S kivi prežijete zimu bez chrípky

Ovocná vitamínová bomba má meno kiwi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kiwi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov

Ovocná vitamínová bomba má meno kivi. Prešla dlhú púť z Ázie cez Nový Zéland až k nám. Kivi je v Európe známe len krátko, ale získava si čoraz väčšiu obľubu. Jeho prednosťou je obrovské množstvo vitamínu C, chuť pripomínajúca mix jahôd, egrešov a banánov a veľkosť podobná vajíčku. Jedia ho malí aj veľkí, je chutné surové, na koláči alebo v šaláte.

Kivi je popínavá, dvojdomá, drevitá liana s opadavými listami. Rastlina síce pochádza zo subtropického pásma, ale existujú odrody, ktoré sa dajú pestovať aj u nás na teplých južných svahoch, najčastejšie vo vinohradníckych oblastiach alebo v skleníkoch. Rastlina je dvojdomá. Výhony dokážu dorásť za jednu sezónu do dĺžky až 6 metrov, preto je potrebný pravidelný rez. Listy sú tmavozelenej farby veľkosti 10 - 15 cm, kvety malé, červené. Rastlina znesie mráz až do mínus 10 °C, maloplodé odrody vydržia krátkodobý mráz až do mínus 40 °C.

Ker začína plodiť vo štvrtom až v piatom roku života a nezriedka je to až niekoľko desiatok kilogramov na jeden ker. Ovocie tvarom pripomína vajíčko, má tmavohnedú alebo tmavozelenú tenkú šupku pokrytú chĺpkami. Existujú aj maloplodé zelené alebo červené varianty bez chĺpkov, majú lahodnú chuť a konzumujú sa aj so šupkou. Odroda s názvom Zlaté kivi má tvar kvapky, je však oveľa sladšia a aj drahšia ako hnedé kivi. Jeho nevýhodou je vyššia náchylnosť na otlačenie, preto sa musí zberať výhradne ručne.

História

Kivi vždy nemalo názov kivi. Jeho dráha sa začala v dnešnej Číne. Tam sa volá Yang Tao, čo v preklade znamená jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš. Za hranice Číny sa kivi dostalo až začiatkom 20. storočia vďaka misionárom, ktorí priviezli niekoľko sadeníc.

Rastlina sa ujala a dobre pestovala a dostala aj nové, podľa niektorých atraktívnejšie meno po nelietajúcom novozélandskom vtákovi kivi. V polovici 20. storočia bol Nový Zéland na 1. mieste vo vývoze kivi. Dnes ho predbehlo Taliansko, pestuje sa vo veľkom aj v Čile, vo Francúzsku, v Japonsku a USA.

Využitie

Kivi sa po ošúpaní chlpatej šupky používa na priamu konzumáciu, pripravujú sa z neho aj nápoje, prípadne sa môže spracovať tepelne do zákuskov alebo na marmelády. Šupka kivi nie je toxická a komu neprekáža, môže ovocie konzumovať aj s ňou, výhodou je, že len zriedka sa ošetruje chemicky.

Kivi sa výborne hodí do ovocných a zeleninových šalátov alebo na prípravu dipov. Je plné vitamínu C, je preto vhodné na konzumáciu v zimných mesiacoch, keď je jeho prirodzený prílev v čerstvom ovocí a zelenine obmedzený. V menšej miere obsahuje aj vitamíny radu B, z minerálov horčík, fosfor a vápnik. Posilňuje látkovú výmenu, dobrú náladu, tvorbu hormónov, pomáha spevňovať cievy. Je výbornou prevenciou pred chrípkou a nachladnutím.

Tipy, triky a zaujímavosti
  • Kivi môžeme skladovať pri teplote okolo 1 °C až päť týždňov. Nezrelé ovocie nám dozreje pri izbovej teplote za pár dní.
  • Pri nákupe kivi si vyberáme ovocie, ktoré nie je úplne tvrdé, ale po jemnom tlaku prstov sa opatrne poddá. Plodom s porušenou šupkou a otlačeným plodom sa vyhneme.
  • Keďže názov kivi spôsoboval problémy, pretože pri jeho vyslovení sa nevedelo, či ide o vtáka, alebo ovocie, tak sa Nový Zéland rozhodol predávať ovocie kivi pod novou značkou Zespri.
Citát:

V Číne sa kivi volá jahodová broskyňa, Európania mu hovorili čínsky egreš.

Pripravte si s nami:

Čokoládová tofu pena s kivi

1 ks (300 g) silken tofu (veľmi mäkké tofu)
30 g 50-percentnej čokolády
3 PL javorového sirupu
1 PL vanilínového cukru alebo 1 ČL vanilky
4 kivi
100 g podrvených celozrnných keksov

V mixéri rozmixujeme tofu do hladka, čokoládu rozpustíme nad parou a prilejeme do nej javorový sirup. Premiešme s tofu a podrvenými keksami a dvoma nakrájanými kivi. Preložíme do pohárov a necháme chladiť. Podávame ozdobené posekanými kivi.

Bravčové s kivi

900 g bravčovej panenky prekrojenej na polovicu
4 ošúpané kivi
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
60 ml bieleho vína
120 ml melónového likéru
1/2 ČL kukuričného škrobu
1 šupka z pomaranča
60 ml oleja
soľ a korenie
múka na pomúčenie

Panenky vyklepeme, prekrojíme na polovicu, aby sme dostali štyri kusy, osolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a pomúčime. Do panvice s rozpáleným olejom dáme mäso a z oboch strán ho opečieme. Mäso položíme na tácku, nakrájame na plátky kivi, ktoré poukladáme na bravčovinu. Do horúcej panvice, z ktorej sme vzali mäso, vlejeme likér, škrob zmiešame s vínom, prilejeme ho k likéru a krátko povaríme, kým tekutina nezostane číra. Na misu okolo mäsa rozložíme pomarančovú kôru a mäso prelejeme šťavou. Podávame.

Kivi kokteil

vvytlačená pomarančová šťava
banán, ananás, jahody
Kivi, mango, černice
biely jogurt
drvený ľad

V mixéri rozmixujeme ovocie, ľad a jogurt do hladka. Prelejeme do vysokých pohárov a podávame ozdobené kúskom ovocia.

Teryiaki kura s kivi dipom

350 g kuracích pŕs
2 PL saké (ryžového vína)
4 PL sójovej omáčky
4 PL mirinu (sladké ryžové víno)
2 PL cukru
3 cm postrúhaného zázvoru
2 PL oleja

Pripravíme si marinádu z cukru, vína a sójovej omáčky. Kuracie prsia aj s kožou namočíme do marinády a marinujeme 2 hodiny. Potom kura opečieme v panvici na rozpálenom oleji - najprv stranu s kožou, potom ho otočíme, prilejeme omáčku, v ktorej sme kura marinovali, prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec kura nakrájame na plátky, preložíme na tanier a polejeme zvyšnou omáčkou z panvice.

Dip:
2 banány
400 g podrveného ananásu
1 červená paprika
3 šalotky
20 g posekanej koriandrovej vňate
1 posekaná jalapeňo paprička
2 kivi
šťava z limetky
Všetko dobre pomixujeme a prelejeme omáčkou teriyaki kura.

Morčací karí šalát

400 g varenej morčaciny alebo kuraciny posekanej na kocky
330 ml jogurtu premiešaného s 2 ČL karí prášku
soľ
korenie
4 tortilly
1 očistená papája
3 kivi, ošúpané a pokrájané pozdĺžne
50 g blanšírovaných, posekaných a opečených mandlí
niekoľko lístkov špenátu

V mise zmiešame morčacinu s karí jogurtom, soľou a korením a necháme chladiť asi 2 hodiny. Trotilly po jednej pripečieme v rúre, vyberieme a vytvarujeme podľa antikorovej misky. Potom necháme vychladnúť. Karí morčacinu premiešame so sekanou papájou, kivi a mandľami. Misky, ktoré vznikli z tortilly, naplníme postupne potrhanými listami špenátu a karí morky. Podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 024
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 933
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 724
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 332
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 250
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 139
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 693
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 631
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 516
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 219

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.

Neprehliadnite tiež

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.