ŠTÝL

Krása zrodená na slame

Neľakajte sa, nechystáme sa po sviatkoch pokračovať v písaní o Jezuliatku alebo o trojkráľových tradíciách. V týchto dňoch sa priblížil čas výroby slamového vína - jedného z vrcholov umenia (mnohých odvážnych) vinárov.

Neľakajte sa, nechystáme sa po sviatkoch pokračovať v písaní o Jezuliatku alebo o trojkráľovýchslamove-vino-hrozno.jpgtradíciách. V týchto dňoch sa priblížil čas výroby slamového vína - jedného z vrcholov umenia (mnohých odvážnych) vinárov.

Na európskom vinárskom kontinente existujú rôzne klimatické podmienky, dorábajú sa špecifické vína a pestujú rozmanité odrody. Každý región sa však pýši svojimi vlastnými charakteristickými sladkými vínami.

Len vyvolení majú vinice na Tokaji alebo vo francúzskom Sauternes, kde vzniku prírodne sladkých vín pomáha ušľachtilá pleseň a jedinečné prírodné podmienky. Ostatní si musia pomáhať ako vedia - pomocou mrazov dorábajú ľadové vína, alebo zvyšujú cukornatosť hrozna jeho sušením - tak aj u nás vznikajú slamové vína, ktoré svoje meno získali vďaka spôsobu sušenia hrozna, ktoré najčastejšie prebieha na slame. Slamové vína (slámové alebo poslamné víno, Schilfwein, Strohwein, Passito) sú typické hlavne pre stredoeurópsky región.

slam-vino-hrozno-na-sla.jpgAj naši vinári to (už) vedia

Keďže posledné zimy sú veľmi mierne a výroba ľadových vín sa stáva komplikovanou, stále viac vinárov sa orientuje na slamové vína, ktoré sa v roku 2005 stali naším najmladším oficiálnym prírastkom do rodiny akostných vín s prívlastkom. Slamové vína doteraz dorábali najmä vinári z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti (J. M. Vinárstvo Doľany, PD Vajnory, Villa Vino Rača, Vinárstvo Ján Paták z Harmónie, Vínne pivnice Svätý Jur, Víno Dudo z Kráľovej, Víno Ludvik z Pezinka, Víno Matyšák a Vitis Pezinok), ale veľmi kvalitné slamové víno vedia vyrobiť aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky.

Najnovšia slamová dvojhviezda vyšla na východe - sú ňou manželia Ostrožovičovci z Veľkej Tŕne, ktorí čo vlani blysli so „slamákom" Tokaj cuvée 2006 z Muškátu žltého a Lipoviny. Výroba prírodne sladkých vín (bobuľových, hrozienkových a cibébových výberov, slamového či ľadového vína, ako aj tokajských výberov) si vyžaduje nielen kus odvahy, prípadne šťastia, ale najmä vedomosti a fortieľ.

Dlhá cesta z vinice do fľaše

Výroba slamového vína je celkom špecifická a zároveň dosť riskantná, a preto je toto víno pomerne vzácne a len veľmi málo vinárov si naň trúfne. Kritickým je najmä obdobie počas vysúšania hrozna, keď sa ukáže, či použité hrozno bolo dobre vyzreté a naozaj zdravé.

Zberu sa prikladá mimoriadny význam, robí sa zvyčajne na prelome októbra a novembra ručne do malých plastových alebo drevených prepraviek, ktoré môžu byť vystlané slamou a následne v nich môže prebiehať i samotné sušenie. Hrozno sa zbiera s cukornatosťou zvyčajne vyššou ako 21 gramov na liter. Dôležitý je aj výber vhodnej odrody, pričom sa uprednostňujú klony neskôr dozrievajúcich odrôd s prirodzene vyšším obsahom kyselín. Z bielych odrôd sa osvedčili Rizlingy, Veltlínske zelené, Rulandské biele i sivé, z modrých odrôd sú vhodné Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, ale používa sa aj Svätovavrinecké či Rulandské modré.

Hrozno môže dozrievať na slame alebo na rohožiach z rákosia, prípadne sa minimálne tri mesiace nechá visieť na šnúrach v dobre vetraných tmavých priestoroch. Počas prirodzeného procesu sušenia sa priebežne

slam-vino-mlync.jpg

kontroluje zdravotný stav hrozna a prípadné nahnité či inak poškodené bobule sa musia odstraňovať, aby sa neznehodnotila celá úroda. Po dostatočnom vysušení sa strapce pomaly ručne lisujú, pričom výlisnosť takéhoto hrozna je veľmi malá - len okolo 20 % (pri čerstvom hrozne je to až 70 - 75 %) a na jednu pollitrovú fľašu je potrebných až 5 kg hrozna. Získaný mušt sa potom odkalí usadením a do čistej šťavy sa pridajú ušľachtilé kvasinky, ktoré sú schopné prežiť aj vo vysokom osmotickom tlaku spôsobenom hlavne značným množstvom

cukru. Kvasenie je pomalé a trvá niekoľko týždňov, až kým ho nezastaví stúpajúci obsah alkoholu. Po zretí v sudoch sa slamové víno plní do fliaš s menším objemom (0,25, 0,375 alebo 0,5 litra), pričom ich tvar môže byť typickým pre výrobcu alebo môže reprezentovať celú vinohradnícku oblasť.

Čím je „slamák" taký výnimočný

Pre slamové víno je veľmi typická nádherná jantárová farba so zlatými odtieňmi a krásnou iskrou. Keď potočíte kalichom s vínom, na prvý pohľad vás zaujme jeho „slzenie" - po stenách stekajú ťažké kvapky, vytvárajú okná - a čím sú trvácejšie, tým je vyšší obsah alkoholu a tiež viskozita vína, na ktorej sa podieľa celkový obsah látok extrahovaných vo víne. Slamové vína majú jemnú ovocnú vôňu sušeného ovocia, často s intenzívnymi tónmi medu. Buket slamových vín môže tiež pripomínať citrusové plody a plody tropického ovocia a môže byť sprevádzaný jemnou korenitosťou.

Od slamového vína očakávajte, že bude výrazne sladké, až medové, lebo kvasinky dokázali premeniť na alkohol len malú časť cukru. Po jeho degustácii však zistíte, že počas sušenia hrozna nedošlo iba k zvýšeniu koncentrácie cukru, ale zvýšil sa aj obsah kyselín, ktoré v tých najkvalitnejších produktoch príjemne harmonizujú s prítomným cukrom. Slamové vína sú vďaka svojim vlastnostiam vhodné na desiatky rokov archivácie, zároveň sú hodnotným darčekom a ozdobou každej súkromnej vinotéky. Poobzerajte sa po tých našich - slovenských, veď vlani niektorí naši vinári žali so svojimi „slamákmi" medailovú úrodu po celom svete. Kúpte, ochutnajte a pochopíte čaro slamového vína.

Naše najúspešné „slamáky" na vlaňajších zahraničných súťažiach vín:

Villa Vino, Rača
Rizling vlašský, 2006

AWC, Viedeň SM
(aj ZM z Terravino, Izrael v roku 2007)

Rizling rýnsky, 2006

Terravino, Izrael ZM
Mundus vini, Nemecko ZM
AWC, Viedeň SM

J. & J. Ostrožovič, Veľká Tŕňa

Tokaj cuvée, 2006

Chisinau wines, Kišinevo VZM
Vinialis, Paríž ZM
Výstava vín, Maribor ZM
Vinagora, Budapešť SM

Víno Matyšák, Pezinok
Breslava, 2007

Výstava vín, Ľubľana SM

Legenda: VZM - veľká zlatá medaila, ZM - zlatá medaila, SM - strieborná medaila

slam-vino-pohar.jpg

Podávanie slamových vín a ich kombinácie s jedlom

Svojou jedinečnou chuťou (a cenou) sú slamové vína predurčené na zvláštne príležitosti. Dobre vychladené (pod 10 °C) sú vhodné aj ako aperitív a zaujímavé chuťové kombinácie vznikajú napríklad so syrmi s modrou plesňou. Chuťovo však najlepšie ladia so sladkými dezertmi, pričom v každej vinárskej oblasti k prírodne sladkým vínam zvyčajne podávajú svoju miestnu sladkú špecialitu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 036
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 540
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 603
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 872
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 092
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 1 951
  7. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 846
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 805
  9. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 704
  10. Moskva alebo Petrohrad? 1 300

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.

Stĺpček Osmelené

Choroba, ktorá ma drží v hrsti: Možno porodím choré dieťa a možno zomriem skôr

Nehovorte mi, že to poznáte, lebo aj vaša babka mala cukrovku.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.