SME

Rozmarín na sviatok i na všedný deň

Nenápadná trvalka s charakteristickou vôňou pripomínajúcou borovice, slnko a more. Jej meno sa prekladá ako morská ruža alebo aj morská rosa. Práve preto sa jej prenikavá vôňa uplatnila vo voňavkárstve, liečiteľstve a pri príprave jedál. Neodmysliteľne pa

trí k jahňacine, divine, bravčovému i kuracine. V malom množstve sa hodí do polievok a omáčok.

Rozmarín pochádza z južnej Európy z oblasti Stredomoria. V starom Grécku si študenti dávali vetvičky rozmarínu do vlasov, aby im jeho vôňa pomohla pri učení. Verilo sa, že podporuje pamäť a udržuje pozornosť. Tradícia sa v 14. storočí v Anglicku pretransformovala na symbol vernosti - zdobenie hlavy a šiat rozmarínom sa stalo bežným najmä na svadbách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento zvyk postupne prešiel Európou aj k nám - rozmarín bol kedysi vysádzaný takmer pri každom dedinskom dome, pretože predstavoval vernosť, lásku a šťastie.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte aj dnes ostal zvyk zdobiť mladomanželov a svadobných hostí vetvičkou rozmarínu. V 15. storočí sa z rozmarínu začal vyrábať olejový extrakt, z ktorého sa pripravovala populárna voda kráľovnej Maďarska.

V 16. storočí sa začal používať ako prostriedok na trávenie. V súčasnosti sa prehodnocuje jeho blahodarný účinok na ľudský organizmus a stúpa jeho použitie v aromaterapii aj kulinárstve.

Opis

Rozmarín je drevnatý vždyzelený poloker. V dobrých podmienkach dorastá až do výšky 150 cm a obľubuje vápenaté pôdy na slnečných, prípadne polotienistých svahoch. Rozmarín patrí medzi hluchavkovité, podobne ako mäta. Drobné biele alebo bledomodré kvietky ho krášlia v júni až auguste. Listy sú kopijovité, hutné, podobné ihličiu, dorastajúce do dĺžky až štyri centimetre. Zvrchu sú tmavozelené a zospodu striebristé, pokryté jemnými chĺpkami. Pri miernejších zimách vydrží v zemi aj u nás, ale teploty pod mínus 10 °C väčšinou neprežije. Preto je nutné ho na zimu prikrývať proti premrznutiu alebo uskladniť v miestnosti s teplotou okolo 10 °C. Vetvičky na varenie alebo liečenie zbierame pred kvitnutím. Nazbieraný rozmarín je možné aj sušiť. Vtedy je nutné lístky obrať z konárika.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Vo väčšine receptov sa pri použití rozmarínu myslia len lístky bez halúzky, často nasekané najemno. Pri príprave niektorých jedál ako omáčky alebo pečené mäsá je možné použiť aj celé vetvičky, ktoré po dovarení odstránime. Posekané lístky sú výborné do omelety a do polievok. Pečené kura posolené a potrené dijonskou horčicou a posypané rozmarínom je zážitok. Jahňacina sa bez neho nezaobíde. Ak zeleninovú polievku varíme s malou vetvičkou rozmarínu a niekoľkými stonkami oregana, vykúzlime novú chuť tradičného jedla a prenesieme sa k Stredozemnému moru. A skúsili ste si niekedy namáčať chlieb do zmesi posekaného a rozmixovaného rozmarínu s olivovým olejom a soľou?

Zdravie

Flavonoidy obsiahnuté v rozmarínovom oleji posilňujú kapiláry, pomáhajú proti páleniu záhy. Spolu s ostatnými zložkami pôsobí antidepresívne, antisepticky, podporuje trávenie, pôsobí diureticky, zvyšuje krvný tlak, pomáha pri bolestiach hlavy, pri prechladnutí a reumatických bolestiach. Flavonoidy pôsobia predovšetkým v zažívacom trakte a obehovom systéme. Inaktivujú voľné radikály, čím znižujú riziko vzniku atériosklerózy.

SkryťVypnúť reklamu

Tipy a triky

  • Ak je to možné, uprednostňujeme vždy čerstvý rozmarín pred sušeným. Ak použijeme sušený, je dobré posekať ho najemno, aby v hotovom pokrme nepôsobil tuho, rušivo.

  • Rozmarín používame v menších dávkach, je veľmi aromatický, mohol by prebiť ostatné chute.

  • Rozmarín udržíme čerstvý v chladničke, keď ho zabalíme do papierovej utierky, kôru pokvapkáme studenou vodou a vložíme do mikroténového vrecka. Vydrží aj dva-tri týždne. Sušený rozmarín uskladňujeme v tme a uzavretej nádobe najviac šesť mesiacov.

Citát:

Rozmarín bol kedysi vysádzaný takmer pri každom dedinskom dome, pretože predstavoval vernosť, lásku a šťastie.

Pripravte si s nami:

Rozmarínová marináda na seitan

2 ČL posekaného rozmarínu
2 PL olivového oleja
0,04 l omáčky tamari
250g seitanu, húb alebo tofu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zmiešame olej s rozmarínom a tamari a dobre ním potrieme tofu alebo seitan. Necháme vo zvyšku namočené asi osem hodín. Potom seitan dobre opečieme a získame tak veľmi chutné korenisté jedlo. Podávame s ryžou.

Pečené jahňacie stehno

1,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
2 cibule
300 g koreňovej zeleniny
10 bobúľ podrveného korenia
2 bobkové listy
2 vetvičky rozmarínu
5 PL repkového oleja
200 ml kvalitného bieleho vína
500 ml vody

Rúru predhrejeme na 180 °C. Zeleninu s cibuľou pokrájame na veľké kúsky a vhodíme do pekáča. Rozmarín potrháme a primiešame ho k zelenine spolu s bobkovými listami. Stehno nasolíme, nakoreníme a potrieme olejom. Zvyšný olej vylejeme na zeleninu. Pečieme v rúre asi jeden a štvrť hodiny. Po 30 minútach pečenia zmiešame 200 ml vína s vodou a stehno podlejeme. Výpekom potom opakovane polievame stehno. Ak treba, vodu stále dolievame. Po upečení stehno vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočívať. Potom z neho orežeme mäso. Výpek precedíme, a ak treba pridáme trochu vody a prevaríme. Malo by ho byť asi 150 ml. Mäso so šťavou podávame spolu s cestovinou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kuracie kúsky s rozmarínom

500 g kuracích pŕs pokrájaných na asi 50-gramové kusy
10 malých vetvičiek rozmarínu
10 plátkov údenej prerastenej slaniny
soľ a korenie

Kuracie kúsky posolíme, jemne okoreníme, preložíme cez ne vetvičku rozmarínu a obalíme ich do slaninky. Pečieme pri 170 °C v teplovzdušnej rúre do zlatista asi 30 minút. Podávame s miešaným šalátom a opekanými zemiakmi.

Jahňacina s medom

750 g jahňacieho
1 PL postrúhaného zázvoru
1 PL rozmarínu
4 PL medu
500 ml vínneho muštu
3 PL škrobu

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Mäso posolíme, okoreníme, potrieme zázvorom, posekaným rozmarínom a medom. Mäso potom položíme do ohňovzdornej misy, podlejeme muštom a pečieme. Po 30 minútach znížime teplotu na 160 °C a mäso ešte 70 minút pečieme, pričom ho často podlievame výpekom. Potom výpek zlejeme, precedíme, pridáme škrob a povaríme. Pokrájané mäso ním prelejeme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Polievka minestrone

1 cibuľa posekaná nadrobno
2 pretlačené strúčiky cesnaku
400 g mrkvy pokrájanej na asi 7 mm hrubé kolieska
3 ks stonkového zeleru posekaného na 1 cm kúsky
60 g prerastenej slaninky
400 g lúpaných paradajok z konzervy
400 g bielej fazule z konzervy
1 l hydinového vývaru
2 ČL posekaného oregana
½ ČL tymianu
½ ČL rozmarínu
1 malá cukina
80 g cestovín
pomleté čierne korenie
50 g parmezánu

Slaninu nakrájame na kocky o veľkosti asi 6 x 6 mm a opečieme ju asi 2 minúty. Pridáme pripravenú mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, a dusíme na miernom ohni asi 7 minút, potom pridáme paradajky, fazuľu, vývar, bylinky a všetko varíme v zakrytom hrnci asi 25 - 30 minút. Cukinu nakrájame na kolieska a pridáme ju do polievky spolu s cestovinou a varíme ešte 10 minút. Polievku podávame posypanú nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kuracie prsia na rozmaríne a horčici

2 PL dijonskej horčice
2 PL posekaného rozmarínu
soľ a korenie
400 g kuracích pŕs

Kuracinu jemne nasolíme a okoreníme a potrieme zmesou horčice s rozmarínom. Pečieme do mäkka na grile alebo v rúre pri 180 °C. Podávame s pečenými zemiakmi.

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 557
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 886
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 585
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 668
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 461
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 667
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


3
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


9
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


1

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 823
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 623
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 36 788
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 24 847
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 548
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 026
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 960
  8. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 9 948
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu