SME
Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Rozmarín na sviatok i na všedný deň

Nenápadná trvalka s charakteristickou vôňou pripomínajúcou borovice, slnko a more. Jej meno sa prekladá ako morská ruža alebo aj morská rosa. Práve preto sa jej prenikavá vôňa uplatnila vo voňavkárstve, liečiteľstve a pri príprave jedál. Neodmysliteľne pa

trí k jahňacine, divine, bravčovému i kuracine. V malom množstve sa hodí do polievok a omáčok.

Rozmarín pochádza z južnej Európy z oblasti Stredomoria. V starom Grécku si študenti dávali vetvičky rozmarínu do vlasov, aby im jeho vôňa pomohla pri učení. Verilo sa, že podporuje pamäť a udržuje pozornosť. Tradícia sa v 14. storočí v Anglicku pretransformovala na symbol vernosti - zdobenie hlavy a šiat rozmarínom sa stalo bežným najmä na svadbách.

Tento zvyk postupne prešiel Európou aj k nám - rozmarín bol kedysi vysádzaný takmer pri každom dedinskom dome, pretože predstavoval vernosť, lásku a šťastie.

Ešte aj dnes ostal zvyk zdobiť mladomanželov a svadobných hostí vetvičkou rozmarínu. V 15. storočí sa z rozmarínu začal vyrábať olejový extrakt, z ktorého sa pripravovala populárna voda kráľovnej Maďarska.

V 16. storočí sa začal používať ako prostriedok na trávenie. V súčasnosti sa prehodnocuje jeho blahodarný účinok na ľudský organizmus a stúpa jeho použitie v aromaterapii aj kulinárstve.

Opis

Rozmarín je drevnatý vždyzelený poloker. V dobrých podmienkach dorastá až do výšky 150 cm a obľubuje vápenaté pôdy na slnečných, prípadne polotienistých svahoch. Rozmarín patrí medzi hluchavkovité, podobne ako mäta. Drobné biele alebo bledomodré kvietky ho krášlia v júni až auguste. Listy sú kopijovité, hutné, podobné ihličiu, dorastajúce do dĺžky až štyri centimetre. Zvrchu sú tmavozelené a zospodu striebristé, pokryté jemnými chĺpkami. Pri miernejších zimách vydrží v zemi aj u nás, ale teploty pod mínus 10 °C väčšinou neprežije. Preto je nutné ho na zimu prikrývať proti premrznutiu alebo uskladniť v miestnosti s teplotou okolo 10 °C. Vetvičky na varenie alebo liečenie zbierame pred kvitnutím. Nazbieraný rozmarín je možné aj sušiť. Vtedy je nutné lístky obrať z konárika.

Použitie

Vo väčšine receptov sa pri použití rozmarínu myslia len lístky bez halúzky, často nasekané najemno. Pri príprave niektorých jedál ako omáčky alebo pečené mäsá je možné použiť aj celé vetvičky, ktoré po dovarení odstránime. Posekané lístky sú výborné do omelety a do polievok. Pečené kura posolené a potrené dijonskou horčicou a posypané rozmarínom je zážitok. Jahňacina sa bez neho nezaobíde. Ak zeleninovú polievku varíme s malou vetvičkou rozmarínu a niekoľkými stonkami oregana, vykúzlime novú chuť tradičného jedla a prenesieme sa k Stredozemnému moru. A skúsili ste si niekedy namáčať chlieb do zmesi posekaného a rozmixovaného rozmarínu s olivovým olejom a soľou?

Zdravie

Flavonoidy obsiahnuté v rozmarínovom oleji posilňujú kapiláry, pomáhajú proti páleniu záhy. Spolu s ostatnými zložkami pôsobí antidepresívne, antisepticky, podporuje trávenie, pôsobí diureticky, zvyšuje krvný tlak, pomáha pri bolestiach hlavy, pri prechladnutí a reumatických bolestiach. Flavonoidy pôsobia predovšetkým v zažívacom trakte a obehovom systéme. Inaktivujú voľné radikály, čím znižujú riziko vzniku atériosklerózy.

Tipy a triky
  • Ak je to možné, uprednostňujeme vždy čerstvý rozmarín pred sušeným. Ak použijeme sušený, je dobré posekať ho najemno, aby v hotovom pokrme nepôsobil tuho, rušivo.
  • Rozmarín používame v menších dávkach, je veľmi aromatický, mohol by prebiť ostatné chute.
  • Rozmarín udržíme čerstvý v chladničke, keď ho zabalíme do papierovej utierky, kôru pokvapkáme studenou vodou a vložíme do mikroténového vrecka. Vydrží aj dva-tri týždne. Sušený rozmarín uskladňujeme v tme a uzavretej nádobe najviac šesť mesiacov.
Citát:

Rozmarín bol kedysi vysádzaný takmer pri každom dedinskom dome, pretože predstavoval vernosť, lásku a šťastie.

Pripravte si s nami:

Rozmarínová marináda na seitan

2 ČL posekaného rozmarínu
2 PL olivového oleja
0,04 l omáčky tamari
250g seitanu, húb alebo tofu

Zmiešame olej s rozmarínom a tamari a dobre ním potrieme tofu alebo seitan. Necháme vo zvyšku namočené asi osem hodín. Potom seitan dobre opečieme a získame tak veľmi chutné korenisté jedlo. Podávame s ryžou.

Pečené jahňacie stehno

1,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
2 cibule
300 g koreňovej zeleniny
10 bobúľ podrveného korenia
2 bobkové listy
2 vetvičky rozmarínu
5 PL repkového oleja
200 ml kvalitného bieleho vína
500 ml vody

Rúru predhrejeme na 180 °C. Zeleninu s cibuľou pokrájame na veľké kúsky a vhodíme do pekáča. Rozmarín potrháme a primiešame ho k zelenine spolu s bobkovými listami. Stehno nasolíme, nakoreníme a potrieme olejom. Zvyšný olej vylejeme na zeleninu. Pečieme v rúre asi jeden a štvrť hodiny. Po 30 minútach pečenia zmiešame 200 ml vína s vodou a stehno podlejeme. Výpekom potom opakovane polievame stehno. Ak treba, vodu stále dolievame. Po upečení stehno vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočívať. Potom z neho orežeme mäso. Výpek precedíme, a ak treba pridáme trochu vody a prevaríme. Malo by ho byť asi 150 ml. Mäso so šťavou podávame spolu s cestovinou.

Kuracie kúsky s rozmarínom

500 g kuracích pŕs pokrájaných na asi 50-gramové kusy
10 malých vetvičiek rozmarínu
10 plátkov údenej prerastenej slaniny
soľ a korenie

Kuracie kúsky posolíme, jemne okoreníme, preložíme cez ne vetvičku rozmarínu a obalíme ich do slaninky. Pečieme pri 170 °C v teplovzdušnej rúre do zlatista asi 30 minút. Podávame s miešaným šalátom a opekanými zemiakmi.

Jahňacina s medom

750 g jahňacieho
1 PL postrúhaného zázvoru
1 PL rozmarínu
4 PL medu
500 ml vínneho muštu
3 PL škrobu

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Mäso posolíme, okoreníme, potrieme zázvorom, posekaným rozmarínom a medom. Mäso potom položíme do ohňovzdornej misy, podlejeme muštom a pečieme. Po 30 minútach znížime teplotu na 160 °C a mäso ešte 70 minút pečieme, pričom ho často podlievame výpekom. Potom výpek zlejeme, precedíme, pridáme škrob a povaríme. Pokrájané mäso ním prelejeme.

Polievka minestrone

1 cibuľa posekaná nadrobno
2 pretlačené strúčiky cesnaku
400 g mrkvy pokrájanej na asi 7 mm hrubé kolieska
3 ks stonkového zeleru posekaného na 1 cm kúsky
60 g prerastenej slaninky
400 g lúpaných paradajok z konzervy
400 g bielej fazule z konzervy
1 l hydinového vývaru
2 ČL posekaného oregana
½ ČL tymianu
½ ČL rozmarínu
1 malá cukina
80 g cestovín
pomleté čierne korenie
50 g parmezánu

Slaninu nakrájame na kocky o veľkosti asi 6 x 6 mm a opečieme ju asi 2 minúty. Pridáme pripravenú mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, a dusíme na miernom ohni asi 7 minút, potom pridáme paradajky, fazuľu, vývar, bylinky a všetko varíme v zakrytom hrnci asi 25 - 30 minút. Cukinu nakrájame na kolieska a pridáme ju do polievky spolu s cestovinou a varíme ešte 10 minút. Polievku podávame posypanú nastrúhaným parmezánom.

Kuracie prsia na rozmaríne a horčici

2 PL dijonskej horčice
2 PL posekaného rozmarínu
soľ a korenie
400 g kuracích pŕs

Kuracinu jemne nasolíme a okoreníme a potrieme zmesou horčice s rozmarínom. Pečieme do mäkka na grile alebo v rúre pri 180 °C. Podávame s pečenými zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 228
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 289
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 737
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 282
  5. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 3 647
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 667
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 621
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 143
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 818
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do medzinárodného prieskumu Dunaja sa zapojilo 13 európskych krajín.

Z liečiv prúdiacich do tokov začínajú vodné živočíchy meniť svoje správanie.


17. sep
Peter Sagan na Okolo Slovenska 2021.

Pozrite si výsledky 3. etapy Okolo Slovenska.


Sportnet a 2 ďalší 35m

V akcii Očistec zadržali vlani policajných exfunkcionárov.


a 1 ďalší 17. sep

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu