SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Kyslá kapusta 4x inak

Viete, že kyslá kapusta má antidepresívne účinky? A to sa predsa v pochmúrnom mrazivom počasí vždy hodí.


zapek.jpgZapečená kyslá kapusta s bravčovým mäsom
suroviny na 4 porcie

600 g bravčového mäsa, pliecko
500 g kyslej kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 paradajky (môžeme použiť i konzervované očistené)
3 cibule
4 lyžice oleja + trochu na vytretie pekáča soľ, mleté korenie

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a opražíme na polovice oleja. Pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka, asi 20 minút.

Medzitým nakrájame bravčové mäso na menšie kocky, osolíme ich, okoreníme a osmažíme na rozohriatej druhej polovici tuku. Po 5 minútach pridáme paradajkový pretlak a umyté, na štvrtky nakrájané paradajky a podusíme cca 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäkkú kapustu zmiešame s duseným mäsom, vložíme do vytretého pekáča a asi 30 minút zapečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia.

Tip: Uvaríme ryžu a primiešame ju pred zapekaním do mäsa s kapustou. Získame tak skvelý obed i s prílohou.

Šošovicová polievka kapustou
suroviny na 4 porcie


sosovicova.jpg100 g údeného alebo zvyšok pečeného či vareného mäsa
250 g kyslej kapusty
150 g šošovice
2 lyžice múky
1 kocka zeleninového bujónu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica cukru
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, korenie

Šošovicu opláchneme v studenej vode a na 1 hodinu ju namočíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a osmažíme ju na oleji do svetlohnedej farby. Zasypeme múkou a za ustavičného miešania ďalej smažíme asi minútu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Namočenú šošovicu zlejeme, znovu opláchneme a zalejeme litrom vody, pridáme kocku bujónu a dáme variť. Kapustu opláchneme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do polomäkkej šošovice (asi po 10 minútach) a varíme ďalších 15 minút.

Do polievky vmiešame vychladnutú zápražku, osolíme a okoreníme. Prihodíme na kúsky rozkrájanú údeninu alebo mäso, prelisovaný cesnak a povaríme ešte ďalších pár minút. Na záver dochutíme polievku cukrom a pred podávaním ozdobíme nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Pre vegetariánsku verziu vynecháme údeninu. Polievku môžeme doplniť nasucho opraženými krutónmi z pita chleba.

Zemiakové placky s kapustou
suroviny na 4 porcie


placky.jpg500 g varených zemiakov
500 g kyslej bielej kapusty
300 g hladkej múky

+ trochu na rozváľanie cesta
1 vajce
olej na smaženie
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (či sú uvarené, zistíme tak, že do nich zapichneme ostrý tenký nôž – pokiaľ nimi prejde bez odporu, sú hotové). Zo zemiakov zlejeme vodu a necháme ju vychladnúť. Do väčšej misy zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ich pretlačíme lisom.

Skryť Vypnúť reklamu

Z kapusty vytlačíme v cedidle všetku vodu, pokrájame ju na menšie kúsky a pridáme do zemiakov. Zasypeme múkou, v strede urobíme jamku a do nej rozbijeme vajce, osolíme a opatrne vypracujeme mäkké nelepivé cesto. Pokiaľ sa stále lepí, nasypeme ešte trochu múky.

Z cesta vyvaľkáme plát asi pol až centimeter hrubý. Vykrojíme kolieska alebo iné tvary (pohárom či krájadlom). Placky smažíme na rozpálenej panvici potrenej olejom dozlatista po oboch stranách.

Tip: Zdá sa vám príliš prácne vaľkať cesto? Vytvorte z neho valček s priemerom asi 3 cm, z neho nakrájajte asi 1 cm hrubé kúsky a tie potom na pomúčenom vale vytvarujte prstami do podoby placiek.

Guláš z morčacieho mäsa
suroviny na 4 porcie


dulas.jpg400 g morčacích pŕs
400 g kyslej kapusty
1 zemiak
2 papriky, červená a zelená
1 cibuľa
1 jablko
2 lyžice masla
100 ml kyslej smotany
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletej papriky
soľ, korenie

Kyslú kapustu opláchneme a pokrájame, cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a na ňom opražíme cibuľku, prisypeme majoránku a mletú červenú papriku. Len ľahko restujeme a potom pridáme kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme 150 ml vody a dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým ošúpeme zemiak a nastrúhame ho najemno. Pridáme ju do hrnca kapustového základu a ďalej povaríme 5 minút. Na panvici rozpálime maslo a mäso spolu s paprikami nakrájanými na kocky na ňom restujeme. Osolíme, okoreníme a vmiešame do hrnca s kapustovým základom. Dusíme ďalších 10 minút.

Pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme do varu a potom odstavíme. Podávame s múčnymi alebo zemiakovými knedľami.

Tip: Morčacie mäso môžeme nahradiť kuracím. To už nemusíme dusiť spoločne s kapustou, ale rovno ju zalejeme smotanou, prehrejeme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  2. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  3. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  4. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  5. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  6. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  7. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  8. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  9. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 787
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 919
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 304
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 003
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 332
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 574
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 690
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 688
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 569
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 714
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia pred sídlom NAKA v Nitre.
Odberné miesto na nový koronavírus.
Na NAKA pokračoval aj v piatok výsluch bývalého sudcu Vladimíra Sklenku (na snímke). Nitra, 26. júna 2020.
Cynická obluda

Zrozumiteľné prirovnanie

Matovič najskôr baláchal ľudí na testovanie tým, že to vyrieši celú koronu. Teraz má problém s vysvetlením pravdy.

Neprehliadnite tiež

Priestor len pár metrov štvorcových. Drobné domy sú veľký fenomén

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.