S kivi prežijete zimu bez chrípky

Ovocná vitamínová bomba má meno kiwi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kiwi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov

Ovocná vitamínová bomba má meno kivi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kivi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov a veľkosť podobná vajíčku. Jedia ho malí aj veľkí, je chutné surové, na koláči alebo v šaláte.

Kivi je popínavá, dvojdomá, drevitá liana s opadavými listami. Rastlina síce pochádza zo subtropického pásma, ale existujú odrody, ktoré sa dajú pestovať aj u nás na teplých južných svahoch, najčastejšie vo vinohradníckych oblastiach alebo v skleníkoch. Rastlina je dvojdomá. Výhony dokážu dorásť za jednu sezónu do dĺžky až 6 metrov, preto je potrebný pravidelný rez. Listy sú tmavozelenej farby veľkosti 10 - 15 cm, kvety malé, červené. Rastlina znesie mráz až do mínus 10 °C, maloplodé odrody vydržia krátkodobý mráz až do mínus 40 °C.

Ker začína plodiť vo štvrtom až v piatom roku života a nezriedka je to až niekoľko desiatok kilogramov na jeden ker. Ovocie tvarom pripomína vajíčko, má tmavohnedú alebo tmavozelenú tenkú šupku pokrytú chĺpkami. Existujú aj maloplodé zelené alebo červené varianty bez chĺpkov, majú lahodnú chuť a konzumujú sa aj so šupkou. Odroda s názvom Zlaté kivi má tvar kvapky, je však oveľa sladšia a aj drahšia ako hnedé kivi. Jeho nevýhodou je vyššia náchylnosť na otlačenie, preto sa musí zberať výhradne ručne.

História

Kivi vždy nemalo názov kivi. Jeho dráha sa začala v dnešnej Číne. Tam sa volá Yang Tao, čo v preklade znamená jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš. Za hranice Číny sa kivi dostalo až začiatkom 20. storočia vďaka misionárom, ktorí priviezli niekoľko sadeníc.

Rastlina sa ujala a dobre pestovala a dostala aj nové, podľa niektorých atraktívnejšie meno po nelietajúcom novozélandskom vtákovi kivi. V polovici 20. storočia bol Nový Zéland na 1. mieste vo vývoze kivi. Dnes ho predbehlo Taliansko, pestuje sa vo veľkom aj v Čile, vo Francúzsku, v Japonsku a USA.

Využitie

Kivi sa po ošúpaní chlpatej šupky používa na priamu konzumáciu, pripravujú sa z neho aj nápoje, prípadne sa môže spracovať tepelne do zákuskov alebo na marmelády. Šupka kivi nie je toxická a komu neprekáža, môže ovocie konzumovať aj s ňou, výhodou je, že len zriedka sa ošetruje chemicky.

Kivi sa výborne hodí do ovocných a zeleninových šalátov alebo na prípravu dipov. Je plné vitamínu C, je preto vhodné na konzumáciu v zimných mesiacoch, keď je jeho prirodzený prílev v čerstvom ovocí a zelenine obmedzený. V menšej miere obsahuje aj vitamíny radu B, z minerálov horčík, fosfor a vápnik. Posilňuje látkovú výmenu, dobrú náladu, tvorbu hormónov, pomáha spevňovať cievy. Je výbornou prevenciou pred chrípkou a nachladnutím.

Tipy, triky a zaujímavosti
  • Kivi môžeme skladovať pri teplote okolo 1 °C až päť týždňov. Nezrelé ovocie nám dozreje pri izbovej teplote za pár dní.
  • Pri nákupe kivi si vyberáme ovocie, ktoré nie je úplne tvrdé, ale po jemnom tlaku prstov sa opatrne poddá. Plodom s porušenou šupkou a otlačeným plodom sa vyhneme.
  • Keďže názov kivi spôsoboval problémy, pretože pri jeho vyslovení sa nevedelo, či ide o vtáka, alebo ovocie, tak sa Nový Zéland rozhodol predávať ovocie kivi pod novou značkou Zespri.
Citát:

V Číne sa kivi volá jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš.

Pripravte si s nami:

Čokoládová tofu pena s kivi

1 ks (300 g) silken tofu (veľmi mäkké tofu)
30 g 50-percentnej čokolády
3 PL javorového sirupu
1 PL vanilínového cukru alebo 1 ČL vanilky
4 kivi
100 g podrvených celozrnných keksov

V mixéri rozmixujeme tofu do hladka, čokoládu rozpustíme nad parou a prilejeme do nej javorový sirup. Premiešme s tofu a podrvenými keksami a dvoma nakrájanými kivi. Preložíme do pohárov a necháme chladiť. Podávame ozdobené posekanými kivi.

Bravčové s kivi

900 g bravčovej panenky prekrojenej na polovicu
4 ošúpané kivi
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
60 ml bieleho vína
120 ml melónového likéru
1/2 ČL kukuričného škrobu
1 šupka z pomaranča
60 ml oleja
soľ a korenie
múka na pomúčenie

Panenky vyklepeme, prekrojíme na polovicu, aby sme dostali štyri kusy, osolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a pomúčime. Do panvice s rozpáleným olejom dáme mäso a z oboch strán ho opečieme. Mäso položíme na tácku, nakrájame na plátky kivi, ktoré poukladáme na bravčovinu. Do horúcej panvice, z ktorej sme vzali mäso, vlejeme likér, škrob zmiešame s vínom, prilejeme ho k likéru a krátko povaríme, kým tekutina nezostane číra. Na misu okolo mäsa rozložíme pomarančovú kôru a mäso prelejeme šťavou. Podávame.

Kivi kokteil

vvytlačená pomarančová šťava
banán, ananás, jahody
Kivi, mango, černice
biely jogurt
drvený ľad

V mixéri rozmixujeme ovocie, ľad a jogurt do hladka. Prelejeme do vysokých pohárov a podávame ozdobené kúskom ovocia.

Teryiaki kura s kivi dipom

350 g kuracích pŕs
2 PL saké (ryžového vína)
4 PL sójovej omáčky
4 PL mirinu (sladké ryžové víno)
2 PL cukru
3 cm postrúhaného zázvoru
2 PL oleja

Pripravíme si marinádu z cukru, vína a sójovej omáčky. Kuracie prsia aj s kožou namočíme do marinády a marinujeme 2 hodiny. Potom kura opečieme v panvici na rozpálenom oleji - najprv stranu s kožou, potom ho otočíme, prilejeme omáčku, v ktorej sme kura marinovali, prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec kura nakrájame na plátky, preložíme na tanier a polejeme zvyšnou omáčkou z panvice.

Dip:
2 banány
400 g podrveného ananásu
1 červená paprika
3 šalotky
20 g posekanej koriandrovej vňate
1 posekaná jalapeňo paprička
2 kivi
šťava z limetky
Všetko dobre pomixujeme a prelejeme omáčkou teriyaki kura.

Morčací karí šalát

400 g varenej morčaciny alebo kuraciny posekanej na kocky
330 ml jogurtu premiešaného s 2 ČL karí prášku
soľ
korenie
4 tortilly
1 očistená papája
3 kivi, ošúpané a pokrájané pozdĺžne
50 g blanšírovaných, posekaných a opečených mandlí
niekoľko lístkov špenátu

V mise zmiešame morčacinu s karí jogurtom, soľou a korením a necháme chladiť asi 2 hodiny. Trotilly po jednej pripečieme v rúre, vyberieme a vytvarujeme podľa antikorovej misky. Potom necháme vychladnúť. Karí morčacinu premiešame so sekanou papájou, kivi a mandľami. Misky, ktoré vznikli z tortilly, naplníme postupne potrhanými listami špenátu a karí morky. Podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 906
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 793
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 801
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 474
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 386
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 605
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 3 964
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 735
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 079
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 842

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

Blog prezidenta SZĽH

Silné reči o Slovane v KHL hokej nespasia

Spor Lintner vs. Krajči ukázal, aké zbytočné sú silné reči veľkých chlapcov.

EKONOMIKA

Do Ameriky a späť sa dá letieť za menej ako 150 eur

Norwegian už predáva letenky za menej ako sto eur.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop