SME

Kyslá kapusta 4x inak

Viete, že kyslá kapusta má antidepresívne účinky? A to sa predsa v pochmúrnom mrazivom počasí vždy hodí.


zapek.jpgZapečená kyslá kapusta s bravčovým mäsom
suroviny na 4 porcie

600 g bravčového mäsa, pliecko
500 g kyslej kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 paradajky (môžeme použiť i konzervované očistené)
3 cibule
4 lyžice oleja + trochu na vytretie pekáča soľ, mleté korenie

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a opražíme na polovice oleja. Pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka, asi 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým nakrájame bravčové mäso na menšie kocky, osolíme ich, okoreníme a osmažíme na rozohriatej druhej polovici tuku. Po 5 minútach pridáme paradajkový pretlak a umyté, na štvrtky nakrájané paradajky a podusíme cca 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Mäkkú kapustu zmiešame s duseným mäsom, vložíme do vytretého pekáča a asi 30 minút zapečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia.

Tip: Uvaríme ryžu a primiešame ju pred zapekaním do mäsa s kapustou. Získame tak skvelý obed i s prílohou.

Šošovicová polievka kapustou
suroviny na 4 porcie


sosovicova.jpg100 g údeného alebo zvyšok pečeného či vareného mäsa
250 g kyslej kapusty
150 g šošovice
2 lyžice múky
1 kocka zeleninového bujónu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica cukru
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, korenie

Šošovicu opláchneme v studenej vode a na 1 hodinu ju namočíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a osmažíme ju na oleji do svetlohnedej farby. Zasypeme múkou a za ustavičného miešania ďalej smažíme asi minútu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Namočenú šošovicu zlejeme, znovu opláchneme a zalejeme litrom vody, pridáme kocku bujónu a dáme variť. Kapustu opláchneme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do polomäkkej šošovice (asi po 10 minútach) a varíme ďalších 15 minút.

Do polievky vmiešame vychladnutú zápražku, osolíme a okoreníme. Prihodíme na kúsky rozkrájanú údeninu alebo mäso, prelisovaný cesnak a povaríme ešte ďalších pár minút. Na záver dochutíme polievku cukrom a pred podávaním ozdobíme nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Pre vegetariánsku verziu vynecháme údeninu. Polievku môžeme doplniť nasucho opraženými krutónmi z pita chleba.

Zemiakové placky s kapustou
suroviny na 4 porcie


placky.jpg500 g varených zemiakov
500 g kyslej bielej kapusty
300 g hladkej múky

+ trochu na rozváľanie cesta
1 vajce
olej na smaženie
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (či sú uvarené, zistíme tak, že do nich zapichneme ostrý tenký nôž – pokiaľ nimi prejde bez odporu, sú hotové). Zo zemiakov zlejeme vodu a necháme ju vychladnúť. Do väčšej misy zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ich pretlačíme lisom.

SkryťVypnúť reklamu

Z kapusty vytlačíme v cedidle všetku vodu, pokrájame ju na menšie kúsky a pridáme do zemiakov. Zasypeme múkou, v strede urobíme jamku a do nej rozbijeme vajce, osolíme a opatrne vypracujeme mäkké nelepivé cesto. Pokiaľ sa stále lepí, nasypeme ešte trochu múky.

Z cesta vyvaľkáme plát asi pol až centimeter hrubý. Vykrojíme kolieska alebo iné tvary (pohárom či krájadlom). Placky smažíme na rozpálenej panvici potrenej olejom dozlatista po oboch stranách.

Tip: Zdá sa vám príliš prácne vaľkať cesto? Vytvorte z neho valček s priemerom asi 3 cm, z neho nakrájajte asi 1 cm hrubé kúsky a tie potom na pomúčenom vale vytvarujte prstami do podoby placiek.

Guláš z morčacieho mäsa
suroviny na 4 porcie


dulas.jpg400 g morčacích pŕs
400 g kyslej kapusty
1 zemiak
2 papriky, červená a zelená
1 cibuľa
1 jablko
2 lyžice masla
100 ml kyslej smotany
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletej papriky
soľ, korenie

Kyslú kapustu opláchneme a pokrájame, cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a na ňom opražíme cibuľku, prisypeme majoránku a mletú červenú papriku. Len ľahko restujeme a potom pridáme kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme 150 ml vody a dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzitým ošúpeme zemiak a nastrúhame ho najemno. Pridáme ju do hrnca kapustového základu a ďalej povaríme 5 minút. Na panvici rozpálime maslo a mäso spolu s paprikami nakrájanými na kocky na ňom restujeme. Osolíme, okoreníme a vmiešame do hrnca s kapustovým základom. Dusíme ďalších 10 minút.

Pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme do varu a potom odstavíme. Podávame s múčnymi alebo zemiakovými knedľami.

Tip: Morčacie mäso môžeme nahradiť kuracím. To už nemusíme dusiť spoločne s kapustou, ale rovno ju zalejeme smotanou, prehrejeme a podávame.

Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 426
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 9 918
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 227
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 301
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 464
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 956
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 149
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 036
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


4

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 476
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 080
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 66 801
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 210
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 544
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 685
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 241
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 777
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu