné je zahubiť všetky baktérie, ktoré by mohli vstúpiť do procesu. Znamená to, že použijete nerezový hrniec, miešadlo z rovnakého materiálu, ale aj lyžicu – všetky vyvaríte spolu s mliekom a zabijete tak kmene, ktoré by pokazili kvasenie. Na varechu plnú mikroorganizmov vopred zabudnite. Chcete predsa jogurt a nie neidentifikovateľný mliečny kvas.

Akonáhle začne mlieko peniť a jeho teplota presiahne 80 stupňov, nechajte ho chladnúť, až kým dosiahne teplotu 45 °C. Ak budete pokračovať v elektrickej rúre, nemusíte siahať po teplomeri. Dôležité je iba to, aby pri zakrytej pokrievke klesla teplota natoľko, aby kvasinky prežili.

Očkovanie je hračkou

My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 115 gramového bieleho jogurtu, avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer. Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas. Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky. Baktérie sa ich ani len nedotknú a vy si nepokazíte konzistenciu následným miešaním.

Aby prebiehala príprava čo najrýchlejšie, ideálne je udržať mlieko pri teplote 45 °C. Na to najlepšie poslúži elektrická rúra. My sme čakali približne 3,5 hodiny, kým sme dosiahli finálny stav.

Schladiť a servírovať

Po kysnutí nasleduje niekoľkohodinové schladenie v chladničke a môžete servírovať. Správne pripravený jogurt je hladký, jemný a bez vločiek. Oddelená srvátka je samozrejmosťou. S bielym jogurtom môžete kombinovať domáce džemy a marmelády, mali by ste však vedieť, že jogurt sa považuje za ovocný vtedy, ak ovocná zložka dosahuje hranicu 30 percent. Mimochodom, vedeli ste o tom, že ovocné jogurty vznikli omylom u našich českých susedov? Jahodovým džemom sa pokúšali ochrániť jogurt pred plesňami.

Čokoládový špeciál

Ak je vašim favoritom čokoládový jogurt, taktizujte. Po tom, ako mlieko prevaríte, pridajte doň ešte za horúca cukor a práškové kakao. Jogurt po vychladnutí zaočkujete už do pripravenej zmesi – výsledky sú ohromujúce.

Syrová nátierka

Z jogurtu si môžete pripraviť aj syr, ktorý je natierateľný na chlieb. Vylejte jogurt do sterilnej plienky, nechajte ho v chladničke odkvapkať a keď zhustne, ochuťte ho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 106
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 15 509
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 989
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 575
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 483
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 982
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 408
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 663
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 665
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 468
  4. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 389
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 381
  6. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 369
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 359
  8. Juraj Kumičák: Kolaborant 6 717
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu