Univerzálne zemiaky

Rafinovane, jednoducho a pritom rýchlo – zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov a vždy chutia inak.

syr-torticky.jpgRustikálne syrové tortičky
Suroviny na 4 porcie

200 g zemiakov
30 g masla
75 g kyslej tučnej smotany
50 g slaniny
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
provensálske korenie
250 g mozzarelly

Zemiaky umyjeme a v šupe asi 20 minút varíme. Zlejeme, ošúpeme, potlačíme a pretrieme cez sito. Zemiakovú kašu pomiešame s maslom a smotanou.

Slaninu pokrájame na malé kocky, primiešame, osolíme, ochutíme čiernym korením a provensálskymi bylinkami.

Masu naplníme do 4 ohňovzdorných formičiek s priemerom 10 cm. Syr nakrájame na plátky, položíme ich na zemiakovú masu a 8 - 10 minút pečieme pod grilom.

zem-polievka.jpgTalianska zemiaková polievka
Suroviny na 6 porcií


1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g zemiakov
3 stonky zeleru
3 PL olivového oleja
1 KL podrvenej šalvie
1 l mäsového bujónu
300 g rajčín
soľ, čierne korenie
1 PL posekanej petržlenovej vňate
50 g strúhaného parmezánu

Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Zeler očistíme a tiež pokrájame na plátky.

V dostatočne veľkom hrnci rozhorúčime olej a cesnak, cibuľu a zemiaky v ňom opečieme. Pridáme zeler a šalviu a krátko opečieme. Zalejem bujónom a asi 20 minút pomaly varíme.

Rajčiny krížom narežeme, prelejeme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu a pokrájame na osminky.

Polievku osolíme a ochutíme čiernym korením, vložíme rajčiny a krátko zohrejeme. Posypeme petržlenom a parmezánom.

Mozzarella v zemiakovom obale
Suroviny na 4 porcie


asdg.jpg200 g mozzarelly
2 jablká
300 g zemiakov
po 1 PL majoránu a tymianu
2 KL citrónovej šťavy
2 žĺtky
1 PL zemiakovej škrobovej múčky (Solamyl)
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 vajcia
5 PL múky
2 PL oleja

Mozzarellu necháme odkvapkať a pokrájame na plátky. Jablká a zemiaky ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame.

Majorán a tymian umyjeme, osušíme, najemno posekáme a pomiešame s citrónovou šťavou, žĺtkami a škrobovou múčkou. Pridáme k jablkovo-zemiakovej mase, osolíme a ochutíme čiernym korením.

Vajcia rozšľaháme. Plátky mozzarelly obalíme najprv v múke, potom vo vajci a obložíme ich zemiakovou masou.

Obalené plátky mozzarelly opekáme v rozhorúčenom oleji asi 10 minút do chrumkava a zlatohneda. Vynikajúco chutia s listovým šalátom.

piizza.jpgOhnivé zemiakové pizze
Suroviny na 12 kúskov

2 vajcia
voda
1 balík zmesi na knedle
čierne korenie, pomrvený majorán, mletá paprika, rozmarín
200 g fety (alebo podobného syra)
200 ml sladkej smotany
1 KL kajenského korenia
12 koktailových rajčín
50 g rukoly

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Vajcia dáme do odmerky, doplníme vodou na 700 ml a dobre vymiešame.

Knedľovú zmes pripravíme podľa návodu, pomiešame metličkou na šľahanie a ochutíme štipkou čierneho korenia, majoránu, mletej papriky a rozmarínu. Cesto necháme 10 minút odležať a vytvarujeme z neho 12 knedlí.

Každú knedľu vyvaľkáme valčekom na placku s priemerom 10 cm a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto 20 minút pečieme.

Syr pokrájame na malé kocky, pridáme smotanu a vymiešame na krém. Ochutíme kajenským korením. Rajčiny umyjeme a rozštvrtíme. Pizze vyberieme z rúry, potrieme syrovým krémom, obložíme rajčinami a trochu ich doň zatlačíme.

Vrátime do rúry a pečieme ešte 5 - 10 minút. Rukolu očistíme, umyjeme, prípadne rozpolíme a rozdelíme na upečenú pizzu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 22 187
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 311
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 373
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 244
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 942
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 848
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 770
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

KOMENTÁRE

Fico s Bugárom verzus Danko. Ako čítať vývoj krízy

Premiér odvolal Plavčana a Danko sa cíti urazený.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.