Univerzálne zemiaky

Rafinovane, jednoducho a pritom rýchlo – zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov a vždy chutia inak.

syr-torticky.jpgRustikálne syrové tortičky
Suroviny na 4 porcie

200 g zemiakov
30 g masla
75 g kyslej tučnej smotany
50 g slaniny
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
provensálske korenie
250 g mozzarelly

Zemiaky umyjeme a v šupe asi 20 minút varíme. Zlejeme, ošúpeme, potlačíme a pretrieme cez sito. Zemiakovú kašu pomiešame s maslom a smotanou.

Slaninu pokrájame na malé kocky, primiešame, osolíme, ochutíme čiernym korením a provensálskymi bylinkami.

Masu naplníme do 4 ohňovzdorných formičiek s priemerom 10 cm. Syr nakrájame na plátky, položíme ich na zemiakovú masu a 8 - 10 minút pečieme pod grilom.

zem-polievka.jpgTalianska zemiaková polievka
Suroviny na 6 porcií


1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g zemiakov
3 stonky zeleru
3 PL olivového oleja
1 KL podrvenej šalvie
1 l mäsového bujónu
300 g rajčín
soľ, čierne korenie
1 PL posekanej petržlenovej vňate
50 g strúhaného parmezánu

Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Zeler očistíme a tiež pokrájame na plátky.

V dostatočne veľkom hrnci rozhorúčime olej a cesnak, cibuľu a zemiaky v ňom opečieme. Pridáme zeler a šalviu a krátko opečieme. Zalejem bujónom a asi 20 minút pomaly varíme.

Rajčiny krížom narežeme, prelejeme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu a pokrájame na osminky.

Polievku osolíme a ochutíme čiernym korením, vložíme rajčiny a krátko zohrejeme. Posypeme petržlenom a parmezánom.

Mozzarella v zemiakovom obale
Suroviny na 4 porcie


asdg.jpg200 g mozzarelly
2 jablká
300 g zemiakov
po 1 PL majoránu a tymianu
2 KL citrónovej šťavy
2 žĺtky
1 PL zemiakovej škrobovej múčky (Solamyl)
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 vajcia
5 PL múky
2 PL oleja

Mozzarellu necháme odkvapkať a pokrájame na plátky. Jablká a zemiaky ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame.

Majorán a tymian umyjeme, osušíme, najemno posekáme a pomiešame s citrónovou šťavou, žĺtkami a škrobovou múčkou. Pridáme k jablkovo-zemiakovej mase, osolíme a ochutíme čiernym korením.

Vajcia rozšľaháme. Plátky mozzarelly obalíme najprv v múke, potom vo vajci a obložíme ich zemiakovou masou.

Obalené plátky mozzarelly opekáme v rozhorúčenom oleji asi 10 minút do chrumkava a zlatohneda. Vynikajúco chutia s listovým šalátom.

piizza.jpgOhnivé zemiakové pizze
Suroviny na 12 kúskov

2 vajcia
voda
1 balík zmesi na knedle
čierne korenie, pomrvený majorán, mletá paprika, rozmarín
200 g fety (alebo podobného syra)
200 ml sladkej smotany
1 KL kajenského korenia
12 koktailových rajčín
50 g rukoly

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Vajcia dáme do odmerky, doplníme vodou na 700 ml a dobre vymiešame.

Knedľovú zmes pripravíme podľa návodu, pomiešame metličkou na šľahanie a ochutíme štipkou čierneho korenia, majoránu, mletej papriky a rozmarínu. Cesto necháme 10 minút odležať a vytvarujeme z neho 12 knedlí.

Každú knedľu vyvaľkáme valčekom na placku s priemerom 10 cm a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto 20 minút pečieme.

Syr pokrájame na malé kocky, pridáme smotanu a vymiešame na krém. Ochutíme kajenským korením. Rajčiny umyjeme a rozštvrtíme. Pizze vyberieme z rúry, potrieme syrovým krémom, obložíme rajčinami a trochu ich doň zatlačíme.

Vrátime do rúry a pečieme ešte 5 - 10 minút. Rukolu očistíme, umyjeme, prípadne rozpolíme a rozdelíme na upečenú pizzu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 697
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 506
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 918
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 181
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 763
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 140
  7. Jarné prázdniny pri mori? 4 043
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 942
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 728
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Čo je populizmus a prečo ho možno budeme potrebovať?

Ak ste si mysleli, že viete, čo je populizmus, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa mýlili.

KOMENTÁRE

Sulík sa vyfarbil, ruské noviny ho vytočili

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

ŠPORT

Drastický šport. Prečo Slovenky nezískali medailu

Velez-Zuzulová aj Vlhová jazdia výborne.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop