SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

S kivi prežijete zimu bez chrípky

Ovocná vitamínová bomba má meno kiwi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kiwi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov

Ovocná vitamínová bomba má meno kivi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kivi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov a veľkosť podobná vajíčku. Jedia ho malí aj veľkí, je chutné surové, na koláči alebo v šaláte.

Kivi je popínavá, dvojdomá, drevitá liana s opadavými listami. Rastlina síce pochádza zo subtropického pásma, ale existujú odrody, ktoré sa dajú pestovať aj u nás na teplých južných svahoch, najčastejšie vo vinohradníckych oblastiach alebo v skleníkoch. Rastlina je dvojdomá. Výhony dokážu dorásť za jednu sezónu do dĺžky až 6 metrov, preto je potrebný pravidelný rez. Listy sú tmavozelenej farby veľkosti 10 - 15 cm, kvety malé, červené. Rastlina znesie mráz až do mínus 10 °C, maloplodé odrody vydržia krátkodobý mráz až do mínus 40 °C.

Ker začína plodiť vo štvrtom až v piatom roku života a nezriedka je to až niekoľko desiatok kilogramov na jeden ker. Ovocie tvarom pripomína vajíčko, má tmavohnedú alebo tmavozelenú tenkú šupku pokrytú chĺpkami. Existujú aj maloplodé zelené alebo červené varianty bez chĺpkov, majú lahodnú chuť a konzumujú sa aj so šupkou. Odroda s názvom Zlaté kivi má tvar kvapky, je však oveľa sladšia a aj drahšia ako hnedé kivi. Jeho nevýhodou je vyššia náchylnosť na otlačenie, preto sa musí zberať výhradne ručne.

História

Kivi vždy nemalo názov kivi. Jeho dráha sa začala v dnešnej Číne. Tam sa volá Yang Tao, čo v preklade znamená jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš. Za hranice Číny sa kivi dostalo až začiatkom 20. storočia vďaka misionárom, ktorí priviezli niekoľko sadeníc.

Rastlina sa ujala a dobre pestovala a dostala aj nové, podľa niektorých atraktívnejšie meno po nelietajúcom novozélandskom vtákovi kivi. V polovici 20. storočia bol Nový Zéland na 1. mieste vo vývoze kivi. Dnes ho predbehlo Taliansko, pestuje sa vo veľkom aj v Čile, vo Francúzsku, v Japonsku a USA.

Využitie

Kivi sa po ošúpaní chlpatej šupky používa na priamu konzumáciu, pripravujú sa z neho aj nápoje, prípadne sa môže spracovať tepelne do zákuskov alebo na marmelády. Šupka kivi nie je toxická a komu neprekáža, môže ovocie konzumovať aj s ňou, výhodou je, že len zriedka sa ošetruje chemicky.

Kivi sa výborne hodí do ovocných a zeleninových šalátov alebo na prípravu dipov. Je plné vitamínu C, je preto vhodné na konzumáciu v zimných mesiacoch, keď je jeho prirodzený prílev v čerstvom ovocí a zelenine obmedzený. V menšej miere obsahuje aj vitamíny radu B, z minerálov horčík, fosfor a vápnik. Posilňuje látkovú výmenu, dobrú náladu, tvorbu hormónov, pomáha spevňovať cievy. Je výbornou prevenciou pred chrípkou a nachladnutím.

Tipy, triky a zaujímavosti
  • Kivi môžeme skladovať pri teplote okolo 1 °C až päť týždňov. Nezrelé ovocie nám dozreje pri izbovej teplote za pár dní.
  • Pri nákupe kivi si vyberáme ovocie, ktoré nie je úplne tvrdé, ale po jemnom tlaku prstov sa opatrne poddá. Plodom s porušenou šupkou a otlačeným plodom sa vyhneme.
  • Keďže názov kivi spôsoboval problémy, pretože pri jeho vyslovení sa nevedelo, či ide o vtáka, alebo ovocie, tak sa Nový Zéland rozhodol predávať ovocie kivi pod novou značkou Zespri.
Citát:

V Číne sa kivi volá jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš.

Pripravte si s nami:

Čokoládová tofu pena s kivi

1 ks (300 g) silken tofu (veľmi mäkké tofu)
30 g 50-percentnej čokolády
3 PL javorového sirupu
1 PL vanilínového cukru alebo 1 ČL vanilky
4 kivi
100 g podrvených celozrnných keksov

V mixéri rozmixujeme tofu do hladka, čokoládu rozpustíme nad parou a prilejeme do nej javorový sirup. Premiešme s tofu a podrvenými keksami a dvoma nakrájanými kivi. Preložíme do pohárov a necháme chladiť. Podávame ozdobené posekanými kivi.

Bravčové s kivi

900 g bravčovej panenky prekrojenej na polovicu
4 ošúpané kivi
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
60 ml bieleho vína
120 ml melónového likéru
1/2 ČL kukuričného škrobu
1 šupka z pomaranča
60 ml oleja
soľ a korenie
múka na pomúčenie

Panenky vyklepeme, prekrojíme na polovicu, aby sme dostali štyri kusy, osolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a pomúčime. Do panvice s rozpáleným olejom dáme mäso a z oboch strán ho opečieme. Mäso položíme na tácku, nakrájame na plátky kivi, ktoré poukladáme na bravčovinu. Do horúcej panvice, z ktorej sme vzali mäso, vlejeme likér, škrob zmiešame s vínom, prilejeme ho k likéru a krátko povaríme, kým tekutina nezostane číra. Na misu okolo mäsa rozložíme pomarančovú kôru a mäso prelejeme šťavou. Podávame.

Kivi kokteil

vvytlačená pomarančová šťava
banán, ananás, jahody
Kivi, mango, černice
biely jogurt
drvený ľad

V mixéri rozmixujeme ovocie, ľad a jogurt do hladka. Prelejeme do vysokých pohárov a podávame ozdobené kúskom ovocia.

Teryiaki kura s kivi dipom

350 g kuracích pŕs
2 PL saké (ryžového vína)
4 PL sójovej omáčky
4 PL mirinu (sladké ryžové víno)
2 PL cukru
3 cm postrúhaného zázvoru
2 PL oleja

Pripravíme si marinádu z cukru, vína a sójovej omáčky. Kuracie prsia aj s kožou namočíme do marinády a marinujeme 2 hodiny. Potom kura opečieme v panvici na rozpálenom oleji - najprv stranu s kožou, potom ho otočíme, prilejeme omáčku, v ktorej sme kura marinovali, prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec kura nakrájame na plátky, preložíme na tanier a polejeme zvyšnou omáčkou z panvice.

Dip:
2 banány
400 g podrveného ananásu
1 červená paprika
3 šalotky
20 g posekanej koriandrovej vňate
1 posekaná jalapeňo paprička
2 kivi
šťava z limetky
Všetko dobre pomixujeme a prelejeme omáčkou teriyaki kura.

Morčací karí šalát

400 g varenej morčaciny alebo kuraciny posekanej na kocky
330 ml jogurtu premiešaného s 2 ČL karí prášku
soľ
korenie
4 tortilly
1 očistená papája
3 kivi, ošúpané a pokrájané pozdĺžne
50 g blanšírovaných, posekaných a opečených mandlí
niekoľko lístkov špenátu

V mise zmiešame morčacinu s karí jogurtom, soľou a korením a necháme chladiť asi 2 hodiny. Trotilly po jednej pripečieme v rúre, vyberieme a vytvarujeme podľa antikorovej misky. Potom necháme vychladnúť. Karí morčacinu premiešame so sekanou papájou, kivi a mandľami. Misky, ktoré vznikli z tortilly, naplníme postupne potrhanými listami špenátu a karí morky. Podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 687
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 287
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 082
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 042
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 781
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 772
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 563
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 776
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 664
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Na Orave sa už od rána tvoria rady ľudí, Matovič pomáha v Tvrdošíne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.