SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Univerzálne zemiaky

Rafinovane, jednoducho a pritom rýchlo – zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov a vždy chutia inak.

syr-torticky.jpgRustikálne syrové tortičky
Suroviny na 4 porcie

200 g zemiakov
30 g masla
75 g kyslej tučnej smotany
50 g slaniny
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
provensálske korenie
250 g mozzarelly

Zemiaky umyjeme a v šupe asi 20 minút varíme. Zlejeme, ošúpeme, potlačíme a pretrieme cez sito. Zemiakovú kašu pomiešame s maslom a smotanou.

Slaninu pokrájame na malé kocky, primiešame, osolíme, ochutíme čiernym korením a provensálskymi bylinkami.

Masu naplníme do 4 ohňovzdorných formičiek s priemerom 10 cm. Syr nakrájame na plátky, položíme ich na zemiakovú masu a 8 - 10 minút pečieme pod grilom.

zem-polievka.jpgTalianska zemiaková polievka
Suroviny na 6 porcií


1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g zemiakov
3 stonky zeleru
3 PL olivového oleja
1 KL podrvenej šalvie
1 l mäsového bujónu
300 g rajčín
soľ, čierne korenie
1 PL posekanej petržlenovej vňate
50 g strúhaného parmezánu

Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Zeler očistíme a tiež pokrájame na plátky.

V dostatočne veľkom hrnci rozhorúčime olej a cesnak, cibuľu a zemiaky v ňom opečieme. Pridáme zeler a šalviu a krátko opečieme. Zalejem bujónom a asi 20 minút pomaly varíme.

Rajčiny krížom narežeme, prelejeme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu a pokrájame na osminky.

Polievku osolíme a ochutíme čiernym korením, vložíme rajčiny a krátko zohrejeme. Posypeme petržlenom a parmezánom.

Mozzarella v zemiakovom obale
Suroviny na 4 porcie


asdg.jpg200 g mozzarelly
2 jablká
300 g zemiakov
po 1 PL majoránu a tymianu
2 KL citrónovej šťavy
2 žĺtky
1 PL zemiakovej škrobovej múčky (Solamyl)
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 vajcia
5 PL múky
2 PL oleja

Mozzarellu necháme odkvapkať a pokrájame na plátky. Jablká a zemiaky ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame.

Majorán a tymian umyjeme, osušíme, najemno posekáme a pomiešame s citrónovou šťavou, žĺtkami a škrobovou múčkou. Pridáme k jablkovo-zemiakovej mase, osolíme a ochutíme čiernym korením.

Vajcia rozšľaháme. Plátky mozzarelly obalíme najprv v múke, potom vo vajci a obložíme ich zemiakovou masou.

Obalené plátky mozzarelly opekáme v rozhorúčenom oleji asi 10 minút do chrumkava a zlatohneda. Vynikajúco chutia s listovým šalátom.

piizza.jpgOhnivé zemiakové pizze
Suroviny na 12 kúskov

2 vajcia
voda
1 balík zmesi na knedle
čierne korenie, pomrvený majorán, mletá paprika, rozmarín
200 g fety (alebo podobného syra)
200 ml sladkej smotany
1 KL kajenského korenia
12 koktailových rajčín
50 g rukoly

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Vajcia dáme do odmerky, doplníme vodou na 700 ml a dobre vymiešame.

Knedľovú zmes pripravíme podľa návodu, pomiešame metličkou na šľahanie a ochutíme štipkou čierneho korenia, majoránu, mletej papriky a rozmarínu. Cesto necháme 10 minút odležať a vytvarujeme z neho 12 knedlí.

Každú knedľu vyvaľkáme valčekom na placku s priemerom 10 cm a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto 20 minút pečieme.

Syr pokrájame na malé kocky, pridáme smotanu a vymiešame na krém. Ochutíme kajenským korením. Rajčiny umyjeme a rozštvrtíme. Pizze vyberieme z rúry, potrieme syrovým krémom, obložíme rajčinami a trochu ich doň zatlačíme.

Vrátime do rúry a pečieme ešte 5 - 10 minút. Rukolu očistíme, umyjeme, prípadne rozpolíme a rozdelíme na upečenú pizzu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 739
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 343
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 748
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 729
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 853
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 203
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 375
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 572
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 274
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 220

Hlavné správy zo Sme.sk

Zničený kostol svätého Šebastiána v meste Negombo.
Peter Sagan.
Peter Colotka na archívnej snímke zo 6. marca 1980 počas oslavy MDŽ v Bratislave.
(ilustračné foto)

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.