Kyslá kapusta 4x inak

Viete, že kyslá kapusta má antidepresívne účinky? A to sa predsa v pochmúrnom mrazivom počasí vždy hodí.


zapek.jpgZapečená kyslá kapusta s bravčovým mäsom
suroviny na 4 porcie

600 g bravčového mäsa, pliecko
500 g kyslej kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 paradajky (môžeme použiť i konzervované očistené)
3 cibule
4 lyžice oleja + trochu na vytretie pekáča soľ, mleté korenie

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a opražíme na polovice oleja. Pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka, asi 20 minút.

Medzitým nakrájame bravčové mäso na menšie kocky, osolíme ich, okoreníme a osmažíme na rozohriatej druhej polovici tuku. Po 5 minútach pridáme paradajkový pretlak a umyté, na štvrtky nakrájané paradajky a podusíme cca 10 minút.

Mäkkú kapustu zmiešame s duseným mäsom, vložíme do vytretého pekáča a asi 30 minút zapečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia.

Tip: Uvaríme ryžu a primiešame ju pred zapekaním do mäsa s kapustou. Získame tak skvelý obed i s prílohou.

Šošovicová polievka kapustou
suroviny na 4 porcie


sosovicova.jpg100 g údeného alebo zvyšok pečeného či vareného mäsa
250 g kyslej kapusty
150 g šošovice
2 lyžice múky
1 kocka zeleninového bujónu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica cukru
3 lyžice oleja
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky
soľ, korenie

Šošovicu opláchneme v studenej vode a na 1 hodinu ju namočíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a osmažíme ju na oleji do svetlohnedej farby. Zasypeme múkou a za ustavičného miešania ďalej smažíme asi minútu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

Namočenú šošovicu zlejeme, znovu opláchneme a zalejeme litrom vody, pridáme kocku bujónu a dáme variť. Kapustu opláchneme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ju do polomäkkej šošovice (asi po 10 minútach) a varíme ďalších 15 minút.

Do polievky vmiešame vychladnutú zápražku, osolíme a okoreníme. Prihodíme na kúsky rozkrájanú údeninu alebo mäso, prelisovaný cesnak a povaríme ešte ďalších pár minút. Na záver dochutíme polievku cukrom a pred podávaním ozdobíme nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Pre vegetariánsku verziu vynecháme údeninu. Polievku môžeme doplniť nasucho opraženými krutónmi z pita chleba.

Zemiakové placky s kapustou
suroviny na 4 porcie


placky.jpg500 g varených zemiakov
500 g kyslej bielej kapusty
300 g hladkej múky

+ trochu na rozváľanie cesta
1 vajce
olej na smaženie
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (či sú uvarené, zistíme tak, že do nich zapichneme ostrý tenký nôž – pokiaľ nimi prejde bez odporu, sú hotové). Zo zemiakov zlejeme vodu a necháme ju vychladnúť. Do väčšej misy zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ich pretlačíme lisom.

Z kapusty vytlačíme v cedidle všetku vodu, pokrájame ju na menšie kúsky a pridáme do zemiakov. Zasypeme múkou, v strede urobíme jamku a do nej rozbijeme vajce, osolíme a opatrne vypracujeme mäkké nelepivé cesto. Pokiaľ sa stále lepí, nasypeme ešte trochu múky.

Z cesta vyvaľkáme plát asi pol až centimeter hrubý. Vykrojíme kolieska alebo iné tvary (pohárom či krájadlom). Placky smažíme na rozpálenej panvici potrenej olejom dozlatista po oboch stranách.

Tip: Zdá sa vám príliš prácne vaľkať cesto? Vytvorte z neho valček s priemerom asi 3 cm, z neho nakrájajte asi 1 cm hrubé kúsky a tie potom na pomúčenom vale vytvarujte prstami do podoby placiek.

Guláš z morčacieho mäsa
suroviny na 4 porcie


dulas.jpg400 g morčacích pŕs
400 g kyslej kapusty
1 zemiak
2 papriky, červená a zelená
1 cibuľa
1 jablko
2 lyžice masla
100 ml kyslej smotany
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička majoránky
1 lyžička mletej papriky
soľ, korenie

Kyslú kapustu opláchneme a pokrájame, cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a na ňom opražíme cibuľku, prisypeme majoránku a mletú červenú papriku. Len ľahko restujeme a potom pridáme kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme 150 ml vody a dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.

Medzitým ošúpeme zemiak a nastrúhame ho najemno. Pridáme ju do hrnca kapustového základu a ďalej povaríme 5 minút. Na panvici rozpálime maslo a mäso spolu s paprikami nakrájanými na kocky na ňom restujeme. Osolíme, okoreníme a vmiešame do hrnca s kapustovým základom. Dusíme ďalších 10 minút.

Pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme do varu a potom odstavíme. Podávame s múčnymi alebo zemiakovými knedľami.

Tip: Morčacie mäso môžeme nahradiť kuracím. To už nemusíme dusiť spoločne s kapustou, ale rovno ju zalejeme smotanou, prehrejeme a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 814
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 540
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 706
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 675
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 398
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 613
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 559
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 060
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 897

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.