SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Univerzálne zemiaky

Rafinovane, jednoducho a pritom rýchlo – zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov a vždy chutia inak.

syr-torticky.jpgRustikálne syrové tortičky
Suroviny na 4 porcie

200 g zemiakov
30 g masla
75 g kyslej tučnej smotany
50 g slaniny
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
provensálske korenie
250 g mozzarelly

Zemiaky umyjeme a v šupe asi 20 minút varíme. Zlejeme, ošúpeme, potlačíme a pretrieme cez sito. Zemiakovú kašu pomiešame s maslom a smotanou.

Slaninu pokrájame na malé kocky, primiešame, osolíme, ochutíme čiernym korením a provensálskymi bylinkami.

Masu naplníme do 4 ohňovzdorných formičiek s priemerom 10 cm. Syr nakrájame na plátky, položíme ich na zemiakovú masu a 8 - 10 minút pečieme pod grilom.

Skryť Vypnúť reklamu

zem-polievka.jpgTalianska zemiaková polievka
Suroviny na 6 porcií


1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g zemiakov
3 stonky zeleru
3 PL olivového oleja
1 KL podrvenej šalvie
1 l mäsového bujónu
300 g rajčín
soľ, čierne korenie
1 PL posekanej petržlenovej vňate
50 g strúhaného parmezánu

Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno posekáme. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Zeler očistíme a tiež pokrájame na plátky.

V dostatočne veľkom hrnci rozhorúčime olej a cesnak, cibuľu a zemiaky v ňom opečieme. Pridáme zeler a šalviu a krátko opečieme. Zalejem bujónom a asi 20 minút pomaly varíme.

Rajčiny krížom narežeme, prelejeme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu a pokrájame na osminky.

Polievku osolíme a ochutíme čiernym korením, vložíme rajčiny a krátko zohrejeme. Posypeme petržlenom a parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Mozzarella v zemiakovom obale
Suroviny na 4 porcie


asdg.jpg200 g mozzarelly
2 jablká
300 g zemiakov
po 1 PL majoránu a tymianu
2 KL citrónovej šťavy
2 žĺtky
1 PL zemiakovej škrobovej múčky (Solamyl)
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 vajcia
5 PL múky
2 PL oleja

Mozzarellu necháme odkvapkať a pokrájame na plátky. Jablká a zemiaky ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame.

Majorán a tymian umyjeme, osušíme, najemno posekáme a pomiešame s citrónovou šťavou, žĺtkami a škrobovou múčkou. Pridáme k jablkovo-zemiakovej mase, osolíme a ochutíme čiernym korením.

Vajcia rozšľaháme. Plátky mozzarelly obalíme najprv v múke, potom vo vajci a obložíme ich zemiakovou masou.

Obalené plátky mozzarelly opekáme v rozhorúčenom oleji asi 10 minút do chrumkava a zlatohneda. Vynikajúco chutia s listovým šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

piizza.jpgOhnivé zemiakové pizze
Suroviny na 12 kúskov

2 vajcia
voda
1 balík zmesi na knedle
čierne korenie, pomrvený majorán, mletá paprika, rozmarín
200 g fety (alebo podobného syra)
200 ml sladkej smotany
1 KL kajenského korenia
12 koktailových rajčín
50 g rukoly

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Vajcia dáme do odmerky, doplníme vodou na 700 ml a dobre vymiešame.

Knedľovú zmes pripravíme podľa návodu, pomiešame metličkou na šľahanie a ochutíme štipkou čierneho korenia, majoránu, mletej papriky a rozmarínu. Cesto necháme 10 minút odležať a vytvarujeme z neho 12 knedlí.

Každú knedľu vyvaľkáme valčekom na placku s priemerom 10 cm a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto 20 minút pečieme.

Syr pokrájame na malé kocky, pridáme smotanu a vymiešame na krém. Ochutíme kajenským korením. Rajčiny umyjeme a rozštvrtíme. Pizze vyberieme z rúry, potrieme syrovým krémom, obložíme rajčinami a trochu ich doň zatlačíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Vrátime do rúry a pečieme ešte 5 - 10 minút. Rukolu očistíme, umyjeme, prípadne rozpolíme a rozdelíme na upečenú pizzu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  10. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 26 100
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 299
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 801
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 387
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 257
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 386
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 211
  8. Po Slovensku na motorke 5 573
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 089
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 4 874
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jankovskú prepustili z väzenskej nemocnice v Trenčíne.

Psychiatra štát poskytne aj vo väzbe.


14 h
Koronavírus na Slovensku.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 464 obetí.


a 4 ďalší 11 h

Fico aj včera tvrdil, že sa policajné vyšetrovanie zneužíva na politický boj. Môže mu to tak pripadať.