Kyslá kapusta 4x inak

Viete, že kyslá kapusta má antidepresívne účinky? A to sa predsa v pochmúrnom mrazivom počasí vždy hodí.


zapek.jpgZapečená kyslá kapusta s bravčovým mäsom
suroviny na 4 porcie

600 g bravčového mäsa, pliecko
500 g kyslej kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 paradajky (môžeme použiť i konzervované očistené)
3 cibule
4 lyžice oleja + trochu na vytretie pekáča soľ, mleté korenie

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a opražíme na polovice oleja. Pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka, asi 20 minút.

Medzitým nakrájame bravčové mäso na menšie kocky, osolíme ich, okoreníme a osmažíme na rozohriatej druhej polovici tuku. Po 5 minútach pridáme paradajkový pretlak a umyté, na štvrtky nakrájané paradajky a podusíme cca 10 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mäkkú kapustu zmiešame s duseným mäsom, vložíme do vytretého pekáča a asi 30 minút zapečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia.

Tip: Uvaríme ryžu a primiešame ju pred zapekaním do mäsa s kapustou. Získame tak skvelý obed i s prílohou.

Šošovicová polievka kapustou
suroviny na 4 porcie


sosovicova.jpg100 g údeného alebo zvyšok pečeného či vareného mäsa
250 g kyslej kapusty
150 g šošovice
2 lyžice múky
1 kocka zeleninového bujónu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica cukru
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, korenie

Šošovicu opláchneme v studenej vode a na 1 hodinu ju namočíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a osmažíme ju na oleji do svetlohnedej farby. Zasypeme múkou a za ustavičného miešania ďalej smažíme asi minútu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

Namočenú šošovicu zlejeme, znovu opláchneme a zalejeme litrom vody, pridáme kocku bujónu a dáme variť. Kapustu opláchneme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do polomäkkej šošovice (asi po 10 minútach) a varíme ďalších 15 minút.

Do polievky vmiešame vychladnutú zápražku, osolíme a okoreníme. Prihodíme na kúsky rozkrájanú údeninu alebo mäso, prelisovaný cesnak a povaríme ešte ďalších pár minút. Na záver dochutíme polievku cukrom a pred podávaním ozdobíme nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Pre vegetariánsku verziu vynecháme údeninu. Polievku môžeme doplniť nasucho opraženými krutónmi z pita chleba.

Zemiakové placky s kapustou
suroviny na 4 porcie


placky.jpg500 g varených zemiakov
500 g kyslej bielej kapusty
300 g hladkej múky

+ trochu na rozváľanie cesta
1 vajce
olej na smaženie
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (či sú uvarené, zistíme tak, že do nich zapichneme ostrý tenký nôž – pokiaľ nimi prejde bez odporu, sú hotové). Zo zemiakov zlejeme vodu a necháme ju vychladnúť. Do väčšej misy zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ich pretlačíme lisom.

Z kapusty vytlačíme v cedidle všetku vodu, pokrájame ju na menšie kúsky a pridáme do zemiakov. Zasypeme múkou, v strede urobíme jamku a do nej rozbijeme vajce, osolíme a opatrne vypracujeme mäkké nelepivé cesto. Pokiaľ sa stále lepí, nasypeme ešte trochu múky.

Z cesta vyvaľkáme plát asi pol až centimeter hrubý. Vykrojíme kolieska alebo iné tvary (pohárom či krájadlom). Placky smažíme na rozpálenej panvici potrenej olejom dozlatista po oboch stranách.

Tip: Zdá sa vám príliš prácne vaľkať cesto? Vytvorte z neho valček s priemerom asi 3 cm, z neho nakrájajte asi 1 cm hrubé kúsky a tie potom na pomúčenom vale vytvarujte prstami do podoby placiek.

Guláš z morčacieho mäsa
suroviny na 4 porcie


dulas.jpg400 g morčacích pŕs
400 g kyslej kapusty
1 zemiak
2 papriky, červená a zelená
1 cibuľa
1 jablko
2 lyžice masla
100 ml kyslej smotany
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletej papriky
soľ, korenie

Kyslú kapustu opláchneme a pokrájame, cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a na ňom opražíme cibuľku, prisypeme majoránku a mletú červenú papriku. Len ľahko restujeme a potom pridáme kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme 150 ml vody a dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.

Medzitým ošúpeme zemiak a nastrúhame ho najemno. Pridáme ju do hrnca kapustového základu a ďalej povaríme 5 minút. Na panvici rozpálime maslo a mäso spolu s paprikami nakrájanými na kocky na ňom restujeme. Osolíme, okoreníme a vmiešame do hrnca s kapustovým základom. Dusíme ďalších 10 minút.

Pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme do varu a potom odstavíme. Podávame s múčnymi alebo zemiakovými knedľami.

Tip: Morčacie mäso môžeme nahradiť kuracím. To už nemusíme dusiť spoločne s kapustou, ale rovno ju zalejeme smotanou, prehrejeme a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 116
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 362
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 944
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 779
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 710
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 395
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 635
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 991
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 525
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 084

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.