SME

S kivi prežijete zimu bez chrípky

Ovocná vitamínová bomba má meno kiwi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kiwi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov

Ovocná vitamínová bomba má meno kivi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kivi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov a veľkosť podobná vajíčku. Jedia ho malí aj veľkí, je chutné surové, na koláči alebo v šaláte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kivi je popínavá, dvojdomá, drevitá liana s opadavými listami. Rastlina síce pochádza zo subtropického pásma, ale existujú odrody, ktoré sa dajú pestovať aj u nás na teplých južných svahoch, najčastejšie vo vinohradníckych oblastiach alebo v skleníkoch. Rastlina je dvojdomá. Výhony dokážu dorásť za jednu sezónu do dĺžky až 6 metrov, preto je potrebný pravidelný rez. Listy sú tmavozelenej farby veľkosti 10 - 15 cm, kvety malé, červené. Rastlina znesie mráz až do mínus 10 °C, maloplodé odrody vydržia krátkodobý mráz až do mínus 40 °C.

SkryťVypnúť reklamu

Ker začína plodiť vo štvrtom až v piatom roku života a nezriedka je to až niekoľko desiatok kilogramov na jeden ker. Ovocie tvarom pripomína vajíčko, má tmavohnedú alebo tmavozelenú tenkú šupku pokrytú chĺpkami. Existujú aj maloplodé zelené alebo červené varianty bez chĺpkov, majú lahodnú chuť a konzumujú sa aj so šupkou. Odroda s názvom Zlaté kivi má tvar kvapky, je však oveľa sladšia a aj drahšia ako hnedé kivi. Jeho nevýhodou je vyššia náchylnosť na otlačenie, preto sa musí zberať výhradne ručne.

História

Kivi vždy nemalo názov kivi. Jeho dráha sa začala v dnešnej Číne. Tam sa volá Yang Tao, čo v preklade znamená jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš. Za hranice Číny sa kivi dostalo až začiatkom 20. storočia vďaka misionárom, ktorí priviezli niekoľko sadeníc.

SkryťVypnúť reklamu

Rastlina sa ujala a dobre pestovala a dostala aj nové, podľa niektorých atraktívnejšie meno po nelietajúcom novozélandskom vtákovi kivi. V polovici 20. storočia bol Nový Zéland na 1. mieste vo vývoze kivi. Dnes ho predbehlo Taliansko, pestuje sa vo veľkom aj v Čile, vo Francúzsku, v Japonsku a USA.

Využitie

Kivi sa po ošúpaní chlpatej šupky používa na priamu konzumáciu, pripravujú sa z neho aj nápoje, prípadne sa môže spracovať tepelne do zákuskov alebo na marmelády. Šupka kivi nie je toxická a komu neprekáža, môže ovocie konzumovať aj s ňou, výhodou je, že len zriedka sa ošetruje chemicky.

Kivi sa výborne hodí do ovocných a zeleninových šalátov alebo na prípravu dipov. Je plné vitamínu C, je preto vhodné na konzumáciu v zimných mesiacoch, keď je jeho prirodzený prílev v čerstvom ovocí a zelenine obmedzený. V menšej miere obsahuje aj vitamíny radu B, z minerálov horčík, fosfor a vápnik. Posilňuje látkovú výmenu, dobrú náladu, tvorbu hormónov, pomáha spevňovať cievy. Je výbornou prevenciou pred chrípkou a nachladnutím.

SkryťVypnúť reklamu

Tipy, triky a zaujímavosti

  • Kivi môžeme skladovať pri teplote okolo 1 °C až päť týždňov. Nezrelé ovocie nám dozreje pri izbovej teplote za pár dní.

  • Pri nákupe kivi si vyberáme ovocie, ktoré nie je úplne tvrdé, ale po jemnom tlaku prstov sa opatrne poddá. Plodom s porušenou šupkou a otlačeným plodom sa vyhneme.

  • Keďže názov kivi spôsoboval problémy, pretože pri jeho vyslovení sa nevedelo, či ide o vtáka, alebo ovocie, tak sa Nový Zéland rozhodol predávať ovocie kivi pod novou značkou Zespri.

Citát:

V Číne sa kivi volá jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš.

Pripravte si s nami:

Čokoládová tofu pena s kivi

1 ks (300 g) silken tofu (veľmi mäkké tofu)
30 g 50-percentnej čokolády
3 PL javorového sirupu
1 PL vanilínového cukru alebo 1 ČL vanilky
4 kivi
100 g podrvených celozrnných keksov

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V mixéri rozmixujeme tofu do hladka, čokoládu rozpustíme nad parou a prilejeme do nej javorový sirup. Premiešme s tofu a podrvenými keksami a dvoma nakrájanými kivi. Preložíme do pohárov a necháme chladiť. Podávame ozdobené posekanými kivi.

Bravčové s kivi

900 g bravčovej panenky prekrojenej na polovicu
4 ošúpané kivi
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
60 ml bieleho vína
120 ml melónového likéru
1/2 ČL kukuričného škrobu
1 šupka z pomaranča
60 ml oleja
soľ a korenie
múka na pomúčenie

Panenky vyklepeme, prekrojíme na polovicu, aby sme dostali štyri kusy, osolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a pomúčime. Do panvice s rozpáleným olejom dáme mäso a z oboch strán ho opečieme. Mäso položíme na tácku, nakrájame na plátky kivi, ktoré poukladáme na bravčovinu. Do horúcej panvice, z ktorej sme vzali mäso, vlejeme likér, škrob zmiešame s vínom, prilejeme ho k likéru a krátko povaríme, kým tekutina nezostane číra. Na misu okolo mäsa rozložíme pomarančovú kôru a mäso prelejeme šťavou. Podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kivi kokteil

vvytlačená pomarančová šťava
banán, ananás, jahody
Kivi, mango, černice
biely jogurt
drvený ľad

V mixéri rozmixujeme ovocie, ľad a jogurt do hladka. Prelejeme do vysokých pohárov a podávame ozdobené kúskom ovocia.

Teryiaki kura s kivi dipom

350 g kuracích pŕs
2 PL saké (ryžového vína)
4 PL sójovej omáčky
4 PL mirinu (sladké ryžové víno)
2 PL cukru
3 cm postrúhaného zázvoru
2 PL oleja

Pripravíme si marinádu z cukru, vína a sójovej omáčky. Kuracie prsia aj s kožou namočíme do marinády a marinujeme 2 hodiny. Potom kura opečieme v panvici na rozpálenom oleji - najprv stranu s kožou, potom ho otočíme, prilejeme omáčku, v ktorej sme kura marinovali, prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec kura nakrájame na plátky, preložíme na tanier a polejeme zvyšnou omáčkou z panvice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dip:
2 banány
400 g podrveného ananásu
1 červená paprika
3 šalotky
20 g posekanej koriandrovej vňate
1 posekaná jalapeňo paprička
2 kivi
šťava z limetky
Všetko dobre pomixujeme a prelejeme omáčkou teriyaki kura.

Morčací karí šalát

400 g varenej morčaciny alebo kuraciny posekanej na kocky
330 ml jogurtu premiešaného s 2 ČL karí prášku
soľ
korenie
4 tortilly
1 očistená papája
3 kivi, ošúpané a pokrájané pozdĺžne
50 g blanšírovaných, posekaných a opečených mandlí
niekoľko lístkov špenátu

V mise zmiešame morčacinu s karí jogurtom, soľou a korením a necháme chladiť asi 2 hodiny. Trotilly po jednej pripečieme v rúre, vyberieme a vytvarujeme podľa antikorovej misky. Potom necháme vychladnúť. Karí morčacinu premiešame so sekanou papájou, kivi a mandľami. Misky, ktoré vznikli z tortilly, naplníme postupne potrhanými listami špenátu a karí morky. Podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 33 218
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 687
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 420
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 370
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 152
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 5 426
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 492
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 235
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 509
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 441
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 828
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 770
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 865
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 490
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 886
  8. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 9 296
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu