SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Univerzálne zemiaky

Rafinovane, jednoducho a pritom rýchlo – zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov a vždy chutia inak.

syr-torticky.jpgRustikálne syrové tortičky
Suroviny na 4 porcie

200 g zemiakov
30 g masla
75 g kyslej tučnej smotany
50 g slaniny
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
provensálske korenie
250 g mozzarelly

Zemiaky umyjeme a v šupe asi 20 minút varíme. Zlejeme, ošúpeme, potlačíme a pretrieme cez sito. Zemiakovú kašu pomiešame s maslom a smotanou.

Slaninu pokrájame na malé kocky, primiešame, osolíme, ochutíme čiernym korením a provensálskymi bylinkami.

Masu naplníme do 4 ohňovzdorných formičiek s priemerom 10 cm. Syr nakrájame na plátky, položíme ich na zemiakovú masu a 8 - 10 minút pečieme pod grilom.

Skryť Vypnúť reklamu

zem-polievka.jpgTalianska zemiaková polievka
Suroviny na 6 porcií


1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g zemiakov
3 stonky zeleru
3 PL olivového oleja
1 KL podrvenej šalvie
1 l mäsového bujónu
300 g rajčín
soľ, čierne korenie
1 PL posekanej petržlenovej vňate
50 g strúhaného parmezánu

Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Zeler očistíme a tiež pokrájame na plátky.

V dostatočne veľkom hrnci rozhorúčime olej a cesnak, cibuľu a zemiaky v ňom opečieme. Pridáme zeler a šalviu a krátko opečieme. Zalejem bujónom a asi 20 minút pomaly varíme.

Rajčiny krížom narežeme, prelejeme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu a pokrájame na osminky.

Polievku osolíme a ochutíme čiernym korením, vložíme rajčiny a krátko zohrejeme. Posypeme petržlenom a parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Mozzarella v zemiakovom obale
Suroviny na 4 porcie


asdg.jpg200 g mozzarelly
2 jablká
300 g zemiakov
po 1 PL majoránu a tymianu
2 KL citrónovej šťavy
2 žĺtky
1 PL zemiakovej škrobovej múčky (Solamyl)
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 vajcia
5 PL múky
2 PL oleja

Mozzarellu necháme odkvapkať a pokrájame na plátky. Jablká a zemiaky ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame.

Majorán a tymian umyjeme, osušíme, najemno posekáme a pomiešame s citrónovou šťavou, žĺtkami a škrobovou múčkou. Pridáme k jablkovo-zemiakovej mase, osolíme a ochutíme čiernym korením.

Vajcia rozšľaháme. Plátky mozzarelly obalíme najprv v múke, potom vo vajci a obložíme ich zemiakovou masou.

Obalené plátky mozzarelly opekáme v rozhorúčenom oleji asi 10 minút do chrumkava a zlatohneda. Vynikajúco chutia s listovým šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

piizza.jpgOhnivé zemiakové pizze
Suroviny na 12 kúskov

2 vajcia
voda
1 balík zmesi na knedle
čierne korenie, pomrvený majorán, mletá paprika, rozmarín
200 g fety (alebo podobného syra)
200 ml sladkej smotany
1 KL kajenského korenia
12 koktailových rajčín
50 g rukoly

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Vajcia dáme do odmerky, doplníme vodou na 700 ml a dobre vymiešame.

Knedľovú zmes pripravíme podľa návodu, pomiešame metličkou na šľahanie a ochutíme štipkou čierneho korenia, majoránu, mletej papriky a rozmarínu. Cesto necháme 10 minút odležať a vytvarujeme z neho 12 knedlí.

Každú knedľu vyvaľkáme valčekom na placku s priemerom 10 cm a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto 20 minút pečieme.

Syr pokrájame na malé kocky, pridáme smotanu a vymiešame na krém. Ochutíme kajenským korením. Rajčiny umyjeme a rozštvrtíme. Pizze vyberieme z rúry, potrieme syrovým krémom, obložíme rajčinami a trochu ich doň zatlačíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Vrátime do rúry a pečieme ešte 5 - 10 minút. Rukolu očistíme, umyjeme, prípadne rozpolíme a rozdelíme na upečenú pizzu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 744
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 531
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 318
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 380
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 234
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 728
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 839
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 754
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 656
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 970
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.