Meranie krvného tlaku patrí medzi málo vyšetrení, ktorých sa nikto nebojí. Je bezbolestné, jednoduché a netreba si pri ňom ani vyzuť papuče.
Stačí sa pohodlne uvelebiť do kresla, na ruku natiahnuť manžetu a stlačiť správne tlačidlo na prístroji. Nasleduje zábavné zavrčanie, zovretie ramena, chvíľka napätia – a diagnóza nám bliká na displeji. Suchý a stručný číselný údaj, ktorý nám môže zachrániť život. Čo sa však v skutočnosti skrýva za dvojicou čísel umiestnených pod sebou?
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Trochu teórie
„Krvný tlak je vlastne tlakom v našom cievnom potrubí,“ vysvetľuje praktický lekár pre dospelých Peter Lipták. „Ak jeho výška prekročí povolené hodnoty, môže dôjsť k poškodeniu alebo prasknutiu steny cievy. Jednou z hroziacich havárií je srdcový infarkt alebo mozgová porážka, ktoré sú dnes najčastejšou bezprostrednou príčinou smrti. Okrem týchto nehôd vedie vysoký krvný tlak aj k chronickému poškodeniu orgánov. Môže byť príčinou srdcového alebo obličkového zlyhávania, ktoré je následne potrebné riešiť dialýzou alebo transplantáciou obličiek. Podceňovať vysoký krvný tlak sa preto nikomu neoplatí,“ upozorňuje Peter Lipták.
Už od základnej školy vieme, že srdce slúži ako čerpadlo, ktoré zabezpečuje organizmu dodávky krvi. V momente ochabnutia sa naplní, vzápätí sa stiahne, aby mohlo vzácnu tekutinu vytlačiť do rozvetvených tepien. Horné číslo na tlakomeri predstavuje tlak v cievach počas srdcového sťahu, nazývame ho systolický krvný tlak. Spodné číslo zaznamenáva tlak vo chvíli, keď je srdce uvoľnené - nazýva sa tiež diastolický tlak. Čím je tlak krvi vyšší, tým musí naše srdce pri prečerpávaní krvi vyvinúť väčšie úsilie. Ľudia s vysokým krvným tlakom (hypertenziou) čelia osemkrát vyššiemu riziku úmrtnosti než jedinci s normálnym krvným tlakom (normotenziou).
Pomalý a zákerný
Jediným signálom vysokého krvného tlaku je často iba údaj na tlakomeri. Hypertenziu totiž dlho nesprevádzajú žiadne ťažkosti. „Vysokému krvnému tlaku sa zvykne hovoriť ,tichý zabijak‘. Je to preto, že nemusí byť sprevádzaný žiadnymi ťažkosťami. Človek sa cíti dobre, a predsa v ňom prebiehajú procesy poškodzujúce jeho cievy a orgány. Aj z tohto dôvodu by nám mal lekár zmerať tlak minimálne jedenkrát za dva roky,“ pripomína doktor Lipták.
Čoraz viac ľudí tak robí v pohodlí domova. Na zistenie čo najpresnejších údajov je potrebné opakované meranie. „Ľudský organizmus nefunguje ako švajčiarske hodinky, ani náš krvný tlak nie je rovnaký v každej situácii a čase,“ upozorňuje Lipták. „Ak má niekto v jeden deň tlak 95/70 a počas ďalšieho dňa si namerá 140/90, môže ísť o normálne denné kolísanie, závislé od psychickej a fyzickej záťaže, na stave zavodnenia organizmu, príjme soli, kávy a iných krátkodobých faktoroch. Keď si však opakovane nameriame hraničný tlak 140/90 a viac, je čas poradiť sa s lekárom.“
Rizikoví adepti
Odborník sa najskôr pokúsi zistiť, či nie je vysoký krvný tlak dôsledkom iného ochorenia, ako napríklad obličiek, endokrinnej poruchy alebo napríklad aj chrápania. U 90 percent pacientov sa však nedá diagnostikovať žiadne iné základné ochorenie, ktorého následkom by bol vysoký krvný tlak – v takomto prípade hovoríme o primárnej hypertenzii. Vtedy sú vysoké hodnoty odrazom životného štýlu, prípadne genetickej predispozície.
Ak by sme chceli zostaviť typickú skupinu pacientov patriacich do tejto kategórie, nepodarilo by sa nám to. Ohrození sme všetci - s vekom výskyt hypertenzie narastá, no často ju nachádzame aj u mladých pacientov. Mnohokrát sa vyskytuje u osôb vystavených vysokému pracovnému stresu a u obéznejších ľudí, ktorí majú nedostatok fyzickej aktivity.
Preč s pneumatikami
Základným opatrením proti vysokému krvnému tlaku je úprava našej životosprávy. Viditeľné zlepšenie hodnôt sa dá dosiahnuť najmä znížením spotreby kuchynskej soli. „Dnes už neplatí príslovie ,soľ nad zlato‘. Výskumy dokázali, že na prevenciu a liečbu vysokého tlaku jednoznačne platí zákaz solenia,“ hovorí doktor Lipták. Znamená to aj obmedzenie údenín, instantných a konzervovaných jedál a niektorých druhov minerálnych vôd s obsahom soli.
Výrazne pozitívny účinok má redukcia telesnej hmotnosti. Jesť treba pravidelne, vo viacerých menších dávkach denne. Doktor Lipták upozorňuje, že dôležitý je najmä obvod pása. „Zistilo sa, že brušný tuk je akousi továrňou chorôb, kde sa vyrába vysoký tlak, ale aj cukrovka alebo infarkt.
V bezpečí sú muži, ktorí majú v páse menej ako 94 centimetrov a ženy pod 80 centimetrov. Brušný tuk v páse nám pomôže zlikvidovať pravidelná fyzická aktivita, najmä vytrvalostné druhy športov, ako je beh, rýchla chôdza, plávanie alebo bicyklovanie.“
Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali úplne vzdať fajčenia a výrazne obmedziť alkohol. Pre mnohých je najťažšou úlohou vyhnúť sa stresu. Dobrým začiatkom je zaradenie relaxačných aktivít a koníčkov, zredukovanie „nevyhnutných“ povinností a snaha o pozitívne myslenie.
Kávové klišé
O nízkom krvnom tlaku, ktorý môže ohroziť zdravie, hovoríme pri hodnotách pod 90 mm Hg systolického tlaku (horná hodnota na tlakomeri). „Mnohí ľudia však majú prirodzene nízky tlak, pohybujúci sa okolo a tesne nad touto hranicou a pritom nepociťujú žiadne ťažkosti. Jedinci s nízkym tlakom sa dožívajú vysokého veku, takže hypotenzia by nemala viesť k obavám o zdravie, ale práve naopak,“ konštatuje doktor Lipták. Ak sú obavy, treba si ich objasniť so svojím lekárom, ktorý najlepšie pozná a vysvetlí individuálnu situáciu konkrétneho človeka.
S nízkym krvným tlakom sa dávajú často do súvislosti pocity závratov a zamdlievanie. Tieto problémy sa objavujú častejšie u mladých žien v dôsledku krvných strát a bolestí pri menštruácii, prípadne pri experimentoch s rôznymi jednostrannými diétami. „Ľudia s nízkym tlakom sú náchylní ku kolapsom a zamdleniu najmä v dôsledku tepla a dehydratácie. Preto by si mali dávať väčší pozor na dostatočný príjem tekutín a solí. Dehydratáciou spojenou s nízkym tlakom sú ohrození najmä starší ľudia, ktorí už nepociťujú smäd, a tiež deti. Na doplnenie tekutín sú najvhodnejšie minerálky s vyšším obsahom sodíka.“ vraví Lipták.
„Osobitné postavenie má pitie kávy, o ktorej sa traduje, že zvyšuje krvný tlak. Je to však naopak. Káva povzbudzuje obličky k zvýšenému vylučovaniu tekutín a tým tlak znižuje. U ľudí s nízkymi hodnotami tlaku je dokonca pitie kávy rizikom, pretože sú ohrození omdletím z náhleho poklesu tlaku,“ upozorňuje Lipták.
Ako si vybrať správny tlakomer?
Radí Peter Burdátš, vedúci realizačného tímu projektu Watch BP - riešenia na zlepšenie diagnostiky a manažmentu liečby hypertenzie
Presné hodnoty krvného tlaku získame len so spoľahlivým prístrojom, ktorý zakúpime v lekárni alebo predajni zdravotníc-kych potrieb, kde nám poradí vyškolený personál. V súčasnosti prevládajú na trhu digitálne tlakomery, ktoré merajú výkyvy (oscilácie) krvi v cievach. Tlakomer by mal byť certifikovaný. V našich zemepisných končinách poznáme tri certifikačné pracoviská: Britské (BHS), Európske (EHS) a Asociáciu pre vývoj lekárskych prístrojov (AAMI).
Cena certifikovaných prístrojov sa pohybuje od 40 do 100 eur. Pri rozhodovaní medzi ramenným a zápästným tlakomerom sa odporúča uprednostniť ramenný, ktorý zaručí presnejšie výsledky. Správne údaje dosiahneme iba s vhodnou veľkosťou manžety, ktorú vyberáme podľa obvodu ramena. V kvalitných prístrojoch nájdeme aj rôzne doplnkové funkcie, ako napríklad identifikáciu pulzovej arytmie, automatické opakované meranie a určenie priemernej hodnoty (MAM technológia) alebo duálny režim merania.
Aký je náš krvný tlak? (v mm Hg)
< 90/60 + ťažkosti nízky krvný tlak (hypotenzia)
< 120/80 a nižší optimálna hodnota krvného tlaku
> 130/85 prehypertenzia, prvé varovanie a čas na postupnú zmenu životného štýlu
> 140/90 hypertenzia prvého stupňa, najvyšší čas na liečbu
> 160/100 hypertenzia druhého stupňa
Autor: Silvia Peťková