Kyslá kapusta 4x inak

Viete, že kyslá kapusta má antidepresívne účinky? A to sa predsa v pochmúrnom mrazivom počasí vždy hodí.


zapek.jpgZapečená kyslá kapusta s bravčovým mäsom
suroviny na 4 porcie

600 g bravčového mäsa, pliecko
500 g kyslej kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 paradajky (môžeme použiť i konzervované očistené)
3 cibule
4 lyžice oleja + trochu na vytretie pekáča soľ, mleté korenie

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a opražíme na polovice oleja. Pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka, asi 20 minút.

Medzitým nakrájame bravčové mäso na menšie kocky, osolíme ich, okoreníme a osmažíme na rozohriatej druhej polovici tuku. Po 5 minútach pridáme paradajkový pretlak a umyté, na štvrtky nakrájané paradajky a podusíme cca 10 minút.

Mäkkú kapustu zmiešame s duseným mäsom, vložíme do vytretého pekáča a asi 30 minút zapečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia.

Tip: Uvaríme ryžu a primiešame ju pred zapekaním do mäsa s kapustou. Získame tak skvelý obed i s prílohou.

Šošovicová polievka kapustou
suroviny na 4 porcie


sosovicova.jpg100 g údeného alebo zvyšok pečeného či vareného mäsa
250 g kyslej kapusty
150 g šošovice
2 lyžice múky
1 kocka zeleninového bujónu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica cukru
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, korenie

Šošovicu opláchneme v studenej vode a na 1 hodinu ju namočíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a osmažíme ju na oleji do svetlohnedej farby. Zasypeme múkou a za ustavičného miešania ďalej smažíme asi minútu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

Namočenú šošovicu zlejeme, znovu opláchneme a zalejeme litrom vody, pridáme kocku bujónu a dáme variť. Kapustu opláchneme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do polomäkkej šošovice (asi po 10 minútach) a varíme ďalších 15 minút.

Do polievky vmiešame vychladnutú zápražku, osolíme a okoreníme. Prihodíme na kúsky rozkrájanú údeninu alebo mäso, prelisovaný cesnak a povaríme ešte ďalších pár minút. Na záver dochutíme polievku cukrom a pred podávaním ozdobíme nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Pre vegetariánsku verziu vynecháme údeninu. Polievku môžeme doplniť nasucho opraženými krutónmi z pita chleba.

Zemiakové placky s kapustou
suroviny na 4 porcie


placky.jpg500 g varených zemiakov
500 g kyslej bielej kapusty
300 g hladkej múky

+ trochu na rozváľanie cesta
1 vajce
olej na smaženie
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (či sú uvarené, zistíme tak, že do nich zapichneme ostrý tenký nôž – pokiaľ nimi prejde bez odporu, sú hotové). Zo zemiakov zlejeme vodu a necháme ju vychladnúť. Do väčšej misy zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ich pretlačíme lisom.

Z kapusty vytlačíme v cedidle všetku vodu, pokrájame ju na menšie kúsky a pridáme do zemiakov. Zasypeme múkou, v strede urobíme jamku a do nej rozbijeme vajce, osolíme a opatrne vypracujeme mäkké nelepivé cesto. Pokiaľ sa stále lepí, nasypeme ešte trochu múky.

Z cesta vyvaľkáme plát asi pol až centimeter hrubý. Vykrojíme kolieska alebo iné tvary (pohárom či krájadlom). Placky smažíme na rozpálenej panvici potrenej olejom dozlatista po oboch stranách.

Tip: Zdá sa vám príliš prácne vaľkať cesto? Vytvorte z neho valček s priemerom asi 3 cm, z neho nakrájajte asi 1 cm hrubé kúsky a tie potom na pomúčenom vale vytvarujte prstami do podoby placiek.

Guláš z morčacieho mäsa
suroviny na 4 porcie


dulas.jpg400 g morčacích pŕs
400 g kyslej kapusty
1 zemiak
2 papriky, červená a zelená
1 cibuľa
1 jablko
2 lyžice masla
100 ml kyslej smotany
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletej papriky
soľ, korenie

Kyslú kapustu opláchneme a pokrájame, cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a na ňom opražíme cibuľku, prisypeme majoránku a mletú červenú papriku. Len ľahko restujeme a potom pridáme kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme 150 ml vody a dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.

Medzitým ošúpeme zemiak a nastrúhame ho najemno. Pridáme ju do hrnca kapustového základu a ďalej povaríme 5 minút. Na panvici rozpálime maslo a mäso spolu s paprikami nakrájanými na kocky na ňom restujeme. Osolíme, okoreníme a vmiešame do hrnca s kapustovým základom. Dusíme ďalších 10 minút.

Pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme do varu a potom odstavíme. Podávame s múčnymi alebo zemiakovými knedľami.

Tip: Morčacie mäso môžeme nahradiť kuracím. To už nemusíme dusiť spoločne s kapustou, ale rovno ju zalejeme smotanou, prehrejeme a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 14 243
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 047
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 494
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 976
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 757
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 744
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 376
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 375
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 471
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 198

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Barometer policajnej korupcie? Ako hladko kúpite drogu

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop